Chuťový zážitek z hospodského jídla probudí v každém strávníkovi záchvat nostalgie
Před 2 dnyNejdůležitější je vybrat dobrou uzeninu a naložit je do skvělého nálevu (láku). Domácí utopence podle našeho základního receptu zvládne každý. Pokud chcete, aby byli utopenci ďábelští, přidejte do nálevu ještě o jednu lžičku chilli vloček více.Kuře na paprice, které pošle guláš na druhou kolej
Před 3 dnyKuře na paprice patří mezi stálice české kuchyně, ale tahle verze ho staví do úplně jiného světla. Nejde o nostalgii ani školní jídelnu, ale o poctivé jídlo, které má sílu konkurovat i takovým ikonám, jako je guláš. Právě proto vznikl tenhle recept a video – ukázat, že kuře na paprice nemusí být jen „jistota“, ale plnohodnotná volba, ke které se člověk rád vrátí. Video je určené všem, kdo mají rádi českou kuchyni, ale zároveň už nechtějí dokola to samé. kurenapaprice #ceskakuchyne #domacijidloPomalu pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem. Ideální sváteční oběd na Štěpána – česká tradice
Před 3 dnyToto jídlo je slavnostní, ale ne okázalé, je domácí, syté a hřejivé. Ideální po vánočních svátcích, kdy už máme chuť na něco vydatnějšího než cukroví ale stále svátečního.Olej z bobkového listu je domácím lékařem záchranářem
Před 6 dnyBobkový list, známý také jako vavřín vznešený, je koření, které má pevné místo v mnoha světových kuchyních. Kromě svých kulinářských využití však bobkový list nabízí i pozoruhodné léčivé vlastnosti, které ho činí cenným přírodním prostředkem pro různé zdravotní problémy. Olej z bobkového listu se stává stále oblíbenějším jako domácí lékař záchranář, poskytující široké spektrum zdravotních benefitů.Nakládaný hermelín s česnekem a cibulí. Naložený a připravený akorát na silvestrovské pohoštění
Před 6 dnyNakládaný Hermelín podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem, vyjmeme z oleje, přidáme i naložený česnek a cibuli a k tomu sklenku dobrého piva či vína.Starověká tradice radí nosit v tašce bobkový list pro ochranu a pozitivní energii
Před 6 dnyMáte pocit, že vám štěstí v životě neustále protéká mezi prsty? Co kdyby existoval jednoduchý trik, který praktikují lidé po celém světě už tisíce let? Obyčejný bobkový list z kuchyňské police může být tím malým zázrakem, který vám pomůže přitáhnout pozitivní energii, finanční hojnost a ochranu před negativitou. A stačí ho prostě hodit do kabelky nebo batohu.Koření v květináči: Jak může skořice, česnek nebo bobkový list ovlivnit pokojové rostliny
Před 8 dnyDát koření na pokojovky zní jako babská rada, ale některé druhy opravdu fungují. Skořice, česnek nebo bobkový list dokážou pomoct proti plísním a škůdcům. Jiné koření však může rostlinám vážně uškodit. Stačí malá chyba a místo pomoci přijde problém.Rajská polévka s jemným kapáním: Rychlý rajčatový krém s vůní skořice a bazalky
Před 9 dnyRajská polévka je klasika. Tahle je náramně krémová, a navíc je v ní kapání, takže krásně zasytí. Uvařte si ji i vy podle receptu s postupem krok za krokem.Skrytý poklad z vaší kuchyně: S těmito nemocemi vám pomůže čaj z bobkového listu
Před 11 dnyBobkový list je nedílnou součástí mnoha jídel. A to nejen u nás, ale také ve světě. Funguje sice jako vynikající dochucovadlo, vážit bychom si ho ale měli i pro jeho účinky. Ty snadno využijeme tak, že z bobkového listu připravíme čaj. S jakými neduhy nám pomůže a jak ho připravit?Vepřový guláš s bramborem z jednoho hrnce – pokrm inspirovaný Rumunskem a jeho jedinečnými chutěmi
