Zavřít
Glutaman sodný

Glutaman sodný

Nejnovější články na Seznamu na téma Glutaman sodný
  • Apetit

    Umami bez strašení: Glutaman sodný není nepřítel, jak nám roky tvrdili. Jak mýtus o jeho škodlivosti vznikl?

    Před 2 měsíci
    Existuje chuť, která není sladká, slaná, kyselá ani hořká, ale přesto si bez ní dobré jídlo nedokážeme představit. Japonci jí říkají umami a popisují ji jako lahodnost, která dodává pokrmům hloubku a plnou chuť. Její objev provází příběh plný vědeckých experimentů, kulinářského nadšení i vyvrácených mýtů. Jak to je ale s umami a glutamanem sodným doopravdy?
     Komentáře
  • Michal Strych
    naMédium

    Strašák glutaman sodný: Jed, nebo pomocník? Karta se obrací

    Před 5 měsíci
    Zatímco v asijské kuchyni je běžnou součástí, západní svět si jej léta spojoval se záhadným syndromem čínské restaurace. Jaká je ale skutečnost? Je Glutaman sodný opravdu nebezpečný?
     Komentáře
  • National Geographic

    Japonský objev z roku 1908 změnil chuť světa, pak ho jeden dopis odsoudil k desetiletím stigmatu

    Před 6 měsíci
    Po léta reklama a média spojovala tuto přísadu se „Syndromem čínské restaurace". Zde je to, co vedlo k mylnému přesvědčení – a jak se glutaman sodný (MSG) dnes vrací do hry.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Nejškodlivější éčka: Tady je seznam těch, na která si dát opravdu pozor

    Před 10 měsíci
    Narazili jste ve složení výrobku na E110, E132, E133, E250 či na E621 nebo na E951? Zbystřete! Tyto látky mají na stupnici škodlivosti nejvyšší hodnotu a mohou velmi negativně ovlivnit vaše zdraví.
     Komentáře
  • inStory

    Vyrobte si domácí bujónovou kostku neboli masox. Je chutný, zdravý, zcela bez glutamanu a éček

    Před 3 roky
    Zeleninový, hovězí nebo kuřecí vývar je základem mnoha omáček, polévek a dalších receptů. Kvůli úspoře času jsou však tyto pravé vývary často nahrazovány bujónovou kostkou.
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak vyrobit domácí masox: Je mnohem chutnější a stokrát zdravější než kupovaný

    Před 3 roky
    Vaříte s oblibou polévky a omáčky a běžně do nich používáte bujón v kostce? Zajímali jste se někdy o to, co vlastně tento produkt obsahuje? Zkuste to někdy, budete překvapeni, protože tahle kostička možná způsobuje některé vaše zdravotní potíže. Přitom si ji můžete vyrobit doma sami.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    E 621 aneb glutaman sodný: Kde všude ho najdete a je pro lidský organismus zdravý?

    Před 5 roky
    Říkáte si někdy, proč je ta asijská kuchyně tolik dobrá? Možná to bude použitými ingrediencemi, zručností kuchařů nebo také zásluhou Glutasolu neboli glutamanu sodného, který zvyšuje intenzitu chuti pokrmu. Jak moc zdravá, či nezdravá je tato aminokyselina pro lidský organismus? Pojďme si o ní něco bližšího říct.
     Komentáře
Reklama