Zavřít
Hrášek

Hrášek

Nejnovější články na Seznamu na téma Hrášek
  • Ten Smlsal

    Kuchařský neznaboh, co umí jen špagety s párkem, zvládl michelinské menu

    Před 1 měsícem
    Čtyři odvážní. Vědí o mně, že umím vařit jen špagety s párkem a kečupem. Přesto přijali mé pozvání na luxusní večeři. Pokusím se ji uvařit pod vedením kuchaře Ladislava Floreána. Menu, které budu podávat, má být vskutku luxusní. Spektakulární dezert pak rozházím po celém stole. Toto je pokračování minulého dílu. V něm jste viděli, jak mě kuchař učil vařit, jak jsme několikachodové menu chystali i jak nám chytil elektrický sporák. Zkrátka co všechno se dělo, než hosté dorazili. Ladislav Floreán vařil v několika michelinských podnicích a v Praze nyní provozuje bytovou restauraci. Lidé si objednávají, zda k němu chtějí přijít na 5chodové, či až 10chodové menu. Stráví u něj několik hodin a odnášejí si báječný zážitek. Zda si ho odnesou i moji dnešní hosti, se podívejte právě teď.
     Komentáře
  • Adbz

    Čím hnojit hrášek, aby rostly velké a sladké lusky: Nálev z popela

    Před 3 měsíci
    Nenáročný hrášek patří k nejjednodušším plodinám, které můžete na zahradě pěstovat. Pokud první lusky nejsou podle vašich představ, do konce června máte čas na nápravu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky

    Před 3 měsíci
    Nemusíme být zrovna vegetariáni, ale někdy na maso nemáme chuť, ale sladké nás neuspokojí. Nejlepší variantou je dobře připravená zelenina. Právě začíná sezóna cuket, takže se přímo nabízí využít právě je.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Samosběr hrášku 2023 aneb Poslední šance: Na těchto farmách si natrháte vlastní lusky, 1 kg stojí jen 50 Kč a chuť je k nezaplacení

    Před 3 měsíci
    Víte, že kromě jahod si můžete sami natrhat na poli i slaďoučké hrachové lusky? I když se sezona hrášku pomalu chýlí ke konci, je ještě pár míst, kam pro něj můžete vyrazit. Ale pospěšte si, tento víkend máte zřejmě poslední možnost. Zjistili jsme, kam je ještě možné pro hrášek zajet a kolik za něj zaplatíte.
     Komentáře
  • Proženy

    Co vařit o víkendu? Vsaďte na sezonní zeleninu! Skvělé recepty pro labužníky i dietáře

    Před 3 měsíci
    Počátkem léta se vaří sezonně a lokálně opravdu snadno: zralá zelenina ze zahrádky nebo z trhu nabízí tolik chutných možností! Odlehčete jídelníček a o víkendu si připravte zeleninové menu. Co aktuálně najdete na záhonech, trzích nebo ve farmářských bedýnkách?
     Komentáře
  • Beze ztrát

    Jak beze zbytku zpracovat hrášek i s lusky? Připravte si hráškový relish

    Před 3 měsíci
    Sladké lusky, skrývající mladý hrášek jsou velkou pochoutkou. A jsou využitelné i v teplé kuchyni. Ukážeme si, jak zpracovat hrášek i s lusky do tzv. hráškového relishe. A aby toho hrášku na talíři nebylo zase až příliš, přidáme si k němu pěknou vyzrálou kotletku z přeštického prasátka a celou tuto nádheru ozdobíme jedlým lučním kvítím.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Zelené kulaté zobání ze zahrádky: Hrášky nesmí chybět v žádné zahradě, ale dají se dobře pěstovat i na balkoně

    Před 4 měsíci
    Čím zaručeně potěšíte děti, to jsou právě kulaté a sladké hrášky ze zahrádky. Není nic lepšího, než si obírat lusky přímo na záhonku a rovnou si dávat hrášky do pusy. Pokud nemáte vyseto, zkuste pár řádků, určitě vám přijdou k chuti, ať zasyrova či do vaření. Pokud vám naopak nezbylo žádné místo na záhonku, je možné pěstování i v nádobě na terase či na balkoně. Hrách je nenáročný, stačí mu dát nějakou oporu a poroste jako divý.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Fantastické srbské rizoto: levná pochoutka z jednoho hrnce

