Zavřít
Víno

Víno

Nejnovější články na Seznamu na téma Víno
  • Náš dům

    Úžeh od slunce a praskání bobulí jako hrozba pro úrodu hroznů

    Před 1 dnem
    Pro pěstování hroznového vína jsou potřeba správné podmínky a výběr vhodné odrůdy. Kromě zkušených vinařů se do pěstování pouští i mnoho zahrádkářů, kdy odměnou jsou voňavé plody domácího stolního vína, které bývá ke sklizni koncem léta až začátkem podzimu. Slibnou úrodu hroznového vína však může překazit hned několik různých komplikací, jako jsou například úžeh od slunce nebo praskání slupky.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Probiotika pomohou vinicím vyčerpaným suchem

    Před 5 dny
    Vinná réva může trpět suchem a vysokými teplotami. Všeho moc škodí, a platí to i v tomto případě. Vědci z Mendelovy univerzity se rozhodli zakročit a od roku 2019 testují působení probiotik ve vinohradech Vinařství Pavlov ze skupiny Bohemia Sekt. Informoval o tom server Ekolist.
     Komentáře
  • iReceptář

    3 věci, které teď udělejte s vinnou révou a hrozny budou až dvakrát větší

    Před 6 dny
    V srpnu začíná vinná réva vybíhat do finiše a oddává se zrání hroznů. Neznamená to však, že byste měli usnout na vavřínech a jen pasivně čekat, až budete sklízet. Právě v tomto období je totiž velice důležitá správná péče, kterou můžete podstatně ovlivnit kvalitu plodů.
     Komentáře
  • WN24

    Je pití vína zdravé?

    Před 7 dny
    Nejnovější titulky jsou znepokojivé, matoucí a protichůdné, pokud jde o alkohol. Jak se rozhodnout, jestli si dát sklenku vína, když každý tvrdí něco jiného?
     Komentáře
  • Jímeto

    Nežádoucí účinky vína, které není dobré přehlížet. Může trpět i srdce

    Před 8 dny
    Víno bezesporu patří mezi nejoblíbenější druhy alkoholu. Když se chceme uvolnit po náročném dni v práci nebo se dostat do nálady na večírku s přáteli, zejména ženy dají přednost skleničce vína.
     Komentáře
  • TN

    Sklizeň hroznů začala o něco dříve. Burčák koupíte už o víkendu

    Před 8 dny
    S více než týdenním předstihem začalo na jižní Moravě vinobraní. Nejprve se sbírají hrozny na burčák. První vinaři by ho pak mohli začít prodávat už během víkendu.
     Komentáře
  • Ekonews

    Víno jde i bez pesticidů. Když stříkají, tak sírou, přesličkou nebo kypřicím práškem

    Před 12 dny
    Když Martin Vajčner stříká vinohrad, je to postřikem ze síry, která je povolena i při biohospodaření. Přidává do ní kopřivu, přesličku, tymián nebo šalvěj. Nově ještě experimentuje s kypřicím práškem, protože ten zabírá na plísňovou chorobu zvanou padlí.
     Komentáře
  • EgoMan

    Sklenička dobrého vína může skončit katastrofou: s těmito potravinami ho nikdy nekombinujte

    Před 12 dny
    Je všeobecně známo, že alkohol tělu spíše škodí, než prospívá. Jestliže pijeme v rozumné míře, tak čas od času není na škodu si jej dopřát. Spousta z nás má ale konzumaci alkoholu spojenou s jídlem. Konkrétně v tomto článku se dočtete, jaké potraviny nejsou vhodné k pití vína.
     Komentáře
  • Znojemský deník

    Radost pohledět: vinařky propůjčily tvář svým vínům

    Před 14 dny
    /FOTO/ Jak by vypadal Merlot, kdyby to byla žena? Vínově červené rty, korunka ze švestek, náhrdelník z kávových zrn, v jedné ruce trs tmavých hroznů a v té druhé zářivě červená rajčata. Tak ji alespoň představují na titulní stránce lednového vydání časopisu Vinařský obzor, který vydává Svaz vinařů České republiky.
     Komentáře
  • Žena-in

    Druh alkoholu versus vnitřní tuk. Jak je na tom víno ve srovnání s pivem?

