Zavřít
Plýtvání

Plýtvání

Nejnovější články na Seznamu na téma Plýtvání
  • Náš dům

    Na záchodě se často plýtvá vodou. Úspora může být přitom jednoduchá

    Před 6 dny
    Šetření vodou by nemělo být pouze o trendu a nejnovější módě, ale běžnou součástí života. Čísla říkají, že voda bude na naší planetě zanedlouho velmi vzácná, což bude mít mimořádně závažné důsledky. Bez vody není život. Zdánlivě jednoduchý tip týkající se splachování nám ušetří část peněz a pomůže šetřit vodou!
     Komentáře
  • Receptář prima nápadů

    Jak přestat s plýtváním potravin

    Před 22 dny
    Chcete také skoncovat s plýtváním potravin? Musíte na to jít ekonomicky a s rozmyslem. A začneme u skladování potravin v domácnosti, protože správným skladováním můžeme zamezit ztrátám a plýtvání.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Montoval motorky, dnes vaří z pampelišek. Jeho celerový tatarák ocenil i Pohlreich

    Před 22 dny
    Šéfkuchař Pavel Drdel se snaží každou surovinu zpracovat od kořene až po nať. Jeho strakonická restaurace Sůl a řepa je plná zavařovacích sklenic.
     Komentáře
  • ESG Fórum

    Co můžou dělat firmy s nespotřebovaným jídlem

    Před 1 měsícem
    I v době, kdy ceny potravin rostou, se stále třetina vyprodukovaného jídla vyhodí. Na dotazy, co mohou dělat firmy s nespotřebovaným jídlem nebo jeho nadprodukcí a kam potom putuje, odpovídají generální ředitelka Unilever pro Česko a Slovensko Michaela Franekova, ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová a koordinátorka projektu Zachraň jídlo Denisa Rybářová.
     Komentáře
  • Ekonews

    „Pojeďte do Bruselu tvořit pravidla.“ Jak snížit plýtvání potravinami navrhovali i náhodně vybraní Češi

    Před 1 měsícem
    Martinovi Dlouhému loni v říjnu zazvonil telefon.Když ho zvedl, nevěřil vlastním uším.
     Komentáře
  • Novinky

    Školáci se budou učit neplýtvat potravinami

    Před 1 měsícem
    Žáci základních škol (ZŠ) se budou učit neplýtvat potravinami. Projekt s názvem Smart Food nabídne od září školám v celé republice nová interaktivní výuková média o spotřebě jídla. Nyní školáci a učitelé práci s novými vzdělávacími materiály testují na pěti pražských ZŠ.
     Komentáře
  • Faei

    Jak může rodina ušetřit 14 tisíc korun? Stačí neplýtvat jídlem

    Před 1 měsícem
    Rodina o dvou dospělých a dvou dětech může letos ušetřit více než 14 tisíc korun, pokud přestane plýtvat potraviny. Odborný odhad znehodnocených potravin provedli experti Vysoké školy ekonomické v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Praze a spolkem Zachraň jídlo. Redakce FAEI.cz má výpočet k dispozici.
     Komentáře
  • Ekonews

    EU přitvrdí ohledně plýtvání. Do půlky roku má vzniknout návrh, o kolik chce snížit potravinový odpad

    Před 1 měsícem
    V Evropské unii vzniklo v roce 2020 podle odhadů 57 milionů tun potravinového odpadu.To představuje 127 kilogramů na obyvatele a vyjádřeno v penězích jde o 130 miliard eur, tedy 3,1 bilionu korun.
     Komentáře
  • Ecoista

    Mladí lidé jsou sice zapálení ekologové, ale také největší plýtvači

    Před 2 měsíci
    Lidé se mýlí, když si myslí, že nejvíce s potravinami plýtvají obchody. Jsou to jejich zákazníci, kteří každý rok vyhodí zhruba 30 % z toho, co nakoupí.
     Komentáře
  • Události247

