Zavřít
Bioprodukt

Bioprodukt

Nejnovější články na Seznamu na téma Bioprodukt
  • Kupi Magazín

    Češi kupují biopotraviny stále častěji. Jejich cena je mnohdy srovnatelná s běžnými produkty

    Před 2 dny
    Nabídka biopotravin v obchodech je stále širší a Češi se nebojí tyto potraviny nakupovat ve velkém. Ústav zemědělské ekonomiky a informací České republiky loni na jaře informoval, že každý obyvatel České republiky nakoupil za rok 2020 biopotraviny v hodnotě 562 Kč. Jejich ceny jsou totiž mnohdy srovnatelné nebo i nižší než u konvenčních potravin.
     Komentáře
  • Epeníze

    Čechy biopotraviny moc nelákají, hodně jich jde na export

    Před 1 měsícem
    Ekologické zemědělství produkující potraviny v biokvalitě se v České republice utěšeně rozvíjí a biofarmy stále přibývají. Jejich produkty ale hledají u nás odbyt zatím poměrně těžko. Podstatná část produkce biofarem tak míří na export.
     Komentáře
  • Ekolist

    Zemědělský fond vypsal tendr na kampaň na propagaci biopotravin

    Před 1 měsícem
    Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vypsal tendr na kampaň zaměřenou na podporu biopotravin a ekologického zemědělství. Marketingová a PR kampaň by měla trvat tři roky a fond na ní dá 60 milionů korun. Zájemci mohou podávat přihlášky do 9. března.
     Komentáře
  • Ekonews

    Více než třetinu produkce biopotravin Česko vyváží do ciziny. Zákazníci o ně nemají takový zájem

    Před 1 měsícem
    Za hranicemi končí přibližně třetina tuzemské produkce bio obilí, polovina produkce luštěnin a dvě třetiny vypěstovaných brambor.Vyváží se i téměř polovina produkce kořenové zeleniny, třetina hovězího masa a 15 procent mléka.
     Komentáře
  • Budějcká Drbna

    V českých jídelnách stále chybí kvalitní bio suroviny. Může za to především strach z vysokých cen

    Před 2 měsíci
    Přestože se v tuzemských jídelnách stravuje téměř polovina Čechů, podíl biopotravin v jídle je zde ve srovnání s jinými sáty v Evropě stále podprůměrný. Způsobují to především obavy z výrazného nárůstu koncových cen. K tomu ale podle studie docenta Jana Moudrého z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity nemusí nutně dojít.
     Komentáře
  • A2larm

    Dánsko a Rakousko ukazují, že biopotraviny ve veřejném stravování jsou možné, říká ředitel Skutečně zdravé školy Václavík

    Před 2 měsíci
    Možnost, že by veřejné jídelny poskytovaly jídlo z biopotravin, považujeme za úsměvnou utopii. Uskutečnit takové změny ve veřejném stravování ale nemusí být tak obtížné.
     Komentáře
  • Ekonews

    Závodní a školní jídelny budou povinně vařit z biopotravin. Začnou je zkoušet od příštího září

    Před 3 měsíci
    Biopotravin bude ve veřejném stravování postupně přibývat.Do roku 2027 by měl jejich podíl na pokrmech připravovaných v jídelnách tvořit pět procent.
     Komentáře
  • MůjLife

    Jak Lidl klame své zákazníky biopotravinami

    Před 4 měsíci
    Bioprodukty řetězce Lidl vypadají na první pohled jako bezchybné. Nyní bývalý zaměstnanec diskontu odhaluje, jak jsou zákazníci klamáni.
     Komentáře
  • TN

    Průzkum: Češi nakupují podle cen. Jedna důležitá věc ale skoro nikoho nezajímá

    Před 5 měsíci
    Při nakupování je pro Čechy nejdůležitější cena. Zjistilo to ve svém průzkumu Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). To, v čem jsou zakoupené potraviny zabalené, ale není důležité skoro pro nikoho.
     Komentáře
  • Náš region

    Dostat biopotraviny do veřejného stravování je problém

    Před 5 měsíci
    Využití potravin vypěstovaných v režimu ekologického zemědělství ve veřejném stravování naráží na řadu bariér, jako je malý objem produkce nebo velká orientace na cenu.…
     Komentáře
  • Ekolist