    Před 15 dny
    Alkohol je běžně tolerovanou návykovou látkou, která má ovšem potenciálně zhoubné důsledky. Jedním z nich je i ukládání takzvaného vnitřního tuku, který se utváří kolem orgánů a skrývá v sobě nebezpečí. Jaký druh alkoholu je v tomto ohledu horší?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    6 míst, kam se vydat za vínem v Čechách aneb Když je to na Moravu daleko

    Před 17 dny
    Víno je v České republice doménou hlavně jižní Moravy, ale prozkoumat vinařské Čechy, česká vína a vše, co se kolem nich točí, určitě stojí za to. A přišli na to i samotní vinaři, kteří se ochotně otevírají zájemcům o vinařkou turistiku. Vinařství v Čechách má nejen rostoucí kvalitu, ale i mnohosetletou tradici, navíc je pro mnohé výrazně blíž než Morava. Přinášíme 6 tipů, které byste při návštěvě vinařských Čech určitě neměli vynechat.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Vínu se bude dařit o něco více. Můžou za to změny klimatu

    Před 18 dny
    Klimatické změny jsou veliké, ne vždy však jejich dopad musí být nutně katastrofální. Svědčí o tom poznatky výzkumníků z University of East Anglia. Zjistili, že kvalita vína v Británii stoupá spolu s kvantitou. Je to nejspíš tím, že podmínky se začínají podobat nejznámějším světovým pěstitelským oblastem v Německu a Francii. Informoval o tom server Earth.
     Komentáře
  • iReceptář

    Proč vinohradníci likvidují na vinné révě některé hrozny už v zárodku

    Před 23 dny
    Víte, že je vhodné probrat hrozny a některé odstranit? Proč a nač? Je to stejné jako u ostatního ovoce. I hrozny vinné révy je vhodné zredukovat, aby byly chutné a dozrálé.
     Komentáře
  • Cestovinky

    Kam za vínem v Americe? Tahle místa musíte poctít návštěvou a degustací

    Před 23 dny
    Vydávat se do Ameriky za prvotřídním vínem nemá smysl? Omyl! I tady najdete vyhlášené odrůdy a vinařství s dlouhou a zajímavou historií. Kam během toulek Amerikou zamířit?
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Víno v láhvi: Které typy uzávěru se hodí na jaká vína

    Před 23 dny
    Výběr uzávěru láhve s vínem je klíčový pro kvalitu vína. Vedle tradičních korkových zátek se zabydlely nové typy uzávěru láhví. Čím se liší?
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Tofu jinak: Seznamte se s prvním udržitelným vínem na světě

    Před 26 dny
    Z bledě žluté tekutiny, kterou tvoří zbytková odpadní voda z nedaleké továrny na tofu, vyrábí nový startup SinFooTech se sídlem v Singapuru vyrábí udržitelné víno. Informaci přinesl server Euro News.
     Komentáře
  • iReceptář

    Co právě teď dělají zkušení vinaři s révou, aby sklízeli metráky velkých hroznů?

    Před 29 dny
    Každý pěstitel čehokoli chce mít bohatou sklizeň, ale vždy pro to něco musí udělat. Dnes se zaměříme na vinnou révu a co vše je potřeba v červenci udělat, abyste té vysoké úrody dosáhli i vy.
     Komentáře
  • Ženy2000

    Voní víno jako mokrý pes? Pak možná budete chtít zkontrolovat svou láhev

    Před 30 dny
    Roky rozsáhlé a tvrdé práce. Od vinné révy až po láhve. Pokud jde o použitý kultivar hroznů, mohou být špatným uskladněním jeho chutě ztraceny během několika dní.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Víno a sýry: Který se hodí k bílému a který k červenému?

    Před 1 měsícem
    Láska k vínu je mnohdy podobná té k sýru. Vynikající sýr a kvalitní víno dokáže ocenit snad úplně každý. Jak ale chutě propojit v dokonalou harmonii? Máme pro vás několik tipů, kdy si dokonale vychutnáte tuto nerozlučnou dvojku!
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Amfory ze dna moře odhalují tajemství vína dávných Římanů

    Před 1 měsícem
    Archeobotanické a chemické analýzy prozradily, že antičtí vinaři na italském pobřeží používali místní hrozny a dováženou pryskyřici
     Komentáře
  • Cestovinky

