Každoročně se pěstitelé potýkají s celou řadou chorob a škůdců, kteří se v příznivých podmínkách rychle množí a dokáží svou agresivitou ohrozit celou řadu pěstovaných plodin. Každá pěstitelská sezona se něčím liší. Záleží určitě na klimatických podmínkách i kondici rostlin.
Jak na podzim rozmnožit rybíz – dobře ošetřené řízky až do jara schovejte po čepici, a pak už jen přesaďte hotové keříky do zahrady. Rybíz je díky svým nádherným bobulím a odolnosti skvělým doplňkem každé zahrady. Rybíz lze množit různými způsoby, ale na začátku podzimu je jedním z nejúčinnějších způsobů množení řízky z tvrdého dřeva.
Jak na pozdní sestřih rybízu, jakmile odplodí – naučte se spolehlivě identifikovat staré větve a správně zkraťte ty mladé. Není na tom vůbec nic těžkého. Prořezávání hraje zásadní roli při udržování zdraví a vitality keřů a vytváří předpoklady pro bohatou úrodu v příštím roce.
Černý, bílý nebo červený rybíz jsou skvělé do letních dezertů, ale tak na přípravu marmelád. Abychom jich sklízeli co nejvíce, je třeba se o keř náležitě starat. Jedním z nejdůležitějších prvků péče o rybíz je jeho správný řez. Nejedná se o nic složitého. Nejdůležitějším pravidlem je to, že doba a způsob prořezávání závisí na jejich druhu. V praxi to znamená, že každý druh rybízu vyžaduje trochu jinou péči a způsob řezu, prováděný v jinou dobu.
Jedlá soda může mít univerzální použití, a to jak v domácnosti, tak také na zahradě. Použít ji můžeme na rybíz i angrešt jako postřik. Díky jedlé sodě můžeme zajistit dostatek živin pro tyto rostliny, stimulujeme její růst, a dokonce se můžeme zbavit nemocí a parazitů. Kromě toho může jedlá soda regulovat acidobazické složení půdy a metabolismus v keři. Velmi dobře funguje zejména proti houbovým onemocněním.
Cuket má mnoho lidí stále plné záhony, k tomu začala i sezona rybízu. Proč tedy nespojit tyto dvě ingredience do jednoho receptu? Může vzniknout například perfektní bublanina, která svou šťavnatostí dá zapomenout na suché buchty, navíc kombinace rybízu a drobenky je bezchybná.
Tereza Bebarové se do povědomí veřejnosti zapsala nejen svými výkony na divadelních prknem či v dabingovém studiu, ale také jako „parťačka“ cukráře Josefa Maršálka. S ním totiž moderuje tři pořady nejen o pečení, a dokonce spolu píšou i kuchařky. V rozhovoru pro Toprecepty.cz herečka vzpomíná na první dramatické setkání s populárním cukrářem, prozrazuje, zda si doma zkouší recepty ze svých televizních pořadů či jakou kuchyni má nejraději.
Červený, černý a bílý rybíz tahle trojice začíná pomalu dozrávat na našich zahrádkách. Kdo by nepamatoval vyhlášenou rybízovou marmeládu od babičky. Rybíz není dobrý jen do zavařenin a šťáv má také příznivý vliv na naše zdraví.
Sezona rybízu je tady a tak přichází i u nás doma čas na zavařování. Mám vyzkoušený džem z kombinace červeného a černého rybízu. Džem je po uvařený hustý a hladký a přitom se do něj přidává jen cukr, případně podle chuti vanilka a rum. Příprava je snadná a za chuť ručím!
Rybízové keře jsou právě obsypané ovocem. Kompoty a marmelády už jsou ve spíži, sirup v lednici a vy přemýšlíte, co z nich ještě rychle připravit? Kromě klasického koláče můžete vyzkoušet třeba muffiny.
Máte rádi brusinkovou zavařeninu? Brusnice brusinky, z níž se připravuje, dozrává ale až ke konci léta a na podzim. Pokud se vám na ni nechce čekat tak dlouho a navíc přemýšlíte, jak zpracovat úrodu rybízu, naložte si jej stejným způsobem jako brusinky. Nepoznáte rozdíl.
