Tahle varianta rohlíčků je zdravější než klasika a fakt překvapí
Před 6 dnyTyhle rohlíčky jsou lehčí, chutnější a neudělají z vás vánoční závaží. Přitom vypadají skvěle a mají přesně tu chuť, kvůli které se k nim člověk rád vrací. Klasické vanilkové rohlíčky teď vedle téhle verze působí těžce a nudně. Tohle je rychlý upgrade, který stojí za vyzkoušení. Recept na konci pořadu.Proteiny mohou tělu i ublížit, stačí to s jejich konzumací přehnat. Trpí ledviny, játra i sportovní výkonnost
Před 15 dnyBudování svalové hmoty, hubnutí, zdravý životní styl. Pro to všechno se v posledních letech stal modlou sypký prášek jménem protein. Hlídáme si, abychom ho přijímali v dostatečné míře, čehož na etiketách chytře využívá i stále více výrobců potravin. A je to tak v pořádku, naše tělo z proteinu těží ve všech směrech. Ale jen do té doby, než to s ním začneme přehánět.Vláčné mrkvové řezy s krémem z mascarpone a tvarohu
Před 19 dnyMrkvové řezy s mascarpone a tvarohem jsou skvělým spojením šťavnaté mrkve a jemného krému. Dezert je bohatý na vitamíny, vláčný a zároveň působí luxusně díky krému z mascarpone a tvarohu. Hodí se na oslavy, rodinné sešlosti i jako netradiční víkendové pečení. Mrkvové řezy s krémem z mascarpone a tvarohu Ingredience: Těsto: 400–500 g mrkve 6 […] The post Vláčné mrkvové řezy s krémem z mascarpone a tvarohu appeared first on Prima Inspirace.Protein pro celý svět i astronauty. Ti si ho budou muset vyčůrat
Před 22 dnyFinové vyvíjí technologii, pomocí které jednoduše, úsporně i šetrně vyrábí zdravý protein, který by nejenže mohl nakrmit planetu, ale i astronauty při misích na Mars. Kilo může stát sto korun, a nalákal už stamilionové investice.Protein pro celý svět i astronauty. Ti si ho budou muset vyčůrat
Před 22 dnyFinové vyvíjí technologii, pomocí které jednoduše, úsporně i šetrně vyrábí zdravý protein, který by nejenže mohl nakrmit planetu, ale i astronauty při misích na Mars. Kilo může stát sto korun, a nalákal už stamilionové investice.- Yahoo FinanceZdroj v angličtině
Společnost Amcor rozšiřuje severoamerické kapacity v oblasti balení proteinů
Před 26 dny·
Tato investice navýší kapacity pro výrobu obalů s i bez tvorby skinu pro zákazníky, kteří prodávají maso, drůbež a ryby.Chcete dostávat články z anglických zdrojů? Nedostatek bílkovin škodí svalům, imunitě i hormonům. Jak je dostat do každého jídla?
Před 1 měsícem„Jím maso, tvaroh a občas si dám proteinovou tyčinku. Takže bílkovin mám dost, ne?“ Možná ne. Studie totiž ukazují, že až 70 % rekreačních sportovců má dlouhodobě nižší příjem bílkovin, než jejich tělo potřebuje (a než si myslí). Jak jednoduše zvýšit jejich poměr v jídle – i bez vaření, složitých receptů nebo proteinových prášků v každém rohu?- PodcastAktuální kávový trend jede na vlně protein maxxingu. A přijíždí koncept elektroauta s fotovoltaickým nátěremPřed 1 měsícem
·
10 minut
Všechny podcasty na jednom místě. Na Seznamu. Hledejte, nacházejte a poslouchejte. Vybírejte z pořadů i témat. O seberozvoji, cestování nebo třeba o historii. - VeloZdroj v angličtině
Trek značky Lidl má nový salmový proteinový prášek, který slibuje zrychlené zotavení. Podvod, nebo budoucnost?
