Zavřít
Etiketa

Etiketa

Nejnovější články na Seznamu na téma Etiketa
  • iGlanc

    Úskalí etikety prosincových večírků: Hranice trapnosti se nejčastěji nachází mezi druhou a třetí sklenkou

    Před 1 dnem
    Prosinec je měsíc, kdy se diář plní rychleji než skleničky při přípitku. Sociologové by řekli, že jde o období zvýšené interakce, psychologové by nejspíš dodali, že i zvýšeného rizika trapasů. A etiketa? Podle ní poslední měsíc roku prověřuje, jak umíme zachovat dekorum.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jaké spropitné dát v restauraci: S „dýškem“ se všude počítá, v Americe je i 18 %, říká Ladislav Špaček, expert na etiketu

    Před 8 dny
    Přemýšlíte vždy v restauraci při placení, kolik dát číšníkovi spropitné? Samozřejmě záleží na tom, jak jste spokojeni, slušnost a etiketa ovšem velí, aspoň nějaké procento obsluze nechat. Na to, kolik by to ideálně mělo být, jsme se zeptali odborníka na slovo vzatého, Ladislava Špačka.
     Komentáře
  • Extra

    Turek se oblékal jako mafián, tvrdí odbornice na etiketu. Eliška Hašková-Coolidge si nebrala servítky

    Před 9 dny
    Filip Turek na nedávném předávání státních vyznamenání na Pražském hradě zaujal svým doprovodem. Ten netvořil nikdo jiný než odbornice na etiketu a někdejší členka personálu Bílého domu Eliška Hašková-Coolidge (84). Ta nyní pro eXtra.cz popsala, proč se stala doprovodem kontroverzního politika a jaké změny v etiketě mu poradila.
     Komentáře
  • Prostějovský deník

    Panství na Běláku dbá na etiketu. Zdravící cedule vzbudily rozruch

    Před 14 dny
    Populární výletiště Bělecký Mlýn na Prostějovsku podle Gutha Jarkovského. Majitel výletiště, známý milionář Richard Benýšek nechal u lesních cest instalovat originální cedule. Ty nabádají návštěvníky k dodržování etikety slušného chování.
     Komentáře
  • Proženy

    Největší hříšníci ze Slavíka: Tohle na červený koberec nepatří! Módní trapasy i prohřešky

    Před 14 dny
    Už dnes večer odstartuje jedna z nejsledovanějších kulturních událostí roku. Forum Karlín se zahalí do slavnostní atmosféry červeného koberce, který vyžaduje respekt k módní etiketě. A neměl by ji porušit ani ten nejkreativnější umělec! Přitom se to na vyhlašování výsledků ankety Český slavík už mnohokrát stalo.
     Komentáře
  • Novinky

    Přibalit si na palubu náhradní oblečení se může hodit nejen na dlouhých letech

    Před 17 dny
    Příruční zavazadlo by rozhodně mělo obsahovat cestovní doklady, peníze nebo platební karty a léky na předpis. O jeho dalším obsahu rozhoduje podle preferencí každý cestující. Někdo jej zaplní zábavou na palubu, jiný kosmetikou a hygienickými pomůckami, aby se cítil příjemně. Odborníci na etiketu doporučují na dlouhé lety přibalit i náhradní oblečení. To se ale může hodit i při kratších letech s přestupy.
     Komentáře
  • Pochoutkový rok

    25 min

    Podcast
    Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 11. 2025

    Před 19 dny

    ·

    25 minut

    Pečení s Vojtou Vrtiškou: Posvícenské hnětýnky. Rada z etikety: Jak dojíst zbytek omáčky na talíři. Pochází anglická slanina opravdu z Anglie?
     Komentáře
  • Podcast KONSTRUKCE

    58 min

    Podcast
    Martin Trešl, ředitel Austrotherm CZ: Chceme snižovat uhlíkovou stopu a zvyšovat komfort bydlení

