Zavřít
Éčka

Éčka

Nejnovější články na Seznamu na téma Éčka
  • TVguru

    Husákovy děti jedly barevné prášky do pití po kilech celoročně. Dnešním dětem by to rodiče nedali, obsahovaly E102

    Před 2 měsíci
    V dětství jsme měli mnoho návyků, o kterých jsme neměli ani tušení, že nejsou zdravé nebo prospěšné. A přesně tenhle byl jedním z nich.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Škodlivé přísady potravin: čtěte složení! Ne všechna „éčka“ jsou škodlivá

    Před 8 měsíci
    Čtete si složení produktů, když nakupujete potraviny?
     Komentáře
  • DIAstyl

    Emulgátor E407 v potravinách může narušovat střevní bariéru a zvyšovat riziko cukrovky 2. typu

    Před 9 měsíci
    Některá „éčka“ byla schválena už před pořádnou řádkou let a byla dlouho považována za bezpečná. V průběhu času byla ale některá z nich identifikována jako riziková a jejich používání v potravinách bylo zakázáno. Nové technologie a metody naštěstí umožňují průběžně odhalovat další rizika. Vědci nyní zjistili, že potravinářská přídatná látka karagenan může vést k zánětlivým střevním onemocněním, vředům a zvýšené hladině cukru v krvi.
     Komentáře
  • Žena-in

    Kupované sušené ovoce může způsobit alergie, nevolnost nebo bolest hlavy. Dobře čtěte etiketu a hledejte riziková "Éčka"

    Před 10 měsíci
    Sušené ovoce tělu prospívá, protože je v něm zachována většina živin z ovoce čerstvého. Je bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerály a vitamíny. Bohužel ale ve spoustě případů obsahuje i přídatnou látku E220, která je považována za alergen a není vůbec vhodná pro děti. A aby toho nebylo málo, tak navíc i ničí některé vitamíny.
     Komentáře
  • Vitalia

    Pacient míří domů po čtyřech měsících na ECMO. Nefungovaly mu plíce kvůli zápalu

    Před 1 rokem
    Petr Paraska kvůli komplikacím při zápalu plic strávil čtyři měsíce na mimotělním oběhu. I tak jej dokázali lékaři z FN Ostrava vzít třeba několikrát na vzduch. Na začátku srpna jej propustili do ošetřování okresní nemocnice a pan Paraska se těší na návrat domů. Úsměv, který dvaapadesátiletému Petru Paraskovi ze Šumperska vykouzlila možnost vidět zase oblohu, si čtenáři Vitalia.cz možná ještě pamatují.
     Komentáře
  • Ekonews

    V Praze otevřelo první bezmasé řeznictví. Nabízí tlačenku či párek z fazolí a sóji

    Před 1 rokem
    Rostlinnou šunku, párky nebo paštiku nabízí na svém pultu veganské řeznictví Bezmasna.Alternativy masových produktů majitelé vyrábějí podle vlastních receptur a v nabídce mají i hotová jídla.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Emulgátory v cukrovinkách a sušenkách mohou přispívat k rozvoji cukrovky II. typu

    Před 1 rokem
    Kromě nevhodného životního stylu může riziko diabetu II. typu zvyšovat i konzumace ultrazpracovaných potravin. Francouzští vědci v rámci nového výzkumu identifikovali sedm emulgátorů, které se nacházejí v ultrazpracovaných potravinách a které jsou spojeny se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky II. typu.
     Komentáře
  • IT pro Tebe

    Toxické „éčko“ v limonádách je dostane konečně zákaz od FDA

    Před 2 roky
    Perlivé nápoje a limonády mají asi všichni rádi, a to hlavně v letních měsících, kdy se jich jen na našem území vypije opravdu obrovské množství. Většina těchto slazených limonád, ale vůbec neprospívá našemu zdraví nehledě na vysoký obsah cukru v těchto nápojích.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Sbírat éčka v potravinách není dobrou hrou

    Před 2 roky
    Moderní potravinářský průmysl se spoléhá na různé konzervační a přídané látky, které prodlužují trvanlivost, zvýrazňují chuť a udržují bezpečnost potravin. Mezi spotřebiteli však rostou obavy z možných zdravotních důsledků konzumace potravin s těmito syntetickými látkami.
     Komentáře
  • Newstream

