Zavřít
Mikrobiom

Mikrobiom

Nejnovější články na Seznamu na téma Mikrobiom
  • Novinky

    Proč bychom měli chodit spát ve stejnou dobu

    Před 1 měsícem
    Britští vědci uvedli, že i malé rozdíly ve spánkových návycích, zejména mezi všedními dny a víkendem, mohou vést k nezdravým změnám bakterií v našich střevech. Špatná mikroflóra pak může být příčinou mnoha nemocí.
     Komentáře
  • Novinky

    Počítejme i s nespočítatelným, říká socioložka vědy a technologií Tereza Stöckelová

    Před 1 měsícem
    „Klimatická změna je příliš komplexní proces, sociotechnologický vývoj příliš turbulentní a svět příliš multipolární na to, aby klíčovými kódy veřejného prostoru mohly zůstat pojmy jako kontrola, bezpečí nebo předvídatelnost,“ říká Tereza Stöckelová, která se věnuje vztahu lidského a mimolidského světa, konkrétně výzkumu organizovaných společenství mikroorganismů a aktuálně i hub a houbařských komunit.
     Komentáře
  • Novinky

    Vychází nový Salon: O houbách a lidech, o klimatickém aktivismu i o manželství pro všechny

    Před 1 měsícem
    Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?
     Komentáře
  • Náš region

    Kdo v nás bydlí? Poradna doktorky Skulínkové

    Před 1 měsícem
    Ještě před pár lety bylo téma lidského mikrobiomu dosti exotické. Jak ale pokračuje vědecké bádání a výzkumy, ukazuje se, jak zásadní vliv má mikrobiom nejen na naše fyzické zdraví, ale dokonce i na naše psychické rozpoložení! Proto je velmi důležité důkladně pochopit, jak můžeme náš mikrobiom ovlivnit tak, aby byl ku prospěchu našemu zdraví.
     Komentáře
  • Novinky

    Změna klimatu ohrožuje lesní půdu

    Před 2 měsíci
    Mikroorganismy v lesní půdě, bakterie a houby, ohrožuje podle vědců globální změna klimatu. Lesní ekosystémy mají přitom klíčovou roli v boji proti klimatické změně, protože napomáhají ukládání uhlíku vstřebaného z atmosféry do lesní půdy. Poukázali na to odborníci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR ve svém článku, který publikoval časopis Nature Reviews Microbiology.
     Komentáře
  • Gulu

    9 Vědecky podložených způsobů, jak zlepšit své střevní bakterie

    Před 2 měsíci
    Zdraví vašich střev, včetně typu bakterií, které obsahují, může ovlivnit mnoho faktorů, včetně potravin, které jíte.
     Komentáře
  • Novinky

    Gastroenterolog Milan Lukáš: Zdravá střeva pomáhají imunitě i psychice

    Před 3 měsíci
    Správná kondice střev hraje nezanedbatelnou roli nejen pro náš břišní komfort, ale pro zdraví celého těla. Imunitní systém nedokáže dobře fungovat bez zdravého trávicího traktu a naopak. Důležitost kvalitního složení střevního mikrobiomu, který je pro každého člověka unikátní jako otisk prstu, vysvětluje přední gastroenterolog, profesor Milan Lukáš z Klinického centra ISCARE.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Když mikrobiom volá SOS: Negativně na něj působí stres, nedostatek spánku nebo antibiotika

    Před 3 měsíci
    Zdraví střev má vliv na celé lidské tělo. Špatná funkce může zapříčinit spoustu zdravotních problémů, proto je dobré neignorovat signály, které k vám vaše střeva vysílají, když jim není dobře.
     Komentáře
  • Novinky

    Střevní mikrobiom ovlivňuje mozek i vznik rakoviny

    Před 3 měsíci
    Stav mikrobiomu ve střevech má podle odborníků vliv na lidský mozek, metabolismus, ale i riziko vzniku nádorů. Ovlivňují ho strava, životní prostředí i užívané léky, zejména antibiotika.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Domácí ocet jako všestranný pomocník. Diabetici si jej mohou snadno a zdarma vyrobit doma

