Zavřít
Želé

Želé

Nejnovější články na Seznamu na téma Želé
  • Prima Fresh

    Příběh velké lásky: Bouda 1883 uspěla i ve světě s chutí Moravy

    Před 2 dny
    Je to vždy velká radost, když objevíme malého výrobce, který se nebojí přijít s něčím novým a dokáže tím potěšit své zákazníky. Když jsme na Fresh festivalu narazili na značku Bouda 1883, okamžitě jsme se do ní zamilovali. Ať už sáhnete po tradičních džemech či znojemských okurkách, nebo vyzkoušíte jednodruhová vinná želé či nakládaný chřest, překvapí vás chuť i perfektní zpracování.
     Komentáře
  • Kočičí noviny

    Bizarní průhledná ryba s konzistencí želé. I takové „poklady“ skrývají ledové hlubiny oceánu

    Před 23 dny
    Je to kombinace ryby a plže. Průhledné tělo s načervenalými skvrnami má rosolovitou konzistenci, takže je tvor v hlubokých vodách takřka neviditelný. Běžný člověk se s takovou rybou za život nesetká, i biologové na ni natrefí jen výjimečně.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Je to lesklé, chutné a třese se to: Připravte si bylinkové amarouny

    Před 28 dny
    Bylinkové želé je v našich končinách prakticky neznámým pojmem. Pokud ho ale vyzkoušíte, snadno mu propadnete. Je zajímavým způsobem, jak zpracovat bylinky v kuchyni a proměnit je v netradiční delikatesu. Tu si poté vychutnáte třeba k masu nebo sýrovým mísám.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Zelenina s dlouhou vegetační dobou

    Před 1 měsícem
    Každá ze zahradních rostlin klíčí a roste rozdílně dlouhou dobu. Především u zeleniny rozlišujeme různě dlouhou vegetační dobu, což je doba od klíčení až po sklizeň posledních plodů. Dnes se podíváme právě na ty druhy zeleniny, které mají tuto dobu nejdelší.
     Komentáře
  • Apetit

    Co jedla Anna Boleyn na tudorovském dvoře? Vnitřnosti i dort služebných

    Před 1 měsícem
    Druhá manželka anglického krále Jindřicha VIII. a matka královny Alžběty I. proslula zejména tragickou smrtí pod katovským mečem v roce 1536 ve věku 29 let. Na čem si během svého krátkého života pravděpodobně pochutnávala?
     Komentáře
  • iReceptář

    Znáte dort Fraisier? Dokonalá kombinace chutí a nadýchaný jak obláček

    Před 2 měsíci
    Je lehký, šťavnatý a dobrý. Připravte si dort Fraisier podle Ivety Fabešové, nebudete litovat. Je to lahodná nepečená dobrůtka.
     Komentáře
  • Prima Zoom

    Filmy nám lžou, mozek má za života bizarní konzistenci a po smrti se změní. Čím každého překvapí?

    Před 2 měsíci
    Zajímavý vědecký poznatek ohledně mozku sice není zcela zásadní a převratný, zato je ale rozhodně fascinující. Je logické, že naprostá většina odborníků tento úchvatný orgán mohla podrobně prozkoumat až po smrti člověka, kterému patřil.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Liči: Čínské ovoce má konzistenci želé a účinky živé vody

    Před 3 měsíci
    Ochutnejte spolu s námi liči! Exotické ovoce, které pod drsnou slupkou ukrývá lahodnou dužinu a nejedlé semeno, ze kterého si můžete vypěstovat pěknou a zajímavou pokojovou rostlinu.
     Komentáře
  • Extra

    Záhada v Krkonoších: Objevilo se tam podivné mléčné želé, neví se jistě, co to je

    Před 4 měsíci
    V Krkonošském národním parku na polské straně se v oblasti kolem města Karpacz objevilo takzvané želé z vesmíru. Nestalo se tak poprvé, pořád se ale přesně neví, co to je. Jako nejpravděpodobnější se jeví, že jsou to nestrávené části žab. Na záhadnou hmotu upozornil portál TN.cz s odkazem na facebookové stránky parku.
     Komentáře
  • TN

