Zavřít
Václav Berka

Václav Berka

Nejnovější články na Seznamu na téma Václav Berka
  • Plzeňská Drbna

    Staří strážci chuti střeží už desítky let neměnnou kvalitu slavného plzeňského piva

    Před 17 dny
    Dohromady jim je už přes 1500 let a kdyby se sečetl jejich odpracovaný čas v Plzeňském Prazdroji, vydalo by to na několik staletí. Dvacítka zkušených sládků, sklepmistrů, technologů a dalších pivovarských matadorů se pravidelně schází v pivovaru v Plzni, aby pomáhali hlídat neměnnou chuť plzeňského ležáku. Pro místní pivovar je to jeden ze způsobů, jak zachovat stále vysokou kvalitu a tradici ležáku, který vznikl v roce 1842.
     Komentáře
  • Deník

    Pivní index Deníku: Zdražovalo se mírně. V některých krajích ceny dokonce klesly

    Před 1 měsícem
    Za kolik v současnosti pořídíte v českých hospodách a restauracích čepované plzeňské pivo? Odpověď na tuto otázku zjišťovali v rámci pravidelného pivního indexu reportéři Deníku. Výsledek jejich průzkumu? Převážná většina sledovaných podniků nabízí oblíbený zlatavý mok za stejné ceny jako letos na jaře.
     Komentáře
  • Kulturio.cz

    Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva

    Před 2 měsíci
    Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Oblíbený Pilsner Fest se vrací do centra města, vyžádá si dopravní omezení

    Před 2 měsíci
    Už v sobotu 4. října vypuknou v centru Plzně oslavy piva. Program Pilsner Festu se totiž po letech vrací na náměstí Republiky a do Šafaříkových sadů. Kromě nabitého programu to ale přináší i dopravní omezení v podobě omezení parkování a změn v městské hromadné dopravě. Pilsner Fest patří k nejnavštěvovanějším festivalům v Plzeňském kraji, chodí na něj desetitisíce lidí.
     Komentáře
  • Novinky

    V centru Prahy závodili výčepní. Až s deseti pivy v ruce

    Před 2 měsíci
    Na Jungmannově náměstí v centru Prahy se běhalo s půllitry plnými piva. Výčepní z Česka i zahraničí tu už popatnácté soutěžili o to, kdo s nimi nejrychleji překoná určenou trasu na ulici i v restauraci po schodech. Na netradiční pivní závod nazvaný Pinkasova noční můra se podívala i kamera Novinek.
    Závodníci museli ve finále vyběhnout ze sklepa 41 schodů.
    Soutěže se účastnily i ženy-výčepní.
    Záběr těsně před střetem.
    Závodník z Velké Británie.
    Ve finále museli výčepní unést hned deset půllitrů najednou.
    Akce se konala za plného provozu v restauraci U Pinkasů v centru Prahy.
    Pinkasova noční můra
    Pinkasova noční můra
    +
     Komentáře
  • Kulturio.cz

    GASTRO: PILSNER FEST

    Před 2 měsíci
    V sobotu 4. října ožije Plzeň Pilsner Festem. Ten se letos vrací do samotného srdce města – na náměstí Republiky a do Šafaříkových sadů.
     Komentáře
  • Faei

    Jan Fencl byl v plzeňském pivovaru pasován na bednáře

    Před 2 měsíci
    Bednáři Plzeňského Prazdroje, kteří jsou zřejmě poslední bednářskou partou pracující přímo v pivovaru, tento týden mezi sebe slavnostně přijali nového člena. Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Slavní bednáři v Prazdroji pasovali nového člena. Společně smolili obří pivní sudy

    Před 2 měsíci
    Nového člena mezi sebe slavnostně přijali bednáři z Plzeňského Prazdroje, kteří jsou zřejmě poslední bednářskou partou pracující přímo v pivovaru. Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Jeho jmenování proběhlo při tradičním podzimním smolení velkých ležáckých sudů, v nichž zraje ležák Pilsner Urquell stejně jako před téměř 183 lety.
     Komentáře
  • Newstream

    Cech, který voní dřevem a pivem má nového člena. Plzeňský Prazdroj posílil partu bednářů