    Kam za vínem v Evropě? Máme tipy pro opravdové fajnšmekry i nadšené ochutnávače

    Před 1 měsícem
    Věděli jste, že vinařství je tradicí starší než egyptské pyramidy? A že prapůvodním domovem tohoto nápoje je pravděpodobně Gruzie nebo Řecko?
     Komentáře
  • EgoMan

    Skvrny od vína vyčistí nejlépe samotné víno nebo alkohol. Ubrus i koberec budou jako nové

    Před 1 měsícem
    Přivítali jste několik přátel u sebe doma, ale bohužel se večírek nepodařil podle představ?
     Komentáře
  • Adbz

    Jak otevřít láhev bez vývrtky: 6 výmyslů lidové tvořivosti, které vás zachrání kdykoli a kdekoli

    Před 2 měsíci
    V případě, že nemůžete nikde najít vývrtku na otevření vína, nemusíte hned propadat panice. Jsou osvědčené způsoby, jak lahev otevřít i bez ní.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Rozeschnutá atrakce: Mikulovský obří sud mohl pojmout až 101 400 litrů vína

    Před 2 měsíci
    Jako „obří“ jsou v literatuře označovány sudy o objemu větším než sto tisíc litrů. Jediný takový si u nás mohou prohlédnout návštěvníci jihomoravského Mikulova, kteří zavítají do tamějšího zámeckého sklepa.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Cesty za vínem: Průvodce putováním za orosenou sklenkou po Moravě i Čechách

    Před 2 měsíci
    Projděte si tipy na výlety i architektonické skvosty spojené s vínem. Párovač chutí vám pomůže najít ideální kombinace a mapový kvíz ověří znalosti.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Fotky z Chile, kde pěstují víno v nejsušší poušti světa: Tak vypadá extrém

    Před 2 měsíci
    V nejsušší poušti světa a v nadmořské výšce 3600 metrů by jen těžko někdo hledal vinici. V chilské poušti Atacama jedna taková existuje, další jsou v této oblasti v nadmořské výšce o několik stovek metrů níže.
  • Fajntip

    Jaké víno byste měli pít v závislosti na vašem znamení?

    Před 2 měsíci
    ​​​​​​​Druhů vín je celá řada. A ani do té řady se nevejdou všechny druhy. Pokud váháte, jaké víno si koupit na víkend či jen tak po jídle, můžete se inspirovat svým znamením zvěrokruhu. Jaké víno byste měli pít podle horoskopu?
     Komentáře
  • Newstream

    Investiční vína porážejí zlato i akcie. Zhodnocení se počítá v desítkách procent

    Před 2 měsíci
    Zájem o burgundská vína jakožto investice nebývale roste. Rostoucí poptávka zvyšuje jejich cenu, a to až o desítky procent. Loňská produkce francouzského vína navíc byla vůbec nejslabší v historii, což se také podepsalo na jeho ceně.
     Komentáře
  • Doteky vína

    Buket

    Před 2 měsíci
    Buket je popis vína a stanovení jeho charakteristiky na základě čichových vjemů (vůně). Je ovlivňován mnoha faktory a dokáže o víně vypovědět více, než samotná konzumace. Dělí se na několik skupin a slouží jako jeden z hlavních rozpoznávacích znaků someliérů. Dělení buketu Buket se podle vůně a staří dělí na 3 základní skupiny.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pokud si dáváte v letadle skleničku vína, pak byste si měli dát na pár věcí pozor

    Před 3 měsíci
    Pro některé je konzumace alkoholického nápoje nezbytnou součástí letu, aby se uvolnili nebo usnuli. Je to však skutečně ta nejlepší volba? Zjistěte, v čem jsou výhody a nevýhody alkoholu na palubě.
     Komentáře
  • TN

    Sklizeň vína v ohrožení! Kvůli válce schází na jihu Moravy ukrajinští pracovníci

    Před 3 měsíci
    Ukrajinští pracovníci chybí nejen ve firmách ale i vinařům. Muži, kteří na jihu Moravy pracovali, nebo tam jezdili na brigády, kvůli válce nemohou vycestovat z Ukrajiny. Sehnat české brigádníky je přitom téměř nemožné a tak místo nich alespoň s něčím pomáhají ukrajinské ženy, které utekly před válkou.
     Komentáře
  • Krajské listy

    Policie sem nechodí, říkají organizátoři. Na kole, koloběžce i pěšky mezi vinohrady s koštovkou na krku

    Před 3 měsíci
    V sobotu 30. dubna se koná další ročník oblíbené akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska, na kterou si letos pořadatelé připravili řadu novinek. Tou největší je zbrusu nová stezka Ryzlinku rýnského s přídomkem „Královská“, těšit se ale můžete třeba i na společnou snídani, vinný trh, koncert nebo tombolu. Trasy můžete projet na kole či koloběžce, jedna je připravena i speciálně pro pěší.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Tloustne se po víně? A jak ho nejlépe pít a nepřibrat?

