Zavřít
Kerblík

Kerblík

Nejnovější články na Seznamu na téma Kerblík
  • Pestrá Zahrada

    Léčivé bylinky, které se dají pěstovat i ve stínu

    Před 3 měsíci
    Zeleň i pro místa bez slunce Ne všechny kouty zahrady nebo balkónu mají ideální sluneční podmínky. Severní strany domů či stinná zákoutí ale nemusí zůstat prázdná – existují totiž bylinky, které ve stínu nebo polostínu ... více Příspěvek Léčivé bylinky, které se dají pěstovat i ve stínu pochází z Pestrá Zahrada
  • Bylinkopedie

    Pěstování kerblíku – nenápadný poklad pro zdraví

    Před 4 měsíci
    Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) je nenápadná jednoletá bylinka s jemnými listy a delikátní chutí připomínající anýz a petržel. Byl velmi oblíbený ve středověké kuchyni i léčitelství, dnes však bývá často opomíjen. A to je škoda, protože kerblík má nejen široké kulinářské využití, ale také mnoho zdravotních přínosů – podporuje trávení, čistí krev, posiluje metabolismus a […] Příspěvek Pěstování kerblíku – nenápadný poklad pro zdraví pochází z Bylinkopedie.cz
  • Deník magazín

    Kerblík připomíná petržel. Čistí krev, podpoří trávení a snižuje tlak

    Před 6 měsíci
    Kerblík je bylinka, která se vzhledem podobá petrželi. Je bohatá na vitaminy, hořčík či železo a poradí si s mnoha zdravotními neduhy. Má také velmi rozmanité využití v gastronomii. Pěstovat kerblík přitom zvládne i začátečník. Voňavé bylince se bude dařit na záhonu i v květináči. Jako bonus vůně kerblíku odpuzuje mšice.
     Komentáře
  • Žena-in

    Kerblík třebule je jednou z bylinek, která si zaslouží návrat na naše záhonky, soudí Kateřina Winterová

    Před 8 měsíci
    Vůně čerstvých bylinek dokáže proměnit obyčejné jídlo v kulinářský zážitek. Česká kuchyně na ně spoléhá od nepaměti, petržel, majoránka nebo bazalka kralují našim receptům po generace. Ale jakmile se na scéně objeví nové gastronomické trendy, dostávají prostor i méně tradiční druhy.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Vypěstujte si bylinky oblíbené ve francouzské kuchyni a naučte se je používat. Budete za absolutní hvězdu

    Před 10 měsíci
    Pokud jste gurmáni nebo jste se zamilovali do francouzské kuchyně, tak právě pro vás máme tip na pěstování bylinek, které jsou právě pro tuto zemi typické. A nebojte se, klidně je můžete pěstovat i na našich zahradách či v bylinkových záhonech, protože to nejsou žádné „fajnovky“. Jakými bylinkami tedy ve Francii vylepšují své pokrmy a jak si vyrobit provensálské koření? Pojďte to zjistit.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Ještě si stihnete vysadit zdravý kerblík

    Před 1 rokem
    Kerblík (Anthriscus cerefolium) je bylinka, která by neměla chybět ve vaší zahradě ani kuchyni. Tento jemně aromatický a chutný zelený list je oblíbený především ve francouzské kuchyni, kde ho přidávají do polévek, salátů a omáček. Ačkoliv se může zdát, že sezóna výsadby bylinek je už pryč, kerblík je jednou z bylinek, kterou si ještě můžete vysadit a sklízet ji po celý podzim. Kromě jeho kulinářského využití je kerblík bohatý na vitamíny a minerály, což ho činí pro tělo velmi prospěšným.
     Komentáře
  • TVguru

    Umí detoxikovat tělo a je plný antioxidantů: Kerblík si můžete nasbírat i sami, roste hojně v příkopech

    Před 1 rokem
    Kerblík je vynikající a zdraví prospěšná bylina. Využití kerblíku v kuchyni je široké, stejně tak spektrum zdravotních benefitů, které nabízí.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Kerblík: nedoceněná bylinka, kterou si zamilujete. Právě teď si ji můžete vyset

    Před 1 rokem
    Kerblík neboli třebule je stále nedoceněná bylinka, která nám může vylepšit řadu pokrmů. Nať voní po anýzu a je bohatá na řadu prospěšných látek, především pak vitamín C. Stále ale nemá své pevné místo na našich zahradách či v bylinkových záhonech, díky čemuž se velmi ochuzujeme. Kerblík má totiž rozhodně co nabídnou, proto vám ho představíme a třeba se pak natrvalo stane běžnou bylinkou, stejně jako koriandr či petržel.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Blíží se období sběru svatého grálu z říše bylinek

    Před 1 rokem
    Bylinkáři už se nemohou dočkat! Jaro je tady! Chystejte košíčky na vitaminy nabité bylinky, které tělo rozhodně přivítá. Nepřehlédněte ty opravdu vzácné!
     Komentáře
  • Naše zahrada

    5 bylinek, které vám na parapetu ochotně porostou bez pohledu na roční období – tradiční i netradiční tipy

    Před 1 rokem
    5 bylinek, které vám na parapetu ochotně porostou bez pohledu na roční období – tradiční i netradiční tipy, díky nimž si můžete dopřát šťavnaté osvěžení kdykoliv chcete. Pokud rádi vaříte, určitě se vám hodí aromatické bylinky. A pokud jsou vždy čerstvé, vašemu vaření i zdraví to jenom prospěje. Není nic lepšího, než si tyto zelené kuchyňské pomocníky vypěstovat sami doma a mít jejich neomezenou zásobu po celý rok. Poradíme vám, které bylinky můžete takto doma pěstovat a co udělat proto, aby vám dělaly radost po neomezenou dobu. Kromě toho, že jsou velmi užitečné, poslouží i jako stylová dekorace vašeho interiéru. Jediné, co k tomu budete potřebovat je slunný parapet, pár vhodných nádob, třeba obarvených plechovek od kompotů, trocha zeminy a semínka či sazeničky rostlinek.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Vysaďte si zdravý kerblík. Ještě to stihnete

    Před 2 roky
    Podzim je sice už tady, ale ještě to neznamená, že sadbě bylinek odzvonilo. Nastává totiž čas kerblíku! A co teď zasejete, to si brzy na jaře sklidíte. Tahle bylinka je skvělá na kašel, záněty, ekzémy i trávení.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Kerblík má široké využití a skvěle chutná: Jak si ho vypěstovat na zahradě?