    Bedýnky ve slevách jako cesta k levným potravinám: Supermarkety lidi vyslyšely a konečně nabízí potraviny za pakatel

    Před 2 měsíci
    Obchodníci nesmí prodávat potraviny s prošlým datem trvanlivosti, i když by bylo možné je dále využít. Některé zboží se jim i přesto daří před vyhozením zachránit.
     Komentáře
  • Faei

    V evropských popelnicích končí každý rok jídlo za 149 miliard eur

    Před 2 měsíci
    Lidé si mnohdy neuvědomují, kolik potravin skončí zbytečně v popelnici. Například rozsáhlý projekt v Brně ukázal, že tamní obyvatelé vyhodí do koše něco více než 37 kilogramů jídla ročně, i když si mysleli, že je to asi devětkrát méně – něco přes čtyři kila. Výsledky průzkumu má redakce FAEI.cz k dispozici. V celé Evropě skončí v koši potraviny za téměř 150 miliard eur.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Češi šetří, ale téměř polovině doma zbývají potraviny. Často končí v koši

    Před 2 měsíci
    Češi na jedné straně šetří, ale zároveň čtyřicet procent přiznává, že plýtvá potravinami. Nejmladší generace dospělých do 27 let, která často vidí svět zeleněji, je na tom ještě hůř.
     Komentáře
  • Žena-in

    To se bude vám hodit: Tipy, jak neplýtvat s jídlem a ušetřit

    Před 2 měsíci
    Aktuálně procházíme krizí a ceny potravin se vyšplhaly do neuvěřitelných výšin. Mnozí z nás si musely radikálně utáhnout opasky a omezit se. Nyní je více než důležité neplýtvat jídlem a snažit se ušetřit. Vždy je co zlepšovat, takže vám dáme tipy, jak na to.
     Komentáře
  • Vitální senior

    Češi se o letošních Vánocích snažili neplýtvat, ukázal průzkum

    Před 3 měsíci
    Po vánočních svátcích a Silvestru někdy dost jídla zbude. Zatímco prodejny vyplýtvají jen malé procento potravin a neustále rozšiřují dary potravinovým bankám, většina plýtvání připadá na domácnosti. Dle průzkumu obchodů Albert však letos třetina dotázaných o Vánocích dbala na to, aby se v domácnosti neplýtvalo. Pokud na Silvestra některé z pochutin zůstanou, jsou to nejčastěji brambůrky, tyčinky a oříšky.
     Komentáře
  • Novinky

    Zachraň jídlo z firemní kantýny: Nevydané porce obědů nakrmí lidi bez domova

    Před 3 měsíci
    Omezit plýtvání potravinami a zároveň pomoci sociálně slabým. O to se aktuálně snaží iniciativa Zachraň jídlo. Její sbírková kampaň Obědovka „zachraňuje“ nevydané porce obědů v gastroprovozech před jistým vyhozením do odpadu. Organizace je dováží lidem bez domova či samoživitelům. V budoucnu chce síť dárců i příjemců rozšiřovat.
     Komentáře
  • Novinky.cz: Žena

    Zachraň jídlo z firemní kantýny: Nevydané porce obědů nakrmí lidi bez domova

    Před 3 měsíci
    Omezit plýtvání potravinami a zároveň pomoci sociálně slabým. O to se aktuálně snaží iniciativa Zachraň jídlo. Její sbírková kampaň Obědovka „zachraňuje“ nevydané porce obědů v gastroprovozech před jistým vyhozením do odpadu. Organizace je dováží lidem bez domova či samoživitelům. V budoucnu chce síť dárců i příjemců rozšiřovat.
     Komentáře
  • Ekonews

    Chytrá váha v restauraci pozná každé vyhozené jídlo a brání tak plýtvání. Z jedné porce jde do koše 13 gramů

    Před 3 měsíci
    Během víkendu restaurace, bistro a kavárna v obchodním domě Ikea na pražském Zličíně obslouží až pět tisíc lidí za den.Počet zákazníků se snaží předvídat třeba i podle počasí.
     Komentáře
  • Novinky