    Před 4 měsíci
    Srbské rizoto je oblíbenou pochoutkou z jídelen, i když s italským rizotem to nemá nic společného. Náš recept se držel staré klasiky, kterou jsme vylepšili tak, aby bylo krásně vláčné a ne vysušené. Rozhodně jde o jednoduchý a levný recept, který zachutná celé rodině. Recept na konci pořadu.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Mdlé kuličky nevalné chutí: Čerstvý kupovaný hrách se nevyplatí, vsaďte na levnější alternativu

    Před 4 měsíci
    Šli jste v supermarketu okolo regálů se zeleninou a zaujaly vás lusky s hráškem? Aby ne, vždyť čerstvý hrách se v obchodech objevuje poměrně sporadicky, a to většinou právě na jaře. Prakticky pokaždé se totiž najdou lidé, kteří jej koupí. Zrovna ideální volba to ale není. Nejčastěji se totiž setkáváme s kuličkami nevalné chuti, které spíše dobře vypadají, než že by vám nabídly nějaký gastronomický zážitek.
     Komentáře
  • Deník

    Deset kilo tuku za čtvrt roku pryč. Ondřej zhubl bez sportu s krabičkovou dietou

    Před 4 měsíci
    Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Zahradní hrášek je odolný i vůči občasné nedůslednosti pěstitelů. Bohatou úrodu sklidí i nováčci

    Před 5 měsíci
    Hrášek je oblíbenou plodinou a chybí jen na málokteré zahradě. Jeho pěstování je jednoduché. Co udělat pro to, abyste sklidili bohatou úrodu těchto sladkých plodů?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Vypěstujte si vlastní hrášek. Je kamarád se srdcem

    Před 5 měsíci
    Pokud máte balkon nebo menší zahrádku, místo pro pěstování hrášku se doma vždycky najde. Nevyžaduje žádnou velkou péči, bude vám vděčný jen za oporu, po které se bude plazit a pravidelné zalévání. A jeho zdravotní benefity? Ty jsou vážně k nezaplacení!
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Důvody, proč pěstovat nenáročný a zdraví prospěšný hrách

    Před 5 měsíci
    Milujete zelené kuličky sladké chuti, které se ukrývají v luscích? Je pro vás sběr hrachu spojen s prázdninami u babičky? Pokud tuto zeleninu máte rádi, tak si ji vypěstujte. Nejedná se o nic náročného. Poradíme, jak na pěstování a úspěšnou sklizeň.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Vypěstujte si hrášek! S našimi tipy poroste jako plevel

    Před 5 měsíci
    Sladký zelený hrášek je plodem rostliny, která se označuje jako hrách setý. Milují jej děti i dospělí. Dobrou zprávou je, že se jedná o velmi nenáročnou rostlinu. Její pěstování tedy zvládne každé. Další výhodou hrášku je to, že dokáže obohatit půdu o dusík, což ocení plodiny, které budeme pěstovat po něm. Když k tomu přičteme skvělou chuť, tak máme za to, že hrášek je vůbec nejlepší plodina, kterou můžete pěstovat!
     Komentáře
  • TopRecepty

    Předpěstování zeleniny ze semínek krok za krokem: Manuál, jak na vlastní úrodu, nejen pro začátečníky

    Před 5 měsíci
    Ceny zeleniny a ovoce v obchodech stoupají před očima, takže mnohé z nás to donutí zrýt si kousek zahrady nebo osázet různé nádoby na terase či na balkoně a pustit se do pěstování vlastníma rukama. S čím ale začít a jak si pomoci, když jaro je stále v nedohlednu?
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Čas na výsev hrachu: V dubnu vyséváme, v červnu sklízíme

    Před 5 měsíci
    Čerstvě sklizenému hrášku ze zahrady se téměř nic nevyrovná. Pokud toužíte po vlastní úrodě této vynikající luštěniny, vypěstujte si hrášek na své vlastní zahrádce.
     Komentáře
  • Proženy

    Tradice zeleného jídla na Zelený čtvrtek: Zkuste zapečené chlebíčky s kopřivami nebo lesní mech

    Před 6 měsíci
    Tradice velí sníst na Zelený čtvrtek něco zeleného. Od špenátu přes hrášek až po divoké jarní byliny, od snídaně až po dezerty: přinášíme tipy na jídla, která budou chutnat dospělým a potěší i děti.
     Komentáře
  • Dnes vaří děda