Před 1 měsícem·
Tým WorldTour uzavřel partnerství se společností „Unbroken“, což je doplněk stravy z hydrolyzovaného lososa, který údajně poskytuje rychlé řešení pro doplnění aminokyselin. Na vlastní kůži jsme ho vyzkoušeli. Přečtěte si článek na Lidl-Trek Has a Salmon Pill That Promises to Fast-Forward Recovery. Fishy Fraud or Protein Future? na webu Velo.Chcete dostávat články z anglických zdrojů? Proteinový prášek: víte, jak ho používat? Receptů je spousta
Před 1 měsícemProtein není jen prášek do shakeru, který vypijete na ex po tréninku. Je to parťák, co se dá schovat do smoothie, kaše nebo muffinu a přitom tiše dělá svou práci. Umí být nenápadný hrdina, ale když mu dáte prostor, překvapí vás svou všestranností. Už ho používáte jen do koktejlů? Tak to je škoda – pojďme společně objevit další chutné triky!Bílkoviny pro krásnější pleť, vlasy i nehty. Co jíst, aby zůstaly v té nejlepší formě?
Před 1 měsícemHustší a přirozeně zářivé vlasy, pevnější nehty a mladistvá, vypnutá a rozjasněná pleť? Vsaďte na bílkoviny, nebo pokud chcete, jak je dnes v módě říkat, na proteiny.Protein není jen pro sportovce. Takhle vám pomůže zvládnout běžný den
Před 1 měsícemAž 46 % Čechů má málo proteinu. Zjistěte, proč to ovlivňuje vaši energii, imunitu i soustředění – a jak to jednoduše napravit.- PodcastDodatečné kvasinky stabilizují pivo a můžou prospět i imunitě, upozorňují vědciPřed 2 měsíci
·
23 minut
Zakalený vzhled piva souvisí s kombinací proteinů z ječmene a polyfenolů z chmele. Když vědci přidali do ležáků extrakt z kvasinek navíc, pivo se nesrazilo. Roli v tom hraje spojení proteinů a kvasinkové RNA. Bílkoviny svědčí kráse! Proč jsou důležité nejen na svaly, ale i pro vlasy, nehty a pleť?
Před 2 měsíciAsi nemusíme připomínat, že bílkoviny jsou základním stavebním kamenem těla. Pomáhají budovat svaly, fungují díky nim vnitřní orgány, mají vliv na spánek i imunitu. Ale věděli jste, že bílkoviny ovlivňují i kvalitu vlasů, nehtů a pokožky?Reklamy jsou mentální rakovina, říká Karel ‘Mindless’ Novotný v Neurazitelném podcastu
Před 2 měsíciCo Karel s dalšími marketéry s hrůzou zjistil o TEMU? Co na reklamách děsí psychology? Proč se Karel hodně bojí o rodiče nás všech? Co téměř jistě rozhodne letošní volby? Jak bude vypadat reklama v roce 2034? Proč jsou podle Karla reklamy mentální rakovina? A jakému marketingovému triku se říká Aperol efekt? Jeden z nejlepších českých marketérů Karel "Mindless" Novotný přijal pozvání do 137. dílu Neurazitelného podcastu. PODÍVEJTE SE NA CELÝ ROZHOVOR (2H 32MIN) BEZ REKLAM ZDE: https://herohero.co/neurazitelny/subscribeZ banánu a ovesných vloček vykouzlíte skvělou variaci na klasické tiramisu
Před 3 měsíciRecept na Tiramisu vločky: 🔗220g banánu cca2 banány 160g vloček 35g rostlinného proteinu (nebo více mouky) 30g mouky dle preference (použila jsou hladkou) 330g mléka 100g kávy cca ½ hrnku ½ lžičky kypřícího prášku 1 lžíce oleje 1-2 lžíce sladidla ( nemusí být) 160g rostlinného jogurtu 1 lžíce kakaa 🌿V menší zapékací misce rozmačkáme vidličkou banány, přidáme vločky, mouku, protein, kypřící prášek, sirup, olej, kávu a mléko, vše smícháme dohromady. 🌿Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35-40 minut. 🌿Vychladlé vločky potřeme rostlinným jogurtem ( já občas smíchám rostlinný jogurt s roztíratelným sýrem cca 160g jogurtu a 100g sýru) a posypeme kakaem, necháme vychladit. Z množství jsou 4 porce.Extrémní rozdíl: 100 Kč vs. 10 000 Kč za den na jídlo
