Znáte ten pocit, když přijdete z chladného dne domů, uvaříte si čaj nebo kávu a dáte si něco sladkého a čerstvě upečeného s podzimním nádechem? Vyzkoušejte švestkovou galetku z křehkého máslového těsta s vrstvou jemného tvarohu a šťavnatým ovocem. Na její přípravu navíc snadno zužitkujete zásoby ze spíže! Originální způsob, jak proměnit švestkový kompot v jednoduchý moučník.
Vypadá velmi lákavě, jako něco mezi hodně zralým žlutým jablkem a hruškou. Jenže když se do ní zakousnete, budete zklamaní, protože ucítíte tvrdou a hodně trpkou dužninu. Tak to je kdoule. Téměř zapomenuté ovoce, které naše babičky milovaly. Za syrova sice nepoživatelné, nicméně když ho tepelně upravíte, získáte náramnou dobrotu.
I v dobách socialismu byly dostupné různé druhy džusů. Tehdy se ovšem prodávaly v plechovkách, v jakých bývaly kompoty. K těm nejoblíbenějším patřily pomerančové vyznačující se specifickou chutí, kterou někteří milovali a jiní vůbec. A navíc dostat se do plechovky byl občas oříšek.
Zavařování patří k oblíbeným letním činnostem Čechů. Je to skvělý způsob, jak zpracovat přebytky ovoce i zeleniny a uchovat je na zimní období. Domácí zavařeniny chutnají lépe než ty kupované, a také prospívají našemu zdraví. Mnoho lidí si myslí, že zavařeniny lze skladovat nekonečně dlouhou dobu, ale není tomu tak. Jaká je tedy skutečná životnost zavařenin?
Dýňový kompot patří mezi tak trochu opomíjené poklady české kuchyně. Možná si ho pamatujete z dětství, když ho na plotně vařila vaše babička. Nasládlý, voňavý po citronu a koření, s jemně křupavými kousky dýně, které chutnaly trochu jako exotické ovoce! Zkuste oprášit starý recept, nebudete litovat.
A teď něco pro vás, kteří vnitřnosti milujete – nebo je zatím vůbec neznáte, ale chtěli byste je konečně ochutnat. Jen do toho! Jsou výborné a nemají chybu. Možná to říkám i proto, že jsem vyrostla na vesnici a byla zvyklá ochutnat úplně všechno. I díky tomu mám dnes ráda téměř všechno.
Dýně je jednoletá teplomilná liánovitá rostlina, botanicky patřící mezi tykve. Pod barevnou slupkou se ukrývá šťavnatá dužina s velkými semeny. Dužina i semena se zpracovávají do mnoha pokrmů sladké i slané kuchyně.
Dýně je univerzální plodina, která se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Dokonce i do kompotů. Dýňový kompot je výborná varianta zpracování dýní a pochutnáte si.
Čas zavařování kompotů ještě nekončí. Po letním a podzimním ovoci si nyní můžete nasladko zavařit i dýni. Dýňový kompot je jednou z nejlepších možností, jak zpracovat i obří dýni. Jeho příprava je snadná, poměrně i rychlá a ještě chutná jako kompot z ananasu.
Hrušky patří mezi oblíbené podzimní ovoce, které snadno zakomponujete do sladkých i slaných pokrmů. Máte-li letošní úrodu hrušek skutečně úspěšnou, neváhejte a zavařte přebytky tohoto ovoce v lahodný kompot.
Dýňový kompot je oblíbenou klasikou podzimní kuchyně. Díky sladkokyselé chuti s vůní ananasu si ho zamilují děti i dospělí. Skvěle poslouží jako osvěžující dezert i základ pro míchané nápoje.
Přišel čas zahodit staré vzpomínky na mdlý kompot ze školní jídelny. Ukážeme vám, jak z podzimní úrody vykouzlit voňavý poklad, který se stane hvězdou každého stolu. Díky jednoduchému receptu snadno proměníte obyčejný kompot v delikatesu, která je hotová za dvacet minut a chutná božsky teplá i studená. Sklenice si připravte také, budeme i zavařovat!
Jednoduchá a rychlá americká buchta. Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na americkou buchtu tak trochu jinak, jelikož recept na tento druh koláče není jediný a každý kuchař či hospodyňka jej připravuje tak trochu jinak.
Urodilo se vám letos hodně jablek a vy nemáte, kde byste je čerstvá uchovali až do jara? Zkuste je zavařit. Máme pro vás pár zajímavých nápadů, jak jablka zpracovat.
