Zavřít
Plýtvání

Plýtvání

Nejnovější články na Seznamu na téma Plýtvání
  • ČT24

    „Nultý den“ se blíží. Zoufalí Íránci se modlí a osévají mraky

    Před 17 dny
    Íránské úřady varují, že v Teheránu hrozí během pár týdnů „den nula“, kdy vyschnou kohoutky. Za krizí stojí změny klimatu, špatné hospodaření i nedávná válka s Izraelem. Islámská republika začala s oséváním mraků a zvažuje využití odsolené vody z Perského zálivu. Obě řešení jsou ale pro skomírající ekonomiku nákladná. Podle expertů může krize vyústit i v pád režimu.
     Komentáře
  • Sirael
    naMédium

    Darování potravin v projektu Tesca se zvrtlo v absurdní plýtvání. Jídlo končí v koši

    Před 1 měsícem
    Nové cesty v darování potravin, které Tesco údajně testuje na devíti vybraných pobočkách, nabraly nějaký špatný směr a metráky masa, uzenin a lahůdek, které se vydávají touto novou cestou, končí v kontejneru s odpadem. Prý je to nařízení.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Zbylé maso v jakékoliv podobě můžeme ještě zpracovat do plnohodnotného jídla

    Před 1 měsícem
    Plýtvání potravinami je obrovský problém mnoha zemí na celém světě. Chybou mnohdy není zpracování zbytečně velkého množství jídla, ale spíše neznalost zbylé jídlo zpracovat do dalšího plnohodnotného pokrmu. Právě proto jsme pro vás připravili nový seriál s názvem Stop plýtvání.
     Komentáře
  • Novinky

    Sestry rozčilovalo, kolik pečiva musí doma vyhodit. Vymyslely funkční pytlík

    Před 2 měsíci
    Zcela nešťastné z toho, že jim doma plesniví pečivo, které musí vyhodit, byly dvě sestry z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Také jim vadilo nadbytečné používání plastových sáčků. Proto daly hlavy dohromady a vytvořily funkční pytlík, který prodlužuje čerstvost pečiva. Dostal jméno Wrapáček.
     Komentáře
  • Pražská Drbna

    Kde se v Praze nejvíc plýtvá jídlem? Výzkumníci přináší první ucelená data

    Před 3 měsíci
    Projekt Prague Food Waste přišel s prvními ucelenými daty přibližující plýtvání potravinami. Dvouletý projekt se zaměřil konkrétně na domácnosti, školní jídelny, nemocnice a domovy pro seniory. Z dat například vyplývá, že každý obyvatel Prahy vyhodí průměrně 26 kg potravin ročně.
     Komentáře
  • Faei

    Češi, nebo Slováci? Který národ více plýtvá potravinami

    Před 3 měsíci
    Ve slovenských i českých popelnicích končí jídlo za tisíce korun. Nejčastěji plýtvají mladí lidé, i když se nejvíce hlásí k udržitelnému využívání přírodních zdrojů. Celkově jsou na tom ale lépe Češi, více potravin totiž vyhodí do koše slovenští obyvatelé.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak dlouho vydrží pečené maso v lednici? Šetřete a zpracujte ho do dalších jídel

    Před 3 měsíci
    Pečené maso lze v lednici uchovávat zpravidla 3–4 dny, ovšem pouze tehdy, pokud je správně zabalené a uložené při stabilní teplotě do 5 °C. Nesprávné skladování může vést k rychlému zkažení a zdravotním rizikům. Poradíme, na co si dát pozor.
     Komentáře
  • Novinky

    Před japonskými fastfoody se hromadilo nedotčené jídlo, mohly za to kartičky s Pokémony

    Před 3 měsíci
    Fastfoodový řetězec McDonald’s v Japonsku značně neodhadl reakce zákazníků, když o druhém srpnovém víkendu spustil akci, při níž k menu přidával sběratelské kartičky s Pokémony. Lidé si totiž chodili v prvé řadě pro ně a jídlo vyhazovali.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Japonci kupovali Happy Meal jen kvůli kartičkám Pokémonů, jídlo vyhazovali

