Zavřít
Houbaření

Houbaření

Nejnovější články na Seznamu na téma Houbaření
  • iGlanc

    Tajemství hub pro houbařské nadšence: Muchomůrku červenou proslavili šamani a nejkrásnější houba svítí

    Před 19 hodinami
    Na houby se chodí nejčastěji ve dvou či ve třech. Připravili jsme pro vás gastronomický slovník, tentokrát věnovaný výhradně houbařským nadšencům. To abyste se měli o čem bavit cestou z lesa.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Rostou jedovaté houby, mohou přivodit smrt. Jak si je nesplést s jedlými, radí odborník

    Před 3 dny
    Houby rostou, i když teplé počasí bez deště jim zdánlivě nepřeje. Jde o to vědět, kam jít. Pak je to stále na nůši. Ovšem rostou také druhy, jejichž konzumace je velmi nebezpečná. Hrozí otrava, minimálně pak žaludeční problémy. Jak se nesplést a z lesa odnést opravdu jen jedlé druhy, nám prozradil houbař Štěpán Vondráček.
     Komentáře
  • Havlíčkobrodský deník

    Najít plné koše václavek? Letos je na Vysočině spíš náhoda

    Před 3 dny
    /SPECIÁLNÍ RECEPT/ Už rostou? V polovině září se vydávají do lesů houbaři gurmáni. Pátrají po jedné konkrétní houbě. Václavky se hodí do gulášů i houbových aspiků. Pro dřevo nebezpečný parazit, pro houbaře pochoutka. Rostou až do konce října, někde se objeví i v zimě. Letos jsou ale plné koše václavek spíš zbožné přání. Sucho houbám nepřeje.
     Komentáře
  • Receptovník

    Aroma a chuť hub nejlépe vyniknou při vhodně zvoleném koření

    Před 4 dny
    Houbařská sezóna je v plném proudu. Gumovky, košík s nožíkem a jde se do lesa, to je plán, který má mnoho Čechů pro zářijové dny, protože v létě se houbám příliš nedařilo vlivem výkyvů teplot a enormního sucha. Jenže najít lesní plody je jedna věc a styl úpravy druhá. Ne vždy platí, že krásně vypadající houby budou také dobře chutnat, protože leckdo je prostě neumí připravovat.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Houby divoké i medicínské: Jedny prospějí hubnutí, druhé glykémii

    Před 4 dny
    Češi jsou odjakživa národem houbařů. Sbírání hub se u nás setkává s dlouholetou tradicí a v posledních letech se stává i národním sportem, kdy se na sociálních sítích předháníme, kdo nasbíral hub více. Na celém světě existuje více než dva tisíce druhů jedlých hub. Právě teď začíná jejich sezona, pojďte se s námi tedy podívat na jejich prospěšnost.
     Komentáře
  • Adbz

    Nejlepší denní doba pro sběr hub: Za úsvitu jsou lépe vidět

    Před 4 dny
    Zjistěte, kdy je nejlepší čas vyrazit do lesa na houby, abyste měli zaručený úspěch. Důležitou roli hraje denní doba, kdy se na průzkum svých oblíbeným míst vypravíte.
     Komentáře
  • Adbz

    Místa, na nichž každý houbař najde, pro co přišel: Lišky rostou pod borovicemi, ve slunný den se vyplatí hledat stín

    Před 5 dny
    Pokud patříte mezi nadšené houbaře, pak byste měli znát tyto osvědčené rady, kde ideálně hledat, abyste domů odešli s plným košíkem čerstvých a voňavých hub.
     Komentáře
  • Receptovník

    Při sběru hub je zásadní dbát na bezpečnost

    Před 6 dny
    Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem houbařů. Je to v naší zemi vskutku oblíbená aktivita. Bohužel i ta má ale svoje úskalí a nevinný sběr může skončit až otravou. Jakými zásadami se při sběru hub řídit a jaké naopak vůbec nebrat v potaz? Popřípadě jak se při podezření na otravu zachovat? To a ještě více se dozvíte v dnešním článku.
     Komentáře
  • Zdravě

    Nepříjemnosti, které k houbám patří: otravy z hub. Jaký je správný postup?

