Zavřít
Gastronomie

Gastronomie

Nejnovější články na Seznamu na téma Gastronomie
  • Seznam Zprávy

    Milovníci fastfoodu mají problém. Podle studie mohou rychleji hloupnout

    Před 2 hodinami
    Jídla, která jsou pro většinu světa nejoblíbenější, mohou svým strávníkům přivodit demenci či Alzheimerovu chorobu dřív než těm, kteří si vaří sami a rychlopotravinám s „éčky“, cukry, solí i tuky se vyhnou, píše rozsáhlá studie.
     Komentáře
  • FinTag

    Oběd za 180 či 200 Kč bude normální, říká Tomáš Popp

    Před 15 hodinami
    „Nedokáži říct přesnou částku, kam až ceny obědů v restauracích vystoupají, podle mě se lidé ale budou normálně stravovat za 180, 200 korun,“ říká v podcastu FinTag.cz manažer Asociace kuchařů a cukrářů Tomáš Popp.
     Komentáře
  • FocusOn rozhovory

    Covid otevřel restauratérům oči

    Před 1 dnem
    Epidemie koronaviru gastronomii úplně překopala. Část podniků se nepřizpůsobila a musely skončit. Ti ostatní často nově zařadili do svého podnikání možnost dovážky a především začali používat digitální nástroje, tvrdí Jan Siuda, spoluzakladatel cloudové kuchyně MyFoodPlace.
     Komentáře
  • Apetit

    Rozhovor s odbornicí na gastronomii první republiky Kristinou Šemberovou: Jak se tehdy lišil jídelníček dělnické a střední třídy?

    Před 1 dnem
    První republika je období, ke kterému se rádi vracíme. Zvlášť, pokud se jedná o gastronomii. Na její historii je odbornicí Kristina Šemberová, která dokonce vydala kuchařku Sladká první republika. Právě sladká jídla jsou pro českou kuchyni té doby typická, jak by ale vypadal celý retro jídelníček?
     Komentáře
  • Aktuálně

    Na jejich bůček se v Brně stojí fronty. Do žemle dávají i svíčkovou na smetaně

    Před 2 dny
    Peter Szamuhel a Zuzina Zuzáková na brněnském Zelném trhu už šestým rokem provozují oblíbený food truck Būcheck. Nově otevřeli cukrárnu Dezertína.
     Komentáře
  • Newstream

    Český kuchař v Thajsku: Odstěhovat se sem bylo nejlepší rozhodnutí mé kariéry

    Před 3 dny
    Vůně chilli, česneku, citronové trávy a grilovaného masa se už dávno neomezuje jen na ulice v Bangkoku. Thajská kuchyně si podmanila svět a stále patří mezi největší turistická lákadla jihovýchodní Asie. Za jídlem do Thajska vycestoval i český kuchař Jakub Mareš. Barvy, chutě a vůně místní kuchyně už tam objevuje 13 let. Odchod do Asie hodnotí jako své nejlepší kariérní rozhodnutí. Gastronomická scéna je tu podle něj velmi dynamická a kariérní postup nezvykle rychlý a přímočarý. „Neměnil bych, možná za opravdu lukrativní nabídku z New Yorku nebo Londýna, ale ne déle než na dva tři roky, pak bych se určitě vrátil,“ říká executive chef v hotelu Renaissance Phuket.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Chtěla být zubařkou, stala se cukrářkou. Makronky od Mlsné holky zná celé Brno

    Před 3 dny
    Hana Pokorná vyměnila po třech letech na medicíně skripta za kuchařské knihy. Dezerty, které peče ve své cukrárně Mlsná holka, bývají taky pěkná věda.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Ve Valašských Kloboukách bude hudební festival Setkání muzikantů v Bílých Karpatech

    Před 4 dny
    Ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se za týden bude konat mezinárodní hudební festival Setkání muzikantů v Bílých Karpatech. Půjde o jubilejní 20. ročník, který se uskuteční od 12. do 14. srpna. V sobotu bude také gastrofestival.
     Komentáře
  • Newstream

    Covid poznamenal střední odborné školy. Absolventi nemohou najít práci

    Před 4 dny
    Epidemie covidu-19 urychlila nástup růstu nezaměstnanosti mezi čerstvými absolventy středních odborných škol. V případě vyučených se loni meziročně zvýšila zhruba o polovinu na devět procent a u absolventů s maturitou o třetinu na 6,2 procenta. Vyplývá to z analýzy Národního pedagogického institutu (NPI). Očekávaný pokles ekonomiky podle odborníků povede k tomu, že se stát bude muset víc zabývat potřebou modernizace systému vzdělávání a rekvalifikací. V souvislosti s nástupem nových technologií očekávají v nejbližších letech významné změny na trhu práce.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Mušle se valí na Prahu. A každá druhá porce bude zdarma

