Zavřít
Houbaření

Houbaření

Nejnovější články na Seznamu na téma Houbaření
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Geneticky vylepšená houba má chuť masa

    Před 1 dnem

    ·

    25 minut

    Vědci upravili geny houby, která se řadí v Británii, USA nebo Číně řadí mezi běžně prodávané potraviny. Cílem bylo vyzkoušet ji jako udržitelnější stravu na bázi proteinů. Houba se stala stravitelnější a získala chuť masa.
     Komentáře
  • Yahoo Finance
    Zdroj v angličtině

    Hub Group, Inc. (HUBG): Teorie medvědího trendu

    Před 3 dny

    ·

    Narazili jsme na medvědí tezi o Hub Group, Inc. na Substacku Quality Value Investing od Davida J. Waldrona. V tomto článku shrneme býčí tezi na HUBG. Akcie Hub Group, Inc. se 1. prosince obchodovala za 39,43 USD. HUBG měl trailing a forward P/E 22,17 a 18,02 v uvedeném pořadí, podle Yahoo Finance. Hub Group, […]
    Chcete dostávat články z anglických zdrojů?
  • Šumavská houbička v lese

    Houby rostou i v mraze. Vyražte třeba pro hlívu nebo penízovku

    Před 5 dny
    Vydejte se se mnou na zimní Šumavu, kde i v mrazivém počasí rostou houby! Ukážu vám, že houbařská sezóna nikdy nekončí. V tomto videu se zaměřím na sběr dvou králů zimního lesa: hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) a penízovky sametonohé (Flammulina velutipes). Dozvíte se, kde tyto jedlé houby hledat, jak je spolehlivě poznat a jaké kulinářské poklady z nich můžete v kuchyni vykouzlit. Připravte se na krásné záběry zimní přírody a pořádnou dávku houbařské inspirace!
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Hericium: fascinující houba s tradicí, která přirozeně podporuje duševní vitalitu a fungování nervové soustavy

    Před 12 dny
    Hericium erinaceus, známý jako korálovec ježatý, je léčivá houba, která si získává stále větší pozornost díky svým unikátním vlastnostem. Tradiční kultury ji po staletí využívaly jako tonikum na podporu duševní svěžesti, soustředění a celkové vitality. Moderní zájem o Hericium roste zejména proto, že obsahuje bioaktivní látky, které jsou spojovány s přirozenými procesy mozku, paměti a […] Příspěvek Hericium: fascinující houba s tradicí, která přirozeně podporuje duševní vitalitu a fungování nervové soustavy pochází z Bylinkopedie.cz
  • Šumavská houbička v lese

    Tuhle zázračnou houbu nezastaví ani tuhý mráz. Rosolovku mozkovitou sbírejte i v zimě

    Před 12 dny
    Věděli jste, že i v zimě se dají najít v lese fascinující houby? Dnes vám ukážu Rosolovku mozkovitou, kterou nepřehlédnete díky její zářivě žluté barvě a rosolovitému vzhledu.
     Komentáře
  • Phys
    Zdroj v angličtině

    Houbaři ze středního Atlantiku sbírají pro jídlo, medicínu, umění i vědu 160 druhů hub

    Před 13 dny

    ·

    Stejně jako mnoho dalších sběratelů hub jsem se o sběr hub začala zajímat během pandemie COVID-19.
    Chcete dostávat články z anglických zdrojů?
  • Příbram

    Hlíva je královnou pozdních hub v lese, ale i v kuchyni

    Před 15 dny
    Ani s nástupem zimy nemusí končit vycházky do přírody za houbami. Listopad a prosinec patří hlívě ústřičné. Tato otužilá houba je stále známější nejen pro svoje kuchyňské upotřebení, ale především pro svoje léčebné vlastnosti.
     Komentáře
  • Houbička v kuchyni

    Rosolovka mozkovitá recept na léčivé želé bonbony

    Před 16 dny
    Rosolovka mozkovitá (Tremella mesenterica) je jednou z těch hub, které nepřehlédnete ani omylem. Září na mrtvém dřevě jako oranžové želé a často vypadá jako malý plamínek uprostřed zimního lesa. Vyrůstá i v době, kdy většina hub dávno zmizela – na podzim, v zimě i brzkém jaře. Je to parazit dřevokazné houby, která roste na tlejícím […]
     Komentáře
  • Chytrá Horákyně
    naMédium

