Zavřít
Libeček

Libeček

Nejnovější články na Seznamu na téma Libeček
  • JakZdravě

    Když řádí dna, vředy, infekce močových cest nebo ledvinové kameny, pomocnou ruku podá libeček

    Před 7 dny
    Libeček je léčivá rostlina, která si v poslední době získává čím dál větší oblibu po celém světě. Je to především díky schopnosti zmírnit zánět močových cest.
     Komentáře
  • Proženy

    Zapomenuté koření našich babiček: Proč do jídelníčku vrátit pelyněk nebo libeček

    Před 3 měsíci
    Kdybyste měli možnost se projít kuchyní své prababičky, našli byste tam koření, které jste při vaření ještě nikdy nepoužili, a možná už je ani neznáte. Proč by stálo za to je vyzkoušet?
     Komentáře
  • Menutovka

    Jak na smažený svítek? Do vývaru už nebudete chtít nic jiného

    Před 6 měsíci
    Nudle ve vývaru jsou klasika. A trochu nuda. Celestýnské nudle? To je trochu jiná liga. Ale smažený svítek? To je úplně jiný sport! Ingredience na malou pánev (4–6 porcí): 1 velké vejce, 50 ml mléka nebo smetany, 10 g strouhaného parmazánu, 70 g vařeného kuřecího masa, 40 g hrubé mouky, čerstvé bylinky (petrželka, libeček), hrst mraženého hrášku, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř, olivový olej.
     Komentáře
  • Prostřeno

    S podzimním detoxem pomůže libeček

    Před 6 měsíci
    Co s libečkem, který pomalu začíná usychat? Chopte se lopatky a vydloubněte jeho kořen. Posiluje imunitu, rozpouští ledvinové i žlučové kameny, zpravidelňuje menstruační cyklus a detoxikuje krev. Vyzrajete s ním i na pigmentové skvrny!
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Víc než bylinka do polévky: libeček překvapí svými účinky, zažene nachlazení i bolesti kloubů

    Před 6 měsíci
    Libeček je zeleninou, kterou nepoužíváme tak často, ale asi bychom začít měli. Je velice podobný petrželi nebo celeru, ale jeho použití není tolik univerzální. Většinou jej používáme do vývarů a tím naše iniciativa končí.
     Komentáře
  • iReceptář

    Libeček je zdravotní zázrak: Pěstovat ho doma na okně zvládne i začátečník

    Před 7 měsíci
    Voňavý libeček dokáže s naším tělem divy, proto se ho doma vyplatí pěstovat. Na co všechno je nám dobrý a jaká jídla dokáže skvěle ochutit? To vše a možná něco víc se dozvíte v následujících řádcích.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Bylinková zahrádka: Jaké bylinky vám na zahradě nesmí chybět?

    Před 8 měsíci
    Bylinky jsou poklady naší minulosti. V dobách našich babiček totiž bylinky tvořily neodmyslitelnou součást koloritu zahrad i domácího jídelníčku. Patřilo jim samozřejmé a stěžejní místo vedle koření a dalších dochucovadel na kuchyňských policiích. A právem. Proč a jakým byste měli dát šanci?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Encyklopedie bylinek: Co sbírat o svatojánské noci a jak léčivky využít? Kapradí vás dovede k pokladu, třezalka ke klidu

    Před 9 měsíci
    Svatojánská noc je magickým časem. Přečtěte si, proč v tuto dobu sbírat některé svatojánské byliny. Které to jsou a jak nám mohou pomoci? Seznamte se s rostlinami důležitými v období starého slunovratu.
     Komentáře
  • Prima Living

    Teď je nejlepší čas nasbírat a nasušit na zimu mátu, šalvěj, meduňku a libeček. Jak na to?

