Zavřít
Gastronomie

Gastronomie

Nejnovější články na Seznamu na téma Gastronomie
  • Magazín Cestovatel

    Polsko, země nezaměnitelných chutí: Jaké kulinářské skvosty si nenechat ujít?

    Před 11 hodinami
    Polsko je nejen překrásná země plná historie, má také znamenitou gastronomii. Objevte s námi její kulinářské skvosty, které byste si neměli nechat ujít.
     Komentáře
  • Refresher

    Nejlepší polévky světa pocházejí z Asie. České klasice připadlo 16. místo

    Před 1 dnem
    Vypadá to, že polévkovou velmocí je Asie. Alespoň podle gastronomického serveru Taste Atlas, který podle hodnocení uživatelů a uživatelek zveřejnil žebříček nejoblíbenějších polévek.
     Komentáře
  • Jímeto

    Přemek Forejt se při tvorbě menu inspiroval Erbenovou Kyticí. Už se jí ale neobtěžoval přečíst

    Před 4 dny
    Šéfkuchař Přemek Forejt hledá inspiraci na jídla do své restaurace úplně všude. Podnik Entrée nabízí jeho hostům zajímavé kombinace pokrmů a mnohdy až překvapivé názvy jídel. Nedávno se Forejt při tvorbě menu dokonce inspiroval Erbenovou Kyticí.
     Komentáře
  • PrahaIN

    Poděbrady: Místo turistů počítají hostinští prázdné židle

    Před 7 dny
    REPORTÁŽ: Hned třikrát v jednom týdnu jsme se vypravili do Poděbrad. Třikrát pracovně. Dvakrát ve všední den a naposledy v neděli 17. září. Všechny tři dny bylo vyloženě horko, nedělní rtuť teploměru se zastavila těsně pod třicítkou.
     Komentáře
  • Prima Ženy

    Kde se najíst levně a chutně? Podívejte se na mapu restaurací, kde se vejdete do stovky

    Před 12 dny
    Chcete se v restauraci dobře najíst a zároveň příliš nezatížit peněženku? I přes všudypřítomně rostoucí ceny je to stále možné. V Česku pořád existují místa, kde se s obědem vejdete do stovky. Připravili jsme pro vás mapu levných hospod a restaurací.
     Komentáře
  • PrahaIN

    „Dejte mi dýško!“ žádal číšník po cizince

    Před 13 dny
    Spropitné, v Česku bývá hovorově nazýváno také jako dýško. Jedná se o částku, která se dobrovolně přidává ke konečné ceně za službu. Vůbec nejčastěji se spropitné dává v gastronomii. Nepsané pravidlo je deset procent z celkové ceny.
     Komentáře
  • Newstream

    Gastro za pár let zdražilo o desítky procent. Lidé si připlatí za guláš i burger

    Před 13 dny
    Srpnové ceny v české gastronomii byly oproti roku 2019 vyšší o 36 procent. Vyplývá to z takzvaného gastroindexu společnosti Dotykačka, který analyzuje data z pokladních systémů. Index obsahuje 50 položek včetně jídel a nápojů z různých typů provozoven. Oproti minulému roku byly ceny podle indexu o osm procent vyšší.
     Komentáře
  • Faei

    Ceny obědů rostou jen o haléře, brzy ale zdraží pivo

    Před 14 dny
    Přes prázdniny ceny obědů nedoznaly výraznějších změn, jejich průměrná cena se zvedla jen o 90 haléřů. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, jejíž výsledky má redakce FAEI.cz k dispozici. Nedobrou zprávu ale dostali milovníci piva: Plzeňský Prazdroj se chystá od října zdražit.
     Komentáře
  • TN

    Gastronomie v Česku dostala pořádně na frak. Může za to pandemie i inflace

    Před 15 dny
    I v neděli pokračuje TV Nova v novém seriálu s názvem Tak si tady žijeme. Tentokrát se vydal reportér za lidmi, které živí gastronomie a pohostinství.
     Komentáře
  • PrahaIN

    Češi odhalují své platy v německé gastronomii

    Před 15 dny
    Za totality se říkalo, že „zdrhají za kopečky“. Dnes už je to běžná věc, řada Čechů v poslední době odjela pracovat do Německa, mnozí z nich se do naší země již nevrátili.
     Komentáře
  • Femina