    Před 3 měsíci
    McDonald’s se omluvil a přiznal, že jeho přípravy nebyly dostatečné. Akci ukončil hned první den, protože mu Pokémon kartičky došly. V budoucnu prý zavede přísnější postupy.
     Komentáře
  • Novinky

    Komentář
    KOMENTÁŘ: Neplýtvat nelze - Alex Švamberk

    Před 4 měsíci
    Potraviny končí v koši. Plýtvání jimi se sice snižuje, ale pořád je velké. Na vině však není jen chování spotřebitelů, na které se všichni zaměřují. Je za tím i jasná snaha výrobců a prodejců upřednostňovat větší balení. A někdy také kvalita.
     Komentáře
  • Vitalia

    Lidl zdražil bedýnky s ovocem a zeleninou. Už stojí 39 korun

    Před 4 měsíci
    Oblíbený mix ovoce a zeleniny, který prodává řetězec Lidl, s začátkem srpna podražil. Za tři kila plodů už nezaplatíte dvacet pět korun, jako tomu bylo uplynulé čtyři roky. Víme proč si připlatíte a o kolik.
     Komentáře
  • Peníze

    I Tchibo prodává, co zbylo. Balíčky s pečivem a zákusky nabídne na více místech

    Před 4 měsíci
    Síť kaváren a prodejen Tchibo rozšiřuje v Česku spolupráci s platformou Nesnězeno, která bojuje proti plýtvání s potravinami.
     Komentáře
  • EnergoZrouti

    Potraviny, které v Česku často vyhazujeme, jsou v Itálii ceněnou součástí tradiční kuchyně

    Před 5 měsíci
    Každý měsíc skončí v českých domácnostech a firmách tisíce tun potravin v odpadu - a přitom jde často o suroviny, které jsou v jiných zemích ceněné jako delikatesy.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Vyšší příjem, větší plýtvání. Průzkum ukázal, jak Pražané vyhazují jídlo

    Před 5 měsíci
    Pražané ročně průměrně vyhodí 26 kilogramů jídla na osobu. Ukázal to projekt Prague Food Waste. Míra plýtvání podle výzkumnic z brněnské Mendelovy univerzity souvisí hlavně s příjmem domácností.
     Komentáře
  • ČasProBydlení

    Jak uchovat čerstvost ovoce a zeleniny? Klíčem jsou chlad a správná vlhkost vzduchu

    Před 5 měsíci
    Snad každý se těší z nákupu zdravých a sezónních dobrot, ze kterých si bude moci připravit lahodné pokrmy. Bohužel zelenina a ovoce patří k nejchoulostivějším potravinám v domácnosti. Při nesprávném skladování tak přicházíme nejen o dávku vitamínů, ale i o peníze. Proto se s vámi dnes podělíme o několik tipů, jak uchovat ovoce a zeleninu déle čerstvou.
     Komentáře
  • RNDr. Štefan Novota
    naMédium

    Dnes nízké jízdné - slibuje mladým hnutí ANO. Ve výsledku to ale může vést k žebrácké holi v důchodu

    Před 5 měsíci
    Lidé by měli mít realistickou představu, co je čeká, pokud bude realizován jakýkoliv volební program. Opusťme proto levný marketing a podívejme se podrobně na to, co pravděpodobně čeká mladé, pokud bude předvolební sliby realizovat hnutí ANO.
     Komentáře
  • Ecoista

    Jídlo si vzít nemůžete, raději ho vyhodíme! Kvůli byrokracii se plýtvá

    Před 5 měsíci
    Proč se třetina jídla ve školních jídelnách vyhodí? Česká legislativa je nastavena tak přísně, že školním jídelnám nebo domovům pro seniory, nezbývá než velkou část čerstvě uvařených pokrmů vyhodit. Přitom by stačilo málo to změnit. Alespoň se už podařilo rozjet darování nevyzvednutých obědů.
     Komentáře
  • ČT24