    Hřibovité houby pořád rostou. Mráz ale mění jedlé houby v toxické

    Před 17 dny
    Sice ojediněle, ale v lese lze pořád narazit na hřibovité houby. Když ale projdou mrazem, nejsou zdraví prospěšné, podobně jako zkažené maso. Nepomůže je ani okrájet.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Co je to mykorhiza a proč jsou mykorhizní houby pro rostliny tak důležité

    Před 19 dny
    Mykorhiza je přirozené symbiotické soužití hub a rostlin v kořenové části. Houby a rostliny si navzájem pomáhají — houby podporují rozvoj kořenového systému, zajišťují efektivnější příjem vody a živin a zároveň stabilizují půdu. Rostliny díky ... více Příspěvek Co je to mykorhiza a proč jsou mykorhizní houby pro rostliny tak důležité pochází z Pestrá Zahrada
  • CNN Prima News

    Houby v českých lesích stále rostou. Podívejte se, kam se vyplatí vyrazit s košíkem

    Před 19 dny
    Ačkoliv je už polovina listopadu za námi, nemusí být s houbařením konec. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zveřejnili mapu, která ukazuje, odkud byste nemuseli odejít s prázdným košíkem i po konci hlavní houbařské sezóny.
     Komentáře
  • Šumavská houbička v lese

    Houbaření nezastaví ani šumavský mráz. Vyrazit můžete třeba na delikátní šťavnatky

    Před 19 dny
    Vítejte u dalšího houbařského dobrodružství, kde se zaměříme na opravdové poklady pozdního podzimu a začátku zimy! Ukážeme si dvě skvělé jedlé houby, kterým nevadí ani první mrazíky: Šťavnatku modřínovou a šťavnatku pomrazku. Zjistěte, jak tyto slizké a chutné krásky spolehlivě poznat (jedna pod modřínem s citronově žlutým kloboukem, druhá pod borovicí s hnědavým kloboukem), kde přesně je hledat a na jaké znaky si dát pozor při případné záměně. Obě šťavnatky jsou ceněné pro svůj pozdní růst a skvělou chuť. Na závěr přidáme tipy na využití v kuchyni – připravte se na to, že se stanou vaší oblíbenou zimní pochoutkou!
     Komentáře
  • Apetit

    Poslední šance: Některé houby rostou ještě v listopadu! Vyrazte na lišky či holubinky, pozvednou nejen polévku

    Před 21 dny
    Objevte poklady českých lesů a zjistěte, které houby rostou ještě v listopadu. Proč je nesmíte minout? Náš průvodce vám přináší tipy na nejchutnější a nejcennější druhy hub. Inspirujte se tradičními i méně známými druhy, které obohatí vaše recepty a přinesou do kuchyně autentickou chuť lesa.
     Komentáře
  • iReceptář

    Houbařka Marie z jižních Čech popisuje postup rovnoměrného sušení hub na síťce doma

    Před 21 dny
    Sušení hub už dávno není jen záležitostí zkušených houbařů. Kdysi zdlouhavý proces, který vyžadoval hodiny času a trpělivosti, lze dnes zvládnout snadno i v malé kuchyni. Stačí jen vědět, jak správně na to!
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Slizák, liška nálevkovitá či václavka. Podzimní houby překvapí výbornou chutí. Kde je najdete?

    Před 22 dny
    Houbařská sezóna zdaleka nekončí. Na své si v těchto dnech přijdou hlavně zkušenější houbaři, díky pestré škále podzimních druhů hub je v lesích opravdu z čeho vybírat. Hojně se daří lišce nálevkovité i slizáku mazlavému, tedy slizké šedofialové houbě, která se řadí mezi nejlahodnější druhy. Podmínky jsou vhodné i pro strmělku mlženku, silně aromatickou houbu, která ne každému může vonět.
     Komentáře
  • Tiscali

    Turecké bílé zlato z hor: houba s léčivou silou, kterou sbírají při rozbřesku a vyvážejí až do Japonska

    Před 24 dny
    Roste jen pár týdnů v roce, ukrytá pod kořeny horských cedrů. Má jemnou chuť, vůni lesa a sílu, kterou si cení i japonští šéfkuchaři. Říká se jí bílé zlato – a její kilogram stojí přes sedm set korun.
     Komentáře
  • Šumavská houbička v lese

