Zavřít
Oplatka

Oplatka

Nejnovější články na Seznamu na téma Oplatka
  • Toprecepty

    Cukroví z cukrovinek: Tatrankové pracny chutnají jako slavné oplatky a jíst je můžete hned po upečení

    Před 9 dny
    Patří k vašim nejoblíbenějším druhům cukroví pracny neboli medvědí tlapky? Tradiční jsou s ořechy a s kořením, nicméně v poslední době se dělávají v mnoha dalších příchutích. Na jejich přípravu můžete využít třeba oblíbené oplatky s čokoládou či oříšky – tatranky.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Kávenky, Věnečky nebo Vlnky: Ikonické sušenky, které zbožňovaly celé generace. Některé už dnes nekoupíte

    Před 28 dny
    Pamatujete si na chuť sušenek Lucie nebo Vlnky? Tyhle retro dobroty milovali děti i dospělí. I když některé už v obchodech nenajdete, stále je tu spousta sušenek, na které vzpomínají celé generace. Česko je proslulé svou tradicí ve výrobě sušenek a oplatek, kterou reprezentují značky jako Opavia a Sedita. Ponořte se do příběhů těchto legendárních pochoutek a zjistěte, které z nich si můžete pořád dopřát.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Podnikatel vyráběl falešné lázeňské oplatky. Boj se soudy zatím prohrává

    Před 29 dny
    Státní zemědělská a potravinářská inspekce výrobci oplatek vytkla, že obal mohl vyvolat mylný dojem o původu produktu.
     Komentáře
  • Prima inspirace

    Vyzkoušejte tento nepečený čokoládový dezert s oplatkami a ořechy!

    Před 2 měsíci
    Hledáte rychlý, nepečený a naprosto delikátní čokoládový dezert? Tento kakaový zákusek s křupavými oplatkami, hořkou čokoládou a vlašskými ořechy si zamilujete na první sousto! Jeho příprava je neuvěřitelně jednoduchá, zvládne ji i začátečník a výsledek potěší každého milovníka sladkého. Už se vám začínají sbíhat sliny? Nasaďte si tedy kuchařskou čepici, vezměte vařečku do ruky a […] The post Vyzkoušejte tento nepečený čokoládový dezert s oplatkami a ořechy! appeared first on Prima Inspirace.
     Komentáře
  • Apetit

    Lázeňské oplatky nejsou jen suvenýr. Jejich příběh vás vtáhne do minulosti – víte, jakou roli hrály v životech lázeňských dívek?

    Před 2 měsíci
    Jsou kulaté, tenké, voňavé – a návštěvu lázní si bez nich málokdo dovede představit. Lázeňské oplatky dnes koupíte na každé kolonádě, ale jejich příběh začíná v klášteře, kde se začalo experimentovat s těstem na hostie. Pekly se potají i během války, přežily znárodnění a dodnes se vyvážejí do Japonska i Saúdské Arábie.
     Komentáře
  • extrainspirace.cz

    Nejlepší sladkosti ze supermarketu. Tyhle Češi kupují ve velkém, protože stojí jen pár korun, i když chutnají skvěle

    Před 2 měsíci
    Kdo by odolal sladké chuti, která vás přenese zpátky do dětství. I […]
     Komentáře
  • EnergoZrouti

    Od klášterní legendy k císařskému dvoru: Příběh českých lázeňských oplatek

    Před 2 měsíci
    Praví se, že jídlo spojuje lidi napříč různými kontinenty i kulturami. Mnoho států se může pyšnit specifickými jídly či potravinami.
     Komentáře
  • Apetit

    Lázeňské oplatky: Turisté je kupují ve velkém - a Češi je milují už přes 150 let. Jak poznáte ty pravé?

