Zavřít
Potravina

Potravina

Nejnovější články na Seznamu na téma Potravina
  • Události247

    Brambory výrazně zdražují. Jen za poslední rok cena narostla o pětinu

    Před 11 dny
    Jedna z nejdůležitějších potravin v českých kuchyních začne pomalu zdražovat. Kdo si neudělá zásoby, ten si bude muset už brzy připlatit.
     Komentáře
  • Události247

    Albert stahuje z prodeje bezlepkové špagety. Mohou způsobit zažívací potíže

    Před 18 dny
    V ohrožení jsou hlavně lidé, kteří drží bezlepkovou dietu.
     Komentáře
  • Události247

    V Bille se prodávaly závadné papričky. Řetězec varuje před jejich konzumací, obsahují nebezpečné látky

    Před 1 měsícem
    Řetězec musel stáhnout z prodeje oblíbenou potravinu mnoha Čechů. Důvodem byl výskyt pesticidů.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Každá pátá balená potravina obsahuje syntetická barviva

    Před 2 měsíci
    Pěkné barvičky vypadají hezky, ale v balených potravinách tuto potěchu oka raději nehledejte. Syntetická barviva mohou mít následky na zdraví, které se nejvíce dotýkají našich nejmenších.
     Komentáře
  • Události247

    Brzy zřejmě zdraží řada potravin. Jde například o kakao, hovězí maso či kávu

    Před 2 měsíci
    Navýšení cen nejspíš v blízké době postihne celou řadu potravin. Důvodem je nové evropské nařízení.
     Komentáře
  • ČT24

    Etikety potravin obsahují spoustu údajů. Jak jim rozumět?

    Před 5 měsíci
    Lidé si v obchodech často kupují potraviny, aniž by věděli, z čeho jsou složeny. Přitom výrobci mají povinnost na obalech uvádět velké množství informací. Odborníci upozorňují, že je dobré etikety na potravinách číst, protože se může stát, že zakoupené výrobky mohou zklamat, nebo dokonce kvůli alergiím ohrozit na životě.
     Komentáře
  • Femina

    Nejčastější chyby při hubnutí: Přehnaná kontrola váhy, málo spánku a nedostatek tuků

    Před 7 měsíci
    Jaro je v plném proudu, ale po zimě vám zůstalo nějaké to kilo navíc? Okamžitě jste najeli na svou oblíbenou dietu, abyste stihli zhubnout do léta, ale kila se ne a ne pustit? Možná děláte některou z následujících chyb.
     Komentáře
  • ČT24

    Výborný nečeká dramatický vývoj cen potravin. Podle Fialy z SPD je nutné rozbít oligopol

    Před 9 měsíci
    Ceny potravin v lednu pokračovaly v růstu, oproti loňskému lednu byly vyšší téměř o pět procent. Šetření antimonopolního úřadu v minulosti nezjistilo v této oblasti kartelové dohody, ale mluvilo o oligopolním trhu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v Otázkách Václava Moravce zmínil, že je nutné zvýšit tlak na dodržování pravidel a tedy i pokuty. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala soudí, že nepsané kartely je nutno rozbít a pokuty musí být „téměř likvidační“.
     Komentáře
  • Femina

    Nedej šanci chřipce a nachlazení. Vyzraj na ně jídlem nebo sportem

    Před 10 měsíci
    Zima je období, kdy si kromě zimních radovánek "užíváme" také chřipky nebo virózy. Určitě znáš spousty babských rad, jak bacily z těla vyhnat ven, ale mnohem důležitější je prevence. A my ti prozradíme několik tipů, jak nemocem předcházet.
     Komentáře
  • Adbz

    Naučte se skladovat brambory jako naši předkové. Už se nikdy nezkazí

    Před 10 měsíci
    Stačí využít moudrost našich předků a zjistíte, že brambory se vám už nikdy nezkazí. Stačí použít plody podzimu.
     Komentáře
  • Adbz

    Hned po otevření zabalte sýr do toaletního papíru. Fígl slibuje delší trvanlivost