    Před 2 měsíci
    Bednářství patří k řemeslům, která jsou s českou historií spjata více, než si dnes dokážeme představit. Dřevěné nádoby provázely lidi už od středověku – při každodenní práci, v hospodách i ve sklepech. Současní bednáři navíc dál ovládají umění, jak z kousků dřeva, kovových obručí a ohně vytvořit pevnou nádobu, která udrží vodu, víno i pivo. Důkazem je skutečnost, že bednáři Plzeňského Prazdroje mezi sebe nedávno přijali nového člena.
     Komentáře
  • České noviny

    Prazdroj rozšířil tým bednářů o osmého člena, tradiční řemeslo z Plzně nevymizí

    Před 2 měsíci
    Plzeň - Do party bednářů Plzeňského Prazdroje, který jedno z nejstarších řemesel stále zachovává, přibyl po třech letech osmý člen. Sedmatřicetiletý Jan Fencl, bývalý truhlář, dostal po třech letech výuční list s vandrovní knížkou a pohlavkem od mistra byl pasován na bednáře. Při smolení 23 obřích dubových ležáckých sudů to dnes ČTK řekl šéf party bednářů Karel Hofman. V opravených a vysmolených sudech bude opět zrát ležák Pilsner Urquell, stejně jako před 183 lety.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Historicky první Noc pivovarů v Plzeňském kraji navštívilo přes 3000 milovníků piva

    Před 7 měsíci
    Dvacítka malých i velkých pivovarů napříč Plzeňským krajem se zapojila do historicky první Noci pivovarů. Navzdory deštivému počasí si cestu za sládky a poznáváním pivovarského řemesla našly zhruba tři tisíce návštěvníků v regionu. Zájem byl o komentované prohlídky pivovarů, slepé degustace i doprovodný program.
     Komentáře
  • Ekonomický magazín

    První ročník Noci pivovarů navštívily tisíce lidí. Se sládky oslavili pivovarské řemeslo

    Před 7 měsíci
    Historicky první Noc pivovarů, do níž se zapojila dvacítka malých i velkých pivovarů z Plzeňského kraje, byla oslavou českého pivovarnictví. Navzdory deštivému počasí si cestu za sládky a poznáváním pivovarského řemesla našly zhruba tři tisíce návštěvníků v regionu. Zájem byl o komentované prohlídky pivovarů, slepé degustace i doprovodný program.
     Komentáře
  • Newstream

    Noc pivovarů čeká premiéra. Sládci z Plzeňska připravují speciální piva i prohlídky

    Před 7 měsíci
    K muzeím, kostelům a dalším památkám, které již svou noc mají, se letos v dubnu připojí pivovary. S myšlenkou přišly pivovary v Plzeňském kraji. Koncem dubna tam Noc pivovarů nabídne prohlídky míst, kde se vaří pivo. Akce vznikla z iniciativy místních sládků, kteří ve svých pivovarech provedou návštěvníky cestou od surovin až k načepovanému pivu.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Požehnaná várka velikonočního ležáku odjela z plzeňského pivovaru do Vatikánu, papež dostane i speciální sklenici

    Před 7 měsíci
    Plzeňský pivovar už počtrnácté posílá do Vatikánu slavností velikonoční várku piv. Celkem 2025 lahví a dva dřevěné soudky s ležákem doplňuje další dárek - ručně gravírovaná pivní sklenice. Stejně jako v minulých letech požehnal daru pro papeže plzeňský biskup Tomáš Holub.
     Komentáře
  • České noviny

    O titul nejlepšího výčepního plzeňského piva bojuje 30 soutěžících

    Před 8 měsíci
    Plzeň - O titul nejlepšího výčepního plzeňského piva Pilsner Urquell Master Bartender 2025 bojuje dnes a v pátek v Plzni a v Praze 30 soutěžících, z toho deset za Slovenska. Ze 30 účastníků je třetina žen. Lidí přibývá, předkoly letošního 19. ročníku prošlo rekordních téměř 500 lidí z Česka a přes 200 ze Slovenska, řekl dnes ČTK šéf odborné poroty Václav Berka, emeritní sládek Plzeňského Prazdroje.
     Komentáře
  • TTG

    První Noc pivovarů: sládci z Plzeňského kraje zvou na speciální prohlídky i skvělé pivo

