Zavřít
Perník

Perník

Nejnovější články na Seznamu na téma Perník
  • Kupi Magazín

    Urodila se vám letos cuketa? Uvařte si ji jako těstoviny nebo zapečte do perníku

    Před 8 dny
    Cuketa je na pěstování nenáročná zelenina, které roste hojně i zahrádkářům začátečníkům. A tak se vám může stát, že si brzy nebudete vědět rady, jak celou úrodu v kuchyni zužitkovat! Věděli jste, že z cuket můžete uvařit skvělá lehká jídla? Hodí se totiž do hlavních chodů i dezertů!
     Komentáře
  • Marianne

    Starobylý dům libě vonící po perníku

    Před 15 dny
    Do Lokte se manželé Hlavsovi kdysi přistěhovali za prací. Zamilovali se do domu, který po náročné rekonstrukci dostal opět původní historickou podobu a taky krásný nový úděl – útulnou kavárnu v přízemí.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na dokonalý cuketový perník na plech? Tohle je recept bez vážení a povede se vždycky

    Před 23 dny
    Sezona cuket právě vrcholí. Tuto populární letní zeleninu připravujeme obvykle naslano do různých zeleninových směsí nebo plněnou, když ale její zásoby přerostou únosnou míru, začínáme přemýšlet, co dál? Ideální možností jsou různé koláče na plech. Třeba zrovna perník.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Vyjádři se přes perník. Knihy Helen Oyeyemi se nestydí za to, že jsou vymyšlené

    Před 28 dny
    V Praze, kde žije, ji zná málokdo, její romány ale recenzují všichni od Financial Times po New York Times. Teď vystoupila na Colours.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Čím nahradit prášek do perníku nejlepší tipy do vaší kuchařky

    Před 1 měsícem
    Čím nahradit prášek do perníku: Litý perník na plech je v našich domácnostech častým hostem. Má mnoho chutí a podob, děláme ho s polevou i bez, přidáváme rozinky, oříšky, povidla, marmeládu, variant je nekonečně. Základem všech je ale prášek do perníku, který dodá nadýchanost i chuť. Co ale dělat, když jej zapomeneme koupit a doma zrovna někoho honí mlsná na perník? Jednoduše jej nahradíme.
     Komentáře
  • Příbram

    Chcete si na vlastní kůži vyzkoušet výrobu sýrů, píšťalek či pečení perníků? Řemesla ukáže skanzen ve Vysokém Chlumci

    Před 1 měsícem
    V chalupách a stodolách bude k vidění práce kamnářů, tesařů, hrnčíře, řezbáře, předení na kolovrátku a další tradiční řemesla
     Komentáře
  • DIAstyl

    Mlsání bez výčitek: Recept na zdravý jablečný perník s čokoládou a kokosem

    Před 1 měsícem
    Honí vás mlsná? Pak si připravte vláčný a na jazyku se rozplývající perník, který si bez výčitek můžete dopřát i při diabetu, nebo, jak se říká, v dietě. Díky ovesným vločkám, jablkům a proteinu dostanete do těla všechny potřebné makroživiny, tedy sacharidy, bílkoviny, tuky i pořádnou porci vlákniny.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Úžasný domácí perník – perfektní svačinka pro návštěvy i na cesty

    Před 1 měsícem
    V létě se nám obvykle nechce vymýšlet žádné složité moučníky. A vlastně to ani není nutné. Můžete se klidně inspirovat receptem na osvědčený domácí perník, který zachutná opravdu každému. A když ho po upečení namažete ještě domácí marmeládou, nebude mít konkurenci.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Holka u plotny radí: Podle jednoho receptu uděláte perník nebo jahodovou buchtu s drobenkou. Jak na to?

