Zavřít
Houbaření

Houbaření

Nejnovější články na Seznamu na téma Houbaření
  • TN

    Houbařská sezóna odstartovala. V lesích už najdete chutné kousky, někdy i vzácné

    Před 4 dny
    Houbařská sezóna se pozvolna rozjíždí. V lesích můžete narazit na první "posly jara" včetně oblíbených kačenek českých. Pro svou delikátní chuť jsou tyto houby velmi vyhledávané zejména v zahraničí. Za jeden kilogram můžete získat několik stovek eur.
     Komentáře
  • Receptovník

    Vaření lišek v kuchyni: Z jedné porce se dá vytvořit dávka vitamínů pro celou rodinu

    Před 11 dny
    Liška obecná neboli Cantharellus cibarius je běžná, ale zato gurmány ceněná lesní houba. Tyto houby se totiž dají připravovat na různé způsoby. Nejlepší je jíst je v sezóně. Nejsou jen velmi chutné, jsou také zdravé. Obsahují množství vitamínů, jako jsou vitamíny A, B1, B2, C, D, PP, ale i vitamín E. Obsahují také velmi mnoho minerálních solí. Tyto houby jsou vhodné k redukci hmotnosti, jelikož 100 g těchto hub obsahuje pouze 38 kcal. Proč ještě jíst tyto houby?
     Komentáře
  • Flóra na zahradě

    Vypěstujte si houby v kuchyni i na zahradě

    Před 25 dny
    V posledních letech se houby nejen hledají, ale také záměrně pěstují. Sice se připravíte o lesní dobrodružství, které k toulkám s proutěným košíkem neodmyslitelně patří, ale zase máte zaručenou stabilní úrodu i její kvalitu.
     Komentáře
  • Receptovník

    Houby nesmí chybět na stole po celý rok. Sušené mohou chutnat stejně dobře jako právě nasbírané

    Před 26 dny
    Vánoce, Velikonoce i jiné svátky jsou svátky klidu, pohody a času s rodinou. A k tomu neodmyslitelně patří také jídlo. Podle tradice byste měli připravit určité pokrmy. Možná vás ani nenapadlo, že houby budou na slavnostním stole vypadat i chutnat úžasně. Je to ale pravda. Některé houby jsou na to přitom lepší než jiné. A můžete je servírovat během celého roku. Jak? Na štědrovečerním stole by samozřejmě neměl chybět klasický kapr a bramborový salát.
     Komentáře
  • Topi Pigula
    naSeznam Médium

    Hlívu ústřičnou máme za požehnání, ale jde o smrtícího zabijáka

    Před 1 měsícem
    Řekněte vegetariánovi, že jeho oblíbená hlíva je masožravec, co zabíjí své oběti plynem. Neuvěří vám.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Pěstování hub doma, klidně ve sklepě: Vše se dá zvládnout za pomoci obyčejné PET lahve

    Před 1 měsícem
    Hlíva patří mezi velmi oblíbené druhy hub a vypěstovat si ji můžete třeba i doma ve sklepě. Je to opravdu snadné.
     Komentáře
  • PrahaIN

    Vyrazte! Rostou skvělé, léčivé houby, vzkazuje mykoložka

    Před 1 měsícem
    Letošní zima byla poměrně mírná a místo sněžení poměrně často pršelo. Teploty nad nulou a vlhko vytváří ideální klima pro růst několika druhů hub, které v lese najdete i v zimních měsících. Právě nyní lze sbírat penízovku sametonohou, Jidášovo ucho i hlívu ústřičnou, prozradila pro PrahaIN.cz mykoložka Hana Ševčíková.
     Komentáře
  • WeboZdraví

    Jidášovo ucho: posiluje psychiku i imunitu

    Před 1 měsícem
    Z mnoha boltcovitek je nejznámější ta, které se přezdívá Jidášovo ucho. Houba skutečně napohled připomíná ucho, ale mnohem důležitější je její přínos pro naše zdraví.
     Komentáře
  • Receptovník