    Před 8 měsíci
    Malé i velké pivovary v Plzeňském kraji se 25. dubna otevřou veřejnosti v rámci nové akce Noc pivovarů. Ta nabídne exkluzivní prohlídky míst, kde se vaří pivo, setkání se sládky, ochutnávky, školy čepování, dobré jídlo, hudbu i netradiční zážitky. Noc pivovarů vznikla z iniciativy místních sládků, kteří ve svých pivovarech provedou návštěvníky jedinečnou cestou od …
  • Plzeňská Drbna

    Nebezpečná dřina, zruční bednáři slavného pivovaru smolí 20 obřích ležáckých sudů tradiční metodou

    Před 9 měsíci
    Tradiční jarní smolení dubových ležáckých sudů vážících až 950 kilogramů odstartovala bednářská parta v pivovaru Plzeňský Prazdroj. Nový vnitřní povrch ze smoly uvařené podle vlastní receptury aktuálně dostane 20 ležáckých sudů z více než stovky. V historických pivovarských sklepích pak v těchto sudech zraje část várky Pilsner Urquell identicky jako před 182 lety.
     Komentáře
  • Deník

    Plzeňské pivo je stále stejné jako v roce 1897, říká sládek Václav Berka

    Před 10 měsíci
    K práci v plzeňském pivovaru byl Václav Berka doslova předurčen – je třetí generací Berků a společně tak hlídají kvalitu plzeňského piva už téměř 100 let. On sám studoval pivovarnictví nejprve na střední škole a pak i na Vysoké škole chemicko-technologické, kde se věnoval oboru kvasné chemie. V pivovaru v Plzni pracoval na různých brigádách už od 15 let a tehdy – v roce 1971 – zde také poprvé uvařil plzeňský ležák. V rozhovoru pro Deník zavzpomínal na své první doušky piva a také prozradil, jak poznat dobrou hospodu. „Když vidím, že má hospodský od mytí půllitrů stále mokrou ruku, je to poloviční cesta k tomu, že načepuje vynikající pivo,“ říká sládek.
     Komentáře
  • Forbes Life

    Jen smolař dnes pije špatné pivo. Zasloužil se o to sládek Berka z pivní síně slávy

    Před 11 měsíci
    Kdyby nebyl Silvestr, na místě by bylo varování, že tento článek vyvolá neodbytnou chuť na alkohol, speciálně na pivo. Poslední den roku je však žízeň tohoto druhu přípustná a navíc díky Václavu Berkovi existuje záruka, že čepované pivo je na nebývalém množství míst ve špičkové kvalitě.
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    Pivovarem roku je Bernard, cenu za celoživotní dílo obdržel plzeňský sládek Václav Berka

    Před 1 rokem
    Rodinný pivovar Bernard z Humpolce se stal pivovarem roku 2024, rozhodlo o tom Sdružení přátel piva (SPP) v soutěži, kterou pravidelně vyhlašuje už od roku 1990. Pivovar také získal čtyři ocenění za svá piva. Cenu Sládka roku za celoživotní dílo ve prospěch pivovarnictví obdržel emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Sdružení přátel piva ocenilo emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berku

    Před 1 rokem
    Sládkem roku za celoživotní dílo ve prospěch českého pivovarnictví je podle Sdružení přátel piva (SPP) osmašedesátiletý emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který se v posledních letech hodně věnoval školení výčepních. Cenu pro nejlepší pivovar obhájil Rodinný pivovar Bernard.
     Komentáře
  • Newstream

    Pivovarem roku je poosmé Bernard, konkurence mezi minipivovary roste

    Před 1 rokem
    Pivovarem roku se letos opět stal podle Sdružení přátel piva (SPP) Rodinný pivovar Bernard z Humpolce. Ocenění získal poosmé. Bernard letos uspěl i ve dvou kategoriích podle druhů piv - se světlou desítkou a svátečním ležákem. Minipivovarem roku je pražský Pivovar Strahov. Létajícím pivovarem roku, čímž se míní pivovar v pronajatých provozech, je Pivovar Chroust z Prahy. Sládkem roku se stal Václav Berka z Plzeňského Prazdroje. Ocenění předali zástupci sdružení v nepomuckém minipivovaru Zlatá kráva.
     Komentáře
  • České noviny