    Před 2 měsíci
    Taky máte rádi buchty na plech? Anebo dáváte přednost perníku? Následující recept může splnit obojí. Vyberte si, na co máte právě větší chuť a uložte si recept "dva v jednom".
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Těsto zraje většinou půl roku. Jedno mám ale staré deset let, říká perníkář

    Před 2 měsíci
    Nenápadný domek na rohu jedné z pardubických ulic skrývá nejen police a vitríny plné perníku všemožných tvarů a zdobení, ale také malou výrobnu. Pavel Janoš navazuje na rodinnou tradici a svůj perník by klidně poslal i do vesmíru.
     Komentáře
  • Mostecký deník

    Nosit perník krajinou. Nevšední rituál poutníků oživuje České středohoří

    Před 3 měsíci
    Češi nemusejí jezdit přes oceány za poznáváním exotických kultur. Svatomarkovské procesí v severozápadních Čechách odhaluje tajemství i historii naší krajiny.
     Komentáře
  • TopRecepty

    3 snadné a rychlé moučníky, po kterých se jen zapráší: Jak na jablečný koláč nebo nadýchaný perník na plech?

    Před 3 měsíci
    Snadné a rychlé recepty jsou nezbytností, když vás honí mlsná a nemáte žádný dezert k dispozici, nebo má přijít nečekaná návštěva. Máme pro vás tři tipy na lahodné dobroty.
     Komentáře
  • Deník

    FOTO, VIDEO: Mladí pernikáři v Nové Pace vykouzlili sladkou něžnou krásu

    Před 3 měsíci
    Novopackou střední školou gastronomie a služeb se ve čtvrtek 21. dubna linula vůně perníku. Ve zdejší tělocvičně se totiž ukonal 9. ročník soutěže Kouzlení z perníku, do které se přihlásilo 29 žáků z dvanácti odborných škol. Do Nové Paky přijeli mladí umělci z Pardubic, Hradce Králové, Třeště, Nového Bydžova, Chocně, Trutnova, ale také z Místku Frýdku a Brna. Své zástupce vyslala do boje i pořádající škola.
     Komentáře
  • České noviny

    Místo dutých vajec maluje malérečka pro vnoučata kraslice z perníku

    Před 3 měsíci
    Zdobení klasických kraslic, tedy vyfouknutých vajec, letos malérečce Marii Švirgové z Lanžhota na Břeclavsku překazil pobyt v nemocnici. Své umění ale využila alespoň na kraslicích vyrobených z perníku, které vyrábí pro svá vnoučata i pravnoučata. "Moji vnuci jsou velcí, je jim 14 let, tak jsem ani neplánovala, že budu letos perníkové kraslice péct. Ale pak mě to popadlo, oni perník moc rádi, navíc máme v rodině další děti, tak jsem se do toho zas pustila," řekla ČTK pětaosmdesátiletá malérečka.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jak se zbavit předsudků z dětství: Odhalte, jak to bylo doopravdy s Jeníčkem a Mařenkou

    Před 4 měsíci
    Znáte někoho, kdo se nepotkal v dětství s příběhem o Jeníčkovi a Mařence? Tento příběh bratří Grimů je jako nesmrtelná reklama na perník.
     Komentáře
  • Ekolist

    Žatecký chmel, pardubický perník nebo třeboňský kapr může získat mezinárodní ochranu

    Před 4 měsíci
    Označení původu či zeměpisného označení u zemědělských produktů včetně vína a lihovin, která mají unijní ochranu, získají ochranu mezinárodní. Souvisí to s vládní novelou, kterou Sněmovna podpořila v prvním kole projednávání. Zrychlené schválení zablokovaly ANO a SPD. Předlohu nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a zemědělský, dostaly na to měsíc.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Jazykovědma prozrazuje: Jak perník ke svému jménu přišel

    Před 4 měsíci
    Lahodný perník se u nás připravuje již od 14. století a recepty na jeho přípravu patřily ke střeženým tajemstvím. Jak tato oblíbená pochoutka ke svému jménu přišla?
     Komentáře
  • iReceptář

    Zkuste vychytávku s perníkem: Jablečný štrúdl se nerozmáčí a bude lahodnější

    Před 4 měsíci
    Dát si po nedělním obědě s rodinkou ke kávě domácí čerstvě pečený křupavý štrúdl je skvělá představa. Někdy jsou však jablka plná šťávy a těsto po upečení bývá bahnité a mazlavé. Aby k tomu nedošlo, připravte si na pečení i perník.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na originální kinder vejce z perníku? Chce to struhadlo a dobrou polevu!