    Jemná houbová omáčka ze sušených hub: jednoduchá na přípravu, dokonalá v chuti

    Před 1 měsícem
    Loňský podzim byl pro houbaře mimořádně úspěšný. V lesích se to hříbky jen hemžilo, a tak se mnoho lidí rozhodlo si je uskladnit. Nejčastější způsob uskladnění hub je sušení. Existuje mnoho způsobů, jak můžete využít sušené houby, ale jedním z nejlepších nápadů je uvařit lahodnou omáčku. Letošní úroda hub překvapila i ty největší optimisty. Není se čemu divit, že se kvůli velké úrodě mnoho lidí rozhodlo houby sušit a mrazit.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Houbaření ve světě: V Itálii musíte pro povolení na poštu, v Německu smíte nasbírat jen kilo a ve Švýcarsku můžete chodit do lesa 10 dnů v měsíci

    Před 1 měsícem
    Patříte mezi vášnivé houbaře a neumíte si sezónu bez sběru hub vůbec představit? Tak buďte rádi za to, že bydlíte v České republice a nemusíte řešit žádná významná omezení. Existují totiž státy, kde se nesmí sbírat buď vůbec, anebo s viditelným omezeným.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak očistit hlívu ústřičnou: Vůbec nic složitého

    Před 1 měsícem
    Milujete houby a nedokážete si bez nich představit život ani v zimě? Aby ne, vždyť třeba taková hlíva ústřičná v lese roste klidně i nyní, když se teploty pohybují pod bodem mrazu. Koupit ji ale lze pochopitelně i v supermarketu stejně jako žampiony a některé jiné houby. My se ovšem v následujících řádcích zaměříme právě na hlívu ústřičnou.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jidášovo ucho může pěstovat každý – vystačíte si pouze se třemi věcmi

    Před 2 měsíci
    Jidášovo ucho je nejen zajímavá houba, ale také velmi chutná. Jeho název vznikl podle legendy, která praví, že houbu poprvé našli na bezovém stromě, na kterém se oběsil Jidáš. A právě proto si houba získala tento název. My však houbu nemusíme pěstovat na stromě, nýbrž doma na pilinách. Příprava, ale i samotné pěstování je velmi jednoduché a zvládne jej každý – pusťme se tedy do toho.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Jdeme na houby: Léčivou penízovku neskolí ani mrazy. Víme, kde ji najít a co z ní uvařit

    Před 2 měsíci
    Houbařskou sezonu už připomínají jen fotky na sociálních sítích a vzpomínky. Nebo snad ne? Pokud chcete užívat darů přírody z říše hub i v zimě, naučte se sbírat kousky, kterým nevadí ani mrazy. Penízovka je ideální.
     Komentáře
  • EgoMan

    Hřiby a lišky už nikoho nepřekvapí. Při houbovém menu vsaďte raději na klouzky

    Před 2 měsíci
    Klouzky jsou nejen jedlé, ale také velmi chutné houby. Tato pochoutka, která značně ozvláštní menu, je stále oblíbenější.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Leden letos láká spíše do lesa: Penízovka sametonohá, ucho Jidášovo a další poklady

    Před 2 měsíci
    Možná byste si řekli, že zimní měsíce spíše člověk stráví na lyžích nebo při jiných zimních radovánkách. Opak j ale letos až na pár lokalit pravdou. Sněhu je minimum. Většinou se drží jen na horách a jde o ten technický. Proto se vyplatí zajít si na procházku do lesa. Setkat se totiž můžete ještě s celou řadou zimních hub, z nichž jsou mnohé dokonce jedlé. Pojďme se tedy na některé z nich podívat mnohem podrobněji.
     Komentáře
  • HomeInCube

    Pařezu se nezbavujte: Vypěstujte si na něm hlívu ústřičnou

    Před 2 měsíci
    Pokud máte na zahradě listnatý strom, který potřebujete pokácet, nezbavujte se jeho pařezu. Je ideální pro pěstování tolik oblíbené hlívy ústřičné, a to přímo na vaší zahradě. Navíc hlíva ústřičná sama postupně rozloží pařez ekologicky a vy ho nemusíte vykopávat, ani chemicky likvidovat.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Klouzky jsou výborné, k sušení se ale nehodí. Existuje lepší možnost, jak je uchovat do zásoby

    Před 2 měsíci
    Klouzky patří mezi oblíbené a velmi chutné houby. Když je správné počasí, jejich úroda může být opravdu velmi bohatá. Mají skvělé aroma, které se může šířit po celém domě.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Správně nasušené a uskladněné houby obohatí jídelníček po celý rok

