Zavřít
Mléko

Mléko

Nejnovější články na Seznamu na téma Mléko
  • Žena-in

    Zajeté mýty o mléce: Dospělý člověk nedokáže mléko vůbec trávit a laktózová intolerance je totéž co alergie na mléko

    Před 24 minutami
    Mléko je součástí jídelníčku lidí už po čtyři tisíce let. Zejména v posledních letech však společností rezonuje řada mýtů či polopravd týkající se této potraviny. Jak je to s mlékem ve skutečnosti se dozvíte v článku.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Zlevnili jsme v akcích. Jiné mléko už se téměř neprodává, říká šéf mlékáren

    Před 10 hodinami
    Ceny se zastavily, ty akční klesají, říká Michal Brada, šéf české filiálky světové mlékárenské jedničky Lactalis. Právě v akcích se prodává většina výrobků.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Připravte si donuty jako z amerického filmu – není to těžké, fíglem je vlažné mléko a práce rukou

    Před 11 hodinami
    Připravte si donuty jako z amerického filmu – není to těžké, fíglem je vlažné mléko a práce rukou. Americká kobliha, tak bychom mohli přezdívat donutu, koblize s dírou uprostřed, kterou proslavil především seriál Simpsonovi a američtí policisté.
     Komentáře
  • Žena-in

    Knedlík není věda, říká šéfkuchař Petr Kosiner

    Před 1 dnem
    Dříve tento pokrm musela umět uvařit prý každá dcera. Až když si dovednost připravit knedlík osvojila, mohla se vdávat. Časy se změnily a preference strávníků také. Tato příloha, která patří do tradiční kuchyně nejen Česka, ale třeba také Německa či Rakouska, si opět získává místo na výsluní jako klenot mezi delikatesami. Že se přípravy knedlíků není třeba bát, přiblížil Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička, která se na ně specializuje.
     Komentáře
  • Apetit

    Jídelníček Marilyn Monroe: Předběhla dobu a jedla po vzoru paleo diety. Vaření jí bavilo

    Před 2 dny
    Norma Jeane Mortenson, kterou celý svět zná jako Marilyn Monroe, okouzlovala na filmovém plátně svými dokonalými křivkami. Co jedla, aby si svou božskou postavu udržela? Její jídelníček vás možná překvapí!
     Komentáře
  • Kondice

    Káva s mlékem způsobuje rakovinu aneb Nepravdy, které se kolují o kávě

    Před 3 dny
    Víte, že se denně na celé planetě vypijí asi dvě miliardy šálků kávy? Tenhle voňavý nápoj našemu tělu dodává energii, zvyšuje soustředěnost a potlačuje únavu. A k tomu ještě skvěle chutná! Na neděli 1. října připadá Mezinárodní den kávy. Víte, jaké mýty o kávě – neboli černém zlatu – kolují ve světě?
     Komentáře
  • Novinky

    Řetězce v Česku slibují zlevňování potravin

    Před 3 dny
    Poté, co začali zlevňovat zemědělci, a do jisté míry i potravináři, se konečně zákazníci dočkali i snížení cen řady potravin v supermarketech. Řetězce slibují, že pokles cen dodavatelů budou i dále promítat do cen. Roli hraje i menší ochota Čechů utrácet a také tlak na ceny při dovozech nákupů ze zahraničí, především z Polska.
     Komentáře
  • WN24

    K čemu je dobrý vitamín B12

    Před 4 dny
    Vitamíny jsou životně důležité pro fungování našeho těla. Každý z nich hraje jinou klíčovou roli. Níže se dozvíte, proč vitamín B12 potřebujeme a jak ho získat více z jídla.
     Komentáře
  • OnlyU

    Bejgli: Zkuste sváteční maďarské pečivo s různými náplněmi

    Před 4 dny
    Bejgli na první pohled připomíná klasický závin. Jídlo pochází z Maďarska, kde se tradičně konzumuje na Vánoce. Podle webu Budapest Cooking Class patří dokonce v zemi k nejoblíbenějším svátečním pokrmům vůbec. Zdroj
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Jan Libíček zemřel během natáčení. Vypil zkažené mléko po Menšíkovi a zkolaboval