    Před 4 měsíci
    Ocet se tradičně používá k dochucení salátů či příloh, ale jeho pozitivní účinky na zdraví jsou významnější, než si většina lidí možná představuje. Pro diabetiky může být ocet skutečným pokladem pro zdraví, má totiž příznivý vliv na glykémii a umí také podpořit trávení. Přitom příprava domácího octa není nikterak složitá a dle našeho návodu ji hravě zvládnete sami. Vyzkoušejte tento mocný přírodní nástroj, který je k dispozici pro každého doslova za pár korun.
     Komentáře
  • Žena-in

    Potraviny, za které vám vaše střeva poděkují: Kimchi, kombuchu i kefír zařazujte denně

    Před 4 měsíci
    Říká se, že střeva jsou centrem zdraví a také druhý mozek, takže bychom jim měli věnovat dostatečnou pozornost a starat se o ně. Jak? Příjmem vhodných potravin, které zdraví střev podpoří. Co zařadit do jídelníčku?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Červené víno má nesporná zdravotní pozitiva

    Před 5 měsíci
    Pomalejší stárnutí, ostřejší zrak, vyváženější střevní mikrobiom, silnější imunita, hezčí pleť i silnější ochrana před rakovinou. Tohle všechno jsou výhody červeného vína!
     Komentáře
  • Mirdo

    Příznaky, že vaše střevní flóra je zcela nevyvážená

    Před 7 měsíci
    Miliony drobných mikroorganismů žijících ve střevech mohou ovlivňovat vše od vaší imunity až po stav vaší mysli. Ve střevech jsou dobré i špatné bakterie, které však musí být v rovnováze. Když se ve střevech přemnoží špatné bakterie, vaše zdraví začne okamžitě trpět.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak spolu komunikují mozek a trávení. Lidé s duševními potížemi mají ve střevech jiné bakterie

    Před 7 měsíci
    Když je vám nevolno od žaludku před náročnou prezentací, nebo každou chvíli odbíháte na toaletu kvůli trémě před prvním seznámením s rodinou svého protějšku, úřaduje takzvaná osa střevo-mozek. V těle spolu takto komunikují dva zdánlivě nesouvisející nervové systémy. Jak to funguje? Už delší dobu je známé, že existuje obousměrná komunikace mezi centrálním nervovým systémem (CNS) a enterickým nervovým systémem (ENS). Namátkou můžeme jmenovat pocit rozhoupaného žaludku před důležitou zkouškou nebo pocit „motýlů v břiše“ při pohledu na milovaného člověka. Toto spojení se nazývá osa střevo-mozek a spojuje emocionální a kognitivní centra mozku se střevními funkcemi. Znamená to, že gastrointestinální trakt může vysílat signály do mozku a mozek do střev.
     Komentáře
  • CzechSight

    Nedostatek vlákniny u kojících samic způsobil nárůst obezity jejich mláďat

    Před 8 měsíci
    Myší mláďata, která jsou kojena matkami bez přístupu k potravě obsahující vlákninu jsou náchylnější k projevům obezity. Je stejný pokus přenositelný i na člověka?
     Komentáře
  • DIAstyl

    Kvašená zelenina by měla být součástí zimního jídelníčku, pomůže zlepšit imunitu

    Před 10 měsíci
    Kvašené potraviny jsou výborné pro střevní mikrobiotu, jejíž rovnováha je nezbytná pro zachování zdravého organismu. Fermentovaná zelenina je dobrým zimním společníkem nejen pro diabetiky.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Hýčkejte svou imunitu nejen teď na podzim