    Před 7 dny
    Houbaření je pro mnoho z nás oblíbenou aktivitou, kterou lze provozovat zejména teď, během podzimu a brzy na jaře. Česká republika se může pochlubit bohatou tradicí sběru hub a je známá pro své rozmanité druhy jedlých, ale bohužel i nejedlých či jedovatých hub. Proto se jedná o aktivitu, která vyžaduje zvláštní opatrnost, protože některé druhy hub mohou způsobit vážné zdravotní problémy, včetně otravy.
     Komentáře
  • Žďárský deník

    Na Václava bez václavek: na muchomůrky by se ale dalo jít na Žďársku s kosou

    Před 7 dny
    Milovníci václavkového guláše si budou muset nechat zajít chuť. Pokud si oblíbené podzimní houby nenasbírali před týdnem, guláš nebude. Václavky už totiž mají své nejlepší období za sebou. „V lesích už jsou jen staré houby, a ty už nejsou dobré,“ souhlasí Pavel Malý z Novoměstska.
     Komentáře
  • Gardening

    Lišky dodají jídlu specifickou chuť, díky zamrazení si je můžeme užít po celou zimu

    Před 8 dny
    Žluté houby s názvem lišky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů hub. I malé množství přidané do pokrmu mu dodá zvláštní charakter. Bohužel jsou k dispozici jen krátkou dobu, a tak milovníci hledají různé způsoby, jak je uchovat. Nejlepším způsobem je zmrazení. To však má určitá pravidla, aby nezhořkly a nezgumovatěly.
     Komentáře
  • Adbz

    Červi z hub vylezou sami: Pomůže namočit je ve vodě se solí

    Před 8 dny
    Ač je sbírání hub krásnou a relaxační činností, při jejich čištění je velmi často uvnitř červ. Zbavte se jich jednoduše pomocí solného roztoku.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Ušetřete si cestu do lesa, lesní hřiby můžete mít i na vlastní zahradě, stačí správně zasít

    Před 8 dny
    Sběr hub na vlastní zahradě není nereálný. Pokud dodržíte několik důležitých zákonitostí, porostou vám doslova jako po dešti.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jak připravit houby jako profesionál: Už vám nikdy nezhnědnou a budou tak akorát propečené

    Před 10 dny
    Připravit houby na pánvi nemůže být nijak náročné. To si možná spousta z vás říkala, než jste to poprvé vyzkoušeli. Pokazit se dá i takto jednoduchý proces. Naštěstí ale existuje mnoho triků, které vám pomohou houby zpracovat ve stylu světových šéfkuchařů.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Rostou hřiby i další houby. Jak jít na jistotu, radí odborník

    Před 10 dny
    Houby rostou, někde jsou to opravdové žně. I když počasí v posledním týdnu růstu nepřálo, stále se dají „vychytat“ parádní místa. Většina houbařů vám je logicky neprozradí. Podle odborníka to ale není potřeba, protože správný les i lokalitu poznáte sami. Nejsou tom žádná kouzla, hůlku Harryho Pottera nepotřebujete.
     Komentáře
  • Adbz

    Minutové čištění hub bez nože: Mouka je zbaví veškerých nečistot

    Před 10 dny
    Každý milovník žampionů by měl znát tento geniální trik a nůž nahradit moukou. Takto je snadno a rychle zbavíte všech nečistot a připravíte k dalšímu zpracování.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Do lesa už nemusíte, houby si můžete vypěstovat i na vlastní zahradě

    Před 10 dny
    Pokud milujete pokrmy z hub, ale neradi je hledáte, nevěšte hlavu. Roste-li u vás v zahradě alespoň pár stromů, můžete si hříbky sami vypěstovat.
     Komentáře
  • Receptovník