    Před 4 měsíci
    Milujete perníčky? Proč s jejich pečením čekat až na další Vánoce? Klidně si je můžete udělat i teď na Velikonoce. Přímo velikonoční perníčky se pečou v mnoha rodinách. Mohou mít podobu zajíčků, beránků nebo vajíček. Pokud si pořídíte tu správnou formu, můžete z perníku udělat i kraslice.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nadýchaný hrnečkový perník: Levná a vynikající dobrota našich babiček

    Před 5 měsíci
    Bojíte se pečení, nemáte doma kuchyňskou váhu a přijde vám obecně příprava dezertů zbytečně náročná? Vyzkoušejte jednoduchý hrnečkový perník. Suroviny si snadno odměříte v hrnku a výsledek bude k nerozeznání od perníku našich babiček.
     Komentáře
  • Proženy

    Perfektní vláčný perník: zamlčte mrkev v něm a zmizí ze stolu mávnutím kouzelného proutku!

    Před 5 měsíci
    Nelekněte se delšího seznamu surovin, každá má v tomto vláčném perníku své místo a společně tvoří velice povedený celek. Díky mrkvi a kysané smetaně je těsto krásně vláčné, koření, zázvor a citronová kůra ho perfektně ovoní a marcipán s rozinkami zase dodají sladkost. Prostě ideální koláč či buchta na plech!
     Komentáře
  • Fajntip

    Tipy našich babiček: Upečte si perník a vyzkoušejte popel jako netradiční čistič

    Před 5 měsíci
    Upečte si tradiční perník tak, jak to dělávaly naše babičky. Zužitkujte pažitku, jež vám roste doma na balkoně, a zbytky dřevěného popele, které se vám povalují v krbu. Možná ani nebudete věřit, jak báječně se to dá všechno využít.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na nejlepší andělsky nadýchaný perník? Jednu surovinu nevynechávejte!

    Před 6 měsíci
    Moučníky na plech patří k těm nejoblíbenějším. Jedním z nejvíc oblíbených a zároveň velmi snadných je perník. Ovšem to platí, jen pokud máte dobrý recept a dodržíte správně postup přípravy. Pak je zaručeno nebe v ústech!
     Komentáře
  • Podcasty Seznam

    3 min

    Podcast
    Pod Kunětickou horou se ukrývá voňavá pohádková říše. Jmenuje se Království perníku

    Před 7 měsíci

    ·

    3 minuty

    Království perníku v Rábech nedaleko Pardubic je největší expozicí svého druhu v Česku. O perníku se tam dozvíte skoro všechno, hlavně o tom pardubickém. Bývalému loveckému zámečku na úpatí Kunětické hory se také říká Perníková chaloupka. Uvnitř si ale děti připomenou i jiné pohádky.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejlepší náplň do štrúdlu podle Maršálka: Jak ji udělat a čemu se vyvarovat

    Před 7 měsíci
    Jablečný štrúdl patří k dost možná nejoblíbenějším a zároveň nejsnazším moučníkům, které se v českých domácnostech připravují. Lahodnou jablečnou náplň, jíž se těsto plní, si pak každý připravuje po svém. Někdo sází jen na syrová jablka se skořicí, jiní jablka napřed raději podusí a přidají k nim rozinky a ořechy. Postupů zkrátka existuje mnoho. Jeden z nich ale dokáže hravě strčit všechny ostatní do kapsy.
     Komentáře
  • Zítřek

    Jak šel čas s vánočním cukrovím: Od sušeného ovoce a muziky k chilli cukroví a avokádovým lanýžům

    Před 7 měsíci
    Víte, co je to staročeská muzika alias lízačka, odkud se vzal název „perníčky“ nebo od kdy si lidé pochutnávají na lineckém cukroví? Tradice vánočního cukroví sahá až do 16. století, tehdy však mělo úplně jinou funkci. Nebylo určené k mlsání, nýbrž k ochraně rodiny, domu či zvířat před temnými silami. Možná je toho více, co o vánočním cukroví nevíte. Pojďte s námi proto zapátrat v historii.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Bílková poleva na perníčky. Jak na to, aby šla práce pěkně od ruky

    Před 7 měsíci
    Perníčky a bílková poleva patří k sobě. Ale nebylo tomu tak vždy. Původní receptura používala jen med, mouku a pepř. Ani se nechce věřit, že takový perník patřil k luxusnímu zboží. Dnes ho bereme jako tradiční pečivo, které je běžně k dostání. A kdo chce, může si perníčky upéct i doma.
     Komentáře
  • inStory

    Vánoční tradice: Jaký je jejich význam a kde se vzaly naše typické české Vánoce?