    Před 10 měsíci
    Podzim s sebou nepřináší jen krásně barevné listí. Školní nebo pracovní povinnosti jsou v plném proudu, ochlazuje se stále více, slunečního svitu i jeho intenzity je naopak stále méně. A šíření virů či bakterií je tak bohužel mnohem jednodušší. To všechno představuje pořádnou výzvu pro náš imunitní systém. Jeho normální fungování bychom měli podporovat nejen nyní na podzim. Víte, jakým způsobem?
     Komentáře
  • JakZdravě

    Stolice leccos prozradí o celkovém zdraví člověka. Její barvu, frekvenci a tvar se vyplatí sledovat

    Před 10 měsíci
    Stolice je odrazem fungování střev i zdraví celého těla. Kontrolujte její vzhled a další vlastnosti, které vás mohou upozornit na zdravotní problémy.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pečujte o svou střevní mikrobiotu! Vyplatí se to

    Před 1 rokem
    Ve střevech sídlí přibližně 38 bilionů bakterií, které jsou označovány jako střevní mikrobiota. Střevní bakterie plní řadu důležitých funkcí. Ukazuje se, že rozdíly v mikrobiotě u některých jedinců mohou souviset se zvýšeným výskytem neinfekčních onemocnění hromadného výskytu, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo obezita. Zdá se, že rostlinná strava podporuje rozmanitější střevní mikrobiom.
     Komentáře
  • CzechSight

    Některá umělá sladidla ovlivňují mikrobiom a hladinu cukru v krvi

    Před 1 rokem
    Sacharin a sukralóza mají největší vliv na střevní mikrobiom. Ukazuje to studie testující čtyři různá umělá sladila.
     Komentáře
  • CzechSight

    Metabolismus vitamínu A je závislý na střevních bakteriích

    Před 1 rokem
    S informacemi o důležitosti mikrobiomu pro naše zdraví se v posledních letech roztrhl pytel. Vědci nyní ukázali, že zdravá střevní mikroflóra je nezbytná pro metabolismus vitamínu A. Ten hraje klíčovou roli v našem imunitním systému, zodpovídá za správnou funkci střeva a bystrý zrak.
     Komentáře
  • Vitalia

    Střevní mikrobiom má velký vliv na lidské zdraví. Jak ho udržet v dobré kondici?

    Před 1 rokem
    Mikroflóra ve střevech hraje důležitou roli v tělesném i duševním zdraví. Dalo by se říct, že nerovnováha střevního mikrobiomu může vážně narušit celkové fungování organismu, od ztráty energie až po padání vlasů. K získání a udržení dobrého stavu střev pomůže dodržování několika pravidel. Stále více výzkumů naznačuje, že zdraví střev ovlivňuje mnohem větší část lidského těla než jen trávicí systém. Hraje významnou roli v celkovém zdravotním stavu člověka, od pokožky až po hladinu energie.
     Komentáře
  • Vitalia

    Střevní mikrobiom: co všechno ovládá mozek našeho zdraví

    Před 1 rokem
    Objevuje se stále více důkazů o tom, že složení střevního mikrobiomu (dříve označovaného jako mikroflóra) má zásadní vliv na naši postavu, chutě i zdraví. Co přesně si pod pojmem mikrobiom představit? A může mít lidský mikrobiom vliv například na naši obezitu? Lidské střevo je osídleno bakteriemi, viry, plísněmi. Poslední výzkumy přitom hovoří o tom, že lidský mikrobiom hraje zcela zásadní roli v našem zdraví.
     Komentáře
  • Bety

    Rewilding pleti je nový kosmetický trend

    Před 1 rokem
    Že mikrobiom je jen střevní? Ale kdeže! Pečovat by se mělo také o ten kožní. Proč je důležitá jeho výživa a obnova? A jaké zásady při takové regeneraci dodržovat?
     Komentáře
  • CzechSight