    Před 10 měsíci
    Pokud vám v lednici běžně začínají schnout sýry dřív, než je stihnete sníst, zaměřte se na tento tip. Sýry díky němu vydrží čerstvé mnohem déle.
     Komentáře
  • Adbz

    Do dna kelímku od jogurtu udělejte dírku. Ani kapka produktu tak nepřijde nazmar

    Před 10 měsíci
    Zapomeňte na vyškrabávání jogurtu nebo smetany lžící. Trik s nožem vám ušetří peníze i námahu.
     Komentáře
  • Adbz

    Proč se v medu dělá bílá pěna a co to znamená: Není potřeba ho kvůli tomu vyhazovat

    Před 10 měsíci
    Lahodný med má doma drtivá většina Čechů. Mnohdy se v něm však po čase může začít tvořit bílá pěna, která u některých vzbuzuje řadu pochybností.
     Komentáře
  • Adbz

    I týdenní chleba bude jako právě vytažený z pece. Díky vodě a mikrovlnce znovu změkne

    Před 11 měsíci
    Starý chléb, který již začíná tvrdnout, můžete učinit opět čerstvým a chutným. Pomoci vám s tím dokážou především tyto snadné způsoby.
     Komentáře
  • Adbz

    Med přijde o své vlastnosti, pokud ho špatně skladujete. Nikdy nesmí být u zdroje tepla

    Před 11 měsíci
    Sladký med je důležité skladovat správnými způsoby. Pokud ho necháte na vhodném místě a dobře uzavřený, prakticky nikdy se nezkazí.
     Komentáře
  • Adbz

    Do mouky dejte bobkový list a k chlebu kousek celeru: Jak prodloužit čerstvost potravin

    Před 11 měsíci
    Aby vaše potraviny zůstaly co nejdéle čerstvé, vyzkoušejte tyto snadné triky. Fungují perfektně a přitom stačí udělat nepatrné změny.
     Komentáře
  • Adbz

    Jsou lepší bílá, nebo hnědá vejce? Barva napovídá o způsobu krmení slepic a jejich kvalitě

    Před 1 rokem
    Mnoho lidí stále zvažuje, zda je lepší kupovat bílá nebo hnědá vejce. Pravda o tom, co skutečně jejich barva znamená, vás možná překvapí.
     Komentáře
  • Adbz

    Není máslo jako máslo: Jak v obchodě vybrat správně? V českém a v tom ze zahraničí je velký rozdíl

    Před 1 rokem
    Vybrat si dobré máslo v obchodě není jednoduchá záležitost. Pokud jde o výrobek ze zahraničí, získáte s ním horší výsledky při vaření.
     Komentáře
  • Adbz

    I po 3 týdnech bude chleba měkký, jako byste ho kupovali včera: Přidejte k němu celer a nehrozí ani plíseň

    Před 1 rokem
    Pokud chcete udržet chleba čerstvý, nemusíte kupovat speciální sáčky. Místo toho sáhněte po docela obyčejné kořenové zelenině.
     Komentáře
  • Adbz

    Náhrada másla za zlomek ceny: Kdy lze použít olej, banány nebo třeba jogurt

    Před 1 rokem
    Šetrné náhražky: Jak snížit náklady na máslo pomocí chutných alternativ, které vaše recepty ještě vylepší.
     Komentáře
  • Adbz

    Jak rozeznat pravý olivový olej od falešného: Chuť se výrazně liší

    Před 1 rokem
    Pozor na olivové oleje v obchodech, které se tváří jako kvalitní produkty. Často jde o pouhé padělky s obsahem levnějších ingrediencí.
     Komentáře
  • Adbz

    Koření obsahovalo potravinu, která může být nebezpečná, a přitom nebyla uvedená na obalu: Není to ojedinělé

    Před 1 rokem
    Když etikety na potravinách selhávají: Riziko skrytých alergenů tu bohužel existuje, SZPI jednoho takového hříšníka odhalila.
     Komentáře
  • Adbz

    Zákaznice varuje: Společně s hlávkou zelí si domů přinesla i muší larvy. Kdyby si ho pořádně prohlédla v obchodě, nemuselo se to stát