    Před 3 měsíci
    Nemáme všichni rádi sklenku vína během večeře nebo po ní? Pro některé je nemožné zakončit den, aniž by si dali jednu nebo dvě skleničky vína. Často slyšíte, že je dobré pro vaše zdraví. Jaký má ale vliv na vaši váhu? Tloustne se po víně, nebo je to jen další oblíbená nepodložená fáma? Na tyto otázky vám odpoví odborníci z webu BetterMe.
     Komentáře
  • Jímeto

    Srdce: Podle vědců mu v určitém množství prospívá i červené víno

    Před 4 měsíci
    Při pohledu na červené víno vás možná napadne, že až podezřele připomíná důležitou tělní tekutinu, samotnou krev. Krev a víno jsou si však podobné více než jen vzhledem. Červené víno může pomoci předcházet některým krevním problémům.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Seznámíme vás s jedinečnou tradicí zrání vína. Tajemství chuti vína spočívá v kvevri

    Před 4 měsíci
    Málokdo možná ví, že kolébkou vína, se nazývá země na východ od naší vlasti, a to Gruzie, která oplývá bohatými vinicemi. Kvevri jsou obrovské hliněné nádoby o objemu až 1 200 litrů, jejichž výroba sahá až do doby šesti tisíc let před naším letopočtem a sloužily k výrobě opojného nápoje. Následně gruzínský způsob výroby vína přečkal spoustu let, a dokonce má své pokračovatele!
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Pití vína před spaním vám pomůže zhubnout, říká studie

    Před 4 měsíci
    Pokud milujete pití a chcete shodit pár kilo , yourtango má pro vás dobrou zprávu! Pijte dál! Studie z roku 2016 ukázala, že pití vína před spaním může pomoci při hubnutí. Víno obsahuje sloučeninu zvanou resveratrol. Tato úžasná věc promění obyčejný tuk na tuk, který se snadněji spaluje! Přidejte k tomu fakt, že popíjení z velké staré sklenice před spaním vám pravděpodobně zabrání svačit, a máte skutečný zázrak na hubnutí.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Jak na vrcholové tvary révy, proč je použít pro stolní hrozny

    Před 4 měsíci
    Vrcholové tvary révy mají plodné dřevo rozmístěné na vrcholu kmínku. Kvalitu hroznů podpoří oslunění letorostů.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Moravský vinař radí: Na jaře nezapomeňte na správný řez révy a včasné hnojení, pojistíte si tak ohromnou úrodu

    Před 4 měsíci
    Té největší úrody hroznů se dočkáte jen v tom případě, že svou révu vinnou podrobíte speciální jarní péči. Nezahálejte tedy a pusťte se do práce.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Fotky vinic zahalených kouřem: Francie bojuje s mrazem o úrodu

    Před 4 měsíci
    Na slavné francouzské vinařské svahy opět udeřily jarní mrazíky. V sadech a na vinicích zakládají zemědělci ohně, aby úrodu doslova zahřáli.
  • Hobbykuk

    Tipy, jak poznat zkažené víno

    Před 4 měsíci
    Vady na kráse vína mohou být způsobeny už při jeho samotné výrobě, další pak například špatným skladováním nebo nevhodnou manipulací. Aby se takové víno nedostalo hostům do sklenic, prozradíme vám několik tipů, jak je včas odhalit. Stejně jako při degustaci vína vám k tomu budou nejlépe poslouží vlastní zrak, čich a chuť.
     Komentáře
  • DámskýDeník

    Pít víno a nepřibrat? Ne, není⁠ to sci-fi. Stačí se držet 6 pravidel –⁠ začněte správným výběrem

    Před 4 měsíci
    Víno můžete pít, aniž byste přibírali, i když je obecně alkohol nepřítelem vaší tělesné hmotnosti. Stačí dodržet několik základních pravidel.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Jak vybrat víno k jarním pokrmům? Inspirujte se radami sommeliera