    Před 22 dny

    ·

    58 minut

    Společnost Austrotherm CZ patří mezi přední výrobce tepelněizolačních materiálů v České republice. Ačkoli povědomí o významu kvalitní izolace postupně roste, stále existuje velká skupina zákazníků, kteří volí levnější materiály – často zdánlivě totožné, ale s parametry, které se mohou výrazně lišit a v praxi zásadně ovlivnit funkčnost i životnost stavby.„Je to paradox. U výběru jogurtu lidé tráví spoustu času, pečlivě pročítají etikety a studují každý detail. Ale když jde o stavební materiály, které mají přímý dopad na jejich zdraví i prostředí, v němž tráví většinu života, rozhodování často končí pouze u ceny,“ říká Martin Trešl, jednatel a ředitel společnosti Austrotherm CZ.Poslechněte si celý podcast, ve kterém se dozvíte více o kvalitě izolací i aktuálních trendech v oblasti tepelněizolačních materiálů.
     Komentáře
  • Vychytávky Ládi Hrušky

    Jak přenést fotografie na dřevo? Láďa Hruška má jednoduchý návod

    Před 25 dny
    Servírujeme jednotlivé recepty a vychytávky Ládi Hrušky i nápady jeho zapálených fanoušků. Plnou nálož vychytávek, najdete na primaplus.cz
     Komentáře
  • Nespěchej

    Přední obaly potravin bývají navrženy tak, aby přilákaly kupující tím, že zdůrazní tvrzení související se zdravím

    Před 26 dny
    Možná si myslíte, že v obchodě s potravinami vybíráte samé zdravé věci, ale pokud nečtete dostatečně pozorně etikety, může vás realita krutě překvapit. Díky marketingovým taktikám vypadají zpracované produkty často výživněji, než jsou, ale vyznat se v přiložených informacích není snadné.
     Komentáře
  • Techzprávy

    KVÍZ: Společenská pravidla etikety, která jste (možná) dávno zapomněli

    Před 27 dny
    Podávat ruku první, představit se správně, držet příbor – maličkosti, které o člověku řeknou víc, než by se zdálo. Jak byste obstáli ve světě společenských pravidel vy?
     Komentáře
  • Nespěchej

    Hospodský kvíz: 8 bodů zvládnou jen ti, co čtou etikety i zadní strany

    Před 27 dny
    Patříte mezi tu skupinu osob, která čte veškeré etikety i zadní stránky produktů? Pokud ano, pak je tenhle kvíz přesně pro vás. Ostatní se u tohoto hospodského kvízu pořádně zapotí.
     Komentáře
  • ČT24

    Vyvěšení vlajky je symbolické vyjádření solidarity, říká bývalý protokolista

    Před 28 dny
    Nově zvolený předseda poslanecké sněmovny Tomio Okamura (SPD) nechal svěsit ukrajinskou vlajku na budově sněmovny. Poslanci TOP 09, ODS, STAN a Pirátů zareagovali na tento krok spontánním vyvěšením vlajky napadené země ze svých kanceláří. O tom, jakými formálními pravidly se vyvěšování vlajky řídí, hovořil ve Studiu ČT24 bývalý protokolista magistrátu hlavního města Prahy Martin Churavý. Podle něj jde o kombinaci zákona o užívání státních symbolů a nepsaných pravidel, tradic, etikety a protokolů.
     Komentáře
  • Hanácká Drbna

    Fotografie, etikety, historie. Zašlá sláva prostějovského pivovaru ožívá v nové reprezentativní publikaci

    Před 29 dny
    Známý prostějovský výtvarník a kumštýř Tomáš Vincenec vydal další knihu, tentokrát o historii prostějovského pivovaru. Unikátní a reprezentativní publikace mapující vývoj vaření piva v Prostějově obsahuje desítky fotografií, dokumentů a řadu textů. Knihu autoři představí veřejnosti zítra v podvečer v Prostějově.
     Komentáře
  • Arecenze

    Testy paštik: V hodnocení 12 výrobků má Agrofert hlavu na špalku, vítězem je překvapení z Písku

    Před 1 měsícem
    Játrová paštika kdysi patřila mezi oblíbené pochoutky u královského dvora a dnes je oblíbenou svačinkou (nejen) pro turisty.
     Komentáře
  • Novinky

    Test ponožek překvapil. U čtyř z pěti materiál neodpovídal etiketě

    Před 1 měsícem
    Místo bavlny nebo bambusových vláken byly vyrobené ze syntetického polyesteru či elastenu. Hned u čtyř z pěti testovaných párů ponožek různých výrobců složení materiálu hrubě neodpovídalo etiketě. Vyplynulo to z nedávného testu Sotex Ginetex, organizace zaměřené na správné značení textilu v Česku. Podobně vážné nedostatky potvrzují i testy a kontroly České obchodní inspekce.
     Komentáře
  • Kafe