    Buřňák se přejedl plastem, až křupal. Vědcům docházejí slova

    Před 6 měsíci
    Výzkum na ostrově u australských břehů popsal případ ptáčete, které rodiče krmili plastem. Je to nejhůř postižené zvíře v dějinách zkoumání. V těle tvora badatelé našli skoro osm set kusů umělé hmoty.
     Komentáře
  • ČT24

    Musk nadsazoval škrty ve státní správě USA, píše FT

    Před 6 měsíci
    Tým pro efektivitu státní správy DOGE pod vedením podnikatele Elona Muska měl v plánu seškrtat ze státního rozpočtu USA celkem dva biliony dolarů (44,3 bilionu korun). Po několika měsících působení v administrativě prezidenta Donalda Trumpa odchází Musk do ústraní a DOGE uvádí, že dosáhl pouze zlomku úspor ze slíbené částky. Server Financial Times (FT) navíc upozornil, že deklarované škrty jsou nadhodnocené.
     Komentáře
  • Faei

    V Česku se značně plýtvá potravinami – zhruba 100 kg na obyvatele

    Před 6 měsíci
    Češi se v zásadě shodnou – plýtvání potravinami je problém. Realita však jejich deklarace staví do poněkud rozpačitého světla. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK pro ministerstvo zemědělství považuje více než 70 procent obyvatel Česka plýtvání jídlem za vážný společenský problém.
     Komentáře
  • Novinky

    Do posledního kousku. Dejte zbytkům druhou šanci

    Před 7 měsíci
    Zapojte svou kreativitu a proměňte zbylé přílohy či porci masa, která by sotva stačila pro jednoho, v nové a originální pokrmy.
     Komentáře
  • Agy o všem
    naMédium

    Zero waste domácnost: Jak snížit odpad a žít udržitelně každý den

    Před 7 měsíci
    Ještě nedávno byl zero waste okrajovým trendem, dnes se ale stále více lidí snaží snížit množství odpadu v domácnosti. Pokud vás to taky zajímá, máme pro vás pár tipů, jak začít žít šetrněji už dnes.
     Komentáře
  • Libor Konvičný
    naMédium

    Rodina by z toho žila měsíc. My to radši vyhodíme

    Před 8 měsíci
    Všude se mluví o nějaké ekologii, o plýtvání, a hlavně, o plýtvání jídlem. Speciálně ty chytré rady, jak máme nakupovat jen to, co spotřebujeme. Jenže ne vždy je možnost chodit na nákup každý den nebo dvakrát denně.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Velké množství českých domácností neumí hospodařit s jídlem. Každý Čech ročně vyhodí až 37 kg jídla

    Před 8 měsíci
    Nejčastějším důvodem, proč domácnosti jídlo vyhazují, je jejich snížená kvalita z důvodu prošlého data spotřeby nebo úplné zkažení jídla. Častým problémem je přehnané nakupování potravin, které potom lidé nejsou schopni zkonzumovat.
     Komentáře
  • Pražská Drbna

    Po úspěšném testování se Čtyřka zapojuje do iniciativy Zachraň oběd. Ten bojuje s plýtváním ve školních jídelnách

    Před 8 měsíci
    Městská část Praha 4 se zapojila do projektu Zachraň oběd, který bojuje proti plýtvání jídlem ze školních jídelen. Rada městské části schválila 12. března darovací smlouvu, díky které bude nesnědené jídlo z jídelny První jazykové základní školy (PJZŠ) v Horáčkově ulici předáváno Centru sociálních služeb Praha (CSSP).
     Komentáře
  • ByznysDeník

    Školní obědy děti nelákají, raději sahají po chipsech a bagetách

    Před 9 měsíci
    Děti v poslední době kritizují až příliš často školní jídelny. Ty ale častokrát nemohou za to, že dětem nechutná. Zjistili jsme, proč tomu tak je. Snad každý z nás už někdy jedl ve oběd ve škole. Některým zde chutnalo a jiní na obědy ve škole nevzpomínají s láskou.
     Komentáře
  • Fajntip