    Před 2 měsíci
    Na jedno křupnutí vás přenesou k lázeňskému prameni či na masážní lehátko. Lázeňské oplatky jsou staletý fenomén, který je těsně spjat nejen s pohodou a odpočinkem v lázeňském stylu, ale pro cizince jsou symbolem tradice, kterou si z Česka vozí jako suvenýr.
     Komentáře
  • VařímeDobroty.cz

    Božsky nadýchané, rychlé, levné a jen z 4 surovin – domácí marshmallows v oplatku, které to z obchodu strčí s přehledem do kapsy

    Před 2 měsíci
    Domácí nadýchané marshmallows jsou osvěžujícím dezertem, který milují dospělí i děti. Výhodou je, že pochoutku připravíte za pár minut.
     Komentáře
  • Echo24

    Fejková Sedita. Lidé hlásí padělky oblíbených sušenek Mila

    Před 2 měsíci
    Na českém trhu se objevily patrně falešné sušenky Mila. První podezřelé oplatky byly hlášeny už v srpnu. Napodobují obal i podobu oblíbené polomáčené oplatky s mléčnou náplní, přičemž spotřebitelé upozorňují na rozdíly ve struktuře, chuti i vzhledu. Výrobce deníku Echo24 potvrdil, že celou záležitost intenzivně prověřují státní orgány.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Retro okénko: Sušenky Orange stály jen 1 Kčs, jejich pomerančová chuť byla nezapomenutelná

    Před 3 měsíci
    Jestli bylo něčeho v dobách socialismu dostatek, byly to různé druhy oplatek a sušenek. Některé se prodávají dodnes, jiné už nikde neseženete. Jedny z těch, které zmizely v nenávratnu, byly i pomerančové sušenky s názvem Orange.
     Komentáře
  • Arecenze

    Falešná oplatka Mila objevena ve večerce: Pravost výrobku si ověříte snadno

    Před 3 měsíci
    Řetězce běžně napodobují sladkosti známých značek, aby mohli zákazníkům nabídnout jejich oblíbené výrobky za výhodnější cenu. Na tom není nic špatného.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Letní osvěžení z mrazáku: Mražené dortíky s ovocnou smetanovou náplní mezi lázeňskými oplatkami

    Před 3 měsíci
    Hledáte dokonalou letní pochoutku, která spojuje svěžest ovoce, jemnost šlehačky a příjemné křupnutí? Vyzkoušejte mražené dortíky s vrstvami jahodové a mangové smetanové náplně mezi dvěma lázeňskými oplatkami. Jsou nejen efektní, ale také neodolatelně dobré – ideální pro horké dny i slavnostní příležitosti.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Pozor na pravost oblíbené sušenky. Výrobce tradiční česko-slovenské pochoutky řeší falšování

    Před 3 měsíci
    V prodeji je patrně falešná verze jedné z nejoblíbenějších sušenek v Česku a na Slovensku. Polomáčená oplatka s mléčnou krémovou náplní Mila má tradici sahající už do roku 1969. Jedná se o natolik oblíbenou pochoutku, že ji pod různými názvy napodobují i mnohé obchodní řetězce. Nyní ale slovenský výrobce čelí úplně jinému problému, na trh se totiž dostaly oplatky, které se vydávají za pravou Milu obalem i podobou samotné sušenky. Informace o tom se začala šířit na TikToku.
     Komentáře
  • Vitalia

    Mila už není jen jedna. Na trhu se objevily padělky populární oplatky

    Před 3 měsíci
    Slogan hlásá Mila je jen jedna, ale to už neplatí. Oplatku, která se vyrábí už 56 let, někdo začal napodobovat a to tak, že na první pohled nepoznáte rozdíl. Co na to říká výrobce?
     Komentáře
  • Apetit

    Výzva Sladké trojky: Je vaší vášní pečení a milujete zmrzlinu? Buďte kreativní a vyhrajte zajímavou odměnu

    Před 3 měsíci
    Je vaší vášní pečení? A zamilovali jste se do výroby domácí zmrzliny? V srpnové Výzvě Sladké trojky spojíte obojí dohromady: vytvořte vlastní verzi zmrzliny v oplatce. Hlavní cenou je voucher na 1000 Kč do sítě kaváren Ippa Café.
     Komentáře
  • Marianne

    Domácí Mila oplatky vás dostanou jednoduchostí i chutí

    Před 4 měsíci
    Když se řekne Mila, málokomu se nevybaví křehká oplatka s jemnou mléčnou náplní, zalitá kakaovou polevou. Není divu, že se tato legendární cukrovinka stala inspirací i pro domácí pečení. Náš recept vám nezabere více než půlhodinku a výsledek je skvělý!
     Komentáře
  • Příběhy znělek