    Chutný domácí vlašský salát, který určitě potěší při odpolední svačince

    Před 6 měsíci
    Vlašský salát: 1kg brambory oloupané vařené 200g salám nebo šunka 200g mrkev a celer 180g okurky sterilované 150g majonéza 200g hořčice 20g citonová šťáva 10g cukr 15g hrášek srerilovaný 30g vorčestr sůl
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Pěstujeme hrášek: výsev, živiny, škůdci, sklizeň, odrůdy

    Před 6 měsíci
    Hrášek patří ke stálicím zeleniny ze zahrady. Nejen kvůli snadné péči a brzké sklizni, ale i díky dětem. Zbožňují ty svítivě zelené kuličky.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlé krémové těstoviny bez masa

    Před 8 měsíci
    1. Recept na Těstoviny z jednoho hrnce: 🔗Na 2 porce: 180g těstovin, 100g mraženého hrášku, 140g hummus pomazánky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 380g vody, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř 🌿Všechny ingredience (kromě citronové šťávy) dáme do hrnce, nebo pánve a vaříme na středním plameni zhruba 15 minut za občasného míchání. 🌿 Nakonec přidáme citronovou šťávu a podáváme. 2.Těstoviny s krémovou omáčkou: 180g těstovin, 200g mraženého hrášku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 140g pažitkové krémové tofu pomazánky od luntera, nebo jiný vegan krémový sýr/pomazánka, 1 lžíce oleje, sůl, pepř trochu vody z uvařených těstovin podle chuti trochu citronové šťávy na dochucení 🌿 Těstoviny si uvaříme podle návodu a cibuli a česnek si mezitím nakrájíme najemno. 🌿 Na oleji osmažíme cibuli a česnek, potom přidáme mražený hrášek a uvaříme doměkka, můžeme přidat trošku vody. 🌿Uvařené těstoviny slijeme, ale necháme si trochu vody. Hrášek společně s cibulí a česnek přendáme do mixéru, přidáme pažitkovou pomázánku, přidáme vodu z těstovin a rozmixujeme dohladka. 🌿 Těstoviny smícháme s omáčkou, můžeme chvilku povařit, aby se nám těstoviny prohřály a spojily s omáčkou a dochutíme solí a pepř, můžeme přidat trochu citronové šťávy, ozdobíme hráškem a podáváme. 00:00 Těstoviny z jednoho hrnce 0:43 Těstoviny s krémovou omáčkou
     Komentáře
  • Novinky

    Bonduelle se ohradila proti zprávám, že poslala konzervy ruským vojákům na frontu

    Před 9 měsíci
    Francouzská potravinářská společnost Bonduelle, která stále působí v Rusku, popřela informace o tom, že by poslala ruským okupantům na Ukrajinu balíčky pomoci. Původní zprávu publikoval ruský lokální účet na sociální síti VKontakte a mělo se údajně jednat o iniciativu ruské pobočky Bonduelle.
     Komentáře
  • Honza Průša
    naSeznam Médium

    Obchody kouzlí s hmotností potravin, aby se zdály levnější. Údaje na etiketě nesedí

    Před 9 měsíci
    Při nakupování člověk vyhodnocuje řadu faktorů. Ty mu mají pomoci, správně se rozhodnout. Značku, cenu, cenu za měrnou jednotku, dobu expirace. Náhodou jsem objevil trik, jak zafixlovat s tím nejobjektivnějším údajem. S cenou za měrnou jednotku.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Chrání srdce, trávicí orgány a skoro nikdo to o něm neví: Hrášek přináší výhody, ať už je čerstvý, mražený či v plechovce

    Před 10 měsíci
    Zelenina i ovoce obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Některá zelenina prospívá mozku, jiná srdci a trávicím orgánům. Nemáte-li čerstvou, dejte šanci té mražené.
     Komentáře
  • Menutovka

    Jak na smažený svítek? Do vývaru už nebudete chtít nic jiného

    Před 1 rokem
    Nudle ve vývaru jsou klasika. A trochu nuda. Celestýnské nudle? To je trochu jiná liga. Ale smažený svítek? To je úplně jiný sport! Ingredience na malou pánev (4–6 porcí): 1 velké vejce, 50 ml mléka nebo smetany, 10 g strouhaného parmazánu, 70 g vařeného kuřecího masa, 40 g hrubé mouky, čerstvé bylinky (petrželka, libeček), hrst mraženého hrášku, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř, olivový olej.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Sklízíte hrách, mrkev, kedlubny? Skliďte i první okurky, cukety