    Nesprávné skladování bývá mnohdy příčinou velkého plýtvání

    Před 9 měsíci
    Nákup potravin je jednou z nejčastějších domácích prací, kterou je třeba provádět i několikrát týdně – zejména žije-li v domácnosti více lidí. Pokud však potraviny správně skladujete, můžete interval nákupů výrazně prodloužit.
     Komentáře
  • Sport deník

    Temná stránka fastfoodů: Šokující množství jídla končí v koši, plýtvá se masem, zeleninou i pečivem

    Před 9 měsíci
    Rychlé občerstvení se v posledních pár dekádách těší velkému zájmu spotřebitelů. Že se nejedná o příliš zdravé pokrmy, už asi všichni vědí. Nicméně nabídka těchto rychle připravených jídel má i jiné stinné stránky.
     Komentáře
  • Ekonews

    Nesnědené jídlo ze školních jídelen se už nemusí vyhazovat. Jídelny ho nově mohou snadno darovat potřebným

    Před 9 měsíci
    Během pilotního projektu se zachránilo přes patnáct set nesnědených porcí jídla.Zapojení školních jídelen přispěje k omezení plýtvání potravinami.
     Komentáře
  • Solární magazín

    Stopka pro mařiče. Díky novele zákona bude zakázané pálit elektřinu

    Před 9 měsíci
    Velkou pozornost vzbudily tzv. mařiče energie, zařízení určená výhradně k pálení přebytečné elektřiny. Jejich činnost by mohla být podle novely energetického zákona Lex Plyn zakázaná pod pokutou až 5 milionů korun.
     Komentáře
  • Olomoucký Report

    REPORTÁŽ: Prázdné žaludky, plný sklad. Cesta potravin z obchodů k lidem v nouzi

    Před 9 měsíci
    Sraz u Alberta na parkovišti. Tak zní domluva k reportáži o provozu Potravinové banky, a tak tu teď nasedám do auta, kde mě vítá Kamil Pravec. „Tady už mám naloženo, jedeme dál,“ říká a startuje. Jedeme vyzvednout další potraviny, které supermarkety věnují Potravinové bance Olomouckého kraje. Je čtvrtek, jeden z odběrových dní.
     Komentáře
  • Fajntip

    Chcete-li uchovat potraviny déle čerstvé, pořiďte si do domácnosti vakuovačku

    Před 10 měsíci
    Zamezit plýtvání by mělo být cílem každého, kdo se stará o jídlo v domácnosti. Tímto způsobem lze ušetřit nemalé finanční prostředky a zároveň se člověk chová šetrně k přírodě.
     Komentáře
  • Veronika Zoubková
    naMédium

    Mladí lidé nejsou líní. Jen šetří energii. Všude kde se dá, i v seznamování

    Před 10 měsíci
    Doba jde rychle dopředu. To, kdy jste se narodili, určuje Vaše chování a vnímání světa. V současnosti se rozlišuje válečná generace, baby boomers, X, Y, Z, alfa a rozdíly se prý mezi jednotlivými generacemi prohlubují.
     Komentáře
  • Náš region

    Co se nesní, to se prodá s velkou slevou. Populární aplikace dorazila i do Karlovarského kraje

    Před 10 měsíci
    Platforma Nesnězeno, která zprostředkovává prodej přebytečného jídla z restaurací a obchodů se slevou, začala působit i v Karlovarském kraji. Jde o poslední region v…
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Mařiče využívají skulinu v energetice a vydělávají. Distributorům se to nelíbí

    Před 10 měsíci
    Distributoři pozorují fenomén mařičů energie, které žádají o připojení do sítě. Zařízení na likvidaci přebytečné energie může blokovat kapacitu v síti pro nové zdroje, což s sebou přinese vyšší náklady na posílení sítě.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Nejvíce potravinami plýtvají lidé z generace Z. Snaží se o změnu, pomoct jim mohou influenceři

    Před 11 měsíci
    Mladí lidé rádi diskutují o udržitelnosti a preferují bio a eko produkty. Paradoxně však v jejich domácnostech končí nejvíce potravin v koši. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně proto vedou výzkum zaměřený na generaci Z a plýtvání potravinami. Snaží se získat jejich pozornost pomocí aplikace nebo skrze influncery na sociálních sítích.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Potraviny vyhazují i kvůli lenosti. Jak generace Z plýtvá jídlem

