Arsen je nebezpečná toxická látka, která se nachází i v tak prospěšné potravině, jako je rýže. Naštěstí však lze snížit jeho obsah, a to zcela přirozeně.
Nacházejí se hluboko v oblasti Ratanakiri v Kambodži. Lidé z kmene Kreung vstávají každý den se sluncem, aby pracovali na svých polích, kde sklízejí rýži a zeleninu. Mají však i chatrče lásky, kde jsou zvláštní rodinné vztahy i sexuální pravidla.
Přemýšlíte, jakým způsobem letos obarvíte velikonoční vejce, kterými posléze obdarujete koledníky? Metod barvení vajec je spousty, takže máte opravdu na výběr. Už jste někdy zkoušeli barvení vajíček pomocí rýže a potravinářského barviva? Tato technika je jednoduchá a na výsledek připomínající mozaiku se nebudete moci vynadívat.
Pokud toužíte po velikonočních kraslicích, ale nemáte náladu ztrácet jejich výrobou drahocenný čas, nejspíš oceníte tento geniální trik, který vám na vejcích vytvoří originální vzory.
Velikonoce už jsou za dveřmi a kromě krásných jarních dekorací je samozřejmostí také zdobení vajíček. Nemusíte přitom trávit hodiny složitým procesem zdobení, tentokrát vám postačí pouze rýže a barvivo, abyste vykouzlili dokonalou velikonoční atmosféru.
Každý má nejspíš rizoto spojené s dětstvím a se školní jídelnou, kde se uvařená rýže smíchala s naloženým hráškem a se zbytky masa a na světě byla směs, která nesla název rizoto.
Mrazák je vynikajícím a nenahraditelným spotřebičem v každé domácnosti. Díky němu můžete potraviny uskladnit bez poškození i dlouhé měsíce. Víte však, které potraviny do mrazáku nepatří?
Oslavy lásky v Krnově se budou muset obejít bez jedné z oblíbených tradic. Město na Opavsku jako první v republice zakázalo házení rýže na novomanžele. Co úředníkům na tomto zvyku tolik vadilo? Jde o chodce, kteří by po zrnkách rýže mohli uklouznout, ale také o holuby, kteří se na ně v hejnech slétali.
Když sáhneme do skříně pro oblečení, očekáváme, že bude čisté, vyžehlené a voňavé. Někdy ale vytáhneme ze skříně zatuchlé prádlo. Jak zařídit, aby prádlo ze skříně nebylo cítit zatuchlinou? Pomůže mimo jiné i jednoduchý trik s rýží.
Tříchodové menu za 25 Kč zní jako sen. Je jasné, že v restauraci něco podobného nikdy nepořídíme. Ale doma to reálné být může. Tvrdí to naše čtenářka Bára, která se nám pochlubila se svým receptem na nedělní tříchodové menu pro čtyřčlennou rodinu. Náklady na suroviny nepřesáhnou sto korun. Tady je její tip. Levné vaření? Žádný problém Byla to moje maminka, která mě učila vařit. A myslím, že mě to naučila velmi dobře.
Asi každá žena se někdy v životě setkala s tím, že ji trápily přebytečná kila. S tímto pocitem se setkala i vítězka soutěže Masterchef v roce 2021, Veronika Beskydiarová, neboli Besky. Živí se vařením, tudíž není divu, že dobré jídlo miluje. Kombinace stresu ze vztahu, kterým si v nedávné době prošla a neustálého ochutnávání v soutěži způsobila, že Besky přibrala celých 14 kilo. Nedávno se jí však podařilo dostat zpět na svou původní váhu. Jak to dokázala?
Některé domácnosti mají občas potíž, co si počít s celou hlavou květáku nebo brokolice. Zvlášť, pokud její členové patří do skupiny podobně postižených, kteří stejně jako já odmítají vyhodit i košťál. Jak tedy jíst květák několik dnů za sebou a přitom mít na talíři pokaždé úplně jiné jídlo?
Mikrovlnná trouba je zařízení, bez kterého si mnoho lidí nedokáže představit každodenní vaření. Kromě ohřevu potravin má mnohem více funkcí. Bude také dobře fungovat při přípravě jídla, když máte příliš málo času, ale nejenom to.
