Zavřít
Švestky

Švestky

Nejnovější články na Seznamu na téma Švestky
  • Zahrádkář

    Které modré peckoviny jsou žluté?

    Před 3 dny
    Mezi žluté modré peckoviny patří například Moravský špendlík, Katalonský špendlík či švestka Tipala. A víte, proč se špendlíku říká špendlík?
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Ovocnáři čekají dobrou úrodu, má být 156 155 tun, to by bylo nejvíc od roku 2018

    Před 1 měsícem
    Letošní sklizeň ovoce v České republice by měla meziročně vzrůst o 17 procent na nadprůměrných 156 155 tun. Měla by tak být nejvyšší od roku 2018. Proti průměru sklizní předchozích pěti let by měla být vyšší o 11 procent.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Vrátí se slivoně Černošická, Švestka domácí, Babče?

    Před 3 měsíci
    Některé dávné odrůdy ovocných stromů mají pozoruhodné vlastnosti. Stojí za to je znovu objevit a zkusit je do zahrad vrátit. Třeba Babče.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Pro krásu zahrady: sakura, mandloň, višeň a jiné slivoně

    Před 4 měsíci
    Rod Prunus zahrnuje mnoho okrasných stromů a keřů. V zahradách obdivujeme i kvetoucí pravé slivoně, počínaje švestkou a konče třeba trnkou.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Kam vysadit slivoně, třešně, višně, meruňky, broskvoně

    Před 6 měsíci
    Jak se liší nároky různých peckovin na stanoviště v zahradě? Připomeňme si, kde hledat dobré místo pro výsadbu švestky, třešně, meruňky a dalších stromů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Sušené švestky se v našem jídelníčku objevují málo. Přitom předcházejí stárnutí a mají další benefity

    Před 7 měsíci
    Dáte si jen tak sušenou švestku? Pro někoho oblíbená svačinka, pro jiného způsob, jak zahnat chutě na sladké, a přitom se necpat hromadou umělého cukru. Švestky se ale v našem jídelníčku objevují jen zřídka, což je velká škoda.
     Komentáře
  • inStory

    Jak pečovat o pálenku a jak ji ideálně skladovat

    Před 8 měsíci
    Páleničáři mají žně. Právě nyní vrcholí sezona pálení ovocných kvasů, ať už z jablek, meruněk, švestek nebo třeba hrušek.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Švestky bojují proti stárnutí pleti i vlasů

    Před 8 měsíci
    Že jste si v hlavní sezoně švestek, které dozrávají do září, udělali zásoby? Výborně. Švestky v mrazáku přečkají celou zimu a rozhodně se nehodí jen tak na mlsání. Jaké báječné věci dělají pro pleť a vlasy?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Sušené švestky budou po ruce po celý rok. Snadno si je připravíte v obyčejné troubě

    Před 8 měsíci
    Větší úroda švestek? Kromě vynikajících povidel a svařených švestek si můžete připravit na zimu zásobu sušeného ovoce. Ze sušených plodů si v sychravém období můžete upéct koláče, připravit kompot nebo nachystat hostům jednohubky v kombinaci se slaninou. Sušené švestky mají dokonce i některé výhody navíc oproti čerstvým. A zatímco v minulosti se sušily švestky na speciálně vyrobených roštech, dnes lze stejného výsledku dosáhnout rychleji v troubě. Jak na to?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Švestková tinktura v zimě zahřeje, ale především udrží spokojené trávení a dobrou náladu

    Před 8 měsíci
    Švestky jsou lahodné ovoce, ze kterého si můžete připravit nejen sladké dezerty nebo knedlíky, ale také tinkturu, kterou oceníte především v zimě nebo na podzim. Tinkturu můžete připravit několika způsoby, my vám poradíme, jak na to. Vlastnosti švestkové tinktury jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. Švestky už od pradávna fungují jako projímadlo Švestky jsou známé především v lidovém léčitelství. Používají se jako projímadlo. Obsahují pektin, který pomáhá zbavovat trávicí systém nežádoucích usazenin a toxinů.
     Komentáře
  • Náš region