    Pivovarem roku je podle Sdružení přátel piva poosmé Bernard z Humpolce

    Před 1 rokem
    Nepomuk (Plzeňsko) - Pivovarem roku se letos opět stal podle Sdružení přátel piva (SPP) Rodinný pivovar Bernard z Humpolce. Ocenění získal poosmé. Bernard letos uspěl i ve dvou kategoriích podle druhů piv - se světlou desítkou a svátečním ležákem. Minipivovarem roku je pražský Pivovar Strahov. Létajícím pivovarem roku, čímž se míní pivovar v pronajatých provozech, je Pivovar Chroust z Prahy. Sládkem roku se stal Václav Berka z Plzeňského Prazdroje. Ocenění dnes předali zástupci sdružení v nepomuckém minipivovaru Zlatá kráva.
     Komentáře
  • Nová Večerní Praha

    Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene

    Před 1 rokem
    Do Plzeňského Prazdroje dorazily v těchto dnech první várky sladovnického ječmene z letošní sklizně. Pracovníci pivovaru z něj začínají
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Do největšího pivovaru dorazily první várky sladovnického ječmene. Farmáři tam dodají celkem 150 000 tun

    Před 1 rokem
    První várky sladovnického ječmene z letošní sklizně už dorazily do pivovaru Plzeňský Prazdroj. Pracovníci pivovaru z něj začínají na vlastní sladovně připravovat slad, jednu z klíčových surovin pro české pivo. Celkem Prazdroj od tuzemských farmářů nakoupí zhruba 150 000 tun sladovnického ječmene.
     Komentáře
  • Cysnews

    Sladovníci Prazdroje začali zpracovávat letošní úrodu ječmene. Ten i letos potrápily výkyvy počasí

    Před 1 rokem
    Do Plzeňského Prazdroje dorazily v těchto dnech první várky sladovnického ječmene z letošní sklizně. Pracovníci pivovaru z něj začínají na vlastní sladovně připravovat slad, jednu z klíčových surovin pro české pivo. Celkem Prazdroj od tuzemských farmářů nakoupí zhruba 150 000 tun sladovnického ječmene. Podle prvních laboratorních analýz je kvalita letošní úrody dobrá. Přesto ječmen i letos ovlivňovalo nestálé počasí. I proto Prazdroj spolu se zemědělci hledá cesty, jak pěstování této plodiny adaptovat na klimatickou změnu.
     Komentáře
  • Novinky

    Chtěli bychom českou pivní kulturu zapsat na seznam UNESCO

    Před 1 rokem
    Snad máte po ruce dobře vychlazené pivo, protože při čtení rozhovoru s Václavem Berkou vážně hrozí, že na něj dostanete chuť. Dlouholetý sládek pivovaru Plzeňský Prazdroj dokáže barvitě vylíčit jeho výrobu a s gustem popsat, jak má správně načepovaný půllitr vypadat a chutnat. Nejen za osvětovou činnost mezi hostinskými byl nedávno uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.
     Komentáře
  • Faei

    Václav Berka vstoupil do Síně slávy českého pivovarství a sladařství

    Před 1 rokem
    Pivo bez pěny a ve špatně umyté sklenici? Ještě v devadesátých letech nic neobvyklého. Václav Berka se rozhodl to změnit a celý svůj život zasvětil zlatavému moku. I proto ho nyní Český svaz pivovarů a sladoven uvedl do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Plzeňský Prazdroj o tom informoval portál Finanční a ekonomické informace (faei.cz) prostřednictvím tiskové zprávy.
     Komentáře
  • Nová Večerní Praha

    Emeritní sládek Václav Berka z Plzeňského Prazdroje je v Síni slávy českého pivovarství

    Před 1 rokem
    Václav Berka, doyen českých sládků a emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, který se o kvalitu nejslavnějšího českého ležáku
     Komentáře
  • i60

    Emeritní sládek Václav Berka se zasloužil o zvýšení kvality piva. Nyní byl uveden do Síně slávy

    Před 1 rokem
    Pivo bez pěny a ve špatně umyté sklenici? Ještě v devadesátých letech nic neobvyklého. Václav Berka se rozhodl to změnit. Dnes emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje zasvětil celý život plzeňskému ležáku.
     Komentáře
  • Cysnews

    Plzeňský ležák oslavil 182. narozeniny. Připíjeli mu slavné osobnosti na Pilsner Festu i štamgasti v hospodách