    Před 5 dny
    Milovníci mušlí v Česku se mohou těšit na hostinu. Stovka restaurací v Praze a okolí nabídne na přelomu září a října mušle připravené na různé způsoby. Hlavním lákadlem pro hosty je ale prodejní model 1 + 1 porce zdarma.
     Komentáře
  • Newstream

    Když se novinářka rozhodně otevřít bistro: Každý má přece právo na výhled

    Před 7 dny
    Bistro Topinka má za sebou první měsíc fungování pod mým vedením. Jsme v černých číslech. Hurá! Sama sobě jsem ovšem vyplatila nejmenší odměnu ze všech. Pro jistotu. Zatím s čísly žongluju nepříliš obratně. Jsem unavená. Hodně unavená. Ale mám, co jsem chtěla. A navzdory únavě, jsem za ten měsíc ani vteřinu svého rozhodnutí pustit se do gastronomického dobrodružství nelitovala.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Salátové zajímavosti z kulinářského světa

    Před 9 dny
    Saláty jsou samostatná kategorie stravování a je málo lidí, kteří by neměli alespoň některý druh rádi. Přesto jsou většinou považovány spíše za jakýsi doplněk celého menu zajišťující zdravou zeleninovou složku než jeho hlavní chod. Přitom jde o kapitolu gastronomie, která už má dlouhou historii a je hluboce zakořeněná v jednotlivých kulturách.
     Komentáře
  • Příbram

    Série akcí Ochutnej Evropu startuje první srpnovou sobotu v Příbrami

    Před 9 dny
    Návštěvníci budou mít možnost lépe poznat a pochopit význam členství ČR v Evropské unii a také různorodost evropských regionů, jejich kulturu, tradice a gastronomii. Akci organizačně zastřešuje Středočeská centrála cestovního ruchu.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Potkali se na dovolené, dnes spolu vaří tuniskou kuchyni podle rodinných receptů

    Před 10 dny
    Pár provozuje food truck, kde Abdel vaří zejména podle receptů, které se dědí v jeho rodině. Největší radost prý mají, když se lidé ke stánku vracejí.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Nejlepší šéfkuchař na světě kouzlí s přírodou a dbá na ekologii

    Před 10 dny
    „Cítím se znepokojený jako občan i kuchař, protože jím a vařím ryby a korýše,“ stěžuje si v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéfkuchař Mauro Colagreco a poukazuje třeba na to, jak je čím dál těžší najít v moři sardinky a ančovičky.
     Komentáře
  • Newstream

    Je ještě zábavnější než před pandemií, chválí Prahu The New York Times

    Před 13 dny
    Po dvouletých proticovidových omezeních a rapidním úbytku turistů se Praha změnila. Otevřela se více místním, zejména mladým lidem. Řada památek se dočkala opravy a otevřely se nové galerie v čele s Kunsthalle. Díky novým projektům, které byly spuštěny v letech 2020 a 2021, je město ještě zábavnější než dříve, vysekl poklonu českému hlavnímu městu prestižní deník The New York Times. A jaké jsou jeho tipy na nejzajímavější místa?
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Tři kuchařky, které dokážou změnit kulinární obzory

    Před 13 dny
    S dobře napsanou kuchařkou je možné připravit výborná jídla. Ale jen ty nejlepší kuchařské knihy dokážou proměnit samotný styl vaření.
     Komentáře
  • Newstream

    AB InBev se definitivně otřepal z covidu. V Evropě těžil z prodeje dražších piv prémiových značek

    Před 13 dny
    Největší světový pivovar má za sebou uspokojivý rok, lidé se loni po předchozí vynucené covidové přestávce vrátili do barů a na pivu nešetřili. Američané i Evropané si oblíbili dražší, prémiové značky.
     Komentáře
  • Newstream

    McDonald’s poprvé od krize zdražil v Británii cheeseburger. Pořád je levnější než v Česku

    Před 14 dny
    Poprvé za 14 let od globální krize započaté v roce 2008 zdražila světová jednička v rychlém občerstvení McDonald’s své cheeseburgery v Británii. Kvůli neúprosnému růstu nákladů, zejména energií, jeho cena stoupla o celou pětinu, uvedl server CNBC.
     Komentáře
  • i60