Každý, kdo má na zahradě alespoň jeden jabloňový strom, ví, že podzim přináší nejen radost, ale i otázku: co s tolika jablky? Jejich sklizeň je někdy tak bohatá, že už
Jablečný kompot jako vzpomínka na dětství i domácí tradici Jablečný kompot patří mezi klasické zavařeniny, které si zaslouží místo ve spíži každé domácnosti. V mnoha rodinách je symbolem podzimu, sklizně a přípravy na zimu. Ať ... více Příspěvek Jak připravit ty nejlepší jablečné kompoty do každé spíže pochází z Pestrá Zahrada
Velkoplodé dýně, které si právem zaslouží název Goliáš, nám poskytují pořádnou dávku dužiny, kterou je potřeba brzy zužitkovat. Tyto dýně se výborně hodí k zavařování, naše babičky z nich vyráběly báječné kompoty s ananasovou příchutí, které se daly používat podobně jako zavařený ananas.
Hrušky v sirupu jsou dokonalým doplňkem koláčů i přílohou k slaným jídlům. Charakteristické jsou svou výraznou sladkou chutí a krásnou vůní. Samozřejmostí je i poměrně jednoduchá příprava a skutečnost, že správně sterilizované a uskladněné sklenice vám vydrží velmi dlouho. Chtěli byste si tyto hrušky připravit, ale nevíte, jak na to? Inspirujte se naším receptem a praktickými tipy.
Dýně patří k surovinám, které se v české kuchyni stále ještě zabydlují. Už před desítkami let ale pevné místo ve spížích a komorách zaujala dýně à la ananas. Tento způsob úpravy dýně představuje zajímavé zpracování, kdy dýně v kořeněném cukrovém nálevu připomíná chutí i vzhledem ananas. Zavzpomínejte s tímto retro receptem na oblíbený kompot.
Jak dodat dýni zajímavý šmrnc? Zkuste sladký dýňový kompot s pomerančem, medem nebo exotickým kořením. Studený ho můžete použít jako sladkou tečku nebo součást dezertů, teplý se báječně hodí k masu. Kdysi možná vzešel z nouze, dnes však existuje spousta variant, které z dýňového kompotu udělají klenot vaší spíže. Vyzkoušejte různé kombinace dýně s ovocem.
Připravte domácí ovocný kompot plný podzimních chutí, který voní po skořici a badyánu. Jablka, švestky a trocha citronu vytvoří dokonalou sladkokyselou harmonii. Skvělý jako dezert, příloha k ovesné kaši nebo jen tak na mlsání ze skleničky. Pusťte se do toho krok za krokem.
Letošní úroda švestek je obzvlášť bohatá. Pokud jste si už dostatečně užili švestkových knedlíků, kynutých koláčů, buchet na plech, pečení povidel a zavařování kompotů, přišel čas na sušené švestky. Ukážeme vám jednoduchý postup, podle kterého švestky spolehlivě usušíte, aby dlouho vydržely a nezplesnivěly. Jejich využití je totiž neuvěřitelně široké.
Na domácí úrodu zeleniny a ovoce se v létě těší snad každý. Jenže s koncem sezóny začnou cukety, rajčata, rybíz nebo papriky doslova zaplavovat domácnosti. Mnozí nevědí, co s nimi, a snaží se je rozdat známým. Bohatou zásobu však není nutno spotřebovat hned. Redakce CNN Prima NEWS připravila tipy, jak zeleninu uchovat i pro zimní měsíce.
Když je úroda švestek opravdu bohatá, je na čase jednat! Přinášíme vám osvědčené způsoby, jak švestky zpracovat - od povidel a koláčů přes knedlíky a čatní až po kompoty, mražení i sušení. Stačí si vybrat, které u vás fungují nejlépe.
Letní jablka dozrávají a pokud máte vlastní strom či dokonce sad, nejspíš jste už letošní úrodou zcela zavaleni. Počáteční nadšení z prvních jablíček pomalu střídají myšlenky, jak celou úrodu zpracovat, aby dary přírody nepřišly nazmar. Letní jablka nelze uskladnit v syrovém stavu, rychle se kazí a do pár dnů moučnatí. Průběžně z nich proto připravujte kompot. Díky různému koření si můžete zavařit odlišné verze, takže vám nezevšední.
Ovoce i zelenina dokážou ve spíži počkat na svoji příležitost. Zavařování je tradice, která dává smysl i dnes. V kuchyni to sice chvíli voní po octu, ale odměna stojí za to. Spotřebujete celou úrodu a v zimě jen stačí otevřít sklenici a na talíři máte kousek letních prázdnin.
Švestková sezóna netrvá věčně, ale to neznamená, že si jejich sladkou chuť nemůžeme užít i za pár měsíců. Ukážeme si, jak švestky uchovat bez zbytečného stresu – ať už jako kompot, čatní nebo povidla či likér, zamražení, naložení do alkoholu nebo nasušení.