Před 12 dnyGuláš lze připravit na tisícero způsobů. Vyzkoušejte tento inspirovaný rumunskou kuchyní. Je výtečný a, za to ručíme.Bobkový list funguje lépe než drahé přípravky proti plísni a má mnoho dalších benefitů, o kterých se příliš neví
Před 12 dnyKoření, které má doma téměř každý, umí mnohem víc než jen dochutit omáčku nebo vývar. Bobkový list, odborně vavřín pravý,...Pajfálský knedlík a vepřové kostky na divoko. Staročeská dvojice, která voní lesem, kořením a poctivou kuchyní
Před 13 dnyHostina, podle staré tradice. Vynikající knedlík, který možná ani neznáte a k tomu vepřové kostky na divoko.Bobkový list je zázrak pro zdraví: někdy ale může být nebezpečný
Před 18 dnyBobkový či vavřínový list používáme běžně v kuchyni jako koření, a díky své specifické vůni dokáže skvěle dochutit polévky nebo omáčky. Navíc má velmi příznivé účinky pro naše zdraví. Nic se ale nemá přehánět a existují i případy, kdy nám dokonce může uškodit.Nakládaný bůček v pikantní argentinské směsi s kmínovou krustou. Nechám den odležet – a pak je ideální na domácí chleba
Před 19 dnyBůček může být velmi lahodný, stačí vědět, jak ho upravit. Podle našeho receptu si připravíte naložený bůček, který je vynikající.Vepřové ocásky pečené na černém pivu s tymiánem a lepenicí. Pochoutka, která se rozpadá pod vidličkou i na jazyku
Před 19 dnyVepřové ocásky se dají jíst? Jistě! A náramně si na nich pochutnáte. Obzvlášť když jsou pomalu pečené na pivu s tymiánem.Vydatná zelňačka s klobásou a zakysanou smetanou: Poctivá polévka z kysaného zelí, která zahřeje i v největším mrazu a provoní celý byt
Před 22 dnyZelňačka podle tohoto receptu s postupem patří mezi jídla, které bych klidně jedla každý den. Mísí se v ní výrazné i jemné chutě, které jsou typické pro českou kuchyni.Do kterých jídel patří bobkový list a kdy ho přidat, aby nezkazil chuť
Před 23 dnyBobkový list patří k nejběžnějším kořením v českých kuchyních. Všichni ho máme doma, ale málokdo s ním skutečně zachází správně. Přitom právě jeho nesprávné dávkování nebo přidání ve špatný čas dokáže zničit chuť jinak perfektního ... více Příspěvek Do kterých jídel patří bobkový list a kdy ho přidat, aby nezkazil chuť pochází z Pestrá ZahradaZazimovaný bobkový list: 3 chyby, kvůli kterým listy žloutnou, hnědnou a keř na jaře hůř roste
Před 23 dnyBobkový list je krásný a stálezelený keř, který vyžaduje správné zazimování, aby nás těšil i příští rok. Proto se vyhněte nejčastějším chybám, které způsobují žloutnutí nebo hnědnutí listů.Moderní feng-šuej využívá bobkový list nad vchodem jako symbol ochrany a stability domácího prostoru
Před 25 dnyMáte rádi, když je za věcmi denní potřeby symbolika, trocha mystiky nebo prostě hezká tradice? Jestli ano, pak sáhněte po bobkovém listu čili vavřínu.Domácí utopenec v pikantním nálevu: Hospodská klasika, která v domácí variantě chutná ještě lépe
Před 27 dnyPro utopence už nemusíte běhat do hospody, můžete si je připravit doma. Tyhle v pikantním nálevu jsou prostě luxusní.Tradiční česká sváteční pečeně: Vepřová pečeně s bramborovým knedlíkem a červeným zelím