Před 3 měsíciJedl jsem za 100 Kč vs 10 000 Kč na den - Stálo to za to? Kolik peněz musíš opravdu utratit za jídlo, abys byl zdravý? Otestoval jsem extrém – Od levného jídla za 100Kč, přes průměrný běžný den za 250Kč, bio potraviny za 1000Kč až na milionářský luxusní den! Výživový experiment, fakta i sranda. Čeká tě výživná pravda o tom, co jíme!Clear Whey: Protein s chutí osvěžující limonády a jeho benefity
Před 4 měsíciPředstavte si protein, který je lehký a perfektně vás osvěží. To je Clear Whey neboli inovativní syrovátkový izolát, který mění pravidla hry. V tomto článku se dočtete, jaké jsou jeho hlavní výhody nebo jak z něj připravit třeba proteinovou limonádu či nanuky. The post Clear Whey: Protein s chutí osvěžující limonády a jeho benefity appeared first on GymBeam Blog.Ženské tělo potřebuje jiný protein než mužské. Který vybrat a proč, poradí odborníci
Před 4 měsíciRostlinný, syrovátkový, nebo kolagen, který protein prospívá ženám nejvíce? A potřebujeme my, ženy, jiný protein než muži? Odborníci i studie se shodují, že ano. Záleží nejen na věku, ale i cíli, tedy na tom, zda chcete zhubnout, nabrat svaly nebo podpořit hormonální rovnováhu. V tom všem hraje typ proteinu zásadní roli. Který je ten nejlepší.Chcete nabrat svaly? Vyberte si správně mezi živočišným a rostlinným proteinem
Před 4 měsíciŽivočišný versus rostlinný protein. Víte, který podpoří svaly víc? Věda má pro růst svalů jasného vítěze. Jenže proto, že stále více lidí přechází na rostlinnou stravu, logicky se musíme zeptat: může rostlinný protein opravdu konkurovat živočišnému, pokud jde o nabírání svalové hmoty? Pokusíme se dát vám odpověď.Brněnští vědci objevili u červů nový protein, jeho lidská obdoba souvisí s vývojovými poruchami
Před 4 měsíciVědci z lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity objevili protein, který pomáhá zajistit správné rozdělení genetické informace při tvorbě pohlavních buněk. U červů a myší ovlivňuje plodnost, u lidí má vliv na vývojové vady. Protein, který stimuluje správné párování chromozomů a jejich stabilizaci, našel Nicola Silva z Biologického ústavu fakulty.Protein je základ, ale co když už je ho moc?
Před 5 měsíciBílkoviny jsou nezbytné pro růst svalů i pro hubnutí. Suplementace je moderní a in. Slyšíme to všude a vidíme to všude. Ale co předávkování bílkovinami? A je to vůbec možné? Jaké jsou důsledky, když to s proteinem přeženeme?Neuvěřitelná proměna Alice Bendové: Pro vysněnou figuru musela udělat zásadní rozhodnutí
Před 5 měsíciAlice Bendová se vždy pyšnila výstavními křivkami. Ty ale rozhodně nemá zadarmo. Herečka miluje sport a už více než rok hubne. Ačkoli má dole už přes čtrnáct kilo, cílové váhy ještě nedosáhla. V rozhovoru pro eXtra.cz prozradila, kolik chce ještě shodit.Bílkoviny: Klíč k zdraví – jejich funkce, nejlepší zdroje a význam
Před 5 měsíciBílkoviny jsou důležitou součástí jídelníčku každého člověka. Ne každý jich má ale v každodenní stravě tolik, kolik by jich správně mělo být. Proto se na jejich roli, benefity a nejlepší zdroje podíváme v tomto článku.Hit jménem proteinové drinky. Podle čeho vybírat a je lepší míchat je s vodou nebo mlékem?
