Škůdci jsou noční můrou pro pěstitele a zahrádkáře. Novou hrozbou je invazivní druh hmyzu, který dokáže za velmi krátkou dobu zničit velké množství rostlin.
Zelenina, která je hojně rozšířená u nás. Jenže pro začátečníka může být pěstování paprik docela náročným úkolem, mnohdy i pro zkušenějšího pěstitele. Poradíme, na co si dát pozor, co je nezbytné udělat, abyste se mohli těšit z bohaté úrody.
Výhonky mladých jehličnanů v sobě skrývají neskutečnou sílu v léčbě různých onemocnění. Vydejte se na jejich sběr a připravte si z nich med nebo sirup! Ale pospěšte si, sezona se chýlí ke konci.
Jste-li milovníci této pochutiny a nevynecháte žádnou příležitost křehké zelené výhonky ochutnat, můžete si chřest vypěstovat na své zahradě. Ano, dá to samozřejmě trochu více práce ve srovnání s jinou zeleninou, ale vynaložené úsilí rozhodně stojí za to. Právě teď, v dubnu, máte optimální čas pro jeho výsadbu. Poradíme vám, na co si musíte dát při jeho pěstování pozor, abyste si mohli vychutnat tuto úžasnou a zdravou laskominu.
V případě, že vás zajímá zdravá výživa alespoň okrajově, určitě byste měli zkusit klíčky. Neboť jde o super zdravá semena rostlin. Zdravím nabité microgreens, o kterých si dnes budeme povídat, jsou takovou vylepšenou verzí zdravé výživy.
Borovicové výhonky mohou zachránit letošní úrodu rajčat. Jde o opravdu levné, ale přitom perfektní lidové hnojivo. Dodávají totiž rajčatům přírodní živiny a prospěšné látky, což vede k silnému růstu a bohatým výnosům. Zálivka z borových výhonků nabízí při pěstování rajčat několik výhod, které přispívají k jejich celkovému růstu, vitalitě a produktivitě.
Krkonošský národní park (KRNAP) si letos připomíná šedesát let od svého založení. K významnému jubileu si nadělí speciální pivo, v němž jsou základními surovinami bylinky a plody z Krakonošovy zahrádky. Deník měl jedinečnou příležitost být u toho.
Málokdo ví, že si jarní vitaminy snadno a velice levně vypěstujeme i v každém panelákovém bytě. Jedna z prvních propagátorek zdravé výživy u nás a autorka více než 40 knížek o zdravém vaření Pavla Momčilová již přes 40 let vítá v kuchyni jaro domácími klíčky, výhonky, mladými lístky aj.
Většina lidí má dojem, že jíst zdravě automaticky znamená utrácet nehorázné sumy za kvalitní suroviny a potraviny. Přitom existuje superpotravina, díky které můžete detoxikovat své tělo, zhubnout a dodat si více energie, a zároveň snížit své účty za potraviny na polovinu.
Odřezky a zbytky zeleniny se dají využít různými způsoby, dokonce si z nich můžete vypěstovat zeleninu novou. Stačí vám k tomu pouze mističky či jakékoli jiné dózy, voda, světlo a v některých případech také trocha zeminy a květináč.
Máte rádi thajské nudlové jídlo pad thai, vietnamskou polévku pho nebo jiné asijské dobroty? Kromě mnoha dalších exotických surovin se tyto speciality neobejdou bez mungo klíčků. Dodávají jim křupavost, svěžest a samozřejmě spoustu vitaminů. A výborné jsou třeba i na chlebu s máslem.
Borůvky jednoznačně patří do skupiny ovoce, které je oblíbené skoro po celém světě. Obsahují velké množství důležitých látek, vitamínů a minerálů. Jsou silnými antioxidanty a navíc tělu dodají jen málo kalorií, takže pokud si je dopřejete při dietě, rozhodně neuděláte chybu. Máte takový borůvkový keř již na své zahradě? A už jste prováděli řez? Pokud ne, proveďte jej nyní, aby vám kanadská borůvka přinášela každým rokem lepší ovoce.
Opatření kvůli koronaviru nás v lecčems omezují, ale zahrad a zahrádek se naštěstí moc netýkají. Přelom října a listopadu je ideální pro výsadbu sazenic růží.
Kupujete si každý rok nové muškáty? Když si je sami namnožíte, už za ně nebudete muset utrácet peníze. Srpen je ideální doba pro množení muškátů. Pokud si je rozmnožíte teď, do příštího roku vám vyrostou. Proveďte to řízkováním.