    Před 4 dny
    Herec Jan Libíček by ve čtvrtek oslavil 92. narozeniny. Před kamerou ztvárnil desítky nezapomenutelných filmových a seriálových rolí. Jeho život vyhasl předčasně, uprostřed natáčení komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Bylo mu pouhých 42 let. Jaké bylo jeho soukromí a jak na něj vzpomínají kolegové, kteří s ním pracovali?
     Komentáře
  • České noviny

    Vláda schválila 243 milionů korun pro producenty ovoce, zeleniny, chmele a mléka

    Před 4 dny
    Vláda dnes schválila mimořádnou podporu 243 milionů korun pěstitelům ovoce, zeleniny a chmele a producentům mléka. Na sociální síti X to uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ministerstvo zemdělství už dříve uvedlo, že tato odvětví jsou v důsledku války na Ukrajině nejvíce zasažena narušením trhu a která se potýkají s výrazným zvýšením cen energií, krmiv nebo hnojiv. Z částky 243 milionů korun tvoří 163 milionů korun podpora Evropské komise, dalších 80 milionů korun půjde ze státního rozpočtu.
     Komentáře
  • StyleUp

    Pravidelné pití kávy podporuje správnou funkci jater

    Před 6 dny
    Káva je lahodný nápoj, který milují miliony lidí na celém světě. Vyplatí se její konzumace, nebo naopak našemu tělu škodí? Pokud si ji dáváte černou a nepijete několik šálků denně, rozhodně je tělu prospěšná. Aby měla účinek i na vaše játra, potřebujete ji pít právě černou, bez přídavku cukru nebo smetany či mléka. Káva nebo černý čaj dokážou ochránit játra před poškozením.
     Komentáře
  • StyleUp

    Hnojivo z mléka rostliny posílí a podpoří je v růstu

    Před 6 dny
    Domácí, přírodní hnojiva jsou vynikajícími náhradami minerálních produktů dostupných v obchodech. Tato metoda je mnohem levnější a umožňuje využít odpad z kuchyně. Díky tomu pomůžete svým rostlinám, ale také své peněžence. Můžete například zkusit využít obyčejného sušeného mléka. Hnojivo ze sušeného mléka Ukazuje se, že sušené mléko funguje jako přírodní hnojivo pro rostliny. Toto je perfektní řešení, pokud nechcete ničím plýtvat. Když mléko ztratí svoji trvanlivost, nemusí se hned vyhodit. Sušené mléko je zdrojem bílkovin a může být přísadou do substrátu pro rostliny milující vápník, cukry přítomné v mléce jsou živnou půdou pro půdní mikroorganismy.
     Komentáře
  • Wizard Michal
    naSeznam Médium

    Smysly trochu jinak – vnímavost včel

    Před 7 dny
    Smysl je schopnost organismu přijímat určitý druh informací z okolí. Co byste řekli na to, že takoví dříči, kterými jsou včely mají své emoce a sny? A nejsou jen o práci.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Probiotická bomba: Kefír má silné antibakteriální vlastnosti, může zlepšovat i zdraví kostí

    Před 7 dny
    Kefír je jedním z nejzdravějších nápojů. Prospívá vnitřním orgánům, kostem i psychice. Navíc jej velmi jednoduše připravíte doma, a to i když nepijete mléko.
     Komentáře
  • Svět hospodářství

    MZe chce rozdělit 243 milionů korun producentům ovoce, zeleniny, chmele a mléka

    Před 8 dny
    Ministerstvo zemědělství chce částkou 243 milionů korun podpořit pěstitele ovoce, zeleniny, chmele a producenty mléka.
     Komentáře
  • Pražská Drbna

    Ministerstvo zemědělství chce rozdělit 243 milionů producentům vybraných plodin

    Před 8 dny
    Ministerstvo zemědělství chce částkou 243 milionů korun podpořit pěstitele ovoce, zeleniny, chmele a producenty mléka. Právě to jsou podle úřadu odvětví, která jsou v důsledku války na Ukrajině nejvíce zasažena narušením trhu a která se potýkají s výrazným zvýšením cen energií, krmiv nebo hnojiv. Z částky 243 milionů korun tvoří 163 milionů korun podpora Evropské komise, dalších 80 milionů korun by šlo ze státního rozpočtu. Vyplývá to z materiálů k návrhu nařízení vlády, který ve středu projedná vláda.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Dokonalý makový koláč s drobenkou

