Bobkové listy jsou významný doplněk do mnoha pokrmů. Řada lidí je využívá i v domácí medicíně. Výpary z jejich doutnajících listů mohou pomoci při úzkosti.
Bobkový list na topení lze v poslední době vidět v celé řadě domácností. Důvodem, proč tomu tak je, jsou jeho pozitivní účinky, a také snaha ušetřit na topení. Tak to alespoň tvrdí populární internetové články. Ale má tento trik skutečně reálný základ?
Ve starověku byl vavřín neboli bobkový list symbolem vítězství, a dokonce se mu připisovaly magické schopnosti. Ani dnes na něj nedáme dopustit. Jako vítězný věnec na hlavu už nás sice neláká, ale o to více si ho ceníme jako lahodné koření a léčivou bylinu.
Kuře na paprice je typické babičkovské jídlo a rozděluje lid na ty, kteří ho milují a na ty, kteří si ho nedávají. Tento recept však bude zaručeně chutnat všem, protože je vymazlený do nejmenšího detailu. Recept je na konci pořadu.
Pálení bobkových listů je skvělý tradiční trik, který nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Abyste z nich mohli těžit i vy, je důležité vědět, jak to správně provést.
Rajská polévka má několik receptur a jen těžko říci, který je ten správný a původní. My jsme připravili krémovou a svěží polévku, která je zbavená od zbytečného cukru. Je neskutečně lahodná a lehká. Recept najdete na konci pořadu.
Fazolová polévka je ideální v těchto sychravých dnech. I když existuje mnoho složitých receptů, vymysleli jsme pro vás lahodný a při tom velice jednoduchý recept. Fazolačka je hutná a příjemně zahřeje. Milovníci pálivých jídel si ji mohou vylepšit chilli. Recept je na konci pořadu.
Během zimy trávíme doma mnohem více času a všichni se chceme cítit útulně a příjemně. Nejen o Vánocích zdobíme byty krásnými dekoracemi a volíme oblíbené vůně, které vytvoří jedinečnou atmosféru.
Bobkový list zná zřejmě každý z nás, ale víte, jaké zdravotní benefity jeho konzumace přináší? A že jeho využití se zdaleka neomezuje jen na kulinářství, ale vhod přijde i při praní prádla nebo pěstitelství?
Pokud doma bojujete s nepříjemnými pachy, které ne a ne zmizet, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Pouhé 3 lístky tohoto koření provoní celou vaši domácnost.
Bolest kloubů a svalů je poměrně častá, mnohdy se ani nezjistí příčina a problémy samy odezní. Pokud ne, můžete si poměrně snadno pomoci domácí léčbou.
Pořádná silná česnečka je to nejlepší na kocovinu i na chřipku. Rozhodně ale dokáže postavit na nohy i po proflámované noci. Důležité je speciální načasování, díky kterému je její síla umocněna. Recept je na konci pořadu.
Pokud ve své domácnosti skladujete mouku, může se stát, že se v ní objeví larvy molů. Tento jednoduchý trik vám pomůže předejít potenciálním problémům.
Pro léčbu chřipky nejsou potřebné žádné komerční léky, nejdůležitější je odpočinek a tekutiny. Ty můžete doplnit některými domácími léky z běžně dostupných surovin.
Trocha olivového oleje a pár sušených bobkových listů. Víc netřeba! Spojením těchto ingrediencí vznikne prostředek k zevnímu i vnitřnímu použití, který se doma vždycky uplatní.
Bobkový list, aroma, které je u nás mimořádně známé a využívané. Není využíván pouze v rámci vaření omáček a polévek, ale je navíc cenný pro ochranu zeleniny. Pravidelně ho můžete objevit v kombinaci s novým kořením a zrnky pepře. Kromě toho má i další, méně známá využití.
Bobkový list je ceněnou rostlinou už od starověku. Dnes ho používáme jako koření, dříve však sloužil i k jiným účelům. Používal se jako lék, ale i při rituálech a duchovních očistách.
Letos nás les potěšil bohatou úrodou hříbků všeho druhu. Ti, kteří si je rádi vychutnávají nejen čerstvé, ale také sušené, například v poledním bezmasém obědě na Štědrý den, by je měli pořádně uskladnit. Sušené houby jsou přímo lákadlem pro moly. A jak jistě víte, tito okřídlení nezvaní hosté umí sušené potraviny zničit. Jak je tedy nejlépe uskladnit a jaké koření je spolehlivě odláká?
Bobkový list je speciální koření, které se nejčastěji používá k vylepšení omáček. Málokdo ho využívá jinak. Je to škoda, protože jeho detoxikační a protizánětlivé účinky stojí za zmínku. Vyvíjí se z větší části ve Středomoří a nasbírat si dostatečné zásoby budete moci hned uprostřed léta.
Koření nemusíte používat jen k vaření, jistě ho ocení i vaše pokojové rostliny. Některé může být skvělým zdrojem živin, jiné zas ochranou před nemocemi a škůdci. Sáhněte proto do spíže pro bobkový list a třeba i pepř.
Bobkový list, který vždy tak spolehlivě rozezní chutě domácích omáček i polévek, má kromě vaření i jiné využití. Kromě toho, že jej staří Římané používali již ve starověku na věnce (bobkový list je vlastně onen slavný vavřínový věnec), by vám babky kořenářky jistě rády pověděly, na co všechno se dá bobkový list využít.
Bobkový list je velmi oblíbená bylinka ze středomořské kuchyně, která umí dodat mnoha pokrmům lahodnou chuť. Mimo to však také skvěle podporuje zdraví.
Bobkový list je stálicí v našich kořenkách. Málokdo ale ví, že toho umí daleko víc, než jen okořenit jídlo. Jaký efekt má vykuřování místností pomocí bobkového listu?