    Před 1 rokem
    V sobotu 5. října proběhly tradiční oslavy piva Pilsner Urquell v plzeňském pivovaru. Ve stejný moment, kdy probíhal na hlavním podiu přípitek symbolicky v 18:42, se připíjelo i za branami pivovaru, a to ve vybraných hospodách a restauracích napříč Českem. Společně tak tisíce návštěvníků Pilsner Festu, osobností i štamgastů v podnicích připilo na oslavu 182. výročí piva, které si získalo srdce lidí na celém světě.
     Komentáře
  • Pražský deník

    Pinkasova noční můra: Česká tradice láká do Prahy výčepní z celého světa

    Před 1 rokem
    V pražské restauraci U Pinkasů se opět konal tradiční závod výčepních, známý jako Pinkasova noční můra. Soutěžící z celého světa se utkali v rychlosti a preciznosti čepování piva, přičemž museli zdolat i náročnou trasu plnou schodů. Letošní ročník přilákal nejen muže, ale opět i odvážné ženy, které se postavily výzvě.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Emeritní vrchní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka vstoupil do Síně slávy českého pivovarství a sladařství

    Před 1 rokem
    Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství vstoupil emeritní vrchní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka. Od roku 1980 prošel řadou pozic včetně technologa, sklepmistra, sládka nebo ředitele. V roce 2005 založil tým, který se stará o kvalitu piva na trhu a prosazuje správnou péči o čepované pivo plzeňského typu. Od roku 2018 je emeritním vrchním sládkem.
     Komentáře
  • Hrot24

    Světlým ležákem roku se stal Radegast ryze hořká 12

    Před 1 rokem
    Do degustační soutěže České pivo 2024 se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky.
     Komentáře
  • Po Česku

    Hrad Kokořín si zamiloval nejenom básník Karel Hynek Mácha

    Před 1 rokem
    Nejde jenom o samotný hrad Kokořín, lákavá je i krajina v jeho okolí. Není proto divu, že je od roku 1976 Chráněnou krajinnou oblastí. Hrad vybudovali ve 13. století a stojí na skále. Z původní tvrze se do dnešní doby dochovalo několik skalních místností, ke kterým se můžete vyšplhat po kamenných schodech. K nejnižší místnosti ze všech dorazíte tunelem, tedy skalní průrvou.
     Komentáře
  • Apetit

    Můj nejoblíbenější čepovací styl je šnyt, říká nejlepší letošní výčepní Tereza Brodecká

    Před 1 rokem
    Nejlepší českou výčepní v Česku pro letošní rok se stala Klára Brodecká. Na slavnostním galavečeru v Holešovické tržnici v Praze převzala titul Pilsner Urquell Master Bartender. Porotu přesvědčila svými znalostmi a dovednostmi i schopností přenášet lásku k pivu a nadšení na ostatní.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Splávek fandů překvapil i zkušené. Cestovali jsme s pivem z Plzně až na mistrovství