    Před 4 měsíci
    První jarní zelenina, mladé maso a čerstvé bylinky jsou suroviny, o které si naše chuťové buňky říkají hlavně na jaře.
     Komentáře
  • inStory

    Po otevření každé láhve vína byste vždy měli přivonět ke korku. Není to jen mýtus

    Před 4 měsíci
    Nalít si po otevření vína doušek, čichnout si a ochutnat, zda je víno v pořádku, to stále platí a je to samozřejmě nutností. Co kdyby bylo víno zkažené? Ale očuchávat korek? Není to jen nějaký podivný rituál, který vlastně ani nemá žádné opodstatnění? Zajímavé je, že ani odborníci na víno se nemohou mezi sebou shodnout, zda to má vůbec nějaký smysl.
     Komentáře
  • Žena-in

    6 rad pro skladování vína v domácích podmínkách. Zacházejte s ním jako s čokoládou

    Před 4 měsíci
    Když si vybíráte víno, je dnes obvyklé kupovat si spíše mladá vína, tedy jeden až tři roky po sklizni. Aby byl zážitek z vína dokonalý, je potřeba přemýšlet nejen nad jeho výběrem, ale i nad skladováním a servírováním. Pokud jste si pořídili kvalitní víno a šetříte si ho na speciální příležitost, pak si lahev můžete doma uložit i na několik měsíců.
     Komentáře
  • Jímeto

    Potřebujete otevřít láhev vína a nemáte vývrtku? Je hned několik způsobů, jak na to

    Před 4 měsíci
    Vývrtka na víno patří k základnímu vybavení kuchyně v každé domácnosti. Co však dělat, když máte doma hosty a vaše jediná vývrtka se ztratila nebo ještě hůř – rozbila?
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Co s vaším tělem udělá jedna sklenička vína denně?

    Před 5 měsíci
    Je sklenička vína po těžkém dni zdraví prospěšná? Jestli je, a co to s vašim tělem skutečně udělá informuje web eatingwell. Můžete mít méně stresuSloučenina obsažená v červeném víně, zvaná resveratrol, je zodpovědná za mnoho protizánětlivých účinků vína.
     Komentáře
  • Žena-in

    Tipy, jak se neztrapnit před milovníkem vína: Co je „tiché víno“ a jak správně držet sklenici

    Před 5 měsíci
    Návštěva vinárny a degustace vína patří mezi příjemně strávené chvilky. Co ale dělat, když se ve víně tolik nevyznáte a čeká vás první rande ve vinárně nebo schůzka s kamarádem vinařem? Spolu se someliérem Petrem Hubeným vám přinášíme tři tipy, jak se u vína neztrapnit. A na závěr připojujeme dvě zajímavosti, se kterými můžete zazářit při konverzaci s vinnou tematikou
     Komentáře
  • Česko živě

    Víte, jak správně skladovat víno? Sommelier radí, jak neudělat chybu

    Před 5 měsíci
    Když si vybíráte víno, je dnes obvyklé kupovat si spíše mladá vína, tedy jeden až tři roky po sklizni. Aby byl zážitek z vína dokonalý, je potřeba přemýšlet nejen nad jeho výběrem, ale i nad skladováním a servírováním. Pokud jste si pořídili kvalitní víno a šetříte si ho na speciální příležitost, pak si lahev můžete doma uložit i na několik měsíců.
     Komentáře
  • Rádio Z

    Archivní víno není láhev, kterou vypijete na posezení. Měli byste si to užívat, říká someliér

    Před 5 měsíci
    Víno je subjektivní věc a každý má rád něco jiného. I přesto je právě láhev dobrého vína skvělým dárkem. To ví i someliér Jan Pánek, který stojí z online projektem Víno z archivu. V rozhovoru pro rádio Z promluvil třeba o tom, jak člověk pozná dobré archivní víno a jaká jsou pravidla pro otevírání takových vín.
     Komentáře
  • Jímeto

    Bitva o víno je už tradiční součástí festivalu vína ve španělském regionu Viña Olabarri. Cíl bitvy je snadný

    Před 5 měsíci
    Tradiční oslavy vína v této oblasti se těší velké oblibě nejen u lidí spjatých s tímto krajem, ale staly se už vyhledávanou turistickou atrakcí a místem, kam se návštěvníci pravidelně a rádi vrací.
     Komentáře
  • EgoMan

