Houbová sezona je v plném proudu a z lesa lidé nosí plné košíky nejrůznějších druhů hub. V hlavě už určitě mají i jejich uchování. Hodně oblíbené je především zavařování hub, nicméně spousta z nás si houby také suší. Činit tak lze různými způsoby. My se podíváme na některé z nich a doporučíme i trik, který je pro sušení hub naprosto ideální. Nejde o nic složitého.
Proč houby sušit Pokud si z lesa přinesete více hub, než dokážete zkonzumovat čerstvé, sušení je ideální způsob, jak si jejich vůni a chuť uchovat i na zimu. Tento postup je jednoduchý, efektivní a pokud ... více Příspěvek Jak správně sušit houby a ochránit je před moly i plísní pochází z Pestrá Zahrada
Holubinky nejsou úplně běžné houby, které by sbíral každý amatérský houbař. Mnohé odradí jejich syté a různorodé barvy, které září lesem i na několik metrů daleko. Někdo váhá, jestli to, co před sebou vidí, není jedovatá houba. Raději ji tedy překročí a jde si pro svého praváka nebo osvědčenou babku. Nevědomky se tak připravuje o opravdovou lahůdku na talíři. Pojďte s námi odhalit tajemství holubinek. Které druhy jsou jedlé, jak vypadají a jak je zpracovat?.
Houbařská sezona je v plném proudu a máloco přináší takovou radost jako plný košík vlastnoručně nasbíraných hříbků, lišek nebo kozáků. Vychutnat si z nich můžete nejen voňavou bramboračku, omáčku či smaženici. Abyste mohli z hub těžit i v zimních měsících, je třeba je správně uchovat. Sušení je osvědčený a praktický způsob, při kterém ale můžete snadno chybovat.
My, Češi, jsme národem houbařů. Snad nikde na světě nevstávají lidé s takovou vášní před východem slunce, aby popadli košík a nožík a vyrazili do lesů v touze najít plný košík praváků. Jak dobře ale naše houby znáte?
Jak rehydratovat sušené houby, aby neztratily svou texturu ani chuť. Tradiční způsob je ničí a nedovoluje využít na maximum. Sušené houby bývají běžnou součástí našich zimních jídelníčků. Jak je však využít opravdu perfektně?
Usušte houby bleskově – osvědčená metoda soli a niti je bezztrátová a nenáročná na místo. Sušení hub je skvělý způsob, jak uchovat úrodu a zajistit si, že budete mít tohle lesní nadělení k dispozici po celý rok. A pokud víte, jak na to, můžete je usušit během několika hodin.
Vypadá to, že houbařská sezona se letos krásně rozjela. Spousta lidí se v posledních dnech chlubí hlavně na sociálních sítích bohatými houbařskými úlovky. Pokud i vy se do lesa chystáte, určitě se vám budou hodit užitečné rady a tipy, jak houby následně zpracovat. Tak, abyste si na nich pochutnali i třeba v zimě…
Už jste byli v lese a našli nějaké houby? My ano, bylo jich poměrně málo, nicméně hřiby dubové bezesporu zaslouží tu správnou péči. Vzhledem k tomu, že jsme nehodlali houby přímo připravovat, rozhodli jsme se pro jejich uchování. Samozřejmě jsme zvolili tu nejjednodušší možnou formu. Hřiby dubové jsme nakrájeli na sušení. Otázku, na jaký povrch takto nakrájené houby jsme rozlouskli velmi jednoduše. Postačil nám obyčejný pečicí papír.
Když Peter Luhový uklízel ve své domácí dílně, našel starší nevyužité dřevěné hranoly. Nevěděl, co s nimi, a tak pro svou přítelkyni vyrobil praktickou patrovou sušičku na bylinky a houby.
Úlovky z lesa potěší téměř každého, nejen nadšené houbaře. Většina lidí houby suší, potom ale dělá při jejich skladování velké chyby. Sušené houby se hodí nejen do polévek, ale i do omáček nebo na oblíbenou pizzu. Skladování hub však vyžaduje určitá pravidla. Jaká?