    Před 1 rokem
    Plná cisterna piva míří ke stadionu oproti plánům každý den. Cesta ale začala už o šest týdnů dříve. Sledovali ji reportéři Aktuálně.cz.
    Ve fanzóně u O2 areny vládne prvotřídní hokejová atmosféra.
    Denně se zde vypijí tisíce piv.
    Cesta piva začíná zde.
    Ve varně plzeňského pivovaru.
    Zde se vaří každé pivo Pilsner Urquell, které se vypije kdekoli na světě.
    Rmutování. Jeden z procesů při výrobě piva.
    Hotová sladina. Ta se poté povaří s chmelem...
    ... a tekutina míří do vedlejší budovy
    Zde pivo odpočívá deset až dvanáct dní.
    V obřích tancích kvasí a získává tak alkohol a bublinky.
    Kvasinky se připravují v této místnosti. Nakouknout můžeme jen přes okno - hygienické podmínky jsou velmi přísné.
    ...
    Ochutnáváme zcela čerstvé pivo. Tomu už chybí jen jedna věc, filtrace.
    Ta probíhá v těchto tancích.
    Přitéká nefiltrované...
    ... a odtéká filtrované.
    Výroba se sice drží tradičních postupů, dnes je ale výrazně modernizovaná.
    Malá část piva se nicméně dodnes připravuje ve starých dřevěných sudech.
    "Děláme všechno pro to, aby pivo ve fanzóně chutnalo tak čerstvě jako tady v pivovaru," říká emeritní vrchní sládek Václav Berka.
    A zase cesta potrubím.
    Část piva jde do lahví, část do sudů. Nás zajímá to určené pro tanky.
    Nejdříve je třeba cisternu důkladně pročistit...
    ... a také vypustit tlak.
    A už teče.
    Cisterna se pomalu plní.
    Ještě je třeba vyplnit pár formulářů.
    A můžeme jet.
    Cisterna počká v pivovaru do rána, kdy ji vyzvedne řidič.
    A jsme tady - fanzóna.
    Pivo sem přijelo v těchto tancích...
    ... a poputuje do těchto mobilních.
    Každý tank má v sobě plastový vak, který se naplní pivem.
    Nejdříve je třeba provést potřebné čištění a údržbu.
    ...
    A jdeme na to.
    ...
    Nejdříve vyteče voda.
    A následně pivo.
    Zapojíme tank...
    A pouštíme.
    Jeden tank se naplní zhruba za sedm minut.
    Potvrzení.
    Na čepování v místě dohlížejí mistři výčepní.
    Jedním z nich je i Beno Jeřábek.
    Ten vystudoval právnickou fakultu, čepování piva jej ale baví víc než vysedávání za počítačem.
    A můžeme pít.
    Tak teda: Češi, do toho!
    Tak teda: Češi, do toho!
    +
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Do Vatikánu odjela z plzeňského pivovaru požehnaná várka velikonočního piva pro papeže

    Před 1 rokem
    Na cestě do 1300 kilometrů vzdáleného Vatikánu je ručně vyrobený dřevěný soudek a 2024 lahví plzeňského ležáku. Pivu pro papeže požehnal před cestou plzeňský biskup Tomáš Holub. Jedná se o letitou tradici. Speciální várka piva z největšího tuzemského pivovaru jede do Vatikánu již potřinácté. Pivo osobně předají papeži Františkovi při generální audienci.
     Komentáře
  • Konečně pátek

    23 min

    Podcast
    Petr Šmolka: Nejčastějším problémem ve vztazích je komunikace

    Před 1 rokem

    ·

    23 minut

    O manželství, nevěře, rozvodech a vztazích mezi lidmi si moderátor Ondra Kubala v pořadu Konečně pátek povídal s psychologem Petrem Šmolkou. Jak se mění vztahy v průběhu doby? Co dělat, když odhalíme ve vztahu nevěru? Jsou opravdu muži častěji nevěrní? Poslechněte si rozhovor.
     Komentáře
  • Konečně pátek

    35 min

    Podcast
    Důležité je uvařit druhou a všechny další várky piva tak, aby chutnaly jako ta první, říká sládek Václav Berka

    Před 1 rokem

    ·

    35 minut

    V Konečně pátek si na své minulý týden přišli především milovníci piva. Hostem Ondry Kubaly byl totiž emeritní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka. Jak se vaří pivo v Plzni? Je těžší uvařit nejlepší pivo, nebo aby chutnalo stále stejně? Kolik vyrobí plzeňský pivovar litrů piva za rok? Jaký je úkol hlavního sládka? Jaké pivo si dá rád pan Berka? A co dalšího nám o zlatavém moku pověděl? Poslechněte si celý rozhovor.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Usměvavý prezident Petr Pavel věnoval podpis známému lovci autogramů a zahájil návštěvu Plzeňského kraje

    Před 1 rokem
    Na minutu přesně podle programu zahájil prezident republiky Petr Pavel s manželkou Evou dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje. Úderem deváté hodiny přijela prezidentská kolona do pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde se uskutečnila první zastávka. Vedení pivovaru přivítalo prezidentský pár před návštěvnickým centrem. Pak následovala prohlídka pivovaru bez přítomnosti médií. Petr Pavel dosud ve funkci prezidenta navštívil deset z 14 krajů.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    První plzeňská restaurace v Praze slaví 180 let! U Pinkasů se točí skvělé pivo a tvoří se tu historie

