Máte rádi rybíz, a tak jste se rozhodli, že si jej vypěstujete na své zahrádce? Proč ne, na péči rybíz není nikterak náročný, a navíc jeho plody jsou plné živin a chutí. Lze jej využít do buchet, koláčů, knedlíku či tam, kde je máte rádi. A celkově, chutný rybíz na českou zahradu prostě patří. Aby hojně plodil, je potřeba neudělat chybu již při samotné výsadbě.
Drobné bobulovité ovoce je pravým požehnáním pro každou zahradu. Je nenáročné na pěstování, má vynikající chuť a obsahuje spoustu vitaminů. Pro správný růst potřebuje hlavně jedno - řez. Rybízu jsou hned tři druhy a dá se využít mnoha odlišnými způsoby, takže by neměl chybět na žádné zahradě. Pěstovat ho můžeme v keřové nebo stromkové formě.
Není překvapením, že se slova, jako je imunita a vitamin C, v několik posledních měsících dostala na seznam těch nejvyhledávanějších. Mnozí lidé si myslí, že nejvíc céčka je k mání v citronech a pomerančích. Jenže to je velký omyl. Pomeranč rozdrtí křen nebo rakytník!
Výnos pěstovaného rybízu zvýšíte, pokud ho budete ošetřovat pomocí horké vody. Ta zbaví keře škůdců a patogenů, navíc ještě podpoří růst velkých a chutných plodů.
Řízkování drobného ovoce je jednou z oblíbených metod, jak si zajistit pro novou výsadbu dostatek mladých rostlinek s kvalitními předpoklady růstu a plození. Naučte se správně řízkovat a nemusíte již nikdy nové rostliny kupovat.
Keře maliníku a rybízu patří bezpochyby na našich zahradách k těm nejčastěji pěstovaným. Tak jako tomu je se všemi rostlinami, i o rybíz a maliny je nutné se starat náležitě po celý rok.
Jestli nevíce co s červeným rybízem a marmelády už máte plnou spíž, zkuste toto skvělé pikantní čatní. Výborně se hodí například ke grilovanému masu nebo sýrům.
Nečekaná návštěva? Upečte rychlou jogurtovou bublaninu, na kterou nepotřebujete ani váhu. Navíc je do 30 minut hotová. Použít můžete jakékoli ovoce, ale s rybízem je naprosto dokonalá.
Využití rybízu: Na našich zahradách jsou keře rybízu – obvykle rybíz černý (Ribes nigrum) nebo rybíz červený (Ribes rubrum) – k vidění docela často. A když začnou plodit, pak mnohdy přichází důležitá otázka – co s nimi?
Rybíz je odolným keřem, jehož plody mají mnohostranné využití v kulinářství. Co byste měli vědět o rybízu a proč byste se měli zajímat o pěstování rybízu?
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete nabýt dojmu, že byl jeho majitel značně úspěšný při pěstování černého rybízu a kuličky mu dorostly víc než je obvyklé. I když josta vypadá jako černý rybíz, jde o specifický druh ovoce chutí se podobající nejen rybízu, ale i angreštu.
Mixéry lidem neuvěřitelně usnadňují vaření. Mnoho kuchařek či kuchařů však nevyužívá plného potenciálu těchto úžasných elektrických spotřebičů a připravují si s nimi maximálně smoothie. S tímto kouzelným pomocníkem v kuchyni můžete ale přichystat mnoho pokrmů, jejichž lahodná chuť a snadná příprava vás mile překvapí. Nevšední tipy pro využití nadbytečného ovoce stojí za to.
Nadýchané těsto, jemná tvarohová náplň a hromada ovoce. To je koláč, který pro mě symbolizuje léto na chalupě v Rychlebských horách. Ale upéct si tuhle dobrotu můžete kdekoliv. Chutná skvostně a příprava je snadná.
Mezi bobuloviny patří nejen rybíz a maliny. Většinou to jsou keře, které dobře rostou a brzy plodí. Často je najdete v lese nebo na jeho okraji. Podívejte se na ty, jejichž plody lze konzumovat.
Bílý rybíz není na českých zahradách rozšířený ani zdaleka tak, jak by si zasloužil. A je to opravdu škoda. Jde vlastně o kultivar červeného rybízu, takže se opravdu nepěstuje nijak složitě, a přitom vám může poskytnout opravdu zajímavou chuť.
Pokud chcete mít letos maximální úrodu sladkých malin a lahodných kuliček rybízu, naučte se, jak je správně zastřihnout. Jak právě teď zastřihnout maliník a rybíz podle zkušených zahradníků, aby letos plodily opravdu maximálně a téměř bez práce .
Trhání plodů rybízových keřů patří pro mnoho lidí k nejoblíbenějším sklizním celého léta. Během sběru bobulí je však potřeba správný přístup, neboť rybízové keře vyžadují nejen správné jarní prořezání a další péči, ale také správnou sklizeň očekávané úrody.
Černý rybíz patří mezi velmi oblíbené ovoce, které je nejenom chutné, ale také zdravé. Tak například obsahuje obrovské množství vitamínu C a antioxidantů. Na jejich pěstování není potřeba velký prostor – můžete je pěstovat přímo v zemi nebo třeba v květináči, takže klidně i na balkoně. Když černý rybíz kvete, přitahuje svou vůní velké množství včel do zahrady. Což je výhoda i pro jiné rostliny.
Blíží se jaro a začínáme se těšit na první vitamíny z přírody kolem nás. Zatím se zaměřujeme na zbývající zásoby z loňské sezóny a snažíme se využít hodnotu, kterou jsme si připravili vloni. Nemusíme kupovat nic drahého, prospěšná je kořenová zelenina, kysané zelí i drobné ovoce z mrazničky.