    Konec hezkého houbaření. Pro podzimní houby se vypravte do nevzhledných křovisek

    Před 26 dny
    Šumavské lesy nikdy nezklamou, ani když už sníh pokrývá vrcholky. Vyrážím za oblíbenou houbou – Jidášovým uchem (Auricularia auricula-judae), které je známé svými léčivými účinky a skvělou chutí, hlavně v asijské kuchyni. V tomto videu uvidíte: Kde jidášovo ucho nejčastěji roste. Jak ho bezpečně poznat a odlišit od jiných hub.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Listopadová návštěva lesa: Sbírat lze i netradiční houby

    Před 27 dny
    Mrazy v mnoha částech České republiky ještě pořádně neudeřily, a tak není problém vyrazit do lesa a nasbírat si poslední podzimní houby. My jsme tak učinili. Rozhodně je třeba říct, že jsme se setkali s mnoha zajímavými plodnicemi, které nebyly nijak přemrzlé a přestárlé. Klidně jsme si je mohli odnést domů. Podívejme se tedy podrobněji, s jakými houbami jsme se v lese setkali.
     Komentáře
  • skudlime.cz

    Jak zamrazit pýchavku

    Před 27 dny
    Houbová sezóna typicky začíná v pozdním jaru a končí v období pozdního podzimu. Někdo přitom sbírá jen hřiby a houby, které nemají „vroubky“, zato jiní zkušení houbaři se nebojí ani holubinek, masáků
     Komentáře
  • ČasProBydlení

    Kde ještě najdete houby: Poslední šance sezony je na východě Moravy

    Před 28 dny
    Podzim letos přitlačil na pilu a většina republiky už hlásí prázdné košíky. Listí šustí, ale houby nic. Přesto existují dvě výspy, kde to ještě má smysl zkusit: východní Morava a úplný severovýchod Slezska. Kdo to má blízko do Bílých Karpat, Javorníků a na hřebeny Beskyd, pořád může pár klouzků nebo pozdních suchohřibů najít. Všude jinde je podle mapy pravděpodobnosti růstu ČHMÚ téměř prázdno.
     Komentáře
  • Dřevostavitel

    KVÍZ: Znáte houby z českých lesů? Zkuste si, zda rozeznáte bedlu od muchomůrky

    Před 29 dny
    Ne každá houba, která vypadá povědomě, má skončit v košíku. Někdy je člověk přesvědčený, a pak jistota zmizí rychleji než signál v lese. Tenhle kvíz prověří, jestli opravdu poznáte známé druhy jen podle vzhledu.
     Komentáře
  • Barbora Jiřincová
    naMédium

    Zase budeme sbírat houby jako diví. Proč nás to tak baví?

    Před 29 dny
    Češi jsou ve sbírání hub přeborníci. Žádný jiný národ na světě tak nemiluje chodit po lese s košíkem v ruce. Možná má ale tato záliba vědecké vysvětlení. Skryté v našem mozku.
     Komentáře
  • Deník

    Houby stále rostou, i hřiby. Mykologové: Berte už raději atlas a pozor na plísně

    Před 29 dny
    Podle předpovědí počasí meteorologů nás čekají ještě týdny poměrně slunečného a teplého počasí, kdy se teploty vyšplhají na dvouciferná čísla. Mnoho houbařů tak s nadějí vyhlíží možnost, že ještě porostou houby. Mykologové ale upozorňují, že hlavní sezóna hřibů, kozáků a dalších oblíbených jedlých druhů je už pryč. Do lesa se teď vyplatí vzít s sebou atlas hub, rostou hlavně houby pro „pokročilé“. S nízkými teplotami a přízemními mrazíky roste i riziko otrav z plísní. Ani tepelná úprava nepomůže a hrozí riziko zatížení vnitřních orgánů.
     Komentáře
  • Houbička v kuchyni

    Ucho Jidášovo – houba dlouhověkosti, zdraví a vitality

    Před 1 měsícem
    Ucho Jidášovo (Auricularia auricula-judae) je výjimečná houba známá pro své léčivé účinky, podporu imunity a široké kulinární využití.
     Komentáře
  • Forum 24

