Zavřít
Bioprodukt

Bioprodukt

Nejnovější články na Seznamu na téma Bioprodukt
  • Ekonomický deník

    Doosan Škoda montuje turbínu do největšího dřevozpracujícího podniku na severní polokouli

    Před 2 dny
    Společnost Doosan Škoda Power dodala parní turbínu o výkonu 270 MW s příslušenstvím pro závod na zpracování bezfosilních bioproduktů skupiny Metsä ve finském Kemi. Nově budovaný závod vyrobí ročně přibližně 1,5 milionu tun buničiny z měkkého a tvrdého dřeva. Hodnota investice dosahuje 1,85 miliardy eur a jedná se o dosud největší investici do finského dřevozpracujícího průmyslu.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Co znamená, když jsou potraviny označené jako bio

    Před 18 dny
    Zkratka bio se poslední dobou objevuje snad na každém rohu a je neustále skloňována v médiích. Co přesně ale tato tři písmena znamenají? Jaké potraviny si vlastně vkládáte do košíku, když sáhnete v obchodě po obalu se zeleným biolistem nebo biozebrou?
     Komentáře
  • České noviny

    Sněmovna schválila prodloužení platnosti certifikátu biopotravin

    Před 29 dny
    Platnost certifikátu biopotravin nebo bioproduktů se zřejmě prodlouží. Zároveň se zvýší horní hranice peněžité pokuty za klamání spotřebitele v souvislosti s prodejem výrobků označených tak, že pocházejí z ekologického zemědělství. Počítá s tím novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou dnes schválila Sněmovna. Musí ji ještě schválit Senát a podepsat prezident. Na návrh zemědělského výboru vložili poslanci do zákona novou povinnost poskytovatelů přístupu k internetu, kteří budou muset blokovat přístup k webovým stránkám nabízejícím nebezpečné potraviny.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Ekologické farmy mají zabírat čtvrtinu půdy. Potraviny zdraží, varují velcí zemědělci

    Před 3 měsíci
    Agrární komora nesouhlasí s plány Bruselu, aby do roku 2030 ekologické zemědělství zahrnovalo 25 procent půdy.
     Komentáře
  • Chatař & Chalupář

    Znáte biopotraviny?

    Před 4 měsíci
    V zimním období, kdy je vyšší výskyt respiračních nemocí, je velice důležitá dobrá imunita. S jejím budováním pomáhají biopotraviny disponující díky ekologickému pěstování a šetrnému zpracování vyšším obsahem vitamínů a dalších prospěšných látek.
     Komentáře
  • Ekolist

    Ministerstvo: V roce 2020 rostl český trh s biopotravinami o 14 procent

    Před 4 měsíci
    Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun. Trh s biopotravinami tak předloni meziročně vzrostl o 13,9 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2020, kterou zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů předloni dosáhl 1,77 procenta.
     Komentáře
  • Vitalia

    Chystají se velké změny ve značení potravin

    Před 7 měsíci
    KOMENTÁŘ – Plánované změny v označování potravin mohou zlepšit orientaci spotřebitelů a také přinést proměnu na trhu s jídlem. Rýsují se novinky v oblasti uvádění údajů o minimální trvanlivosti nebo využití barevného semaforu pro rozlišení zdravých potravin. Projdou „trestné body“ za nezdravé jídlo a potraviny zdaleka? Přestože se zemědělci a výrobci potravin oprávněně obávají rostoucích nákladů na produkci potravin, mimo jiné v důsledku tlaku EU na výrobu zdravějších, udržitelnějších a obecně kvalitnějších potravin, mohou být některá z připravovaných opatření EU za určitých podmínek přínosem pro spotřebitele. A ve střednědobém horizontu i pro část našich producentů potravin.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Sotva si zákazník zvykl, zdražujeme. Bojím se, co bude, říká ekozemědělec