    Nově vysazená ovocná alej v Kalištích ponese jméno rodáka Josefa Prokopa Fabiána

    Před 9 měsíci
    Novou ovocnou alej mají v Temelíně- Kalištích . Tvoří ji patnáct mladých švestek. Stromořadí ponese jméno místního rodáka, kněze Josefa Prokopa Fabiána a jednotlivé stromy…
     Komentáře
  • Žena-in

    Švestkový olej je osmkrát silnější než arganový. Můžete ho využít v boji proti vráskám i pro krásné vlasy

    Před 9 měsíci
    Švestkový olej pochází z ovocných jader stromu Prunus domestica (slivoň švestka či švestka domácí) původem z oblasti Evropy a jihozápadní Asie. Švestka je jeden z prvních druhů ovocných stromů, které byly naturalizované pro lidskou výživu.
     Komentáře
  • Feminela

    Švestky pro krásnou pleť: tyto masky si pokožka zamiluje a bude jen zářit

    Před 9 měsíci
    Švestky jsou nejen oblíbeným a chutným ovocem v gastronomii, ale také skvělou přísadou domácích kosmetických produktů. Obsahují totiž mnoho cenných vitamínů (C a K), které zlepšují prokrvení. Kromě jiného jsou nabité antioxidanty, proto zpomalují i proces stárnutí pokožky.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Rozloučení se sezonou švestek: koláč a tip pro školkaře

    Před 9 měsíci
    Naše Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu v Táboře připravilo na konec sezony výstavu ovoce. Hlavně jablek, hrušek, hroznů. Švestek je teď už málo.
     Komentáře
  • Pěstujme

    O svátcích a oslavách naše trávení trpí. Uleví mu známé i méně tradiční metody

    Před 9 měsíci
    Trávení přes Vánoce, Silvestra, ale i jiné slavnostní okamžiky trpí. Přejídáme se, jíme těžko stravitelná jídla a z toho důvodu se cítíme nafouklí, pálí nás žáha, máme průjem a je nám na zvracení. Naštěstí se tyto nepříjemné pocity dají řešit prostředky, které jsou jednoduše dostupné v každé domácnosti. Poradíme vám, jak si v takové situaci poradit a ulevit vašemu zažívání. Ocet a voda Pocit těžkosti po těžko stravitelném jídle vyřeší voda a ocet. Použijte nejlépe jablečný ocet, který smícháte se sklenicí teplé vody.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Sušených švestek se není třeba bát. V malém množství mohou tělu jedině prospět

    Před 9 měsíci
    Mnoho lidí sušené švestky nepojídá, protože se obává jejich kalorické hodnoty. Výživoví poradci však tvrdí, že pokud si dáte pouze pár kusů, je vše v pořádku. Jedna sušená švestka totiž obsahuje zhruba 20 kcal. Spíš je záhodno zaměřit se na pozitiva, která konzumace těchto plodů přináší. Jaké látky obsahují sušené švestky? Pokud rádi konzumujete sušené švestky, budete jistě potěšeni tím, že obsahují celou řadu prospěšných látek.
     Komentáře
  • Proženy

    Kynuté švestkové koláče s tvarohem a drobenkou z máku

    Před 10 měsíci
    Nadýchané, bohatě naplněné a drobenkou sypané koláče jsou tak lákavé! Osvědčené kynuté těsto a klasická kombinace švestky-tvaroh-mák nikdy nezklamou. Tentokrát jsem mák nepoužila do náplně, ale trochu netradičně: jako křupavou makovou drobenku.
     Komentáře
  • Náš region

    Švestkové trhy obsadily českobudějovické náměstí. Podle ovocnářů je letošní úroda švestek lepší než loňská

    Před 10 měsíci
    Oblíbené třídenní Podzimní švestkové trhy se na náměstí  Přemysla Otakara II. vrátily po roční odmlce kvůli pandemii. Začaly ve čtvrtek 7.října. Ve stovce stánků…
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Připravte si doma sušené švestky