    Nahá žena v hlavní roli: Jak vznikala cena pro karlovarský festival a znělka pro kulatý ročník

    Před 4 měsíci
    Příběh znělky pro 35. ročník KVIFF od bratří Cabanů.
     Komentáře
  • Finance

    Klamavé lázeňské oplatky: karlovarské či luhačovické? Zákazníci se nechali mást obaly, rozhodl soud

    Před 4 měsíci
    Nejvyšší soud rozhodl spor o oplatky: obal nesmí klamat spotřebitele a vytvářet falešný dojem Karlovarských oplatek.
     Komentáře
  • Moment of the Day

    Nejdojemnější moment druhého dne festivalu: Michael Douglas přebírá sošku výměnou za „oplatku“

    Před 5 měsíci
    Michael Douglas navštívil karlovarský festival už v roce 1998, kdy obdržel Cenu prezidenta MFF KV. Tehdy cena vypadla spíše jako talíř nebo miska. O výměnu za modernější sošku si už kdysi řekl rovněž prezidentem oceněný Miloš Forman, režisér kultovního Přeletu nad kukaččím hnízdem – Douglas byl producent a restaurovanou verzi filmu v sobotu uvedl ve Velkém sále hotelu Thermal. „Až přijede, musíme mu tu oplatku vyměnit,“ znělo přání Jiřího Bartošky. A bylo splněno.
     Komentáře
  • Extra

    Splněný sen Bartošky: Michael Douglas vyměnil nenáviděnou oplatku za krásnou cenu

    Před 5 měsíci
    Sobota byla ve znamení Michaela Douglase (80). Hvězdný herec uvedl v hotelu Thermal v centru Karlových Varů zrestaurovaný film Přelet nad kukaččím hnízdem a při té příležitosti dostal i novou cenu, jak zachytili fotografové eXtra.cz. První cenu získal, když byl ve Varech v roce 1998. Letos zesnulý prezident festivalu Jiří Bartoška (†78) si však přál, aby Douglas dostal nové ocenění.
     Komentáře
  • Cooky

    Luxusní dvoubarevné ovocné řezy s BEBE oplatkami: Šachové pokušení uvnitř s mandarinkami

    Před 5 měsíci
    Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na luxusní dvoubarevné ovocné řezy a upečte toto šachové pokušení s mandarinkami a BEBE oplatkami.
     Komentáře
  • Vitalia

    Obaly oplatek KitKat se mění, přibudou i kompostovatelné kávové kapsle

    Před 6 měsíci
    Společnost Nestlé se před sedmi lety rozhodla, že do roku 2025 budou všechny obaly jejich výrobků plně recyklovatelné. Platí to? Ovlivnil tyhle plány covid nebo válka na Ukrajině?
     Komentáře
  • Vychytávky Ládi Hrušky

    Nepečené Krakonošovy kuličky ze sušenek

    Před 6 měsíci
    Servírujeme jednotlivé recepty a vychytávky Ládi Hrušky i nápady jeho zapálených fanoušků. Plnou nálož vychytávek, najdete na primaplus.cz
     Komentáře
  • Toprecepty

    Retro okénko: Oplatky Mila stávaly dříve 2 Kčs. Že je v cukrovince alkohol, to však mnozí netuší dodnes

    Před 6 měsíci
    Sladkostí z dob minulých, které by se dochovaly až do dnešních dob, není mnoho. Jednou z nich jsou oplatky Mila, výjimečné i tím, že mají dodnes téměř stejný obal nebo aspoň totožnou kombinaci barev na něm. Jen jejich velikost se trochu zmenšila.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jste tým Tatranky, nebo Horalky? A víte, která ze dvou oplatek vznikla jako náhrada v dobách nouze?