    Taverna, kutuki, kafenio. Kam zajít v Řecku jíst a pít

    Před 14 dny
    Zatímco u nás si vystačíme s názvy restaurace, kavárna, bar, případně hospoda, v Řecku je škála označení pro místa, kde se jí a pije, výrazně širší. Milovníci Řecka se časem naučí rozpoznávat, jaký je rozdíl mezi kutuki, uzeri nebo galaktopolio, nováčci ale překvapeně koukají.
     Komentáře
  • i60

    Když má technika navrch

    Před 15 dny
    Osobně to mám tak, že jsem ráda, když všechna moje domácí technika funguje tak, jak má. S definitivně nefungujícími věcmi se rychle loučím, končí ve sběrném dvoře nebo ve sběrném kontejneru pro drobné domácí spotřebiče. Takhle dopadla letos na jaře i moje pekárna na chleba.
     Komentáře
  • Finmag

    Je to honička být jednička: jak dostat Michelinskou hvězdu a nezbláznit se

    Před 16 dny
    Vytoužené, ale i proklínané. Michelinské hvězdičky jsou nejčastěji přirovnávané k restauračním Oscarům. To, že se kvůli nim kuchaři zavírají na 14 hodin denně do kuchyně nebo páchají sebevraždy, však ukazuje, že jsou mnohem víc. A že někdy možná ani není o co stát.
     Komentáře
  • Jímeto

    Podle Zdeňka Pohlreicha je česká kuchyně bezvýznamná a studenti gastronomie nás obírají o veřejné peníze

    Před 17 dny
    Zdeněk Pohlreich se s ničím nemaže a nebojí se vyjadřovat své vyhraněné názory i na oblasti, které tak úplně nesouvisí s gastronomií.
     Komentáře
  • Finmag

    Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla

    Před 18 dny
    Jan Knedla procestoval svět a vařil pod taktovkou nejvyhlášenějších světových chefů. Teď si otevřel svůj podnik, kde českou kuchyni podrobil kúře pátou chutí umami – a má stále nabito.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Jak chutná Krakov. Město, ve kterém vymysleli burger

    Před 20 dny
    Bývalé hlavní město polského království, od českých hranic hodinu a půl vzdálený Krakov, bylo před několika lety vybráno jako hlavní město evropské gastronomie. Plným právem, protože právě Krakov je polskou kulinární metropolí.
     Komentáře
  • Echo24

    Češi brzdí v utrácení. Přestávají chodit do restaurací

    Před 20 dny
    Češi začali šetřit na obědech v restauracích. V červnu za jeden oběd zaplatí host v průměru 160 korun, což je o 10 procent více než minulý rok, avšak růst útrat stoupá velmi pomalu a majitelé mají nižší zisk. Za obědy v restauracích utrácí nejvíce obyvatelé Prahy. Zvyšující se ceny způsobily také úbytek strávníků. Informuje o tom společnost Edenred.
     Komentáře
  • Newstream

    Nejlepší restaurace na světě? Zapomeňte na mrakodrapy či centrum. Je na fotbalovém stadionu

    Před 21 dny
    Nejlepší a obvykle nejluxusnější restaurace se obvykle nacházejí v honosném prostředí moderní architektury či historických center. Letošní vítěz žebříčku nejlepších restaurací World's 50 Best, který organizuje a sestavuje britská společnost William Reed Business Media, má vítěze ze zcela neobvyklého prostředí – kodaňský podnik Geranium se totiž nachází na fotbalovém stadionu, uvedla agentura Bloomberg.
     Komentáře
  • Newstream

    Češi začali šetřit na obědech v restauracích, ukazují první data

    Před 21 dny
    Lidé přestali tolik utrácet v restauracích, ukazují data Ticket Restaurant Card Indexu. Index srovnává data od 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Endered.
     Komentáře
  • Newstream

    Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

    Před 21 dny
    Existence bistra Topinka se už dá počítat na týdny. Leccos se trošku usadilo. Sehnali jsme další ruce, je nás pět. Některé procesy se pomalu zajíždějí a automatizují, většinu ale stále ladíme. Nejvíc se těším na to, až se zbavím poměrně šílené administrativní zátěže, ale ta nejspíš úplně nezmizí nikdy. Bohužel.
     Komentáře
  • i60