    Je ten led dost studený aneb Hitparáda nejvtipnějších otázek zákazníků restaurací

    Před 20 dny
    To, že v restauraci kritizujeme obsluhu, nám přijde tak nějak samozřejmé. Přijde nám strašně pomalá, nedůvtipná a vůbec si často klademe otázku, jestli by dotyční neměli změnit povolání. Jenže i druhá strana má s námi občas pořádný problém. Mrkni, jaké hlouposti jsme schopni vypustit jako zákazníci z pusy. Pobavíš se.
     Komentáře
  • Tiscali

    Britové si na spropitné nepotrpí, ale Američany dolary navíc potěší

    Před 20 dny
    Když jdeme do restaurace, hospody či baru, obvykle k utracené částce přidáme ještě pár desítek korun navíc. Vede nás k tomu hlavně slušnost a spokojenost. Ale ne v každé zemi jsou na dýška zvyklí. Protipóly například představují USA s Velkou Británií.
     Komentáře
  • Patriot magazín

    Středomoří na talíři. Pět vyhlášených řeckých podniků v Ostravě!

    Před 22 dny
    Řecká kuchyně je vynikající. A ochutnat ji můžete taky na několika místech v Ostravě.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    Studenti hotelových škol se o uplatnění bát nemusejí. Pracovníci v gastronomii dlouhodobě chybí

    Před 23 dny
    Studentka Kristýna umí v konkurenci všech budoucích servírek a číšníků nejlépe namíchat koktejl a také připravit kávu. Celý školní rok se účastnila soutěží, kde právě tyto dovednosti předváděla. Nakonec ovládla i přehlídku České ručičky, která propaguje řemesla. „I když studium hotelnictví nebylo mým vysněným oborem, nakonec jsem se v něm našla,“ přiznává.
     Komentáře
  • Ekonomický magazín

    CETA: Michelinský lobbing – degustační menu za 50 milionů

    Před 23 dny
    Vláda České republiky se rozhodla že uhradí společnosti Michelin poplatek za zařazení do jejich gastronomického průvodce. Tento poplatek by měl dle některých zdrojů dosahovat až 54 milionů korun a pomoci by měl obnově gastronomického průmyslu a turismu, který během pandemie zažil nepochybně těžké časy.
     Komentáře
  • VisitChef

    Toskánské vinařství CastelGiocondo: když hledáte krásná vína ke skvělým pokrmům

    Před 24 dny
    Houby, zvěřina, nebo kachna stejně, jako třeba dušená masa jsou pokrmy, které by v následujících týdnech mohli být servírovaná na náš stůl. Ladí totiž dobře s chladnějším počasím a skvěle budou ladit i s víny z vinařství CastelGiocondo. S podzimem za dveřmi rozhodně nebude hříchem obrátit pozornost k plnějším červeným vínům.
     Komentáře
  • LP-Life

    „Titul nepředurčí vaši úspěšnost. Ke kvalitě českého školství jsem skeptický,“ říká podnikatel Matyáš Merta

    Před 26 dny
    Rozhovor s Matyášem Mertou. Matyáš Merta je mladý podnikatel a spolumajitel známého pražského podniku. Fascinuje ho gastronomie a obdivuje architekturu, kterou i sám studoval.
     Komentáře
  • Liberální institut
    naSeznam Médium

    Michelinský lobbing – degustační menu za 50 milionů

    Před 28 dny
    Nesmíme zapomínat, že neexistuje nic jako oběd zdarma, a tyto aktivity budou financovány pouze z kapes daňových poplatníků.
     Komentáře
  • Kemel

    Jo, hmyz… my žáby jsme byly v gastronomii vždycky napřed!