    Zavádění biopotravin do veřejného stravování naráží na řadu bariér

    Před 5 měsíci
    Využití potravin vypěstovaných v režimu ekologického zemědělství ve veřejném stravování naráží na řadu bariér, jako je malý objem produkce nebo velká orientace na cenu. Na konferenci na ministerstvu zemědělství to řekl Jan Moudrý z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Na několik modelových příkladech upozornil na to, že využití některých biopotravin nemusí zásadně zvyšovat ceny například v nemocničním nebo školním stravování.
     Komentáře
  • Seriál týdne pod Ještědem

    3 min

    Podcast
    Biopotraviny: Přírodní kefír ze Zlaté Olešnice

    Před 5 měsíci

    ·

    3 minuty

    Na pomezí Krkonoš a Jizerských hor chovají krávy a z jejich mléka vyrábí vítěznou biopotravinu kefír přírodní. Další cesta Jaroslava Hořeního tak vedla na Eko farmu Stehlík do Zlaté Olešnice, kde se rodinná farma zabývá zpracováním mléka a masa v biokvalitě.
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak poznáte skutečné biopotraviny od těch, které se tak jen tváří

    Před 6 měsíci
    Čím dál více lidí klade důraz na kvalitu potravin a logicky se při nákupu řídí i tím, co se píše na obalech výrobků. Bohužel, výrobci někdy označením klamou a snaží se naznačit, že výrobek je bio – takový přídomek však mohou mít jen potraviny splňující přísná a jasně daná pravidla. A ještě jedna věc, bio neznamená vždy zdravý nebo dietní. Určitě jste na to už také narazili. Chtěli jste si koupit co nejzdravější variantu nějaké potraviny a zjistili jste, že v názvech obsahujících slova jako farmářský, z farmy, přírodní, domácí, organický a podobně je těžké se vyznat. Respektive, že je těžké zjistit, jestli se výrobek od běžných neliší náhodou jen tím, že na jeho obale je na obrázku bodrá selka před udržovaným statkem.
     Komentáře
  • Ženy sro

    Zaostřeno na kvalitu: Vyznejte se v biopotravinách i jejich značení

    Před 6 měsíci
    Farmářský, přírodní nebo třeba domácí. Na obalech výrobků se můžete setkat s nepřeberným množstvím líbivých názvů, ve kterých rozhodně není jednoduché se vyznat. Mějte ale na paměti, že skutečnou bio kvalitu poznáte pouze podle správného značení nebo certifikátu, který zaručí, že biopotraviny splňují ty nejpřísnější podmínky. Pronikněte do světa biopotravin a udělejte si v obchodech i na trzích jednou provždy jasno!
     Komentáře
  • Prima Fresh

    V rytmu přírody aneb co opravdu znamená bio? Víme, které produkty má smysl kupovat v bio kvalitě

    Před 6 měsíci
    Pojem biopotraviny u nás dávno zdomácněl, ale jeho přesný obsah je „na první dobrou“ málokdo schopen definovat. Leckdy se také stává – v souladu s tradicí národního skepticismu – že o jeho pravdivosti pochybujeme či dokonce podezíráme z naprostého opaku. Protože září je vyhlášené měsícem biopotravin, pojďme se na to podívat trochu zblízka.
     Komentáře
  • Týdeník Hrot

    Síť s biopotravinami Country Life zavírá tři pražské prodejny

    Před 6 měsíci
    „S těžkým srdcem“ se česká síť prodejen a restaurací Otakara Jiránka zbavuje třetiny poboček. Na firmu dolehly rostoucí náklady.
     Komentáře
  • Ženy sro

    Září patří biopotravinám: Vyrazte na výlet a poznejte svět ekologického zemědělství od A do Z!