    Lesy jsou plné houbařů, hledají lysohlávky. Pomáhá jim Facebook

    Před 1 měsícem
    Oficiální houbařská sezóna již skončila, ale mnohé lesy se přesto hemží návštěvníky. Houby, které zde hledají, nemají sloužit do bramboračky, ale k tomu, aby dotyčný zažil výlet pod vlivem halucigenů.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Houbařský podzim není mrtvý, v chladných dnech čeká trpělivé odměna

    Před 1 měsícem
    Houbařská sezóna rozhodně nemusí skončit s příchodem studených dnů. I v listopadu se dají v lesích najít chutné a jedlé houby, které potěší nejednoho houbaře. Stačí jen vědět, kde a co hledat. Chladnější počasí sice ... více Příspěvek Houbařský podzim není mrtvý, v chladných dnech čeká trpělivé odměna pochází z Pestrá Zahrada
  • Květy

    Václavka je skoro zapomenutá houba, disponuje antioxidační silou. Sbírat ji můžete ještě teď v listopadu

    Před 1 měsícem
    Minete je v lese, protože hledáte hřiby? Přitom ony rostou doslova po koších a nový výzkum odhalil, že mají úžasnou antioxidační superschopnost. Čínští vědci objevili, že polysacharidy z těchto hub účinně chrání buňky před poškozením. A nejlepší? Najdete je všude, kde je pařez.
     Komentáře
  • iReceptář

    Hřib strakoš má suchý okrový klobouk s jemnou plstí a pevnou masitou dužninou

    Před 1 měsícem
    Na první pohled nevýrazná houba se žlutohnědým kloboukem, kterou mnozí houbaři nechávají v lese. Přitom právě strakoš, často přezdívaný „obyčejný“ hřib, patří k nejvděčnějším houbám v kuchyni i v košíku.
     Komentáře
  • Tiscali

    Houbaři, pozor: Nesprávně zamrazené houby mohou být nebezpečné. Mykolog radí, jak na to

    Před 1 měsícem
    Kdo houby jen tak bez přípravy uloží do mrazáku, riskuje problémy.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Utajený poklad českých lesů: Hnojník pomáhá s diabetem i imunitou. Používal se i při psaní

    Před 1 měsícem
    Po podzimních deštích se v přírodě objevuje houba, kterou většina houbařů míjí bez povšimnutí. Přitom má nejen zajímavý vzhled, ale i pozoruhodné vlastnosti. Řeč je o hnojníku obecném – houbě, která se vám v podstatě rozplyne před očima a v minulosti se dokonce používala jako přírodní inkoust na psaní. Řadí se ale mezi léčivé houby, které pomáhají při diabetu nebo na podporu imunity.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    Na aplikace s AI se při sběru hub nespoléhejte. Houbař musí umět pojmenovat všechny houby v košíku, upozorňuje mykolog

    Před 1 měsícem
    Mykolog a biochemik Jan Borovička je nejraději, když v lese na houbách nikoho nepotká. Ale přesto se občas stane, že ostatním houbařům koukne do košíku, jestli vůbec houby rostou. „Člověk, který chodí na houby, by měl vědět, co sbírá. Ne vždy to platí,“ usmívá se. Během rozhovoru s moderátorkou Lucíí Výbornou vyprávěl mimo jiné i o tom, proč houby nerostou, i když jsou příznivé podmínky.
     Komentáře
  • Host Lucie Výborné

    30 min

    Podcast
    Mykolog varuje: Na aplikace s umělou inteligencí se při sběru hub nespoléhejte

    Před 1 měsícem

    ·

    30 minut

    Mykolog a biochemik Jan Borovička je nejraději, když v lese na houbách nikoho nepotká. Ale přesto se občas stane, že ostatním houbařům koukne do košíku, jestli vůbec houby rostou. „Člověk, který chodí na houby, by měl vědět, co sbírá. Ne vždy to platí,“ usmívá se. Během rozhovoru s moderátorkou Lucíí Výbornou vyprávěl mimo jiné i o tom, proč houby nerostou, i když jsou příznivé podmínky.
     Komentáře
  • Sportuj