    Jak ušetřit? Jíst a vařit jako předci

    Před 3 měsíci
    Prudké zdražení potravin donutilo mnoho lidí změnit jídelníček. Neznamená to ale, že musíme jíst nekvalitně. Právem oslovení gastronomičtí odborníci mají několik základních rad.
     Komentáře
  • Ecoista

    Banány nikdo nechce? Řetězce nacházejí překvapivé způsoby, jak méně vyhazovat

    Před 4 měsíci
    Supermarkety se snaží redukovat foodwaste: sleva na zeleninu, která nevyhovuje normám nebo objednávky zboží pomocí speciálního softwaru.
     Komentáře
  • Proženy

    Co se zkyslým mlékem? Nalijte ho do záchodu, ale hned nesplachujte. A další tipy do domácnosti

    Před 4 měsíci
    Nechali jste v lednici otevřené mléko a už nepěkně zavání? K pití pravděpodobně nebude, rozhodně by ale byla škoda ho vylít do odpadu. V domácnosti totiž najde široké uplatnění.
     Komentáře
  • Ekonews

    Děti často ani neochutnají. Více než čtvrtina jídel připravených ve školních jídelnách se vyhodí

    Před 4 měsíci
    Ročně skončí v koši školních jídelen téměř 50 tisíc tun potravin.Zlepšit situaci má propracovanější vzdělávání dětí ohledně plýtvání, ale i jejich podílení se na tvorbě jídelníčků.
     Komentáře
  • Ekonews

    Plýtvání v jídelnách se dá snížit až o 50 procent. Stačí jen pořádně pracovat s potravinami

    Před 5 měsíci
    Správné odhadnutí porcí, předvídání, který pokrm lidé budou chtít nejvíce, ale i správné krájení a skladování potravin.Tak podniky veřejného stravování omezují plýtvání potravinami.
     Komentáře
  • Náš region

    Průzkum: Jak jsou na tom Češi s plýtváním jídla?

    Před 5 měsíci
    Více než čtyři pětiny lidí při přípravě jídla dbají na to, aby využily veškeré suroviny, a 62 procent má špatné svědomí, když jídlem plýtvá.…
     Komentáře
  • Kinotip2

    Nový MasterChef: Robin na castingu vystřelil Forejta z trenek a dostal zlatou kartu. Do finále se však neprovařil

    Před 5 měsíci
    Po honosném vaření pro velvyslance se kuchtíci vrátili do studia. A poté, co Robin předvedl, jak moc si neváží jídla, bylo tentokrát vaření právě o úspornosti a levných jídlech. To bylo pro všechny soutěžící trochu překvapením.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Evropané vyhodí víc potravin, než kolik jich dovezou ze světa

    Před 6 měsíci
    Evropané čím dál víc plýtvají potravinami, uvádí nová studie organizace Feedback EU. Osvěta o tomto tématu tak podle ní nedopadá na úrodnou půdu. Plýtvání potravinami se přitom podepisuje i na změnách klimatu.
     Komentáře
  • EnergetikaOnline

    Češi chtějí spořit energie. Největší zájem mají lidé, kteří bydlí ve větších domech

    Před 6 měsíci
    Stoupající náklady na energie bohužel musí řešit čím dál více lidí. To dokazují i aktuální statistiky portálu Šetřím.cz zaměřeného na poradenství v oblasti šetření s energiemi, který využilo od spuštění již půl milionu lidí.
     Komentáře
  • Ekonews

    Bedýnkami proti plýtvání. Lidl začíná po zelenině vyprodávat levně i pečivo nebo maso

    Před 6 měsíci
    Osm vybraných prodejen řetězce Lidl testuje výprodej i dalších potravin, nejen ovoce a zeleniny.Tříkilové bedýnky za 25 korun se totiž osvědčily.
     Komentáře
  • Vitalia

