Zavřít
Krupice

Krupice

Nejnovější články na Seznamu na téma Krupice
  • Teplá i studená kuchyně Jakuba Hübnera

    Lahodné a nadýchané pomerančové dortíky, které můžete naservírovat přátelům

    Před 2 měsíci
    Ideálně den předem si připravíme pomerančové pyré. Jeden celý bio pomeranč i s kůrou propícháme nožem a dáme vařit do hrnce s vodou. Vaříme cca 10 minut, vodu slejeme a nahradíme novou. Postup opakujeme třikrát. Uvařený pomeranč i s kůrou rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Příprava korpusů je následující. Do mísy dáme vejce, přidáme cukr krupice a dáme šlehat do pěny. Postupně přiléváme olej a šleháme už jen krátce, aby nám těsto příliš nezřídlo. Přidáme smetanový jogurt a pomerančové pyré. V jiné misce si rozmícháme polohrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přidáme k těstu a rychle metlou promícháme. Košíčky na cupcakes naplníme do ⅔. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 160°C cca 25 minut dozlatova. Po vychladnutí uděláme v každém korpusu otvor na citronový krém. Do mísy dáme žloutky, cukr krupice a citrónovou šťávu. Dále přidáme citronovou kůru a šleháme silikonovou ruční metlou nad parou do zhoustnutí (72 stupňů). Po odstavení přidáme máslo a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Krémem naplníme korpusy. Na takto připravené cupcakes navrstvíme zdobícím sáčkem s řezanou špičkou smetanový krém. Smetanu předšleháme do polotuha, přidáme tvaroh s dření z vanilkového lusku, a vyšleháme společně do tuha. Cukr přidáme dle chuti. Cupcakes můžeme nakonec ještě dozdobit hoblinkami z pomerančové kůry nebo dle vlastní libosti (kakao, nastrouhaná čokoláda). Suroviny: 2 vejce M 200 g cukru krupice 80 ml rostlinného oleje 200 g smetanového jogurtu 200 g pomerančového pyré (z 1 bio pomeranče) 250 g polohrubé mouky ½ lžičky jedlé sody (2 g) ½ lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem (2 g) Citronový krém na plnění (Lemon curd): 3 žloutky 60 g cukru krupice 60 ml citrónové šťávy nastrouhaná kůra z ½ bio citronu 60 g másla T Tvarohový krém na zdobení: 250 ml smetany ke šlehání 33% 250 g tučného tvarohu ve vaničce dřeň z 1 vanilkového lusku moučkový cukr dle chuti (cca 20 g)
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Kdepak panna cotta – staročeský dezert z krupice tu byl ještě dříve a potěší všechny mlsné jazýčky

    Před 3 měsíci
    Kdepak panna cotta – staročeský dezert z krupice je ještě starší, a pokud ho správně připravíte, dokáže potěšit i ty nejmlsnější jazýčky. Kdo by nikdy v životě neochutnal krupicovou kaši. Málokdo ale zná krupicové flameri, kaši, která je povýšena na úroveň honosného dezertu.
     Komentáře
  • StyleUp

    Brambory lze v jídelníčku nahradit jinými přílohami

    Před 4 měsíci
    Jestli si myslíte, že bez brambor nemůžete vůbec být, zkuste je postupně nahradit jinými potravinami, které jsou zdravější a našemu tělu mnohem prospěšnější. Zkusit můžete komplexní sacharidy, které se nacházejí v zrnech krupice. Obsahují spoustu živin a také vitaminy B nebo železo. Krupice je doporučována hlavně lidem, který mají problém s anémií nebo se léčí s depresemi.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Krupicový svítek v mléce, to je slaďoučký dezert z krupice podle Sandtnerky. Žloutkový krém pozvedne chuť do nebeských výšin