    Před 10 měsíci
    Sušené švestky patří mezi oblíbené sušené ovoce. Vyrobit si je můžete bez problémů také doma. Používejte pouze švestky, které jsou nepoškozené a nejeví známky žádné z nemocí (hniloba, plíseň, otlačeniny). Pokud k sušení použijete švestky pochybné kvality, nemůžete očekávat dobrý výsledek ani po vysušení. A protože je sušení švestek časově náročná činnost, vyplatí se ji dělat poctivě.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Českých švestek se urodilo málo. Lidé, kteří mají přebytek, za ně ve výkupu dostanou slušnou cenu

    Před 10 měsíci
    Švestky jsou ceněné ovoce, protože chutnají dobře nejen na koláči či přepálené v destilátu, ale také pomáhají s řadou zdravotních neduhů. Kdo má švestek dostatek, může je prodat. Ve výkupu se platí přibližně 6 korun za kilo. "Švestky stále vykupujeme, cenu jsme od loňska nechali stejnou, dáváme 6 korun za kilogram," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz jednatel lounské moštárny Ivan Myšík.
     Komentáře
  • inStory

    Jak na kvalitní pálenku. Vyvarujte se častých chyb v péči o kvas

    Před 10 měsíci
    Už vám to kvasí? Pokud chcete mít letos pálenku opravdu kvalitní a ve větším množství, musíte se vyvarovat několika chyb..
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Pěkné září: Právě zrají slivoně, také Bellamira, Vlaška, Vaňkova

    Před 10 měsíci
    Někdy v polovině týdne mi zavolal známý, jestli mám čas, že slivoň Bellamira už začíná padat a hnít, a že bychom ji tedy obrali. Dohodli jsme se a vyrazili.
     Komentáře
  • Proženy

    Zdravý, lehoučký a sladký zákusek s vůní podzimu: to je švestkový jahelník

    Před 10 měsíci
    Zamlsejte si zdravě a vyzkoušejte skvělý jahelník ze sezónních švestek. K přípravě potřebujete jen jáhly, švestky a pár základních surovin. Do pár minut máte skvělý zdravý moučník na stole.
     Komentáře
  • Vitalia

    Švestkový koláč a knedlíky: zkuste klasiku úplně jinak

    Před 11 měsíci
    Čas švestek je tady. Jsou výborné a také zdravé. Pomáhají i s hubnutím či proti depresi. Můžeme je sušit, zavařovat, nakládat. Nebo si upéct bublaninu se švestkami namísto třešní či uvařit obrovský Germknödel – švestkový kynutý knedlík.
     Komentáře
  • Proženy

    Kořeněné švestky v listovém těstě

    Před 11 měsíci
    Chuťovka pro všechny mlsouny. Švestky s alkoholem a voňavým kořením chutnají v kombinaci s křupavým listovým těstem výtečně!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Na lepší zažívání pomohou švestky

    Před 11 měsíci
    Sladkokyselé švestky jsou v kuchyni hotový všeuměl. Ale kromě jejich chuti, jsou švestky dobré pro zažívání – především při zácpě.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Švestky podpoří zdraví i štíhlou linii. Kromě klasického druhu jsou prospěšné i jiné plody

    Před 11 měsíci
    Máte švestky na zahradě? Pokud ano, buďte rádi za tento blahodárný strom a řádně o něj pečujte, aby vám švestka plodila stále více plodů. Toto malé fialové ovoce je plné vitamínů, které podporují pevné zdraví. Je vhodnou svačinkou a dokonalým občerstvením pro lidi, kterým záleží na krásné postavě. Má velké množství vlákniny regulující trávení a snižuje hladinu glukózy v krvi. Je také skvělým zdrojem minerálů, jako je vápník, draslík, železo, fosfor a hořčík.
     Komentáře
  • inStory

    Pokud vám napadli třešně a švestky červi, existuje jednoduchý trik, jak se jich zbavit

    Před 11 měsíci
    Sklidit bohatou úrodu ze své zahrady je snem každého zahrádkáře. Na plodech ovocných stromů si však rádi smlsnou červi.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Obyčejné švestky pomohou s obezitou a posílí kosti

    Před 1 rokem
    Švestky jsou šťavnaté a chutné ovoce. Existují v různých barvách a tvarech s více než 2000 různými odrůdami. Patří k zásobárnám živin! A mohou být užitečné při snižování tělesného hmotnosti!
     Komentáře
  • Náš region

    Jarní mrazy nadělaly velké škody, bude letos dost meruněk nebo slivovice?