Před 1 měsícemVepřová pečeně s bramborovým knedlíkem a červeným zelím patří k nejoblíbenějším svátečním pokrmům. Poctivá klasika, která voní domovem a nikdy nezklameNálev s hořčičnými semínky a bobkovým listem pomáhá udržet nakládané cukety křupavé i po pár měsících
Před 1 měsícemMáte každý rok zahradu plnou cuket a přemýšlíte, jak je uchovat co nejdéle? Zapomeňte na staré rady: existuje jednoduchý trik, který používají i profesionální kuchaři. S tímto postupem si cukety uchováte až tři měsíce a navíc si připravíte lahodnou nakládanou dobrotu.Uzené koleno v polévce s kroupami, zeleninou a bramborami. Lepší vývar do sychravého počasí si ani neumím představit
Před 1 měsícemVepřové uzené koleno lze zužitkovat na mnoho způsobů. Uvařte si z něj tuto výbornou polévku s kroupami, na kterou nezapomenete.Segedínský guláš trochu jinak: Bůček, hustá segedínská omáčka se smetanou a k tomu domácí bramborové krokety
Před 1 měsícemNa segedín má každý svůj recept. Zkuste i tento s postupem krok po kroku a uvidíte, jak vás osloví.Vydatná a pikantní zelnice s paprikovou klobásou. Křimické zelí zahřeje i v mrazivých dnech
Před 1 měsícemZelnice neboli zelňačka je skvělým pokrmem, který zasytí a navíc dodá potřebné živiny, protože kysané zelí je blahodárné.K voňavému prádlu po praní vám dopomůže i obyčejný bobkový list
Před 1 měsícemMáme rádi vůni čistoty, takže když z pračky vytáhneme ručník a nevoní zrovna po fialkách, je zklamaní. Ale nebojte, mám pro vás trik, který vaše prádlo provoní a najde užití i pro ty liché ponožky, které se vám doma válí v šuplíku.Plněné papriky s rajskou omáčkou: poctivý oběd, který nikdy nezklame
Před 1 měsícemPlněné papriky s rajskou omáčkou jsou klasikou české kuchyně, která nikdy nezklame. Tento tradiční recept v sobě snoubí bohatost chutí a aromat díky pečlivě vybraným surovinám a postupu přípravy. Přestože se může zdát, že je příprava tohoto jídla časově náročnější, výsledek stojí za to. Plněné papriky nejen krásně vypadají na talíři, ale jsou také neodolatelně […] The post Plněné papriky s rajskou omáčkou: poctivý oběd, který nikdy nezklame appeared first on Prima Inspirace.Oblíbená bratislavská plec: jemné maso a lahodná omáčka s knedlíkem
Před 1 měsícemBratislavská plec je tradiční slovenský recept, který osloví milovníky bohatých a šťavnatých masových pokrmů. Jeho příprava je relativně jednoduchá, ale výsledek je dechberoucí a bohatý na chutě. Tento recept kombinuje měkkost a šťavnatost vepřové plece s bohatou omáčkou a zeleninovou přílohou. Ideální volba pro nedělní oběd nebo speciální příležitost, kdy chcete na stůl dostat něco […] The post Oblíbená bratislavská plec: jemné maso a lahodná omáčka s knedlíkem appeared first on Prima Inspirace.Spojením šťavnaté krkovici a špekáčků na pivu vzniklo jídlo, které bleskově navodí pocit pohody
Před 1 měsícemSpojili jsme šťavnatou vepřovou krkovici a špekáčky na pivu a vzniklo jídlo, které umí bleskově navodit dokonalý pocit pohody. Tuhle fantastickou fúzi buřtů na černém pivu a masopustního vepřového snadno upečete v troubě, takže je téměř bez práce. Jednoduchý recept na špekáčkovou klasiku v moderním kabátku.Domácí masová tlačenka jako od řezníka. Jednoduchá zabíjačková pochoutka, kterou zvládne každý. Stačí ji dobře ochutit – a je prostě skvělá