    Před 4 měsíci
    Když se řekne svítek, možná si představíte ten, co se dřív dával do polévky a nahrazoval nudle nebo knedlíčky. Naši předkové si jej navíc vychutnávali i s omáčkou místo knedlíků a nebo nasladko se skořicí. Tento sladký krupicový nákyp byl nejlepší teplý a dokázal zahřát i na duši.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Slovenská polenta aneb Kukuričanka: Výborná je jak sladká s cukrem a skořicí, tak slaná s bryndzou a osmaženou slaninou

    Před 5 měsíci
    Máte v oblibě kaše všeho druhu? Pokud si chcete zpestřit snídani nebo dětem večeři, co si třeba připravit místo klasické krupičky kaši z kukuřičné mouky? Na Slovensku se jí říká kukuričanka a patří k oblíbeným rychlým a levným pokrmům. Tak proč ji nevyzkoušet?
     Komentáře
  • Novinky

    Velikonoční pečení se prodraží, za suroviny zaplatíme o třetinu víc než loni

    Před 5 měsíci
    Z akčních letáků velkých českých řetězců vyplývá, že ingredience na velikonoční pečení meziročně zdražily v průměru o 32 procent. Z devíti sledovaných přísad potřebných k pečení beránků či třeba mazanců si lidé připlatí za osm, přičemž nejvíce meziročně zdražilo mléko a cukr krupice. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 26 procent, o dva procentní body méně než loni.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle

    Před 5 měsíci
    Velikonoční nádivka je jednou z neoblíbenějších velikonočních specialit. I když základ je vždy stejný, snad v každé rodině ji připravují podle nějakého vlastního speciálního receptu, mají své vychytávky a tvrdí, že ta jejich je nejlepší. Pokud ovšem rádi experimentujete, můžete vynechat rohlíky a nahradit je krupicí.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Krupicovému koláči revani nelze odolat. Je úžasně vláčný a přímo omamně voní po citrusech

    Před 6 měsíci
    Na první pohled vypadá jako normální buchta nebo piškot z plechu, koláč revani však není žádná dusivka. Je totiž celý prolitý voňavým sirupem, což mu dodává měkkost, šťavnatost a až hříšnou sladkost. Třešničkou na již tak dokonalém koláči jsou pak pistácie, mandle nebo kokos jako ozdoba.
     Komentáře
  • Proženy

    Kaše pro mlsné jazýčky: Připravte si ji místo z krupice z kokosu

    Před 6 měsíci
    Krupicová kaše bez krupice? Kokosová kaše je bezvadný způsob, jak zužitkovat jinak lehce dusivou kokosovou mouku. Je přirozeně bezlepková a může být příjemným zpestřením vašich snídaní. Dobře chutná jen tak, ale skvělá je s máslem, kakaem, skořicí...
     Komentáře
  • Špetka Slovácka

    Rychlovka k večeři: Tradiční recept na chumlaninu

    Před 7 měsíci
    Tradiční recept na vaječinu nastavenou mlékem, které se na Slovácku neřekne jinak než chumlanina!
     Komentáře
  • Asenior

    Pětka ze slohu a nudle na krupici

    Před 7 měsíci
    „Ségra pojď, jdeme bruslit,“ oznámil mi můj starší bratr s hlavou strčenou ve dveřích mého pokoje. „Prima!“ odvětila jsem nadšeně a začala se oblékat.
     Komentáře
  • Bejvávalo

    Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky

    Před 7 měsíci
    Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i mnoho dospělých. Umíte ale připravit krupicovou kaši tak, aby byla nejen chutná, ale i dobře stravitelná pro nemocné? Dokážete připravit slanou krupicovou kaši, která se skvěle hodí i jako příloha k masu? Náš recept na krupicovou kaši z roku 1932 vám s tím pomůže.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kapustová cmunda ze 100 leté úsporné kuchařky: Mnohem chutnější než bramborák

    Před 7 měsíci
    Chcete se najíst dosyta a levně? Co takhle zkusit kapustovou specialitu, kterou vařívaly už naše babičky?
     Komentáře
  • iReceptář

    Krupicová kaše: Naše babičky ji uměly hladkou a nadýchanou. Dělejte to jako ony

    Před 8 měsíci
    Když se řekne krupicová kaše, všem se okamžitě vybaví vzpomínky na dětství. Aby ne, vždyť tohle jídlo je rychlé, levné a navíc tak nebezpečně návykové. Uvařte si krupicovou kaši podle receptu našich babiček!
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Krupicová kaše, která tě vrátí do dětství. Jak si ji připravit?