    Sušení hub v troubě je jednoduchý proces

    Před 11 dny
    Houbařská sezona opět pokračuje a nyní můžete narazit na kousky, které zatím nerostly. Sbírání hub je v Česku velmi oblíbenou záležitostí. Velmi často můžete narazit na snímky s nejrůznějšími úlovky napříč sociálními sítěmi, kdo našel více hub nebo jak velké kdo objevil. Sbírání hub je skvělým odpočinkem a pobyt v přírodě, konkrétně v lese, dokáže člověka pozitivně nabít a pročistí mu také hlavu. Většinou si ale doneseme domů tolik hub, že je nestačíme ihned zpracovat. Proto je důležité vědět, jak je správně usušit. Zajímavým tipem je sušení hub v troubě. V čem spočívá princip sušení hub v troubě?
     Komentáře
  • Topi Pigula
    naSeznam Médium

    Jak probíhá otrava václavkami? Toto je osobní zkušenost

    Před 11 dny
    Podzim charakterizuje prudký růst václavek. Jenže při jejich přípravě je nutné být opatrný. Takhle probíhala jedna konkrétní otrava.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Nakrájím na kousky a pověsím na provázek. Houby tak uschnou mnohem rychleji

    Před 11 dny
    Nasbírané hřiby lze nasušit – a to velmi jednoduchým způsobem. Stačí si k ruce vzít jen provázek a zavěsit je na dobře větrané místo.
     Komentáře
  • Příroda

    Čtyři tipy na zajímavé čtení o houbách

    Před 12 dny
    Houbařská sezóna vrcholí. Možná jste i vy zatoužili dozvědět se něco nového o fascinujícím světě hub. Možná chcete s houbami seznámit vaše děti. Možná chcete začít houbařit. Možná potřebujete opravdu obsáhlý atlas hub, kde nebudou jen základní druhy. Tipy jsou určeny právě vám.
     Komentáře
  • Feminela

    Na sběr hub se vyplatí vyrazit v chladnějších dnech. Budou méně červivé

    Před 12 dny
    Houbařská sezóna je již v plném proudu, proto je důležité znát správný čas sběru. Houby můžete použít na přípravu chutné polévky nebo je usušit a uložit například do vánoční zelňačky.
     Komentáře
  • TN

    Žena se na Plzeňsku ztratila při houbaření. Hledali ji policisté, hasiči i drony

    Před 13 dny
    Šťastný konec mělo pátrání po ztracené 73leté houbařce na Plzeňsku. Ta se v pondělí ráno vydala s manželem na houby. V jednu chvíli se mu ztratila z dohledu. Ženu nalezla až přivolaná policejní hlídka.
     Komentáře
  • Apetit

    Glosa Anny Grosmanové: Na to, jak Češi houbaří, tady chybí kuchař, který by se houbám pořádně věnoval

    Před 13 dny
    Češi jsou národem houbařů, ale když už se v restauraci nějaké houby objeví, jsou to hřiby, žampiony nebo hlíva. Tím to hasne. Anně Grosmanové chybí restaurace, která by nabízela širší paletu hub a jejich různé zpracování, a také ví, kde bychom se měli inspirovat.
     Komentáře
  • Adbz

    Houby nelze uchovávat v mrazáku donekonečna. Po 6 měsících se mohou stát jedovatými

    Před 13 dny
    Pokud patříte mezi vášnivé houbaře, pak byste si měli dát pozor na jejich skladování. Zamražené houby byste měli zpracovat nejpozději do 6 měsíců.
     Komentáře
  • Ústecký deník

    Krušné hory a houby. Koše plné křemenáčů vám vyrazí dech. Víme, kde rostou

    Před 14 dny
    Houbařský orgasmus, žně, invaze, houbařské porno. I tak hodnotí lidé snímky košů plných křemenáčů a kozáků. Milan Krejsa s přítelkyní Alenou Šolcovou je našli v minulých dnech na Cínovci v Krušných horách.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Houby rostou, najdete i ryzce. Houbaři prozradili, kam na ně vyrazit a jak je zpracovat

    Před 14 dny
    Podzim je pro houbaře jako stvořený. Momentálně rostou ve velkém různé druhy hub. Třeba ryzce. Sbíráte je? Pokud ne, děláte velkou chybu. Zkušení houbaři na tyhle houby nedají kvůli ojedinělé chuti dopustit. Nabízíme několik receptů a garantujeme, že se budete olizovat až za ušima.
     Komentáře
  • Adbz