Před 5 měsíciKonzumace proteinových drinků v prášku umožňuje snadné a rychlé doplnění bílkovin, které organismus potřebuje pro regeneraci po sportovním tréninku, zdraví kostí i tvorbu svalové hmoty. Je vhodnější míchat je jen s čistou vodou nebo mlékem?Míchat protein s mlékem není mnohdy dobrá volba
Před 6 měsíciV oblasti fitness a zdravého životního stylu se syrovátkový protein stal jedním z nejpopulárnějších a nejdiskutovanějších doplňků stravy. Jeho popularita je výrazná jak mezi vrcholovými sportovci, tak i mezi rekreačními cvičenci. Přesto kolem něj koluje řada otázek, které zůstávají pro mnohé záhadou. Jednou z těchto otázek je, zda je lepší protein konzumovat s vodou nebo s mlékem. Tento článek se zaměřuje na hlavní aspekty týkající se syrovátkového proteinu, jeho výrobní proces a také optimální způsoby jeho konzumace.Mind-muscle connection: Skrytá zbraň silového tréninku
Před 6 měsíciVšechny pohyby jsou kontrolovány mozkem, z čehož vyplývá, že mozek a svaly musí být velmi dobře propojeny. To nám může napovědět, že by toto spojení mohlo mít svůj význam i z hlediska síly a nabírání svalové hmoty. V článku se podíváme na to, zda je tzv. muscle-mind connection klíčem k pořádným svalům. The post Mind-muscle connection: Skrytá zbraň silového tréninku appeared first on GymBeam Blog.Proteinová mánie nabízí často falešnou ideu zdraví
Před 6 měsíciProteiny, proteiny… a ještě jednou proteiny. Svět šílí proteinovou panikou, která zachvacuje i české supermarkety. Jde o další fanatický fenomén, jako byly v minulosti vlny nenávisti k tukům nebo lepku? Anebo konečně smysluplný trend?V regálech přežijí jen měsíce. Náhražky masa a mléka rychle končí
Před 6 měsíciŘetězce investují do novinek alternativní stravy, ty však mají velkou úmrtnost. Pokud se do několika měsíců nechytí, končí.Potřebujete doplnit bílkoviny, cvičíte, hubnete, honí vás mlsná? Zařaďte do jídelníčku protein
Před 6 měsíciTaké na vás všude vyskakují reklamy a videa, jak byste měli zařadit do svého zdravého jídelníčku protein, jinak děláte obrovskou chybu? Jenže vy nemáte tušení, co to vlastně je, případně jaký vybrat a jestli ho vůbec k životu potřebujete? Nechte si poradit od výživového poradce.Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: rostou svaly z čočky?
Před 6 měsíciŘíká se, že kdo chce svaly, anebo zdraví, musí jíst živočišné produkty nebo pít protein ze syrovátky. Jenže nové vědecké analýzy ukazují, že rostlinné bílkoviny na tom nejsou vůbec špatně. A rozdíl? Rozdíl tam sice je, ale ne zase tak velký.Víkendové ráno plné bílkovin. Recepty na slané i sladké proteinové snídaně: Palačinky, pečivo, pomazánky
Před 7 měsíciHledáte snídani, která pomůže nastartovat den a dodá tělu spoustu bílkovin? Tak to jste tu správně - máme pro vás recepty, jež rozhodně nepatří do kategorie „zdravé, ale chuť nic moc“. Naopak, zamilujete si je!Všudypřítomný protein je trend, mnohdy ale klame