    Před 8 dny
    Makový koláč: 280g hladké mouky, 140g cukru, 1 lžička kypřícího prášku, 150g rostlinného másla/margarínu, kůra z 1 citronu, špetka soli. Maková náplň: 100g mletého máku, 350ml rostlinného mléka, 40g cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 90g malin, 2 lžíce chia semínek 🌿Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, formu o průměru 20cm si vymažeme tukem, nebo vyložíme pečícím papírem. 🌿Do mísy nasypeme mouku, cukr, kypřící prášek, špetku soli, nastrouhanou kůru z citronu a změklé rostlinné máslo, rukama zpracujeme do těsta. 🌿Zhruba ⅔ těsta rozprostřeme nejlépe rukama do formy, nezapomeneme i na okraje a dno propícháme vidličkou, aby se nám těsto nenafouklo. 🌿Rostlinné mléko, mák, škrob, chia semínka a cukru přivedeme za stálého míchání k varu a krátce povaříme dokud směs nezačne houstnout. Potom vmícháme maliny a stáhneme z plotny. 🌿Makovou náplň rozetřeme na těsto a zbytek těsta rozdrobíme jako drobenku na mák. Pečeme cca 45 minut.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak si doma otevřít kokos? Postupujte podle návodu

    Před 9 dny
    Kokosový ořech představuje kousek exotiky, kterou si dnes můžeme domů přinést prakticky z každého supermarketu. Nadšení z exotického plodu však často rychle vystřídá bezmoc z neschopnosti dostat se k jeho dužině a osvěžujícímu mléku. Otevřít kokos však není tak těžké, chce to jen ten správný grif.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Rychlý nepečený dezert. Už za 10 minut z mléka a čokolády

    Před 9 dny
    Našli byste rádi nějaký rychlý nepečený dezert? Tento článek vám ukáže, jak udělat nepečený dezert, který si připravíte už během deseti minut ze dvou hlavních surovin, kterými jsou mléko a čokoláda. Bez ohledu na vaše kulinářské zkušenosti vám návod pomůže vytvořit čokoládový mousse dezert, který oslní všechny milovníky čokolády ve vašem okolí. Tak pojďme na to.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Postřik z kravského mléka eliminuje mšice na zahradě i doma na parapetu

    Před 10 dny
    Péče o rostliny je pro mnohé z nás terapeutickou záležitostí. Avšak i přes naši bedlivou péči se můžeme setkat s problémy jako jsou mšice, které dokážou rostliny poškodit.
     Komentáře
  • Receptovník

    Zdrojem vápníku je kromě mléka také některá zelenina

    Před 11 dny
    Kravské mléko a výrobky z něj jsou sice zdraví prospěšné, roste však počet těch, kteří mají laktózovou intoleranci. A nejnovější výzkumy naznačují, že zatímco v dětství savci obvykle mléko dobře tráví, v dospělosti s tím mohou mít lidé potíže. A tak je vhodné zvážit, zda v jídelníčku neponechat jen zdravé bílé jogurty a tvarohy a mléko jako takové nenahradit nějakou rostlinnou alternativou. Někteří lidé pak namítnou, že mléko je jedním z nejlepších zdrojů vápníku. To je sice pravda, ale v tomhle směru není zdaleka jedinou běžně dostupnou potravinou. Existují dokonce různé druhy zeleniny, které mají vápníku více než mléko. A jsou bohaté i na další důležité látky.
     Komentáře
  • Kondice

    Tohle je pět největších mýtů o mléku. Proč se tvrdí, že zahleňuje?

    Před 11 dny
    Když jsme byli malí, rodiče i babičky nám nalévaly mléko s tím nejlepším úmyslem – je přece dobré na kosti! Dnes si společně s mlékem do kávy naléváme i jistou dávku pochybností, zda svému tělu neškodíme. Existuje ale opravdu důvod, abychom si mléko odpírali?
     Komentáře
  • Novinky

    V obchodě může zlevnit mléko nebo drůbeží maso, řekl šéf svazu

    Před 12 dny
    Pokles zemědělských cen se na pultech obchodů projeví u mléčných výrobků, určitá šance na zlevnění je i u drůbežího či hovězího masa nebo pečiva, řekl Právu předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Vepřové či brambory však zůstanou dražší, než jsme bývali zvyklí.
     Komentáře
  • Žena-in