Před 1 měsícemZabíjačky jsme dělávali na slovenské vesnici každý rok, později i dvakrát ročně. Vždycky se spotřebovali všechny části prasátka a jedním z produktů tohoto zpracování byla právě domácí masová tlačenka.Začněte pít bobkový list s jablkem. Tento odvar má pozitivní vliv nejen na imunitu
Před 1 měsícemStačí hrnek vody, půlka jablka a pár bobkových listů a v kuchyni najednou voní podzimem i starými časy. Odvar z bobkového listu a jablka není žádný zázračný lektvar, ale umí tělu jemně ulevit při trávení, nachlazení i únavě a příjemně zahřeje v sychravých dnech.Tradiční hodolanská omáčka podle tetičky z Olomouce: Brambory na kyselo s koprem, kabanosem a vejcem
Před 1 měsícemNádherná ukázka tradiční, regionální olomoucké kuchyně v tomto receptu na omáčku, na kterou by se rozhodně nemělo zapomenout.Uvařte bobkový list s jablkem. Odvar má pozitivní účinky na zdraví
Před 1 měsícemJak z názvu vypovídá, jedná se o nezvyklou kombinaci. Sílu tohoto odvaru však znaly už naše babičky, které využívaly sílu nejrůznějších přírodních produktů. Chuti odvaru se bát nemusíte. Naopak je docela příjemná. Poradíme vám, s jakými neduhy tento nápoj zatočí.Vykuřování bytu bobkovým listem osvěžuje vzduch a přispívá k pocitu uvolnění během podzimních měsíců
Před 1 měsícemBobkový list zná většina z vás především z kuchyně, kde se používá jako koření. Víte ale, co se stane, když si pomocí něj vykouříte byt? Podívejte se.Zatočte s moly a roztoči pomocí přírodního repelentu a osvěžovače vzduchu v jednom
Před 1 měsícemBobkový list, známý také jako vavřín, má široké využití nejen v kuchyni, ale i v kosmetice nebo domácnosti. Jeho aromatické silice dokáží odpudit různé škůdce a zároveň zlepšit kvalitu vzduchu v místnostech. Tento jednoduchý přírodní ... více Příspěvek Zatočte s moly a roztoči pomocí přírodního repelentu a osvěžovače vzduchu v jednom pochází z Pestrá ZahradaLahodný salát z rajčat, který dokonale zasytí i v zimě: Po zavaření vydrží čerstvý několik měsíců
Před 1 měsícemBáječný salát z domácích rajčat i v zimě? Žádný problém! Zavařený rajčatový salát s cibulí je správnou volbou!Lidé věří, že se zbaví myší pomocí bobkového listu. Funguje na ně ale něco jiného, tvrdí vědci
Před 1 měsícemBobkový list se dlouho považoval za přírodní zbraň proti myším a krysám. Jenže nová vědecká zjištění ukazují, že tahle babská rada má vážné trhliny. Bobkový list sice obsahuje vonné látky, které působí na hmyz, ale myším nevadí.Proč dávat bobkový list do mouky? Trik, který pomůže předejít mnoha problémům
Před 1 měsícemBobkový list není jen koření, které používáme v kuchyni při vaření. Má mnohem rozsáhlejší využití. Proč je dobré dát bobkové listy do mouky? Věřte, že tento jednoduchý trik vyřeší nejeden problém.Nenápadný zázrak ze spíže. Bobkový list ulevuje kloubům, ledvinám i trávení
Před 1 měsícemZnáte ten pocit, když se ráno sotva hýbete a klouby protestují? Nebo když se ozve nepříjemná dna? Přitom ulevit bychom si mohli bylinkou, kterou máte pravděpodobně dávno ve spíži. Dáváme ji do svíčkové či vývaru, ale její skutečnou sílu na klouby a záněty zná málokdo.Kozí rohy v nálevu s česnekem a hořčičným semínkem: Pikantní domácí zavařenina, která nám nesmí chybět ve špajzu
Před 1 měsícemNakládané kozí rohy jsou klasika pro milovníky pikantních chutí. Křehké a lehce kyselé papriky skvěle doplní grilování, uzeniny i domácí chleba.Srbská vepřová plec s dušenou rýží: Když se sejde parta a vaří se pro všechny, nesmí chybět toto vepřové maso s paprikou z Balkánu