    Před 9 měsíci
    Mátu, libeček, meduňku nebo šalvěj na zahradě nejčastěji pěstujeme, abychom je mohli čerstvé použít jako zelené koření k dochucení či ozdobení pokrmů. Ale poslouží i jako léčivé byliny. Nasušit si je na zimu můžete ideálně právě teď, v červnu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun

    Před 9 měsíci
    Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární jako vegeta. Neoddělitelně se pojí s vývary, kterým dodá tu správnou intenzívní zeleninovou chuť i bez nutnosti dlouhého vaření. Výborně dochutí i omáčky, zeleninové či luštěninové pokrmy a masové speciality. A snadno si ji připravíte i doma.
     Komentáře
  • Prima Living

    Jak kvetou bylinky? Pažitka, petrželka i libeček mají krásné květy, které nakrmí včely a čmeláky

    Před 9 měsíci
    Pažitka, petržel, a dokonce i libeček se už často snaží vykvést, ale my jim jejich úmysly většinou rychle zatrhneme. Nepřetržitě je zastřihujeme, a kvetení tak oddalujeme. Možná přišel čas, dopřát bohatou hostinu i včelám a čmelákům, ale nejen jim, i ploštice se rády přidají.
     Komentáře
  • JenŽeny

    Libečková sůl jako výborné dochucovadlo bez éček. Vyrobíte si ji jednoduše

    Před 10 měsíci
    Libeček v kuchyni se používá jako aromatická bylinka k dochucování hlavních jídel i polévek. Jeho výrazná chuť se totiž vyrovná klasickému maggi, jenže je bez éček. Roste vám libeček na zahradě? Z této bylinky si můžete vyrobit libečkovou sůl, kterou lze coby dochucovadlo používat po celý rok. Jaký je recept?
     Komentáře
  • Pikant

    Nekonečná zásoba čerstvé chuti: Bylinky, které můžete pěstovat i na parapetu až do konce léta

    Před 10 měsíci
    Vysazení vytrvalých bylinek na zahradě či v truhlíku znamená, že už nikdy nebudete muset utratit další peníze za sáček s nastříhanými lístky pažitky, petržele nebo koriandru. A pokud chcete, aby byla vaše jídla opravdu neodolatelná, je důležité vědět, které bylinky dodají vaší kuchyni nejvšestrannější využití.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Byliny v kuchyni: Libečková sůl skvěle ochutí brambory, libečkové pesto vylepší těstoviny

    Před 10 měsíci
    Libeček je bylinkový keř, který dorůstá mohutné velikosti. Jeho listy jsou velmi aromatické. Když si je oblíbíte, můžete jejich výjimečnou chuť využít nejen v polévkách, pro které je typický, ale i v dalších pokrmech.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Domácí přírodní maggi: Jak je vyrobit z libečku snadno a bez námahy? Zabere to pouhých 5 minut a výsledek je perfektní

    Před 10 měsíci
    Vzrostlá rostlina s velkými lístky je ozdobou mnoha zahrádek. Libeček patří k tradičním českým bylinkám, kterou pro její výraznou chuť mnozí zbožňují, jiní ji příliš nemusí. Klasická česká bramboračka se bez libečku ale neobejde a báječně dochutí i další polévky. Ne nadarmo se jí totiž říká přírodní maggi.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Čerstvé listy libečku se v kuchyni neztratí. Kromě nezaměnitelného aroma dodají neuvěřitelné množství prospěšných látek

    Před 11 měsíci
    Dříve nebylo zahrádky, kde by nerostl libeček. Používal se jako přírodní maggi do polévek, omáček, pod maso nebo do studené kuchyně pro přípravu bylinkového másla nebo do pomazánek. Pro zvýraznění chuti se používají čerstvé i sušené listy, kořen i oddenky. Libeček má široké použití také v rámci lidového léčitelství, ve středověku byl podáván při celé řadě zdravotních obtíží a inspirovat se můžeme ještě dnes! Jedinečná chuť a aroma Čím je tato bylinka jedinečná?
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Domácí maggi je zdravé a plné chuti. Připravíte ho do zásoby a za pár kaček

    Před 1 rokem
    Žádné, byť i to sebelepší a kvalitnější dochucovadlo nenahradí poctivý domácí vývar. Někdy ale zkrátka nemáme čas, chuť ani energii, kterou bychom mohli věnovat jeho přípravě.
     Komentáře
  • iReceptář