    Tereza Ramba bez podprsenky: Co se týká etikety, zcela propadla. Muži ale jásají

    Před 1 měsícem
    Tereza Ramba si vyrazila na premiéru rodinného filmu Cukrnkandl, kde všechny přítomné doslova oslnila. Růžové saténové šaty jí velmi slušely, hlavním důvodem, proč strhávala pohledy přítomných, bylo hereččino poprsí, které její outfit velmi zdůraznil.
     Komentáře
  • Apetit

    Už nikdy se nenechte napálit! Tajemství, jak vybrat kvalitní máslo a olej, je na každé etiketě!

    Před 1 měsícem
    Otázka, zda sáhnout po másle, nebo po oleji, trápí nejednoho zákazníka všech malých obchodů, ale i supermarketů. Lidé stále více řeší nejen cenu, ale také kvalitu a zdravotní přínosy tuků, které kupují. Dobrou zprávou je, že i za dostupnou cenu lze najít kvalitní produkty, jen je třeba vědět, na co se zaměřit.
     Komentáře
  • PrahaIN

    Oblečení vyspělé středoškolačky způsobilo problém

    Před 1 měsícem
    Oblékání nejen mladých dívek ve školách je velké téma, které trápí jak učitele, tak i některé rodiče. Před několika dny jsme publikovali článek o třídních schůzkách, kde bylo ošacení hlavním tématem. Redakce v této souvislosti také hovořila se středoškolskou učitelkou, ale i Danielem Šmídem, odborníkem na etiketu.
     Komentáře
  • Dáma

    Zpomalte, napijte se a uberte sůl: Tři kroky ke klidnějšímu srdci

    Před 1 měsícem
    Moc soli, málo vody a příliš stresu, to je kombinace, která nenápadně zatěžuje naše tělo víc, než si uvědomujeme. Odborníci upozorňují, že k lepšímu zdraví srdce a cév často stačí drobné změny v každodenním režimu. Začněte u pitného režimu a naučte se číst etikety na minerálních vodách.
     Komentáře
  • WWF Česko
    naMédium

    Přestaneme párkům říkat párky? Absurdní nesmysl tlačí i čeští politici

    Před 1 měsícem
    Europarlament vyhlásil boj nejasnému a matoucímu označování jídel. Ale pozor, nejde o to, že se u nás běžně v hospodách prodává tajemství šéfkuchaře, horká láska, či katův šleh. To totiž nikoho nemate… I proto má tahle snaha obzvlášť podivnou pachuť.
     Komentáře
  • EnviWeb.cz

    Silnější etikety i využití odpadního tepla - Energy Scouts CZ ocenil chytrá řešení

    Před 1 měsícem
    Ochrana klimatu a změny v nakládání se zdroji nemusí vyžadovat high-tech řešení. Kurz Energy Scouts CZ dokazuje, že občas stačí jednoduché organizační kroky, občas pomůže chytré využití technologií. Nejdůležitější je otevřená mysl.Jak přicházet s praktickými řešeními se díky kurzu naučily přes tři
     Komentáře
  • Náš dům

    Kvalitní vs. pančovaný med: jak mezi nimi poznat rozdíl

    Před 1 měsícem
    Med je jednou z nejstarších a nejoblíbenějších přírodních pochutin. Slouží nejen jako skvělé sladidlo, ale má také blahodárné účinky na naše zdraví. To platí ale jen v případě opravdového včelího produktu. Na trhu se totiž mnohdy objevují náhražky, které s tím pravým medem nemají nic společného. V ideálním případě je odebírat med přímo od prověřených a poctivých včelařů, nebo alespoň pečlivě čtěte etiketu.
     Komentáře
  • 365 tipů

    TIP#3071: Proč nemám rád hlasovky? Tedy, hlasové zprávy všeho druhu. A jaká je etiketa?