    Před 1 rokem
    Dnes si musíte skutečně dávat velký pozor na to, co si kupujete v obchodech. Tato zákaznice si přinesla domů nechutné čínské zelí.
     Komentáře
  • Adbz

    Může se minerální voda zkazit? Pravý důvod data spotřeby je garance její kvality

    Před 1 rokem
    Pokud často pijete minerální vody, dejte si pozor na datum jejich spotřeby. V některých případech skutečně hrozí riziko, že se zkazí.
     Komentáře
  • Adbz

    Je světlý med lepší než tmavý? V mnoha ohledech ano, Češi ale přesto dávají přednost tomu průzračnému

    Před 1 rokem
    Mnoho lidí stále uvažuje nad tím, zda je lepší kupovat si tmavý nebo světlý med. Jeden z nich je pro lidské zdraví skutečně mnohem výživnější.
     Komentáře
  • TVguru

    Češi objevili tajemství zdravého mlsání: Ořechové máslo nahrazuje sladkosti

    Před 1 rokem
    Pro mnoho lidí je cukr téměř návykovou složkou, které se těžko odolává. Naštěstí však Češi postupně objevují zdravější alternativy.
     Komentáře
  • Femina

    PMS: Zbav se ho jednou provždy. Jak? Vyzkoušej bylinky, masáž i vitamín E

    Před 1 rokem
    PMS - noční můra nás žen. Nezvladatelná chuť k jídlu, únava, deprese, bolesti hlavy a plačtivost, vztek a rozmrzelost - pokud každý měsíc trpíš premenstruačním syndromem, pak asi tohle všechno velmi dobře znáš. Hormony si s tebou pohrávají a zkrotit je leckdy nedokážeš. Ale přesto všechno to jde.
     Komentáře
  • Adbz

    Kýbl vlašských ořechů je vyloupaný za 15 minut a bez zbytečného nepořádku: Trik s horkou a studenou vodou

    Před 1 rokem
    Rozlousknout jen několik ořechů se dá zvládnout, ale když jich potřebujete vyloupat větší množství, může to být opravdová dřina.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Podle vědců nejzdravější potravina na světě, kterou byste měli jíst pravidelně. Důležité je ale množství

    Před 1 rokem
    Nikdo nepochybuje o tom, že to, co jíme, přímo ovlivňuje naše zdraví. Některé potraviny jsou doslova nabité živinami a dalšími látkami, které našemu tělu prospívají. Dokazují to nejrůznější vědecké studie, z nichž některé mají poměrně překvapivé závěry. Řekli byste například, že v žebříčku nejzdravějších potravin na světě jsou mandle? Pojďme se podívat, proč tomu tak je.
     Komentáře
  • Adbz

    Nejčastější chyby při sběru hub: Malé by měly zůstat v lese, dupání ničí podhoubí

    Před 1 rokem
    Ještě než vyrazíte do lesa na houby, dejte si pozor na typické chyby, kterých se Češi dopouští. Mohou vás dostat až do nemocnice.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Potravina, která by měla být v jídelníčku žen nad 50 let: Uleví nejen od zažívacích problémů

    Před 1 rokem
    Padesátka s sebou v životě ženy přináší menopauzu, která se týká nejen ukončení reprodukčních schopností. Bohužel některé ženy v tomto období pociťují nečekané zdravotní potíže, které s hormonálními změnami klimakteria souvisejí. Mimo jiné se objevují například zažívací problémy či oslabení imunity. Předejít nepříjemnostem můžete pomocí zdraví prospěšných bakterií. Najdete je v některých potravinách.
     Komentáře
  • TN

    Pozor na potraviny v zatopených oblastech. Mohou být nebezpečné

    Před 1 rokem
    Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala v pondělí varování před potravinami, které přišly do styku s povodňovou vodou. Pro ty, kteří by je chtěli jíst, totiž představují vážné zdravotní riziko.
     Komentáře
  • Adbz

    Proč nevyhazovat obal od másla: Pečivo s ním vydrží déle čerstvé a hodí se i při krájení dortu