Před 7 měsíciVšude samý protein, chce se říct při pohledu na regály obchodů. Obaly jogurtů, těstovin, sýrů, cukrovinek i nápojů lákají na proteiny, tedy bílkoviny, které zajišťují svalový růst, podílí se na imunitě, regeneraci či hormonální činnosti. Touhu po zdravé výživě však pohání i marketingové triky. „Utrácíme za něco, co ve skutečnosti nepotřebujeme,“ řekl ČT24 nutriční expert Martin Jelínek.Zapomeňte na steak z farmy: Maso z 3D tiskárny dobývá svět
Před 7 měsíciTrojrozměrný tisk se může časem stát jedním ze základních pilířů výroby potravin, tvrdí šéfkuchař a odborník na udržitelnou gastronomii Marcin Popielarz. Podle něj nás čeká revoluce – maso budeme vyrábět z buněk pomocí 3D tisku, a to vše s ohledem na zdraví planety. Nové technologie, jako jsou bezpůdní hydroponické farmy, liofilizace nebo využití hmyzu, mohou změnit způsob, jakým jíme, a pomoci nám udržet planetu alespoň v rovnováze.4 signály, že svému tělu nedáváte dost bílkovin: Únava i špatná imunita
Před 8 měsíciBílkoviny jsou důležité. Ve své stravě je nevynechávejte, svaly jako měl Pepek Námořník vám po nich nevyrostou. Jejich nedostatkem si zaděláváte na problémy.67 milionů let stará kost druhu Tyrannosaurus rex stále uchovává proteiny
Před 8 měsíciVe fosiliích čtyř jedinců druhu T. rex a dalších dvou dinosaurů byly objeveny pozůstatky původních proteinů, peptidů i cévního systému. Zkameněliny tedy evidentně nejsou pouhými „mrtvými kameny“.Akné z čokolády je mýtus. Na vině ale mohou být jiné potraviny, které považujete za zdravé
Před 8 měsíciČokoláda je dlouhodobě považována za viníka akné, odborníci přitom tuto domněnku nikdy jednoznačně nepotvrdili. Samotné kakao totiž rozhodně není původcem potíží, naopak obsahuje antioxidanty, které mohou pleti prospívat. Skutečnými původci aknózní pleti budou spíše genetické a hormonální faktory. Ani stravu nelze opomíjet, viníky ovšem hledejte zcela jinde.Tisíc let stará pohřební maska byla nabarvená lidskou krví
Před 9 měsíciKrom běžných barvit nová chemická analýze 30 let známé masky odhalila i stopy lidských tekutin. To naznačuje, že při pohřbívání docházelo na lidské obětiny:Boříme mýty o bílkovinách: Těchto 7 potravin vás nejspíš zklame
Před 9 měsíciBílkoviny usnadňují hubnutí, budování svalů i regeneraci. A tak není divu, že je kolem nich takový povyk. Některé potraviny, o kterých se mluví a píše jako o proteinových bombách, však…Snadné zdroje bílkovin, které možná přehlížíte
Před 9 měsíciZa hlavní zdroj bílkovin považujeme zejména maso. Vegetariáni ale vědí, že existuje také celá spousta bílkovin, které pochází z rostlinného zdroje. A tyto bílkoviny jsou neméně důležité. Bohužel je nejíme tak často, jak by si zasloužily, či alespoň tak často, jako jíme maso. Pokud si myslíte, že je potřeba váš jídelníček obohatit o bílkoviny, můžete vsadit na následující přehlížené druhy.FIT, PROTEIN, SUPERFOOD. Jak nenaletět planým slibům na obalech potravin?