    Před 2 měsíci
    Jsem člověk co rychle čte. A taky rychle píše. Ale co určitě nejsem, někdo kdo uvítá, když ve WhatsApp či jinde dorazí hlasová zpráva. Tedy něco namluveného. Proč to nemám rád? A proč to nemají rádi i jiní lidé? Hlasové zprávy jsou pomalé, zoufale pomalé. Totéž napsané by bylo přečtené za zlomek času, který musím věnovat poslouchání. Nejde je ani skenovat, přeskočit, prolétnout očima. V hlasovce bude spousta takových těch “ehm”, opakování, odboček. Odesílatel ušetří minutu psaní, příjemci přihraje pět minut poslechu + přepis. Musím přestat poslouchat co poslouchám, což je otravné. Většinu dne pracuju a v sluchátkách jede hudba, takže ji musí zastavit, spustit hlasovku, poslouchat, poté znovu spustit hudbu. Musím poslouchat a to není vždy možné, číst lze vždy. Ne vždy má člověk na hlavě či v uších sluchátka. Ne vždy si chci dávat k uchu telefon, navíc hlasovky běžně dorazí na počítači. A to že musím poslouchat The post TIP#3071: Proč nemám rád hlasovky? Tedy, hlasové zprávy všeho druhu. A jaká je etiketa? first appeared on @365tipu.
  • Kupi Magazín

    Elektronické cenovky a digitální účtenky mění české obchody. Kaufland u pečiva připravuje změnu

    Před 2 měsíci
    Regály v českých supermarketech se mění. Papírové cedulky ustupují elektronickým displejům, účtenky často končí jen v mobilu. Řetězce mluví o ekologii i efektivitě. Zákazníci však reagují různě.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Pouze 15 % lidí v Česku sleduje informace na etiketách, ty přitom chrání před zdravotními riziky a civilizačními nemocemi

    Před 2 měsíci
    Pouze 15 % českých spotřebitelů se důsledně zajímá o složení kupovaných potravin, stejné procento pak na etiketách sleduje také nutriční hodnoty. Vyplývá to z letošního průzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství zpracovala agentura PerfectCrowd. Informace na etiketách přitom mohou pomoci zabránit konzumaci prošlých výrobků s rizikem následné nevolnosti, alergickým reakcím a dalším zdravotním potížím.
     Komentáře
  • Techzprávy

    KVÍZ: Jak dobře znáte český trh? Poznejte výrobek podle složení

    Před 2 měsíci
    Umíte číst etikety? Víte, co se skrývá pod zkratkami E nebo jak poznat, že výrobek obsahuje víc cukru, než by měl?
     Komentáře
  • Novinky

    Stevard odmítl obsloužit pasažéra se sluchátky. Strhla se debata o slušném chování

    Před 2 měsíci
    Poslech hudby nebo sledování filmů jsou častým způsobem, jak přečkat delší lety. Sluchátka v uších se však snadno mohou stát jablkem sváru, jak ukázal jeden nedávný případ. Na sociální síti Reddit ho zveřejnil zákazník společnosti Delta Air Lines, podle nějž stevard při cestě ze Salt Lake City do Austinu odmítl obsloužit kohokoli, kdo mu nevěnoval plnou pozornost bez sluchátek.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Odstranit staré etikety? Zkuste tajné triky s olejem a alobalem!

    Před 2 měsíci
    Sezóna zavařování je v plném proudu, džemy, zavařeniny, džusy nebo saláty vypadají lépe ve sklenicích zdobených etiketami.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Zlo jménem „éčka“? Některá jsou neškodná, jiná můžou způsobit „syndrom čínské restaurace“

    Před 2 měsíci
    Potravinářské přídatné látky jsou už dlouho velkým tématem mezi lidmi. Ne všechny jsou ale škodlivé nebo umělé. Když se díváme na etikety výrobků, často tam najdeme různé zkratky, které označují přísady – třeba i ty na zvýraznění chuti. Který zvýrazňovač chuti se používá nejčastěji a kdo by si na něj měl radši dát pozor?
     Komentáře
  • Proženy

    Jak „naložit“ s lidmi z Facebooku? Zdravit na ulici nebo nezdravit, ptá se v Očima padesátky spisovatelka Bára Šťastná

    Před 2 měsíci
    Zdá se to být úplně jednoduché. Zdravíme lidi, které známe, a cizí lidi naopak nezdravíme. Jenže mezi těmito dvěma póly je překvapivě široká šedá zóna.
     Komentáře
  • skudlime.cz

    Kdo se představuje první

    Před 2 měsíci
    Dříve byla etiketa znakem dobrého vychování a vyznali se v ní zejména příslušníci vyšší třídy. Věděli, kdo zdraví jako první, kdo se představuje jako první nebo jak se správně chovat u stolu. Dnes už
     Komentáře
  • GrapesMag