Pokud se snažíte ušetřit peníze, ale stále chcete uvařit zdravou a chutnou večeři pro 4 lidi, není třeba panikařit. Existuje mnoho skvělých receptů, které jsou cenově dostupné a zároveň zdravé a chutné.
Rýže je jedním z běžných pokrmů, který se nejčastěji podává jako příloha místo brambor. Je považována za výživu pro zdraví, proto je součástí znamenitých pokrmů, polévek, rizot a porcí zeleninových směsí, stejně jako sladkých nákypů a pudinků. Ideální je nahradit bílou rýži hnědou rýží, která je mnohem prospěšnější a může jako příloha nahradit brambory nebo těstoviny. Proč zařadit hnědou rýži do svého jídelníčku?
Ač to zní poněkud zvláštně, kombinace silné drůbeží polévky s citronem chutná skvěle! Řecká polévka Avogolemono s rýží vydá rozhodně za plnohodnotný chod.
Sacharidy jsou nedílnou a velmi potřebnou součástí jídelníčku, záleží ovšem jaké. Jsou zdravé sacharidy, jako rýže nebo brambory, a pak sladkosti, které se řadí mezi prázdné kalorie. I mezi rýží a bramborami je velký rozdíl a mnozí se ptají, zda je vůbec zdravá, když obsahuje tolik sacharidů. A co je pravdy na tom, že může být plná toxinů? Je lepší si vybrat rýži, či brambory? Odpovědi nabízejí odborníci.
Dělá to sice většina z nás, podle odborníků na výživu to však není vhodné! Řeč je o opakovaném ohřívání některých běžných potravin. Nesprávným skladováním i opakovaným ohřevem se z nich totiž vytrácí nejen chuť a cenné živiny, ale co je horší, u některých dochází také ke vzniku škodlivých a toxických látek – a ty pro nás mohou představovat zdravotní rizika. Kterých potravin se to týká a jak tvorbě toxinů co nejvíce zabránit?
Vaření rýže se může zdát jako jednoduchý úkol, ale mnoho lidí stále neví, jak na to. Pokud jste již rýži převařili, nezoufejte. Existuje trik, jak přebytečnou vlhkost odstranit.
Rýže patří mezi tradiční pokrmy, které se nejčastěji v tuzemsku podávají jako příloha namísto brambor. Je považována za zdravou potravinu, proto je součástí slaných jídel, polévek, rizota či salátů, ale také sladkých nákypů nebo pudinků.
Zdravé, šťavnaté a jemné krůtí maso si překvapivě dobře rozumí s výraznými thajskými bylinami a kořením. Tyto kuličky v sobě spojují všechny charakteristické chutě a vůně Thajska, které umocní ještě asijské nudle nebo rýže. Můžete je podávat jako předkrm se salátem a quinoou, jako hlavní chod nebo na party. Připravte dostatek ubrousků a hůlek a pozvěte přátele.
Rýže je velmi zdravá příloha, je nízkokalorická a dá se upravit na mnoho způsobů. Věděli jste ale, že voda, která zbyde po uvaření, se dá ještě dál využít? Je totiž bohatá na vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, draslík a železo. Obsahuje také poměrně dost hořčíku a zinku.
Pokud si chcete připravit domácí sushi, pak musíte zvládnout jeden z nejdůležitějších kroků - vaření rýže. Musí být lepkavá, ale zároveň vláčná. Stačí, když dodržíte několik pravidel. V tomto článku se dozvíte, jak na to.
Vegetariánská variace na oblíbený indický pokrm, který je však mnohem víc doma ve Velké Británii. A tak vlastně vůbec nevadí, že kuře tentokrát nahrazuje červená čočka a batát. Spojení s hřejivým kořením jim velmi svědčí a u vás doma zažene chmury i únavu z tréninku.
Po dlouhé zimě je na čase si i náš jídelníček rozzářit barvami. Inspiraci na barevné menu pro vás připravil executive chef brněnského hotelu Passage Petr Svoreň.
V italské kuchyni najdete mnoho receptů na způsob „cacciatore“, znamená to po lovecku či myslivecku. Liší se v jednotlivostech, ale vždy mají bohatou a voňavou omáčku, která je skvělá k těstovinám i rýži.