    Před 1 rokem
    Obal od másla má v kuchyni mnoho využití – od uchovávání čerstvého pečiva až po pomoc při snadné přípravě a úklidu pokrmů.
     Komentáře
  • ČT24

    Molekulární šlechtění i méně plýtvání. Čeští vědci hledají recept, jak nasytit svět

    Před 1 rokem
    Úspěchy, mezi které patří nové biotechnologie, využití netradičních plodin i systém výstrah reagujících na změnu klimatu, si připisují vědci z devíti pracovišť Akademie věd ČR (AV ČR), kteří se snaží přispět k zajištění dostatku potravin pro lidstvo. Pět let úspěšně spolupracovali ve výzkumném programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Výsledky, kterých dosáhli, představili na stejnojmenné konferenci v pondělí.
     Komentáře
  • Adbz

    Co dát do pytle, aby brambory vydržely celou zimu a neklíčily: Skvělou službu odvedou kaštany nebo žaludy

    Před 1 rokem
    Díky tomuto snadnému triku vám brambory vydrží celou zimu čerstvé a nebudou klíčit. Stačí k nim do pytle přidat správnou ingredienci.
     Komentáře
  • Adbz

    Máslo vydrží čerstvé až 3 roky: Stačí ho přepustit a skladovat ve sklenici

    Před 1 rokem
    Máslo vám díky dávnému triku vydrží čerstvé dlouhé roky. Nemusíte ho přitom ani zbytečně skladovat v mrazáku.
     Komentáře
  • Adbz

    Chyby, které kazí chuť a vůni sýra: Do ledničky by neměl přijít v alobalu ani v neprodyšné fólii

    Před 1 rokem
    Aby byl každý podávaný plátek sýra tak lahodný, jak bylo zamýšleno při jeho výrobě, musíte se ho naučit správně skladovat.
     Komentáře
  • Adbz

    Tekutina, která vzniká na povrchu jogurtu, by se neměla vylévat. Obsahuje cenné látky, o které je škoda přijít

    Před 1 rokem
    Pokud vyléváte tekutinu vzniklou na povrchu jogurtu, rychle s tím přestaňte. Jedná se o jeho cennou součást, která nabízí řadu zdravotních benefitů.
     Komentáře
  • Adbz

    Česnek si zachová vitamíny a vydrží až do příštího roku. Stačí ho vysušit, zmrazit nebo uvařit se solí

    Před 1 rokem
    Skladovat česnek můžete klidně i jeden rok. Stačí ho správně zapracovat a zachová si veškeré účinné složky.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Češi to vždycky věděli: Sádlo je zdravé – teď se dokonce dostalo mezi nejzdravější potraviny světa

    Před 1 rokem
    Češi to vždycky věděli: Sádlo je zdravé – teď se dokonce dostalo mezi nejzdravější potraviny světa. Objevování nejzdravějších potravin na světě je vždy vzrušujícím dobrodružstvím, zvláště když přináší nečekané výsledky.
     Komentáře
  • ČT24

    Česká vlajka na obalu potraviny nemusí znamenat český původ

    Před 1 rokem
    Zákazníci častěji zkoumají etikety na potravinách. Nasvědčuje tomu vzrůstající počet dotazů, které adresují úřadům, včetně ministerstva zemědělství. I proto vznikl nový manuál, jak se ve štítcích vyznat. Stáhnout se dá i do mobilních telefonů.
     Komentáře
  • DámskýDeník

    Když se chystala rozkrojit celer z Lidlu, vylezl na ni had. Málem ji z toho trefil šlak

    Před 1 rokem
    Obrovský šok zažila polská žena, která si v oblíbeném obchodním řetězci zakoupila celer. Při jeho krájení na ni totiž vykoukl had.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Čerstvost vajec v lednici se vyplatí si pohlídat. Stačí pár vteřin a nemusíte je ani rozklepávat

    Před 1 rokem
    Čerstvost vajec v lednici se vyplatí si pohlídat. Stačí pár vteřin a nemusíte je ani rozklepávat. Jak poznat, zda jsou vejce v lednici ještě čerstvá – díky babiččině triku se světlem a vodou to jde i bez rozklepnutí. Stádium čerstvosti vajec se s určitostí nedá poznat ani v obchodě. Nespoléhejte se proto na razítka nebo cedulky a ověřte si je doma sami.
     Komentáře
  • Nymburský deník