Před 1 měsícemOchutnejte Balkán na talíři. Vyzkoušejte recept krok za krokem na srbskou vepřovou plec s rýží – poctivý pokrm plný vůní, chutí a pohostinné atmosféry.Kuřecí vývar z pečených kostí s domácími nudlemi: Pomalu tažený vývar, který voní po celém domě a nepotřebuje žádná dochucovadla
Před 1 měsícemVraťte se do dětství s receptem krok za krokem na domácí kuřecí vývar s nudlemi. Pomalu tažený, voňavý a poctivý – tak, jak ho dělávaly naše babičky.Proč všechny pokojové rostliny potřebují bobkový list a proč to ví jen zkušené hospodyňky
Před 1 měsícemPokud se vyhýbáte chemii při pěstování rostlin a dáváte přednost přírodním metodám, určitě vás potěší jednoduchý domácí recept, který dokáže oživit i chřadnoucí pokojovou rostlinu. Bobkový list, který má doma téměř každý, totiž není užitečný ... více Příspěvek Proč všechny pokojové rostliny potřebují bobkový list a proč to ví jen zkušené hospodyňky pochází z Pestrá ZahradaDva lístky, které pomohou víc než čekáte: čaj z bobkového listu pomáhá při bolestech, zánětech i nadýmání
Před 1 měsícemBobkový list známe především jako koření do polévek a omáček. Tento nenápadný zelený lístek může být ale i účinným přírodním lékem. Stačí zalít pár listů vroucí vodou, nechat vyluhovat a máte hotový nápoj, který vám pomůže při celé řadě zdravotních neduhů.Tradice, ale ne pro každého: Hovězí srdce na smetaně si možná nedá každý, ale pro jeho milovníky je to čistá lahoda
Před 1 měsícemJak připravit hovězí srdce, abyste si pochutnali? Zkuste tento recept s postupem včetně výborné omáčky.Naše babičky vkládaly bobkové listy do mouky. Věděly proč
Před 2 měsíciBobkový list se řadí mezi nejznámější koření. Své místo si určitě najde v jakékoli kuchyni. Možná jste ale nevěděli, že má využití nejenom v zavařeninách, guláši a mnohých jiných pokrmech. Funguje totiž skvěle i jako odpuzovač nejrůznějšího hmyzu, který by mohl jinak zlikvidovat mnohé potraviny. Už naše babičky dobře věděly, jak takové bobkové listy mohou fungovat a k čemu se nejlépe hodí. My se v následujících řádcích na jejich účinky podíváme mnohem podrobněji.Slepičí vývar, co se s kuřecím nedá srovnat – pomalu tažený, servírovaný v talíři zvaném koryto
Před 2 měsíciMyslíte si, že kuřecí a slepičí vývar je jedno a to samé? Dle mého názoru nesrovnatelná záležitost. Zkuste si někdy koupit na polévku místo kuřete slepici a nechte jí dlouho a pomalu táhnout. To si teprve pochutnáte.Je mi jedno, jak to dělají babičky. Tohle je nejlepší kapustová polévka
Před 2 měsíciZapomeň na nudné recepty z kuchařek – tahle kapustová polévka je všechno, jen ne obyčejná. Hustá, voňavá a plná chuti, která tě po prvním soustu přenese zpátky k teplu domova. Ať už prší, nebo padá sníh, tenhle recept na poctivou kapustovou polévku tě spolehlivě zahřeje i rozveselí. Je mi jedno, jak to dělají babičky – tohle je prostě nejlepší kapustová polévka, kterou zvládne každý. Žádná nuda, žádné sáčky, jen čerstvá zelenina, uzené a pořádná dávka domácí pohody. Klikni na video a zjisti, proč tenhle recept sbírá pochvaly ze všech stran! Recept na konci pořadu.Bůček na česneku a kmínu, k tomu knedlík jako peřinka a sedlácké kyselé zelí se slaninou, co pěkně štípe do nosu