    Korálovec ježatý – pěstování

    Před 1 měsícem
    Když se řekne „houba“, většina z nás si představí klobouk a nožku, lesní mech, srnky a houbový košík. Ale korálovec ježatý (Hericium erinaceus) je úplně jiná liga. Tahle houba vypadá ale úplně jinak – místo klobouku má bílé, chlupaté výběžky připomínající korály nebo lví hřívu. A aby toho nebylo málo, její chuť bývá přirovnávána k […] Článek Korálovec ježatý – pěstování se nejdříve objevil na Sportuj.com.
  • FitŽivot

    Podzimní houby jsou velmi zdravé: Oceníte je při cukrovce i vysokém krevním tlaku

    Před 1 měsícem
    Podzim je rájem pro houbaře. Milovníci hub si mohou přijít na své, a navíc udělat něco pro své zdraví. Pobyt v lese zklidňuje a některé houby jsou velmi prospěšné. Pomáhají lidem s cukrovkou i vysokým tlakem. Víte, které to jsou?
     Komentáře
  • Tiscali

    To je úlovek: Houbař na Karlovarsku našel neuvěřitelný trs hřibů

    Před 1 měsícem
    Houbařský poklad, který se najde jednou za život.
     Komentáře
  • Náš region

    Záhada opuštěného kola s košíkem plným hub v lese pod Pradědem

    Před 1 měsícem
    Policisté pátrají od čtvrtečního večera po majiteli opuštěného elektrokola, které se již několik dní nachází v lese poblíž Bělé pod Pradědem na Jesenicku.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Les na konci října: Ryzec pravý a strmělka mlženka v hlavních rolích

    Před 1 měsícem
    Sluníčko svítí a o víkendu to vypadá velmi podobně. I proto se vyplatí vyrazit do lesa. Ještě stále se totiž na mnoha místech dají sbírat houby. Teploty se dostaly pod bod mrazu jen minimálně a častokrát povrch ani nezmrzl. Jasně, klasické hřibovité houby už tolik nerostou a některé i přemrzly. Přesto se dají najít houby, které stojí za to a na talíři udělají doslova divy. My jsme do lesa vyrazili právě dnes a rozhodně se bylo na co dívat a co sbírat. Vydejte se tedy alespoň na virtuální prohlídku s námi. O houby se s vámi podělíme alespoň na obrázcích a slovem.
     Komentáře
  • itvs24.cz

    HUB 123 pozval na druhý sousedský piknik

    Před 1 měsícem
    Na Mariánském náměstí se uskutečnil už druhý sousedský piknik. Akce, na podporu komunity, si klade za cíl především postupnými krůčky zlepšit život i atmosféru ve městě.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Někdo si ji splete s václavkou, jiný s lysohlávkou. Pozor na tuto méně známou houbu, která zabíjí

    Před 1 měsícem
    Ještě na přelomu října a listopadu mnoho z nás rádo zavítá do lesa na houby. Pořád je zde co najít, i když doba praváků a křemenáčů už pominula. Možná nám v lese padne zrak na houbu s rezavě hnědým kloboukem. Dá se snadno zaměnit za václavku. Takový omyl ale může přijít hodně draho.
     Komentáře
  • Události247

    Češi sbírají chráněné houby a nemají o tom ani tušení. Za sběr některých hřibů hrozí pokuta 100 000 Kč

    Před 1 měsícem
    Pokud milujete houbaření, pak byste rozhodně neměli sbírat tyto hřiby. Jsou chráněné zákonem a jejich sběr či poškozování je vysoce pokutováno.
     Komentáře
  • Šumavská houbička v lese

    Přicházejí mrazíky, tak pozor na přemrzlé houby! Místo hřibů vyzkoušejte odolné čirůvky

    Před 1 měsícem
    Vydejte se se mnou na podzimní houbařskou výpravu za oblíbenou čirůvkou dvoubarvou, jedlou a aromatickou houbou, která roste až do prvních mrazů!
     Komentáře
  • Reflex

    Na co lze narazit v lese: Na houbách se můžete nečekaně setkat i s hospodářskými zvířaty

    Před 1 měsícem
    Někteří návštěvníci lesa se již zanedlouho mohou reálně setkat s něčím, na co dosud nebyli v naší zemi zvyklí – totiž s pasoucími se hospodářskými zvířaty. Nepůjde přitom o situace, kdy zvířata utečou chovateli z jeho farmy, jak by se mohli někteří domnívat, ale o zcela legitimní způsob hospodaření, který se využívá také v zahraničí.
  • Styl života