    Pavel Maurer: Potraviny Klasa pro mě nejsou zárukou kvality. Bohužel

    Před 2 roky
    Jaký je rozdíl mezi šunkou standard a šunkou nejvyšší kvality? Je "éčko" v potravinách vždy škodlivé? Gurmet Pavel Maurer se tentokrát zaměřil na etikety českých potravin. I když je sám spíš nestuduje, Češi to k jeho překvapení většinou dělají.
     Komentáře
  • Žena-in

    Pochybná barviva v potravinách i sladkostech. Tato „éčka“ jsou pro děti naprosto nevhodná

    Před 2 roky
    Znáte to – co je výrazné, to nejvíce přitahuje dětské oči. Platí to bezezbytku i pro potraviny. Pestrobarevné sladkosti jsou sice na první pohled lákavé, ale dost často bohužel také absolutně nevhodné. Nejen pro nejmenší strávníky.
     Komentáře
  • Rungo

    ”Éčka”, která jsou na blacklistu. Váš seznam na ledničku a nákupní lístek

    Před 3 roky
    “Nejez to! Nevidíš, kolik je v tom éček?” Často planý poplach vyvolaný neznalostí problematiky potravinových aditiv. Ne nebudeme tady obhajovat konzumaci potravin obsahujících konzervanty, barviva a přísady, ukážeme vám však, co si pod jednotlivými čísly následujícími za písmenem E můžete představit. Která čísla jsou neškodná, kterým se naopak vyhnout přiblížil redaktor a poradce pro výživu a člen aliance výživových poradců Martin Kubala.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Zdravá versus škodlivá "éčka": Víte, která jsou která?

    Před 3 roky
    Záhadná a tolik diskutovaná éčka – proč děsí a kdy není třeba se jich bát? Pojďte s námi prozkoumat tajemný kód. Zjistit, která éčka škodí a která naopak lidskému organismu prospívají!
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Cesta ke štíhlé postavě: Pozor na nevhodné snídaně, příliš cvičení a další špatné návyky, které brání v hubnutí

    Před 3 roky
    Držíte dietu, jíte zdravě, cvičíte každý den, ale vaše váha ukazuje stále stejně ne-li více? Nezoufejte, nejste v tom sami. Problémem bývají určité návyky, které se sice tváří nevinně, ale naopak každý den zpomalují metabolismus a brání v hubnutí.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Potravinářská červeň E129: barvivo zakázané ve spoustě zemí

    Před 3 roky
    Potravinářská červeň, nebo také červeň allura či označení E129 skrývá pod svým názvem jednu a tu samou látku. Jedná se o umělé barvivo. Jak asi víme, umělá barviva nejsou prospěšné pro naše zdraví. Jedná se o dusíkaté barvivo, které existuje ve formě sodné soli. Charakteristická je pro něj červená barva. Toto syntetické barvivo je odolné vůči světlu a teplotě, navíc se dobře rozpouští ve vodě. To z něj dělá naprosto skvělé barvivo pro potraviny, protože při vystavení výše zmíněným podmínkám nemění své vlastnosti.
     Komentáře
  • Žena-in

    Strašák jménem éčka. Která z nich jsou nebezpečná a je lepší se jim úplně vyhnout?

    Před 3 roky
    Víte, jaké jídlo si dáváte do nákupního košíku? Dáváte si pozor, aby neobsahovalo zbytečně moc cukru či nebylo až moc tučné? Naneštěstí ne vždy jsou cukry hlavním rizikem pro lidské zdraví. Větším rizikem jsou pravidelné dávky některých éček! Na které z nich si dát extra pozor?
     Komentáře
  • Vitalia

    Test cukrovinek ukázal na problém ve složení populárních bonbónů

    Před 3 roky
    Spotřebitelská organizace dTest se zaměřila na složení dražovaných bonbónů z ČR a Německa. Srovnání odhalilo sporná éčka, nejhůře dopadla známá značka. Dobrou zprávou je, že i bonbóny dnes mohou být vcelku přírodní a bez éček. Tou špatnou, že problematické složení mají zejména slavné značky. „Zatímco menší výrobci dětmi oblíbených cukrovinek se snaží v co nejvyšší míře přejít od éčkových barviv k přírodním alternativám, známé větší značky stále spoléhají na obávaná éčka. Vyplývá to ze srovnání třicítky různých dražovaných bonbónů od známých firem i privátních značek obchodních řetězců, pro které se dTest vydal do českých i německých obchodů,“ informuje spotřebitelská organizace v tiskové zprávě.
     Komentáře
  • Vitalia