    Jedno malé pivo denně vede mikrobiom k změně

    Před 1 rokem
    Pivo je tekutý chléb, alkohol zase metla lidstva. Co na to ale říká věda? Studie portugalských vědců naznačila, že pravda bude někde uprostřed. Zjistili, že malé pivo denně může mít příznivý vliv na střevní mikrobiotu i zdraví střeva.
     Komentáře
  • CzechSight

    Vyšší míra deprese může být spojena s konzumací prolinu, potvrdila nová studie

    Před 1 rokem
    Španělští vědci studovali spojitost mezi konzumací jednotlivých aminokyselin a rozvíjející se depresí. Zjistili, že vyšší konzumace potravin obsahujících prolin zvyšuje pravděpodobnost depresivních stavů. Výsledky byly publikovány v časopise Cell Metabolism.
     Komentáře
  • Vitalia

    Prebiotika a probiotika: co jsou zač a kde je hledat?

    Před 1 rokem
    Všichni víme, že probiotika a prebiotika hrají důležitou roli při péči o naše zažívání, především co se týče střevních mikroorganismů, ale často netušíme, jaký je mezi nimi rozdíl a k čemu přesně jsou nám dobré. Probiotika jsou prospěšné bakterie, které přispívají ke zdravému zažívání. Žijí ve střevech a pomáhají nám zpracovávat látky, s nimiž by si naše tělo jinak neporadilo. Prebiotika pak slouží jako potrava pro tyto bakterie.
     Komentáře
  • CzechSight

    Když máš hlad, nejsi to ty. Jsou to střevní bakterie

    Před 1 rokem
    Známe to všichni, do oběda daleko, nervozita stoupá a v hlavě jenom vidina dobrého jídla. Nový výzkum francouzských vědců odhalil, že naše střevní bakterie nás umí pochválit, když se dobře najíme. Zprávu vyšlou přímo do mozku.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Trpíte únavou a chybí vám energie? Náš každodenní život ovlivňují střevní bakterie

    Před 1 rokem
    Nový výzkum poskytuje důkazy o tom, že duševní energie a únava, fyzická energie a únava, mohou mít souvislost s profily střevních bakterií. Bakterie, které nejčastěji korelují s pocitem energie, vykonávají metabolické funkce, zatímco bakterie, které nejčastěji korelují s pocitem únavy, jsou spojeny se zánětem. Výsledky publikoval známý časopis "Nutriens" na počátku roku 2022.
     Komentáře
  • Vitalia

    Konzumaci probiotik provází řada mýtů i klamavých praktik

    Před 1 rokem
    Jednou z nejčastěji doporučovaných cest k udržování správné funkce trávicího traktu je konzumace probiotik. Najdeme je v potravinách a doplňcích stravy. Co jsou probiotika, která jsou nejlepší a kdy a jak je užívat? Probiotika jsou živé organismy cíleně přidávané do potravin, případně prodávané v podobě potravinářských doplňků. Především doplňky ale zdaleka nemusí splnit očekávání spotřebitele, mimo jiné proto, že každý z kmenů zmiňovaných živých organismů má specifickou účinnost, a navíc se složení uváděné na obalech produktů jen velmi těžko kontroluje.
     Komentáře
  • TechFocus

    Houby ve střevech primátů ovlivňuje podle vědců vnější prostředí. Na rozdíl od bakterií

    Před 1 rokem
    Součástí střevního mikrobiomu jsou kromě bakterií také houby. Na společenstva hub kolonizující trávicí trakt primátů, kterým se říká mykobiom, se v aktuální práci zaměřili vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR.
     Komentáře
  • CzechSight

    Za náš mlsný jazýček možná mohou obyvatelé našich střev

    Před 1 rokem
    Mikrobi ve střevech myší ovlivňují to, co se zvířata rozhodnou jíst, a vytvářejí látky, které vyvolávají touhu po různých druzích potravin.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak podpořit zdravou střevní mikrobiotu? Vsaďte na rostlinnou stravu a zdroje probiotik