    Nymburští Sýrožrouti slaví. Mají nejlepší sýrové nitě, získali prestižní cenu

    Před 1 rokem
    Nymburská firma Sýrožrouti má důvod pořádně slavit. Jejich sýrové nitě uspěly v hodnocení poroty soutěže Středočeská Regionální potravina a zvítězily pro rok 2024 v kategorii Sýry včetně tvarohu.
     Komentáře
  • ČT24

    Tržby v obchodech v dubnu zpomalily růst

    Před 1 rokem
    Maloobchodní tržby v Česku v dubnu pátý měsíc v řadě meziročně stouply. Růst mírně zpomalil na 5,3 procenta, v březnu podle revidovaných údajů činil 5,8 procenta. Meziměsíčně tržby bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel stagnovaly. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad.
     Komentáře
  • TN

    Dotace mají smysl, pokud povedou k levnějším potravinám, říká poslankyně

    Před 1 rokem
    Čeští zemědělci a potravináři by se podle poslankyně Marie Pošarové (SPD) měli zaměřit nejen na produkci polotovarů, ale i konečného výrobku. Mluvila o tom v pondělním pořadu Napřímo. Rozebrala s moderátorkou Veronikou Petruchovou i svůj postoj k dotacím nebo dovozu potravin ze zemí mimo Evropskou unii.
     Komentáře
  • ČT24

    Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o Green Dealu, přijetí eura či životní úrovni

    Před 1 rokem
    Do evropských voleb zbývají tři týdny. V nich si Češi zvolí jednadvacet poslanců do Evropského parlamentu. Česká televize odvysílala první předvolební debatu, jíž provázela Jana Peroutková. Tématy byly životní úroveň, ceny potravin i energií, dotace či euro. Účastníky debaty byly Ondřej Dostál (Stačilo!), Martin Hlaváček (ANO), Petr Macinka (Přísaha a Motoristé), Petr Mach (SPD a Trikolora), Luděk Niedermayer (SPOLU), Daniela Ostrá (SOCDEM), Mikuláš Peksa (Piráti) a Adam Trunečka (Starostové a osobnosti pro Evropu).
     Komentáře
  • TN

    Potraviny znovu prudce zdražují. Porovnejte si, kolik jsme za ně platili dřív

    Před 1 rokem
    Dubnová inflace překvapila mnohé ekonomické odborníky rychlým růstem, který překročila o několik desetin procentního bodu. Jedním z důvodů byly rychle rostoucí ceny potravin. Ty se ale hýbaly i v minulosti. Podívejte se, za kolik se daly sehnat základní potraviny a kolik si jich mohl průměrný člověk koupit.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    České máslo je opravdu lepší. V zahraničí totiž vsadili na nešťastnou technologii z Nizozemska. Jak poznat rozdíl?

    Před 1 rokem
    České máslo je opravdu lepší. V zahraničí totiž vsadili na nešťastnou technologii z Nizozemska. Jak poznat rozdíl? Rozdíl mezi českým máslem a jeho zahraničními protějšky je obzvláště markantní a odráží hluboce zakořeněné tradice ve zpracování mléka, které ovlivňují senzorické i funkční vlastnosti másla.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Tropické teploty představují problém i v tropech. Kvůli krizi na burze se určitě předzásobte oblíbenou sladkostí, brzy budete muset z peněženky vylovit dvojnásobnou částku

    Před 1 rokem
    Tropické teploty představují problém i v tropech. Kvůli krizi na burze se určitě předzásobte oblíbenou sladkostí, jinak se za pár týdnů nedoplatíte. Svět čokolády čelí bezprecedentní výzvě, která se aktuálně odehrává doslova všude – od tropických pásem západní Afriky až po uličky s cukrovinkami v supermarketech po celém světě. Trh s kakaem, životodárnou silou výroby čokolády, totiž dosáhl nového rekordu – ceny se vyšplhaly nad 10 000 dolarů (232 600 korun) za tunu.
     Komentáře
  • Hradecká Drbna