    Před 2 roky
    Voňavá bylinka, kterou milovaly naše babičky, se opět vrací na výslunní. Svou chutí připomíná petrželku a estragon. Mnozí ji také přirovnávají k anýzu, protože má nasládlou chuť. Jedná se o nenáročnou a rychle rostoucí jednoletou rostlinu, která patří do čeledi miříkovitých. Dorůstá do 40 centimetrů a kvete bílými květy. Jak si jej jednoduše vypěstovat na své zahradě?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kerblík lesní odpudí otravné komáry a oživí klasickou sůl

    Před 2 roky
    Klasickou petržel používáte úplně běžně, ale co tu kravskou? Pod tímto názvem se ukrývá kerblík lesní, tedy divoká bylinka rostoucí ve většině mírných oblastí, která se ve viktoriánské době používala pro aranžování květinových vazeb. Připravíte si z ní aromatickou sůl?
     Komentáře
  • Prima Living

    Kerblík třebule je staročeské koření a léčivá bylinka. Vypěstujete ho snadno a rychle

    Před 2 roky
    Kerblík třebule, staročesky stokláska, se vyznačuje zajímavou vůní připomínající anýz. Do české kuchyně patří odjakživa, používal se všude tam, kam se dávala petrželka, pažitka a estragon. Kerblík je také dobrou léčivkou, která dokáže pomoci s trávením, detoxikací a hubnutím, doporučuje se při problémech s dýcháním a krevním tlakem. Díky tomu, že je pěstování kerblíku nenáročné, zvládne ho opravdu každý.
     Komentáře
  • Prostřeno

    V dubnu nezapomeňte žvýkat zdravý ostružiník

    Před 2 roky
    Bylinkáři už se chvějí vzrušením! Jaro je téměř tady a konkrétně měsíc duben do proutěných košíků nadšenců a příznivců rostlinné medicíny vhání pár vitaminy nabitých a nepostradatelných druhů bylinek, které tělo vítá s otevřenou náručí. Nepřehlédněte je!
     Komentáře
  • iReceptář

    Udělejte si test: Poznáte užitečný plevel na vaší zahradě?

    Před 3 roky
    Máte dokonalou zahrádku s perfektním anglickým trávníkem? Pravidelně se zbavujete plevele? Některé druhy plevele je však dobré si na zahradě nechat, jsou totiž léčivé.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kerblík je plevel i skvělá léčivka. Jak se ho zbavit a jak ho využít pro zdraví

    Před 4 roky
    Kerblík svým vzhledem připomíná petrželku. Má zajímavou vůni a jemnou chuť. Naši předci ho ve velkém sbírali nebo pěstovali a využívali nejen v kuchyni, ale také jako účinnou léčivku. Jak tuto staročeskou bylinku zpracovat?
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Kerblík: Zelený poklad plný vitamínu C, který pomůže i při průjmu

    Před 4 roky
    Vypěstujte si s námi kerblík. Dnes už trochu pozapomenutou aromatickou bylinku, která se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, zajímavou vůní a delikátní chutí.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kerblík. Není to plevel, ale zázračná léčivka. Co s ní udělat, když ji vyplejete

    Před 4 roky
    Vidíme ho na loukách, v lesích, v křovinách i podél vodních toků. Kerblík naši předci hojně využívali jako léčivku i jako kuchyňské koření. Na co ho použít dnes?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kerblík lesní odpudí komáry a oživí klasickou sůl

    Před 4 roky
    Klasickou petržel používáte úplně běžně, ale co tu kravskou? Pod tímto názvem se ukrývá kerblík lesní, tedy divoká bylinka rostoucí ve většině mírných oblastí, která se ve viktoriánské době používala pro aranžování květinových vazeb. Připravíte si z ní aromatickou sůl?
     Komentáře
  • Prostřeno

    V dubnu nezapomeňte žvýkat ostružiník

    Před 4 roky
    Bylinkáři už se chvějí vzrušením! Jaro je tady a konkrétně měsíc duben do proutěných košíků nadšenců a příznivců rostlinné medicíny vhání pár vitaminy nabitých a nepostradatelných druhů bylinek, které tělo vítá s otevřenou náručí. Nepřehlédněte je!
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Tinktura z kerblíku zraje poměrně dlouho, má však velmi univerzální využití

    Před 5 roky
    Kerblík třebule alias Anthriscus cerefolium roste na našich zahrádkách jen málo. A to je škoda, protože tahle bylinka, používaná našimi předky už od středověku, může nabídnou spoustu chuti i léčebných účinků.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kerblík, nenáročná jednoletka s chutí jemné petrželky

    Před 5 roky
    Aromatické listy kerblíku připomínají petrželku vzhledem i chutí, která je však jemnější. Jsou výborné do salátů a polévek, na nové brambory, k omáčkám i vaječným pokrmům.
     Komentáře
Reklama