Před 9 měsíciPotravin, které vypadají jako ideální volba pro sportovce a vyznavače zdravého životního stylu, v supermarketech raketově přibývá. To je skvělá zpráva! Nebo ne? Označení jako FIT, PROTEIN, LOW FAT nebo HEALTHY…Nejhlouběji žijící ryba vydrží podmínky, které by člověka zabily ve vteřině
Před 9 měsíciSnad nikde není neuvěřitelná schopnost života rozšiřovat se i do těch nejnehostinnějších míst na Zemi patrnější než v Mariánském příkopu, na nejhlubších místech světa. Ano, i zde žijí ryby.Fitness trenér celebrit radí, jak zhubnout: Základ tvoří jídelníček, pohybem může být i úklid
Před 9 měsíciFitness trenér českých celebrit a juniorský mistr světa v klasické kulturistice Jakub Prchal přijal pozvání do talkshow LifeeTalk. Promluvil o tom, jaké byly jeho začátky v kulturistice, jak souvisí pohyb a hlavně jídelníček s hubnutím nebo jak jde dohromady sport a menstruace.Pokud vaše děti nechtějí jíst maso, možná si oblíbí to sušené, biltong nebo jerky jim prý chutnají
Před 9 měsíciSušené maso už jste možná ochutnali. Na trhu je docela pestrý výběr a možná spousta z vás netuší, jak skvělým pomocníkem při hladu může být. Zahání nejen hlad, ale má i spoustu dalších benefitů. Kromě jerky seženete i jihoafrickou variantu, které se říká biltong.Druhy proteinů, z čeho se vyrábí, na co jsou dobré, a který pomůže na hubnutí či svalovou hmotu
Před 10 měsíciProtein je zdrojem bílkovin, které jsou klíčovou makroživinou potřebnou pro budování a udržování svalové hmoty, regeneraci po tréninku i celkové zdraví. Je jich ale tolik, že je velmi matoucí, který vybrat. Každý má totiž jiné preference a to jak v tom, na co ho potřebuje, tak třeba i v chuti.Tisíce sršňů nás chtěly zabít. Kvůli této pochoutce jsme riskovali život
Před 10 měsíciUprostřed odlehlého venkova Číny na hranicích s Myanmarem jsme narazili na nejnebezpečnější jídlo Číny. Bez přehánění lze říct, že takovýhle lov občas končí smrtí.Osamělost ničí zdraví. Vědci teď popsali proteiny, které se na tom podílejí
Před 10 měsíciOsamělost se už dlouho spojuje se špatným zdravotním stavem. Jde ale o natolik složitý problém spojený s mnoha různými vlivy, že se jen složitě určuje, co je vlastně příčina a co následek. Teď přišla skupina vědců s analýzou, která popisuje, jaké konkrétní proteiny jsou s osamělostí spojené.Pradávný organismus pomohl vědcům z Brna odhalit neuvěřitelnou odolnost jeho buněk
Před 10 měsíciJmenuje se Pyrococcus furiosus a patří k pradávným mikroorganismům, které umějí přežít v extrémních podmínkách, tedy v horkých pramenech, ve slaných jezerech nebo v bažinách uvolňujících metan. Vědci z brněnského institutu CEITEC Masarykovy univerzity nyní s jeho pomocí odhalili neznámý protein, který pomáhá buňkám v daném mikroorganismu Pyrococcus furiosus odolávat stresu.I vy můžete využít protein. Něco takového je skutečně zdravé a věřte, že i vám by to mohlo pomoci a to možná více, než si myslíte. Vyzkoušejte jej.
Před 10 měsíciKonopný protein Je čím dál tím více produktů, se kterými se můžeme setkat. Pokud je něco, s čím se může setkat každý, a to i vy, pak je to konopný protein. Existuje celá řada lidí, kteří právě protein pravidelně konzumují a jsou více než rádi za to, že něco takového existuje. Pokud i vy k těmto lidem […] Příspěvek I vy můžete využít protein. Něco takového je skutečně zdravé a věřte, že i vám by to mohlo pomoci a to možná více, než si myslíte. Vyzkoušejte jej. pochází z Bylinkopedie.czSnídejte zdravě a chutně s vůní Vánoc. Tahle porce proteinů vám jenom prospěje
Před 11 měsíciPřed Vánocemi se to hemží recepty na to nejlepší cukroví – zdravé, tradiční, moderní… A také na vaječňáky, štědrovečerní hostiny nebo vánočky. Ale co zakousnout během dne? Pokud jste milovníky…Lepší než horká čokoláda? Tenhle nápoj vás po tréninku postaví na nohy a zahřeje