    Kosmické víno zrálo rok ve vesmíru. Chuť i vůně všechny experty překvapily

    Před 5 měsíci
    Ochutnat první víno, které strávilo rok ve vesmíru, je možná snem všech, kteří tento alkohol milují a umějí si ho vychutnat.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Práci lidí nahrazují ve vinohradnictví stroje. Pomáhají k tomu i vědci z Brna

    Před 5 měsíci
    Chybí lidé nebo roste cena práce, stěžují si dlouhodobě čeští a moravští vinaři. I proto se poohlíží po nových moderních strojích, které podnikatelům výrazně šetří čas i práci. Se zaváděním moderních technologií na vinice pomáhají i vědci z Brna.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Pravidla, jak doma správně archivovat víno

    Před 5 měsíci
    Víte, že i vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea? Pokud například při narození potomka pořídíte víno určené k archivaci, můžete jej otevřít třeba při jeho osmnáctých narozeninách. Když půjde o vhodně zvolenou láhev, které dáte patřičnou péči, znamenitě rozvine své kvality. Archivace vína sice má svá pravidla, ale s trochou snahy to zvládne každý.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Víno: Tloustne se po něm? A jaké denní množství je ještě v pořádku?

    Před 5 měsíci
    Víno je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů na světě a v některých kulturách je základním nápojem. Je běžné, že si při posezení s přáteli nebo při odpočinku po dlouhém dni dopřejete sklenku vína, ale možná vás zajímá, zda nadměrné pití vína může způsobit přibírání na váze.
     Komentáře
  • Jímeto

    Ttongsul: Korejské víno z dětských výkalů jako tradiční lék pro odvážné

    Před 6 měsíci
    Na první pohled se tváří docela nevinně. Lidé v něm vidí tradiční rýžové víno, které je v Koreji známé a velmi proslulé. K této zemi už zkrátka tak nějak patří.
     Komentáře
  • Doteky vína

    Vinaigrette – vinná zálivka

    Před 6 měsíci
    Vinaigrette je typickou francouzskou vinnou zálivkou na luštěninové, listové nebo i míchané letní saláty. Skládá se ze 2 hlavních složek – z octa (kyselá složka) a oleje. Zajímavostí je, že na tuto zálivku neexistuje žádný univerzální recept, což je důvod, proč je možné si jej jakkoliv upravit.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Je sklenka červeného vína denně zdraví prospěšná? Podle vědců v žádném případě!

    Před 6 měsíci
    Je tento oblíbený nápoj skutečně tak prospěšný, jak se o něm říká, nebo jde jen o mýtus, kterému rádi věříme? Studie o červeném víně v minulosti naznačovaly, že může snížit riziko infarktu a zabránit ztrátě paměti. Podle nejnovějších poznatků je ale všechno jinak, píše express.co.uk.
     Komentáře
  • Žena-in

    Nesprávným skladováním znehodnotíte i kvalitní víno. Sommelier radí, jak na domácí archivaci

    Před 6 měsíci
    Dostali jste kvalitní víno vhodné k archivaci a necháváte si ho takzvaně na lepší příležitost? Nejspíš budete za pár let po jeho otevření velmi zklamáni. Pokud tedy nevíte, jak láhev správně skladovat. Nejen s tím nám poradil sommelier František Koudela.
     Komentáře
  • Doteky vína

    Třísloviny – trpkost na jazyku

    Před 6 měsíci
    Třísloviny jsou látky vyskytující se zejména ve slupkách a peckách hroznových bobulí. Jedná se o fenologické látky, které vínu dodávají přirozenou hořkost a trpkost. Mají konzervační účinky a pozitivní vliv na zdraví. Jejich výskyt je více cítit spíše v červených vínech, kde je obsah tříslovin mnohonásobně vyšší.
     Komentáře
  • TN

    Vinaři se dočkali mrazu. Ledové víno tak nakonec bude

    Před 7 měsíci
    Před pár dny oteplování vinaře nepotěšilo, dokonce si mysleli, že kvůli teplu přijdou o úrodu ledového vína. Tento týden se na ně usmálo štěstí v podobě nízkých teplot, takže se mohli vydat s radostí do vinic.
     Komentáře
Reklama