    Před 6 měsíci
    Září je ve znamení slábnoucích slunečních paprsků, zkracujících se dní a teplejších svršků, které po horkém létě v našem šatníku opět našly své místo. Mimoto je ale také měsícem biopotravin a stejně jako každoročně je i letos spjato s pestrou nabídkou akcí konajících se v nejrůznějších koutech republiky. Proto neotálejte a vydejte se spolu s celou rodinou na výlet, seznamte se s lokálními zemědělci, jejich bio produkty a užijte si bohatý program, který potěší malé i velké!
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Bílá plíseň zvítězila. Biopotravinou roku je sýr ze Zlínska

    Před 6 měsíci
    Vyhlášením vítězů soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 oficiálně startuje každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Letos na téma Bio dává smysl – nám i přírodě.
     Komentáře
  • Vitalia

    Kumulovaný dopad chemických látek na člověka nikdo nezkoumá, tvrdí výrobce biopotravin

    Před 7 měsíci
    „Biopotraviny jsou v zásadě dražší všude, ale rozdíl v nákupním košíku biopotravin a standardní verze není ve vybraných státech tak markantní, jako je tomu například u nás,“ říká Kamil Lisal, jeden ze tří majitelů firmy Semix. Kupovat, či nekupovat, to bývá častá otázka, která nám proletí hlavou při nákupu potravin, které před sebou vidíme v konvenční verzi a s označením bio. Proč zatím volíme hlavně potraviny bez zelené zebry, je zřejmé. Jejich cena bývá výrazně nižší.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Školní obědy většinou o desetinu zdraží. Šetřit se bude na biopotravinách a lepším mase

    Před 7 měsíci
    Školní obědy od září v některých jídelnách podraží zhruba o deset procent. Kvůli rostoucím cenám potravin a energií jejich ceny někde vzrostly už v předešlých měsících. Nyní se pohybují většinou mezi třiceti a čtyřiceti korunami. Vyplývá to z informací na webech školních jídelen. Šetřit není pro jídelny snadné, protože musí splňovat požadavky pro výživu podle předpisů. Omezit mohou biopotraviny či dražší druhy masa.
     Komentáře
  • TechFocus

    Montáž turbíny Škoda Power o výkonu 270 MW probíhá v největším závodě na zpracování dřeva na severní polokouli

    Před 7 měsíci
    Společnost Doosan Škoda Power dodala parní turbínu o výkonu 270 MW s příslušenstvím pro závod na zpracování bezfosilních bioproduktů skupiny Metsä ve finském Kemi..
     Komentáře
  • Ekonomický deník

    Doosan Škoda montuje turbínu do největšího dřevozpracujícího podniku na severní polokouli

    Před 7 měsíci
    Společnost Doosan Škoda Power dodala parní turbínu o výkonu 270 MW s příslušenstvím pro závod na zpracování bezfosilních bioproduktů skupiny Metsä ve finském Kemi. Nově budovaný závod vyrobí ročně přibližně 1,5 milionu tun buničiny z měkkého a tvrdého dřeva. Hodnota investice dosahuje 1,85 miliardy eur a jedná se o dosud největší investici do finského dřevozpracujícího průmyslu.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Co znamená, když jsou potraviny označené jako bio

    Před 8 měsíci
    Zkratka bio se poslední dobou objevuje snad na každém rohu a je neustále skloňována v médiích. Co přesně ale tato tři písmena znamenají? Jaké potraviny si vlastně vkládáte do košíku, když sáhnete v obchodě po obalu se zeleným biolistem nebo biozebrou?
     Komentáře
  • České noviny

    Sněmovna schválila prodloužení platnosti certifikátu biopotravin

    Před 8 měsíci
    Platnost certifikátu biopotravin nebo bioproduktů se zřejmě prodlouží. Zároveň se zvýší horní hranice peněžité pokuty za klamání spotřebitele v souvislosti s prodejem výrobků označených tak, že pocházejí z ekologického zemědělství. Počítá s tím novela zákona o ekologickém zemědělství, kterou dnes schválila Sněmovna. Musí ji ještě schválit Senát a podepsat prezident. Na návrh zemědělského výboru vložili poslanci do zákona novou povinnost poskytovatelů přístupu k internetu, kteří budou muset blokovat přístup k webovým stránkám nabízejícím nebezpečné potraviny.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Ekologické farmy mají zabírat čtvrtinu půdy. Potraviny zdraží, varují velcí zemědělci

    Před 10 měsíci
    Agrární komora nesouhlasí s plány Bruselu, aby do roku 2030 ekologické zemědělství zahrnovalo 25 procent půdy.
     Komentáře
  • Chatař & Chalupář

    Znáte biopotraviny?