    Z lesa rovnou do pánve: Hlíva ústřičná a její výživové i léčivé možnosti

    Před 1 měsícem
    Když začne velmi chladné počasí, v lese se objevují podzimní a zimní houby. Jednou z hub, kterou můžeme dobře najít, jsou šedé vějíře hlívy ústřičné. Příspěvek Z lesa rovnou do pánve: Hlíva ústřičná a její výživové i léčivé možnosti pochází z Styl života
  • Osel

    Houbotronika: Oblíbená jedlá houba je slibná pro organické memristory

    Před 1 měsícem
    Houby jsou vlastně biologické sítě, jimiž se šíří elektrické signály. Proč to nevyužít při vývoji bioelektroniky založené na houbách, která je levná, nevyžaduje exotické prvky a je možné ji vyhodit na kompost. Houževnatec známý jako šiitake, by mohl nalézt nové, fascinující uplatnění.
     Komentáře
  • iRozhlas

    Hřiby, bedly, václavky. Všechny ještě rostou, houbaři si ale musí dát pozor na přemrzlé plodnice

    Před 1 měsícem
    Houbařská sezóna pokračuje. Teploty nad nulou vrátily houbařům šance na nález zdravých hřibovitých hub. Podle mykoložky Terezy Tejklové z Muzea východních Čech ale už budou převažovat jiné druhy hub.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Strmělka mlženka: Houba, jíž jsou plné lesy, ale moc se nesbírá

    Před 1 měsícem
    Podzimní procházka lesem v současné době určitě stojí za to. Všechno kolem je barevné a příroda zkrátka čaruje. Na mnoha místech ještě pořádně nemrzlo, a tak není od věci podívat se i po nějakých těch houbách. Jednou z tradičních, která se vyskytuje ve velkých kolech, je nepochybně strmělka mlženka. Tato houba je jedlá, ale mnozí z nás ji nesbírají z obavy, že by si ji spletli s nějakými jinými plodnicemi. Je to škoda, jelikož se jedná o houbu, již lze použít jak přímo v kuchyni, tak i třeba k nakládání do octa. My se na ni proto podíváme mnohem podrobněji.
     Komentáře
  • Ženy sro

    Dary lesa na talíři: Recepty z hub, které připravíte snadno a rychle

    Před 1 měsícem
    Jakmile začne hrát podzimní krajina všemi barvami, je čas vyrazit s košíkem do lesa. Pro inspiraci vám přinášíme několik receptů z hub.
     Komentáře
  • Inspirmag

    V říjnu lesy praskají pod houbovou žní: Vyražte na lov teď!

    Před 1 měsícem
    Houby jsou česká pochoutka a na jejich sběr vyráží na podzim nejeden houbař. V říjnu najdete v lesích nejvíce lišek, hřibů a mnoho dalších hub.
     Komentáře
  • Příbram

    Pozdní hřiby, co voní podzimem: hnědák, sameťák a babka

    Před 1 měsícem
    Sezóna praváků skončila. Není ani nijak velká šance najít hřiby hnědé a další opozdilce z řad hřibovitých, třeba křemenáče. Letos totiž jejich růst utnuly mrazíky. Houby prostě nemají rády nejen mráz, ale ani průvan. Přesto si ještě představíme typické hřibovité druhy rostoucí i na sklonku podzimu. Někdy na ně chodíme ještě v listopadu. Letos tyhle houby sbírat v současné době je dost riskantní.Jsou už totiž zmožené mrazíky a tudíž mohou přinést zažívací potíže.
     Komentáře
  • Novinky

    Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a chutné

    Před 1 měsícem
    Říká se, že jsme národem vášnivých houbařů. Pokud mezi ně patříte i vy, jistě jste se už dostali do situace, kdy sběr převyšoval konzumaci. Ideálním způsobem pro uchování hub je zamrazení. Háček je ovšem v tom, jak to udělat správně, aby zůstaly zdravé a chutné.
     Komentáře
  • Novinky

    Vyrazit do lesa na houby má stále smysl. Na hřiby ale zapomeňte

    Před 1 měsícem
    Prodloužený víkend bude pro houbaře nejspíš letos poslední. Hub je v lesích podle odborníků stále dost. Kdo by si ale myslel, že si přinese domů plný koš hřibů, ten se plete. Na ty už je pozdě a v lesích rostou takzvané zimní houby.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Houbařská sezóna ještě nekončí: pozor na jedovaté houby