Václav Vohralík si zahrádkářské zájmy na penzi rozšířil o drobné ovoce. „Podlehl jsem ovocnářské filatelii,“ komentuje svou činorodost. Věnuje se i rybízu.
Máte ho letos dostatek? To je asi nejzásadnější otázka podzimu. Černý rybíz, který se sklízí v nejteplejší části roku, tedy v červenci, je přírodním lékem a nepostradatelnou součástí kuchyně, která působí proti všemožným zdravotním neduhům. Jak to má s imunitou?
Meruzalka, smrdlenka, ale také smradinka, pod takovými přízvisky také známe černý rybíz, který dříve nechyběl pro své léčebné účinky na žádné zahradě. Jedněmi milován, druhými pro svůj typický zápach nenáviděn, každému však pomohl na nohy v případě nachlazení. Proč bychom měli konzumovat černý rybíz i dnes? Je především zdravou vitamínovou bombou obsahující více vitamínu C než citrusy, léčí z viróz, ale pomáhá i při vysokém tlaku nebo šerosleposti. Černý rybíz je prostě zázrak ze zahrádky!
Keřové rybízy jsou vhodné do každé zahrádky. V Zahrádkářské poradně se dozvíme, jak o rostliny pečovat a hlavně jak je namnožit. K množení rybízu můžeme vyzkoušet techniku řízkování. Jak při práci postupovat nám ukážou Lída s Honzou.
Rybíz je oblíbeným bobulovým ovocem na našich zahradách už odnepaměti. Ať už vsázíme na stromkový nebo keříčkový rybíz, nemusíme být vždy odkázáni jen na rostliny, koupené v zahradnictvích. Třeba keříčkový rybíz lze velmi snadno řízkovat. Tedy, pokud víte jak. A jestli nevíte, my vám poradíme.
Ať už začneme s předstihem promýšlet jarní výsadbu aronie či jiné ovocné dřeviny do nádoby, nebo ji pořídíme hned, následující informace se budou hodit.
Jakmile z rybízu sklidíte poslední lahodné bobule, rozhodně není čas na to ho nechat ležet ladem. Ba právě naopak. Včasným zásahem si můžete pojistit úrodu i na příští rok. A jak tedy na to?
Pětadvacetiletý barman Jan Šebek se věnuje mixologii, zkušenosti za barem sbíral v nejprestižnějších pražských podnicích. Nakonec „skončí“ jako šéfbarman slavného Becher’s Baru Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Nyní svůj um předvedl v celosvětové soutěži v míchání nealko koktejlů, kde obsadil třetí místo.
Rybíz je poklad českých zahrádek. Pokud ho máte na zahradě nebo víte „kam na něj“ je nejvyšší čas ho otrhat. Rybíz nepatří jen do marmelády, je také velmi přínosný pro naše zdraví.
Jestliže teď tápete, o kterém ovoci je řeč, nejde o nic exotického. Hovořit budeme o (ne)obyčejném rybízu, což je známější název pro tuto bobulovinu. Možná vás překvapí i jeho blahodárné účinky na lidský organismus.
Rybíz máme červený, černý a bílý. Víte, který z nich obsahuje nejvíce vitaminu C a který má zase nejvíc draslíku? A jak nejideálněji rybíz zpracovat? Nechte se inspirovat.
Srstka angrešt, tak zní celé jeho jméno. Drobné ovoce je plné vitamínů a hodí se na pikantní džem, do bublaniny podle rodinného receptu i na želé k masu. Zajímavá a také zdravá je i josta, která kombinuje chuť angreštu s rybízem.
Všichni víme, že náš jídelníček by měl být pestrý. A právě různé druhy jedlých bobulovin nám během sezóny značnou pestrost nabízí. Obsahují totiž velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, pomáhají zlepšovat paměť a působí protizánětlivě. Znáte všechny bobuloviny z našich zahrad?
Jaké plodiny byste měli pěstovat na své zahrádce a proč? Které z nich jsou ty nejlepší, nejzdravější a nejcennější pro lidské zdraví? Nemusíme kupovat jen produkty z dovozu, máme plno bylinek a plodin, které si snadno vypěstujeme na naší zahrádce anebo koupíme od českých zahrádkářů. Pojďme se společně podívat, které poklady bychom neměli zapomenout vysadit. Lněná semínka Výsev lněných semínek na zahrádce může zcela nahradit chia semínka, která kupujeme z dovozu.
Pokud se rozhodnete, že balkon proměníte v užitkovou zahradu, máme pro vás dobrou zprávu. Jde to i na opravdu malém prostoru třeba o třech metrech čtverečních.
Na zahradě byste si ji nejspíše spletli s keřem angreštu. Aby ne, má polovinu jeho genetického základu. O tu druhou se postaral černý rybíz. Jejich zkřížením vznikla josta, která skvěle kombinuje ty lepší vlastnosti obou plodů.
Připravujete se na úrodnou sezonu a milujete ovoce? Pak si připravte co nejvíce sazenic rybízu tím nejjednodušším způsobem. Pokud jste milovníci zahradních plodů a zvlášť pak rybízu, jistě oceníte tento jednoduchý způsob, jak vytvořit malé řízky a namnožit tak rybíz do více menších sazenic.
Lidský organismus si vitamin C nedokáže tvořit sám, a proto ho musíme přijímat v potravě nebo pomocí doplňků stravy. Co se ale stane, pokud dávky vitaminu C několinásobně zvýšíte? První výzkumy a praktické zkušenosti s léčivými účinky vitaminu C pocházejí už z třicátých let minulého století.