    Před 7 měsíci
    Doprovází nás na výletech, na cestách i kdykoliv během dne. Na ikonických Horalkách a Tatrankách si smlsnou miliony Čechů i Slováků ročně. Víte ale, že jedny vznikly jako nouzové řešení v dobách nedostatku? Co dalšího jste možná o těchto oplatkách nevěděli? A jak ovlivnily nabídku cukrovinek v obchodech? Toto na ně říkají čeští zákazníci.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Aby zase chutnaly jako za socíku: Legendární Tatranky zkuste připravit doma

    Před 8 měsíci
    Aby zase chutnaly jako za socíku: Legendární Tatranky zkuste připravit doma. Díky fíglu s ledničkou je zvládne každý a ta chuť je prostě boží. Také nostalgicky vzpomínáte, jak chutnaly staré dobré Tatranky a ty moderní, přeslazené, z principu odmítáte? Pak zkuste vrátit své chuťové pohárky do dětství díky jednoduchému receptu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Retro okénko: Kávenky stály 1 Kčs. Oblíbené oplatky s kávovou náplní se vyrábějí již přes šedesát let

    Před 8 měsíci
    Nejen Tatranky a Horalky se v dobách socialismu nosily na výlety. Populárními oplatkami byly i Kávenky. Na nich si ostatně stejně jako na těch předchozích můžete pochutnávat dodnes. V průběhu let několikrát změnily svůj obal, ale chuť, ta zůstává stále téměř stejná.
     Komentáře
  • PrahaIN

    280 procent. Fidorka zažívá cenové veletoče

    Před 9 měsíci
    Jakkoli se analytici pravidelně zabývají cenami pohonných hmot, redakce PrahaIN.cz si mnohem víc všímá pozoruhodných veletočů kolem některých druhů potravin a cukrovinek. Naposledy jsme to zažili u čokoládové oplatky Fidorka, kterou chtěla na noční přespání ve škole koupit třídní učitelka z Prahy 2.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Z lázní do supermarketů: O křupavé lázeňské oplatky se vedou soudy. Jak vlastně vznikly?

    Před 10 měsíci
    Lázeňské oplatky prostě patří k lázním. Tuto sladkou dobrotu si v lázeňských městech můžete dopřát studenou i teplou. Nejznámější jsou samozřejmě ty z Mariánských Lázní a Karlových Varů. A je na tom něco pravdy, že vznikly proto, aby vám spravily chuť po léčivých vodách, které občas nechávají na jazyku divnou pachuť?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Tradiční Lázeňské oplatky: Kde se vzala tato pochoutka a díky čemu si ji lázeňští hosté tak zamilovali?

    Před 11 měsíci
    Lázeňské oplatky jsou nedílnou součástí lázeňského života. Oblíbenou sladkou pochoutku můžete v lázeňských městech ochutnat jak studenou, tak teplou. Mezi nejznámější oplatky pak patří ty z Mariánských Lázní a Karlových Varů. A co je pravdy na tom, že lázeňské oplatky vznikly proto, aby vám zlepšily chuť po léčivých vodách, které často zanechávají pachuť na jazyku?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Luhačovice prohrály: Soud zakázal klamavé obaly lázeňských oplatek

    Před 11 měsíci
    Soud rozhodl: Karlovarské oplatky jsou jedinečné a nesmí být z Luhačovic. Nejvyšší správní soud svým rozsudkem potvrdil, že Karlovarské oplatky jsou chráněným zeměpisným označením a zaslouží si ochranu před napodobiteli. Konkrétně rozhodl, že použití obalu s vyobrazením známých karlovarských památek může klamat spotřebitele a vyvolávat dojem, že se jedná o originální produkt z Karlových Varů, i když tomu tak není.
     Komentáře
  • Proženy

    Sušenky a oplatky, které jsme milovali za socialismu. Některé z nich skončily v propadlišti dějin!

    Před 11 měsíci
    Dáš si sušenku nebo pišingr… Alespoň tak říkávaly slepovaným oplatkám naše babičky. Pamatujete si ještě na Lucie, Koko, Vlnky nebo trojhránky Kolonáda? Připomeňte si, co jste si tehdy dávali k odpolední kávě.
     Komentáře
  • PrahaIN

    Zákazníky Albertu šokuje cena lázeňských oplatek

    Před 11 měsíci
    Jsou potraviny a výrobky, které nekupujeme každý den, takže si pozvolného růstu jejich cen často ani nevšimneme. Když je pak sháníme, nestačíme se divit, o kolik jejich cena vzrostla. Příkladem za všechny mohou být známé Opavia Kolonáda lázeňské oplatky.
     Komentáře
  • Náš region