    Před 11 měsíci
    V zimním období, kdy je vyšší výskyt respiračních nemocí, je velice důležitá dobrá imunita. S jejím budováním pomáhají biopotraviny disponující díky ekologickému pěstování a šetrnému zpracování vyšším obsahem vitamínů a dalších prospěšných látek.
     Komentáře
  • Ekolist

    Ministerstvo: V roce 2020 rostl český trh s biopotravinami o 14 procent

    Před 11 měsíci
    Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun. Trh s biopotravinami tak předloni meziročně vzrostl o 13,9 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2020, kterou zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů předloni dosáhl 1,77 procenta.
     Komentáře
  • Vitalia

    Chystají se velké změny ve značení potravin

    Před 1 rokem
    KOMENTÁŘ – Plánované změny v označování potravin mohou zlepšit orientaci spotřebitelů a také přinést proměnu na trhu s jídlem. Rýsují se novinky v oblasti uvádění údajů o minimální trvanlivosti nebo využití barevného semaforu pro rozlišení zdravých potravin. Projdou „trestné body“ za nezdravé jídlo a potraviny zdaleka? Přestože se zemědělci a výrobci potravin oprávněně obávají rostoucích nákladů na produkci potravin, mimo jiné v důsledku tlaku EU na výrobu zdravějších, udržitelnějších a obecně kvalitnějších potravin, mohou být některá z připravovaných opatření EU za určitých podmínek přínosem pro spotřebitele. A ve střednědobém horizontu i pro část našich producentů potravin.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Sotva si zákazník zvykl, zdražujeme. Bojím se, co bude, říká ekozemědělec

    Před 1 rokem
    Spotřeba biopotravin v posledních třech letech v ČR rostla o několik desítek procent ročně. Podle plánů ministerstva zemědělství by do roku 2027 měla stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin. Teď ale přijde zdražení.
     Komentáře
  • Ekolist

    Platnost certifikátu biopotraviny nebo bioproduktu se možná prodlouží

    Před 1 rokem
    Platnost certifikátu biopotraviny nebo bioproduktu se možná prodlouží. Zároveň by se mohla zvýšit horní hranice peněžité pokuty za klamání spotřebitele v souvislosti s prodejem výrobků označených tak, že pocházejí z ekologického zemědělství. Změny předpokládá vládní novela, která reaguje na nové evropské předpisy. Předlohu začne projednávat Sněmovna na některé z příštích schůzí.
     Komentáře
  • Ekolist

    Neuvážený nárůst biopolí může vést k rozpadu trhu s biopotravinami, varuje svaz

    Před 1 rokem
    Technokratické zvyšování ploch v ekologickém zemědělství by mohlo zapříčinit rozpad trhu s biopotravinami, varuje Zemědělský svaz ČR. Pokud nebude dostatečně vysoká poptávka, klesly by ceny a byli by ohroženi stávající producenti, uvedl předseda svazu Martin Pýcha ke koaliční smlouvě nastupující vlády. Ta počítá, stejně jako evropská strategie Farm to Fork (Od zemědělce ke spotřebiteli) s tím, že se do roku 2030 přesune čtvrtina zemědělské půdy do ekologického režimu.
     Komentáře
  • Týdeník Hrot

    Vyšší pokuty za klamavé bio. Nově budou hrozit až dva miliony

    Před 1 rokem
    Až dva miliony korun pokuty by měly hrozit těm, kdo klamavě označí potraviny či kosmetiku logem bio. Prohřešků je však minimum.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Pochoutkami ze sezónních hrušek provoňte svou podzimní kuchyni

    Před 1 rokem
    Dopřejete si rádi klidný večer v teplé dece s hrnečkem horkého čaje? Pro dokonalou atmosféru navíc nezapomeňte na plápolající svíčku s vůní skořice, jablek a hrušek. Tyto základní ingredience patří nejen do chladného počasí, do čaje a vonných svíček i tyčinek, ale promítnout se mohou také v přípravě originálního menu. A že je tradiční štrůdl už nuda? Vsaďte tedy tentokrát na hrušky a využijte je v neobvyklých receptech v kombinaci s kouskem lahodného masa.
     Komentáře
  • Extra