Před 11 měsíciHorká čokoláda je nápoj bohů, ale nebojte – s tímhle drinkem ji strčíte do kapsy! Hrníček plný voňavé a horké dobroty si můžete dopřát kdykoliv, ovšem nejvíc ho oceníte po…Oproti hovězímu mají hmyzí proteiny nižší ekologickou stopu i lepší výživové hodnoty
Před 11 měsíciAčkoliv to nám coby Evropanům přijde možná zvláštní, hmyz byl součástí lidského jídelníčku prakticky odjakživa. A i dnes je to v mnoha částech světa běžná potravina. Je ale na čase, aby se stala potravinou globální.Lidé nadužívají antibiotika, hrozí proto víc úmrtí. Čeští vědci teď našli řešení
Před 1 rokemV sezoně respiračních onemocnění je třeba myslet na to, že na virózy nezabírají antibiotika. Lékaři stále upozorňují, že je lidé nadužívají a kvůli tomu se množí odolné bakterie. Nadějí je úspěch českých vědců, kteří odhalili klíčový protein pro vývoj nové generace antibiotik.Brněnští vědci vyvinuli protein, který zaujal svět. Uplatnění najde v lékařství i kosmetice
Před 1 rokemZ původně akademického projektu se stala dynamická firma s globálními ambicemi. Brněnská společnost Enantis, která propojuje vědecké objevy s komerčním světem, se zaměřuje na vývoj růstových faktorů pro kmenové buňky, expanduje do kosmetiky a plánuje vývoj nových produktů pro zdravotnictví. Novým šéfem firmy je Marek Atanasčev, který v pořadu Science Lab přiblížil její další plány. Celý rozhovor: https://www.focuson.cz/brnensti-vedci-vyvinuli-protein-ktery-zaujal-svet-uplatneni-najde-v-lekarstvi-i-kosmetice/Naděje na léčbu rakoviny: Izraelci identifikovali protein, kvůli kterému se tělo nemůže bránit nádorům
Před 1 rokemVýzkumný tým z Telavivské univerzity zjistil, že protein Ly6a „brzdí“ imunitní systém, což ukazuje cestu k léku na jisté druhy rakoviny, včetně těch, které jsou odolné vůči stávající imunoterapii. Studie byla publikována v září v časopise Nature Communications.Konzumace hmyzích proteinů může zabránit hladomorům, jako barvivo už se červi využívají dnes
Před 1 rokemHmyz je jídlem budoucnosti. V čem spočívají výhody jeho konzumace? Proč bychom hmyzímu proteinu měli dát šanci?Bakterie chrání před antibiotiky bodyguard, popsali čeští vědci
Před 1 rokemDůležitý krok v boji s antibiotickou rezistencí, která patří mezi hlavní výzvy současné medicíny, udělali vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ve spolupráci s Mikrobiologickým a Biotechnologickým ústavem. Podařilo se jim popsat, jakým způsobem se mykobakterie brání proti antibiotiku rifampicin.Hrátky s proteiny přinesly jednu z nejrychleji udělených Nobelových cen
Před 1 rokemPřijít na způsob, jak poměrně spolehlivě předpovědět 3D struktury proteinů z pořadí jejich aminokyselin, trvalo vědcům i přes nemalé úsilí více než 50 let.Nechutná jídla! Pomstil jsem se za ukončení mé kariéry
Před 1 rokem23 letý Oliver Procházka mě nedávno porazil na závodech, ukončil tak moji soutěžní kariéru v classic physique a sám se stal profíkem. Přijel ke mě zacvičit si nohy a k tomu budeme losovat šíleně nechutný jídla před každou sérií 🔥🔥Nobelovu cenu za chemii má trojice vědců za výzkum proteinů
Před 1 rokemPokračuje vyhlašování Nobelových cen v jednotlivých oborech. Královská švédská akademie věd nyní ve Stockholmu oznámila nositele letošní Nobelovy ceny za chemii. Jsou jimi americký biochemik David Baker, britský počítačový vědec Demis Hassabis a americký vědecký pracovník John M. Jumper. Oceněná trojice přispěla k předpovídání a navrhování trojrozměrných struktur a funkcí proteinů (bílkovin).



















































