    Před 7 měsíci
    Dárky nosí Ježíšek! Nebo Mikuláš? Každý rok nosí dárky v Čechách Ježíšek.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Vánoční cesta: Pardubicemi se line vůně vánočního cukroví i tradičního perníku

    Před 7 měsíci
    Obyvatelé Pardubic se stejně jako lidé z ostatních českých měst musí letos obejít bez tradičních vánočních trhů, které vláda Andreje Babiše (ANO) zrušila v důsledku nepříznivé epidemické situace. Přesto chce východočeské město místním umožnit co možná nejpříjemnější předvánoční chvíle. Mezi největší lákadla patří veřejné kluziště, pardubický perník či promítání studentských přání na místní univerzitě.
     Komentáře
  • Deník

    Sladký adventní kalendář jinak: Nahraďte čokoládu perníkem

    Před 8 měsíci
    Vyzkoušejte si adventní kalendář udělat z perníčků. S těstem se dobře pracuje a jsou hned měkké a dobré.
     Komentáře
  • Pardubický deník

    U nás není jen perník, ukazuje nová kuchařka Pardubice na talíři

    Před 8 měsíci
    /FOTO/ Pardubice mají svou kuchařku! Ve čtvrtek ji pokřtili ve Výstavním centru Mázhaus. Pardubice na talíři obsazují recepty regionálních jídel Pardubického kraje. Kuchařku napsala fotografka a food-blogerka Svatava Vašková, která už vydala pět podobných knih a všechny s vlastními fotografiemi.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Brněnská mistryně perníčků se před Vánocemi nezastaví

    Před 8 měsíci
    Prostor provoněný perníčky neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře nejedné domácnosti. Hvězdičky, stromky nebo kapři, z těsta se dá vytvořit téměř cokoliv. Plněné i neplněné medové pochutiny mohou zdobit jak slavnostní stůl, tak i vánoční stromeček. Radka Brůžková se výrobě perníků věnuje již přes třicet let. Největším tajemstvím dobře udělaného cukroví je podle ní těsto z kvalitních surovin.
     Komentáře
  • Náš region

    Voňavé pečivo nejen z mouky a medu, to jsou vánoční perníčky

    Před 8 měsíci
    V Evropě se prý začal perník péct ve 13. století a v Čechách se poprvé prý objevil v roce 1335 na jarmarku v Turnově.…
     Komentáře
  • iReceptář

    Základní těsto na perníčky, perník a medovníčky. Toto je správný postup

    Před 8 měsíci
    Bez jejich vůně by to snad ani nebyly Vánoce. A ideální doba na jejich přípravu začíná právě teď.
     Komentáře
  • Prostřeno! - Prima Pauza

    Perník bez perníkového koření: Sláva neumí zapnout troubu a mytí nádobí je jeho smrt

    Před 8 měsíci
    Prima Pauza pro vás připravila to nejlepší z legendárního pořadu Prostřeno! Pořádná dávka emocí, neskutečné hlášky soutěžících i šokující recepty. To a mnohem více si vychutnejte během pár minut. Další zkrácené díly této unikátní kulinářské show na vás čekají na pauza.iprima.cz.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Překvapte návštěvu tímto andělsky nadýchaným a vláčným perníkem. Bez vážení, z mísy přímo na plech

    Před 8 měsíci
    Někdo má perník spojený s adventní náladou, někdo přímo s Vánocemi, jiní zase s tradiční babiččinou kuchyní. Perník je totiž charakteristický pro své silně aromatické voňavé koření, které obsahuje skořici, hřebíček, kardamon, badyán, zázvor a muškátový oříšek.
     Komentáře
  • Žádný špeky

    Nejjednodušší medové perníčky na světě aneb pardubický perník pochází z Hradce

    Před 8 měsíci
    Perníčky miluje každý, ale málokdo ví, odkud pochází. Věděli jste, že první perníčky byly v Turnově? Nebo že tradiční pardubický perník pochází z Hradce Králové? Připravili jsme pro vás navíc ten nejjednodušší recept, který zvládne opravdu každý a který je zároveň pravděpodobně tím nezdravějším.
     Komentáře
  • Břeclavský deník

