Zavřít
Baklava

Baklava

Nejnovější články na Seznamu na téma Baklava
  • Apetit

    Nejezte jen v hotelu: 6 tureckých jídel, která v hotelovém bufetu nenajdete (a zvládnete je uvařit i doma)

    Před 3 měsíci
    Když se řekne dovolená v Turecku, většina z nás si představí hotel u moře, all-inclusive bufet a sladkou baklavu k silné turecké kávě. Jenže to je jen malá ochutnávka toho, co tahle země ve skutečnosti nabízí. Stačí udělat pár kroků mimo rezort, projít se mezi stánky na místním trhu, nechat se zlákat vůní koření a posadit se na plastovou židličku u podniku, jehož název sotva přečtete. A právě tam začíná pravé Turecko – plné barev, vůní a chutí, které v katalogu nenajdete.
     Komentáře
  • Apetit

    Víkend s Apetitem: V hlavní roli musaka, keftedes i baklava. Řecká hostina začíná!

    Před 4 měsíci
    Nemusíte být na Santorini, abyste si připomněli chuť řeckého léta. Stačí zapnout troubu, nastrouhat okurky a oprášit slovíčka jako musaka, keftedes nebo baklava. Víkend, který voní po oreganu, česneku a citronu, si připravíte klidně i doma. Slunce do kuchyně si přinesete sami – a my vám k tomu přidáme osvědčené recepty.
     Komentáře
  • Vaření.cz

    Nudličkové těsto kataifi pochází z Řecka. Připravíte z něj baklavu i dubajskou čokoládu

    Před 9 měsíci
    Kataifi je jedinečné těsto, které se svým vzhledem i texturou liší od všech ostatních. Připomíná jemné nitky nebo vlasové nudle a využívá se především v řecké, turecké a blízkovýchodní kuchyni. Ačkoliv se s ním nejčastěji setkáme v dezertech, má široké kulinářské využití, které si snadno osvojí i amatérští kuchaři.
     Komentáře
  • Droid Life
    Zdroj v angličtině

    Android 16 Krycí jméno naznačeno jako Baklava

    Před 1 rokem

    ·

    Zdá se, že Google je připraven začít znovu, vážení. Nebo možná přesněji řečeno, již tak učinil a my jsme jen pozadu za dobou. Detaily jsou venku a ukazuje se, že Android 16 je kódově pojmenován Baklava, listový vrstvený dezert, který pochází z 8. století př. n. l. Asýrie, podle stručného vyhledávání na Googlu o tomto tématu. … Pokračování Čtěte původní příspěvek: Android 16 Kódové označení má být Baklava
    Chcete dostávat články z anglických zdrojů?
  • Babinet

    Baklava: Sladká lahůdka z Blízkého východu, která si podmanila svět bohatostí chutí a křehkostí vrstev

    Před 1 rokem
    Baklava, lahodný a bohatě vrstvený dezert, který se rozpouští v ústech, je pravým pokladem blízkovýchodní a středomořské kuchyně. Baklava je tak nejen sladkou lahůdkou, ale také kulinářským odkazem, který spojuje kultury a chutě napříč kontinenty. Ať už se rozhodnete ochutnat klasickou verzi v restauraci, nebo si ji zkusíte připravit doma a to rovnou s českým nádechem, tato lahůdka vás svou chutí přenese do voňavého světa Blízkého východu.
     Komentáře
  • Apetit

    Baklava: Jak si připravit ořechovou sladkost z Východu a která země má nejlepší recept

    Před 1 rokem
    Na dovolenou v Turecku, na Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s albem fotek. Přivezte si filo těsto jako suvenýr a připravte si dezert z Osmanské říše, baklavu!
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Báječný řecký dezert, který si nárokují i Turci: Je z vrstev filo těsta, plní se ořechy a polévá se sirupem

    Před 1 rokem
    Dnes si uděláme baklavu, tradiční dezert z Řecka. Nebo snad z Turecka? I když se o původ baklavy přou tyto 2 země, nic to neubírá na vynikající chuti dezertu. Baklavu tvoří naskládané pláty speciálního těsta, které se plní ořechy, a po upečením se zakapávají lahodným sirupem. Dezert je možná trochu časově náročnější na přípravu, ale ta chuť za to rozhodně stojí. Pojďte si ji upéct s námi!
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Kusadasi: Pestrá mozaika Tureckého pobřeží

    Před 1 rokem
    Na břehu Egejského moře se rozprostírá jedno z velmi okouzlujících tureckých letovisek, jehož jméno zní jako melodie – Kusadasi. Tento klenot ležící na tureckém pobřeží není jen dalším letoviskem, ale spíše živoucím snem, který láká návštěvníky ze všech koutů světa. Jeho kouzlo tkví v harmonickém spojení historie, kultury, slunečních pláží a pohostinnosti, které přináší dobrodružství pro každého, kdo sem zamíří.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Vyzkoušejte si kvíz Ano – Ne o všeobecných znalostech ze světa kolem nás