Plevel kolem užitečných rostlin nechce mít žádný zahradník. Plevele totiž berou rostlinám potřebné živiny, v některých případech je mohou dokonce zcela zadusit.
Na první pohled snadno poznáte, že si kolonie malých úporných parazitů pochutnávají na vašem rybízu, angreštu nebo malinách. Stačí, když se zaměříte na to, jak vypadají listy.
Právě probíhající sezóna rybízu zve nejen k tomu, abyste si z něho udělali něco dobrého k snědku. Malé, kyselé letní ovoce totiž nabízí mnoho zdravotních výhod také pro diabetiky. Ať už ho jíte v jakékoli barvě, určitě stojí za to zařadit ho do jídelníčku.
Nakyslá chuť rybízu se báječně pojí s dalšími ingrediencemi, proto je naprosto ideální náplní koláčů. A když ho vylepšíme ještě tvarohem a drobenkou, jeho chuti a vůni pak opravdu nikdo neodolá.
Nepečené dezerty jsou v letních měsících ideální. Pochutná si na nich rodina a jsou i skvělým pohoštěním pro návštěvy. Připravené je máte za rychle a využít můžete čerstvé ovoce ze zahrádky.
Rybíz je jedním z typických letních plodů, které zná celá Evropa ve více než 50 odrůdách. Může být světle až tmavě červený, téměř bílý nebo půlnoční modrý až černý. Rybíz má podle barvy i různou chuť a hodí se pro velmi rozdílné způsoby přípravy a speciality.
Dcera starostky je panna a tak sbalí jediného dostupného kluka ve vesnici. Ale ten se opaloval u jaderné střelnice. V Jaderné Lhotce žijí s lidmi pospolu i kresleňáci, což jsou lidé transformovaní jaderným zářením z blízké střelnice. K osídlování nebezpečné oblasti lákají nové občany neboli naplaveniny štědré dotace. Jak se snesou s kreslenými starousedlíky? Jsou tak jiní .. Experimentální propojení reálných herců s animovaným prostředím z dílny qqstudia. Hrají: Norbert Lichý, Josef Kaluža, Pavla Dostálová, Petr Panzenberger, Ondřej Malý, Sabina Muchová Natálie Marošová, Jiří Sedláček, David Viktora, Vladislav Georgiev, Valerie Skalická, Tereza Pufferová. Výtvarno Roman Gadas. Hudba Dalibor Mráz. Scénář Martin Šimiček, Vladimír Mráz. Režie Vladimír Mráz.
Jak se zbavit mšic na rybízu. Pokud se na vašem rybízu objeví nevzhledné listy s červenými nebo světlé hnědými nádory, otočte je spodní stranou nahoru. Uvidíte, že je ze spodní strany pokrývají drobné, obvykle zelené mšice. A jak se jejich útokům bránit?
Rybíz je poměrně kyselým ovocem, proto se velmi často zpracovává jako marmeláda či ve formě koláčů. Je skvělý, ať už máte černý, červený, bílý, případně růžový. Plody jsou bohaté na vitamín C, kterého je nejvíce v plodech, jež nebyly tepelně zpracované. Na zimu stačí zamrazit zralé plody v mrazničce. Zde jsou zajímavé tipy pro jeho pěstování.
Pěstování rybízu je poměrně nenáročné. Pokud se nevyskytne nějaký problém. Choroby rybízu mohou být snadno odstranitelné. Existují ale i takové, které mohou rostlinu zcela zahubit. Obecně platí, že čím dříve chorobu odstraníme a zakročíme proti ní, tím větší je šance, že se nám rostlinu podaří zachránit. Choroby se mohou objevit v jakékoli fázi vegetačního růstu rostlin, proto je třeba být neustále ve střehu.
Mezi nejoblíbenější drobné ovoce našich zahrad patří rybíz. Rybíz milujeme na koláčích, děláme z něj ovocné alkoholické nápoje, připravujeme šťávy a je nezastupitelný při přípravě sladko-kyselých džemů. Teď se podíváme na postup sázení rybízu a na tipy, jak o něj správně pečovat, abyste měli skvělou sklizeň.
Obohaťte půdu okolo rybízu slepičím trusem a těšte se v létě z bohaté úrody velkých a šťavnatých bobulí. Právě teď je k aplikaci tohoto hnojiva nejvyšší čas.