    Před 7 měsíci
    Spotřeba biopotravin v posledních třech letech v ČR rostla o několik desítek procent ročně. Podle plánů ministerstva zemědělství by do roku 2027 měla stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin. Teď ale přijde zdražení.
     Komentáře
  • Ekolist

    Platnost certifikátu biopotraviny nebo bioproduktu se možná prodlouží

    Před 8 měsíci
    Platnost certifikátu biopotraviny nebo bioproduktu se možná prodlouží. Zároveň by se mohla zvýšit horní hranice peněžité pokuty za klamání spotřebitele v souvislosti s prodejem výrobků označených tak, že pocházejí z ekologického zemědělství. Změny předpokládá vládní novela, která reaguje na nové evropské předpisy. Předlohu začne projednávat Sněmovna na některé z příštích schůzí.
     Komentáře
  • Ekolist

    Neuvážený nárůst biopolí může vést k rozpadu trhu s biopotravinami, varuje svaz

    Před 8 měsíci
    Technokratické zvyšování ploch v ekologickém zemědělství by mohlo zapříčinit rozpad trhu s biopotravinami, varuje Zemědělský svaz ČR. Pokud nebude dostatečně vysoká poptávka, klesly by ceny a byli by ohroženi stávající producenti, uvedl předseda svazu Martin Pýcha ke koaliční smlouvě nastupující vlády. Ta počítá, stejně jako evropská strategie Farm to Fork (Od zemědělce ke spotřebiteli) s tím, že se do roku 2030 přesune čtvrtina zemědělské půdy do ekologického režimu.
     Komentáře
  • Týdeník Hrot

    Vyšší pokuty za klamavé bio. Nově budou hrozit až dva miliony

    Před 8 měsíci
    Až dva miliony korun pokuty by měly hrozit těm, kdo klamavě označí potraviny či kosmetiku logem bio. Prohřešků je však minimum.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Pochoutkami ze sezónních hrušek provoňte svou podzimní kuchyni

    Před 9 měsíci
    Dopřejete si rádi klidný večer v teplé dece s hrnečkem horkého čaje? Pro dokonalou atmosféru navíc nezapomeňte na plápolající svíčku s vůní skořice, jablek a hrušek. Tyto základní ingredience patří nejen do chladného počasí, do čaje a vonných svíček i tyčinek, ale promítnout se mohou také v přípravě originálního menu. A že je tradiční štrůdl už nuda? Vsaďte tedy tentokrát na hrušky a využijte je v neobvyklých receptech v kombinaci s kouskem lahodného masa.
     Komentáře
  • Extra

    Takhle se změnil Richard z Komisaře Rexe: Pronikavé modré oči fešákovi zůstaly

    Před 10 měsíci
    Vzpomenete si na Richarda Mosera, nejznámějšího parťáka Komisaře Rexe? Jeho představitel, Tobias Moretti (62), se nesmírně změnil, oženil se s hobojistkou a vlastní farmu, na které vyrábí vlastní biopotraviny.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Začal měsíc biopotravin. I letos podpoří ekologické zemědělství

    Před 11 měsíci
    V září si již tradičně připomínáme měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Tentokrát je jeho součástí akce s názvem Poznej svého farmáře. V jejím rámci se mohou zájemci podívat na ekofarmy a přičichnout tak k zemědělskému řemeslu. Zároveň proběhlo i vyhlášení české biopotraviny roku.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Není to zrní pro ulítlé vegetariány, řekl Maurer a zvolil Biopotravinu roku

    Před 11 měsíci
    V soutěži o nejlepší českou biopotravinu je rozhodnuto. Titul Česká biopotravina roku 2021 si odnáší Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné patří cibulové čatní, jehněčí steak nebo jablečný mošt.
     Komentáře
  • Vitalia

    Česká biopotravina roku: stát podporuje konvenční zemědělství na úkor ekologicky šetrnějšího hospodaření

    Před 1 rokem
    KOMENTÁŘ – Jubilejní ročník České biopotraviny roku přinese několik změn. Samy o sobě na podporu a rozvoj ekologicky produkovaných potravin nestačí.
     Komentáře
  • Žena