    Bedýnky s ovocem a zeleninou za pár korun už nabízí i Penny a Albert

    Před 6 měsíci
    Ovoce a zelenina v bedýnkách je stále populárnější. Mix tří kilogramů plodů za dvacet pět korun, to je něco, s čím Lidl zabodoval. A bodovat u zákazníků začínají i ostatní řetězce. Kde už se bedýnky se zbylými plody také zabydlely? Lidl jako průkopník prodeje ovoce a zeleniny, které nikdo nechce – toto prvenství už mu nikdo nevezme. Mix ovoce a zeleniny v bedýnce, která stojí pár korun, se stal už před rokem hitem. Lidé se na sociálních sítích předháněli v tom, kde a jaký mix „ovozel“ pořídili, jiní zas sháněli informace o tom, v kolik hodin se bedýnky v obchodech objevují.
     Komentáře
  • Vitalia

    Bedýnky za 25 korun nabízí Lidl už rok. Kam se poděla jejich kvalita?

    Před 6 měsíci
    Prodávat bedýnky s mixem zbylého ovoce a zeleniny, které by si normálně nikdo nekoupil, je skvělý počin. Řetězec Lidl díky tomu omezil plýtvání jídlem a zákaznici získali za pár korun slušnou zásobu vitamínů. Jenže obsah bedýnek už není tak pěkný, jak býval. Je tomu přesně rok, od doby, kdy jsme vás informovali o tom, že řetězec Lidl začal prodávat tříkilové bedýnky s mixem ovoce a zeleniny, a to za dvacet pět korun. Loni, na konci léta, to bylo jen na zkoušku a jen ve vybraných obchodech. Od listopadu 2021 už Lidl svůj projekt oficiálně oznámil a proklamoval i na svých sociálních sítích. Jak se bedýnkám dnes daří a stále obsahují jen pěkné ovoce a zeleninu? To jsme se zeptali přímo v Lidlu, a také jsme si to ověřili v několika obchodech.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Září proti plýtvání. Česká rodina vyhodí za rok 100 kilogramů jídla

    Před 7 měsíci
    Plýtvání jídlem je jedním z velkých nešvarů moderní civilizace. Podle odhadů odborníků se až třetina potravin na světě vyhodí nebo nějakým jiným způsobem znehodnotí. Přitom takové množství jídla by nasytilo tři miliardy lidí.
     Komentáře
  • Faei

    Tuny jídla v popelnicích. Lidí, kteří nechtějí plýtvat, je dvojnásobek

    Před 8 měsíci
    Pokud je možné najít něco pozitivního na koronavirové pandemii, mohlo by to být povědomí domácností o plýtvání potravinami. Podle nejnovější zprávy Výzkumného institutu Capgemini to byla vedle jiných důvodů právě pandemie, během níž se počet lidí, kteří chtějí omezit plýtvání s potravinami, zdvojnásobil. Redakce FAEI.cz má výsledky studie k dispozici.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Japonský startup vyrábí ekologický cement ze zbytků jídla

    Před 9 měsíci
    Japonsko ročně vyprodukuje až šest milionů tun potravinového odpadu. Tamní firma ale vyvinula i řešení, jak se plýtvání zbavit, ovzduší ušetřit emisí a s pomocí takřka jen kuchyňských spotřebičů vyrobit stavební materiál.
     Komentáře
  • Pikant

    Zastavte plýtvání vodou. K životu potřebujeme jen padesátinu denní spotřeby

    Před 9 měsíci
    Každý člověk spotřebuje denně skoro 90 litrů vody a potřeba průzračné životadárné tekutiny nadále stoupá. Tuto skutečnost nemění ani fakt, že vodné a stočné zdražuje a zásoby pitné vody na planetě neustále klesají.
     Komentáře
  • Ekonews

    Chtěli omezit plýtvání potravinami v restauraci, tak zrušili polední menu. Nahradilo ho týdenní