    V Krkonoších řeší záhadné "želé z vesmíru". Objevilo se znovu

    Před 4 měsíci
    V Krkonoších jen kousek od českých hranic se znovu objevilo záhadné želé. Látka, která vypadá jako z vesmíru, se v oblasti neobjevila poprvé. Vědci si přitom stále nejsou jistí, o co přesně jde.
     Komentáře
  • Proženy

    Zázrak na počkání? Otestovaly jsme pleťové krémy s CBD a konopným olejem

    Před 5 měsíci
    Výtažky z konopí dokážou s pletí mnohé zázraky, a proto se často přidávají do kosmetických krémů pro citlivou a problematickou pokožku. Které nás v redakčním testu zaujaly a dokázaly si poradit například s červenými žilkami ve tváři?
     Komentáře
  • Kinotip2

    Čtvrteční Prostřeno: Romská pohostinnost u Patrika konečně prolomila kletbu mlčení

    Před 5 měsíci
    Dvaadvacetiletý Patrik pozval hosty do Plané, kde žije trochu zvláštně v bytě se dvěma spolubydlícími, kteří tvoří pár. Patrik má devět sourozenců, takže uvařit pro více lidí pro něj není problém a všechno dělal poctivě domácím způsobem. Nekupoval těsto, nepoužíval bujón v kostce.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Dvě méně známé delikatesy z hroznového vína: Vinné želé nebo šampaňské ledové kuličky chutnají božsky

    Před 6 měsíci
    Hroznové víno patří mezi oblíbené druhy ovoce, pro jeho sladkost je milují hlavně děti. Jedním z jeho hlavním předností je, že je v obchodech seženete po celý rok. Jeho hlavní sezona je ovšem na podzim. Právě tehdy jsou k dostání i u nás vypěstované malé kulaté plody. Jak je využít, když výrobu vína neplánujete?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Šťavnaté řezy s tvarohem a pudinkovým želé nejen na neděli

    Před 6 měsíci
    Suché buchty nejsou nic pro vás? Pak zkuste tyhle vláčné a velmi šťavnaté řezy. Jednoduché šlehané těsto, tvarohový krém, ovoce schované pod vrstvou želé, to je ideální víkendová snídaně nebo nedělní zákusek ke kávě s přáteli. Vyzkoušejte!
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Kouzla se želatinou: Nesmí projít varem a je elixírem pro zdraví

    Před 7 měsíci
    Připravit želatinu je jednoduché a rychlé, ovšem ne vždy se povede dle představ. Pojďte se proto společně s námi podívat, na co si dát pozor při její přípravě, a zjistit, proč je konzumace želatiny přínosná pro naše zdraví.
     Komentáře
  • Proženy

    Maxi čokopiškot s meruňkovým želé: Nadchne i jako dort

    Před 7 měsíci
    Máte rádi čokopiškoty s ovocným želé? Upečte jejich maxiverzi! Obří sušenka snadno zastane roli překvapivého letního dortu a při jídle se chvíli budete cítit jako Gulliver v krajině obrů. V sezoně bude nejlepší želé ze zralých meruněk.
     Komentáře
  • iReceptář

    Vitamínové ruličky a domácí kapsičky: Nejlepší způsob, jak zpracovat ovoce

    Před 8 měsíci
    Víte, jak dokonale a chutně zpracovat nadměrnou úrodu ovoce ze zahrady? Nemusíte jen péct koláče a letní dezerty. Buďte originální! Uvidíte, že sklidíte úspěch.
     Komentáře
  • iReceptář

    Meruňková marmeláda s levandulí: Jednou ochutnáte a jinou už dělat nebudete

    Před 8 měsíci
    Meruňky a levandule? To je skvělá kombinace, kterou musíte vyzkoušet! Třeba ve formě marmelády...
     Komentáře
  • TopRecepty

    9 skvělých tipů, jak využít meloun: Dáte si melounový cheesecake, lahodné carpaccio nebo křupavou melounovou pizzu?