    Před 1 rokem
    Genetická výbava bakterií je označována jako mikrobiom, který doplňuje naši vlastní genetickou výbavu. Mikrobiom každého člověka je jedinečný, stejně jako je jedinečná jeho mikrobiota. Termín mikrobiom je zaměnitelný s termínem mikrobiota.
     Komentáře
  • CzechSight

    Upravené bakterie chrání střevní mikroflóru před antibiotiky

    Před 1 rokem
    Nová geneticky upravená bakterie vylučuje enzym, který štěpí antibiotika ve střevě dříve, než může léčivo poškodit jiné mikroby.
     Komentáře
  • CzechSight

    Láska prochází žaludkem, úzkost střevem

    Před 1 rokem
    Poslední roky výzkumu přináší nespočet důkazů o tom, že naše soužití s mikroorganismy hraje důležitou roli v řadě onemocnění, a to včetně těch duševních. Nejnovější studie z dílny amerických vědců našla u myší spojitost mezi střevními bakteriemi a úzkostmi.
     Komentáře
  • Žena-in

    Antibiotika nám pomáhají a škodí zároveň. Negativní účinky je třeba mírnit od prvního dne

    Před 1 rokem
    Zachraňují lidské životy, ale umí v těle napáchat i pořádnou paseku. Jejich užívání, zvláště to dlouhodobé, vede ke zdravotním komplikacím, které s léčeným problémem vůbec nesouvisí. Jak negativní účinky antibiotik napravit?
     Komentáře
  • CzechSight

    Mýty a fakta o probioticích

    Před 1 rokem
    Manipulace s lidským mikrobiomem je téma, kterému věnují pozornost nejen vědci, ale i řada obchodníků. Trh s potravinovými doplňky je plný probiotik a zájem o ně stále roste. Co to ale vůbec probiotika jsou a je opravdu nutné je užívat skrze potravinové doplňky?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    MIND dieta chrání mozek i střeva. Jak ji sestavit?

    Před 1 rokem
    Nejnovější výzkum naznačuje, že specifická dieta zvaná MIND může snížit výskyt Alzhaimerovy choroby a jiných neurodegenerativních onemocnění. Poslední desetiletí je ve znamení hledání spojitosti mezi fungováním mozku a zdravím našich střev. Prevence nespočívá pouze ve výživě.
     Komentáře
  • CzechSight

    Čeští vědci pomohli vyvinout unikátní myší model pro studium střevního mikrobiomu

    Před 1 rokem
    Ve zdravém těle zdravý duch, jenom pokud je v něm i zdravý mikrobiom. Výzkum střevního mikrobiomu není však snadný kvůli jeho komplexnosti. V tom by měla pomoci práce skupiny vědců z Mikrobiologického ústavu AV ČR.
     Komentáře
  • TechFocus

    Vědci umí kontrolovat složení střevních mikroorganismů

    Před 1 rokem
    O tom, že střevní mikroorganismy (takzvaný mikrobiom) mají vliv na lidské zdraví, už dnes nikdo nepochybuje. Teď se vědci snaží zjistit, jak tato společenství bakterií vznikají a jaký dopad mají na fungovaní organismu i vznik některých onemocnění.
     Komentáře
  • TechFocus

    Každodenní konzumace hroznů přispívá k celkovému zdraví, zjistili vědci

    Před 1 rokem
    Hrozny patří mezi nejzdravější a nejvíce konzumované druhy ovoce. Nyní američtí vědci zjistili v rámci své studie další zdravotní pozitiva, která člověk konzumací hroznů získá.
     Komentáře
  • CzechSight

    Horníci v době železné konzumovali sýr s modrou plísní a pivo, ukazuje studie mikrobiomu ze solných dolů

    Před 1 rokem
    Vědci podrobili analýze vzorky stolice, které nalezli v solných dolech v rakouském Halštatu, aby zkoumali složení stravy tamních horníků od doby bronzové až po baroko. Ve vzorcích z doby železné nalezli důkazy o výrobě sýrů s modrou plísní a piva.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jogurt, řecký jogurt, skyr a vla – v čem se liší mléčné výrobky