    Za recepty Magdaleny Dobromily se vydejte do Litomyšle

    Před 25 dny
    I když mezi zdobnými měšťanskými domy na litomyšlském náměstí vyhlíží trochu jako chudý příbuzný, nemíjejte ho. Hotel Zlatá hvězda, o kterém je řeč, má znamenitou pověst díky kuchyni.
     Komentáře
  • Newstream

    Nový ruský „McDonald´s“ má problém: Nedostatek hranolek

    Před 26 dny
    S velkou slávou nahradil nový řetězec Vkusno & tochka (Vkusně a tečka) pobočky amerického McDonald´s, který se z Ruska stejně jako stovky dalších firem stáhnul kvůli Putinově invazi na Ukrajinu. Jenže jen pár týdnů po přejmenování provozoven a převzetí novým majitelem má síť občerstvení zásadní problém. Tím je nedostatek brambor pro výrobu základní položky menu, hranolek, neboť dosavadní zahraniční partneři McDonaldu je odmítají do Ruska dovážet, píše agentura Reuters.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    V Česku je příliš mnoho restaurací, nadějí je profesionalita a inovace, tvrdí gastronom Kastner

    Před 27 dny
    Polovina zaměstnanců v pracovních dnech obědvá v restauracích méně často než před covidem. Za uplynulé tři roky cena jídel a nápojů vzrostla o čtvrtinu, meziročně o 13 %. Čeká restaurace série krachů? Jak a proč se mění naše stravovací návyky? V čem spočívá renesance zdejší gastronomie a jaký je recept na udržení zákazníků? „Musíte zkoušet, pozorovat lidi, mluvit s nimi, musíte inovovat,“ radí gastronom Luboš Kastner.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Fenomén kulinárních nočních trhů dobývá Evropu. Kde jsou ty nejlepší?

    Před 27 dny
    Noční trhy fungují hlavně v Číně, Vietnamu a Thajsku, dále pak v Kambodži, Malajsii či v Singapuru. V poslední době se ale tento koncept stěhuje také do Evropy. Seznam Zprávy je navštívily v Berlíně, Basileji a Varšavě.
     Komentáře
  • Byznys

    Bez aplikace na počasí pekař nezadělá. Šetří mu peníze

    Před 28 dny
    Oscar Novák byl jako novinář zvyklý ponocovat. Poté, co si pár kroků od Prašné brány otevřel pekárnu s koláči, uléhá v deset. S pohledem na předpověď počasí. Podle toho, jestli bude horko, nebo zima, plánuje, kolik zítra napeče.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Bez aplikace na počasí pekař nezadělá. Šetří mu peníze

    Před 28 dny
    Oscar Novák byl jako novinář zvyklý ponocovat. Poté, co si pár kroků od Prašné brány otevřel pekárnu s koláči, uléhá v deset. S pohledem na předpověď počasí. Podle toho, jestli bude horko, nebo zima, plánuje, kolik zítra napeče.
     Komentáře
  • Deník

    Inflace vyhnala Čechy z restaurací, jedí z krabiček. Podnikům hrozí krach

    Před 28 dny
    Guláš s knedlíky, sekaná s bramborovou kaší nebo tradiční český „smažák“ s hranolky. Tedy běžná nabídka poledních menu českých restaurací. Přesně tato jídla ale tuzemským strávníkům ve veřejném stravování již nestačí. Stále častěji si proto na oběd nosí do práce krabičky s vlastními kulinářskými výtvory.
     Komentáře
  • Newstream

    Smažák už stačit nebude. Aby restaurace krizi překonaly musí nabídnout víc

    Před 29 dny
    Čechů, kteří chodí na obědy významně ubylo. A na podzim jich v restauracích bude ještě méně. Aby podniky krizi ustály musí inovovat. Nabídnout mnohem víc než smažák, varují zástupci gastra.
     Komentáře
  • Newstream

    Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Hledáme další ruce

    Před 29 dny
    Topinka má za sebou prvních osm dnů provozu. Pocity z toho mám nejrůznější, oscilují někde mezi vyčerpáním a euforií. Snažím se z prvního týdne vyvodit nějaké závěry a poučit se z nich. Jde to obtížně, protože nic z toho, co jsme zažili, se nemusí opakovat. Situace na bojišti se mění každou vteřinou a nejvíc ji vystihuje výraz nevyzpytatelná.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Gulášfest ve Valašském Meziříčí nabídne více než 30 druhů gulášů

    Před 30 dny
    Více než 30 druhů gulášů nabídne 19. ročník Gulášfestu ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Na své si přijdou také vegetariáni, několik druhů gulášů bude bez masa.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Zmrzlinový krámek na Bruntálsku je hitem, na burčákovou či pivní se tu stojí fronty

