Před 1 rokem
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) opakovaně nechával pro možnou škodlivost prozkoumávat oxid titaničitý, který v potravinářství slouží zejména jako bělidlo. Nové důkazy EFSA přesvědčily o tom, že látku zvanou také titanová běloba nelze považovat za bezpečnou. A proto musí zmizet z čokolád, cukrovinek i zmrzlin. Kdy? A co na to výrobci? Říká se mu oxid titaničitý, titanová běloba, TiO2 nebo E 171. Jde o látku částečně vyrobenou z nanočástic, která se uplatní jak v průmyslové výrobě, tak v potravinářství. Jenže nad titanovou bělobou se již nějaký čas stahovala mračna a nyní ji Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zakázal v potravinářství používat. Zjišťovali jsme, jak se se zákazem oxidu titaničitého vypořádají výrobci, zda hledají náhrady nebo výrobky s E 171 letos v létě prostě stáhnou z trhu.