Před 2 měsíciBůček je výjimečné maso a víte, jak nejlépe chutná? Pořádně opečený, s bramborovým knedlíkem a kyselým zelím. Vyzkoušejte!Nostalgická šťovíková polévka s křepelčími vajíčky a špekovou jíškou: Tradiční recept našich babiček, na který by se nemělo zapomenout
Před 2 měsíciZnáte šťovíkovou polévku? I když se to může zdát zvláštní, je opravdu výborná. Kulinářský poklad našich babiček.Zázrak zvaný bobkový list: Proč ho dát ke dveřím při odchodu z domu a k čemu ho využít v koupelně
Před 2 měsíciBobkový list je známý pro své využití v kuchyni jako koření. Proč odborníci doporučují jeho umístění ke dveřím při odchodu z domu? A jak ho rovněž využít v koupelně? Vyzkoušejte a uvidíte.Podzimní hit: Nakládané houby na kyselo s česnekem a koprem
Před 2 měsíciZpracujte své podzimní úlovky z lesa. Naložte houby do octa s koprem a česnekem podle tohoto postupu. Skvělá pochoutka k masu i na obloženou mísu.Bobkový list nepatří jen do vývaru. Pomáhá hojit, klidní nervy a uleví vám při nachlazení
Před 2 měsíciZnáte ho nejspíš jako koření, ale list vavřínu pravého, jak se keř správně jmenuje, se využívá i jako léčivka. Na podzim se hodí vědět, že se užívá při nachlazení, chřipce a kašli. Inhalace par z bobkového listu uvolňuje hleny a usnadňuje dýchání.Bobkový list v troubě: Úžasný trik pro čistší troubu a lepší vůni v kuchyni
Před 2 měsíciBobkový list, běžná přísada v kuchyni, skrývá mnoho dalších využití, která vás možná překvapí. The post Bobkový list v troubě: Úžasný trik pro čistší troubu a lepší vůni v kuchyni appeared first on Prima Inspirace.Lepší než botox. Bobkový list má přírodní liftingový účinek. Vyrobte si masku, krém nebo tonikum
Před 2 měsíciOmáčkám a polévkám dává tohle koření nezaměnitelnou chuť. Nenápadné zelené sušené lístky ale umějí mnohem víc než jen okořenit rajskou. Zatočit dovedou i s prvními známkami stárnutí.Pořádný bedlový guláš – houbový eintopf z bedel, které letos rostou na každé louce i pastvině
Před 2 měsíciHouby mám nesmírně ráda, jak jejich sběr, tak jídla z nich. Vloni jsme nasbírali tolik bedel, že jsem už nevěděla, co z nich a vymýšlela nové recepty. Jak všechny houby tak i bedly máme doma rádi na všechny způsoby a proto jsem tentokrát vyzkoušela uvařit jídlo v jednom hrnci neboli pořádnou houbovou polévku. Poctivou bramboračku z bedly vysoké.Známí utopenci, připravovaní trochu jinak: Tentokrát zalití v aspiku
Před 2 měsíciAspik s utopenci podle tohoto receptu oceníte jako chuťovku k pivu, na oslavy nebo třeba na Silvestra. Zaručeně ale poslouží i jako chuťovka k večeři.Valašská kyselica aneb zelňačka valašského typu
Před 2 měsíciChutí, složením i přípravu mně valašská kyselica připomíná slovenskou kapustnici Tak pro ty, kteří znáte tu nebo onu, zkuste uvařit dnes podle našeho receptu a uvidíme, zda je stejná nebo podobná.Domácí Moravanka: Křupavá směs zeleniny ve sladkokyselém nálevu podle klasického českého receptu
Před 2 měsíciKřupavá zelenina, sladkokyselý nálev a chuť domova. Domácí nakládaná zelenina Moravanka, která potěší v létě i v zimě. Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem.Bobkové listy: tajný strážce vašeho houbového pokladu před vlhkostí a moly!
Před 2 měsíciLetos byla houbařská sezóna dechberoucí! Sklizně se hrnuly do našich domovů a sušily se jedna radost. Ale jak uchovat tyto lesní klenoty bezpečně?











































