    Před 10 měsíci
    „Čím větší výběr pro zákazníka máš, tím víc toho vyhodíš,“ uvádí Lukáš Hudeček šéfkuchař podniku Bar Cobra.Nejtěžší na tom, jak omezit plýtvání v gastronomii, je podle něj odhadnout poptávku.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Výzkum: Plýtvání jídlem je pro lidi v ČR důležité téma, pomáhá pozitivní motivace

    Před 11 měsíci
    Plýtvání s potravinami je pro lidi důležité téma a když se na ně pozitivně působí, tak dokážou objem vyhozeného jídla snížit. Zároveň velmi oceňují praktické rady, jak potraviny skladovat či jak zpracovávat zbytky.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Vědci z Brna zkoumali odpadky. Lidé vyhazují méně jídla

    Před 11 měsíci
    Poslední tři roky analyzovali odborníci z Mendelovy univerzity (MENDELU) komunální odpad brněnských domácností. Cílem světově unikátního projektu bylo odhalit množství potravinového odpadu v popelnicích a hledat cesty, jak plýtvání potravinami zabránit.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    V koši končí nejvíc ovoce. Podívejte se, jak se v Česku plýtvá jídlem

    Před 11 měsíci
    Vědci z brněnské Mendelovy univerzity dokončují unikátní tříletý výzkum. Zjišťovali, jak devět stovek domácností nakládá s potravinami a jak chování lidí ovlivňují vzdělávací kampaně.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak to vypadá v největším centru potravinových bank u nás

    Před 11 měsíci
    Poslední březnový den bylo slavnostně otevřeno nové logistické centrum v Praze-Dubči. Bude sloužit jako hlavní sklad potravinové pomoci pro celou Českou republiku. Obří sklad patří k největším svého druhu v Evropě. V ČR působí patnáct regionálních potravinových bank, které na národní i nadnárodní úrovni zastupuje Česká federace potravinových bank. Tato nezisková organizace koordinuje jejich činnost, získává potřebné prostředky a také provozuje centrální sklad.
     Komentáře
  • Žena-in

    Slupky poslouží k hnojení nebo jako chipsy. Naučte se čarovat ze zbytků

    Před 1 rokem
    Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Nedostatek pitné vody představuje vážný globální problém. Začít může každý u sebe už dnes

    Před 1 rokem
    V době klimatických změn si možná kladete otázku, jestli nehrozí nedostatek pitné vody. Některé země už dnes trpí nedostatkem vody, ale tento scénář se může naplnit i v ostatních zemích, které mají vody zatím dost.
     Komentáře
  • Vitalia

    Zvýšení cen potravin k nám přivedlo více lidí než jiné roky, říká ředitelka potravinové banky

    Před 1 rokem
    Po masivním zdražování energií a potravin stoupl počet těch, kteří potřebují potravinovou pomoc. Kdo na ni má nárok a co všechno v potravinové bance může dostat? „Pro potraviny si chodí několik skupin lidí,“ popisuje Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Střední Čechy. Před několika dny pořádal řetězec Lidl ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Prahu a Středočeský kraj a šéfkuchařem Romanem Paulusem, tváří projektu Kuchyně Lidlu, kurz vaření pro klienty potravinové banky. To proto, že příjemci potravinové pomoci často nevědí, co si počít s čerstvými produkty, které dostanou. Jak takové akce lidem pomáhají i jak potravinovou pomoc získat, jsme zjišťovali přímo u ředitelky zdejší potravinové banky Věry Doušové.
     Komentáře
  • Náš region

    Odnaučí děti plýtvat jídlem, společný projekt pražské a brněnské univerzity

    Před 1 rokem
    Projekt připravují Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy (PedF UK) a Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) spolu s Pražským inovačním institutem a hlavním…
     Komentáře
  • JenŽeny

    Co se zbylým cukrovím, které se nedojedlo? Rozhodně jej nevyhazujte, upečte z něj třeba bábovku