    Výborné hrnkové knedlíky podle Ládi Hrušky: Tajemství chuti spočívá v bylinkách

    Před 1 rokem
    Bojíte se domácích knedlíků, protože si myslíte, že je jejich příprava složitá? Pak vyzkoušejte hrnečkovou variantu, kterou zvládne úplně každý. Když je navíc ozvláštníte bylinkami, budou přímo dokonalé.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Sen o štíhlé postavě pomohou splnit rostliny, které lze snadno zařadit do jídelníčku

    Před 1 rokem
    Fyzická aktivita nebo zdravá strava jsou hlavními faktory k tomu, abyste zhubli několik kilogramů. Je to klíč k vysněné postavě, ale pomoci mohou také různé rostliny a bylinky, které si můžete sami doma vypěstovat. Jaké rostliny se vyplatí mít doma připravené? Dejte si správné nápoje a zhubněte Představíme vám čtyři rostliny, které mohou pomoci zhubnout. Jednou z nich je řebříček. Je to bylina, která je plná složek stimulujících sekreci žaludečních šťáv.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Poznejte překvapivé účinky libečku

    Před 1 rokem
    Že libeček pozvedne polévky na vyšší úroveň, to je známá věc. Málo se ale mluví o tom, že dokáže léčit angínu, problematické trávení i revmatické bolesti. Přidat si ho klidně můžete i do vany, zlepšíte si tím kvalitu pokožky.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Tipy, jak uchovat natrhané bylinky ze zahrady čerstvé až do jara

    Před 1 rokem
    Sušení není zdaleka jediný způsob, jak dlouhodobě uchovat bylinky. Navíc sušením se z bylinek vytrácí mnoho cenný látek a spousta lidí potvrzuje, že sušené bylinky nechutnají zdaleka tak dobře, jako ty čerstvé.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Milovaný i nenáviděný libeček: Zelené maggi ze zahrádky si může vyrobit každý

    Před 1 rokem
    Asi neexistuje jiná zelenina či bylinka, kterou jedni nesnášejí a druzí naopak vynášejí do nebes. Ano, řeč je o libečku lékařském. Ten se nejenom vrací do našich pokrmů, ale i na zahrádky. Co je na něm tak úžasného?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravé domácí maggi a kořenící směsi z libečku

    Před 1 rokem
    Libeček lékařský, lidově zvaný maggi, dokáže jedinečným způsobem obohatit chuť polévek a omáček! Na důkaz si z něj připravte vlastní domácí koření!
     Komentáře
  • Pěstujme

    Oblíbený libeček nejen skvěle chutná, pomáhá také léčit a rozjasní pleť

    Před 1 rokem
    Libeček lékařský je rostlina, která se běžně používá při kulinářských aktivitách. Charakteristická je pro libeček zpočátku hořká chuť, která našla použití v mnoha univerzálních kořeních. Díky libečku můžete dát domácímu vývaru dokonalou vůni, obohatit chuť sendvičových past, masa nebo chlebů. Kořen i listy mají navíc léčivý účinek, díky kterému jsou používány k prevenci onemocnění spojených s močovým, trávicím nebo oběhovým systémem. Účinné látky mají antibakteriální vlastnosti, které jsou skvělé například v péči o pleť.
     Komentáře
  • inStory

    Udělejte pár snadných kroků, které vás zbaví zapáchající obuvi

    Před 2 roky
    Snad každý ví, co dokáží smradlavé boty. Kromě toho, že jde o společenské faux pas, zápach vám dokáže zamořit celý byt a ještě si zahráváte se svým zdravím.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Tři nenáročné bylinky, které vypěstuje i začátečník a hodí se do domácí lékárny

    Před 2 roky
    Že bylinky dokáží léčit, je stará známá věc. Už naše babičky věděly, kterou bylinku použít na jaký neduh a které se nejvíc vyplatí pěstovat na balkoně či na zahrádce. Pokud byste si také doma chtěli udržovat přírodní lékárnu, začněte s třemi bylinkami, které jsou nenáročné na pěstování – bazalku, libeček a šalvěj. Bazalka usnadňuje trávení Vše, co tyto rostlinky potřebují, je dostatek světla a pravidelná zálivka.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Libeček je aromatickou bylinkou, jejíž konzumaci doporučují i lékaři