    KEMEL: Žabí gastronomie

    Před 28 dny
    Jo, hmyz… my žáby jsme byly v gastronomii vždycky napřed!
     Komentáře
  • Liberecká Drbna

    Horní náměstí zaplní Jablonecká perle. Parkujte jinde a přijďte se bavit

    Před 1 měsícem
    První ročník zcela nového festivalu Jablonecká perle se nezadržitelně blíží. Akce vypukne v sobotu 26. srpna, avšak již od pátku nebude možné parkovat kvůli přípravám na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou. To je ústředním centrem akce.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Jak chutnala první republika? Rozhovor s historikem stravování o jídelníčku našich praprababiček

    Před 1 měsícem
    Díky starým filmům máme o prvorepublikové gastronomii velice jasnou představu. Podobné snímky však představují jen určité vrstvy společnosti a ukazují realitu v silně estetizované podobě. O tom, jak opravdu vypadal jídelníček našich prababiček, jsme si popovídali s historikem stravování Martinem Francem.
     Komentáře
  • VisitChef

    Tenuta Perano: Toskánské srdce Chianti Classico a mnohem více

    Před 1 měsícem
    Usedlost Perano se nachází v srdci Chianti Classico v Gaiole a těší se výjimečnému klimatu i půdě. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 500 metrů, tedy vysoko nad nadmořskou výškou obvyklou pro červené odrůdy, zejména Sangiovese s pozdní fází zrání. Konstelace je to tedy zajímavá. A to není vše!
     Komentáře
  • Liberecká Drbna

    Jablonecká perle premiérově na konci prázdnin oživí město bižuterie

    Před 1 měsícem
    Moderní gastronomie, pestrá paleta prodejních stánků, sklo, bižuterie a muzika. Nejen to nabídne poslední prázdninovou sobotu 26. srpna Jablonec nad Nisou. Poprvé se bude konat zbrusu nový festival Jablonecká Perle. Hlavními hvězdami budou zpěvák Sebastian a kapela MYDY, jako vstupné stačí přinést malou perličku.
     Komentáře
  • VisitChef

    Gastrolove přinese do Piešťan témata Zero waste a možná i Michelin Guide

    Před 1 měsícem
    Letos bude akce Gastrolove, kterou organizátoři označují za (ne)konferenci, výjimečně dvoudenní. Na pódiu se vystřídá slovenská kuchařská špička, manažeři z gastronomie a hotelnictví budou motivovat studenty, účast přislíbil i Rastislav „Rasty" Kasár.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Co jsou tonka fazole – seznamte se s exotikou na stole. O luštěniny vlastně vůbec nejde

    Před 1 měsícem
    Slovo tonka, donedávna u nás téměř neznámé, je v současné době skloňováno v mnoha oblastech průmyslu. Například v potravinářském, kosmetickém, tabákovém, farmaceutickém nebo v parfumerii. A pokud sledujete kulinářské pořady či časopisy, potkali jste se s ním docela určitě. Fazole tonka jsou totiž současným cukrářským i kuchařským hitem.
     Komentáře
  • Jablonecký deník

    Vznikla Jablonecká Perle. Festival uzavře největší parkoviště ve městě

    Před 1 měsícem
    /VIDEO/ Zóna pro děti, dvě hudební pódia, stánky s jabloneckou bižuterií, regionální gastronomie. To vše a mnohem více čeká obyvatele a návštěvníky Jablonce nad Nisou v sobotu 26. srpna.
     Komentáře
  • Archspace

    Honzovou buchtou jsme se vylhali z formátu hamburgeru, aniž by to bylo trapný, říká Vladimír Kokolia z Průjezdu 32

    Před 1 měsícem
    Grafik a MMA fighter Vladimír Kokolia se odstěhoval z Brna, aby na gastromapu přidal své rodné Veverské Knínice. Na statku rodičů otevřel v průjezdu bistro, kde připravuje moderní českou kuchyni s exotickými vlivy.
     Komentáře
  • Patriot magazín

    Malá Morávka a Karlov pod Pradědem hostí 19. a 20. srpna Borůvkové hody

    Před 1 měsícem
    ​O víkendu 19. a 20. srpna proběhne v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem již 22. ročník borůvkových hodů.
     Komentáře
  • Život za okny

    Známá softwarová platforma míří do oblasti gastronomie

    Před 1 měsícem
    Jedna z nejrychleji rostoucích PropTech SaaS společností v Evropě, navázala spolupráci se společností AmRest, předním evropským provozovatelem restaurací, který provozuje prvotřídní značky jako KFC, Starbucks, Pizza Hut a Burger King.
     Komentáře
  • Apetit

    Kuchaři a kuchařky jsou podfinancováni, není divu, že utíkají do zahraničí, říká Dominik Unčovský

    Před 1 měsícem
    Dominik Unčovský se učil od Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha, poté pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sansho a Mánes. Letos se stal vítězem domácího kola soutěže Bocuse d'Or a nyní se připravuje na evropské kolo. Zajímalo nás, jak naložil s výhrou a jak v jeho představách vypadá vítězství celosvětového kola.
     Komentáře
  • Refresher

    GALERIE: Toto je TOP 10 předkrmů na světě. Jak dopadlo Česko?

