Stejně jako lze reklamovat zakoupené zboží, je možné uplatnit právo na reklamaci u jídla či pití. V čem by měl provozovatel restaurace či hospody vyhovět? Pokud je zákazník nespokojený s pokrmem či nápojem, který si objednal, může se na personál obrátit s výtkou a uplatnit tak právo na reklamaci objednaného.
Co všechno se dá udělat s penězi, když jich máte nadbytek? Můžete je darovat na charitu, vytvořit si vlastní nadační fond, pomáhat lidem, nebo si je zkrátka užívat, jak se vám zlíbí. Populární americký zpěvák Jon Bon Jovi ale přidal ještě něco navíc. Otevřel si dvě komunitní restaurace JBJ Soul Kitchen, ve kterých zákazníci za jídlo neplatí.
Palubní občerstvení patří na žebříčku věcí, které jsou na létání odpudivé, pro mnohé poměrně vysoko. Největší nízkonákladová aerolinka v Asii si však myslí něco jiného, protože výhradně z něj složila menu své nově otevřené restaurace v Malajsii. Následovat mají stovky dalších poboček.
Jídelníček Čechů dnes vypadá výrazně jinak než před třiceti lety. Statistici potvrdili, že v něm od té doby výrazně přibylo zeleniny, luštěnin a ovoce. Naopak ubylo mléka a masa, zejména hovězího, jehož průměrný Čech v roce 1989 spořádal na 30 kilogramů.
Není zřejmě překvapením, že za nejlepší sushi restaurací byste se museli vydat do Japonska, konkrétně Tokia. Paradoxem je, že vyhlášený podnik Sukiyabashi Jiro byl nyní vyřazen z prestižního michelinského průvodce, ačkoliv disponoval třemi hvězdami, tedy nejvyšším možným hodnocením.
Den co den Adrianna Edwardsová z Texasu nachodila při cestě z práce a do práce 22 kilometrů. K tomu je potřeba započítat i kilometry co nachodila v práci, byla totiž zaměstnaná jako servírka. Život se jí změnil poté, co se nejmenovaný pár zastavil v restauraci, kde pracovala, na snídani.
Tři měsíce trvala v jihočeské metropoli zkušební doba, ve které se mělo ukázat, jestli bude nutné některé v noci otevřené prodejny, restaurace a podobné podniky „umravnit“ veřejnou vyhláškou.
David Petřík a Viktor Kaplan provozují již sedm restaurací. „Sázíme na velikost a stabilitu, proto máme provozovny velké. To by pomohlo ustát možný příchod krizového období, kdy klesne kupní síla a malé podniky krachují,“ říká David Petřík v dalším dílu pořadu Recept na úspěch. Podívejte se.
Deprese francouzského i rozhořčení jihokorejského šéfkuchaře. Michelinská hvězda na gastronomickém nebi už nesvítí tak jasně. A zřejmě se o ni povedou i soudní spory. Zatímco Francouz se hroutí ze ztráty jedné hvězdičky, Jihokorejec hodnocení bere jako pomluvu a požaduje vyškrtnutí z renomovaného průvodce. Výzvu Seznamu přijal uznávaný český šéfkuchař Jan Punčochář.
Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat zažaloval Michelinského průvodce, že mu odebral třetí hvězdičku z hodnocení. „Řekli mi, že jsem dal do suflé čedar, ale to byl šafrán, který obarvil Beaufort,” stěžuje si kuchařská celebrita. Nyní se případ dostává k soudu.
Rok od roku stoupá zájem o ručně upletené vánočky, cukrářkami vykrajované cukroví, ale i těsta připravená k dalšímu domácímu zpracování. V patnácti pekárnách a cukrárnách se dává do práce na pět set párů rukou. S blížícími se Vánoci budou pekaři a cukráři v pekárnách péct i nepřetržitě 24 hodin ve třech směnách.
Mnozí majitelé restaurací by pro to, aby se jejich podnik objevil v michelinském průvodci, udělali cokoliv. Přesto se najdou takoví, kterým záznam v prestižní publikaci vyloženě vadí. Jedním z nich je i Korejec Eo Yun-gwon, který se rozhodl bránit soudní cestou.
Pro stovky šéfkuchařů je záznam v michelinském průvodci celoživotním snem. Jsou ale i takoví, kteří se zápisem do gastronomické příručky nesouhlasí, a společnost Michelin žalují. Třeba jihokorejský šéfkuchař Eo Yun-gwon.
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, ve stravovacích zařízeních nás mnohdy drží zpátky ostych a neznalost práv. Jídlo nereklamujeme, i když je studené, přesolené nebo nedopečené. I v restauraci uzavíráte kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se vám nedostane adekvátního plnění, máte právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?
Zatímco reklamovat obuv či elektroniku si spotřebitelé už zvykli, ve stravovacích zařízeních je často drží zpátky ostych a neznalost práv. Přitom v restauraci uzavíráte kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se vám nedostane adekvátního plnění, máte právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?
