Jednoduchá bábovka s jogurtem, kterou hravě zvládne každý začátečník. I zkušení kuchaři ale občas rádi sáhnou po spolehlivém receptu na rychlý a chutný moučník. Tato bábovka je vláčná a voňavá.
Poohlížíte se po nové formě na bábovku a přemýšlíte, jakou pořídit? Poradíme vám, v čem se od sebe jednotlivé druhy liší a na co při nákupu myslet, aby vám forma dobře a dlouho sloužila.
Bábovky patří mezi oblíbené moučníky našich babiček a receptů na ně je nespočet. Jenže nestačí jen mít skvělé těsto, důležitá je i správná příprava formy, abychom upečenou bábovku dobře vyklopili.
Bábovka je jedním z neoblíbenějších moučníků v českých domácnostech. Josef Maršálek se proto rozhodl, že divákům pořadu Buchty po ránu ukáže, jak upéct skvělou třenou mramorovou bábovku, která patří mezi klasiky naší kuchyně a nejedna hospodyňka ji má ve svém stálém repertoáru.
Milujete moučníky, které vás hned napoprvé ohromí svou chutí a vůní? Tahle šlehaná bábovka k nim rozhodně patří. Receptů na bábovky existuje mnoho. Už od 19. století patřila v měšťanských rodinách k oblíbeným nedělním moučníkům, a tak není divu, že se vymýšlely různé varianty.
Mramorovaná bábovka nebo dort je efektní způsob ozdobení těsta. Část těsta obarvíme kakaovým práškem, který do těsta vmícháme. Při pečení vznikne efekt střídání barev.
Cuketová sezóna je v plném proudu a nepěstujete-li je zrovna sami, určitě vám je dávají všichni okolo. A když ne, jsou jich plné obchody i trhy. Cukety se grilují, zapékají, strouhají na zelí nebo se z nich připravuje polévka. A pokud jste ještě nevyzkoušeli cuketu do moučníků, rychle to napravte. Sladké pečivo s cuketou je totiž jemné a vláčné, žádný „dusivec“.
Jablka – univerzální ovoce, které nás láká svou sladkou šťávou a osvěžující chutí. Proč se však omezovat pouze na tradiční způsoby konzumace za syrova? Ať už preferujete klasické recepty z formy, netradiční tvary z formičky, nebo klasický štrúdl, zde najdete inspiraci.
Recept na Borůvkovou bábovkou s limetkou: 🔗350g hladké mouky, 150g cukru, 50g kokosu, nebo kokosové mouky, 1 kypřící prášek, špetka soli, kůra ze 2 limetek, 75ml limetkové šťávy, 400ml rostlinného mléka, 150g borůvek, moučkový cukr 🌿V míse smícháme mouku, cukr, kokos, kypřící prášek a špetku soli. 🌿Do mísy nastrouháme kůru ze dvou limetek a vymačkáme z nich šťávu. 🌿Přilijeme limetkovou šťávu, kokosové mléko a vše dobře promícháme vařečkou, důležité je nemíchat příliš dlouho. 🌿Nakonec do těsta vmícháme borůvky. 🌿Formu na bábovku si podle potřeby vymažeme a vysypeme a těsto do ní rozetřeme. 🌿Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 55-60 minut. 🌿Bábovku po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
Sklizeň lesních plodů a ovoce na zahradě vrcholí a mnozí z nás tak hledají inspiraci pro jejich využití. Skvělou volbou přitom mohou být recepty z kuchařky od Pavly Janečkové Hájkové alias Vintage Kitchen, která oprášila recepty z nejstarších dochovaných českých kuchařek a přizpůsobila je dnešní době.
Iveta Fabešová se do povědomí veřejnosti zapsala v roce 2010 díky kulinářské show Na nože! Přestože ji nevyhrála, mnoho diváků si více pamatovalo sympatickou kuchařku, milující pečení sladkého, než ostatní účastníky. I to dnes již slavné cukrářce pomohlo se dostat na vrchol, na němž se úspěšně drží již několik let.