    Barvy, vůně a tóny. Do břeclavské synagogy lákaly tradiční Adventní inspirace

    Před 8 měsíci
    Už po šestnácté pozvala břeclavská městská galerie spolu s Oblastní charitou setkání Adventní inspirace. Návštěvníci si prohlíželi ručně zdobené perníky, svíčky a další řemeslné výroby a poslouchali vystoupení folklorních souborů.
     Komentáře
  • iReceptář

    Perníčky, které jsou měkké a vynikající hned po upečení. Recept k nezaplacení

    Před 8 měsíci
    V průměru české hospodyňky pečou kolem 8 druhů vánočního cukroví. Mezi ně neodmyslitelně patří také medové perníčky, které voní speciálním kořením. Zapomeňte na tvrdé pečivo, které potřebuje dlouhé odležení a zabírá tak místo ve spižírně nebo ledničce. Upečte si perníčky, které jsou měkké ihned po vytažení z trouby a měkké zůstanou až do Vánoc.
     Komentáře
  • iReceptář

    Andělsky nadýchaný perník: Superrychlý, z jedné mísy rovnou na plech!

    Před 8 měsíci
    Vánoce máme spojené se sladkou vůni cukroví, svařeného vína a perníkového koření. Nalaďte se na adventní atmosféru. Litý perník je jednoduchý a rychlý moučník. Ideální na víkendovou snídani.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Tradice a historie pečení perníčků: Ve středověku si ho mohli dovolit jen nejbohatší

    Před 8 měsíci
    Advent je obdobím jedinečné předvánoční atmosféry, kdy si lidé najdou čas na dodržování tradic z dob dávných. Pečení a zdobení perníčků se rozhodně řadí mezi ty nejčastěji dodržované. Příprava by se měla zahájit s předstihem, aby oblíbené cukroví stihlo do Vánoc změknout. Než se perníčky dostatečně uleží, přečtěte si, jak se z nich stala oblíbená vánoční tradice. Ze začátku se totiž jednalo o sladkost velmi drahou, již si mohli dovolit jen ti nejbohatší lidé.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Chystáte se na perníčky? Jak je mít měkké hned po upečení

    Před 8 měsíci
    Perníčky se pečou celoročně, ale před Vánocemi přece jen víc. Na začátku adventu už nebývá tolik práce na zahradě a voňavé a chutné těsto příjemně provoní celý dům. Poradíme, jak na ně!
     Komentáře
  • Krajské listy

    Co byste čekali od Pardubic? Ano, ´Advent s vůní perníku´

    Před 8 měsíci
    Pardubický perníček, pojem, na kterém by se daly stavět monumenty a nepadly by. Nádherná zemitá vůně, při níž člověk zahlédne letící včelu, sklenici medu, ale také příjemně hřejivý svařák, který k perníčku tak nějak patří. Pardubice loni chtěly něco nového, něco neokoukaného. Přišly s nápadem provonět město perníkem. Tím pravým pardubickým. Povedlo se, akce se setkala s nadšením a pochvalami. A když se daří, proč nepokračovat. A tak letošní advent zase provoní perníček. A to hned dvakrát víc než loni.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Historie perníčků: Původně se pekly v Egyptě a používaly pro zmírnění zažívacích potíží

    Před 8 měsíci
    Zabírají ve vašich krabicích s cukrovím každý rok místo hlavně perníčky? Pokud je pečete pravidelně určitě víte, že s jejich přípravou musíte začít včas, aby se stihly do Vánoc dobře rozležet. A v nejhorším, pokud byste je i tak snědli, budete mít aspoň dostatek času upéct další várku.
     Komentáře
  • Proženy

    Svatomartinské rohlíčky: přidejte do ořechové náplni jednu surovinu navíc, která chuť posune ještě o level výše!