Čich je jedním z hlavních smyslů, kterým prožíváme svět. Pomocí vůní si pak můžeme vybavit spoustu vzpomínek. Aby váš dům krásně voněl, můžete použít toto koření.
Čočková polévka je jednou ze základní českých polévek. Náš recept je ovšem zcela jiný, ale ještě chutnější. Je ideální do sychravého počasí, protože zahřeje a velice příjemně překvapí vaše chuťové buňky. Recept je na konci pořadu.
Bobkový list běžně používáme při vaření. Je neodmyslitelnou součástí například tradiční rajské omáčky. Využití bobkových listů ale přesahuje pomyslné hranice kuchyně.
Pokud se vám stává, že doma občas narazíte na letícího mola, nebo dokonce na jeho housenku, můžete si být jistí, že se u vás někde usídlili. Se sušenými listy této bylinky se jich můžete zbavit.
Toto oblíbené koření je nenahraditelnou věcí, a to nejen v kuchyni. Bobkové listy totiž využijete také při praní prádla a ke kýženému efektu vám bude stačit pár kousků.
Podzimní počasí přináší hodně výzev. Nachlazení a chřipka se mohou objevit kdykoli, neustále někdo okolo nás smrká a kýchá. Naštěstí nemusíme hned sahat po chemických lécích a suplementech k posílení imunity. Stačí nám zajít do komory a vytáhnout dvě ingredience. V hlavní roli bobkový list a hřebíček Nápoj z těchto dvou surovin je skvělý k posílení těla a usnadňuje zotavení po různých podzimních chorobách. Tato dvě známá koření tedy nemusí sloužit jen jako dochucovadla polévek, omáček a v případě hřebíčku i dezertů.
Bobkové listy jsou častým kořením v polévkách, omáčkách nebo indických pokrmech. Přidat je můžete vždy, když potřebujete zvýraznit chuť a vůni daného jídla.
Objevily se ve vašich vlasech šediny a nechcete používat chemické barvy? Použijte k tomu přírodní prostředky jako je bobkový list a káva. Umějí doslova zázraky.
O praní prádla pomocí bobkového listu jste pravděpodobně ještě nikdy neslyšeli. Přitom jde o skvělý prostředek proti zapranému prádlu. Zeptejte se i svých babiček, co používali na své prádlo.
Ačkoliv jsou bobkové listy známy spíše pro své gastronomické využití, skvěle se osvědčily také ve světě medicíny. Zde najdete všechny výhody, které přináší.
Obzvlášť nově koupené barevné oblečení nám může při praní způsobit jisté problémy. Nikdy nevíme, co nový barevný kousek v pračce udělá, a proto je dobré znát následující metody.
Podařilo se vám vypěstovat tolik paprik jako nikdy? Nebo máte možnost koupit místní papriky levně a nechcete ji propásnout? Papriky se dají zpracovat všelijak. Mezi nejklasičtější a oblíbené nálevy patří ten sladkokyselý, který se používá v různých obměnách při nakládání zeleniny nebo hub.
Bobkový list je koření, které k české kuchyni neodmyslitelně patří. Ochutí kulajdu, houbovou omáčku a v kyselých okurkách vždy zanechá své nezaměnitelné aroma. A nejen v nich! Dokonce je dobré přidat ho i do mouky. Chcete vědět proč?
Vbočený palec (Hallaux valgus) je nepříjemný stav, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Jde o velmi bolestivé onemocnění, které lze léčit speciálními pomůckami, ale využít můžete také bobkové listy. Díky tomuto jedinému koření se můžete zbavit bolesti i problémů s pohyblivostí prstů. Podívejme se na to, jak můžete srovnat své vbočené palce.
V minulosti byly bobkové listy součástí snad každé domácí lékárničky. V dnešní době tuto bylinu používáme hlavně v kuchyni při vaření. Je to ale chyba, neboť má blahodárné účinky na naše zdraví. Při jakých bolestech bobkový list pomůže a kdy může být nebezpečný? Co je to bobkový list? Tento známý lístek pochází z vavřínu vznešeného. Původem je tato rostlina z Malé Asie. Dnes roste například ve Středomoří, nejběžněji se k nám dováží z Turecka.
V žádné domácnosti nechybí bobkový list, ale zřejmě ho používáte jen v kuchyni nebo na likvidaci molů. Ale odvar z něho je také skvělým životabudičem pro rostliny na zahradě.
Patříte mezi ty, kteří si občas rádi smlsnou na mastné chuťovce? Překvapte na zahradní party dobrotou, která se hodí jak k pivu, tak k dobrému vínu. Poradíme vám, jak si během pár dní můžete naložit bůček, který přijde jistě každému k chuti a budete ho milovat.
Naše babičky léčily mnohé zdravotní neduhy tím, co měly zrovna v kuchyni. Své uplatnění našel i bobkový list, který nejenže dodává pokrmům jedinečné aroma, ale má také protizánětlivé, protirakovinné, analgetické a uklidňující vlastnosti.
Nakládaný hermelín je oblíbenou českou chuťovkou, které občas nejde odolat. A ze všeho nejlepší je k pivu! Připravte si tuto báječnou pochutinu doma. Jistě se hodí buď jako rychlá večeře, anebo pro nečekanou návštěvu k pohoštění. Nezapomeňte ji však dochutit správnými ingrediencemi, aby měla ten správný šmak! Jednou z nich je právě bobkový list.
Marie Doležalová a Martin Škoda vám předvedou, že opravdový hrdina kuchyně je sama ingredience. My vám zase předvedeme, že i recepty můžou být rychlé a jít rovnou k věci. Nezkrácené recepty a více zajímavých informací najdete na iprima.cz