    Sklenici mléka před spaním si dopřávaly už naše babičky. Skutečný vliv na spánek je vysvětlen vědci

    Před 12 dny
    Pro klidný spánek je vhodné dodržovat určité spánkové rituály, a tedy chodit spát přibližně ve stejný čas, před ulehnutím vyvětrat, minimalizovat světlo v místnosti a zcela se vyvarovat modrému světlu. Mnozí ale znají také radu, kterou se řídily už naše babičky. Tato rada se přenáší z generace na generaci a spočívá ve sklenici mléka, podávaného před spaním.
     Komentáře
  • WN24

    Intolerance laktózy u dětí

    Před 14 dny
    Laktóza je přírodní cukr, který se nachází v živočišném mléce. Co dělat, pokud máte podezření, že vaše dítě trpí příznaky intolerance?
     Komentáře
  • Špetka Valašska

    Pohanková kaše. Výborná naslano i nasladko

    Před 14 dny
    Jednoduché jídlo, které se dá uvařit naslano i nasladko - to je pohanka!
     Komentáře
  • Žena-in

    Rostlinná mléka mají méně bílkovin, vápníku a vitamínu D než kravské mléko, říká studie

    Před 14 dny
    Pokud jste milovníkem ovesného, mandlového, sójového nebo třeba kokosového mléka, máte v dnešní době v supermarketech už z čeho vybírat. Ať už jste vegan, máte alergii na laktózu, nebo vám zkrátka jen chutná, v dnešní době už není problém si dát kávu nebo cereálie s rostlinným mlékem. Většina má však méně bílkovin, vápníku a vitamínu D než kravské mléko.
     Komentáře
  • Adbz

    Jak zalévat orchidej tak, aby kvetla nepřetržitě: Tajemství je v použití mléka

    Před 14 dny
    Orchidej je na pěstování poměrně náročná. Dopřejte jí hnojivo s ideálním poměrem živin a minerálů a bude vás těšit svými květy bez přestávky.
     Komentáře
  • OnlyU

    Medvědí mléko: Dle babských rad zažene každou přicházející nemoc

    Před 15 dny
    Počasí venku se každým dnem mění a začíná období podzimních nemocí. Pokud se zničehonic začnete cítit špatně, možná na vás něco leze, a je tak třeba začít urychleně jednat. Slyšeli jste už o zázračném léku s názvem medvědí mléko? Zdroj
     Komentáře
  • EgoMan

    Žaludeční problémy po ranní kávě zmírní dobrá snídaně, mléko nebo jiný typ kávy

    Před 15 dny
    Mnoho lidí má velký problém. Jakmile si dají ráno kávu, mají nepříjemné žaludeční problémy. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si můžete užít ranní kávu i v případě, že vám obvykle nesedí nebo máte žaludeční vředy. Musíte jen zvolit správnou kávu a zajistit, aby vám po ní nebylo špatně. Poradíme vám, jak to udělat a vychutnat si ranní šálek horké kávy. Jak ovlivňuje káva žaludeční vředy? Říká se, že pití kávy nalačno zvyšuje riziko žaludečních vředů. Naštěstí to podle nových výzkumů není pravda. Na vznik této nemoci má vliv hlavně bakterie Helicobacter pylori.
     Komentáře
  • Jímeto