    Před 2 roky
    Libeček lékařský je skvělé koření, které se však z českých kuchyní poněkud vytratilo. Přitom si ho v našich podmínkách můžeme dokonce sami snadno pěstovat, což se o mnoha jiných druzích kořeních říci nedá. Naše babičky pak o libečku často mluvily jako o maggi koření, protože právě on dodává oblíbenému dochucovadlu do polévek jeho charakteristickou chuť.
     Komentáře
  • České stavby

    Neexistuje snad bylina a koření v jednom s výraznější vůní a chutí, než nabízí libeček

    Před 2 roky
    Někdo se bez libečku lékařského v kuchyni vůbec neobejde, jiný se mu vyhýbá a důvodů může být více. Například těhotné a kojící ženy by libeček neměly konzumovat vůbec. Jeho chuť je opravdu silně kořeněná a musíme s ním zacházet opatrně. Stačí se přitom prsty rostliny jen lehce dotknout a budou vám po libečku vonět velice dlouho a již na dálku.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kuchař radí: Jaká koření a bylinky se hodí k přípravě hub, aby lépe vynikla chuť

    Před 2 roky
    Češi jsou národem milovníků hub. Ne však všichni vědí, jak je správně připravit. Renomovaný odborník Petr Slupka radí, jaké koření se hodí k přípravě houbových pokrmů nejlépe.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Domácí maggi z libečku připravíte za pár minut

    Před 2 roky
    Nemusíte tohle oblíbené dochucovadlo kupovat v obchodech (a to ještě navíc s podezřelým složením). Vždyť libečku se kvůli jeho chuti s oblibou přezdívá „zelené maggi“. Tak proč toho nevyužít?
     Komentáře
  • Náš region

    Kouzlení s bylinkami. Zdravá zelená kuchyně

    Před 2 roky
    Pěstujete na zahrádce nebo na balkoně bylinky a úroda je větší než dokážete ihned spotřebovat? Nabízíme pár rad, jak je netradičně využít nebo zakonzervovat pro pozdější využití.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Vyrobte si z libečku domácí zdravé maggi. Pochutnáte si na něm celoročně

    Před 2 roky
    Libeček lékařský se řadí mezi oblíbená domácí dochucovadla. Jedinečnou chuť dodá polévkám, omáčkám, ale i grilovaným masům. Pokud se vám libeček na zahrádce rozrostl tak, že jej nestíháte zpracovávat, určitě stojí za to vyzkoušet i domácí maggi.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Bylinka zvaná libeček je chutná a zároveň velice prospěšná pro lidský organismus

    Před 2 roky
    Roste vám na zahrádce libeček? Pokud doposud ne, pak je to velká chyba. Patří totiž k těm bylinkám, které nejen skvěle chutnají, ale mají i celou řadu léčivých účinků, které prospějí zdraví celého vašeho organismu. Libeček se užívá ve velké části Evropy a jihozápadní Asii. Hodí se jako koření do jídla, ale i přírodní lék s velkým množstvím zdravotních účinků.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Milovaný i nenáviděný libeček: Zelené maggi ze zahrádky si může vyrobit každý

    Před 2 roky
    Asi neexistuje jiná zelenina či bylinka, kterou jedni nesnášejí a druzí naopak vynášejí do nebes. Ano, řeč je o libečku lékařském. Ten se nejenom vrací do našich pokrmů, ale i na zahrádky. Co je na něm tak úžasného?
     Komentáře
  • inStory

    Nenápadný libeček posílí vaše klouby, plíce a ochrání vás před ledvinovými kameny

    Před 2 roky
    Libeček je známý především pro svůj příznivý vliv na zažívání, ale pomáhá i při řadě dalších obtíží. Vyniká obsahem vonných silic s ftalidy (v kořenech a oddencích až 1 %).
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Libeček je přírodní "maggi", které podporuje činnost srdce

    Před 3 roky
    Nepostradatelná součást tradiční české kuchyně teď může zdobit i vaše bydlení a nakonec i vaše pokrmy. O tom, že je libeček jako každá bylinka zdravý, nemusíte vůbec pochybovat. Zasaďte si ho do květináče a zapracujte na něm!
     Komentáře
Reklama