    Titanová běloba v lécích zůstane, i když v potravinách končí pro podezření na toxicitu

    Před 3 roky
    Oxid titaničitý neboli titanová běloba se bude používat v lécích i po prázdninách, kdy jej musí zcela vyřadit výrobci potravin. Existuje totiž podezření, že se podílí na změnách DNA. V lécích má ovšem tato látka natolik unikátní postavení, že ji Evropská komise zatím toleruje. Farmaceutickým firmám ale doporučila intenzivně pracovat na její náhradě. Kromě oxidu titaničitého se jí říká také titanová běloba, TiO2 nebo E 171. Řeč je o chemické sloučenině, která ještě před pár lety byla všude – v potravinách, lécích, kosmetice, nátěrových hmotách nebo plastech. Od jejího používání se ale ustupuje a letos ji Evropská komise (EK) zcela zakázala v potravinářství.
     Komentáře
  • Vitalia

    Oxid titaničitý je podezřelý z toxicity. EFSA ho v potravinářství zakázala

    Před 3 roky
    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) opakovaně nechával pro možnou škodlivost prozkoumávat oxid titaničitý, který v potravinářství slouží zejména jako bělidlo. Nové důkazy EFSA přesvědčily o tom, že látku zvanou také titanová běloba nelze považovat za bezpečnou. A proto musí zmizet z čokolád, cukrovinek i zmrzlin. Kdy? A co na to výrobci? Říká se mu oxid titaničitý, titanová běloba, TiO2 nebo E 171. Jde o látku částečně vyrobenou z nanočástic, která se uplatní jak v průmyslové výrobě, tak v potravinářství. Jenže nad titanovou bělobou se již nějaký čas stahovala mračna a nyní ji Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zakázal v potravinářství používat. Zjišťovali jsme, jak se se zákazem oxidu titaničitého vypořádají výrobci, zda hledají náhrady nebo výrobky s E 171 letos v létě prostě stáhnou z trhu.
     Komentáře
  • Vitalia

    Když je označení „bez Éček“ jen trik

    Před 3 roky
    Označování potravin „bez Éček“ je v některých případech klamáním spotřebitele. Výrobci tak porušují pravidla ve značení svých produktů a od července by za to měli dostávat pokuty. Na evropském, ale i na našem trhu se v minulosti prodávaly a stále ještě prodávají potraviny označované na obalech výrobků jako potraviny „bez Éček“ nebo „bez přidaných E“. Kvůli nim aktualizovalo ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní zemědělskou potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou dva roky staré stanovisko k posuzování takto označovaných potravin kontrolními orgány.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Tajemná řeč éček v potravinách

    Před 4 roky
    Jak je to vlastně s těmi éčky? Co to vůbec éčka jsou a na které z nich si dát pozor? A proč se vůbec používají, když jsou škodlivá? Přesně tyhle otázky si zodpovíme v následujícím článku.
     Komentáře
  • Dobrá kondice

    Jak se vyznat v informacích na obale potravin

    Před 4 roky
    V obchodech s potravinami dnes najdeme nepřeberné množství značek od každého druhu zboží, což na jednu stranu umožňuje velké možnosti výběru, ale zároveň je v tom jistá záludnost. Rozdíly ve složení nabízených produktů jsou leckdy propastné a zákazník je odkázaný na podrobné čtení etiket. Ruku na srdce, čtete podrobné informace na obalech? A víte, co všechny ty údaje znamenají?
     Komentáře
  • Dobrá kondice

    Éčka ve stravě

    Před 5 roky
    Všichni se jim snažíme vyhnout – Éčka zkrátka nechceme. Ale víte, co jednotlivá Éčka vlastně znamenají? Ne vždycky je to totiž nevhodný konzervant či chemické potravinářské barvivo. Můžou být dokonce zdraví prospěšná!
     Komentáře
  • Žena-in

    Nadýchané moučníky bez prášku do pečiva. Poradíme, jak ho nahradit

    Před 6 roky
    Ať už ho právě nemáte po ruce, nebo vám nevyhovuje jeho složení či chuť, prášek do pečiva není nenahraditelný. Máme pro vás tipy na přísady, které se postarají o nadýchané moučníky.
     Komentáře
  • Žena

    Játrům škodí víc léky než alkohol

    Před 10 roky
    Játra nebolí. O to víc je musíme chránit! Hlavně sami před sebou.
     Komentáře
Reklama