    Před 1 rokem
    V červnu nabízí zahrádka různé druhy zeleniny ke sklizni. Záleží na tom, kdy a co jsme vyseli nebo vysadili. Ochutnáme i první okurky.
     Komentáře
  • Žádný špeky

    Hrášek má více vlákniny než řízek, zkuste hráškovou polévku od známého kuchaře

    Před 1 rokem
    Hrášek je tradiční luštěnina, která se u nás používá již po staletí. Již naše babičky věděly, jaké má blahodárné účinky na náš organismus. Vyzkoušejte proto osvěžující a lahodnou hráškovou polévku podle receptu známého kuchaře Lukáš Erlebacha z pořadu Zdraví na talíři.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Výtečná, jemná a osvěžující: Polévka ze zeleného hrášku s krutony

    Před 1 rokem
    Jaro je tu v plném proudu, a proto je na čase udělat si kvalitní, dobrou a osvěžující polévku z mladého zeleného hrášku, který se vyznačuje typickou chutí a obrovským množstvím vitaminů a zdraví prospěšných látek. Lepší hráškovou polévku jste určitě nejedli.
     Komentáře
  • Náš region

    Do botanické zahrady v Brně se zakutálel obří hrášek

    Před 1 rokem
    V Botanické zahradě Masarykovy univerzity v Brně nafoukli Mendelův obří hrášek. K vidění má být až do 25. dubna a možná déle. Odkazuje na 200 let…
     Komentáře
  • Jak správně jíst

    Bílkoviny vhodné pro růst svalů: Kde na ně můžete narazit?

    Před 1 rokem
    Dneska budeme řešit výběr zdrojů bílkovin pro optimální svalový rozvoj a nebo jen normální fungování našeho těla. Zabrousíme do výběru dle aminokyselinového spektra.
     Komentáře
  • Naturhelp

    Jak pěstovat hrách setý (Pisum sativum )

    Před 1 rokem
    Hrách setý je oblíbená rostlina, která většinou nechybí v záhoncích na našich zahradách. Lusky plné sladkých kuliček hrachu může sklízet opravdu každý. Rostlina je to totiž nenáročná a nespornou výhodou je fakt, že v drtivé většině chutná i dětem. Latinský název hrachu setého je Psiva sativum a patří do čeledi bobovitých. Původně tato rostlina pochází z oblasti Středomoří a má velmi starou historii pěstování.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Hrách je skvělá potravina. Kromě zdraví má i nutriční přínosy

    Před 1 rokem
    Hrách můžeme v sezoně jíst čerstvý, po celý rok je k dostání mražený nebo v konzervě a také sušený. Hrách je zkrátka obyčejná potravina, která je kdykoliv dostupná.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Malý hrášek je velkým pomocníkem s hubnutím

    Před 2 roky
    Hrách je luštěnina původem ze Středomoří. V Čechách patří k nejstarším doloženým pěstovaným rostlinám, které se těší velké oblibě. Proč se mu vyhýbají ti, co hubnou, a jak vlastně tělesnou hmotnost reguluje?
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Zmenšený Mars i Mendelův hrášek. Do Brna lákají nafukovací modely

    Před 2 roky
    Brňané mohou při cestách po moravské metropoli narazit hned na dva nafukovací modely. Městem už se koulí zelený hrášek symbolizující Mendelův slavný objev a u brněnské hvězdárny bude na obdivovatele od zítřka čekat zmenšenina rudé planety.
     Komentáře
  • České noviny

    BBC News: Skrytá historie hrášku ve vaší mrazničce

    Před 2 roky
    Je prazvláštní skutečností, že mražený zelený hrášek - ty obyčejné, na kost zmrzlé kuličky - je prakticky vždycky lepší než čerstvý. Pokud nemáte zahradu a nemůžete si dopřát potěšení hrachu konzumovaného hned po otrhání, trvá luskům tak dlouho dorazit z pole do regálů obchodů, že mezitím enzymy rozloží cukry na škrob a hrášek se změní ze sladkého na moučnatý. Naopak hrášek, který je zmražený během několika hodin po otrhání, si zachová svou sladkost a křupavost, nemluvě o svěže zelené barvě, napsal zpravodajský server BBC News.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Hrášek je vděčný a nenáročný. Pár tipů, jak ho pěstovat, abyste sklízeli celou sezónu