    Před 1 rokem
    Letošní jarní mrazy nadělaly ovocnářům naštěstí pouze lokální škody. Takže to vypadá že na letošní úrodu meruněk, švestek nebo třešní to nebude mít až tak velký vliv.
     Komentáře
  • SportyŽivě

    Důležité superpotraviny pro ženy, které by měly být pravidelně konzumovány v jakémkoliv věku

    Před 1 rokem
    Najít si čas na správné stravování je náročné pro většinu moderních žen. Z toho důvodu často ženám chybí vitamíny a živiny, které by měla strava obsahovat.
     Komentáře
  • inStory

    Jablka, třešně nebo meruňky si můžete vypěstovat i na balkoně

    Před 1 rokem
    Milujete čerstvě utržené ovoce, ale nemáte žádný sad, kde byste jej mohli pěstovat? Žádný problém. Některé druhy můžete mít i na balkoně či terase.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Švestková šťáva si zaslouží místo v pitném režimu

    Před 1 rokem
    Švestka. Dříve byla královnou českých sadů, dnes je spíš skromnou obyvatelkou zahrad. Co se stane, když z ní získáte chutnou šťávu? Tohle jsou důvody, proč švestce v tekutém stavu dávat přednost!
     Komentáře
  • Náš region

    Pochází ze šlechtické kuchyně a přišel k nám z Rakouska. Závin neboli štrúdl

    Před 1 rokem
    Správně bychom měli říkat závin, protože ovoce zavineme do těsta, ale německé slovo štrúdl u nás rychle zdomácnělo. Lahůdka pochází z rakouské kuchyně, a protože až do roku 1918 jsme žili s Rakušany v jednom státě, česká a rakouská kuchyně se rychle propojily.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Švestky na podzim přijdou vhod

    Před 1 rokem
    Často vás dožene zácpa, která vás naprosto vyřadí z provozu? Naordinuje si švestky v jakékoli podobě, protože tahle léčba zaručeně zabere. Švestky přijdou vhod i tehdy, pokud dojde řeč na pomalejší stárnutí nebo pomoc při hubnutí!
     Komentáře
  • Náš region

    Ovoce dostatečně uzrálé a omyté. Jak na přípravu kvasu

    Před 1 rokem
    Nadbytek ovoce s sebou přináší každoročně otázku, co s ním. Jednou z možností je kvalitní ovocný destilát.
     Komentáře
  • inStory

    Obyčejná švestka je překvapivě zdravé ovoce. Například je velmi významným prostředkem proti dně

    Před 1 rokem
    Je s podivem, že se tolik lidí vyhýbá konzumaci švestek. Přitom jde o velmi zdravé a užitečné ovoce. Máme důležité informace.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

    Před 1 rokem
    Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich můžeme očekávat?
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Švestky: podle čeho vybírat odrůdy a kam je sázet

    Před 1 rokem
    Nové odolné odrůdy švestek nevyžadují příliš péče a jejich nevelké koruny umožňují pěstování i v malých zahradách. Pokud si švestky dobře vyberete a správně je vysadíte, můžete mít z jejich plodů radost od července až do podzimu.
     Komentáře
  • inStory

    Trnky rostou jsou plné vitaminů. Připravte si z nich zdravé a chutné pokrmy

    Před 1 rokem
    Trnky je teď možné vidět téměř na každé procházce. Tmavě modré kulaté plody úplně nabádají k posbírání, ale vy netušíte, co s nimi? Vždyť jsou přeci tak trpké! To je sice pravda, ale i tak se s nimi dá přichystat spousta chutných pokrmů, které mají navíc léčivé účinky.
     Komentáře
  • inStory