Dnes restaurace bojují o michellinské hvězdy, ale najde se rarita, která svou prestiž staví na zastaralosti a staré patině. Na cestu časem se můžete vydat na Jižní Město do hospody Severka, která svým interiérem a vybavením připomíná dobu osmdesátých a devadesátých let. V reportáži uvidíte, v jakém prostředí se lidé běžně scházeli v předrevoluční době.
Crème de la Crème již dávno nenabízí jen zmrzlinu.Především v chladnějším období oceníte širokou škálu sladkých či slaných snídaní nebo dortů s kávou. Nyní si vše můžete vychutnat v rozšířených prostorech ve Zmrzlinovém salonu na Národní. Provozovna ve dvou patrech pojme až 70 sedících zákazníků.
Jisté zdravotní potíže měl host po konzumaci jídel připravených v provozovně Na Téčku na veřejném tábořišti Trhovky-Klenovice. Nenechal si to pro sebe, příbramští hygienici tak stihli kontrolu ještě v půlce října, teď se podělili o zážitky.
Miloval hudbu, ale stal se kuchařem. „Je to asi zvláštní, ale mně kuchařské umění a přístup k jídlu v mnohém připomínají právě hudbu,“ říká Alessandro Bellingeri, šéfkuchař se zkušenostmi z michelinských restaurací, který nyní sestavuje podzimní menu v ČR.
Byla tuzemská gastronomie před rokem 1989 horší nebo lepší než ta současná? Odpověď není jednoznačná, tvrdí historik životního stylu Martin Franc. Především ale byla hodně konzervativní a odolávala moderním trendům. „Na konci 50. a v 60. letech československá gastronomie sklízela mnohé úspěchy. Později velmi výrazně zaostávala. Pro vylepšování její mezinárodní pověsti jednoduše nebyla žádná poptávka," říká v rozhovoru.
Podzim v kuchyni neznamená jen dýni a kaštanovou nádivku. Tradičně je toto období spojené s loveckou sezónou a tedy i s lahodnou zvěřinou. Její maso je v české kuchyni opravdovou delikatesou, která se v posledních letech vrací do módy. Jak si užít divočinu na talíři a nenaletět při jejím nákupu?
Hamburger s rostlinnou náhražkou masa je nově k dostání i v Česku. Ve 25 evropských zemích včetně Česka ho začal v úterý nabízet americký řetězec rychlého občerstvení Burger King.
Že by svatý Martin přijel na bílém koni, to se už dlouho nestalo, ale letos by to mohlo klapnout. Svatomartinský víkend je tradičně plný akcí spojených s mladým vínem nebo dozlatova propečenou husou. Kam vyrazit za dobrotami a kam třeba na inspiraci smysluplnými hračkami?
Budoucnost oceňovaného interiéru Restaurace Akropolis na Praze 3 z 90. let je nejistá. V současnosti je podnik zavřený kvůli rekonstrukci a probíhají jednání s úzkou skupinou zájemců o její provozování.
Jste uprostřed hubnutí, a proto se bojíte chodit s přáteli na jídlo? Ale to neznamená, že musíte opět skončit u nudného salátu. Poradíme, jak si vybrat náhradní pochoutku – podle typu restaurace.
Brněnská restaurace The Yard Lounge & Dining, součást hotelu Courtyard by Marriott, se může od letošního podzimu pyšnit oceněním Europe Chef of the Year. V konkurenci více než 900 šéfkuchařů z celého světa zvítězil v rámci udílení cen The Award of Culinary Excellence právě místní šéfkuchař Radovan Zajíček.
Přes 50 stánků, 25 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude devátý ročník festivalu mladých vín Svatomartinské slavnosti a pečená husa.
Přes 50 stánků, 25 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude devátý ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“.
V Rakousku dnes vstoupil v pátek zákon, který zakazuje kouření v restauracích a podobných zařízeních. Účastníci halloweenských večírků i štamgasti ve venkovských hospodách museli své cigarety uhasit úderem půlnoci. Kuřákům, které od nynějška kontrola přistihne v restauraci, baru či kavárně s cigaretou v ruce, hrozí pokuta 100 eur (2600 Kč).
V Rakousku v pátek vstoupil v platnost zákon, který zakazuje kouření v restauracích a podobných zařízeních. Účastníci halloweenských večírků i štamgasti ve venkovských hospodách museli své cigarety uhasit úderem půlnoci.
Obrovskými změnami prošlo za třicet let od sametové revoluce celé hospodářství. Změny se pochopitelně a poměrně rychle dotkly i oblasti pohostinství. Vzpomínáte na to, jak vypadalo v 80. letech?
Na Slovensku začne co nevidět platit nový zákon, který se dotkne jak tamních restauratérů, tak i škol a hospůdek. Slováci ho vesměs vítají. Česká inspekce naopak podobné opatření považuje za zbytečnou byrokratickou zátěž. V polovině letošního září Národní rada Slovenské republiky schválila vládní návrh zákona, který zřejmě zkomplikuje práci provozovatelům stravovacích služeb. Budou totiž muset povinně informovat své zákazníky o původu masa, které použili na přípravu jídel. Nařízení se týká všech stravovacích zařízení, původ masa (hovězího, vepřového, jehněčího, kozího a drůbežího) tedy bude muset být uveden jak v restauracích a hospodách, tak například i ve školách či školkách.