    Před 1 rokem
    Zbyla vám po Vánocích spousta cukroví a teď přemýšlíte, co s ním? Nedojedené vánoční cukroví rozhodně nepatří do koše. Můžete jej zužitkovat hned několika způsoby. Přinášíme vám několik tipů, které se vyplatí znát.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Jednoduché, chytré a netradiční triky, jak doma šetřit vodou. Inspirujte se tím, jak to dělají v zahraničí

    Před 1 rokem
    Rostoucí ceny energií nebo zhoršující se období sucha. V současné době si už uvědomujeme, že dostatek vody nemusí trvat věčně. Proto se snažíme tímto cenným zdrojem doma neplýtvat, a kromě naší peněženky tak ochránit i přírodu. Nemusíte ale hned překopávat kuchyň nebo koupelnu.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Množství vyhozeného jídla je alarmující. Šetřit s potravinami je přitom snadné

    Před 1 rokem
    Každá rodina vyhodí každý rok několik tun jídla, které nestihne uvařit, sníst nebo jinak zužitkovat. Jedná se o jídlo v hodnotě několika tisíc korun.
     Komentáře
  • Žádný špeky

    Plýtváte potravinami? Možná zjistíte, že ano!

    Před 1 rokem
    Mnoho lidí v dnešní době žije v takovém blahobytu, že si nakoupí množství potravin, které ani nepotřebuje a následně je zkrátka vyhodí. To je celkem v kontrastu s tím, jak musí s potravinami hospodařit lidé v nejchudších oblastech světa. Pokud přestaneme plýtvat můžeme tím zachránit i svou peněženku.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Jak je to s minimální dobou trvanlivosti: Vajíčka vydrží i týdny po jejím překročení

    Před 1 rokem
    Nevyhazujte do odpadkového koše potraviny, kterým vypršela doba minimální trvanlivosti. Ve většině případů jim totiž de facto nic není a dají se bez obav konzumovat ještě několik dní po expiraci.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Plýtvání potravinami je globální problém, který zatěžuje přírodu. Každý sám to ale může ovlivnit

    Před 1 rokem
    Problém, který se točí okolo plýtvání potravinami, je rozšířený téměř po celém světe. Nápady, jak tomu zamezit, neustále kolují světem, ale lidé nadále sobecky vyhazují potraviny, které nespotřebují.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Na náměstí Svobody se tyčí instalace z jednorázových obalů

    Před 1 rokem
    Na brněnském náměstí Svobody dnes před polednem vyrostla čtyřmetrová instalace ve tvaru čísla jedna, která je ověšená jednorázovými obaly. Studentský projekt Jednička má vzbudit pozornost veřejnosti a upozornit lidi na zbytečné plýtvání. Lidé si mohou instalaci prohlédnout až do neděle.
     Komentáře
  • Feminela

    Množství vyhazovaného jídla je alarmující. Každý přitom může přispět k šetření s potravinami

    Před 1 rokem
    V Evropě připadá na jednoho jediného člověka až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně.
     Komentáře
  • Pražská Drbna

    Stovka lidí v charitě získala oběd zdarma díky happeningu Oběd v nouzi

    Před 1 rokem
    V jídelnách v Česku často zbývají pokrmy, které by mohly ještě posloužit znevýhodněným lidem, jenže se často vyhodí. Takové darování hotových pokrmů z jídelen a cateringů u nás zatím není běžné. Tuto situaci chce změnit iniciativa Zachraň jídlo a na problematiku tak upozornila happeningem, který se uskutečnil ve čtvrtek 2. září odpoledne a nesl název Oběd v nouzi.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Medaili za plýtvání pro Japonce. Vyhodili nepoužité roušky i tuny jídla

    Před 1 rokem
    Ačkoli měly být OH v Tokiu co možná „nejzelenější“, nyní zelenají akorát Japonci - v popelnicích skončily stovky krabic lékařských rukavic, desetitisíce nepoužitých respirátorů a tuny jídla. Úředníci prý nevěděli, co jiného dělat.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Rodiny si zvykly neobyčejně utrácet. 40 tisíc ročně vyhodí do popelnice

