Zavřít
Jeřabiny

Jeřabiny

Nejnovější články na Seznamu na téma Jeřabiny
  • Zahrádkář

    Hrátky s jeřabinami: floristická inspirace

    Před 24 dny
    Jeřabiny jsou hvězdou podzimu a zdobí nejen zahrady, ale i floristická aranžmá. Přinášíme inspiraci, jak využít jejich plody. Jeřabiny jsou výraznou dřevinou pozdního léta a podzimu. Jejich plody – červené, oranžové nebo žluté…
     Komentáře
  • Novinky

    Plody podzimu využijte jako šperky interiéru

    Před 28 dny
    Rostliny mají široký repertoár triků, které používají, aby k sobě přitáhly pozornost. Jeden z nejpovedenějších předvádějí právě teď. Užijte si poslední týdny zahradní sezony pohledem na barevné hemžení malviček, peckovic a bobulí.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Plody, kterým mráz prospívá: Trnky, mišpule i jeřabiny po přemrznutí zesládnou

    Před 1 měsícem
    Na některé podzimní plody se vyplatí nespěchat. Ta pravá chuť se totiž objeví až po mrazu. Sklizeň po přemrznutí promění trpké trnky, dřínky, mišpule nebo jeřabiny v lahodné sladkokyselé plody, které jsou plné vůně i vitamínů. Prozradíme, které druhy sbírat až po prvním mrazu a proč se vyplatí nechat přírodu dělat její kouzla.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Podzimní kouzlo jménem aronie: Tip na pečený čaj a zdravotní benefity

    Před 2 měsíci
    Plody aronie dozrávají na konci léta, ale na keři vydrží až do prvních mrazů. Kromě toho, že z nich připravíte kdejakou dobrotu, nabízí i řadu zdravotních benefitů: podporují imunitu, snižují cholesterol a pomáhají chránit srdce. Naučte se, jak si z nich a dalšího ovoce připravit základ na pečený čaj.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Nejkrásnější podzimní výzdoba za pár korun: jednoduchý věnec z šípků a jeřabin

    Před 2 měsíci
    Podzimní výzdoba nemusí být drahá ani složitá. V našem návodu zjistíte, jak během odpoledne vytvořit okouzlující věnec z přírodnin, který rozzáří váš domov a vnese do něj hřejivé barvy podzimu. Inspirujte se přírodou a proměňte svůj domov s minimálními náklady.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Nejen pro ptáky! Jeřabiny využijete v kuchyni i na podzimní dekorace

    Před 3 měsíci
    Jeřabiny nejsou jen krásná ozdoba podzimní krajiny, ale i zapomenutý poklad našich zahrad. Tyto rudé kuličky dokážou přilákat ptáky, rozjasnit zahradu a navíc posloužit v kuchyni při přípravě džemů, sirupů či likérů. Objevte, proč se jeřabiny vyplatí vrátit zpět do zahrad a jak z nich vytěžit maximum krásy i užitku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak na skvělý džem z aronie: Je černý jako noc, lehce trpký a nasládlý a oslní vás vůní rumu a kardamomu

    Před 3 měsíci
    Máte na zahradě černý jeřáb neboli aronii a přemýšlíte, jak jej co nejlépe využít? Pokud si zajímavou, lehce natrpklou, chuť jeho plodů se zázračnými účinky na lidské zdraví chcete uchovat na zbytek roku, připravte si z něj třeba tuto úžasnou zavařenina.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Bio zahrada: Jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

    Před 5 měsíci
    Jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, kanadské a kamčatské borůvky, brusinky, arónie, aktinidie, dřín, rakytník a další, méně známé drobné ovoce, můžete na zahradě pěstovat bez použití chemických prostředků. Jak na to?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jeřabiny chutnají i léčí. Můžete si je pěstovat i na své zahradě

    Před 10 měsíci
    Jeřabiny jsou plodem stromu, který známe jako jeřáb obecný nebo jeřáb ptačí. Protože jeho pěstování není náročné, můžete jej mít i na své zahradě. A to jako okrasnou i jako užitkovou rostlinu. Na bobulích si totiž rádi pochutnávají ptáci. Pro člověka jsou ale plody jedovaté, dokud neprojdou tepelnou úpravou. I při jejich sběru buďte proto opatrní, a raději si navlékněte rukavice.
     Komentáře
  • Žena-in