    Pozvali vás přátelé a vy tápete ve společenské etiketě? Inspirujte se tipy na dárky pro hostitele

    Před 2 měsíci
    Pozvali vás na večeři, oslavu nebo setkání s přáteli a na otázku, jestli máte něco přinést, řekli, že ne. Už se vám to […]
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Kvíz: Neudělejte si v restauraci ostudu. Ověřte si, jestli znáte pravidla stolovaní a umíte se chovat u stolu

    Před 2 měsíci
    Stalo se vám někdy, že jste se dostali do společnosti a nevěděli, který příbor použít a kam s ubrouskem? Nebo jsou vám všechna tato pravidla jasná a mohli byste z fleku dělat mistra etikety? Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak ovládáte pravidla stolování a jestli se umíte chovat u stolu.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Prošlé maso z kyblíku stripsů stále není objasněno

    Před 2 měsíci
    Médii otřásá kauza prošlého kuřecího masa do oblíbených kyblíkových stripsů. K dalším informacím se nelze dopátrat. PR manažerka si vzala dovolenou a firma nereaguje.
     Komentáře
  • Radičik
    naMédium

    Žvýkáme od nepaměti aneb zdvořilost jde stranou

    Před 2 měsíci
    Žvýkačka má bohatou historii starou jako lidstvo samo. Jaký má žvýkačka vliv na zdraví? Kde je žvýkání zakázáno? A neodporuje dobrým mravům?
     Komentáře
  • Bezpečnost potravin

    Informace na etiketách chrání před zdravotními riziky i civilizačními nemocemi. Pečlivě je přesto pročítá jen 15 % spotřebitelů v Česku

    Před 2 měsíci
    Tisková zpráva – Pouze 15 procent českých spotřebitelů se důsledně zajímá o složení kupovaných potravin, stejné procento na etiketách sleduje také nutriční hodnoty. Vyplývá to z letošního průzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství zpracovala agentura PerfectCrowd. Informace na etiketách přitom mohou pomoci zabránit konzumaci prošlých výrobků s rizikem následné nevolnosti, alergickým reakcím a dalším zdravotním potížím. Požadavky […]
  • Media Guru

    Heffron prochází redesignem, mění i komunikaci

    Před 2 měsíci
    Rum Heffron představuje nový design, mění logo, etikety i svou komunikaci.
  • Pochoutkový rok

    27 min

    Podcast
    Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 9. 2025

    Před 2 měsíci

    ·

    27 minut

    Soutěžní recept: Rychlé koláčky od Evy Rubešové jsou skvělou alternativou těch svatebních. Rada z etikety: 4 tabu, která neprobírat u stolu. Paštice Májka je skoro 60 let.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Co jedla kněžna Ludmila? Kaše z hrachu nebo chleba solený popelem zapíjela vodou a možná i vínem z vlastních vinic

    Před 2 měsíci
    Ženy, které se tak trochu pletly do politiky, to v dávných dobách neměly lehké. A to byl případ i kněžny Ludmily, babičky svatého Václava. Tato ambiciózní dáma mj. přispěla k rozvoji křesťanství a také vinařství u nás.
     Komentáře
  • Pochoutkový rok

    26 min

    Podcast
    Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 9. 2025

    Před 2 měsíci

    ·

    26 minut

    Soutěžní recept: Maminčin jablečný štrúdl od Lukáše Pařízka. Rada z etikety: Jak na pistáciové oříšky. Zajímavosti o pastiňáku.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Pravda o dávkování pracích prostředků: Není vždy nutné dodržet pokyny na etiketě do puntíku

    Před 3 měsíci
    Kolik prostředku opravdu potřebujeme do pračky? Doporučené dávky výrobců vyvolávají debaty. Někteří lidé je považují za přehnané, jiní varují před šetřením, které se nevyplácí. Jaká je realita v českých domácnostech a co na to odborníci?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    „Přišla se na rande zadarmo najíst, pak si mě zablokovala.“ Podle experta na etiketu je v právu, ale není to černobílé

    Před 3 měsíci
    Pozvala se na rande, přišla pozdě a objednala si to nejdražší z nabídky. Poté se už neozvala. Kdo má v takové situaci platit? A jaká pravidla etikety dnes vlastně platí při placení na prvním setkání?
     Komentáře
  • Pochoutkový rok