    Před 8 měsíci
    Meloun v létě přináší skvělé osvěžení. Jistě si ho můžete dát jen tak samotný. Existuje ale řada zajímavých variant s touto zeleninou. Zjistěte, jak si vytvořit méně obvyklé melounové pokrmy.
     Komentáře
  • Velké ucho

    Třešně. Recepty, jak je zpracovat netradičně a originálně

    Před 9 měsíci
    Třešně se velmi rychle kazí a pokud jich máte větší množství, musíte je ihned zpracovat. Zkuste si připravit třešňový džem, želé a sirup trochu jinak.
     Komentáře
  • Velké ucho

    Želatina, želé, ztužovač. Všechno, co o nich potřebujete vědět

    Před 9 měsíci
    Velké pojednání o tom, kdy a jak je použít. Osvěžující moučníky plné ovoce si zvládnete připravit doma celkem snadno, pokud budete vědět, jak správně pracovat s plátkovou a jemnou želatinou, cukrárenským želé, dort-želé a želatinovým ztužovačem. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kdy použít který?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky

    Před 10 měsíci
    Den dětí je příležitostí udělat dětem radost. Připravte jim pohoštění, které rozzáří jejich oči. Máme pro vás tipy na dobrůtky, se kterými děti pobavíte, nakrmíte a ještě sklidíte jejich nadšené ovace.
     Komentáře
  • iReceptář

    Nekupujte drahé klíčky semen v obchodech: Tyto superpotraviny snadno vypěstujete

    Před 11 měsíci
    Víte, že klíčky si může doma jednoduše vypěstovat každý? Jde to poměrně snadno a za pár dní si můžete klíčky vybraných semen ozvláštnit asijské pokrmy, salát nebo klidně chleba s máslem. Víte, jak klíčit semena doma? Naučte se jednoduchý postup a už nikdy nebudete muset klíčky kupovat.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Želé, nebo želatina: co kdy použít

    Před 11 měsíci
    Víte, jaký je rozdíl mezi cukrárenským želé a dortem-želé? A v čem se liší želatina prášková od té v plátcích? Zjistili jsme to pro vás!
     Komentáře
  • Zmlsané dějiny

    Napravujeme omyl z pořadu Peče celá země: Slavný exotický dort Florida se dělá úplně jinak!

    Před 1 rokem
    Dort Florida, dávný sen o exotických dálkách. A noční můra se spoustou cukru a tuku... Kompotované ovoce na světlém korpusu, žloutkový máslový krém, šlehačková náplň, strouhaná čokoláda a mandarinky navrchu. Ano, to byly časy! Retro steak a kuře Florida najdete zde: https://www.stream.cz/zmlsane-dejiny/pamatujete-na-proklinany-stejk-florida-kure-syr-a-ovoce-stvorily-legendu-90-let-64326311
     Komentáře
  • iReceptář

    Jsou krásné i jedlé: Které půvabné květiny vás potěší na zahradě i na talíři?

    Před 1 rokem
    Květy mohou zdobit nejen zahradu či domov, nýbrž i nejrůznější pokrmy. Ba co víc, mnohdy je nejen esteticky povýší, ale i chuťově doplní.
     Komentáře
  • Dotyk

    Občas se na Zemi objeví "hvězdný sliz". Pochází z vesmíru, vysvětlení nemá

    Před 1 rokem
    Po celá desetiletí nacházejí lidé na různých místech světa na zemi nebo na větvích stromů průsvitný nebo bělavý rosol, jehož původ dosud nemá vědecké vysvětlení. Říká se mu různě: hvězdný sliz, hvězdné bláto, hvězdná hniloba, hvězdná střela, měsíční výkal… Nejspíš nejpoužívanější název je hvězdné želé. Co to tedy je?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky

    Před 1 rokem
    Někdo má z želatiny a ostatních zahušťovadel zbytečné obavy. Práce s nimi je v podstatě jednoduchá, vždy se řiďte návodem na obalu, aby výsledek dopadl dobře. Lze je všechny použít na sladké pečení (dorty, zákusky, bonbony) i slané dobroty (aspiky).
     Komentáře
  • Nápady návody

    Nekupujte zbytečně drahou kolekci na vánoční stromeček. Čokoládové ozdoby si vyrobíte i doma, a to za pár korun

    Před 1 rokem
    Chcete si doma vyrobit čokoládové ozdoby na stromeček? Opravdu není nic jednoduššího. Pokud si vaříte domácí čokoládu běžně, tak to pro vás bude ještě o to jednodušší. Nepotřebujete k tomu ani žádné speciální vybavení. Díky vlastním ozdobám navíc ušetříte za zbytečně drahé vánoční kolekce v obchodech.
     Komentáře
  • Vitalia

    Degustace sýrů: čím začít a proč nezapomínat na džem?

    Před 1 rokem
    Před námi tác s množstvím sýrů a masných výrobků. Vše je krásně naservírované, a ta vůně. Člověk by se na všechno hned vrhnul, ale to bychom si moc nepochutnali. Degustace má totiž svá pravidla. Pakliže doma chystáte večírek nebo chcete přijít na návštěvu s něčím, co hostitel skutečně ocení, vezměte s sebou nový degustační set se sýry a salámy z prodejny La Formaggeria Gran Moravia. Nepůjde o žádnou obyčejnou studenou mísu, jakých se nabízí v různých lahůdkářstvích nespočet, tohle je propracovaný set doplněný návodem, jak si pestrou škálu chutí co nejvíce vychutnat. Byli jsme u toho, když se novinka od italsko-moravského výrobce představovala, a díky tomu jsme se dozvěděli, jak při degustaci postupovat i proč je skvělé jíst sýry s džemem a zapíjet vybraným vínem.
     Komentáře
  • Fandíme filmu

    Recenze: Venom 2: Carnage přichází

    Před 1 rokem
    Tom Hardy se znovu polil černým želé, aby se mohl poprat s šílencem, co na sebe nalil želé červené.
     Komentáře
  • Fajntip

    Nevíte, co s padanými jablky? Připravte si mátové želé nebo jablečnou pomazánku

    Před 1 rokem
    Každý podzim jimi bývá poseta půda pod stromy, zakopáváme o ně na procházkách a psi nám je k noze nosí jako míčky. Padaná jablíčka můžeme využít v kuchyni na mnoho způsobů. Pojďme si alespoň některé z nich ukázat.
     Komentáře
  • Šéfem za pár minut - Prima Pauza

    Dezert plný jahod: Dort fraisier

    Před 1 rokem
    Jak vařit natolik skvěle, aby všem chutnalo? Buďte bez obav, Prima Pauza vám přináší to nejlahodnější z legendárního pořadu Zdeňka Pohlreicha, díky kterému se i vy můžete stát „Šéfem za pár minut!“ Další vyvoněné recepty na iprima.cz
     Komentáře
  • Feminela

    Zkroťte nepoddajné kadeře pomocí želé. Vaše vlasy zůstanou hebké a lesklé

    Před 1 rokem
    Želé pomůže vlasům s jejich krabatěním. Krása vlasů je u každé ženy důležitá. O vlasy pečujeme a chceme vypadat nádherně a božsky. Bohužel některým ženám byly do vínku přidány kudrlinky nebo krabaté vlasy.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Skvělý dezert pro začátečníky: Nepečený dortík s jahodami