    Před 2 měsíci
    Sušení hub je nejrozšířenějším způsobem pro uchovávání jejich skvělých vlastností. Existuje několik způsobů, jak můžete houby sušit. Houby si zachovají vůni i chuť a můžete z nich připravit nekonečné množství skvělých pokrmů.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Najít lanýže je snem mnohých: Nejdražší stál 6 milionů korun

    Před 2 měsíci
    Jaká je nejdražší houba na světě? Odpověď na tuto otázku je přece naprosto jednoznačná. Jedná se o lanýže. Plodnice vřeckovýtrusých hub rodu Tuber jsou neskutečně ceněné. Tedy ve většině případů. Známých je celkem zhruba 50 druhů. Většina je poměrně drahá a kuchaři v různých prestižních restauracích by vám za ně doslova utrhli ruce. O nalezení lanýžů sní spousta lidí. Proč a o jaké houby se vlastně jedná? To vám prozradíme v následujících řádcích.
     Komentáře
  • JenŽeny

    Jak poznat hlívu v lese: Vyplatí se to vědět, neboť tato zimní houba je zázrakem na imunitu

    Před 2 měsíci
    I v zimním období můžete vyrazit do lesa s košíkem a rozhodně neodejdete s prázdnou. Les je bohatý na zimní druhy hub, jimž kraluje hlíva ústřičná. Jak ale hlívu v lese spolehlivě poznat? Stačí se držet několika pravidel, díky kterým se při sběru této léčivé houby rozhodně nespletete.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Lišky obohatí každé menu o zajímavou chuť i barvu. Správně je zamrazit ale může být oříšek

    Před 2 měsíci
    Lišky jsou jedněmi z nejoblíbenějších hub. Přidávají se do omáček, rizota i míchaných vajec a dalších pokrmů. Bohužel rostou jen po poměrně krátkou dobu, a tak si jejich milovníci často lámou hlavu, jak je uskladnit.
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Houby jako lék a prevence vzniku nemocí. Zařaďte je do jídelníčku

    Před 3 měsíci
    O zdravotních účincích hub jistě nikoho nemusíme přesvědčovat. Kromě hřibů, klouzků a bedel ale existují i takové druhy hub, na které spíše než v lese narazíte v lékárně nebo zdravé výživě.
     Komentáře
  • Receptovník

    Másláky pozdvihnou každé menu. Díky několika krokům budou skutečnou lahůdkou

    Před 3 měsíci
    Máslák je nejen jedlý, ale také velmi chutný a dokáže skvěle obohatit menu. I když se netěší až takové popularitě, má fantastické aroma a dokáže připomenout podzimní radosti. Zjistěte, jak v kuchyni využít jeho skvělých vlastností a co by se s těmito houbami nemělo dělat. Jak vypadají másláky V naší zemi jsou másláky považovány za běžný druh a rostou téměř všude s výjimkou horských oblastí. Nachází se v jehličnatých lesích.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Houby nesmí v české kuchyni chybět. Při správném usušení si uchovají chuť i aroma

    Před 3 měsíci
    Češi jsou vášniví houbaři a houby patří k oblíbeným přísadám mnoha pokrmů včetně polévek, omáček nebo pomazánek. Sušení usnadňuje jejich skladování, protože si tímto způsobem mohou uchovat své nutriční hodnoty, chuť i aroma.
     Komentáře
  • EgoMan

    Zásoba sušených hub může snadno přijít nazmar. Před vlhkem i moly je ochrání oblíbené koření

    Před 3 měsíci
    Houbařská sezóna letos potěšila srdce všech milovníků těchto lesních pokladů.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    I po rozmražení mohou houby chutnat jako čerstvě nasbírané. Stačí dodržet několik pravidel

    Před 3 měsíci
    Zmražování hub je jistě méně populární než jejich sušení, ale je to stejně dobrý způsob, jak je uchovat na dlouhou dobu. Aby houby neztratily svou chuť nebo texturu, měli byste vědět o několika tipech.
     Komentáře
  • Receptovník

    Zamrazování hub má svá pravidla. Díky nim budou chutnat a vonět jako právě nasbírané