    Syrové mléko: Trend, který může být nebezpečný. Pasterizace má své opodstatnění

    Před 15 dny
    V dnešní době se často diskutuje o výhodách nepasterizovaného mléka, které je preferováno některými zastánci zdravého životního stylu. Ti považují nepasterizované neboli raw (syrové) mléko za zdravější a bohatší na prospěšné látky. Skutečnost je však jiná. Pasterizace je proces, při kterém se mléko zahřeje na určenou teplotu, která má za úkol zničit patogenní mikroorganismy. Tato metoda byla vyvinuta v 19. století a slouží k prodloužení trvanlivosti mléka. Existují různé způsoby pasterizace, od krátkodobého zahřívání na 71–85 °C po dobu několika sekund až po metodu UHT (Ultra High Temperature), kdy se mléko zahřeje na teplotu 135–150 °C na 1 až 2 sekundy. Pasterizace je považována za šetrnější metodu úpravy než převaření. Nepasterizované mléko, jak název naznačuje, není podrobeno procesu pasterizace. Zůstává v syrovém stavu a neprochází teplotou, která by zničila patogenní mikroorganismy. Zastánci nepasterizovaného mléka tvrdí, že obsahuje více prospěšných živin, a zmiňují i další výhody. Možné benefity raw mléka Zastánci syrového mléka tvrdí, že se jedná o plnohodnotnou přírodní potravinu, která obsahuje více aminokyselin, antimikrobiálních látek, vitaminů, minerálů a mastných kyselin než pasterizované mléko. Tvrdí také, že je lepší volbou pro osoby s intolerancí laktózy, astmatem a autoimunitními a alergickými onemocněními. Co na to říká věda? Odborníci mají na nepasterizované mléko poněkud odlišný názor. Pasterizací mléka nedochází k výraznému úbytku vitaminů, sacharidů, minerálních látek ani tuků. Rozsáhlá metaanalýza 40 studií zjistila pouze malé ztráty ve vodě rozpustných vitaminů B1, B6, B9, B12 a C. Vzhledem k již tak nízkému obsahu těchto živin v mléce byly tyto ztráty bezvýznamné. Studie nezjistily ani žádné významné rozdíly v obsahu mastných kyselin a pasterizací nedochází ani ke ztrátě bílkoviny kasein, protože ten je tepelně stabilní. Metaanalýza z roku 2020 spojuje konzumaci syrového mléka s nižším výskytem astmatu a alergické rýmy (senné rýmy) u dětí. Je však důležité zdůraznit, že na vzniku alergií a astmatu se podepisuje mnoho faktorů včetně genetiky, environmentálních vlivů a životního stylu. Ani pro osoby s intolerancí laktózy nemáme dobrou zprávu. Ve studii z roku 2014 16 dospělých osob s intolerancí laktózy pilo syrové, pasterizované nebo sójové mléko v náhodném pořadí po dobu tří osmidenních období. Účastníci nepozorovali ve svém zažívání žádné rozdíly, ať už pili syrové, nebo pasterizované mléko. Proč se syrovému mléku raději vyhnout? Nejenže byla většina z tvrzení udávaných příznivci syrového mléka vyvrácena, nepasterizované mléko s sebou navíc nese značné riziko onemocnění. Podle studie z roku 2017 jsou nepasterizované mléčné výrobky příčinou 840x více onemocnění a 45x více hospitalizací než pasterizované mléčné výrobky. https://www.jimeto.cz/co-jist-kdyz-kourite-nebo-se-snazite-prestat-castecne-odcinte-skody-a-zaradte-potraviny-zhorsujici-chut-na-cigarety/ Jelikož syrové mléko neprojde teplotou ničící patogeny, může obsahovat např. bakterie Salmonella, E. Coli, Campylobacter a Listeria. Ty se do mléka dostanou z prostředí, z dojicího zařízení nebo třeba z vemen krav. Na základě všech výše uvedených informací nelze konzumaci syrového mléka v žádném případě doporučit. Zdroj: Solenne Costard, Outbreak-Related Disease Burden Associated with Consumption of Unpasteurized Cow’s Milk and Cheese, United States, 2009–2014, 2017, Lauren E Macdonald, A systematic review and meta-analysis of the effects of pasteurization on milk vitamins, and evidence for raw milk consumption and other health-related outcomes, 2011, Tabea Brick, The Beneficial Effect of Farm Milk Consumption on Asthma, Allergies, and Infections: From Meta-Analysis of Evidence to Clinical Trial,
     Komentáře
  • Vlasta

    15 tipů, jak si správně čistit pleť a předejít akné i vráskám. Přidejte množství a nezapomínejte na rty

    Před 16 dny
    Během prázdnin to šlo trochu šidit, ale s návratem do všedních dní se věnujte pleti o pár minut déle. Poradíme, jak se odlíčit a udržet pleť krásnou a zdravou.
     Komentáře
  • Gardening

    Ovocné mlsání se někdy vymkne kontrole. I ta nejodolnější skvrna má však své řešení