Česká nářečí jsou natolik bohatá, že neustále mohou rozšiřovat naše obzory a překvapovat nás něčím novým, dosud nepoznaným. Pojďme krátce nahlédnout třebas do „nářeční kuchyně“.
Každá správná hospodyňka by měla umět udělat bábovku. A jednou z těch, na které si vaši hosté pochutnají nejvíce, je jemná rakouská bábovka, které se někdy říká také císařská nebo vídeňská. Tu připravovali už naši předci. Zdroj
Ta úplně první červená jahoda v sezoně nejlépe chutná čerstvě utržená ze záhonu rovnou do úst, další pak hned poté na talířku s kopečkem smetany. A až jich bude tolik, že je téměř nebudete stíhat sbírat a jíst, podívejte se, jak jinak si je ještě můžete vychutnat…
Je to dva měsíce, co dvaapadesátiletý muž opustil brány věznice. To mu nezabránilo v páchání další trestné činnosti. Kvůli krádeži v obchodě v Jihlavě k němu opět vyjížděla policejní hlídka.
Jó, to naše maminka, ta vařila poctivě, ale ty dnešní mladé maminky? Hrůza pomyslet! Také jste někdy sklouzli k takovému hodnocení? Pravděpodobně děláte velkou chybu, protože historie polotovarů a třeba i suchých polévek ze sáčku je mnohem delší, než by se mohlo zdát.
Čím si osladit život? Čokoláda a jahody je osvědčená kombinace, která prostě funguje. Je skvělá ve všech podobách, ale tahle čokoládová bábovka s jahodami je prostě dokonalá a navíc její příprava je doslova ultra jednoduchá. Vyzkoušejte a posuďte sami.
Milujete bábovky, ale vadí vám, když jsou suché? Tahle není! V těstě je lahodná pařížská šlehačka a díky tomu je výsledný moučník krásně vláčný. Navíc jde o hrníčkový recept, který se snadno připravuje. Tak zkuste, třeba vám právě tahle bábovka zachutná.
Česká kuchyně a bábovka patří k sobě. Hrnková tvarohová bábovka je snadná na přípravu, a navíc rychlá, nemusíte vážit suroviny. Připravte si s námi tento oblíbený vláčný moučník.
Také máte doma přezrálé banány a nikdo s nimi nechce mít nic společného? To je ale ideální příležitost pro jejich další využití. Možná se budete divit, jaké dobroty se z nich ještě dají připravit!
Tradice nedělní bábovky je v našich končinách pevně zakořeněná a forma na ni se najde asi v každé domácnosti. Klasický recept od babičky si ovšem můžete ozvláštnit a upéct tak něco zcela neotřelého a moderního.
Vláčná, jednoduchá na přípravu a k odpolední kávě nebo čaji naprosto ideální. Upečte si tuto rychlou svačinovou bábovku s krémovým sýrem a udělejte si hezký prodloužený víkend!
Každý víkend jiná? Proč ne! Tyhle nedělní krasavice jsou naše favoritky. Klidně je můžete zařadit do rodinného portfolia nebo nominovat do sousedské bábovkové soutěže.
U následujících receptů můžete váhu nechat uklizenou. K odměřování surovin totiž budete potřebovat jen hrnek a lžíci. Kromě klasiky, jako je hrnková buchta, tu najdete i recept na bábovku, chleba, a dokonce i knedlík. Recepty jsou jednoduché, zvládnou je tedy i úplní začátečníci.
Přestože je mramorová bábovka považována za poměrně slavnostní moučník, její příprava rozhodně není nijak složitá. A už vůbec ne podle hrníčkového receptu našich prababiček, které si nepotrpěly na žádné složité pokrmy. Tahle bábovka je rychle hotová, krásně voní a díky jednomu triku ji vždy bez problému vyklopíte z formy.
Hrníčkové recepty patří u nás doma mezi stále více a více oblíbené. S oblibou je využívá zejména moje maminka, která už je několikanásobná babička i prababička a s takovou spoustou vnoučat potřebuje při vaření či pečení šetřit čas. Zkuste tedy dnes její nejoblíbenější recept na rychlou bábovku, po které se vždycky jen zapráší!