    Před 8 měsíci
    Taky jsi jako malá milovala krupicovou kaši a žadonila o ni i k večeři? Ačkoli se pak z tvého jídelníčku mohla na čas vytratit, vsadíme se, že pokud jsi ji měla ráda kdysi, máš na ni občas chuť i teď.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Ježíškova krupička neboli šrotka: Vánoční valašská krupicová kaše se jedla s medem a milovali ji děti i dospělí

    Před 9 měsíci
    Sladká kaše známá jako Ježíškova krupička nebo také šrotka byla za starých časů tradičním vánočním jídlem hlavně na Valašsku. Na první pohled vypadala jako klasická krupicová kaše, připravovala se ale z levnější šrotné mouky. S medem a skořicí ale chutnala báječně.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Lékárna v zahradě aneb Recepty na domácí lektvary

    Před 9 měsíci
    Bylinky se vyplatí, jsou to nejlevnější léky, navíc vlastnoručně vypěstované v zahradě. Dnes vám dáme návod, jak pomocí bylinek bojovat kašli, rýmě a chřipce. Mnohé ozdravné přípravky jsou vhodné i pro děti, samozřejmě ty, které neobsahují alkohol nebo nežádoucí dodatky.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Uvařte si chumlaninu z vajec, krupice a špeku podle původního receptu. Taková bude chutnat jako od slovácké babičky

    Před 10 měsíci
    Chumlanina je jednou z mnoha staročeských pochoutek. Tato patří k těm méně známým, každého ale jistě zaujme zajímavým názvem, který v nás vzbuzuje dojem, že se určitě bude hodit do chladného počasí. Dřív se tento slovácký pokrm jedl ale spíš na jaře, když nejvíc nesly slepice. Dnes si jej ale můžete uvařit kdykoliv.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jak na tu nejjemnější krupicovou kaši? Důležitý je přesný poměr ingrediencí, který nesmíte měnit

    Před 1 rokem
    Je to rychlovka, po které můžete sáhnout v podstatě kdykoli. Máte chuť na sladkou snídani, vydatnou svačinu nebo vzpomínkovou večeři na dětské léta? Pak je to jasné. Udělejte si krupicovou kaši, která zažene všechny chmury. Nedaří se vám ale stále dosáhnout té dokonalé konzistence a hebké struktury, kterou vám servírovala babička? Pak možná neznáte pár triků, díky kterým se vám vždy povede.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Víte, jak na dokonalou krupicovou kaši? Tajemství spočívá v namáčení i finálním zjemnění

    Před 1 rokem
    Krupicová kaše je oblíbená pochoutka napříč generacemi. Její příprava není složitá ani zdlouhavá, a přesto při ní lze udělat chyby. Ty se nejčastěji projeví hrudkami, špatně stravitelnou „betonovou“ hmotou nebo připálenými kousky. Prozradíme vám, jak na dokonalou krupicovou kaši!
     Komentáře
  • Feminela

    Brambory nejsou jediná možnost. Jiné varianty zpestří jídelníček a tělu prospějí mnohem více

    Před 1 rokem
    Jestli si myslíte, že bez brambor nemůžete vůbec být, zkuste je postupně nahradit jinými potravinami, které jsou zdravější a našemu tělu mnohem prospěšnější. Zkusit můžete komplexní sacharidy, které se nacházejí v zrnech krupice.
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak z krupicové kaše udělat famózní mistrovské dílo?