    Před 16 dny
    Nejen léto láká na lahodné sezónní ovoce. Bohužel se po jeho konzumaci mohou někdy na oblečení objevit obtížně odstranitelné skvrny, které klasický prací prášek nevypere. Naštěstí můžeme sáhnout po přírodních odstraňovačích skvrn, které si s nimi úspěšně poradí.
     Komentáře
  • Adbz

    Jak ověřit kvalitu mléka: Stačí si ho kápnout za nehet a sledovat, jak reaguje

    Před 18 dny
    Tento jednoduchý trik vám pomůže zjistit kvalitu kravského mléka a případně vás ušetří od celé řady nepříjemností. Postačí vám k tomu jen jediná kapka.
     Komentáře
  • Jímeto

    Rozšířený mýtus, že mléko zahleňuje, způsobuje zdravotní rizika

    Před 19 dny
    Určitě jste se již někdy setkali s tvrzením, že mléko zahleňuje.
     Komentáře
  • Befity

    Zdravá domácí ledová káva

    Před 20 dny
    S přibývajícím sluncem a stoupajícími teplotami není nic lepšího než osvěžující ledová káva, která povzbudí vaše smysly. Ale co kdybyste si tento oblíbený nápoj mohli vychutnat v pohodlí domova a se zdravým nádechem? Není to vůbec nic složitého a určitě si tento nápoj rychle oblíbíte. Jak si ledovou kávu připravit a jaké jsou výhody její konzumace?
     Komentáře
  • Deník magazín

    Voda dobře nehydratuje, šíří se ve velkém na internetu. Jak je to doopravdy?

    Před 20 dny
    „Voda není ta správná tekutina, která nás dokáže nejlépe hydratovat, čili zavodnit,“ opakovalo se nedávno v různých textech, které lidé mohli číst na internetu. Je to pravda? Záleží na tom, kdy nebo jak pijeme vodu? A co pomůže, aby nás třeba káva méně odvodňovala?
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Polská etiketa na mléku místo české? Ceny by šly dolů, míní experti. Ministr Výborný je proti

    Před 21 dny
    V Česku by mohlo dojít ke zlevnění některých potravin, pokud by se u nás zjednodušil prodej polských produktů. S takovým návrhem přišli někteří ekonomové společně se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR. Vyzývají proto stát, aby zákony přestal blokovat snadnější dovoz levnějších potravin od našich sousedů. Zmizet by tak mohly některé etikety v češtině. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) však na dotaz CNN Prima NEWS vysvětlil, proč takový postup odmítá.
     Komentáře
  • Novinky

    Korsický mix chutí: To nejlepší z Francie i Itálie

    Před 22 dny
    Díky své poloze byla Korsika, čtvrtý největší ostrov Středomoří, od středověku cílem zájmu Italů a Francouzů. Často ji také napadali osmanští piráti, proto se většina obyvatel stáhla do vnitrozemí, kde byla v bezpečí. V horách pak lidé pěstovali zemědělské produkty, vyráběli sýr, med, pásli dobytek a chovali černá prasata. V malých, často zapadlých vesnicích dodnes vznikají typické kulinářské výrobky.
     Komentáře
  • Jímeto

    Crumpets: Udělejte si tradiční britské snídaňové lívance. Bude krásně nadýchané

    Před 23 dny
    V angličtině se jim říká crumpets. Jde o krásně nadýchané lívance, které se podávají s medem a ve Velké Británii bývají jednou z nejoblíbenějších snídaní. A my vám teď poradíme, jak si je můžete připravit doma. V Británii jsou tyto lívance oblíbené už mnoho let. První zmínka o nich pochází dokonce už z roku 1382, píše server Crumpet Man. Tehdy se ale jídlo podobalo více chlebu než lívancům.
     Komentáře
  • iReceptář

    Legendární jablečné řezy z dob socialismu

    Před 23 dny
    Pokud existuje jeden moučník, který naše babičky pravidelně pekly na konci léta a na podzim, pak je to bezpochyby jablečný koláč z lineckého těsta. Tato jednoduchá dobrota si získala velkou popularitu hlavně v dobách socialismu, zapomínat by se na ni ale v žádném případě nemělo ani dnes.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Lepší než karbanátek od babičky: díky speciálním ingrediencím je neskutečně šťavnatý