    Takhle se změnil Richard z Komisaře Rexe: Pronikavé modré oči fešákovi zůstaly

    Před 1 rokem
    Vzpomenete si na Richarda Mosera, nejznámějšího parťáka Komisaře Rexe? Jeho představitel, Tobias Moretti (62), se nesmírně změnil, oženil se s hobojistkou a vlastní farmu, na které vyrábí vlastní biopotraviny.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Začal měsíc biopotravin. I letos podpoří ekologické zemědělství

    Před 1 rokem
    V září si již tradičně připomínáme měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Tentokrát je jeho součástí akce s názvem Poznej svého farmáře. V jejím rámci se mohou zájemci podívat na ekofarmy a přičichnout tak k zemědělskému řemeslu. Zároveň proběhlo i vyhlášení české biopotraviny roku.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Není to zrní pro ulítlé vegetariány, řekl Maurer a zvolil Biopotravinu roku

    Před 1 rokem
    V soutěži o nejlepší českou biopotravinu je rozhodnuto. Titul Česká biopotravina roku 2021 si odnáší Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné patří cibulové čatní, jehněčí steak nebo jablečný mošt.
     Komentáře
  • Vitalia

    Česká biopotravina roku: stát podporuje konvenční zemědělství na úkor ekologicky šetrnějšího hospodaření

    Před 1 rokem
    KOMENTÁŘ – Jubilejní ročník České biopotraviny roku přinese několik změn. Samy o sobě na podporu a rozvoj ekologicky produkovaných potravin nestačí.
     Komentáře
  • Žena

    Nikdy nebyl v Řecku. Řecký jogurt z jeho farmy je ale v Karlovarském kraji nejlepší

    Před 1 rokem
    Rodinná farma Kubernát funguje v režimu ekologického zemědělství. Na něj přecházela postupně. Nyní za své bioprodukty získává řadu ocenění.
     Komentáře
  • Žena

    "Je důležité se nebát ruční práce." Na statku Mitrov přesouvají pěšky stádo každý den

    Před 1 rokem
    Na Statku Mitrov používají metodu intenzivního pasení, při které se stádo přesouvá každý den. Farma je držitelem ocenění Česká biopotravina roku.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Biopotraviny: má význam je kupovat a opravdu jsou pro nás zdravější?

    Před 1 rokem
    Nálepky bio, eko nebo organic nacházíme dnes už na každém kroku. Zda jsou biopotraviny lepší než ty vyrobené konvenčním způsobem, je ale otázka, která nemá jasnou odpověď. Bezesporu je velké plus, že nás poslední dobou stále více zajímá chov, pěstování, jak bylo jídlo zpracováno, nebo v čem je zabaleno. Je označení bio zárukou nejen kvality, ale především zdraví?
     Komentáře
  • Žena

    Jako jediní v Česku vyrábí biohermelín. Jak vzniká, se dá vidět na vlastní oči

    Před 1 rokem
    Ekofarma Javorník, jediný český výrobce biohermelínu, kombinuje rostlinnou a živočišnou produkci. Od 90. let je v systému ekologického zemědělství.
     Komentáře
  • České noviny

    Do roku 2027 by měla spotřeba biopotravin stoupnout na 4 pct, schválila vláda

    Před 1 rokem
    Spotřeba biopotravin v ČR by měla do roku 2027 stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin a nápojů. Plánuje to ministerstvo zemědělství v akčním plánu rozvoje ekologického zemědělství, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informovalo ministerstvo. Podle posledního plánu se mělo tří procent dosáhnout již v roce 2016, což se však nepodařilo. Následně se mělo uvedené hodnoty podle plánu dosáhnout do roku 2020. Podle posledních údajů však činila spotřeba biopotravin předloni pouze 1,52 procenta celkové spotřeby potravin a nápojů.
     Komentáře
  • Vitalia

    Trh s biopotravinami v ČR vzrostl o pětinu, průměrný Čech za ně ročně utratí 492 korun