    Obyčené švestky mají neobyčejné zdravotní účinky a jsou výborné i při dietě

    Před 1 rokem
    Sezona švestek je v plném proudu. Mnozí je přidávají do knedlíků, buchet nebo si je šetří na výrobu slivovice. Nejzdravější jsou však syrové. Mají blahodárné účinky na lidský organismus. Byla by škoda fialové ovoce pravidelně nejíst. Zjistěte, jak vašemu tělu prospějí.
     Komentáře
  • iReceptář

    Rady na září: vysaďte hřiby a další rady, co si nyní pořídit do zahrady

    Před 1 rokem
    Pokud chcete příští rok sklidit úrodu vlastních hříbků, či pořídit si zapomenuté, ale vynikající meruzalky, právě přišel čas.
     Komentáře
  • inStory

    Využijte švestky beze zbytků. Z pecek vyrobte léčebnou pomůcku

    Před 1 rokem
    S koncem léta nám příroda vydává své poklady a švestky jsou toho jasným příkladem. Milujeme je v koláčích, povidlech, marmeládách, ale i jen tak čerstvé, a někteří z nás dokonce i v podobě pálenky. Pecky ale u většiny z nás končí v koši. A to je právě chyba.
     Komentáře
  • Žena-in

    Nedozrálou úrodu můžete nechat dojít doma, pomůže trik s ethenem

    Před 1 rokem
    V supermarketu koupíte ovoce v plné zralosti málokdy. Hlavně pokud je ze vzdálenější destinace. Někdy ale musíme otrhat úrodu předčasně i na vlastní zahrádce. Jak to udělat, aby alespoň trochu došlo, jak se říká?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jaké jsou nejlepší švestky pro pálení slivovice

    Před 1 rokem
    Víte, jaké je nejoblíbenější využití švestek? Samozřejmě slivovice. I když za výraz švestka by vám na Moravě rozhodně nepoděkovali. K výrobě domácích pálenek se dá využít fakticky jakékoli ovoce, nicméně právě tyto plody jsou optimální. Důvodů pro využití právě švestek bychom našli spousty. V první řadě je třeba uvést jenom to, že švestky vyrostou fakticky všude. I v minulosti bylo pro lidi mnohem jednodušší vyrobit pálenku než vařit povidla nebo zavařovat kompoty. Nasbírané švestky se prostě nasypaly do sudů a nechaly kvasit. Po ukončení tohoto procesu už došlo k destilaci.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nejlepší způsoby uchování ovoce a zeleniny bez chemie

    Před 2 roky
    Jak nejlépe uchovat úrodu, tak abyte nemuseli použít chemické konzervační prostředky. Způsobů je hned několik
     Komentáře
  • Náš region

    Chlouba české a moravské kuchyně. Ovocné knedlíky

    Před 2 roky
    Ovocné knedlíky jsou snad nejoblíbenějším sladkým jídlem. Jsou považovány za chloubu české a moravské kuchyně a neexistuje snad nikdo, kdo by občas nedostal na tuto kalorickou dobrotu chuť. Víte, že první recept na ovocné knedlíky v psané podobě se datuje ze 17. století?
     Komentáře
  • inStory

    Šárka je nejděsivější chorobou švestek. Neexistuje na ni žádný postřik, proto je velmi důležité poznat ji včas

    Před 2 roky
    Pěstujete švestky a jako každoročně i letos se těšíte na koláče se švestkami či spíš na lahodný mok známý jako slivovice? Pozor na nemoci švestek. Například při napadení šárkou vám totiž může zbýt jenom na ten jeden koláč.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Zařaďte do svého jídelníčku nutriční bombu, na kterou nedaly dopustit už naše babičky

    Před 2 roky
    Švestky patří mezi menší plody, které mají pevnou dužinu, vyšší kyselost a vyšší obsah cukru. Obsahují až 90 % vody a jsou koncentrovaným zdrojem mnoha důležitých živin a antioxidantů. Vynikající pro náš organismus jsou i švestky sušené.
     Komentáře
Reklama