    Nejrychlejší způsob sušení hub: Stačí 30 minut v mikrovlnce

    Před 14 dny
    Sušení hub představuje nejšetrnější způsob jejich zpracování. Nemusíte kupovat sušičku, bohatě si vystačíte s mikrovlnkou, případně normální troubou.
     Komentáře
  • Receptovník

    Houby lze zpracovat na mnoho způsobů i uchovat na zimu

    Před 15 dny
    V září teprve začíná ta pravá houbařská sezóna. S deštěm a vlhkem přibývá i hub. Je to ideální doba pro pokračování v dlouholeté tradici. Houbám vyhovují slunná, ale vlhká místa. Některé houby rostou dobře v blízkosti určitých stromů, například klouzky najdeme pod borovicí. Plodnice dorostou do požadované velikosti za dva až deset dní.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Křemenáč krvavý: Krásná houba, která jen tak nečerviví

    Před 15 dny
    Křemenáče jsou bezesporu nádherné houby, se kterými je radost se setkat. Nejčastěji se na okrajích různých lesů a remízků vyskytuje křemenáč osikový, případně křemenáč březový. Setkat se ovšem lze také s křemenáčem krvavým, který má specifickou barvu připomínající onu nejznámější lidskou tělní tekutinu. My se právě na tuto houbu zaměříme podrobněji, jelikož jsme měli tu čest se s ní v lese potkat.
     Komentáře
  • Náš dům

    Jak reagovat při otravě houbami, návštěva lékaře bývá nezbytná

    Před 15 dny
    S příchodem podzimních dní nastává čas, kdy mnozí popustí uzdu své houbařské vášně. Proutěné košíky se nezadržitelně vrchovatě plní houbami, které houbaři sesbírají v lese do svých košíků omylem. Otrava z hub může skončit i tragicky. Vždy je dobré vědět, co dělat, pokud se s takovou zkušeností nečekaně setkáte.
     Komentáře
  • Za Plzní

    Kvíz: Ukažte, jaký jste houbař nebo mykolog, a poznejte naše houby

    Před 15 dny
    Počkali jsme si, ale dočkali jsme se. Houbařská sezóna je tu. Prozrazují to nejen vyfocené úlovky na sociálních sítích, ale též auta zaparkovaná snad všude na okrajích lesů. Šumava i Brdy jsou teď plné hub i houbařů. První zásadou houbaře je pak poznat druh houby, který sbírá. Jak jste na tom se znalostmi hub vy?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak na sušení hub. Přehledná pravidla pro všechny

    Před 16 dny
    V lese aktuálně roste spousta hub. Sezóna je na vrcholu a rozhodně se vyplatí uchovat úrodu na zimu, kdy houby pochopitelně k dispozici nebudou. Jedním z nečastějších způsobů uchování hub je nepochybně sušení. Nejde totiž o žádný složitý proces a sušené houby vydrží velmi dlouhou dobu. Použít se pak dají jak třeba pod maso, tak do polévky, případně na omáčku. Fantazii se meze nekladou. Sušení hub má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jen tak totiž dokážete houby usušit tak, aby byly maximálně použitelné.
     Komentáře
  • Deník

    Co skrývají houbové čarokruhy? Portály k cizím světům, divoženky i vědecká fakta

    Před 16 dny
    V Anglii se označují jako "fairy rings" (vílí prsteny), ve Francii "ronds de sorcières," (kruhy čarodějnic) a třeba ve Švédsku "älvringar" (vílí kruhy). V Česku se jim nejčastěji říká houbové čarokruhy. Každý název odráží místní mýty a pověry, které se v dané části světa k těmto zvláštním shlukům hub v minulosti vytvářely. Pravdou ovšem je, že vznik houbových čarokruhů má své vědecké vysvětlení. Přesto tento fascinující přírodní jev v podobě kruhových formací hub vyskytujících se v lesích či na loukách i v současnosti dál působí na lidskou představivost.
     Komentáře
  • Receptovník