    Před 1 rokem
    Zatímco v Evropě došlo k meziročnímu nárůstu prodejů biopotravin o 8 %, domácí spotřeba biopotravin za rok 2019 činila 5,26 miliardy Kč a vzrostla oproti předchozímu roku o 19 %.
     Komentáře
  • České noviny

    MZe: Spotřeba biopotravin předloni stoupla o 19 pct, růst zpomalil

    Před 1 rokem
    Spotřeba biopotravin českými domácnostmi předloni meziročně vzrostla o 19 procent, koupily si jich za 5,26 miliardy korun. Dnes to v tiskové zprávě uvedlo ministerstvo zemědělství. Zpomalil tak nárůst ze dvou předchozích let, kdy vždy překonal 30 procent. Průměrná spotřeba na obyvatele vzrostla o 76 Kč na 492 Kč. Loňské údaje stát zveřejní za rok.
     Komentáře
  • Ekonews

    Spotřeba biopotravin v Česku roste, bio zemědělců ale přibývá pomalu

    Před 1 rokem
    Podle plánů Evropské unie by do roku 2030 mělo být alespoň dvacet pět procent veškeré zemědělské půdy v režimu ekologického zemědělství.Ke konci loňského roku to bylo pouze necelých šestnáct procent.
     Komentáře
  • Fit s rozumem

    Jak se liší biopotraviny od těch běžných

    Před 1 rokem
    Zkratka bio se poslední dobou objevuje snad na každém rohu a je neustále skloňována v médiích. Co přesně ale tato tři písmena znamenají? Jaké potraviny si vlastně vkládáte do košíku, když sáhnete v obchodě po obalu se zeleným biolistem nebo biozebrou?
     Komentáře
  • Ekolist

    Chuť Francouzů na biopotraviny stoupá, kupují je i chudší rodiny

    Před 2 roky
    Popularita biopotravin ve Francii roste už několik let a tento trend nestavila ani epidemie covidu-19. Potraviny vypěstované s ohledem na životní prostředí v loňském roce začalo nakupovat o 15 procent více zákazníků, stále častěji je také vyhledávají střední a nižší příjmové skupiny. Vyplývá to z průzkumu Agence Bio, což je francouzská organizace zaměřená na rozvoj a podporu ekologického zemědělství.
     Komentáře
  • Vitalia

    Ptáčci na sáčcích s moukou jsou symbol, říká výrobce biopotravin. Probio by se raději obešlo bez obalů

    Před 2 roky
    Firmu zaměřenou na biopotraviny založili již téměř před třiceti lety dva muži s titulem Ing. – Martin Hutař a Karel Matěj – s cílem vytvořit malou společnost, která by je uživila v horách. Jak říkají, trochu se jim to vymklo z rukou.
     Komentáře
  • CzechSight

    Segment biopotravin pandemie neohrozila, Češi více nakupují bezobalově online

    Před 2 roky
    Dle údajů Ministerstva životního prostředí stoupá v Česku dlouhodobě podíl ekologické zemědělské výroby. V tuzemsku se ale stejně od roku 2001 zdesetinásobilo množství výrobců biopotravin, které pocházejí z ekologického zemědělství.
     Komentáře
  • Ekolist

    Pomohou mořské řasy nastartovat Austrálii nové průmyslové odvětví?

    Před 2 roky
    Mořské řasy možná budou superpotravinou budoucnosti a novým vývozním artiklem Austrálie. Alespoň v to doufají vědci, kteří v rámci Flinders University založili Centrum rozvoje mořských bioproduktů. Pěstování mikrořas vidí jako odpověď na rostoucí poptávku spotřebitelů po zdravější, udržitelnější a etičtější alternativě proteinů získávaných z masa. O studii informuje server EurekAlert.
     Komentáře
  • Obnovitelně

    Bio kapr na štědrovečerním stole? Sehnat lze, ale dá to práci

    Před 2 roky
    Zvykli jsme si, že si běžně pochutnáme na bio hovězím, bio mléku nebo bio mrkvi. Ale bio kapr? I ten se dá sehnat, i když to je mnohem těžší než v případě masa nebo zeleniny. Podle statistiky ministerstva zemědělství existuje jen několik ekologických farmářů, kteří mají rovněž eko-rybník. A navíc ne všichni v něm chovají bio kapry.
     Komentáře
  • Roklen24

