Máte dokonalou zahrádku s perfektním anglickým trávníkem? Pravidelně se zbavujete plevele? Některé druhy plevele je však dobré si na zahradě nechat, jsou totiž léčivé.
Gurmáni ho považují za delikatesu. Kerblík třebule nechyběl ve staročeských receptech a do kuchyně se vrátil s rostoucí oblibou francouzských pokrmů, kde je spolu s petrželí a rozmarýnem tradiční součástí směsi čerstvých bylinek do omelet, na masa a ryby. Navíc jde o léčivku, která pomáhá při nejrůznějších potížích.
Kerblík svým vzhledem připomíná petrželku. Má zajímavou vůni a jemnou chuť. Naši předci ho ve velkém sbírali nebo pěstovali a využívali nejen v kuchyni, ale také jako účinnou léčivku. Jak tuto staročeskou bylinku zpracovat?
Vypěstujte si s námi kerblík. Dnes už trochu pozapomenutou aromatickou bylinku, která se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, zajímavou vůní a delikátní chutí.
Vidíme ho na loukách, v lesích, v křovinách i podél vodních toků. Kerblík naši předci hojně využívali jako léčivku i jako kuchyňské koření. Na co ho použít dnes?
Klasickou petržel používáte úplně běžně, ale co tu kravskou? Pod tímto názvem se ukrývá kerblík lesní, tedy divoká bylinka rostoucí ve většině mírných oblastí, která se ve viktoriánské době používala pro aranžování květinových vazeb. Připravíte si z ní aromatickou sůl?
Bylinkáři už se chvějí vzrušením! Jaro je tady a konkrétně měsíc duben do proutěných košíků nadšenců a příznivců rostlinné medicíny vhání pár vitaminy nabitých a nepostradatelných druhů bylinek, které tělo vítá s otevřenou náručí. Nepřehlédněte je!
Kerblík třebule alias Anthriscus cerefolium roste na našich zahrádkách jen málo. A to je škoda, protože tahle bylinka, používaná našimi předky už od středověku, může nabídnou spoustu chuti i léčebných účinků.
Aromatické listy kerblíku připomínají petrželku vzhledem i chutí, která je však jemnější. Jsou výborné do salátů a polévek, na nové brambory, k omáčkám i vaječným pokrmům.