    Před 1 rokem
    Krupicová kaše patří bohužel k jednomu z těch jídel, kterým školní často pošramotila pověst. Buď ji milujeme, nebo nesnášíme. Přitom dobrá krupicová kaše bez hrudek, připravená na desítky – ano, čtete dobře – desítky různých způsobů, může být velmi chutnou a zdravou snídaní.
     Komentáře
  • iReceptář

    Připadá vám, že krupicová kaše je jednoduché jídlo? Většina Čechů ji vaří špatně

    Před 1 rokem
    Jak na krupicovou kaši bez žmolků? Nemohlo by se třeba stát, že i těm, kdo nepatří k jejím fanouškům, bude dobrá krupicová kaše chutnat? Jak víme, krupicová kaše je pro někoho pochoutka za odměnu a ostatní ji naopak nemohou pozřít. A je to škoda. Pravdou je, že se krupicová kaše dá lehce zkazit. Abychom tomu předešli, podělíme se o několik dobrých rad.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta, po které se budou všichni oblizovat

    Před 1 rokem
    Krupicová kaše je nejspíš jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji připravovaných jídel z krupice. Udává se, že se poprvé servírovala na svatbě Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského.
     Komentáře
  • iReceptář

    Krupicová kaše podle Forejta: Drobná vychytávka z ní udělá mistrovské dílo

    Před 1 rokem
    Když se řekne krupicová kaše, vybavíme si dětství. Někým milované, jiným nenáviděné jídlo, kterým nás jako děti „zaplácli" rodiče, když neměli čas vyvářet. Mnoho z nás však i dnes přepadne nostalgická chuť na krupičku a občas si ji uvaříme. Poradíme vám, jak si ji vylepšit.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jak na dokonale hladkou krupicovou kaši? Do receptu přidejte dva důležité kroky navíc!

    Před 1 rokem
    Připomeňte si chuť dětství a uvařte si krupicovou kaši. Ačkoliv je toto jídlo ze dvou surovin zdánlivě velmi jednoduché, v mnoha kuchyních často končí jeho příprava nezdarem. Hrudky, připáleniny, moc řídká, nebo naopak hustá konzistence a tak dále. Zkrátka krupice potřebuje trochu péče. Inspirujete se našimi tipy k její přípravě a vyvarujte se obvyklých chyb. Odměnou vám bude sametově jemná kaše, kterou si budete chtít vařit pořád dokola.
     Komentáře
  • iReceptář

    Děláte krupicovou kaši správně? Většina lidí opakuje dokola stejnou chybu

    Před 1 rokem
    Když se řekne krupicová kaše, mnozí si ihned představí rychle připravenou a nenáročnou večeři. To je z části pravda. Pro přípravu kaše sice není třeba oplývat žádnými pokročilými kulinářskými dovednostmi, zato si ale žádá trochu širší časové okénko. A právě v tomto kroku mnozí pravidelně chybují a kaše ve výsledku bývá příliš hustá, nebo naopak řídká, obsahuje hrudky a připaluje se. Zkuste to tedy jinak…
     Komentáře
  • iReceptář

    Čím slepit linecká kolečka. Zapomeňte na marmeládu. Tyto krémy jsou lepší!

    Před 1 rokem
    Linecké cukroví z křehkého těsta slepované marmeládou je českou vánoční klasikou. Proč nebýt letos kreativnější a nepřipravit si ho trochu jinak? Třeba slepené nějakým lahodným krémem chutná skvěle!
     Komentáře
  • iReceptář

    Udělat skvělé sněhové pusinky je docela věda. Většina lidí to neumí. Jak na ně?

    Před 1 rokem
    Sněhové pusinky patří mezi ten druh cukroví, který rozhodně mnozí již někdy vyzkoušeli. Málokdo se k jejich pečení ale znovu vrátil. Častokrát se totiž stává, že jsou pusinky v důsledku nesprávné přípravy příliš měkké, lepí se na zuby, chutnají zvláštně anebo jsou zkrátka nevzhledné. Při dodržení jasného postupu se však stávají naprosto božským cukrovím, které se takřka rozplývá na jazyku. Víte, jak na sněhové pusinky?
     Komentáře
  • iReceptář