    Před 3 měsíci
    Mražení hub je méně oblíbený způsob konzervace než jejich sušení, ale i tak je to dobrá varianta, jak prodloužit jejich trvanlivost. Houby tvoří až z 90 % voda, zbytek jsou bílkoviny, vitamíny a jiné živiny. Aby houby neztratily chuť ani správnou konzistenci, měli byste znát pár tipů. Jak houby správně zmrazit a opětovně rozmrazovat? Svědčí jim krátká tepelná úprava Houby mají nízký obsah kalorií a mohou skvěle nahradit maso ve vegetariánské stravě.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Čirůvka dvoubarvá: Sklízet ji můžete ještě v prosinci

    Před 3 měsíci
    Čirůvka dvoubarvá (Lepista saeva) je houba, která roste v případě příznivého počasí ještě i v zimě. Je jedlá a považujeme ji za velice chutnou. Roste nejčastěji ve shlucích, kde se kloboučky jednotlivých čirůvek dotýkají. Zřídkakdy můžete na tuto houbu narazit také v lese. Vyznačuje se béžově až šedavě hnědě zbarveným kloboučkem. V Evropě se vyskytuje poměrně hojně, najít ji můžeme také na území České republiky.
     Komentáře
  • TN

    Adventní houbaření. Chutné houby v lese najdete i nyní

    Před 3 měsíci
    V českých lesích sice už čerstvě napadané listí střídají sněhové poprašky, houbařské příležitosti ale pro tento rok ještě neskončily. I v zimě můžete do lesů vyrazit s košíkem a vrátit se domů s nadílkou. Existují totiž chutné houby, kterým sníh nevadí.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jíst, či nejíst? Přemrzlou hlívu ústřičnou najdete v lese i v prosinci

    Před 3 měsíci
    Pomalu se blíží Vánoce a adventní čas je v plném proudu. Přesto se dá vyrazit na procházku do lesa a třeba přinést i nějakou tu houbu. Jakousi klasiku představuje hlíva ústřičná. Tato skvělá houba rozhodně stojí za to a určitě lépe chutná taková, kterou najdete v lese. Mnohé kusy prodávané v supermarketech za moc nestojí. Problém v lese může tkvět v tom, že hlíva ústřičná přemrzne. Je to u této houby takový problém?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Nejen hřiby nebo lišky. Klouzky ozvláštní každé menu, sbírat je můžeme i v prosinci

    Před 3 měsíci
    Klouzek patří mezi velmi oblíbené houby, které jsou jedlé a k tomu výtečně chutnají. Sice u tuzemských konzumentů nepředčí hříbky, i tak ale patří mezi druhy, které uhranou famózní vůní.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Užijte si houby v kuchyni po celý rok. Díky usušení si uchovají vůni i chuť

    Před 3 měsíci
    Houby mají nejen jedinečnou chuť, ale také úžasné zdravotní přínosy a vysokou nutriční hodnotu. Proto je dobré si je vychutnat nejen čerstvé ihned po sběru, ale také si některé ušetřit na zimu.
     Komentáře
  • Feminela

    Houby jsou výborné na sto způsobů. Některé kombinace ale zatíží trávení na dlouhé hodiny

    Před 3 měsíci
    Houby jsou velmi zdravé a měly by se dostat do našeho jídelníčku. Některé kombinace bohužel nejsou nejlepší pro trávení. Existují přísady, které zvýrazní chuť hub a usnadní jejich trávení, ale jiné suroviny budou fungovat přesně naopak.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Houby obohatí kuchyni po celý rok. Při správném skladování si uchovají všechny benefity

    Před 3 měsíci
    Houby jsou chutné plody, které si můžeme nasbírat v lese, a nebude nás to nic stát.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    3 skvělé způsoby, jak vytvořit zásobu hub na celou zimu. Neztratí chuť ani nutriční hodnotu

    Před 4 měsíci
    Houby jsou velmi zdravé a plné cenných vitamínů a minerálů. Mnoho z nich také podporuje léčbu určitých nemocí. Při nesprávném skladování riskujete, že ztratí své prospěšné vlastnosti, ale mohou vám také vážně ublížit.
     Komentáře
  • EgoMan

    Košík plný hub bez jediného červa: klíčem je vyrazit do lesa ve správný čas

    Před 4 měsíci
    Houbařská sezóna je v plném proudu.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Vychutnejte si lišky po celý rok. Trik je ve správné přípravě před vložením do mrazáku

    Před 4 měsíci
    Žluté houby s názvem lišky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů. I malé množství přidané do pokrmu dodá jídlu zvláštní charakter.
     Komentáře
  • Prima Living