    Před 1 rokem
    Kromě klasického jogurtu obchodníci nabízejí další, u nás dosud méně známé varianty, jako jsou řecký jogurt, skyr nebo nově i mléčný dezert vla. V čem se liší a jaké opodstatnění má jejich zařazení do jídelníčku? Kvalitní mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin a obsahují vápník. V neposlední řadě jsou v některých zakysaných mléčných produktech probiotické bakterie, které napomáhají správnému zažívání. Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského, k tomu však dodává, že pro správnou funkci trávicího systému je důležitá kombinace probiotik a prebiotik.
     Komentáře
  • CzechSight

    Boreliózu by mohlo účinněji léčit zapomenuté antibiotikum

    Před 1 rokem
    Borelióza – tato nemoc přenášená klíšťaty je v současné době léčena pomocí širokospektrálních antibiotik, která přispívají k antibiotické rezistenci a neúměrně zatěžují organismus. Vědci nyní zjistili, že zapomenuté antibiotikum Hygromycin A působí selektivně proti borelióze a neničí náš mikrobiom.
     Komentáře
  • CzechSight

    Zkoumání mikrobiomu divokých medvědů může pomoci v boji proti antibiotické rezistenci

    Před 2 roky
    Jak množství vyprodukovaných antibiotik kontaminuje divokou přírodu? Na tuto otázku chtěli znát odpověď švédští vědci, když se rozhodli prozkoumat mikrobiom uchovaný v zubním kameni z chrupu tamních medvědů za posledních 180 let.
     Komentáře
  • ZdravéRady

    Sestavení zdravého jídelníčku. Dejte si pozor na základní chyby začátečníků

    Před 2 roky
    Začít se stravovat zdravě není tak jednoduché, jak se může zdát. Většinou je mnoho lidí zmateno množstvím diet a doporučení, které se na ně hrnou ze všech stran.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Jak by měl vypadat zdravý mikrobiom

    Před 2 roky
    S každým z nás žije v jeho střevech nepředstavitelné množství bakterií, kvasinek, plísní, virů a parazitů.  Tito maličcí tvorové jsou s námi od pravěku a v souhrnu se nazývají střevní mikrobiom. Jde o mikroorganismy hodné i nepřátelské, které nám mohou způsobit nejrůznější zdravotní problémy.
     Komentáře
  • Bety

    Rozhozený střevní mikrobiom může vést i k rakovině

    Před 2 roky
    Nechcete, aby vás „potkala“ cukrovka a rakovina? Udržujte svůj střevní mikrobiom v kondici. S tím vám pomohou mléčné výrobky a fermentované potraviny. I kvalitní spánek a pohyb má ale velký význam!
     Komentáře
  • CzechSight

    Mikrobi v kravských žaludcích dovedou rozložit plast

    Před 2 roky
    Plasty, jeden z nejzávažnějších ekologických problémů současnosti. Zatímco pro nás slouží především ke krátkodobému užití, jejich přítomnost na této planetě přetrvává ještě desítky až desetitisíce let poté. Vědci ale nyní úspěšně otestovali novou možnost, jak se lze s plastovým odpadem vypořádat.
     Komentáře
  • inStory

    Desetitisíce virů nalezených v lidských exkrementech vědce doslova zaskočily

    Před 2 roky
    Přesně 54 118 virů žije v lidském střevě. Už jen takové množství je samo o sobě ohromující číslo.
     Komentáře
  • CzechSight

    S novým potravinovým doplňkem do bitvy proti hladomoru

    Před 2 roky
    Kvalitní mikrobiom (soubor všech mikroorganismů) v našem střevě stojí za správným růstem a vývojem těla. Nyní vědci přicházejí s řešením, které by mohlo pomoci podvyživeným dětem z rozvojových zemí.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak si na léto uzdravit střevní mikrobiom?