    Před 11 měsíci
    Generace Z se teprve učí, jak omezovat plýtvání potravinami. Vyplývá to z výzkumného projektu Wasteful Generation. Lidé z této generace zároveň více plýtvají po osamostatnění od rodičů, roli ale hrají i finance nebo pohodlí.
     Komentáře
  • Sidonius Jiro
    naMédium

    Vtip
    Konzumací zbytků proti plýtvání potravinami

    Před 11 měsíci
    Konzumací zbytků proti plýtvání potravinami
    Postesknutí houslového virtuóza
    Konečně se dočkal
    Naprosto zbytečný sortiment
    Důležitá porada v posilovně
    Ochotná fešná baba
    Poměrně zákeřná choroba
    Tuplované zdravotní problémy
    Je třeba se vyvarovat nástrah
    Zdravě nesmlouvavá úvaha
    Klasický voličský elektorát
    Důležitá výbava na pijatyku
    Nesmlouvavý výkon exekuce
    Velký rozmach stavebnictví
    Vzácné ocenění od manželky
    Hospodská debata o nemocech
    Manželka má jasno
    Člověk nikdy neví
    Poctivý trénink přináší ovoce
    Trump nakonec Tomahawky přece prodá
    Spokojenost mimozemské civilizace
    Spokojenost mimozemské civilizace
    +
  • Newstream

    Lukáš Kovanda: Kdyby svět osídlil homo economicus, Santa ani Ježíšek by neexistovali

    Před 11 měsíci
    Proč Vánoce hýbou spotřebitelskými výdaji jako nic jiného, i když jsou spojeny s nezměrným plýtváním? Zamyšlení nad ekonomikou vánočních svátků z pera ekonoma Lukáše Kovandy.
     Komentáře
  • Ekonews

    Nákup za 79 korun, dezerty z kavárny za půlku. Platformy na záchranu potravin nabírají na popularitě

    Před 11 měsíci
    Kdo chce ušetřit za jídlo, má v mobilu k dispozici už dvě platformy, které spojují zákazníky a podniky, které nechtějí vyhazovat neprodané potraviny.Každým rokem zachrání několik desítek tun jídla, které by jinak skončilo v koši.
     Komentáře
  • Deník

    Tolik tun jídla se vyhodí? diví se žáci. V nové učebnici se učí, jak neplýtvat

    Před 11 měsíci
    Nová interaktivní učebnice ukazuje, jak může i dítě přispět k menšímu plýtvání potravinami. I tím chce Česko snížit bioodpad a emise skleníkových plynů.
     Komentáře
  • Novinky

    V mateřství začala žít jinak. Ve své knize učí děti neplýtvat jídlem a žít šetrně

    Před 11 měsíci
    Dříve se věnovala právu, během rodičovské dovolené ale našla vášeň v psaní a minimalistickém přístupu k životu. Mateřství postupně změnilo její pohled na kariéru a to, co je v životě důležité. O náročných začátcích psaní první knihy i o tom, proč je důležité učit děti šetrnosti a ekologii, mluví v podcastu Po mateřských stopách Monika Hulíková.
     Komentáře
  • Fajntip

    Jak jsou na tom Češi s vegetariánstvím, veganstvím a udržitelnými potravinami

    Před 1 rokem
    Některé celebrity a influenceři v nás vyvolali dojem, že masožroutům už pomalu odzvonilo a moderní a vzdělaný člověk, kterému záleží na ekologii a zdraví naší planety, se masu vyhýbá. Jak je to ale ve skutečnosti?
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Největším potravinovým plýtvačem jsou domácnosti. Klíčová je edukace, shodují se odborníci

    Před 1 rokem
    Nová směrnice Evropské Unie požaduje, aby členské státy EU do roku 2030 snížily plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Nejen obchodní řetězce, ale i domácnosti by tedy měly množství vyhozených potravin zásadně snížit. Odborníci tvrdí, že důležitá je edukace veřejnosti a apel na ušetřený kapitál.
     Komentáře
  • Náš region