    Před 1 měsícem
    Tři české pokrmy se objevily až ve druhé stovce nejoblíbenějších předkrmů. Tyto české lahůdky ale najdeš téměř v každé hospůdce, tipneš si, které to jsou?
     Komentáře
  • VisitChef

    Preciznost a moderní chutě. Špičkový český L´Fleur bar představuje nové koktejlové menu

    Před 1 měsícem
    Čeká na vás kouzlo chutí, vítejte na neobyčejné cestě naším novým koktejlovým menu – slibují barmani z legendárního pražského baru L´Fleur. Nová nabídka je založená na dvanácti drincích, které mohou s přehledem konkurovat nejlepším barům světa.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Češi v zahraničí: V Egyptě ochutnejte koshari nebo ful a domů si přivezte ibiškový čaj, vzkazují Pavel a Filip z Hurghady

    Před 1 měsícem
    Přestože je Egypt letos spojen především se zprávami o útocích žraloků, stále patří mezi vyhledávané destinace českých turistů. Teplé počasí, sluníčko a moře sem přilákalo i Pavla Skružného, který zde žije a pracuje, a jeho kamaráda Filipa Konopku, se kterým točí videa o životě v Hurghadě a také o místní gastronomii.
     Komentáře
  • Patriot magazín

    Do Bohumína míří pivní slavnosti, v nabídce bude přes 50 piv

    Před 1 měsícem
    Vůni benzinu vystřídá pivní aroma. Bohumínský Hobbypark bude po týdnu hostit další velkou akci. Sotva se po povedené přehlídce rozloučil s milovníky automobilových veteránů, už se chystá na nápor pivařů
     Komentáře
  • Justday

    Kvíz: Co je to halászlé a kde vznikl uherák? Otestujte se, jak dobře se vyznáte v maďarské kuchyni

    Před 1 měsícem
    Maďarské speciality jsou na českém stole velmi oblíbené. Takový uherák, čabajka nebo guláš patří mezi naše oblíbená jídla. Maďarská kuchyně vychází z dlouholeté tradice kočovných pastevců, odkud také pochází vaření v kotlíku. Jak dobře tuto kuchyni znáte vy?
     Komentáře
  • Patriot magazín

    Kam na sushi v Ostravě? Vybrali jsme 5 podniků, které byste neměli minout

    Před 1 měsícem
    Ostravská gastronomická scéna je plná zajímavých lákadel. Patří mezi ně i podniky zaměřené na sushi a asijskou kuchyni.
     Komentáře
  • Život za okny

    Minipivovary oživily český trh. Výrobce teď trápí vyšší DPH a odliv lidí z hospod

    Před 1 měsícem
    Tři krizové roky s minipivovary zacloumaly, ale nepoložily je. Naopak. Ačkoliv řada malých varen jede na hraně a desítky řemeslných pivovarů musely zavřít, jejich celkový počet se loni meziročně zvýšil a přehoupl se přes pět stovek. Je jich třikrát více než před deseti lety. Česko se díky tomu stalo rájem minipivovarů a nyní se řadí mezi země s největším počtem malých výrobců piva na obyvatele.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Vítěz MasterChef Česko 2022 Martin Pecina o své první kuchařce: Napsal jsem receptář nejen na neděli. Obyčejná jídla vařím jinak

    Před 1 měsícem
    Martin Pecina se v roce 2022 stal vítězem kuchařské show MasterChef Česko. Jeho neotřelý přístup k vaření i některé svérázné názory z něj okamžitě udělaly mediálně zajímavou osobnost. To se jistě zopakuje i letos na podzim, kdy bude povoláním typograf vydávat svou kuchařku s názvem Jazyk, srdce, mozek, krev. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Pecina popsal, co v ní najdeme, proč si celou knihu připravoval sám i proč nechce radit, kam by měla směřovat česká gastronomie.
     Komentáře
  • Finmag

    Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

    Před 1 měsícem
    Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání, kdy je podle něj třeba si především rozumět s lidmi. I proto, aby se na ně mohl spolehnout.
     Komentáře
  • České noviny

    AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení

    Před 1 měsícem
    Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP.
     Komentáře
  • Hradecká Drbna

    Poškozený objekt střední školy v Trutnově půjde k zemi, nahradí ho novostavba

    Před 1 měsícem
    Poškozenou budovu v areálu krajské Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově ve Volanovské ulici čeká demolice. Rozhodli o tom radní Královéhradeckého kraje.
     Komentáře
  • Jímeto

    Unagi: Japonská pochoutka, kterou byste zasyrova nikdy neměli pozřít

    Před 1 měsícem
    Unagi je netradiční pokrm, který může být v některých případech také velmi jedovatý. Jedná se o sladkovodního úhoře žijícího v Japonsku, který je ve zpracované podobě považován za lahůdku. Syrový ale může být životu nebezpečný.
     Komentáře
  • Patriot magazín

    LaPeCo není jen vynikající gastronomie, ale také dobrá společnost a kultura

    Před 1 měsícem
    Srpnové středeční večery budou v ostravském LaPeCo na Tyršově ulici patřit hudebním vystoupením amatérských a poloprofesionálních muzikantů.
     Komentáře
  • VisitChef

    2000 slovenských podpisů pro Michelin Guide. Jednání s francouzskou centrálou bude

    Před 1 měsícem
    Téměř dvě tisícovky lidí už podepsaly petici "Aj Slovensko chce Michelina, aby sa dostalo na svetovú gastronomickú mapu", kterou vyzývá slovenská gastronomická špička k jednání o možnosti mít na Slovensku vlastní bedekr Michelin Guide. Dle našich informací by k jednání mohlo dojít v nejbližším možném termínu.
     Komentáře
  • VisitChef

    Francouzský gin par excellence se rodí v Château

    Před 1 měsícem
    Jak byste pojmenovali gin, který vás překvapí, nakopne, osvěží a k tomu všemu i udiví? Gin&tonic si umíme namíchat z různých druhů ginů, ale jenom díky jediné značce se můžete cítit zároveň součástí francouzské elegance, ale také extravagance.
     Komentáře
  • FashionUp

    I jídlo v letadle může být luxus. Objevte nejvyhlášenější pokrmy leteckých společností

    Před 1 měsícem
    Luxusní letecké společnosti se čím dál častěji zaměřují na prožitek, jaký si jejich zákazníci z letů s nimi odnesou. Nepopsatelnou hmotu a ovoce zabalené v igelitu proto vyměnily za pokrmy připravené šéfkuchaři oceněnými hvězdou Michelin. Odráží navíc lokální a regionální tradice domácích i cílových destinací.
     Komentáře
  • Pavla Hladečková
    naSeznam Médium

    Kulinářské toulky se špetkou výletování. Objevte chuťové poklady Tábora

    Před 1 měsícem
    Hledáte inspiraci, kam vyrazit na pohodový sobotní výlet a dobře se u toho najíst? Co zkusit Tábor?
     Komentáře
  • LP-Life

    Kuchař Roman Staša: Neřídím se inflací, své služby nabízím za stejnou cenu, zdražují jen suroviny

    Před 1 měsícem
    Roman Staša, úspěšný moderátor a kuchař, který vyhrál 4. řadu soutěže Masterchef. Již tři roky Roman provozuje zajímavý kulinářský projekt, kdy přijede vařit přímo k Vám domů. Kolik to stojí, co vaří a jak funguje jeho byznys?
     Komentáře
  • Apetit

    Kristína Nemčková pracuje pro nejlepší restauraci světa: Hvězdy prý souvisí s prodejem pneumatik Michelin do dané země

    Před 1 měsícem
    Vítězska soutěže MasterChef Kristína Němčková sbírá několik let zkušenosti v zahraničí, nyní pracuje v nejlepší restauraci světa - Geranium v Dánsku. Pro Apetit píše novou rubriku, ve které sdílí své postřehy z prostředí vysoké gastronomie. Nyní popsala, jaká atmosféra panuje při obhajování michelinské hvězdy.
     Komentáře
  • VisitChef