    Před 2 roky
    Zdravé střevní prostředí pomáhá předcházet trávicím potížím. Udržíme si ho díky vhodné stravě. Střevní mikrobiom má i další důležité funkce pro zachování našeho zdraví.
     Komentáře
  • Žena-in

    Dráždivý tračník má až 15 % populace. K lékaři by měl jít kdokoli s chronickými obtížemi, říká odborník

    Před 2 roky
    Nadýmání, bolesti a křeče břicha, zácpa, nebo naopak průjem. To je jen část symptomů, které mohou ukazovat na nepříjemné a chronické onemocnění nazývané dráždivý tračník. Více nám o této nemoci prozradil MUDr. Lukáš Bajer, Ph.D. z Kliniky hepatogastroenterologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).
     Komentáře
  • Prostřeno

    Dostatečný příjem probiotik je třeba mít pod kontrolou

    Před 2 roky
    Když se naše bakterie ve střevech mají dobře, máme se také dobře, protože nám hlady neničí ochrannou vrstvu tlustého střeva, ale živí se tím, co je pro ně přirozené. Odmění se nám za to lepší imunitou, náladou a třeba i rychlejším a udržitelným hubnutím. Složení mikrobiomu ničí také antibiotika, co tedy dělat, když už musíme antibiotika užívat, abychom snížili jejich negativní účinky? Odpovědí jsou probiotika, prebiotika a synbiotika!
     Komentáře
  • CzechSight

    Korálům pomohou mikrobiomové transplantace

    Před 2 roky
    Globální oteplování ohrožuje korálové útesy na moha místech. Pomoci by jim mohla nová metoda přenosu mikrobiomu.
     Komentáře
  • Vitalia

    Imunita sídlí ve střevech. A žádá alespoň jeden jogurt denně

    Před 2 roky
    Imunita – zaklínadlo posledních měsíců, kdy náš život změnila pandemie covid-19. Víc než kdy jindy se nad ní zamýšlíme, nakupujeme vitamíny a doplňky stravy, dezinfikujeme se na každém kroku, dodržujeme rozestupy a nosíme respirátory. Ale co naše střeva? Ta potřebují být také v kondici. Záhadně znějící termín „mikrobiota“ stojí vlastně na jednoduchém principu.
     Komentáře
  • CzechSight

    Nové řešení dětské podvýživy – strava nejen pro děti, ale i pro jejich bakterie

    Před 2 roky
    Nadějný výživový doplněk, který by mohl pomoci v boji s dětskou podvýživou, představili američtí a bangladéští vědci. Vyvinuli suplement podporující prospěšné střevní bakterie, které dětem pomáhají v růstu a vývoji.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Přijděte na kloub nepříjemně nafouklému břichu

    Před 2 roky
    I pokud se zdravě stravujete, může se stát a je to úplně normální, že vám jídlo prostě nesedne. Ale co když vás nafouklé břicho trápí častěji… Bolest, křeče a nepříjemný tlak v břiše dokážou pokazit dojem i z toho nejlepšího jídla.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Chcete žít déle? Starejte se o svá střeva, radí vědci

    Před 2 roky
    Tajemství bezbolestného stáří spočívá v lidských útrobách. Nové poznatky naznačují, že střevní mikroflóra, která se s přibývajícím věkem neustále mění, je známkou zdravého stárnutí. Stagnující mikrobiom naopak značí onemocnění.
     Komentáře
  • StoryMag

    V lidském střevě žije až 70 000 neprozkoumaných virů: jsou hrozbou nebo přínosem?

    Před 2 roky
    Tyto viry napadají střevní bakterie, ale co ve skutečnosti napáchají s naším tělem, je stále záhadou. Vědci identifikovali více než 70 000 neznámých virů, které žijí v lidském střevě a infikují bakterie.
     Komentáře
Reklama