    Před 2 roky
    Půl roku poté, co nový plzeňský sládek vykouzlil Pilsner Urquell, mohli žhavou novinku ochutnat také žízniví Pražané. Dnes již legendární pivo jim nabídnul bývalý krejčí Jakub Pinkas, jehož hospoda na Jungmannově náměstí se rychle stala jakýmsi pivním chrámem, který jako magnet přitahuje Pražany i návštěvníky metropole.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Do Vatikánu odjela z plzeňského pivovaru požehnaná várka velikonočního piva pro papeže. Jde o letitou tradici

    Před 2 roky
    Na cestě do 1300 km vzdáleného Vatikánu už je velikonoční várka s celkem 2023 lahvemi ležáku Pilsner Urquell, která odjela z plzeňského pivovaru. Pivu pro papeže požehnal před cestou plzeňský biskup Tomáš Holub. Tradiční velikonoční požehnanou várku piva posílá Plzeňský Prazdroj do Vatikánu letos již po dvanácté.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Objevujte krásná místa Vysočiny a ochutnejte místní speciality

    Před 3 roky
    Patříte k těm, kteří potřebují pro výlet nějaký cíl ideálně v podobě dobrého oběda či večeře? Pak pro vás máme tipy, které potěší všechny vaše smysly. Nejenom pro gastroturisty je jako stvořený výlet na rodinnou farmu Tasov nebo do nedalekého Velkého Meziříčí. Kromě skvělého jídla na vás čekají zážitky v podobě hospodaření na farmě, návštěva barokního zámku, pivovaru nebo procházka kolem největšího počtu mravenišť u nás.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Prazdroj rozšířil tým bednářů. Tradiční řemeslo z Plzně nevymizí

    Před 3 roky
    Do party bednářů Plzeňského Prazdroje, který si toto jedno z nejstarších řemesel stále zachovává, přibyl sedmý člen.
     Komentáře
  • České noviny

    Prazdroj rozšířil tým bednářů, tradiční řemeslo z Plzně nevymizí

    Před 3 roky
    Do party bednářů Plzeňského Prazdroje, který si toto jedno z nejstarších řemesel stále zachovává, přibyl sedmý člen. Pětatřicetiletý Milan Kubizňák, bývalý truhlář, dostal po třech letech výuční list a se slovy "Dej bůh štěstí" a pohlavkem od mistra byl pasován na bednáře a dostal vandrovní knížku. Při smolení 14 obřích dubových ležáckých sudů to ČTK řekl šéf party bednářů Karel Hofman. V opravených a vysmolených sudech bude opět zrát ležák Pilsner Urquell, stejně jako před 180 lety. Do konce roku přijme parta osmého tovaryše.
     Komentáře
  • Novinky

    Růst cen energií už je cítit. Komíny kouří víc

    Před 3 roky
    Navýšení cen plynu a elektrické energie už začíná být vidět a cítit. A to nejen na výpisech z účtů a v peněženkách. Častěji jsou k vidění silně kouřící komíny, z nichž stoupá tmavý dým, a v okolí bývá cítit štiplavý zápach z pálení uhlí a někdy i něčeho horšího, možná i plastových odpadů.
     Komentáře
  • Zmlsané dějiny

    České pivovarnické legendy se spojily, aby uvařily naprosto unikátní pivo

    Před 3 roky
    Čtyři pivovarské legendy přijali výzvu Romana Vaňka a rozhodli se napodobit výrobu piva ze 16. století, a to včetně základních surovin a co nejvěrnějšího postupu. Jak bude výsledný mok nakonec chutnat? Do výroby se pustí sládci Václav Berka z Plzeňského Prazdroje, Adam Brož z Budějovického Budvaru, Adam Matuška z Pivovaru Matuška a vynikající sladmistr Aleš Přinosil. Natočeno 2019.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Dáte si hladinku, čochtana nebo šnyt? Za nejlepším českým výčepním můžete vyrazit do Plzně

    Před 3 roky
    Pokud si chcete nechat načepovat pivo od nejlepšího výčepního v Česku, nemusíte chodit daleko, pokud jste tedy z Plzně. Stačí vyrazit jen na náměstí Republiky do Šenku Lékárna, kde roztáčí pípu Ondřej Rozsypal, který se stal vítězem 16. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Prestižního klání se letos zúčastnilo 225 výčepních plzeňského ležáku z celé republiky. Rozhodně se nejedná jen o doménu mužů, svědčí o tom fakt, že čtvrtinu soutěžících tvořily ženy.
     Komentáře
  • Novinky