    Karlovarské oplatky z Luhačovic? Výrobce s klamavým obalem u soudu pohořel

    Před 11 měsíci
    Nejvyšší správní soud (NSS) se nedávno zabýval případem výrobce, který vyráběl lázeňské oplatky s karlovarskými motivy na obalu, ačkoli je ve skutečnosti vyráběl v…
     Komentáře
  • Lifee

    Vánoční cukroví na poslední chvíli podle Ládi Hrušky: Pracny z oplatek můžete jíst hned

    Před 11 měsíci
    Lidový všeuměl Láďa Hruška přichází s novým receptem na vánoční cukroví, které známe jako medvědí pracky nebo také pracny. Namísto předem vyhněteného těsta použijeme v receptu oblíbené oplatky. Cukroví navíc není nutné nechávat uležet, protože je hned měkké, a poslouží jako praktická vychytávka pro ty, kteří pečení cukroví odkládají na poslední chvíli.
     Komentáře
  • Apetit

    Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

    Před 11 měsíci
    Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a křupavé textuře. Typičtí anglikánci se skládají z lehkého pusinkového těsta, připraveného z bílkového sněhu a cukru, a dortové oplatky, která zajišťuje pevný základ.
     Komentáře
  • Krajské listy

    Mystérium moravských kostelů. Záhady života

    Před 1 rokem
    Se svatostánky na Brněnsku souvisí několik podivných tajemství. Týkají se paranormálních jevů, ale také nápisu, s jehož významem si lámou hlavu i renomovaní historici. Znáte příběh o krvácející hostii a tajemném kameni s podivným textem?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Návrat legendárních Vlnek? Příběh oplatek, které zmizely z českých obchodů

    Před 1 rokem
    Vlnité oplatky s krémovou náplní byly po desetiletí symbolem českých sladkostí. Od jejich vzniku v 60. letech až do roku 2011 zpříjemňovaly život několika generacím. Přestože už více než dekádu chybí v regálech obchodů, jejich popularita neklesá. Příběh Vlnek ukazuje, jak silnou stopu může zanechat zdánlivě obyčejná sladkost v kolektivní paměti národa.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Věnečky, Vlnky i Lucie: Ikonické sušenky, které zbožňovaly celé generace

    Před 1 rokem
    Pamatujete si na chuť sušenek Lucie nebo Vlnky? Tyhle retro dobroty milovali děti i dospělí. I když některé už v obchodech nenajdete, stále je tu spousta sušenek, na které vzpomínají celé generace. Česko je proslulé svou tradicí ve výrobě sušenek a oplatek, kterou reprezentují značky jako Opavia a Sedita. Ponořte se do příběhů těchto legendárních pochoutek a zjistěte, které z nich si můžete pořád dopřát.
     Komentáře
  • Apetit

    Oplatky, které zbořily hranice: Jak se Neapolitánky Manner v růžovém obalu staly legendou

    Před 1 rokem
    Neapolitánky Manner, světoznámé křupavé oplatky s jemnou náplní, mají zajímavou historii. Věděli jste, že jejich kořeny sahají až do Vídně 19. století? Proč jsou tak výjimečné a oblíbené? A jak se jejich receptura proměnila v průběhu let?
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Aby zas chutnaly jako za socíku: Legendární Tatranky zkuste připravit doma. Díky fíglu s ledničkou je zvládne každý a ta chuť je prostě boží

    Před 1 rokem
    Aby zas chutnaly jako za socíku: Legendární Tatranky zkuste připravit doma. Díky fíglu s ledničkou je zvládne každý a ta chuť je prostě boží. Také nostalgicky vzpomínáte, jak chutnaly staré dobré Tatranky a ty moderní, přeslazené, z principu odmítáte? Pak zkuste vrátit své chuťové pohárky do dětství díky jednoduchému receptu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Retro okénko: Pěkně vykutálené oplatky Fidorky dřív stály kolem 2 Kčs. Pochutnáváme si na nich již sto let