    Před 1 rokem
    V kuchyni jste začátečníkem, ale chcete se blýsknout před návštěvou, třeba před všetečnou tchyní? Tento snadný nepečený tvarohovo-pudinkový dortík s jahodami a želé všechny její připomínky smete ze stolu! Suroviny: 500 g polotučného tvarohu ve vaničce 2 vanilkové cukry 50 - 60 g moučkového cukru nebo dle potřeby 1 vanilkový pudink bez vaření Créme Olé pár kapek citronového aroma od Dr. Oetkera 180 - 200 ml mléka 250 ml Ramy Cremefine na šlehání nebo smetany na šlehání 110 g dětských piškotů- zhruba zhruba 400 g čerstvých jahod + na dozdobení 1 ks jahodového ovocného želé nebo polské Galaretky 500 ml vody na přípravu cukr dle návodu (někde už obsahuje) Na dozdobení na talíři topping šlehačka máta nebo meduňka Postup přípravy receptu: Můžeme začít přípravou jahodového ovocného želé, které přijde na povrch, ale dost dlouho trvá, než vychladne a začne želírovat. Želé připravíme dle návodu na sáčku - přivedeme do varu 500 ml vody, odstavíme a přidáme 1 sáček ovocného želé společně s cukrem dle potřeby.(Polská Galaretka je už oslazená). Už se ale nesmí vařit, metličkou rozšleháme a necháme zchladnout. Na povrch dortíku použijeme, až když pomalinku začíná houstnout, jinak někde může najít skulinku a protéct dolů. V jedné míse ušleháme Ramu Cremefine do velmi husté pěny, nakonec můžeme přidat část odváženého cukru. Do druhé mísy dáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, pár kapek aroma - dáme opravdu malinko a raději pak přidáme, mléko - dala jsem 200 ml, stačilo by i malinko méně asi 180 ml. Záleží na hustotě tvarohu. Pak vše začneme šlehat a přisypáváme pudinkový prášek Créme Ólé, dále šleháme, až vnikne hustější hmota a do té jemně vmícháme připravenou šlehačku. Na dno dortové formy rozložíme piškoty, rozetřeme část tvarohové hmoty, pak rozložíme na půlky rozříznuté jahody, na ně zase tvarohovou hmotu, piškoty a zbytek tvarohové směsi. Nahoru rozložíme taktéž jahody a formu dáme do chladničky. Nakonec dortík "zasklíme" mírně tuhnoucí ovocnou želatinou. Měla jsem úplně plnou formu. Necháme v chladničce pořádně ztuhnout, nejraději do druhého dne. Pak odstraníme kruh, předtím vždy dortík objedu podél formy kolmo nožem. Nakrájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie. Možná nám zůstane malinko připravené ovocné želatiny, tak dáme ztuhnout do pohárku a přidáme třeba trochu jahod. Taky můžeme v želé namočit jahody určené na dozdobení na talíři a necháme je taky v lednici ztuhnout.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Štěstí je... mít přátele

    Před 1 rokem
    Není to jen o tom, že se máte komu svěřit a vypovídat, když vás něco trápí. Nebo že máte někoho, kdo vám pomůže třeba se stěhováním. Přátelství má totiž pozitivní vliv i na naše zdraví a psychiku.
     Komentáře
  • Proženy

    Božský koláč: křehké máslové těsto, náplň z bílé čokolády a ovocné želé

    Před 2 roky
    Když jsem tenhle koláč viděla u Kayley na blogu The Kitchen McCabe, musela jsem se do něj hned pustit. Křehké máslové těsto, náplň z bílé čokolády a výrazné želé z granátového jablka – to znělo báječně. A výsledek? Báječně i chutnal! Recept jsem trochu upravila a přidala jsem alternativy, kdybyste nesehnali granátové jablko. Tak hurá do pečení!
     Komentáře
  • iReceptář

    Jak se připravují želatinové amarouny známe ze seriálu Návštěvníci

    Před 2 roky
    S výrazem amarouny se česká veřejnost poprvé setkala v roce 1983, kdy měl premiéru rodinný sci-fi seriál Návštěvníci. V tomto dnes již kultovním díle se expedice čtyř akademiků z budoucnosti živila pokrmem právě s tímto názvem. Co to vlastně znamená a existují skutečné amarouny?
     Komentáře
  • CzechSight