    Zdravé a užitečné podzimní bobule, které bychom na procházce neměli minout bez povšimnutí

    Před 1 rokem
    Nejsou to jen notoricky známé šípky, čím si v přírodě můžeme na podzim přilepšit. Je plná plodů, jejichž blahodárných účinků nevyužíváme jen z neznalosti. U těchto tří plodin je to ale vyloženě škoda.
     Komentáře
  • Proženy

    Jeřabiny: Skliďte si svou podzimní dávku zdraví

    Před 1 rokem
    Jeřabiny, tyto drobné, zářivě červené plody, nejsou jen ozdobou podzimní přírody, ale skutečným pokladem pro naše zdraví. Skryté v jejich trpké chuti se nachází bohatství mnoha vitaminů a antioxidantů, které podporují naši imunitu, zlepšují zrak a chrání nás před mnoha nemocemi.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Říjen a listopad: sklízet můžete jeřabiny, šípky či arónii

    Před 2 roky
    Zatímco některé potraviny je třeba sklidit co nejdříve, aby je nezastihl mráz, existují i takové, u kterých čekáme právě na zmrznutí. Teprve po mrazících totiž může ovoce, jako jsou jeřabiny či šípky, dostat lepší chuť, strukturu, ztratí jedovaté sloučeniny nebo se s ním lépe pracuje. Přinášíme krátký přehled plodů, které se vyplatí sbírat až po mrazících. A dozvíte se také proč.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Pěstujte keře s plody, kterým mráz neuškodí: naopak, díky mrazu jsou sladší a chutnější. Zamilujte si trnky, dřínky a mišpule

    Před 2 roky
    Jestliže u běžných ovocných druhů nestihnete sklizeň včas, často o plody díky mrazu přijdete úplně nebo jsou alespoň znehodnocené a hůře se pak skladují. Pokud se tomuto chcete vyhnout, máme pro vás řešení. Pěstujte takové keře s plody, kterým mráz vůbec nevadí, ba naopak, díky tomu, že přejdou mrazem, jsou sladší, chutnější a lépe se zpracovávají. Které plody můžete nechat bezstarostně na větvi a sklízet klidně až v prosinci?
     Komentáře
  • Bejvávalo

    Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin

    Před 2 roky
    Máte někde poblíž stromy, na kterých namrzly jeřabiny? Kuchařka z roku 1923 vám nabízí recepty, jak z takových jeřabin připravit jeřabinový likér, jeřabinovou marmeládu a jeřabinových kompot. Díky velkému množství vitamínů v jeřabinách půjde nejenom o chutné, ale hlavně i zdravé pochoutky!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Podzimní vitaminové bomby k dispozici zcela zdarma

    Před 3 roky
    Podzimní období nám nabízí obrovské množství zdravých plodů, kterými bychom se měli zásobit, pokud chceme být přes zimu zdraví a posílit naši imunitu. Řekneme vám, proč byste měli popadnout košík a zajít si na zdravou procházku, ze které si odnesete více vitaminů, než v tabletách z lékárny.
     Komentáře
  • Proženy

    Vitaminové bomby, které na podzim nasbíráte v přírodě: Jak využít šípky, rakytník a kaštany?

    Před 3 roky
    Ráno skoro mráz a odpoledne teplo, rychlé stmívání, všichni kolem jsou nachlazení. To všechno prověří vaši imunitu. Posílit ji můžete i díky podzimním plodům. Dovedou toho ale daleko víc!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravý jeřáb ptačí můžete zobat i vy

    Před 3 roky
    V srpnu se podél cest objevují oranžové jeřabiny, které si mnozí pletou s rakytníkem. Jedná se však o jeřáb ptačí. Proč byste si ho měli natrhat? Je to superpotravina bojující proti chronickým onemocněním i stárnutí! Usušte si pár bobulek na zimu, nebudete litovat!
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Aronie je zdravá, zdobí zahradu, lze ji vysadit v létě

    Před 3 roky
    Nenáročná a přitom mimořádně nutričně hodnotná. Aronie je taková. Přečtěte si, proč černá jeřabina patří do zahrady.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Červené jeřabiny lákají k vytvoření krásných podzimních dekorací, posílí ale také naše zdraví