    Před 2 roky
    Zelené kuličky plné slaďoučké chuti, které se ukrývají v lesklých voňavých luscích – kdo z nás si nekrátil prázdniny u babičky jejich vyloupáváním? Pokud jste si tuhle zeleninu zamilovali, poradíme, jak si ji vypěstovat v domácím prostředí.
     Komentáře
  • inStory

    Díky správně zvolené smíšené výsadbě můžete zvýšit letošní úrodu

    Před 2 roky
    Ať děláte, co děláte, urodí se vám některé druhy zeleniny málo, jiné naopak moc? Dost možná je to tím, že vedle sebe sadíte druhy, které si nerozumí.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Pro jarní výsadbu zvolte tyhle bylinky a zeleninu

    Před 2 roky
    Jaro je bezpochyby nejzajímavějším ročním obdobím. Bylinkáři a zahrádkáři už se této doby nemohou dočkat a netrpělivě vyhlížejí ten správný čas pro výsev semínek či nákup sazenic.  Zasadit a vypěstovat čerstvé bylinky a zeleninu během jara se podaří i vám. Zvlášť když zkusíte tyhle druhy!
     Komentáře
  • Náš region

    Roční kalendář pro balkon i zahradu. Co kdy začít pěstovat?

    Před 2 roky
    Kdy sázet cibulky narcisů? Kdy je ideální čas pro založení trávníku? A kdy dát květiny na balkon? Přinášíme průvodce pro zapálené zahradníky.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potraviny způsobující deprese

    Před 2 roky
    Zní to skoro neuvěřitelně: některé údajně zdravé potraviny, které se nacházejí na našem jídelníčku prakticky denně, pravděpodobně mohou způsobovat deprese. Které to jsou?
     Komentáře
  • Bydlíme chytře

    Užívejte si zeleniny i na podzim. Co vše můžete vysít a vysadit ještě nyní během léta

    Před 3 roky
    Sklízíte již nyní úrodu, ale obáváte se, že na podzim vám toho příliš nezbude? Pusťte se do letního výsevu. Ještě nyní totiž můžete vysadit některé druhy zeleniny a radovat se z ní i na podzim.
     Komentáře
  • inStory

    Nezmeškejte druhou úrodu. Co zasadit ještě v červenci a srpnu

    Před 3 roky
    Některou zeleninu nemusíte sázet pouze na jaře, ale i v červenci a srpnu. Byla by škoda, abyste toho nevyužili.
     Komentáře
  • inStory

    Druhé kolo výsadby, kterou ještě v letošním roce budete moci sklidit

    Před 3 roky
    Napadlo vás někdy, že v červenci můžete nejen sklízet v zahradě plody své práce, ale také zasít semínka pro další úrodu? Ač to možná některé překvapí, i v letních měsících lze zahájit druhé kolo výsadby, kterou ještě v letošním roce budete moci sklidit a mít z ní užitek.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Pečený hrášek je zdravým zobáním nejen k televizi

    Před 3 roky
    Nevíte, na čem si takhle při večeru pochutnat, abyste neohrozili své štíhlé křivky? Zkuste si upéct hrášek. Kromě toho, že uspokojíte svoji „mlsnou“, posílíte imunitu a zregulujete hladinu cholesterolu.
     Komentáře
  • ZdravéRady

    Hrášek aneb zelený zázrak ze zahrádky, o kterém možná nevíte

    Před 3 roky
    Považujete hrášek za obyčejnou zeleninu? V tom případě se velmi mýlíte. Tato nenápadná Popelka má totiž tolik prospěšných látek pro náš organismus, že bychom se jí měli klanět.
     Komentáře
  • inStory

    Hrášek jako pnoucí okrasná balkonovka. I při minimální péči se odvděčí sladkou úrodou

    Před 3 roky
    Jaro, to je ideální čas vrhnout se na zahradničení. Nemáte vlastní zahradu? Nevadí.
     Komentáře
  • iReceptář

    Zahradníkův březen: Osejte záhony, předpěstujte si sazeničky

    Před 3 roky
    Jaro konečně přišlo. Kalendářní ještě ne, ale zahradníkovo ano. Kvetou sněženky a šafrány, půda se ohřívá a říká – osej mě a léto bude nádherné.
     Komentáře
Reklama