    Pardubice odhalily úniky vody. Školka plýtvala desetitisíci litrů týdně

    Před 1 rokem
    Pardubice zavedly energetický management na svých budovách, který přinesl překvapivá zjištění. Díky nepřetržitému monitoringu spotřeby energií a vody se podařilo odhalit alarmující plýtvání vodou…
     Komentáře
  • Ecoista

    Mladší lidé víc plýtvají jídlem. Kolik vlastně celkem vyhodíme potravin?

    Před 1 rokem
    V koši každého průměrného Čecha ročně skončí překvapivě hodně jídla, celkem se v Česku vyhodí více než milion tun. Jaké jsou generační rozdíly v tom, jak Češi nakládají s potravinovým odpadem?
     Komentáře
  • Deník

    Minimální trvanlivost mate lidi. Chce to přesnější značení, říká odbornice

    Před 1 rokem
    Podle mluvčí neziskové organizace Zachraň jídlo Terezy Modlové lidé často nerozlišují označení uvedená na etiketách potravin, což vede k plýtvání. „Uvítali bychom přesnější značení, aby pro veřejnost bylo snazší se v tom orientovat,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz.
     Komentáře
  • Budějcká Drbna

    Z celkového objemu supermarkety vyhodí méně než procento potravin, ukazuje anketa

    Před 1 rokem
    Z celkového objemu nabízených potravin obchodní řetězce a on-line supermarkety vyhodí zpravidla méně než jedno procento. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza řekl, že boj s plýtváním začíná ještě dříve, než se potraviny dostanou na pult. Řetězce podle něj investují do modernizace skladů či chladicích zařízení, pečlivější je také plánování a výběr obalových materiálů.
     Komentáře
  • Vitalia

    Dvacátníci plýtvají jídlem víc než jejich rodiče. Ani odpad tolik netřídí

    Před 1 rokem
    Vědci z Mendelovy univerzity zveřejnili první údaje z tříletého programu, v němž sledují potravinový odpad u mladých lidí narozených mezi lety 1995 a 2010. Jak výzkum probíhá a co se díky vědcům dozvídáme? V koši můžeme mít někdy více potravin než v lednici, každý z nás totiž vyhodí do odpadkového koše třicet pět kilogramů potravin ročně.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Paradox generace Z. Bije se za udržitelnost, ale vyhazuje jídlo nejvíc ze všech

    Před 1 rokem
    Mladí lidé neboli generace Z plýtvá potravinami ze všech nejvíc. Hlavně teda ti, kteří se osamostatnili a už nežijí s rodiči. Nejvíce vyhazují ovoce, zeleninu a hotová jídla. Udržitelnost je přitom zajímá ze všech generací nejvíc.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Lidé z generace Z plýtvají potravinami ze všech nejvíce. Vědci z Brna jim prozkoumali popelnice

    Před 1 rokem
    Mladí lidé rádi diskutují o udržitelnosti a preferují bio a eko produkty. Paradoxně však v jejich domácnostech končí nejvíce potravin v koši. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně proto vedou výzkum zaměřený na generaci Z, během kterého analyzují odpadky v kontejnerech před vysokoškolskými kolejemi.
     Komentáře
  • Vitalia

    Kaufland zavedl nové stojany na zlevněné potraviny. Víme, kde přesně je najdete

    Před 1 rokem
    Kaufland po vzoru ostatních řetězců usnadňuje cestu k potravinám, které možná už nejsou tak pěkné, jako když je do obchodu přivezl dodavatel, ale stále se vyplatí je koupit. Jsou totiž za výrazně nižší cenu. Nově mají své místo i v tomto řetězci. Proti plýtvání bojují i řetězce s potravinami, jak vás často informujeme. Polepují potraviny s blížící se dobou spotřeby nálepkami s procentuální výši slevy (např. Lidl, Billa, Albert), chystají balíčky s ovocem a zeleninou za nižší desítky korun (např. Globus, Lidl, Albert, Penny), nebo před koncem zavírací doby výrazně zlevňují pečivo (například Kaufland, Albert). S další novinkou, která nám pošetří rodinný rozpočet, přichází Kaufland.
     Komentáře
  • ČT24