    Před 9 měsíci
    Martinské rohlíčky mají svým zahnutým tvarem připomínat podkovy koně svatého Martina. Vyzkoušejte kynutou variantu s ořechovou náplní: bohatější máslové těsto je krásně nadýchané a ořechová nádivka nastavená trochou strouhaného perníku připomene blížící se Vánoce.
     Komentáře
  • Novinky

    Půvabné Pardubice nejsou jen městem perníku

    Před 9 měsíci
    Pardubice nabízejí několik prohlídkových tras, my jsme si vybrali cestu historickým centrem města, tedy stezku Viléma z Pernštejna. Dozvěděli jsme se, proč má město ve znaku půl koně, odkud se vzal název místní dominanty Zelené brány nebo kde se nachází nejstarší dochovaný malovaný akt u nás. Můžeme vyrazit.
     Komentáře
  • Sport

    Město perníku přivítá OKTAGON! Kdo se stane šampionem bantamové váhy?

    Před 9 měsíci
    Naváženo! Domácí scéna se opět zahalí do bojových barev. Na programu je další vydání OKTAGONu, tentokrát s názvem Prime 4. Poprvé v historii se organizace podívá do města perníku, tedy do Pardubic. Znovu bude ve hře pás, který představí bantamová váha. Odvetu má pro změnu naplánovanou Lucie Pudilová, po třech letech se do klece vrací také Jaroslav Pokorný. Turnaj startuje v sobotu od 18:00.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Nejchutnější česká klasika: Rajská omáčka s perníkem a skořicí

    Před 9 měsíci
    Rajská omáčka je prakticky synonymum pro domácí pohodu, obzvlášť je-li provoněná perníčkem a skořicí. Tento recept je vyladěný tak, že napraví pověst rajské ze školních jídelen. Kdo nezkusil, neuvěří.
     Komentáře
  • Proženy

    Jednoduchý perník na plech s povidly a čokoládou a drobnou vychytávkou pro netradiční chuť

    Před 9 měsíci
    Pokud patří perník mezi vaše oblíbené moučníky, tenhle si určitě zamilujete. Je provoněný klasickým kořením a díky pohankové mouce zcela bezlepkový. S polevou a povidly chutná fantasticky.
     Komentáře
  • Jihlavský deník

    Dokonalost v detailu. Betlém ze Studnic vyhrál cukrářskou soutěž. Podívejte se

    Před 9 měsíci
    Cukrářka Lenka Přibylová ze Studnic u Telče dělá jedinečné perníky. Se svým trojrozměrným betlémem vyjela minulý víkend na Moravský cukrářský šampionát do Olomouce a odvezla si odsud zlatou medaili. Už podruhé. Loni totiž uspěla s perníkovým Holašovickým statkem. Mrkněte na betlém v detailu, za fotografie vítězce děkujeme.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Voňavý litý perník k nedělní odpolední kávě

    Před 9 měsíci
    Litý perník je snadný moučník, kterým poctíte každou návštěvu. Hotovou buchtu je možné vylepšit polevou, potřít marmeládou - nebo stačí jenom pocukrovat. Suroviny 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek krystalového cukru 1 hrnek oleje 1 hrnek studeného mléka 2 celá vejce 2 lžíce kakaa 1 pudink čokoládový 1 prášek do perníku Postup přípravy receptu Všechny ingredience smícháme v míse dohromady, vlijeme do vymaštěného a vysypaného pekáče a dáme péct na 150°C. Vychladlý perník můžeme polít čokoládou nebo stačí posypat moučkovým cukrem.
     Komentáře
  • Proženy

    Voňavý perník na plech s překvapením: propašujte do sladkého moučníku i podzimní zeleninu!

    Před 10 měsíci
    Na počátku tohoto receptu byl kus zbylé dýně a nesmírná lenost. Obvykle přidávám do koláčů dýňové pyré, tentokrát se mi ale připravovat nechtělo, tak jsem ji použila syrovou. A víte co? Funguje to báječně!
     Komentáře
  • Náš region

    Energie dnes míří do města perníku a chce si tam uloupnout důležité body

    Před 10 měsíci
    Ambiciózní mužstvo Pardubic je dnešním soupeřem hokejistů Karlových Varů. Ti se v utkání hraném od 17 hodin musejí obejít bez zraněného střelce Jiřího Černocha a…
     Komentáře
  • Deník

    Vláčný perník s cuketou: na recept stačí jen jedna mísa a lžíce

    Před 11 měsíci
    V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejlepší recepty z přerostlých cuket: Vyzkoušejte cuperník našich babiček