    Před 1 rokem
    Fidorky patří společně s Tatrankami k našim nejslavnějším oplatkám. Unikátní jsou nejen chutí, ale i svým kulatým tvarem, díky nimž bývaly a stále jsou báječnými medailemi při různých dětských soutěžích. Na barvě kovu nezáleželo, stačila ta báječná lískooříšková chuť a spousta čokolády.
     Komentáře
  • Newstream

    Výrobce sušenek Mondelez rozšíří v Opavě výrobu. Fidorky se díky tomu dostanou až do Austrálie

    Před 1 rokem
    Mezinárodní výrobce sušenek Mondelez International investuje 1,3 miliardy korun do rozšíření výroby čokoládových oplatek ve svém závodě v Opavě. Výstavba už začíná, do provozu by měla být linka uvedena v roce 2026. Díky investici vznikne přibližně 100 pracovních míst, uvedl ředitel výrobního klastru společnosti Mondelez v Česku Emmanuel Chilaud.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Retro okénko: Slovenské Horalky stály v minulosti jen 1,20 Kčs a vznikly vlastně z nouze, když došly lískové oříšky

    Před 1 rokem
    Nejen Tatranky byly dokonalým parťákem na letní výlety i kamkoliv jinam. Jejich největším konkurentem, který dobil energii na horské túře i na obyčejné procházce, byly Horalky. Na slovenských příbuzných českých slavných oplatek si ostatně můžeme pochutnávat i dnes.
     Komentáře
  • Partička

    Nálady v podání Partičky: Dialog na recepci v hotelu

    Před 1 rokem
    Oblíbená a nespoutaná Partička! Sledujte show, která srší humorem, improvizací a neskutečnými momenty, za kterými letos budou stát Michal Suchánek, Richard Genzer, Daniel Dangl, Jakub Kohák a Michal Novotný společně se speciálními hosty! Více improvizační zábavy na primaplus.cz
     Komentáře
  • Toprecepty

    Retro okénko: Oplatky s náplní Svěženky, Dukla či Kávěnky se daly koupit za 1,50 Kčs a dělaly se v různých příchutích

    Před 1 rokem
    Dnes jsou sice regály v obchodech přímo přeplněné sladkostmi, ale ani v minulosti o ně nebyla nouze. Třeba takových oplatek existovala celá řada, a nebyly jen čokoládové či oříškové, ale třeba i mandarinkové. K těm nejoblíbenějším patřily i Svěženky, Kávenky nebo třeba Dukly.
     Komentáře
  • Proženy

    Na hořických trubičkách si pochutnávaly už naše prababičky. Milujeme je přes 200 let!

    Před 1 rokem
    Nejznámější ručně stáčenou oplatku do trubičky z Podkrkonoší zná každý. V době našeho mládí se prodávaly balené po dvou. Často jsme je měli ve škole ke svačině nebo je s sebou nosili na výlety. Hořické trubičky se pečou již více než 200 let. Legenda praví, že jejich recepturu přinesli napoleonští vojáci.
     Komentáře
  • Apetit

    Dávám přednost sypankám, říká paní Romana Nová. Její Hořické trubičky vyhlásili místní jako nejchutnější

    Před 1 rokem
    V rodině Romany Nové, rozené Petráčkové, se trubičky stáčely odjakživa. Dřív to totiž běžně uměly místní babičky. Po revoluci se do výroby vrhly skoro celé Hořice. Vytrvali jen někteří: Petráčkovy Hořické trubičky patří mezi nejlepší.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Zapomenuté chutě našeho dětství: Retro sušenky Věnečky, Vlnky nebo Lucie

    Před 1 rokem
    Vzpomenete si, jak chutnaly sušenky Lucie nebo Vlnky? Tyto sladkosti, oblíbené hlavně před revolucí, ochutnalo tehdy snad každé dítě. Dnes už se nevyrábí, ale v obchodech pořád najdete řadu dalších sušenek, na kterých si pochutnávalo už několik generací.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Oplatková legenda z Opavy: Fidorka vznikla v období první republiky a dodnes na ni nedáme dopustit

    Před 1 rokem
    Fidorku má rád snad každý z nás. Její historie sahá až do první republiky a na našem trhu tato oplatka dominuje více než 100 let. I tak se ale některé konkurenční značky pokoušejí o její napodobení. Víte, kdo může za to, že tato sladká a kulatá pochoutka existuje?
     Komentáře
  • TV Polar

