Před 4 měsíciUž za pár týdnů se můžeme těšit na více než 2,3 milionu lahví Svatomartinského vína. Letos tento svěží aromatický nápoj najdeme v drtivé většině pod moderními šroubovými uzávěry. Jak budou chutnat jednotlivé odrůdy? A co všechno vůbec musí víno splňovat, aby získalo přívlastek „Svatomartinské“? Někdo nemůže dospat, jiný si zase stříhá metr do magického data – 11.11. Na Martina budeme moci konečně okoštovat, jak kvalitní byla letošní vinná réva, kterou zkušení vinaři „přetransformovali“ do skleněných lahví v podobě Svatomartinského vína. Jejich hlavní sezona je od listopadu do Vánoc. Přirozenou svěžest mladého vína si ale uchovají až do jara. „Vzhledem k příznivému průběhu sezóny budou Svatomartinská vína obecně lehčí s nižším obsahem alkoholu. Vína z odrůdy Müller Thurgau budou převážně broskvová, grepfruitová nebo s jemným muškátem. Veltlínské červené rané bude mít lehce hrozinkovo medové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském najdeme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů jako jsou limetky a mandarinky.