    Mramorová hrníčková bábovka: Vynikající, hned hotová a nepřilepí se

    Před 1 rokem
    Bábovka a šálek čaje patří pro mnoho lidí k tradiční nedělní pohodě. Někomu zase evokuje dětství strávené u babičky. Ať tak, či tak, jedno je jisté. Bábovka patří mezi nejoblíbenější české moučníky. Jak připravit vláčnou, nadýchanou a rychlou bábovku pro celou rodinu a jak docílit toho, aby se vždy podařila vyklopit z formy celá?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky

    Před 2 roky
    Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase to napravit. Velkou předností žluťoučké kukuřičné krupice je její univerzálnost. Můžete z ní připravit hladkou a tekutější kaši, nebo ji udělat hustší, nechat vychladnout, ztuhnout a pak opéct nebo osmažit. Navíc je vhodná i pro ty, kteří nemohou lepek.
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak zavařit švestky bez chemie: Vynikající a jednoduchý recept našich babiček

    Před 2 roky
    Podzimní čas patří švestkám. Toto ovoce je v našich končinách velmi oblíbené a tradiční. Kouzlit s ním uměly už naše babičky. Jak tuto fialovou pochoutku zavařovat bez použití chemie?
     Komentáře
  • Proženy

    Jako krupicová kaše, ale nadýchanější. Připravte si jednoduchý dezert do skleničky!

    Před 2 roky
    Krupičnou kaši i další recepty, ve kterých se nepoužívá mouka ale krupice, řada lidí miluje pro její nezaměnitelnou texturu. Můžete si ji dopřát i v téhle skvělé čokoládové pěně. Je lehká, opravdu čokoládová a jemná zrnka krupice potěší váš jazyk.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Potraviny, které většina lidí považuje za zdravé, ale jejich přílišná konzumace může spíše uškodit

    Před 2 roky
    Existují pokrmy, které lidé velmi milují a myslí si, že jsou zdravé pro jejich tělo. Některá taková jídla ale klamou a patří spíše na seznam těch, které by mohly vašemu tělo ublížit.
     Komentáře
  • Feminela

    Krupice není jen krupičná kaše, skvěle nahradí pšeničnou mouku a je zdravější

    Před 2 roky
    Krupice má blahodárný účinek především na oběhový systém a trávení. Stimuluje střevní funkce, proto by ji měli užívat diabetici a lidé, kteří hubnou. Krupice také snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Proč byste měli sáhnout po krupici a k čemu ji můžete použít?  Zdroj obrázku: Pixabay.com Co to krupice je?
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Semena slunečnice a lojové koule pro velké i malé zobáčky

    Před 3 roky
    Nejčastějším krmivem pro přezimující ptáky jsou energeticky bohatá semínka slunečnice. Energetickou bombou pro strakapoudy, žluny a sýkorky je pak hovězí lůj.
     Komentáře
  • Proženy

    Hruškové trifle s vanilkovým krémem a perníčky

    Před 3 roky
    Hledáte něco efektního a přitom jednoduchého, co připravit na nedělní odpoledne? Dejte si tyhle karamelové hrušky prokládané s vanilkovým krémem a perníčky – tyhle vůně ve vás dokonale probudí adventní náladu! A pozor, jí se ideálně ještě teplé, takže navíc zahřeje.
     Komentáře
  • Proženy

    Pravý valašský frgál s hruškami

    Před 3 roky
    Kdo by neznal valašské frgály! Obrovské koláče s tenkým těstem, na kterém je požehnaně náplně, milují děti i dospělí. Vyzkoušejte tenhle domácí recept a upečte si frgál doma i vy.
     Komentáře
  • deníkPlus

    Jak nezničit ovčí kůži za několik sezon? Vyvarujte se věcí, které kožešinám škodí

    Před 4 roky
    Ovčí kožešiny i hovězí předložky jsou oblíbenou dekorací v řadě domácností. Skvěle ladí se skandinávským stylem, hodí se do industriálního loftu i chalupářského interiéru. Vyžadují však výjimečné zacházení. Víte, jak se o ně správně starat?
Reklama