    Před 1 měsícem
    Je známo, že Češi jsou národem houbařů. Sezóna hub se pomalu chýlí ke konci, ale v lesích ještě najdeme spoustu druhů jak jedlých, tak i jedovatých. Těch bychom se měli vyhýbat obloukem. Každým rokem totiž přibývá počet otrav způsobených právě houbami, a to i přesto, že existují speciální mobilní aplikace a mykologické poradny, které nám pomohou rozlišit jednotlivé druhy hub.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Kouzlo podzimního lesa: Odhalte neobvyklé způsoby zpracování hub!

    Před 1 měsícem
    Podzim je obdobím hub. Mnoho Čechů nyní bloudí po lese a hledá další a další úlovky. Zpracovat je můžete nejrůznějšími způsoby. Zdroj
     Komentáře
  • Gardening

    „Sbírání hub: Tajemství bezpečného lovu podzimních pokladů!“

    Před 1 měsícem
    Milujeme vůni lesa a radost z úlovku, ale víte, jak se vyvarovat nebezpečnému karcinomu paměti kouzelných hlaviček? Odhalte s námi skrytá rizika, která číhají i na ty nejzkušenější houbaře v českých lesích. Zdroj
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Klenoty českých lesů: Houbařská sezóna vrcholí. Roste i delikátní liška, pozor na zrádný hřib

    Před 1 měsícem
    Podzimní houbařská sezona vrcholí, lesy tak znovu zaplnili lidé s košíky. Roste pestrá škála jedlých druhů hub. Kromě hřibů najdete i opravdové houbové delikatesy – třeba lišku nálevkovitou, nenápadnou drobnou houbičku, která patří mezi nejchutnější druhy. Jak to aktuálně v lesích ve středních Čechách vypadá, se vydal zjistit štáb CNN Prima NEWS.
     Komentáře
  • Houbička v kuchyni

    Česnek, houby a smetana. Vykouzlete si dokonalou směs na topinku

    Před 1 měsícem
    Dopřejte si lahoudnou houbovou směs z hřibů a dalších lesních hub.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Houby po přemrznutí ztrácí chuť, strukturu a mohou být nebezpečné

    Před 1 měsícem
    Houbařská sezona sice zdaleka nekončí, ale se začínajícími přízemními mrazíky přichází varování pro všechny milovníky hřibů. I běžně jedlé houby, které projdou mrazem, mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Proč tomu tak je a jak ... více Příspěvek Houby po přemrznutí ztrácí chuť, strukturu a mohou být nebezpečné pochází z Pestrá Zahrada
  • Brána do světa
    naMédium

    Modrající hřib kovář znají čeští houbaři velmi dobře, nyní slibuje průlom v medicíně

    Před 1 měsícem
    V českých lesích není hřib kovář žádnou zvláštností. Tato houba patřící do skupiny tzv. modráků je ale ve skutečnosti neobyčejná. Má celou řadu zajímavých vlastností a slibuje využití v medicíně.
     Komentáře
  • Rady ze zahrady

    Zásady sběru a zpracování hub: jak správně houbařit na podzim, aby košík i příroda zůstaly v rovnováze

    Před 1 měsícem
    Podzim je pro houbaře svátkem. Les voní vlhkou půdou, ranní mlha se líně válí mezi stromy a první hřib se leskne v mechu. Česká vášeň pro houby je hluboce zakořeněná – málokterý národ má k houbaření tak silný vztah jako my. Ale víte, jaké jsou zásady správného sběru hub, kdy vyrážet a jak houby zpracovat, aby vydržely co nejdéle?
     Komentáře
  • Apetit

    Co s plným košíkem? 4 triky, jak uchovat houby po celý rok (a překvapit rodinu houbovou paštikou)

    Před 1 měsícem
    Patříte mezi vášnivé houbaře a pokrmů z čerstvých hub jste již přejedení? Houbařská sezóna je v plném proudu a my pro vás máme spoustu tipů, jak houby efektivně zpracovat, aby vám dary lesa vydržely minimálně do jara. Vyzkoušejte houbový prach, nakládané houby nebo houbovou paštiku.
     Komentáře
Reklama