    27 min

    Podcast
    Poslechněte si: Pochoutkový rok 31. 8. 2025

    Před 3 měsíci

    ·

    27 minut

    Soutěžní recept: Točence od Vlasty Kotrbové. Rada z etikety: Co s rukama u stolu. Historie pokladen.
     Komentáře
  • bestdrink.cz

    Rumový adventní kalendář 2025 – Rum Mocha Edition | BESTDRINK

    Před 3 měsíci
    ✅ Objevte nový rumový adventní kalendář 2025 – 24 Days of Rum Mocha Edition. ✅ 24 miniatur rumů z celého světa, degustační sklenky a poznámkové sešity ✅
     Komentáře
  • Svět Ženy

    Kvíz: Brzy začíná škola. Je načase si osvěžit pravidla etikety. Jak byste v ní obstáli?

    Před 3 měsíci
    Dodržování společenských pravidel není jen prázdným formálním gestem. V mnoha situacích nám usnadňuje každodenní život a napomáhá tomu, abychom dokázali lépe vycházet s ostatními, ať už jde o osobní vztahy, pracovní prostředí, nebo velké společenské akce. Etiketa nám poskytuje rámec, podle něhož se orientujeme v chování a díky kterému se ve společnosti cítíme sebevědoměji a jistěji. Kdo pravidla etikety ovládá, působí kultivovaně a snadněji si získává respekt i důvěru svého okolí. Jak jste na tom vy?
     Komentáře
  • i60

    Netiketa - co to je?

    Před 3 měsíci
    Netiketa je etiketa pro internet. A proč bychom něco takového potřebovali? No, protože chat, diskuzní fórum a sociální sítě slouží ke komunikaci mezi lidmi, a tady se nějaká ta pravidla logicky hodí.
     Komentáře
  • Extra v terénu

    Trudná zpověď Martina Hranáče: Práce číšníka ho dohnala k závislosti na pití

    Před 3 měsíci
    Martin Hranáč (43) konečně zužitkoval svou práci číšníka. Nově se objeví v další řadě pořadu Hell´s kitchen, kde bude pobíhat po place a starat se o hosty, přesně jak je zvyklý. V rozhovoru pro eXtra.cz se rozpovídal o svých dojmech z natáčení a zároveň promluvil o své kariéře v gastronomii, která ho dohnala k alkoholu.
     Komentáře
  • České noviny

    Špaček: Odhalené celebrity na společenských akcích jsou někdy jen zoufalé

    Před 3 měsíci
    Brno - Celebrity, které se v posledních letech čím dál více odhalují na významných společenských akcích, odborníka na etiketu Ladislava Špačka nijak nepohoršují. Podle něj je za jejich oblékáním pouze snaha se zviditelnit a někdy je to jen projev zoufalství. A také test toho, kde jsou hranice, co ještě veřejnost přijme, řekl dnes při přednášce na brněnských veletrzích módy Styl a Kabo.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Hudba, focení, nahota či děti: Koučka moderní etikety popisuje nejčastější faux pas u vody

    Před 3 měsíci
    Zatímco jedni hledají na pláži relaxaci, druzí se chtějí bavit. Vlevo se hádá rodina, vpravo odhazuje mladík plechovku od piva a naproti vám háže na osušku písek cizí dítě. Taková je běžná realita na plážích nejen u moře. Kde je ale hranice dobrého chování na dovolené a jaká pravidla etikety platí i na pláži? Zeptali jsme se koučky moderní komunikace a etikety Denisy Roth.
     Komentáře
  • Prima Ženy

    Češi neumějí jíst příborem. Pohlreichovi ale při stolování vadí jiný zlozvyk. Elektronika

    Před 3 měsíci
    Přestože stravování patří ke každodenní rutině, ukazuje se, že mnoho Čechů neumí stolovat. Jak správně jíst v restauraci, doporučuje gastronom Zdeněk Pohlreich nebo expert na etiketu Daniel Šmíd. Nejdůležitější tipy najdete v článku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Šnečí ocásky na cibulce, smažený tvaroh z raků, zadělávaní drozdi v županu i smažené žáby aneb Podivná jídla 19. století