    Vědci měli poprvé možnost pozorovat interakci časových krystalů

    Před 2 roky
    Časové krystaly, ač to tak může vypadat, nejsou výplodem fantazie sci-fi knihy ani filmového snímku. Jde o skutečné fyzikální jevy, jejichž existence byla potvrzena v roce 2016. Nyní měli vědci možnost poprvé pozorovat jejich vzájemnou interakci.
     Komentáře
  • Cuketka peče

    Ovocný želé dort

    Před 2 roky
    Jemný korpus, smetanová náplň s ovocem a barevné želé. Tenhle dort budou milovat nejen děti. Každý si bude chtít dát ještě kousek. I když možná vypadá složitě, tak s videonávodem jej zvládne upéct úplně každý. Nebojte se použít ani kompotované ovoce, do tohoto dortu je naprosto skvělé! Rozpis surovin na konci videa.
     Komentáře
  • Drbna

    Do Česka se dostala nebezpečná cukrovinka, zakázaná látka v ní může udusit děti

    Před 2 roky
    Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila nebezpečné sladkosti. Pohárky s želé, které pochází z Vietnamu, obsahují látku Konjac flour, ta v minulosti způsobila zadušení dětí. Na našem území je proto zakázaná. SZPI proto varuje před nákupem této cukrovinky a prodejci uloží pokutu.
     Komentáře
  • Proženy

    Milujete dát si v létě aperol? Zkuste si ho připravit jako želé!

    Před 2 roky
    Už jste někdy slyšeli o jelly shots neboli želé panácích? Pokud ne, tak dávejte dobrý pozor. Naučíme vás tuhle letní party chuťovku připravit.
     Komentáře
  • Proženy

    Aperol či bombardino jako želé? Zkuste tuto netradiční podobu oblíbených drinků!

    Před 2 roky
    Už jste někdy slyšeli o jelly shots neboli takzvaných želé panácích? Pokud ne, tak dávejte dobrý pozor. Naučíme vás tuhle letní party chuťovku připravit. Zvolili jsme příchuť aperolu a sladkého bombardina.
     Komentáře
  • Proženy

    Co takhle zkusit bombardino jako želé?

    Před 2 roky
    Už jste někdy slyšeli o jelly shots neboli želé panácích? Pokud ne, tak dávejte dobrý pozor. Naučíme vás tuhle letní party chuťovku připravit.
     Komentáře
  • inStory

    Pěstujte si kadeřávek. V zimě vám dodá nálož vitaminů a minerálů

    Před 2 roky
    K méně častému názvu známějšímu spíše v polském pohraničí přidejme ještě ty známější: kapusta kadeřavá nebo jen kadeřávek. Prospěšné látky Rostlinu znali a velebili již staří Římané, kteří ve svých dobách pěstovali velmi podobné odrůdy.
     Komentáře
  • inStory

    Připravte si zásobu bylinkových amarounů, jsou výtečné pod maso

    Před 2 roky
    Projděte si tedy zahradu, povyměňujte přebytky se sousedy a pusťte se do díla. Usušit a popíjet Nejjednodušší způsob zpracování bylinek či různých natí je jednoznačně jejich nasušení.
     Komentáře
  • deníkPlus

    Zbylou nať a bylinky nevyhazujte, v zimě se budou hodit pod maso

    Před 3 roky
    Letní měsíce jsou bohaté nejen na úrodu ovoce a zeleniny, ale také mnoha druhů bylinek. Ty využíváme na přípravu různých mastí, tinktur či sirupů, mnohé se však hodí také jako skvělé dochucovadlo či základ při vaření.
  • Apetit

    Jak na to: Chcete připravit sulc nebo želé? Obavy stranou, vyhrňte si rukávy!

    Před 8 roky
    Klasický sulc a želé na první pohled patří každý do jiné kategorie dobrot, přesto mají něco společné. Jsou chutné, jisté míry i zdraví prospěšné a navíc mohou být i ozdobou stolu. Jak sulc tak želé povětšinou stojí na kolagenu – látce živočišného původu. Jak postupovat při jejich přípravě, aby se vše povedlo? Na nejčastější dotazy jsme pro vás našli odpovědi.
     Komentáře
Reklama