    Před 2 roky
    Patříte ve skupině svých přátel mezi takzvaného chytrolína, který ví skutečně vše? Pak si vyzkoušejte náš kvíz. Ověříte si, jak dobře jste na tom se všeobecnými znalostmi. Možná zjistíte, že jsou informace, které byste si přeci jen měli oživit a doplnit.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové

    Před 2 roky
    Je jen málo věcí, které lidé milují víc než jídlo. Víte, že existuje mnoho chutných sladkých pokrmů, které odolaly zkoušce časem a na kterých si pochutnáváme už tisíce let? Základní suroviny a postup přitom zůstávají stejné.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Baklava – vláčný orientální dezert si snadno připravíte doma

    Před 2 roky
    Také vzpomínáte na sladký oříškový zákusek zvaný baklava, který jste ochutnali na dovolené? I když ta je dávno pryč, můžete si ji v kuchyni připomenout. Vždyť právě známá vůně či pach dokáže vyvolat vzpomínku nejčastěji. Tak jen do toho, upečte si baklavu a vraťte se na pár chvil do Orientu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Dezert sladký jako med: Pachlava je plná oříšků a nápadně se podobá turecké baklavě. Tuto jednoduchou verzi zvládne každý

    Před 2 roky
    S moučníkem pachlava se můžete setkat i v českých obchodech nebo na trzích. Prodávají jej jako typický arménský moučník, kterému se rovněž říká zázrak z medu. Toho je v něm požehnaně, i když někdy se nahrazuje jen cukrovým sirupem, jak je typické pro balkánské a blízkovýchodní dezerty.
     Komentáře
  • Novinky

    Prodloužený víkend v Istanbulu vaší linii neprospěje

    Před 2 roky
    Pokud se naprostá většina mých známých shoduje, že nejraději mají eurovíkendy v Itálii kvůli tamější skvělé krmi, já mívám tendence vyrazit raději do města, kde se odjakživa mísí vlivy západu a východu. Města, které leží jednou částí v Evropě a druhou v Asii. A poznat to je i na tamější gastronomii. Fandové pravého kebabu, lilku na všechny způsoby a čerstvé baklavy mají o své oblíbené destinaci jasno.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Filo těsto: Neplést s těstem listovým! Je výzvou pro zručné cukrářky

    Před 2 roky
    Pokud už jste někdy měli čest se slaďoučkou baklavou, pak jste se setkali i s filo těstem. Na první pohled vám možná připomene listové těsto, zaměnit je by ale znamenalo gastronomické faux-pas gigantických rozměrů.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Zamilujte si baklavu! Dobrota z Východu osladí jakoukoli příležitost

    Před 3 roky
    Můžete se utlouct po sladkém a rádi zkoušíte něco, co tak úplně nepřipomíná naše tradiční kremrole, věnečky a rakvičky? Vaším příštím zákuskem může být klidně baklava!
     Komentáře
  • Jímeto

    Domácí baklava. Zkuste si řeckou pochoutku plnou oříšků připravit doma

    Před 3 roky
    Pokud jste někdy byli na dovolené v Řecku nebo v Turecku, jistě jste tam ochutnali baklavu. Mimo jiné se podává i v arabské, arménské nebo balkánské kuchyni.
     Komentáře
  • iReceptář

    Zkuste vychytávku s perníkem: Jablečný štrúdl se nerozmáčí a bude lahodnější

    Před 3 roky
    Dát si po nedělním obědě s rodinkou ke kávě domácí čerstvě pečený křupavý štrúdl je skvělá představa. Někdy jsou však jablka plná šťávy a těsto po upečení bývá bahnité a mazlavé. Aby k tomu nedošlo, připravte si na pečení i perník.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Lepkavý dezert plný oříšků: Upečte si pravou řeckou baklavu…nebo tureckou?

    Před 4 roky
    Dokonale křehké těsto, křupavé oříšky, spousta másla a všechno ještě zalité slaďoučkým sirupem. To je baklava - dezert, o jehož původu se hádají napříč celým Balkánem, Tureckem, většinou arabských zemí, Íránem, Kavkazem a oblastí Střední Asie. Kdo jej tedy vymyslel?
     Komentáře
  • Proženy

    Pro milovníky super sladkých moučníků: připravte si baklavu plnou medu a ořechů!

    Před 4 roky
    Máte rádi sladké? Hodně sladké? Pak je baklava pro váš mlsný jazýček přímo stvořená. Její příprava je sice trochu zdlouhavá, ale zároveň velmi jednoduchá. Takže pokud se nebojíte válení těsta, s chutí do toho!
     Komentáře
  • iReceptář

    Oslaďte si život medovým máslem, medovníkem nebo baklavou

    Před 5 roky
    Med je doslova poklad a je zdravé osladit si jím každý den. Pro současné dny to platí dvojnásob. Medové dobroty potěší, pohladí, a přitom jsou zdravější nežli ty z rafinovaného cukru.
     Komentáře
Reklama