Čerstvě upečená bábovka zasypaná popraškem moučkového cukru umí zútulnit každý domov. Upečte si tuto mramorovou klasiku. Mozaika z kakaového těsta bude na řezu každé bábovky naprostým originálem.
Pokud nemáte formu na velikonočního beránka, ale nechcete se připravit o chuť skvělého moučníku, můžete vsadit na dokonalou velikonoční bábovku. Je krásně nadýchaná, vláčná a také jednoduchá na přípravu. Na sváteční tabuli tedy rozhodně nesmí chybět.
Celozrnná špaldová mouka, mrkev, jen trochu oleje... Ideální základ sytého a zdravého moučníku. A když do těsta přidáte tvaroh pro vláčnost, pomeranč pro vůni a mandle pro chuť a živiny, vytvoříte výbornou a vláčnou bábovku, jakou jste už dlouho nejedli.
Bábovka je nadýchaný a jemný moučník, který je oblíbený již po generace, a to nejen k snídani nebo svačině, ale také jako dezert při zvláštních příležitostech (plněný různými náplněmi a s použitím nejrůznějšího dekorování). Klasickou vláčnou bábovku od babičky miluje snad každý, malí i velcí. Jak ale docílit té obláčkově jemné struktury, a plné máslové chuti?
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je nejkrásnější ozdobou nedělního stolu. Bábovka je prostě klasikou všech klasik a žádný jiný moučník se nehodí k odpolednímu čaji nebo kávě tak jako ona. A jaká je ta nejtradičnější? Přece mramorová, taková, jakou v pořadu Buchty po ránu upekl Josef Maršálek.
Splněný sen. Hutné, vláčné a vlhké čokoládové těsto, ovšem odpíchnuté svěží zakysanou smetanou, a uvnitř hromada neméně svěží tvarohové náplně – tahle americká kombinace absolutně nemá chybu. Inovace, která se může stát instantní klasikou.
Bábovky si můžeme připravit na spoustu způsobů. Bábovka s větrníkovou příchutí voní po karamelu a je tak příjemnou změnou. Pokud milujete karamelový větrník, budete spokojeni.
Bábovka, ať už jakákoliv, je snad nejoblíbenější sladké pečivo v Česku. Můžete si ji dát k snídani, ke kávě, nebo ji nabídnout návštěvě, zkrátka s ní nikdy neurazíte. Její příprava je navíc snadná a rychlá, vyzkoušíte tento recept?
Bábovka je častým hostem na našich stolech. A pokud je to hrnková bábovka s jogurtem, čeká nás se správným receptem nejen výborný a vláčný moučník, zároveň i úspora času. Je totiž velmi rychlý na přípravu. Připravte si ten nejlepší.
Olejová bábovka patří mezi tradiční recepty, které jsou v pohotovosti zvlášť o víkendech. Jednoduchá příprava z pár surovin zaručí, že během chvíle bude domov vonět, a ke kávě můžete servírovat moučník, na kterém si každý pochutná.
Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?
Přemýšlíte, co budete vařit o víkendu, aby si pochutnala celá rodina a zároveň aby jídelníček příliš nezatížil rodinný rozpočet? Sáhněte po receptech z mletého masa! A jako sladkou tečku nabídněte koláč na plech, který možná pekla už vaše babička.
Hledáte tip na víkendové pečení? Tvarohová bábovka vás nezklame, je velmi chutná a vydrží dlouho vláčná. Pečeme ji v troubě vyhřáté na 170 °C cca 50 min (vyzkoušíme špejlí). Výborná tvarohová bábovka, která jde navíc velmi dobře vyklopit. Patří bábovka k vašim oblíbeným moučníkům? Který recept máte nejraději?
Keramická, silikonová, kameninová, skleněná, teflonová či litinová. Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Který z materiálů je ale na pečení tohoto tradičního receptu nejlepší a ze kterého jde moučník nejlépe vyklopit? Poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší formu na bábovku, která vede teplo rovnoměrně a moučník se v ní nepřipaluje, abyste se u nedělní kávy jaksepatří olizovali.