    Před 4 roky
    Podzim je obdobím, kdy jeřáb dozrává a jeho plody tak zdobí většinu okrasných zahrad. Nemusí ale být jen ozdobou pozemku, jeřabiny si můžete natrhat domů, kde budou zdobit váš stůl nebo dveře. Vyplatí se použít je také v kuchyni, vyzdobit si s nimi můžete domov i zahradu. Jak jeřáb na podzim využít? Můžete ho použít jako tinkturu Jeřabinu můžete využít v kuchyni – vyrábí se z ní tinktura, která se bude hodit hlavně v podzimním období.
     Komentáře
  • inStory

    Jeřabiny posílí imunitu a zabojují s nemocemi. Vypravte se na jejich sběr a připravte si z nich čaj nebo sirup

    Před 4 roky
    Pokud důvěřujete síle bylinek a dalších darů přírody, neměly by vám vedle šípku, heřmánku nebo rakytníku chybět doma také jeřabiny. Poradíme vám, jak rozeznat ty jedlé od nejedlých, kdy je sesbírat i jak je usušit.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jeřabiny jsou mylně označovány za jedovaté

    Před 4 roky
    Chybně jsou jeřabiny často označovány za jedovaté. Oranžové bobule nejsou oblíbené jenom u ptáků, chutnají výborně i lidem a jsou velmi zdravé. Víte, co všechno obsahují?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Příroda je mocná léčitelka. Některé plody a bylinky si můžeme nasbírat a konzumovat celoročně

    Před 4 roky
    Příroda je mocná čarodějka. A platí to i ohledně našeho zdraví. Přináší nám totiž spoustu plodů, které jsou velmi prospěšné a plné vitamínů i minerálů. Co byste měli mít vždy ve své kuchyni? Rozhodně na podzim vyrazte na šípek. Obsahuje spoustu vitamínu C, který prokazatelně zvyšuje imunitu a posiluje oběhový systém. Má protizánětlivé vlastnosti, takže pomáhá při nachlazení a chřipce. Stačí je nasušit a vařit si z nich třeba čaj.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Jeřabiny: Plané "ovoce" plné zdraví. Právě nastal jejich čas

    Před 5 roky
    Vyrazte s námi na jeřabiny! Podceňované plody jeřábů, které jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Nastartujte svou imunitu, sezóna jeřabin právě začíná!
     Komentáře
  • iReceptář

    Inspirace babím létem: Krásný podzimní věnec krok za krokem

    Před 5 roky
    Podzimní příroda nabízí množství barev a tvarů, které můžeme využít pro aranžmá. Často se stačí jen porozhlédnout v blízkém okolí a můžeme se pustit do tvoření. Připravili jsme pro vás inspirativní galerii co a jak můžete k aranžování využít.
     Komentáře
  • inStory

    Inspirace pro zavařování. Do sklenic mohou dýně, zelená rajčata i jeřabiny

    Před 5 roky
    Zeleninové záhonky se pomalu začínají vyprazdňovat. Ale i poslední zbytky úrody se vyplatí uchovat pro pozdější použití. A pokud některé zeleniny není dostatek na samostatné zavařování, můžete si udělat různé kombinované směsi.
     Komentáře
  • inStory

    Sbírejte jeřabiny moravské, jsou sladší než ptačí. Rozeznáte je podle listů

    Před 5 roky
    Oranžové trsy jeřabin již krášlí podzimní přírodu a přímo si volají o pozornost. Ptáci jistě nepohrdnou, ale my bychom si ještě měli počkat. To nejlepší a nejzdravější se v jeřabinách totiž teprve tvoří.
     Komentáře
  • inStory

    Domácí likéry nejsou jen dobré, umí i léčit. Využijte kmín, bez nebo jeřabiny

    Před 5 roky
    Likér je základní neutrální alkohol, který je zpříjemněný různými přírodními ingrediencemi. Obzvláště kořeněné a bylinkové likéry mají dlouhou tradici a léčivé účinky.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Jeřabiny upravují trávení a jsou vhodné při dietě

    Před 6 roky
    Během procházek podzimní přírodou jistě upoutají tvoji pozornost. Řeč je o oranžovo-červených nebo černých plodech jeřábu, na kterých si pochutnávají ptáci. Nejenom pro ně je ale tohle ovoce podzimu, jak se jeřabinám přezdívá, vhodné.
     Komentáře
Reklama