    Češi mohou ušetřit díky re-use centrům. Většina o nich přitom neví

    Před 1 rokem
    V posledních letech přibývá hlavně ve velkých městech takzvaných re-use center, tedy míst, kde je možné vybrat si z cizích nepotřebných věcí něco například do domácnosti. Jejich smyslem je neplýtvat, snižovat spotřebu a nevytvářet zbytečný odpad. Jak však upozornil průzkum Mendelovy univerzity ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, naprostá většina Čechů je nezná.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Neplýtvejte a obohaťte si jídelníček. Ve slupce z melounu upečete báječně šťavnaté kuře, ale poslouží i jako základ marmelády

    Před 1 rokem
    Neplýtvejte a obohaťte si jídelníček. Ve slupce z melounu upečete báječně šťavnaté kuře, ale poslouží i jako základ marmelády. Tato kuchařská technika má své kořeny v havajských tradicích, kdy místní obyvatelé používali velké plody k pečení kuřete, aby zůstalo šťavnaté a křehké.
     Komentáře
  • Hanácká Drbna

    Hemodialýza v Prostějově prošla modernizací. Díky ní se sníží plýtvání a množství zdravotnického odpadu

    Před 1 rokem
    Hemodialyzační oddělení v prostějovské nemocnici prošlo modernizací, která zefektivní přípravu dialyzačních roztoků. Kyselé koncentráty museli doposud lékaři roznášet ručně v plastových vacích, nová metoda sníží plýtvání, zátěž pro zaměstnance a přispěje ke snížení zdravotnického odpadu.
     Komentáře
  • Ecoista

    Čech vyhodí ročně 91 kilo jídla, omezit to má aplikace Too Good To Go

    Před 1 rokem
    Dánská společnost Too Good To Go zahajuje své působení v Česku spoluprací s 60 lokálními podniky. V  první fázi tak propojuje Prahu s globální komunitou více než 95 milionů uživatelů a 160 000 partnerů.
     Komentáře
  • Ekonews

    Třetina jídla uvařeného ve školních jídelnách končí v koši. Zachraň jídlo představilo výsledky výzkumu

    Před 1 rokem
    Ročně každá školní jídelna vyhodí potraviny v hodnotě přibližně 600 tisíc korun.Jako odpad končí třetina všech uvařených pokrmů.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Češi začínají kupovat jídlo, které by skončilo v koši. Ušetří lidé i firmy

    Před 1 rokem
    Restaurace, pekárny a bistra vyhazují jídlo za desetitisíce. Startupy je přesvědčují, ať je raději prodají se slevou. A uleví tím planetě.
     Komentáře
  • Liberecká Drbna

    Zastavte plýtvání jídlem a kupte ho za nižší cenu. Nesnězeno dorazilo do Liberce

    Před 1 rokem
    Anti-food waste platforma Nesnězeno dorazila do Libereckého kraje. Přidat se k ní může každý. Ať už podnik, který chce nabídnout levněji neprodané potraviny anebo strávník, který rád jídlo zachrání před vyhozením a koupí jej. Prostřednictvím platformy Nesnězeno už lidé v České republice zachránili více jak 650 tisíc tun potravin.
     Komentáře
  • Vitalia

    Snídani z Hiltonu si díky aplikaci můžete dát za třetinu ceny. Obsah balíčku ale bude překvapením

    Před 1 rokem
    Jíst jako král, a přitom ušetřit? Lze to díky aplikaci Too Good To Go, která byla tento týden spuštěna. Zapojené podniky nabízejí své přebytky – snídaně, balíčky pečiva, nebo klidně hotová jídla za zlomek původní ceny. Na vás je, abyste si vybrali balíček, zaplatili a vyzvedli. Co přesně za svoje peníze dostanete, bude překvapením.
     Komentáře
Reklama