    Natočil deset piv a vyběhl s nimi tři patra za minutu a půl

    Před 4 roky
    Hezkou tradici dodržují v pražské restauraci U Pinkasů, kde se letos konal už jedenáctý ročník závodu Pinkasova noční můra, který vzdává hold všem výčepním, kteří se zde starají o maximální kvalitu čepovaného piva od roku 1843 a roznášeli ho hostům až ze sklepa. Soutěžící musí co nejrychleji vyběhnout s deseti načepovanými půllitry do prvního patra restaurace, kde na ně čeká odborná porota. Ta jim změří čas, a ještě zhodnotí kvalitu a krásu natočených piv. Podívejte se na video.
     Komentáře
  • Novinky

    Statisíce vězeňskému vychovateli mohly být úplatek

    Před 4 roky
    Před čtyřmi lety dorazilo na konto dnes již bývalého vychovatele z věznice v Plzni na Borech Václava Berky bezmála 200 tisíc korun, které mu prostřednictvím svého bratra v Anglii poslal jeden z tehdejších odsouzených Robert K. Podle státního zástupce si měl Berka říct vězni po nástupu do výkonu trestu o peníze pod pohrůžkou, že je v jeho zájmu zaplatit, jinak se mu může něco stát.
     Komentáře
  • Náš region

    „Češi své hospodské podrží,“ říká nejslavnější český sládek Václav Berka

    Před 4 roky
    Emeritní vrchní sládek pivovaru Pilsner Urquell, Václav Berka, se stal tváří kampaně Plzeňského kraje na podporu očkování. Co ho k tomu vedlo? Jak se proměnil pivní trh v posledním roce? Jak se vede hospodským? Zeptali jsme se za vás.
     Komentáře
  • Plzeňská Drbna

    Návaly uvnitř restaurací se nekonají, většina hostů stále využívá zahrádky

    Před 4 roky
    Díky rozvolnění opatření mohou lidé po dlouhé době navštěvovat restaurace i jinak než u okénka nebo na zahrádce. Pěkné počasí však lidi stále láká k posezení ve venkovním prostředí, což je znát i v samotném centru Plzně. Také rezervace směřují hlavně na zahrádky. V centru otevřela vnitřky většina provozoven.
     Komentáře
  • Novinky

    Prazdroj vyklízí historické sklepy, lidé mají šanci na limitovanou edici piva

    Před 5 roky
    Ležák leží ladem. Řeč je o nefiltrovaném moku z obřích dřevěných sudů v historických sklepích Plzeňského Prazdroje. Jeho ochutnávání bylo zlatým hřebem prohlídkové trasy po tamních provozech. Jenže tuhle atrakci zařízla protipandemická opatření a pivovar sáhl k nouzovému řešení – začal pivo z ležáckých dubových sudů stáčet do plechovek a rozváží jej plzeňským fajnšmekrům.
     Komentáře
  • Novinky

    Vězeň v Plzni měl platit vychovateli statisíce za ochranu

    Před 5 roky
    Budeš tady sedět dlouho a ledacos se ti může stát. Tato slova měl uslyšet Robert K. při nástupu do plzeňské věznice od zdejšího vychovatele Václava Berky.
     Komentáře
  • Náš region

    Zahrádky otevřeny. U Pinkasů přivítali štamgasty plzeňským pivem zdarma

    Před 5 roky
    Podle plánu uvolňování vládních opatření se včera otevřely venkovní zahrádky restaurací, hostinců a kaváren. Zahrádku otevírají i v nejstarší fungující plzeňské hospodě v Praze, v restauraci U Pinkasů. Ta pojala celou akci jako oslavu pro štamgasty a nabídla jim při této příležitosti pivo na účet podniku.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Přežili jsme suchý zákon i povodně. Tohle zvládneme, říká legenda českého pivovarnictví

    Před 5 roky
    Restaurace dnes po dvouměsíční nucené odstávce otvírají alespoň venkovní zahrádky. Kondici domácího gastrotrhu v koronavirové krizi hodnotí legendární plzeňský sládek Václav Berka.
     Komentáře
Reklama