    Farmářské trhy jsou tady, lákají na soutěž ve škrábání brambor

    Před 1 rokem
    Strávit pohodové sobotní dopoledne mohou ti, co přijdou na hradecké Tylovo nábřeží. Konají se tady letošní první farmářské trhy a nabídka bude opět široká. Zájemci tady seženou pečivo, ovoce i uzeniny.
     Komentáře
  • Deník

    Chutná jako sushi z krávy a je levnější. Hovězí rýže má nahradit maso

    Před 1 rokem
    Jihokorejští vědci vytvořili revoluční hybridní rýži. Má změnit budoucnost potravinářství. Unikátní produkt, bohatý na bílkoviny, slibuje ekologickou a udržitelnou alternativu k hovězímu masu a má pomoci v boji s nedostatkem jídla i dalšími problémy.
     Komentáře
  • Fonetech

    Vyhozenou elektroniku promění ve zlato. Vědci to dokázali pomocí bílkovinné houby

    Před 1 rokem
    Vědci z Curychu objevili metodu pro získání cenných kovů z elektroniky. Speciálním roztokem z mléčné syrovátky umí extrahovat zlato i měď.
     Komentáře
  • DámskýDeník

    Matka, která živí celou rodinu, utratí za týdenní nákup jídla jen necelých 100 Kč. Kupuje vyřazené jídlo ve velkých slevách

    Před 1 rokem
    Čtyřnásobná maminka samoživitelka musí počítat každou korunu. Proto se naučila ušetřit při nákupu potravin a své rady předává dál.
     Komentáře
  • Deník magazín

    Síla kokosového oleje: Spaluje břišní tuk a pomáhá hubnout

    Před 1 rokem
    Všichni hledáme ty nejlepší potraviny, které nám pomáhají upevňovat dobrou kondici. Patří mezi ně i zdravé tuky, mezi něž někteří lidé řadí i ten kokosový. Je ale pravda, že kokosový olej léčí? Nakolik platí, že funguje jako prostředek pro snazší hubnutí, prospívá srdci a je dobrý pro diabetiky? Podívejme se na nejčastější tvrzení, která se o kokosovém tuku říkají.
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    Vietnamská prodejna v Lukách prodávala závadné kakao. Vonělo a chutnalo jako prací prášek

    Před 1 rokem
    Inspektoři během kontroly v jedné z vietnamských prodejen odhalili kakao, které mělo nebezpečné složení. Jak informoval web Potraviny na pranýři, šlo o provozovnu v obci na Jihlavsku.
     Komentáře
  • Události247

    Albert v Brně prodával zákazníkům zkažené kuřecí maso

    Před 2 roky
    Pokud máte rádi kuřecí maso a myslíte si, že jeho konzumací prospíváte svému zdraví, měli byste dávat pozor na to, jaké kupujete.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Už jsi zkusila superzdravé jáhly? Působí na krásu i zdraví

    Před 2 roky
    Jsou bohatým zdrojem výživných látek, a tak by jáhly rozhodně neměly chybět ve tvém jídelníčku.
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Vyzrajte na potravinové moly a vyrobte si domácí mololapku z věcí, které má doma každý

    Před 2 roky
    Potraviny jsou nedílnou součástí každodenního života, ale lidé nejsou sami, kdo má o ně zájem. Potravinoví moli jsou výzvou pro mnoho domácností i profesionálních kuchyní. Tito malí hmyzí nájemníci hodují na potravinách, které mohou kontaminovat výkaly, larvami či pavučinkami. Přečtěte si, jak odhalit jejich přítomnost a jak na ně nalíčit podomácku vyrobenou past.
     Komentáře
  • iReceptář

    Domácí mololapka na potravinové moly. Vyrobíte ji z ruličky od toaletního papíru

    Před 2 roky
    Potravinoví moli platí za nevítanou návštěvu. Nasáčkují se vám do jídla, které okamžitě znehodnotí. Tady je pár způsobů, jak s nimi zatočit. Třeba osvědčenou mololapkou!
     Komentáře
Reklama