Před 24 dny
Dnešní doba nabízí velké množství různých diet a stravovacích plánů a je poměrně obtížné se v nich zorientovat. Proto si dnes přiblížíme vývarovou dietu a podíváme se na její silné a slabé stránky. Jednou z nejnovějších diet je dieta postavená na vývaru z kostí. Ta kombinuje prvky nízkosacharidové paleo stravy s přerušovaným půstem a důrazem na konzumaci vývaru z kostí. Co je vývarová dieta? Dieta s vývarem z kostí je 21denní plán navržený naturopatickou lékařkou Kellyann Petrucci. Vývarová dieta probíhá následovně: týdenní plán se skládá ze dvou dnů v režimu přerušovaného půstu, kdy se smí konzumovat pouze 3 až 6 šálků vývaru z kostí a pěti dnů konzumace paleo potravin a 1 až 3 šálků vývaru z kostí. Přínosy vývaru z kostí Jak napovídá její název, tato dieta se točí kolem vývaru, a ten má několik potenciálních přínosů pro lidské zdraví. Vývar z kostí poskytuje kolagen typu II a želatinu, které jsou známé tím, že zlepšují vzhled pokožky (viz Inoue a kol.) a podporují zdraví trávicího traktu (viz Howard a Hirst). Kolagen obsahuje také aminokyseliny glukosamin, prolin a glycin, které podporují zdraví kloubů a zároveň udržují svalovou hmotu (viz Kumar a kol.).