    Castelo Nipozzano: bydlet na toskánském hradě a pít víno

    Před 1 měsícem
    Ve skleničce fantastické červené víno Chianti rubínové barvy, s vůní ostružin, borůvek, černých višní nebo rybízové marmelády a výhled do široké toskánské krajiny. Sny se mají plnit a tento moment snem rozhodně je. Jsme na toskánském hradě, jdeme degustovat vína… Nejdříve se ale pojďme ubytovat.
     Komentáře
  • Kempiči

    Klobásu? Nemáme. Kemp na Bítově překvapí gastronomií, ale i aquaparkem

    Před 1 měsícem
    🏕️ Kempičí inspektoři znovu na bojišti! Za druhou epizodou jsme se vydali do kempu Bítov na Vranovské přehradě 🐦‍⬛. Kempík je to vcelku rozlehlý a tomu napovídá i nabídka místní gastronomie 🍽️. Kebab 🥙, pizza 🍕, cukrárna 🍰? Všechno máme. V areálu navíc najdete i nefalšovaný akváč 🏊‍♂️, který ocenil i Pohlreich z Wishe. Rozjedeme kolíkové šílenství? 🤪
     Komentáře
  • Patriot magazín

    Tekutý chléb existuje! Nadšenci v Orlové vaří pivo z chlebu

    Před 2 měsíci
    Vynikajících pivovarů a minipivovarů je všude spousta. Aby někdo ale vařil pivo z chlebu, to se jen tak nevidí.
     Komentáře
  • Ptám se já, Marie Bastlová

    33 min

    Podcast
    Jako když hráči NHL motivují děti ke sportu, popisuje vliv Michelinu Sajler

    Před 2 měsíci

    ·

    33 minut

    Česká vláda se rozhodla podpořit tuzemskou gastronomii a platit 10 milionů korun ročně v příštích pěti letech společnosti Michelin za zařazení Česka do svého gastronomického průvodce. Komu a jak se miliony pro Michelin vyplatí? Hostem Ptám se já byl Filip Sajler, šéfkuchař, restauratér a podnikatel v gastronomii. Vyhrál celou řadu domácích i mezinárodních kuchařských soutěží. Do Česka přinesl nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě Bocuse ď Or. Vláda zaplatí Michelinu v příštích pěti letech přes 50 milionů korun za to, aby v příštích letech hodnotil tuzemské restaurace nebo aby se podniky objevily na seznamu michelinských restaurací. Kabinet za to schytal kritiku opozice, některých odborníků i části veřejnosti. Takové výdaje se jim v době, kdy stát přijímá rozsáhlá úsporná opatření, nelíbí. S nadšením rozhodnutí naopak přijali zástupci tuzemské gastronomie v čele se špičkami oboru, kteří k zaplacení poplatku Michelinu také vyzvali premiéra Petra Fialu (ODS) v otevřeném dopise. „Není to jen o gastronomii, ale je to o celém cestovním ruchu. Mě zaujal výzkum, který dělala univerzita v Seville. 16 let monitorovali dopady, jak to dopadlo do všech oblastí cestovního ruchu ve Španělsku. A ten vliv je úžasný. Jen na nepřímých daních z cestovního ruchu se v roce 2019 vybralo 21 miliard. Chápu emoce spojené s balíčkem, který připravuje vláda. Ale jakákoliv investice do toho, aby se přilákali turisté od České republiky, je vždy správně. To jsou peníze, které sem přijdou samy,“ obhajuje peníze Michelinu Sajler. Jaký dopad to bude mít na tuzemský gastrobyznys? Skutečně české gastronomické podniky ve velkém odmítají brát karty? A co pro restaurace znamená konec EET? --- Ptám se já. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace. Sledujte na Seznam Zprávách [https://www.seznamzpravy.cz/sekce/podcasty-rozhovory-audio], poslouchejte na Spotify [https://open.spotify.com/show/14KDz9zcvTUEN7wckCVqnN?si=IdwoNBwJQimMTQLwV5OhEQ], v Apple Podcasts [https://podcasts.apple.com/cz/podcast/pt%C3%A1m-se-j%C3%A1/id1548904694?l=cs] a dalších podcastových aplikacích nebo na Podcasty.cz [https://podcasty.seznam.cz/]. Archiv všech dílů najdete tady [https://www.seznamzpravy.cz/sekce/ptam-se-ja], ostatní podcasty Seznam Zpráv tady [https://www.seznamzpravy.cz/sekce/podcasty-rozhovory-audio]. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja [https://twitter.com/search?q=%23ptamseja] nebo na e-mail audio@sz.cz [audio@sz.cz].
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Sami se střílíme do nohy, říká známý šéfkuchař k rušení plateb kartou