    Mrazení uchová houby stejně dobře jako oblíbené sušení

    Před 17 dny
    Houbová sezóna je tu a plné košíky těší všechny milovníky smaženice nebo bramboračky. Houby se konzumují čerstvé, ale mohou se také sušit, což je metoda, kterou používá většina houbařů. O poznání méně často lidé houby zamrazují, přitom se jedná o stejně efektivní způsob uchovávání těchto plodů. Oproti běžnému mínění se houby mohou mrazit, při správném postupu neztratí svou jedinečnou chuť ani texturu. Jakým způsobem se houby zamrazují?
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Režisér Zdeněk Troška by mohl žít jenom z hub. Popsal, jak sbírá i prašivky

    Před 17 dny
    Režisér Zdeněk Troška patří mezi nejvášnivější houbaře českého šoubyznysu. Když je přes léto v rodné vísce v jihočeských Hošticích, v nichž natočil své legendární komedie Slunce, seno..., do lesa chodí pravidelně. Má svá místečka a nepohrdne ani prašivkami.
     Komentáře
  • TN

    Lidé si už z lesů nosí plné košíky hub. Mykoložka radí, kde a jaké druhy hledat

    Před 17 dny
    Ačkoliv houbařská sezóna vrcholí, samotný sběr hub se nyní podobá spíše loterii. Zatímco někde se lidé z lesů vrací s plnými koši, jinde vůbec nerostou. Záleží také, pro jaké houby se do lesa vydáte. Například ryzcům se totiž moc nedaří.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Houby rostou ve velkém: Houbař ukázal na místa, kde jsou opravdové žně

    Před 17 dny
    Češi jsou národem houbařů. A právě teď je ideální doba, jak si udělat zásoby klidně i na další rok. Rostou opravdu „jako houby po dešti“ přesto, že v posledních dnech spadlo sotva pár kapek. Samozřejmě jsou místa, kde je to lepší. Podle odborníka Karla Kolomazníka ale nenajít vůbec nic momentálně prakticky není možné. Kam tedy vyrazit, abyste měli plné košíky?
     Komentáře
  • Adbz

    Jak rozeznat hřib kovář od hřibu satana: Jedovatá houba má světlý klobouk a větší „síťku“ na noze

    Před 17 dny
    Rozeznat od sebe jednotlivé hřiby není jednoduché. Často se liší pouze v malých detailech, tak jako jedovatý hřib satan a velmi chutný hřib kovář.
     Komentáře
  • Refresher

    MAPA HUB: Poradíme ti, kam v Česku vyrazit pro plný košík

    Před 18 dny
    Houbová sezona je v plném proudu a my v Refresheru víme, kde rostou!
     Komentáře
  • TopRecepty

    Za sbírání hub můžete v Polsku skončit ve vězení, v Německu hrozí pokuta přes milion. Přísná pravidla mají i další evropské země

    Před 18 dny
    Houbaření je doménou Čechů. Jakmile nastane vhodné počasí, naše lesy se zaplní lidmi s košíky, kteří hledají takzvané maso chudých. V některých evropských zemích by ovšem mohl český houbař narazit. Někde je sběr regulován, jinde narazíte na zákaz sběru určitých druhů. Za jeho porušení můžete třeba v Polsku zaplatit mnohatisícové pokuty nebo skončit za mřížemi.
     Komentáře
  • Ema Reisingerová
    naSeznam Médium

    „Pane, máte v košíku smrtelně jedovatou houbu,“ řekla jsem a pán vyděšeně vysypal celý obsah košíku

    Před 18 dny
    Houbaření je oblíbená činnost Čechů, která leckdy baví dokonce i lidi, kteří houby sami nejedí. Houbaření považuji za velmi relaxační a příjemnou činnost, ale posledně mi pán s košíkem vyrazil dech. Měl v něm totiž smrtelně jedovatou muchomůrku.
     Komentáře
  • Vít Janda
    naSeznam Médium

    Houbařské žně po česku

    Před 19 dny
    Také vás plně uchvacuje krása podzimní přírody, kdy se v mechu hlubokých lesů lesknou ranní rosou pokryty jako drahokamy kloboučky čerstvě vyklubaných hříbků? A ke kterému druhu houbařů vlastně patříte? Poznáte se v tomto článku?
     Komentáře
  • Feminela