Čím větší péči rostlinám v průběhu roku dopřejete, tím větší výnos vás v sezóně čeká. Dodejte rybízům potřebné živiny touto zálivkou a podpořte jeho růst a vývoj plodů.
První jarní postřik rybízu a jak na něj. Jestliže máte obavy z nejrůznějších škůdců nebo nemocí, jež často rybíz napadení, můžete jako účinnou prevenci použít jednoduchý postřik z domácích zásob.
Červený rybíz pěstujeme pro jeho chutné plody. Mají sladkokyselou chuť a nádherně vypadají. Připravujeme z nich zavařeniny, koláče nebo třeba sirupy. Červený rybíz je zdrojem vitamínu C a vlákniny.
Pokud máte větší zahradu, je škoda nemít pár keřů tohoto vynikajícího ovoce. Rybízové koláče nebo marmelády jsou oblíbenou pochoutkou a můžete je mít z vlastních zdrojů.
Probuďte keře rybízu ze zimního spánku tímto hnojivem a obnovte v půdu zásoby potřebných živin. Díky včasné zálivce si v létě vychutnáte bohatou úrodu.
Přikrmte na jaře keře rybízu vhodnými hnojivy a nastartujte po zimě jejich růst. Bobule budou v létě větší a šťavnatější. Takto si vychutnáte bohatou úrodu plnou chuti.
Milujete rybíz a nedokážete si bez něj představit léto? Aby ne, skvělé kyselé kuličky se hodí nejen pro přímou konzumaci, ale také do různých salátů. Dát si třeba takovou rybízovou zmrzlinu z čerstvého rybízu rozhodně stojí za to. Takto bychom ale mohli najít spousty jiných dobrot v čele s rybízovou bublaninou. Pěstování rybízu není nijak složité. Přesto se vyplatí znát nějaké základní triky pro zvýšení úrody. Vynikající jsou hlavně mnohá ryze přírodní hnojiva, která máte doma a třeba o tom ani nevíte.
Aby se letní sezóna mohla nést v duchu sklízení lahodných plodů, je potřeba rostliny pravidelně vyživovat a chránit před útoky škůdců. Takto ošetřete keře angreštu a rybízu.
Rybízové keře patří mezi oblíbence letní sezóny. Malé šťavnaté bobulky skvěle chutnají, a navíc jsou plné vitamínů. Abyste zvětšili příští úrodu, pohnojte keř tímto hnojivem.
Dříve, než na ovocných keřích vyraší poupata, byste měli staré větve zastřihnout. Rostliny vám za tento krok poděkují a odmění se bohatou a chutnou úrodou.
Máte rádi rybíz, a tak jste se rozhodli, že si jej vypěstujete na své zahrádce? Proč ne, na péči rybíz není nikterak náročný, a navíc jeho plody jsou plné živin a chutí. Lze jej využít do buchet, koláčů, knedlíku či tam, kde je máte rádi. A celkově, chutný rybíz na českou zahradu prostě patří. Aby hojně plodil, je potřeba neudělat chybu již při samotné výsadbě.
Drobné bobulovité ovoce je pravým požehnáním pro každou zahradu. Je nenáročné na pěstování, má vynikající chuť a obsahuje spoustu vitaminů. Pro správný růst potřebuje hlavně jedno - řez. Rybízu jsou hned tři druhy a dá se využít mnoha odlišnými způsoby, takže by neměl chybět na žádné zahradě. Pěstovat ho můžeme v keřové nebo stromkové formě.
Není překvapením, že se slova, jako je imunita a vitamin C, v několik posledních měsících dostala na seznam těch nejvyhledávanějších. Mnozí lidé si myslí, že nejvíc céčka je k mání v citronech a pomerančích. Jenže to je velký omyl. Pomeranč rozdrtí křen nebo rakytník!
Výnos pěstovaného rybízu zvýšíte, pokud ho budete ošetřovat pomocí horké vody. Ta zbaví keře škůdců a patogenů, navíc ještě podpoří růst velkých a chutných plodů.
Řízkování drobného ovoce je jednou z oblíbených metod, jak si zajistit pro novou výsadbu dostatek mladých rostlinek s kvalitními předpoklady růstu a plození. Naučte se správně řízkovat a nemusíte již nikdy nové rostliny kupovat.