    Před 11 měsíci
    V letošním roce se spousta zahrádkářů raduje z opravdu hojné úrody cuket. Hned co opadne radost však vyvstává otázka, jak vlastně veškerou nadílku zužitkovat. Tento druh zeleniny naštěstí nabízí obrovskou škálu zpracování a lze jej připravit i nasladko. Věděli jste, že z cukety můžete upéct perník nebo dort?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Cuketový perník je vhodný i pro dietáře

    Před 1 rokem
    Cuketa a perník? Na první pohled možná zvláštní kombinace, ale na ten druhý... Vláčný hrnkový moučník upečete levou zadní a je vhodný i pro dietáře. Suroviny 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru 2 vejce 2 hrnky nastrouhané cukety 1/2 hrnku oleje 1 lžíce kakaa 1 lžíce pikantní marmelády 1 lžička perníkového koření 1 lžička mleté skořice 1 kypřící prášek do perníku Postup přípravy receptu Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme, až se nelepí na špejli, cca 20 minut. Můžeme potřít marmeládou, polít čokoládovou polevou, nebo nazdobit jen nastříkáním cik -cak polevou. Je to levná, rychlá a vláčná buchta .
     Komentáře
  • Proženy

    Kefírové řezy s vůní perníku. Bez tuku a bez cukru, a přesto chutné!

    Před 1 rokem
    Také rádi pečete z ovesných vloček a celozrnné špaldové mouky? Když víte, s čím je zkombinovat, vykouzlíte z nich překvapivě dobrý a voňavý koláč. A tentokrát bez přidání másla, oleje či cukru! Perníkové řezy s polevou jsou navíc krásně vláčné i třetí den (čtvrtého se zatím nikdy nedočkaly) a skvěle voní po medu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Je libo dobrotu ke kávě? Upečte tradiční perník!

    Před 1 rokem
    Perník nepatří jen k vánočním svátkům. Vynikající kakaový moučník dobře poslouží i jako dobrota pro návštěvu nebo lahůdka k odpolední kávě. Tip: Namažte si hotový perník domácí rybízovou marmeládou. Z té chuťové kombinace půjdete do kolen! Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky 1/2 hrnku hladké mouky 1 hrnek cukru krupice nebo krystalu 2 lžíce kakaa 1 prášek do perníku 1/2 prášku do pečiva 1 skořicový cukr hrst vlašských ořechů 1/2 hrníčku oleje 1 vejce 2 lžíce medu 2 lžíce rumu citrónová kůra 250-350 ml mléka - dle potřeby, těsto musí být lité Postup přípravy receptu: V míse smícháme všechny sypké suroviny. Pak k nim přidáme všechny ostatní suroviny a smícháme v lité těsto. Pečeme na 175°C, cca 20 minut. Je opravdu vláčný a výborný, uvidíte, že se po něm jen zapráší.
     Komentáře
  • Babicova televize

    Rajská omáčka zahuštěná perníkem a provoněná skořicí. Babicův recept si oblíbíte

    Před 1 rokem
    Vývar: 2,5 l vody, hovězí žebro nebo karabáček, petržel, cibule, mrkev, celer, 3-4 kuliček nového koření, 9 kuliček celého pepře, bobkový list, sůl Omáčka: mrkev, celer, petržel, 4 cibule, olej, 6 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy, 4 lžíce cukru, šťáva z 1,5 citronu, rajský protlak, perník, mletá skořice Knedlíky: 8 toustů, 2 vyšlehané bílky, 2 žloutky, sůl, 2 dcl mléka, 150 g polohrubé mouky, petržel
     Komentáře
  • Novinky

    V San Francisku se objevila socha z perníku připomínající záhadný monolit

    Před 1 rokem
    V kalifornském městě San Francisco se během vánočních svátků objevila třímetrová socha z perníku. Byla třístěnná, pláty perníku byly spojené cukrovou polevou a vše bylo ozdobeno bonbóny. Neobvyklý umělecký objekt přitáhl pozornost místních obyvatel, kteří se s ním fotili a ochutnávali ho. Socha se druhý den rozpadla, píše list The Guardian.
     Komentáře
Reklama