    Správný postup, jak usušit nasbírané houby v troubě

    Před 19 dny
    Houbaření je velice rozšířený koníček v České republice, a nejen zde. Jedná se o činnost, která je odpočinková, pročistí vám hlavu, naberete energii ze samotného lesa a užijete si trochu klidu.
     Komentáře
  • Příroda

    Chcete prodat či darovat čerstvě nasbírané houby? Pozor na přísné podmínky

    Před 20 dny
    Jsme houbařský národ. Nejeden z nás z lesa donese množství hub, které sám nespotřebuje. Chcete toto množství prodat či darovat? Je tomu už víc jak deset let, co se podmínky výrazně zpřísnily. Hlavní důvod je asi všem jasný. Možnost snadné záměny hub za nejedlé či přímo jedovaté houby a dodržování správných hygienických zásad. Týká se to i mražených a sušených hub.
     Komentáře
  • iGlanc

    V Česku vznikají lanýžové farmy. Manželé šli na jistotu a oslovili vědce, který podpořil jejich byznys

    Před 20 dny
    O lanýžích z českých sadů či mezí se nikdy moc nemluvilo. Vědělo se, že u nás rostou, ale protože jsou tyto houby přísně chráněné, sbíralo je tajně jen pár nadšenců, kteří o nich nikomu nevyprávěli. Nyní se situace mění.
     Komentáře
  • Feminela

    Při sběru hub je zásadní sbírat pouze známé druhy. Otravu může provázet vícero příznaků

    Před 21 dny
    Houbařská sezóna je jednou z těch, na které se těší většina Čechů. Dokonce i ti, kteří běžně houby nejedí, se najednou rozběhnou s košíkem do lesa.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Při otravě lesními houbami je důležité kontaktovat odborníka a postupovat opatrně

    Před 22 dny
    Vrchol houbařské sezóny je tady.
     Komentáře
  • České stavby

    Neuvěřitelné možnosti mykokompozitu ve stavebnictví potvrdily testy projektu Samorost

    Před 22 dny
    Nedávno jsme publikovali článek o budoucnosti houbového mycelia ve stavebnictví, kde jsme se zmínili i o začínajících českých startupech podnikajících právě v této oblasti. Zajímavý byl také článek o schopnosti houbového mycelia ochránit dřevěné konstrukce domů při požárech, což pro změnu vyvíjeli a testovali v Austrálii. A je zde hned další novinka a opět z Česka. Výzkumníci totiž potvrdili v projektu Samorost vlastnosti houbového mykokompozitu v testech na hoření, tlaku, tahu a rozlupčivosti. Výsledky jsou přitom uchvacující.
     Komentáře
  • EgoMan

    Při manipulaci se syrovými houbami je důležité dodržet správnou hygienu rukou

    Před 23 dny
    Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národ houbařů. Přeci jen je to u nás aktivita velmi oblíbená. Sbírání hub se ale řídí jistými zásadami, které je dobré dodržovat. Mezi jednu z nich bezesporu patří dodržování správné hygieny.
     Komentáře
  • Refresher

    Mapa: V Česku jsou perfektní podmínky pro růst hub

    Před 23 dny
    Teplé letní počasí posledních dní v Česku vytvořilo ideální podmínky pro výskyt hub. Unikátní mapa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazuje, v jakých částech země můžeme očekávat nejlepší lesní úlovek.
     Komentáře
  • Adbz

    Vášnivý houbař se podělil o tajemství vždy plného košíku: „Už od 5 let si zapisuju, kolik jsem toho kde a kdy nasbíral“

    Před 23 dny
    O svých úlovcích si pravidelně vede pečlivé záznamy. Díky tomu se z lesa vždy vrací s plnými košíky hub. Vyzkoušejte také tento postup a zajistěte si úspěch při houbaření.
     Komentáře
  • StyleUp