    Nikdy nebyl v Řecku. Řecký jogurt z jeho farmy je ale v Karlovarském kraji nejlepší

    Před 1 rokem
    Rodinná farma Kubernát funguje v režimu ekologického zemědělství. Na něj přecházela postupně. Nyní za své bioprodukty získává řadu ocenění.
     Komentáře
  • Žena

    "Je důležité se nebát ruční práce." Na statku Mitrov přesouvají pěšky stádo každý den

    Před 1 rokem
    Na Statku Mitrov používají metodu intenzivního pasení, při které se stádo přesouvá každý den. Farma je držitelem ocenění Česká biopotravina roku.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Biopotraviny: má význam je kupovat a opravdu jsou pro nás zdravější?

    Před 1 rokem
    Nálepky bio, eko nebo organic nacházíme dnes už na každém kroku. Zda jsou biopotraviny lepší než ty vyrobené konvenčním způsobem, je ale otázka, která nemá jasnou odpověď. Bezesporu je velké plus, že nás poslední dobou stále více zajímá chov, pěstování, jak bylo jídlo zpracováno, nebo v čem je zabaleno. Je označení bio zárukou nejen kvality, ale především zdraví?
     Komentáře
  • Žena

    Jako jediní v Česku vyrábí biohermelín. Jak vzniká, se dá vidět na vlastní oči

    Před 1 rokem
    Ekofarma Javorník, jediný český výrobce biohermelínu, kombinuje rostlinnou a živočišnou produkci. Od 90. let je v systému ekologického zemědělství.
     Komentáře
  • České noviny

    Do roku 2027 by měla spotřeba biopotravin stoupnout na 4 pct, schválila vláda

    Před 1 rokem
    Spotřeba biopotravin v ČR by měla do roku 2027 stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin a nápojů. Plánuje to ministerstvo zemědělství v akčním plánu rozvoje ekologického zemědělství, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informovalo ministerstvo. Podle posledního plánu se mělo tří procent dosáhnout již v roce 2016, což se však nepodařilo. Následně se mělo uvedené hodnoty podle plánu dosáhnout do roku 2020. Podle posledních údajů však činila spotřeba biopotravin předloni pouze 1,52 procenta celkové spotřeby potravin a nápojů.
     Komentáře
  • Vitalia

    Trh s biopotravinami v ČR vzrostl o pětinu, průměrný Čech za ně ročně utratí 492 korun

    Před 1 rokem
    Zatímco v Evropě došlo k meziročnímu nárůstu prodejů biopotravin o 8 %, domácí spotřeba biopotravin za rok 2019 činila 5,26 miliardy Kč a vzrostla oproti předchozímu roku o 19 %.
     Komentáře
  • České noviny

    MZe: Spotřeba biopotravin předloni stoupla o 19 pct, růst zpomalil

    Před 1 rokem
    Spotřeba biopotravin českými domácnostmi předloni meziročně vzrostla o 19 procent, koupily si jich za 5,26 miliardy korun. Dnes to v tiskové zprávě uvedlo ministerstvo zemědělství. Zpomalil tak nárůst ze dvou předchozích let, kdy vždy překonal 30 procent. Průměrná spotřeba na obyvatele vzrostla o 76 Kč na 492 Kč. Loňské údaje stát zveřejní za rok.
     Komentáře
  • Ekonews

    Spotřeba biopotravin v Česku roste, bio zemědělců ale přibývá pomalu

    Před 1 rokem
    Podle plánů Evropské unie by do roku 2030 mělo být alespoň dvacet pět procent veškeré zemědělské půdy v režimu ekologického zemědělství.Ke konci loňského roku to bylo pouze necelých šestnáct procent.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Jak se liší biopotraviny od těch běžných