    Před 3 měsíci
    Přelom 18. a 19. století v českých zemích se nese ve znamení národního obrození, posilování významu českého jazyka a české historie. I obrozenci byli jen lidé a museli jíst. Jejich jídelníček, obzvlášť ten postní, by se nám možná dneska moc nelíbil a ochránci přírody by jen nevěřícně zírali.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kleopatřin jídelníček od čočky po jehněčí: Co se jedlo v Ptolemaiovském Egyptě a co si dopřávala královna

    Před 3 měsíci
    Kleopatra VII. Filopatór, poslední vládnoucí faraonka starověkého Egypta, je opředena legendami o své kráse, inteligenci a politickém vlivu. Její vztah k jídlu a kulinářství bývá často přehlížen, přestože strava hrála v jejím životě zásadní roli. Co vlastně Kleopatra jedla? Co měla ráda a co odmítala? A jak vypadal jídelníček v jejím království?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak se žilo zemědělcům za první republiky? Hlady netrpěli, ale museli se spokojit s tím, co jim rostlo na poli a běhalo po dvoře

    Před 3 měsíci
    Československo za první republiky patřilo k předním evropským průmyslovým státům, přesto překypovalo množstvím orné a velice úrodné půdy. Zemědělci tvořili důležitou součást společnosti, protože se starali o její výživu. Jejich soběstačnost v jídle byla vykoupena nikdy nekončící dřinou u menších rolníků a nutností neustále investovat do zemědělského nářadí, techniky i lidské síly u bohatých sedláků.
     Komentáře
  • iGlanc

    VIDEOROZHOVOR: Etiketa není pro snoby. Dotyk není tabu, pozorování dovoleno a kdy muž vchází první?

    Před 3 měsíci
    Etiketa není o šlechtickém držení příboru a už vůbec není jen pro bohaté. „Není svazující. Mění se s dobou, prostředím i společností, ve které se právě nacházíte,“ říká lektorka etikety Iva Pluháčková.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Dělnické rodiny před sto lety: Za mzdu 180 korun měsíčně se moc nepořídilo, kilogram masa stál 16 korun, sádla 18 Kč a pivo 3 Kč

    Před 3 měsíci
    Na první republiku se často díváme s nostalgií. Dělníci v továrnách a jejich rodiny ale většinou neměli na růžích ustláno. Absence vzdělání a kvalifikace jim přinášela jen malé mzdy. Co si za ně mnohdy početné rodiny mohly koupit?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    „Přišla pozdě, objednala si luxusní večeři a pak si mě zablokovala.“ Kdo má v této situaci platit na prvním rande?

    Před 3 měsíci
    Pozvala se na rande, přišla pozdě a objednala si to nejdražší z nabídky. Poté se už neozvala. Kdo má v takové situaci platit? A jaká pravidla etikety dnes vlastně platí při placení na prvním setkání?
     Komentáře
  • Lifee

    Umění večírkové konverzace: Small talk vám získá nové kontakty i příležitosti, naučte se ho i vy

    Před 3 měsíci
    Léto je plné večírků, garden party a neformálních společenských setkání, co můžou přinést nejen zábavu, ale i nové kontakty. Zvládnout small talk je dovednost, která vám může otevřít dveře k zajímavým lidem i příležitostem. Jak konverzaci nenuceně zahájit, o čem raději nemluvit a jak elegantně vybruslit z nepříjemné situace?
     Komentáře
  • Nespěchej

    Čeští sběratelé jsou unikátní. Pivní etikety jsou nejrozšířenější

    Před 4 měsíci
    Etikety z piva. Možná takovou bizarní sbírku ještě máte doma. Tak krásně se odlepovaly, když jste lahváče chladily v kýblu s vodou. Založit sbírku bylo snadné a kdo ji neměl, jako by nebyl. Často takové etikety najdete i založené ve starých knihách. Mají cenu?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jídelníček slovenské šlechty 18. století: Na stole bylo pečené sele, zvěřinové ragú, jemné máslové rohlíčky a litry vína

    Před 4 měsíci
    Termín „slovenská šlechta“ v kontextu 18. století je možná trochu nepřesný. Tato doba na Slovensku podobně jako v českých zemích byla ve znamení kulturního a národního obrození. Slovenské šlechtické rody byly většinou součástí šlechty uherské a to se odráželo i na jídelníčku.
     Komentáře
Reklama