    Před 2 měsíci
    Česká vláda se rozhodla podpořit tuzemskou gastronomii a platit 10 milionů korun ročně v příštích pěti letech společnosti Michelin za zařazení Česka do svého gastronomického průvodce. Komu a jak se miliony pro Michelin vyplatí?
     Komentáře
  • Hradecká Drbna

    Pád nosné příčky zastavil modernizaci trutnovské střední školy

    Před 2 měsíci
    Pád původní nosné příčky v jedné ze šesti budov v areálu Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově ve Volanovské ulici zastavil modernizaci školy. Kvůli narušení obvodových stěn je v místě, kde budova přiléhá k ulici, dopravní omezení. Královéhradecký kraj, který je investorem oprav, v příštích dnech rozhodne, jak se bude postupovat dál. Jisté je, že původní termín dokončení stavebních prací v srpnu 2024 se nestihne. Původní rozpočet stavební části projektu byl více než 60 milionů korun. Havárie se obešla bez zranění, v době pádu zdi nikdo na staveništi nebyl.
     Komentáře
  • Náš region

    Většina restaurací nedodržuje pravidla pro předzahrádky

    Před 2 měsíci
    Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí.
     Komentáře
  • Patriot magazín

    Sto chutí Reného Müllera: Tohle musíte ochutnat na Colours of Ostrava!

    Před 2 měsíci
    Festival bude dlouhý a náročný. Abyste si jej užili do sytosti, nasadili jsme život a rozhodli jsme se ochutnat ty největší gastronomické pecky festivalu, abyste vy nemuseli tápat.
     Komentáře
  • Euro

    Místo belgické vafle tradiční ,český‘ trdelník. Kleinovo Trdlokafe otevřelo jubilejní stou provozovnu, expandovalo do Bruselu

    Před 2 měsíci
    Řetězec českých minikaváren Trdlokafe hlásí další otevřenou pobočku. Ta se nachází v belgickém BruseluPro firmu, kterou v roce 2014 založil podnikatel Radek Klein, je to již jubilejní stá provozovnaTrdlokafe, jak už jeho název napovídá, láká zákazníky na tradiční ,český‘ trdelník. Kromě něj ale servíruje i kvalitní italskou kávu a opočenskou zmrzlinu Na pražském ,Staromáku‘ na něj člověk narazí doslova na každém rohu. Zvláště v období Vánoc. A stejně tak je tomu i v centrech dalších velkých zdejších měst. Trochu dále za hranicemi směrem na západ to už ale s tradičním českým (leč původně nejspíš rumunským) trdelníkem tak slavné není. Tedy prozatím. Změnit by to mohl jednatřicetiletý Radek Klein, zakladatel úspěšné sítě minikaváren Trdlokafe.
     Komentáře
  • VisitChef

    Michelinského průvodce chceme taky! Slováci sepsali petici a sbírají podpisy

    Před 2 měsíci
    Slovenské gastronomické osobnosti včera vydaly petici, ve které požadují od slovenské vlády, ať uzavře smlouvu o spolupráci s vydavatelem Michelin Guide. Volně tak navazují na českou vládou nedávno odsouhlasenou spolupráci, díky které má vzniknout samostatný český michelinský průvodce.
     Komentáře
  • PrahaIN

    KOMENTÁŘ: Na dýško zapomeňte! Číšnická profese jde bezhotovostně do kopru

    Před 2 měsíci
    V čím dál těsnější pasti mezi lakotou majitele podniku a hamižností zákazníků se kvůli tolik vychvalovaným bezhotovostním platbám ocitají číšníci a servírky. Je to trend, který tento druh obživy opět o něco více posouvá k truchlohře.
     Komentáře
Reklama