Nebojte se, tahle bábovka není žádná "suchá buchta". Díky dostatku másla, mléka a vajíček je těsto po upečení krásně šťavnaté. Výjimečnou bábovku dělá i citronová šťáva a kůra, jež moučníku dodávají na svěžesti. Stačí jen pocukrovat a slavnostní pohoštění na neděli je hotovo!
Máte doma přebytek škvarků? Pokud přemýšlíte, jak je využít, co třeba to zkusit trochu neobvykle a přidat je do sladkého pečiva. I nasladko jsou totiž škvarky vynikající a naše babičky je tak používaly úplně běžně. A věděly proč. Moučníkům totiž dodají křehkost i vláčnost.
Možná je bábovka nejčastějším dezertem, který se u vás doma objevuje. Vláčná tvarohová bábovka je skvělou volbou, za kterou budete sklízet pochvaly. Jak připravit tu nejlepší a jak ji obměnit?
Každý hrnkový moučník slaví úspěch. Je velmi vyhledávaný hlavně pro rychlost, se kterou se vám dostane dezert na stůl. Přitom existují recepty na nejrůznější varianty perníků, bábovek, koláčů i třeba lívanců. Vyberte si mezi těmi nejlepšími.
Bábovka je symbol domova a pro mnohé i vzpomínka na maminku nebo na babičku. Tento moučník s jablky a ořechy a s vůní skořice si zamilujete. K dokonalosti ho můžete dotáhnout tmavou nebo bílou čokoládovou polevou.
Sytá oranžová barva, šťavnatá dužina a příjemná sladká chuť. Také už se vám při těch slovech sbíhají sliny? Řeč je o kaki, ovoci, které u nás ještě před pár lety skoro nikdo neznal, ale dnes už ho seženete téměr v každém supermarketu. Právě teď je jeho sezóna, tak pokud jste tohle ovoce ještě nevyzkoušeli, je ten nejvyšší čas to napravit. V našich receptech pod článkem najdete například kakiovou bábovku!
Tři ženy a dva muži. A úkol týdne v podobě bábovky, který do menu zapadne jen v některých případech. Komu se dařit bude, kdo se bude chlubit národní kuchyní a kdo své menu trochu odbyde?
Zase jste letos měli velké oči a napekli tolik vánočního cukroví, že nevíte, co s ním? Můžete ho nejen zmrazit, ale taktéž z něj vytvořit i jiné laskominy. Přečtěte si naše tipy na bábovku nebo štrúdl ze zbytků.
Možná vám od Vánoc zbyl vaječný likér. Zkuste tuto nadýchanou bábovku, ve které ho ještě zužitkujete. Provoní vám dokonale byt a moc si na ní pochutnáte.
Když vánoční svátky skončí, i ten největší milovník sladkostí a doma upečeného voňavého cukroví je přestane vyhledávat. Ale co udělat s vanilkovými rohlíčky, trochu ztvrdlými perníčky nebo lineckým pečivem?
Cukrářka Šárka Divácká na sebe v roce 2020 upozornila v kulinářské show MasterChef. V Brně provozuje podnik výstižně nazvaný Sorry - pečeme jinak. Její dorty totiž obsahují velmi netradiční ingredience, za které by se nestyděli ani pejsek s kočičkou. Za nejkontroverznější považuje Šárka dort Popelník a v rozhovoru pro Lifee přiznává, že koncept podniku mnozí návštěvníci zkrátka nevydýchají.
Okolo vás už mají všichni dávno napečené krabice vánočního cukroví, a vy jste se k tomu ještě nedostali? Nevadí! Bábovku upečete za chvilku, a pak si jenom trochu pohrajete s jejím slavnostním kabátkem. Uvidíte, že si nakonec na cukroví nikdo ani nevzpomene.
Ježíškova vnoučata letos pekla třeba makovou bábovku podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. V projektu Českého rozhlasu si ji přál senior z Teplic, který žije v domě s pečovatelskou službou.