    Před 25 dny
    Karbanátky jsou spjaty neodmyslitelně s českou kuchyní a kuchyní našich babiček. Většinou se skládají jen z čistého masa spolu s kořením. Vyzkoušel jsem ale tento prastarý recept, kam se pro vylepšení chuti a šťavnatosti přidávají i další suroviny. Výsledek pak rozhodně stojí za to. Recept na konci pořadu.
     Komentáře
  • České noviny

    Mlékárenský svaz: Loňský pokles poptávky po mléčných výrobcích v ČR pokračuje

    Před 26 dny
    Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi. V příštích měsících budou podle jeho předpokladu ceny mléčných výrobků stabilní, nebo se spíše směrem k Vánocům budou mírně snižovat.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Jogurt a jeho cesta na náš stůl: Od starověkých tureckých kmenů až k jogurtu s ovocem od Radlické mlékárny

    Před 26 dny
    Mnohé potraviny bereme jako samozřejmost, která v našem jídelníčku nesmí chybět. Platí to i o jogurtech, jež patří mezi oblíbené svačinky dětí i dospělých. Málokdo ale už ví, že původně byl jogurt prodáván v lékárnách jako lék na zažívací potíže. Jeho historie ale sahá daleko do starověku. Jakou cestu tento kysané mléčný výrobek ušel, než se dostal do českých domácností?
     Komentáře
  • OnlyU

    Zápach z úst: Kromě pravidelné hygieny pomůže i některé ovoce či mléko

    Před 26 dny
    Nejspíš každý z nás už se někdy setkal s tím, že na něho promluvil někdo, jehož dech úplně nevoněl. A nikdo z nás se nechce sám do podobné situace dostat. Co vlastně může za zápach z našich úst a jak se s ním vypořádat?
     Komentáře
  • Lifee

    Zločin, který měl "smysl": Zmizení Johnnyho Goshe, chlapce, i díky kterému se začaly pohřešované osoby fotit na krabice od mléka

    Před 27 dny
    Dvanáctiletý Johnny Gosch věděl, že bez práce nejsou koláče, a tak každé ráno vstával po páté hodině, aby mohl ve své čtvrti v Des Moines v Iowě roznést noviny. Ten den, 5. září roku 1982, ho ještě okolo šesté hodiny viděli ostatní brigádníci, jak se táhne s taškou plnou novin. Domů se ale pak již nevrátil.
     Komentáře
  • OnlyU

    Marilyn Monroe si dávala ke snídani syrová vajíčka v mléce. Cvičení jí nic moc neříkalo

    Před 27 dny
    Jméno Marilyn Monroe zná celý svět. Slavná americká herečka, modelka a zpěvačka sice zemřela 4. srpna 1962 ve věku 36 let, její existence je ale dodnes opěvována. Podle mnohých byla ideálem krásy. Když se proto v jednom z rozhovorů rozpovídala o svém stravování, nejedna žena ji tehdy nejspíš chtěla následovat. Zdroj
     Komentáře
  • Budějcká Drbna

    Hasiči zasahovali u hořící cisterny na mléko. Škoda je skoro za milion korun

    Před 27 dny
    Jihočeští hasiči zasahovali včera dopoledne u Chýnova na Táborsku, kde začala hořet kabina cisterny převážející mléko. Oheň se podařilo během několika desítek minut uhasit. Způsobená škoda je 900 tisíc korun.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Retro okénko: Pro školní svačinky za socializmu byly typické chleba v ubrousku, mléko v sáčku a na výletech přesnídávky

    Před 27 dny
    Opět nastává ten čas, kdy se maminky snaží vymyslet nějakou originální svačinku do školy, kterou by jejich potomek vzal na milost a nepřinesl ji zase nedotčenou domů. To v dobách socialismu si s nimi takovou práci nedávaly, navíc často je děti i rovnou fasovaly ve školách a dodnes právě na ty školní mnozí vzpomínají s nostalgií.
     Komentáře
  • Adbz

    Kuřecí maso bude šťavnatější: Stačí k němu přilít trochu mléka

    Před 27 dny
    Přidáním mléka dokážete s kuřecím masem hotové divy. S jeho pomocí budou vaše plátky připravované na přírodní způsob mnohem křehčí a šťavnatější než kdy předtím.
     Komentáře
  • Babyweb