Máme tu další do série našeho Mixéru! Tentokrát jsme vybrali tři novinky přímo z podniků a jednu, pro kterou si můžete zaběhnout přímo do obchodu. Vybere si zde milovník asijské kuchyně, české i světové gastronomie. Zkrátka značka ideál.
Malé porce, fermentovaná jídla, patnáctichodové menu a skandinávsko-asijská kuchyně. Restaurace Levitate pár kroků od rušného Václavského náměstí v Praze funguje necelé dva roky, stihla se však dostat do hledáčku michelinských hodnotitelů i turistů. Šéfkuchař Christian Duy Chu přitom přiznává, že svůj netypický koncept musí neustále obhajovat a vysvětlovat.
Zajít si na dovolené do baru patří k návštěvě cizí země podobně jako ochutnávání místních specialit. A dokonce i arabské státy v rámci turistického komfortu přicházejí s podniky, které si nejen nezadají se západní konkurencí, ale dokonce ji mnohdy i předčí. A Jordánsko bude v rámci genia loci opravdu těžké trumfnout. Zdejší Cave Bar je totiž situován v nabatejské hrobce u jednoho ze sedmi novodobých divů světa.
Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná vinným octem se šalotkou a zapitá sklenkou šampaňského, pro nejlepší kuchaře z celého světa představuje ústřice lákavou kulinární výzvu.
[2 minuty čtení] Nelichotivě skončily kontroly restaurací na Letišti Václava Havla. Nejenže tu cizinci za služby platí nesmyslné poplatky, nedočkají se ani výhodnější nabídky. Nerozumí česky, nebude rozumět ani nesmyslnému poplatku. Zřejmě takhle nějak přemýšlí provozovatelé restaurací na Letišti Václava Havla, které nedávno navštívili kontroloři České obchodní inspekce.
Městská secesní kavárna Radhošť ve Frýdku prošla obnovou a ve středu 23. října otevře dveře veřejnosti. Jako cukrárnu a kavárnu v prvorepublikovém stylu ji bude provozovat Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, a to v pracovní dny od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.
Honí vás mlsná a rádi byste si dopřáli něco dobrého z podzimních menu našich restaurací? Přinášíme vám dva tipy – jeden shrnuje to nejlepší, další zase to nejnovější. A jako třetí pro vás máme tip na destilátovou limitku, která oslavuje. Říjnový Mixér je tu!
Luxusní restaurace Paloma v Mougins poblíž jihofrancouzského Cannes, která patří do svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše, ukončila v úterý provoz. Podnik to oznámil na svých internetových stránkách.
Francouzská restaurace Paloma ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše definitivně zavírá. Na zjištění tamních médií upozornil server Seznam Zprávy.
První restaurace s názvem Potrefená husa se otevřela před dvaceti lety na Vinohradech. Aktuálně jich v Česku je 30 a navštíví je ročně na tři miliony lidí. Všechny franšízy této značky, která patří Pivovarům Staropramen, ale spravují je nezávislí provozovatelé, vygenerují ročně obraty v řádech stovek milionů korun. Staropramen teď po konceptu Naše Hospoda a Ostravarna chystá ještě další značku.
Restaurace v budově českého centra v New Yorku letos získala ocenění Bib Gourmand od gastronomického průvodce Michelin. Informoval o tom na twitteru český konzulát. Restaurace Bohemian Spirit, která v americkém velkoměstě nabízí strávníkům české speciality jako je svíčková, kachna se zelím nebo bramboračka, se tak dostala mezi více než stovku podniků, kde se podle inspektorů Michelinu lidé dobře najedí, aniž musí utrácet horentní sumy.
Pokud se chystáte do Prahy na vánoční trhy a rádi byste nové tipy na místa, kam se v okolí Staroměstského náměstí zašít na dobrou kávu, klikli jste na správný odkaz. V našem videu pokračujeme v sérii pražských procházek. Ukážeme vám, kam si můžete skočit na dobré pivo nebo večeři.
Viktor Kaplan otevřel svou první pražskou restauraci v roce 1998. Jmenovala se U dvou štírů. Po nějaké době si k práci provozního v restauraci přibral ještě studium práv. Ty dokončil v Praze roce 2007.
Dnes restaurace bojují o michelinské hvězdy, ale najde se rarita, která svou prestiž staví na zastaralosti a staré patině. Na cestu časem se můžete vydat na Jižní Město do hospody Severka, která svým interiérem a vybavením připomíná dobu osmdesátých a devadesátých let. V reportáži uvidíte, v jakém prostředí se lidé běžně scházeli v předrevoluční době.
Pohostinský podnik, v němž můžete konzumovat pokrmy a nápoje. Otvírá se většinou dopoledne kvůli výdeji obědů, druhá špička nastává ve večerních hodinách. Existují publikace známých organizací jako je Guide Michelin, kde jsou restaurace hodnoceny podle kvality pokrmů a obsluhy, cen či atmosféry.