    Před 1 rokem
    Plýtvání jídlem se však podle vědců snižuje. Každý Brňan loni vyhodil o jedenáct procent méně jídla než předloni, kdy to bylo přes 37 kilogramů.
     Komentáře
  • Pražská Drbna

    V Česku chybí systémová pomoc od státu, říká ředitelka iniciativy zabývající se plýtváním jídlem Anna Strejcová

    Před 1 rokem
    Anna Strejcová je ředitelkou iniciativy Zachraň jídlo, která funguje již od roku 2013 a zabývá se plýtváním jídlem. Projekt prošel za dobu své existence velkým vývojem. Sama Strejcová jako absolventka žurnalistiky a mediálních studií se dříve v rámci projektu zaměřovala na PR. Nyní celý koncept řídí, je v kontaktu se všemi zaměstnanci a sama iniciativu přirovnává k malé firmě. S Annou Strejcovou si Pražská Drbna povídala nejen o samotném plýtvání jídlem, ale také o kuchařce, kterou vydali nebo o tom, jak by se lidé měli chovat, aby plýtvání co nejvíce omezili.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    V koších Brňanů loni končila hotová jídla. Mezi odpadem se našly i kuriozity

    Před 1 rokem
    Každý Brňan vyhodil za uplynulý rok do koše průměrně 33,3 kilogramů jídla. Vyplývá to z bádání brněnských odborníků, kteří se věnují podrobnému zkoumání množství potravinového odpadu. Kdyby obyvatelé Brna neplýtvali, ušetřila by průměrná domácnost až čtyřicet tisíc korun za rok.
     Komentáře
  • Náš region

    Plýtvání na Karlovarsku? Vedení kraje si nechalo zpětně schválit drahé vstupenky mezi smetánku

    Před 1 rokem
    Opozice v Karlovarském kraji ukazuje na další údajnou nehoráznost vládnoucí koalice. Rada kraje a následně i zastupitelstvo odsouhlasilo peníze na mediální partnerství kraje s časopisem věnujícím se byznysu. Problém je ale v tom, že se peníze schvalovaly zpětně, tedy na akci, která již proběhla, a kraj se zavázal ji finančně podporovat, aniž by k tomu měl souhlas zastupitelů.
     Komentáře
  • Marianne

    Konec plýtvání jídlem! Jednoduché kroky, díky kterým zachráníte jídlo

    Před 2 roky
    Dostatek jídla vnímáme v našich končinách jako standard, a tak často skončí v koši nejen ztvrdlý chléb, ale také nesnědené porce od oběda nebo prošlé potraviny. Pokud se ale naučíme s jídlem neplýtvat, poděkuje nám nejen týdenní rozpočet, ale také planeta Země.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Chytrá kuchyň budoucnosti. Upozorní na to, že dochází mléko a navrhne vám, co uvařit

    Před 2 roky
    Chytré spotřebiče jsou nedílnou součástí inteligentní domácnosti. Díky svým funkcím usnadní práci a ušetří čas, abychom se mohli věnovat čemukoliv jinému.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Jak prodloužit život jogurtům nebo bylinkám. Stačí je umět správně skladovat

    Před 2 roky
    Při příchodu domů se chová většina z nás automaticky. Rozdělí nákup do spíže nebo potravinové skříně, část nechá na lince, zbytek uloží do lednice nebo do mrazáku a jde si po svých.
     Komentáře
  • i60

    To už nosit nebudu, vyhodím to. Plýtvání s oblečením je extrémní

    Před 2 roky
    Tisíce tun oblečení končí v odpadu, na skládkách. Nikdy v historii nebylo lidstvo tak zavaleno šatstvem jako nyní. Nikdy jsme oblečení tak hodně nenakupovali a tak hodně ho nevyhazovali. Zprávy o plýtvání v této oblasti jsou přímo děsivé.
     Komentáře
Reklama