Angreštový kompot má v sobě všechno – šťavnatost, příjemnou kyselost i retro kouzlo domácích zavařenin. Využijeme ho nejen jako ovocný dezert, ale i jako surovinu do moučníků, sladkých omáček nebo letních pohárů. A co je nejlepší – zvládneme ho připravit raz dva i bez zkušeností se zavařováním.
Na přípravu kompotů používáme ovoce zdravé, vyzrálé, s přiměřeně pevnou dužinou, jen angrešt konzervujeme téměř zralý. Další rady a tipy k zavařování najdete v článku.
Na českých zahrádkách sice možná není tak častý jako třeba rybíz nebo maliny, rozhodně se ale angrešt řadí mezi naše tradiční ovoce. Většina lidí ho jen ozobává z keříků. I z něj se dá ale udělat spousta dobrot, a když ho máte hodně, můžete si jej zavařit na zimu třeba v podobě kompotu.
Třešně jsou ideální do koláčů, knedlíků, zmrzlin i kompotů. Poradíme, jak s nimi naložit v kuchyni, kolik cukru přidat do sklenice a proč má smysl zavařovat kompoty. Praktické rady, recepty a tipy, co si schovat na zimu.
Léto je plné čerstvé zeleniny a kdo se jednou pustil do pěstování cuket, patrně jen těžko celou úrodu sám spotřebuje. Smažená, vařená, pečená - po pár jídlech se rodina začne bouřit a my nevíme, co se zbytkem, lépe řečeno s většinou, která na záhoně ještě zbyla. Hodí se proto další nápad: kompot.
Kompoty, voňavé sklenice plné sezonního ovoce a sladkého sirupu, slaví comeback nejen jako retro pochoutka, ale i jako způsob, jak si uchovat chuť léta po celý rok. Přitom ještě nedávno byly symbolem zaprášených spíží a babiččiných kuchyní – a dnes je z nich kulinární trend s nostalgickým kouzlem. Dáváte přednost tradičním chutím, nebo raději volíte exotiku?
Sladké a šťavnaté třešně, ze kterých připravíte džem, sirup nebo právě kompot! Vzpomínky na letní dny u babičky zaručeny. Připravte si domácí třešňový kompot, který vám i v zimě připomene chuť prázdnin. Ukážeme vám postup hezky krok za krokem.
Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na rýžový nákyp s tvarohem, švestkami a borůvkami a vychutnejte si toto lesní ticho ve švestkovém sadu.
Zavařte si letošní úrodu třešní do sladkého nálevu. V zimě vám kompot přijde vhod, ať už jako zpestření oběda, nebo jako něco na zub, když vás bude honit mlsná. S tímto receptem to navíc zvládnete levou zadní.
Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na nepečený zákusek z vaflí, který je hebký jako sen a když ho připravíte a schladíte, určitě ihned zmizne ze stolu - jak je lahodný.
Rebarbora je sice zelenina a při pohledu na její dlouhé stonky mnohé ani nenapadne, že by se daly chutně využít. O to víc vás může překvapit, jak skvěle chutná rebarbora sladce a možná někdy i lehce pikantně zavařená.
Vzpomínáte na nedělní obědy u babičky? Kuchyní se linula vůně vývaru, možná i v kamnech tiše praskalo dřevo a v obýváku už byl připravený vyžehlený ubrus, který se vytahoval jen na sváteční chvíle. Víkend s Apetitem tentokrát patří poctivým receptům, které chutnají jako vzpomínky. Jídlo bylo prosté, ale poctivé. A na jeho chuť nejde nezapomenout ani po letech.
Stává se vám, že si v lepší restauraci raději místo kompotu objednáte okurkový salát, protože nevíte, jak se s konzumací ovoce správně poprat? Když zvládnete souhru jazyka a zubů a podaří se vám v ústech dobře vypreparovat pecku, nemusíte se ničeho obávat. Jak na to, poradí odborník na etiketu Ladislav Špaček.
Prohlédněte si recept s postupem na piškot s mandarinkovým kompotem - tak snadný moučník, že jej zvládne upéct snad každý. A tak měkký a lahodný, že se po něm jen zapráší.
Chcete připravit dezert, který je lehký, svěží a přitom neodolatelně lahodný? Tato ořechovo-broskvová roláda je přesně to, co hledáte! Kombinace nadýchaného těsta, jemného mascarpone krému, křupavých ořechů a šťavnatých broskví vás okouzlí na první sousto. Navíc je příprava tak snadná, že ji zvládne i začátečník. Pojďte se podívat na recept, který se stane hvězdou každé rodinné oslavy nebo odpolední kávy.