    Život v inkubátoru aneb první týdny nedonošených dětí

    Před 28 dny
    Maminky chodí na oddělení denně, většinou na několik hodin. Postupně se učí, jak se o své děti starat, klokánkují a odstříkávají mléko. Péče o tyto děti je náročná.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Mlékárny nezlevňují, i když zemědělci šli s cenou dolů. Trápí nás vysoké náklady, hájí se

    Před 29 dny
    Zatímco zemědělci zlevnili mléko o tři koruny, v případě mlékáren se jedná o desítky haléřů. Jejich zástupci se brání tím, že je stále trápí vysoké náklady na energie, na něž musí reagovat. Svaz obchodu ale upozorňuje na loňské vysoké zisky mlékáren a rovněž je vyzývá, aby zlevnily.
     Komentáře
  • Apetit

    Uvařte si domácí salko. Slazené kondenzované mléko uplatníte do krému, náplní i do polevy

    Před 29 dny
    Chystáte se na výrobu vaječného likéru, milujete palačinky polité salkem, chystáte se dělat krém, ale nekoupili kondenzované mléko? Zkuste si ho vyrobit doma. Potřebujete pouze tři suroviny a sami ovlivníte, jak sladký bude výsledek. Tip máme také na bezlaktózovou verzi.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jak na dokonalé lívance? Těsto musíte nechat odpočinout a hlídat počet otáčení

    Před 29 dny
    Na přípravě lívanců není na první pohled nic složitého. I tak ale mnozí dělají zásadní chyby, kvůli kterým se jim nakonec tohle jednoduché jídlo nemusí povést tak, jak by si představovali. Máme pro vás rady, díky kterým už nikdy nebudete mít s přípravou této snídaně problémy. Mnoho lidí dělá při přípravě lívanců zásadní chyby.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Hnojivo z mléka prospěje rostlinám, které ocení dávku vápníku

    Před 29 dny
    Využít v domácnosti vše, co se nabízí, a nevygenerovat takřka žádný odpad. To je heslo, které razí příznivci životního stylu zero waste.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Využití síly kvasinek a mléka: přírodní řešení plísně u rajčat a okurek. I malá investice vám zachrání úrodu na dlouhé týdny

    Před 1 měsícem
    Využití síly kvasinek a mléka: přírodní řešení plísně u rajčat a okurek. I malá investice vám zachrání úrodu na dlouhé týdny. Mezi časté problémy, se kterými se zahrádkáři potýkají, patří napadení plodin, jako jsou rajčata a okurky, plísněmi. V boji proti těmto hrozbám se z kuchyňské spíže vynořuje překvapivý spojenec: kvasnice.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak správně vařit špenát. Lidé ho vaří špatně a riskují problémy

    Před 1 měsícem
    Vařený špenát je v české kuchyni oblíbeným pokrmem, avšak správná příprava špenátu je klíčová nejen pro jeho zdravotní přínosy, ale i chutný výsledek. Z toho důvodu se dnes zaměříme zejména na to, proč je potřeba přidávat do špenátu smetanu, mléko nebo vejce, což někteří lidé opomíjí.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Hnojivo připravené z mléka dodá rostlinám důležité živiny

    Před 1 měsícem
    Bohatá úroda? Základem je bezpochyby hnojení, protože zelenina potřebuje dostatečný přísun živin a minerálních látek. Různé přípravky se prodávají v hobbymarketech nebo v zahradnictvích, obsahují však celou škálu chemických látek, které mohou znečistit spodní vody. Mnohem efektivnější je použití přírodních látek, které navíc nestojí takřka nic, například odpad z kuchyně. Neméně oblíbenou metodou je hnojení pomocí sušeného mléka, které používají hospodyňky při přípravě různých pokrmů. Jak na rostliny působí? Hnojivo ze sušeného mléka Na dně krabice zůstalo krapet sušeného mléka, které již nelze upotřebit? Rozhodně jej nevyhazujte do odpadkového koše, protože ještě najde využití!
     Komentáře
  • Hradecká Drbna

    Hradecká nemocnice potřebuje doplnit mléčnou banku, hledá dárkyně

    Před 1 měsícem
    Hradecká nemocnice hledá nové dárkyně mateřského mléka. V ideálním případě by se měly hlásit ženy, které mají dítě starší půl roku. Právě od této doby má v sobě mléko nejvíce důležitých látek.
     Komentáře
Reklama