    Před 1 rokem
    Zkratka bio se poslední dobou objevuje snad na každém rohu a je neustále skloňována v médiích. Co přesně ale tato tři písmena znamenají? Jaké potraviny si vlastně vkládáte do košíku, když sáhnete v obchodě po obalu se zeleným biolistem nebo biozebrou?
     Komentáře
  • Ekolist

    Chuť Francouzů na biopotraviny stoupá, kupují je i chudší rodiny

    Před 1 rokem
    Popularita biopotravin ve Francii roste už několik let a tento trend nestavila ani epidemie covidu-19. Potraviny vypěstované s ohledem na životní prostředí v loňském roce začalo nakupovat o 15 procent více zákazníků, stále častěji je také vyhledávají střední a nižší příjmové skupiny. Vyplývá to z průzkumu Agence Bio, což je francouzská organizace zaměřená na rozvoj a podporu ekologického zemědělství.
     Komentáře
  • Vitalia

    Ptáčci na sáčcích s moukou jsou symbol, říká výrobce biopotravin. Probio by se raději obešlo bez obalů

    Před 1 rokem
    Firmu zaměřenou na biopotraviny založili již téměř před třiceti lety dva muži s titulem Ing. – Martin Hutař a Karel Matěj – s cílem vytvořit malou společnost, která by je uživila v horách. Jak říkají, trochu se jim to vymklo z rukou.
     Komentáře
  • CzechSight

    Segment biopotravin pandemie neohrozila, Češi více nakupují bezobalově online

    Před 1 rokem
    Dle údajů Ministerstva životního prostředí stoupá v Česku dlouhodobě podíl ekologické zemědělské výroby. V tuzemsku se ale stejně od roku 2001 zdesetinásobilo množství výrobců biopotravin, které pocházejí z ekologického zemědělství.
     Komentáře
  • Ekolist

    Pomohou mořské řasy nastartovat Austrálii nové průmyslové odvětví?

    Před 1 rokem
    Mořské řasy možná budou superpotravinou budoucnosti a novým vývozním artiklem Austrálie. Alespoň v to doufají vědci, kteří v rámci Flinders University založili Centrum rozvoje mořských bioproduktů. Pěstování mikrořas vidí jako odpověď na rostoucí poptávku spotřebitelů po zdravější, udržitelnější a etičtější alternativě proteinů získávaných z masa. O studii informuje server EurekAlert.
     Komentáře
  • Obnovitelně

    Bio kapr na štědrovečerním stole? Sehnat lze, ale dá to práci

    Před 1 rokem
    Zvykli jsme si, že si běžně pochutnáme na bio hovězím, bio mléku nebo bio mrkvi. Ale bio kapr? I ten se dá sehnat, i když to je mnohem těžší než v případě masa nebo zeleniny. Podle statistiky ministerstva zemědělství existuje jen několik ekologických farmářů, kteří mají rovněž eko-rybník. A navíc ne všichni v něm chovají bio kapry.
     Komentáře
  • Roklen24

    Budoucnost díky českým startupům. Bezchybné výrobky i více biopotravin

    Před 1 rokem
    Startupová scéna je dynamickou složkou české ekonomiky a vznikající projekty nepřestávají překvapovat svou schopností přicházet s inovativními nápady. Jednou z přehlídek těch nejzajímavějších českých startupů byla i soutěž CzechInvest Startup Challenge, která se konala 3. prosince.
     Komentáře
  • České noviny

    Průzkum: Téměř 70 procent lidí nezajímá téma lokálních potravin

    Před 1 rokem
    O téma lokálních potravin se spíše či vůbec nezajímá 69 procent lidí v Česku. U biopotravin se to týká 76 procent dotázaných, o pět procentních bodů více než v roce 2017. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který dnes prezentovala analytička Radka Hanzlová na konferenci Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat. Průzkumu se v srpnu zúčastnila zhruba tisícovka lidí.
     Komentáře
  • Novinky

    Výběrem kvalitních biopotravin z ekofarem prospějete své rodině a podpoříte lokální producenty