    Budoucnost díky českým startupům. Bezchybné výrobky i více biopotravin

    Před 2 roky
    Startupová scéna je dynamickou složkou české ekonomiky a vznikající projekty nepřestávají překvapovat svou schopností přicházet s inovativními nápady. Jednou z přehlídek těch nejzajímavějších českých startupů byla i soutěž CzechInvest Startup Challenge, která se konala 3. prosince.
     Komentáře
  • České noviny

    Průzkum: Téměř 70 procent lidí nezajímá téma lokálních potravin

    Před 2 roky
    O téma lokálních potravin se spíše či vůbec nezajímá 69 procent lidí v Česku. U biopotravin se to týká 76 procent dotázaných, o pět procentních bodů více než v roce 2017. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který dnes prezentovala analytička Radka Hanzlová na konferenci Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat. Průzkumu se v srpnu zúčastnila zhruba tisícovka lidí.
     Komentáře
  • Novinky

    Výběrem kvalitních biopotravin z ekofarem prospějete své rodině a podpoříte lokální producenty

    Před 2 roky
    Zájem o biopotraviny v Česku neustále stoupá. Jak ukazují průzkumy, lidé u nich oceňují vysokou kvalitu, šetrnost k životnímu prostředí i prokazatelný původ. Koupit si cokoliv dobrého a k tomu podpořit lokální producenty je věc, která má nejen v této těžké době skutečně smysl.
     Komentáře
  • Novinky

    Proč je dobré, aby se biopotraviny staly nedílnou součástí našich jídelníčků

    Před 2 roky
    Přestože jsou i u nás biopotraviny stále populárnější, mnozí lidé se jim brání. Někdy za tím stojí stále nedostatek informací, horší dostupnost, ale i vyšší cena, což už dnes nemusí být ale pravidlem. Zařazením těchto potravin do svých jídelníčků přitom můžeme udělat mnohé i pro naši přírodu. V obchodech je naleznete s logem biozebra či biolist.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Červená barva masa je umělá, zkuste lokální prodej, říká letošní šampion biopotravin

    Před 2 roky
    Robert Zelený provozuje u Žďáru nad Sázavou farmu Mitrovský dvůr, která se specializuje hlavně na masné výrobky v biokvalitě.
     Komentáře
  • Deník

    Nejlepší českou biopotravinou je sušené maso z Mitrovského dvora na Žďársku

    Před 2 roky
    První cena v celorepublikové soutěži Česká biopotravina putuje letos na Vysočinu. Mitrovský dvůr ze Žďárska zabodoval se svým sušeným hovězím masem. „Sušené maso vyrábíme přibližně pět let, kdy jsme pořídili speciální udírnu, která nám umožňuje sušení studeným kouřem. Jako bio výrobek jsme tento produkt certifikovali letos,“ nechala se slyšet spolumajitelka firmy Jana Kalná.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Biopotravinou roku je sušené hovězí z farmy Mitrovský dvůr

    Před 2 roky
    Českou biopotravinou roku je sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr. Tento výrobek vyhrál i kategorii biopotravin živočišného původu. Do soutěže bylo podle organizátorů letos přihlášeno 77 zájemců, loni soutěžilo 142 produktů.
     Komentáře
  • Ekolist

    Biopotravinou roku je sušené hovězí z farmy Mitrovský dvůr

    Před 2 roky
    Českou biopotravinou roku je sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr. Tento výrobek vyhrál i kategorii biopotravin živočišného původu. Do soutěže bylo podle organizátorů letos přihlášeno 77 zájemců, loni soutěžilo 142 produktů. Vítěze vybírala odborná porota. Výsledky oznámili organizátoři soutěže na tiskové konferenci v Praze.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Krávu porazit, maso vysušit. A je z toho biopotravina roku 2020

    Před 2 roky
    Září je už pošestnácté Měsícem biopotravin. Zahájilo ho vyhlášení České biopotraviny roku 2020. Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství opakovaně vyhlásilo ministerstvo zemědělství.
     Komentáře
Reklama