    V Opavě nově pojmenují dvě ulice. Jedna z nich připomene tradici pečení oplatek

    Před 1 rokem
    Moravskoslezský kraj navštívil americký velvyslanec Bijan Sabet. Jeho první zastávkou byla Opava, kde se sešel s vedením města a zavítal i do závodu na výrobu sušenek, oplatek i bonbonů.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    VIDEO: Muž v Brně ukradl bezvládnému mladíkovi peněženku. Vzal jsem jen oplatku, tvrdil

    Před 1 rokem
    Muž v centru jihomoravské metropole narazil na nehybně ležícího muže uprostřed náměstí. Místo pomoci se však rozhodl prohledat mu kapsy, což spatřili strážníci na kamerách. Hlídce tvrdil, že mladíka okradl jen o sušenku, v zápatí mu ale z kapsy vypadla také peněženka.
     Komentáře
  • Čermák Staněk Comedy Podcast

    35 min

    Podcast
    Jsou lidi, kteří jedou v levém pruhu 130 a neuhnout, totální dementi, anebo v pohodě? (394)

    Před 1 rokem

    ·

    35 minut

    Vyřeším starý problém z dálnic, a nevylučujeme, že jsme ho už v některém z předešlých dílů vyřešili, ale prostě jde o věci, které někdy jednou (anebo i dvakrát) vyřešit nestačí. Také opět zdůrazníme, jak moc jsme skromní a pokorní amatéři, kteří s lázeňskou oplatkou v ruce čekají na potlesk vás, našeho publika. Zabrousíme do kulturních válek a jeden z nás opět, po miliónté, a stejně stále svěže a mile oznámí, že zjistil, že je chytrej. Druhý z nás dá k lepšímu opět několik famózních, třeskutě až nekonečně vtipných dad joků. Nic lepšího pro vás nemáme. Nikdo lepší než vy jako publikum neexistuje. Mír a lásku, kamarádi.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Příběh delikatesy: Hořické trubičky pronikly do Evropy i daleké Šanghaje

    Před 1 rokem
    Hořické trubičky patří mezi nejznámější české pochoutky. Jejich výroba začala už roku 1812, opravdového rozmachu ale dosáhla teprve koncem 19. století
     Komentáře
  • i60

    Babiččiny pusinky

    Před 1 rokem
    Moje babička byla vynikající kuchařka. A taky pekařka a cukrářka. Z jakéhokoliv pokrmu, od čočkové polévky přes koprovou omáčku po jablka v županu vytvořila báseň, kde každá sloka, každý rým byl v dokonalém rytmu a harmonii. Vždy před Vánoci vzpomínáme nejvíc na její pusinky.
     Komentáře
  • iReceptář

    Mandoletky byly hitem první republiky. Dělají se z dortových oplatek

    Před 1 rokem
    Opestřete letos vánoční tabuli a připravte cukroví, které bylo hitem za první republiky. Vyzkoušejte tehdy tak oblíbené mandoletky, rychlé vánoční pečivo z mandlí.
     Komentáře
  • Náš region

    Ve skanzenu Rochus zažili tradiční Vánoce

    Před 1 rokem
    Pekly se také vánoční oplatky, odlévalo olovo, lidé mohli vidět výrobu štěpánského věnce. Nechyběla ani Štěpánská obchůzka v podání folkloristů, postavy Tří králů i…
     Komentáře
  • Deník

    Navždy změnil léto. Zmrzlinový kornout vznikl v zimě a díky neukázněným lidem

    Před 1 rokem
    Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Retro okénko: Křupavé brynzové oplatky se kdysi vyráběly jako znouzectnost, dnes jsou oblíbené nejen na Slovensku

    Před 2 roky
    Prodávají se stále, za socialismu ale byly tyto oplatky jednou z nejoblíbenějších pochutin k pivu či k vínu. Ostatně sehnat je, nebylo tak snadné, o to víc jsme si jich vážili. Nejlepší byly brynzové, ale byly k dostání třeba i jen ve slané verzi bez sýra.
     Komentáře
Reklama