    Při sběru hub je důležité rozpoznat jedovaté druhy

    Před 24 dny
    Podzim je hlavně v České republice čas, kdy se mnoho z nás vydá do lesa nejen na pěknou procházku, ale hlavně na sběr hub. Sbírání hub je u nás velmi oblíbenou činností a žádná jiná země se nám snad nevyrovná. Sbírat byste měli jen takové houby, které bezpečně poznáte, aby vás jejich konzumace nepřivedla do problémů. Požití jedovaté houby vás může stát život I když se o tom neustále mluví, mnoho lidí každý rok jde do lesa, kde sebere houby, které nezná, a následně skončí v nemocnici s otravou. Někteří jsou v tak špatném stavu, že na otravu zemřou.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nakládané houby vám doma vydrží i měsíce. Pochutnáte si na nich k rizotu i šunkoflekům

    Před 24 dny
    Letos jsme byli na houbách už třikrát a pokaždé jsme domů přinesli dva koše plné hub. Nasušeno už máme, bramboračkou jsme přejedení, nastal proto čas na mé oblíbené nakládání a zavařování. Zavařené houby se hodí k rizotu, šunkoflekům, jsou ale vynikající i samotné. Doma jich vždy máme zásobu. A jelikož ta od loňska se už tenčí, je dobře, že si opět letos můžeme poličky doplnit. Nakládané houby s cibulí a paprikou Někdo dělá nakládané houby jen tak samotné v octovém nálevu. Já mám ale daleko raději, když ve sklenicích plave ještě nějaká další zelenina.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Hnojník obecný: Houba s ošklivým názvem překvapuje vědce. Výzkumy ukazují na možné protirakovinné účinky

    Před 24 dny
    Rod Coprinus, česky známý jako hnojník, je důležitou součástí rozmanitého světa hub, které mohou mít pozitivní účinky na lidský organismus. V následujících odstavcích se zaměříme na příznivé účinky hnojníku na lidské zdraví a ukážeme si, jak lze tuto houbu vhodně zpracovat a poté konzumovat.
     Komentáře
  • Refresher

    Velký houbařský průzkum: Kde v Česku lidé sbírají nejvíc a kam nejčastěji chodí?

    Před 24 dny
    Z průzkumu vyplynulo, že za aktivní houbaře a houbařky lze považovat jednu třetinu Čechů a Češek.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Babky způsobují rakovinu a smaženice se nesmí ohřívat: Věříte nejčastějším mýtům o houbách?

    Před 24 dny
    To, že se houby nemají sbírat do igelitek, nebo že i ty okousané od plžů a červů mohou být jedovaté, je známá věc. Některé mýty ale přetrvávají mezi lidmi dodnes. Ačkoliv je řada mykologů a předních odborníků dávno vyvrátila. Které pověry se o houbách stále říkají a zbytečně odrazují od konzumace těchto výborných pokladů lesa? A na kterých je zrnko pravdy?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Žampion ovčí je jedlý a chutný: Jak ho spolehlivě poznat od jeho nejedlých, nebo dokonce jedovatých dvojníků

    Před 24 dny
    Žampion ovčí (Agaricus arvensis) je jedlý a chutný – od jeho nejedlých, nebo dokonce jedovatých dvojníků ho lze spolehlivě poznat, když víte, jak na to. Při určování žampionů hrají klíčovou roli tři základní znaky, přičemž je nezbytné sledovat všechny tři znaky současně a pro jistotu také vždy zkontrolovat každou houbu zvlášť.
     Komentáře
  • TN

    Meteorologové tvrdí, že houby porostou. Je to blbost, kroutí hlavou mykologové

    Před 25 dny
    Mapa pravděpodobnosti růstu hub od Českého hydrometeorologického ústavu ukazuje, že lidé z lesa s prázdným košíkem neodejdou. Podle mykologů je ale situace v české přírodě zcela odlišná. Hub je pomálu a pro dobrý úlovek tak musíte do lesa dorazit mezi prvními.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Při houbaření se často zapomíná na správnou hygienu

    Před 25 dny
    Houbařská sezona je v plném proudu. Lesy jsou plné houbařů, kteří si neváhají přivstat a vyrazit s prvními slunečními paprsky jen proto, aby jim nějaké jiné ranní ptáče nevybralo jejich oblíbená místečka.
     Komentáře
Reklama