    Před 1 měsícem
    Do Lichnova na Bruntálsku v posledním roce míří stovky lidí, aby si pochutnaly na místní vyhlášené zmrzlině.
     Komentáře
  • Příbram

    Gastro agent hodnotí: Restaurace Atollo

    Před 1 měsícem
    Restaurace Atollo se nachází na kraji Mariánské ulice v těsné blízkosti náměstí na Březových Horách. Hosté mohou využít přilehlé parkoviště a v případě vysoké obsazenosti i parkovací plochy kolem náměstí.
     Komentáře
  • Události247

    Restauratéři: Schválením zákazu plastových obalů způsobí zdražení v restauracích

    Před 1 měsícem
    Zákonodárci odložili odsouhlasení zákazu plastových obalů. Zástupci gastronomie upozorňují, že omezení se promítne do cen v restauracích.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Rakouské pohostinství nemá personál, protože ho špatně platí. Vláda shání lidi v zahraničí

    Před 1 měsícem
    Pohostinství v sousedním Rakousku se ocitá mezi mlýnskými kameny. Tamní vláda na jedné straně zmírňuje překážky pro zaměstnávání servírek a číšníků z tzv. třetích zemí, komora práce však varuje před zhoršujícími se podmínkami personálu v gastronomii a poukazuje na výrazný nárůst případů porušování pracovního práva.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Zákaz plastových obalů způsobí další zdražení, varují restauratéři. Kdy nastane?

    Před 1 měsícem
    Konec plastových kelímků, příborů, brček a talířů v restauracích, bistrech a fast foodech. Omezení plastů v gastronomii odsouhlasila už před časem vláda Andreje Babiše. V pátek měli poslanci zákaz plastových pomůcek, které zákazníci využívají při stravování, definitivně stvrdit, došlo však k týdennímu odkladu. Podle zástupců gastronomie v Česku se takové omezení prodraží.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Mezi českými vinaři se začaly objevovat ženy. Jsou jejich vína jiná?

    Před 1 měsícem
    Dvě dynamická vinařství z opačných koutů republiky spojuje fakt, že v jejich čele stojí mladé ženy. Obě vinařky mají jasnou představu, jak mají jejich vína vypadat, respektive chutnat.
     Komentáře
  • Newstream

    Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Skutečně jsme otevřeli

    Před 1 měsícem
    Topinku jsme otevřeli podle plánu, v pátek 1. července. Nebyla to událost století, ale vědělo se o tom, lidi se zajímali a přijelo i pár opravdu zajímavých hostů. I když pro nás je každý host stejně vážený. Pro mě je ale nejzásadnější, že jsme to zvládli. Nebylo to bez chyb, ale bylo to důstojné zahájení nové etapy bistra Topinka. Ale jsem tak unavená, že nemám sílu mít z toho radost.
     Komentáře
  • Newstream

    Petřík: Gastronomie to ustojí. Bolet to ale bude hlavně vesnické podniky

    Před 1 měsícem
    „Gastronomie má jistou dávku elasticity se přizpůsobit a nevěřím, že by prošla velkou selekcí, i když hlavně vesnické podniky to budou mít přetěžké,“ říká spolumajitel sítě Together David Petřík.
     Komentáře
  • i60

    Labužníci svůj maják v Luhačovicích dobře znají

    Před 1 měsícem
    Malé město s velkou pověstí. To jsou Luhačovice. Proslavené lázeňské místo s deseti léčivými prameny. Přes nevelkou rozlohu a jen prostřední počet obyvatel jsou největšími lázněmi na Moravě.
     Komentáře
  • Epeníze

    Vegetariánský steak není steak, říkají Francouzi

    Před 1 měsícem
    Na fakt, že výrobci potravin nesmí klamat zákazníci nepřesnými názvy svých výrobků, jsme si již zvykli. Typickým příkladem je „slavné“ pomazánkové máslo, které máslem není. Stejně tak museli změnit název některé „čokolády“ či „rum“. Nyní se podobná mračna stahují nad novou kategorií výrobků: vegetariánskými produkty.
     Komentáře
  • Zítřek

    Pražskou Kampu ovládnou pochoutky z francouzské kuchyně. Troufnete si na žabí stehýnka, šneky a jiné tamní speciality?