Sešla se vám úroda ovoce? Těšíte se z bohaté sklizně zeleniny? Chodíte do lesa na houby a pyšníte se slušnou sbírkou? Poradíme vám, jak správně vše usušit a následně skladovat. Díky tomu si budete moc dopřát i v zimním období ovoce, zeleninu, byliny či houby.
Jak správně sušit houby: Teplota 60 C° je milník, které může rozhodnout o jejich kvalitě. Houby jsou vynikajícím doplňkem různých pokrmů a jejich chuť a vůně se běžně uchovává po delší dobu. Jednou z nejoblíbenějších metod uchovávání hub je jejich sušení.
V lese aktuálně roste spousta hub. Sezóna je na vrcholu a rozhodně se vyplatí uchovat úrodu na zimu, kdy houby pochopitelně k dispozici nebudou. Jedním z nečastějších způsobů uchování hub je nepochybně sušení. Nejde totiž o žádný složitý proces a sušené houby vydrží velmi dlouhou dobu. Použít se pak dají jak třeba pod maso, tak do polévky, případně na omáčku. Fantazii se meze nekladou. Sušení hub má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jen tak totiž dokážete houby usušit tak, aby byly maximálně použitelné.
Že se na sušení hub nedá nic zkazit? Takhle to úplně není. Jak je před celým procesem správně očistit a při jaké teplotě se zachovají jejich obsažené prospěšné látky?
Pravá houbařská sezona již začala. Pokud tedy přemýšlíte, kde byste mohli najít houby, rádi vám prozradíme pár informací, dle kterých to spolehlivě poznáte.
Ryzec smrkový, který najdete v lesích až do listopadu, se řadí k opomíjeným houbám, které sbírá jenom málokdo. Přitom jde o houbovou delikatesu, jejíž chuť je neskutečná. Prozradíme vám, jak ryzec smrkový poznáte, jaké recepty si z něj připravíte a také jak jej můžete zpracovat na zimu.
Houbařská sezona je v plném proudu a nejen ti zkušenější se vrací z lesa s košíky plnými hřibů. Pokud se chystáte také, měli byste nejprve udělat pečlivou přípravu, aby vás v lese nic nezaskočilo. Máte naplánovanou trasu a vytipované místo, kde rostou? Výborně, teď už jen zabalit!
Než začnete se sušením, houby si dobře připravte, aby veškerá vaše práce nevyšla vniveč. Základním a neustále opakovaným pravidlem je sbírat, jíst a skladovat jen ty druhy hub, které dobře znáte.
Nosíte z lesa plné košíky hub a už nevíte, jak je zpracovat? Houby na všechny způsoby už vám lezou krkem? Usušte si je a vychutnejte si pokrmy s houbami i v zimě. Dobře usušené a uskladněné houby vám mohou vydržet i několik let.
Plný košík hub naplní houbaře samozřejmě nejdříve obrovskou radostí. Ale hned vzápětí následuje otázka, jak se s nadílkou vypořádat. Trvanlivost hub v čerstvém stavu je krátká. Nakládání do octa přijde někomu příliš zdlouhavé, sušení zabere hodně místa. Ale jsou i další metody, které pomohou houby uchovat pro další kulinaření.
Uchovejte si kulinářské vlastnosti hub i na zimu! Představíme vám tradiční i méně tradiční způsoby, jak čerstvé houby zakonzervovat a vychutnat si je, i když zrovna není houbařská sezóna.
Houby v těchto dnech rostou snad všude, houbaři vyrážejí do lesů, aby si jich nasbírali co nejvíce. Někdo chodí na houby pravidelně a má svá místečka, jiný jde do lesa jen tak na procházku. Kolikrát poté ale řešíme problém, co si počít s tím množstvím hub, co jsme přinesli.
Houby v těchto dnech rostou snad všude, houbaři vyrážejí do lesů, aby si jich nasbírali co nejvíce. Někdo chodí na houby pravidelně a má svá místečka, jiný jde do lesa jen tak na procházku. Kolikrát poté ale řešíme problém, co si počít s tím množstvím hub, co jsme přinesli.