    Před 1 rokem
    Zájem o biopotraviny v Česku neustále stoupá. Jak ukazují průzkumy, lidé u nich oceňují vysokou kvalitu, šetrnost k životnímu prostředí i prokazatelný původ. Koupit si cokoliv dobrého a k tomu podpořit lokální producenty je věc, která má nejen v této těžké době skutečně smysl.
     Komentáře
  • Novinky

    Proč je dobré, aby se biopotraviny staly nedílnou součástí našich jídelníčků

    Před 1 rokem
    Přestože jsou i u nás biopotraviny stále populárnější, mnozí lidé se jim brání. Někdy za tím stojí stále nedostatek informací, horší dostupnost, ale i vyšší cena, což už dnes nemusí být ale pravidlem. Zařazením těchto potravin do svých jídelníčků přitom můžeme udělat mnohé i pro naši přírodu. V obchodech je naleznete s logem biozebra či biolist.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Červená barva masa je umělá, zkuste lokální prodej, říká letošní šampion biopotravin

    Před 1 rokem
    Robert Zelený provozuje u Žďáru nad Sázavou farmu Mitrovský dvůr, která se specializuje hlavně na masné výrobky v biokvalitě.
     Komentáře
  • Deník

    Nejlepší českou biopotravinou je sušené maso z Mitrovského dvora na Žďársku

    Před 1 rokem
    První cena v celorepublikové soutěži Česká biopotravina putuje letos na Vysočinu. Mitrovský dvůr ze Žďárska zabodoval se svým sušeným hovězím masem. „Sušené maso vyrábíme přibližně pět let, kdy jsme pořídili speciální udírnu, která nám umožňuje sušení studeným kouřem. Jako bio výrobek jsme tento produkt certifikovali letos,“ nechala se slyšet spolumajitelka firmy Jana Kalná.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Biopotravinou roku je sušené hovězí z farmy Mitrovský dvůr

    Před 1 rokem
    Českou biopotravinou roku je sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr. Tento výrobek vyhrál i kategorii biopotravin živočišného původu. Do soutěže bylo podle organizátorů letos přihlášeno 77 zájemců, loni soutěžilo 142 produktů.
     Komentáře
  • Ekolist

    Biopotravinou roku je sušené hovězí z farmy Mitrovský dvůr

    Před 1 rokem
    Českou biopotravinou roku je sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr. Tento výrobek vyhrál i kategorii biopotravin živočišného původu. Do soutěže bylo podle organizátorů letos přihlášeno 77 zájemců, loni soutěžilo 142 produktů. Vítěze vybírala odborná porota. Výsledky oznámili organizátoři soutěže na tiskové konferenci v Praze.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Krávu porazit, maso vysušit. A je z toho biopotravina roku 2020

    Před 1 rokem
    Září je už pošestnácté Měsícem biopotravin. Zahájilo ho vyhlášení České biopotraviny roku 2020. Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství opakovaně vyhlásilo ministerstvo zemědělství.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat

    Před 2 roky
    Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství? A co ona značka „bio“ vlastně znamená? Je vyšší cena v případě biopotravin doopravdy vykoupena vyšší kvalitou?
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Biopotraviny jsou drahé, ale stát chce, abyste je jedli. Utratí 30 milionů

    Před 2 roky
    Státní tendr na propagaci biopotravin znovu vyhrála Media Age.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Nakupovat „bio“ ruinuje peněženky. Jenže jen ty české

    Před 2 roky
    Biopřirážka by měla po vzoru Německa či Rakouska činit kolem 30 procent. Jenže Češi za bio platí podstatně víc, proto ho do košíku hodí jen hrstka zákazníků.
     Komentáře
  • inStory

    Jak jíst bio a neutratit mnoho peněz

    Před 2 roky
    Biopotraviny se stále tlačí do popředí a už dávno nejsou jen výsadou pro majetné. Dnes jíst bio není jen móda, ale zdravý životní styl, který už nezruinuje vaši peněženku.
     Komentáře
Reklama