    Před 1 měsícem
    Pokud patříte k milovníkům francouzské kuchyně, pak byste si měli udělat čas ve dnech 12. července až 17. července a zamířit na pražskou Kampu. Už popatnácté se zde uskuteční populární Francouzské trhy. Těšit se můžete na vybrané francouzské delikatesy, šumivá vína nebo hudební vystoupení. Nudit se nebudou ani ti nejmenší návštěvníci, pro něž je připravený bohatý doprovodný program.
     Komentáře
  • Události247

    Stále více Čechů si hledá druhou práci. Kvůli inflaci z jednoho platu nejsou schopni vyjít

    Před 1 měsícem
    Jeden příjem přestává stačit stále více lidem a nejde jen o nízkopříjmové skupiny. Brigády je možné najít hlavně v gastronomii, ostraze či maloobchodě.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Jak se vaří na venkově. Tři tipy na místa, kam zajet na víkend plný chutí

    Před 1 měsícem
    Pražská, brněnská i ostravská gastronomie je dobře zmapovaná. Jak je to ale na venkově? Seznam Zprávy vyzkoušely několik „zájezdních“ hostinců a vybraly z nich tři, které se dají směle doporučit k víkendovému pobytu.
     Komentáře
  • FocusOn

    Tomáš Fekiač: Čeká nás poslední léto, kdy si dovolíme utrácet

    Před 1 měsícem
    Na podzim nás dostihne opět nová, ale tentokrát ekonomicky výraznější problémová situace. Možná tato stávající letní sezona je tou poslední, kdy si dovolíme utrácet jak na dovolených, tak v tuzemských restauracích, říká Tomáš Fekiač, manažer v gastronomii.
     Komentáře
  • Příbram

    Gastro agent hodnotí: Equitana Hotel Resort

    Před 1 měsícem
    Wellness hotel Equitana naleznete 20 kilometrů od Příbrami ve středočeských Martinicích v těsné blízkosti Březnice. Resort se na svých webových stránkách prezentuje jako ideální kombinace skvělé gastronomie, komfortního ubytování, wellness a koní. Rozsáhlé konferenční prostory nabízí zázemí pro firemní akce.
     Komentáře
  • Newstream

    Ani vyhlášené Nomě se nedařilo. Nejlepší restaurace na světě se dostala do milionové ztráty

    Před 1 měsícem
    Ani legendární kodaňské Nomě, nejlepší restauraci na světě, se byznysově moc nevede. Navzdory covidové podpoře dánské vlády se podnik dostal do milionových ztrát, upozornila agentura Bloomberg.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Dobromysl obecná má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Oblíbená je i v gastronomii

    Před 1 měsícem
    Přestože se dobromysl obecná může na první pohled zdát nenápadná, během letních měsíců vás jistě zaujme svými růžovofialovými květy a výraznou vůní. Dnes je tato bylina známá hlavně jako léčivka s protizánětlivými účinky, ale také jako oblíbené koření, které se v obchodech prodává pod názvem oregano. Hojně se pak využívá třeba v řecké, francouzské nebo italské kuchyni.
     Komentáře
  • Peníze

    Přežije česká hospoda? Po covidu drtí restaurace zdražování

    Před 1 měsícem
    Nedostatek lidí, rychle zdražující vstupy a nižší ziskovost. České restaurace bojují s důsledky covidu a připravují se na další perný rok plný nejistoty. Přežijí prý jen dobří, pro průměr nezbude na trhu místo.
     Komentáře
  • Faei

    „Polední meníčko“ bude brzy průměrně za 200 korun

    Před 1 měsícem
    Lidé v Česku už se dnes v restauraci jen těžko nenaobědvají za cenu pod 150 korun. Oběd nyní stojí průměrně 163 korun, plyne z šetření společnosti Sodexo Benefity. V Praze to je dokonce 190 korun, na Karlovarsku jen 147 korun. Průměrná cena „meníčka“ od roku 2020 narostla o 28 korun.
     Komentáře
  • Echo24

    Lockdowny, nové zvyky a inflace. Obědy v restauraci poskočily v průměru na 163 korun

    Před 1 měsícem
    Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity.
     Komentáře
  • VisitChef

    Da Andrea, bratislavský vlhký sen o Itálii

    Před 1 měsícem
    Nepolíbeni aktuální slovenskou gastronomií, dali jsme na radu místních a zkusili jsme „nej“ italskou restauraci v Bratislavě - Da Andrea. Radu, že se máme pěkně obléct, že to není žádná picoška, jsme si vzali k srdci a pořádně se na ten zážitek připravili. Kdybychom přišli nazí, nic by se nestalo.
     Komentáře
Reklama