    Sbírat, nebo nesbírat houby prošlé mrazem? Některé jsou nejedlé, jiným chlad svědčí

    Před 4 měsíci
    Mrazivé podzimní počasí houbám, především hřibovitým, příliš nesvědčí. Mykolog Jaroslav Vanča nám poradí, jestli sbírat, nebo nesbírat houby, které už prošly nočními mrazíky a jsou-li opravdu jedovaté, jak se říká. A taky prozradí, kterým houbám teploty pod nulou naopak prospívají.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Mnozí lidé sbírají i přemrzlé houby: Mohou být toxické a nebezpečné

    Před 4 měsíci
    Podzim je už pomalu u konce a ve výše položených lokalitách už sněží. Mnozí lidé ale přesto vyráží do přírody hledat houby. Letošní sezona se hodně natáhla do podzimu a hub byla v lesích spousta. Houbaření v listopadu s sebou nese i poměrně nepříjemná rizika. Do košíku si mnozí lidé přidávají přemrzlé houby. Ty mohou být jedovaté. Jednat se přitom může i o ty nejznámější a nejkvalitnější houby. Jak poznat přemrzlé houby a kterým druhům mráz nevadí? To vám prozradíme v následujících řádcích.
     Komentáře
  • Ecoista

    Houba: mysteriózní hmota, která dává život ostatním. Naučila nás mluvit?

    Před 4 měsíci
    Houby pomáhají rostlinám přežít a nám pochopit. Spojují živé s neživým. Třeba se jim jednou povede nás spojit i s rostlinami.
     Komentáře
  • TN

    Poslední šance nasbírat houby. Některé jedlé ale mohou být nebezpečné

    Před 4 měsíci
    Houbařská sezóna se pomalu chýlí ke konci. Lidé tak mají poslední šanci si z lesů odnést nějaký ten úlovek. Najít se totiž dá stále mnoho druhů hub.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Někteří houbaři by měli mít do lesa zákaz vstupu. Jejich neohleduplnost nezná mezí

    Před 4 měsíci
    Houbařská sezóna je během každého podzimu v plném proudu. Do lesa v tuto dobu vyrazí i lidé, kteří běžně houby nesbírají. Z tohoto důvodu často ani nevědí, jak by se v lese měli chovat.
     Komentáře
  • Feminela

    Lišky zachutnají i největším odpůrcům hub. Jsou lahodné a v množství cenných složek bezkonkurenční

    Před 4 měsíci
    Chanterelle neboli všem známé lišky jsou obyčejné lesní houby vysoce ceněné gurmány. Lišky lze připravit mnoha způsoby. Jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé.
     Komentáře
  • Receptovník

    I jedlé houby mohou způsobit vážnou otravu. Kombinace s alkoholem je nečekané riziko

    Před 4 měsíci
    Stává se, že si chceme dát skleničku vína k večeři, ale zároveň v ní je mnoho hub. Ukázalo se, že kombinovat alkohol a houby není vhodné, protože navzájem mohou způsobit spoustu zdravotních komplikací. Pokrmy nebo omáčky, které jsou tvořené z hub, mohou sice zajistit výbornou večeři, zároveň ale způsobit zdravotní potíže se žaludkem nebo střevy. Proč by se tyto dvě suroviny neměly kombinovat? Nikdy byste neměli kombinovat právě houby a alkohol.
     Komentáře
  • Receptovník

    Zkušení houbaři prozradili trik, jak se vyhnout červivým houbám. Stačí si počkat na správné počasí

    Před 4 měsíci
    Houbařská sezóna je v plném proudu. V lesích se setkáme se všemi možnými druhy hub. Někteří houbaři si však stěžují, že velká část exemplářů je červivá. Ukazuje se, že určité počasí pomůže k tomu, aby houby byly úplně zdravé.
     Komentáře
  • Babinet

    Zajímavé a chutné podzimní houby. Až do prvních mrazíků můžete najít lakovku a čirůvku

    Před 4 měsíci
    Letošní podzim zatím houbám přeje. A to jak těm klasickým, které zná skoro každý, tak i těm vyloženě podzimním, které se začínají v lese objevovat.
     Komentáře
  • Jímeto