Dokonalý recept na českou verzi rizota. České rizoto na rozdíl od italského originálu, které je mazlavé je suché. Příprava rizoto podle tohoto chutného receptu zapere přibližně jednu hodinu a rizoto vařím pro 6 osob. 🔥Suroviny: 200g rýže parboiled, 400g kuřecí prsa, 1ks velká cibule, 25g sádlo, 0,3l vývar, 2ks větší mrkev, 300g hrášek, 300g kukuřice, sůl, sladká paprika a sýr eidam 30%.
Občas se to prostě stane. Ve vaně, v bazénu, nebo třeba v práci, když se na mobil, položený na pracovním stole, vylije celý obsah kelímku s ranní kávou. V tu chvíli jste v „rejži“. Nebo také ne. Záleží na tom, jak budete rychlí.
Divoká rýže je báječnou alternativou zdravé přílohy, ale kvůli odlišné konzistenci a chuti se doporučuje ze začátku ji míchat s klasickou rýží. Uvařit ji ovšem musíte zvlášť, protože její doba varu je poněkud delší. Využijete ji i do salátů nebo rizota, které ozvláštní o zajímavou chuť a strukturu a zároveň je nutričně povýší.
Vaření rýže je pro mnoho lidí nemesis! Je to časově náročná činnost, která často skončí připáleným hrncem. Pokud ale víte, jak ji připravit v mikrovlnce, stává se z jejího vaření doslova hračka. Jak na to?
Zapomeňte jednou provždy na rozmáčenou hrůzu ze školní jídelny. Rýžový nákyp se může rychle stát jedním z vašich oblíbených jídel, zvlášť pokud patříte mezi mlsné jazýčky, které rády sladké.
Pokojové rostliny jsou dekorativní a příjemní společníci v jakémkoliv prostoru. Aby vám vaše rostliny v květináčích prospívaly, dopřejte jim dávku přírodního hnojiva z rýže.
Rýži můžete využít jako pomocníka nejen v kuchyni. Můžete ji pro její vynikající vlastnosti pohlcovat velké množství vody využít v celé domácnosti. Vyzkoušejte tento geniální trik.
Jednu ze základních složek stravy lidí po celém světě tvoří už po tisíce let rýže, nejčastěji bílá. Nahrazuje brambory, přidáváme ji do polévek, salátů, a dokonce i dezertů. Ale stále častěji se ozývají hlasy, že lepší volbou je hnědá rýže. Ta se liší od bílé nejenom barvou. Proč vyměnit bílou rýži za hnědou? Zůstává celé zrno Rýžová zrna se liší barvou, tvarem, velikostí, nutriční hodnotou i chutí. Nejčastěji se konzumuje bílá rýže.
Porce dobré rýže má schopnost přeměnit skromnou večeři na chutnou hostinu. Rýže je snadno k dostání, je levná a je perfektní polotovar pro přípravu mnoha klasických jídel. Pokud máte po ruce vařič, samotnou rýži i prostory pro její uložení, máte vše, co pro chutnou rýži potřebujete.
Kmen Hrdinů dal sbohem pokerové hráčce Báře Mlejnkové, která neudržela nervy na uzdě, čímž si podepsala "ortel smrti". Bára je již zpět v Česku, kde po příletu do Prahy poskytla rozhovor TV Nova. Jak zpětně hodnotí svůj emotivní výbuch a následné vypadnutí? Co jí na ostrově dělalo největší problém?
Další týden v Indii. Je to kouzelná země a člověk pořád kouká, jak tady lidé žijí úplně rozdílně. Kráva vejde do restaurace, jí se rukama a škola v Západním Bengálsku se nedá porovnat s naší školou. Indiie je pestrá země a já jí musím celou projet! Naštěstí za mnou ale přijedou kamarádi!
Kraj Vysočina posílá na Ukrajinu třicet plných palet trvanlivých potravin. Ty vyšly na 1,2 milionu korun, peníze věnoval jako pomoc Ukrajině francouzský region Grand Est. Podle informací hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka bude náklad na Zakarpatí už zítra ráno.
O divoké rýži už jste velmi pravděpodobně slyšeli. Ne vše je však u ní tak, jak se to na první pohled může zdát. Pojďte se s touto zajímavou plodinou seznámit trochu blíže.
Lidé, kteří se snaží zhubnout, často omezují přílohy. Zejména brambory a těstoviny, zatímco rýže se tolik nebojí, protože ji považují za dietnější. Zdaleka to však neplatí o všech jejich druzích – po některých mohou dokonce spíše přibrat.
Suroviny - 5 porcí Španělské ptáčky: 40 g máslo, 30 g sádlo, 120 g cibule, 1000 g hovězí zadní, 50 g mouka hladká, 20 g hořčice, 15 g sůl, 1g pepř, bobkový list, nové koření a celý pepř Náplň: 2 ks vejce vařená, 120 g okurky nakládané, 80 g cibule, 120 g gothajský salám a 30 g slanina Dušená rýže: ½ cibule, 5 ks hřebíček, 250 g rýže, 425 ml vody a 30 g másla
Máte po tréningu ve fitku nebo jste se vrátili z běhání venku a chcete si místo proteinové tyčinky dopřát teplé a výživné jídlo, které však zároveň obsahuje spoustu bílkovin a nebude ve vás probouzet výčitky?
Možná si říkáte, že rýžovar je jen další zbytečný „krám“ do domácnosti. Budete si to však myslet jen do té doby, dokud neochutnáte rýži, která se v něm vařila. Ať už jste milovníci sushi, sypké přílohové rýže nebo toužíte uvařit nějakou specialitu indické kuchyně, díky rýžovaru se předvedete v tom nejlepším světle.
Stejně jako kávovou sedlinu, i použité sáčky čaje ještě můžete v domácnosti snadno a účinně využít. Inspirujte se těmito geniálními triky a vyzkoušejte je i ve své domácnosti.
Historie sushi je dlouhá a pestrá stejně jako jeho příprava a možnosti konzumace. Kde má sushi kořeny i proč nevadí, že ho neumíte jíst hůkami? Toto ikonické, původem japonské jídlo, má mnoho rozličných podob a chutí a snad každý si tak najde to svoje pravé ořechové. Podle dat společnosti Dáme jídlo se zvedají počty objednávek sushi ročně o více jak polovinu a čísla stále rostou.
Dozlatova osmažené nebo fritované krokety jsou zejména dětmi oblíbenou přílohou. Ty klasické se dělají z bramborového těsta a způsob přípravy není zrovna nejzdravější. Existují však varianty, které jsou rovněž vynikající, ovšem bez přebytečného tuku a se spoustou potřebných živin.
S květákem se dá v kuchyni vysloveně kouzlit, a pokud ho jen obalujeme, je to trochu škoda. Máme tipy, jak z této zeleniny připravit tak trochu překvapivá jídla. Zkuste je.
Už jste slyšeli o onigirazu, známém také jako sushi sendvič? Jedná se o kombinaci západního sendviče a japonské sushi rolky. Snadno a rychle si jej připravíte doma, dobře se s ním cestuje, a protože je vzdáleným příbuzným sushi, je přirozeně bezlepkový a také velmi sytý. Jeho velkou výhodou je, že je výtečný teplý i studený, uvádí lazycatkitchen.com.
Rýže se dá připravit na tisíce způsobů, přičemž každý druh rýže vyžaduje trochu jiné podmínky při vaření. Velmi oblíbeným typem je sypká rýže, která se hodí jako příloha, do rizota nebo k asijským pokrmům. Její příprava není nic složitého, jak na ni?
Vaření rýže, zvlášť pro vícečlennou rodinu, je trochu ošemetná záležitost. Ať děláme, co děláme, vždy nám nějaká ta hrstička uvařené rýže zbyde. Což o to, pokud máme hospodářská zvířata, rýži jim můžeme nabídnout na zlepšení jídelníčku, ale v paneláku s ní toho moc nevyčarujeme. Nebo že by ano?
Při vaření těstovin, brambor i rýže se do vody uvolňuje škrob a ta tak získává vlastnosti potřebné pro zahuštění omáček a vytvoření krémovité konzistence. Zbylá voda má ale i další využití nejen do pokrmů, ale třeba i v péči o tělo, pokojové i venkovní rostliny nebo při mytí zaschlé špíny na nádobí.