    Víte, jak správně očistit houby? Voda jim může uškodit

    Před 4 měsíci
    Asi žádný milovník hub není nadšený z práce, která se pojí s jejich přípravou před tím, než jdou použít jako ingredience v kuchyni. Řeč je o zdlouhavém čistění hub od hlíny a porostu, ve kterém se v přírodě nacházejí.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak si doma vypěstovat lahodné žampiony – zvládnete to i s minimem prostoru

    Před 4 měsíci
    Jak si doma vypěstovat lahodné žampiony: Sezóna hub venku již téměř skončila. To ovšem neznamená, že si ty čerstvé nemůžete dopřát. Stačí si je totiž doma jednoduše vypěstovat.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Tradiční sušení hub už je pasé. Díky moderní metodě jsou usušené už za půl hodiny

    Před 4 měsíci
    Milujete sbírání a následnou konzumaci hub a chcete si nějaké usušit na zimu? Pokud nemáte sušičku, možná bude celý proces o něco složitější, i tak si ale můžete snadno poradit.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Na houbách si můžeme pochutnat po celý rok. Při správném usušení neztratí vůni ani chuť

    Před 4 měsíci
    Houby si můžete velmi snadno na podzim nasbírat a z jejich chuti se těšit klidně celý rok, pokud budete vědět, jak je správně usušit a skladovat.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Houbaři mají poslední šanci. V listnatých lesích není prakticky nic, říká mykolog Vladimír Antonín. Odhalil, kde se ještě dá najít

    Před 4 měsíci
    Lidé, kteří by si chtěli vyrazit do lesa, aby zakončili houbařskou sezonu, by si podle mykologa Vladimíra Antonína měli pospíšit. Z velké části lesů už totiž houby vzhledem k nevlídnému počasí zmizely. "Vyrazit má smysl jedině do těch jehličnanů ve vyšších polohách," řekl odborník pro ŽivotvČesku.cz.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Bílé hřiby letos rostly ve velkém: Pověra v tomto případě hovoří o válce

    Před 4 měsíci
    Letošní rok byl na houby opravdu neskutečně bohatý. V lesích stále ještě najdeme mnoho jedlých druhů. Ostatně pořádné mrazy na většinu území ještě nepřišly. Tak pro by houbařská sezona měla končit zrovna teď? Pokud vyrazíte do lesa, nejspíše najdete i bílé hřiby, tady hřiby smrkové, lidově označované také za praváky. Právě s nimi souvisí i zajímavá pověra týkající se také války. Růst těchto hub má ale i jiné racionálnější vysvětlení.
     Komentáře
  • Receptovník

    Moderní metodu sušení hub si oblíbíte. Houby jsou připravené na uskladnění za pouhou půlhodinu

    Před 4 měsíci
    K sušení hub můžete použít několik metod. Někteří se rozhodnou sušit v troubě, jiní k tomu používají speciální stroje. Existují i ​​ti, kteří dodržují tradiční metody, například nechávají kusy hub na pečicím papíře a uloží je na teplé, vzdušné a suché místo. V poslední době se stalo trendem sušení hub v mikrovlnné troubě. Sušení hub Ne všechny chutnají dobře v sušené verzi. Chybu děláme, například když si k sušení vybereme jemné houby, jako jsou kuřátka.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Pozdní podzimní houbaření na vlastní kůži: V zajetí rozmanitosti druhů

    Před 4 měsíci
    Letošní houbařská sezona se pomalu chýlí ke konci. Typická byla poměrně pozdním začátkem, ale také dlouhým trváním. I nyní v listopadu se ještě stále dá vyrazit do lesa a najít solidní úlovky. My se v následujících řádcích podíváme na to, jaké houby stále rostou na konci října a začátku listopadu. Nabídneme i spoustu zajímavých obrázků těch, jež jsme našli. Málo jich rozhodně nebylo.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Václavka obecná: Nebezpečný parazit, na kterém si pochutnáte i v říjnu

    Před 4 měsíci
    Víte, jaké houby by se daly na podzim sbírat doslova kosou? Řeč je nepochybně o václavkách. Houby spjaté se svatým Václavem představují jakousi klasiku našich lesů. Takový guláš z václavek je naprosto originální a skvělou záležitostí. Václavky lze ale připravovat i jinými způsoby. My se na václavku obecnou podíváme podrobněji v následujících řádcích z několika pohledů a přidáme i několik zajímavých fotografií.
     Komentáře
  • EgoMan

    Sušení hub nikdy nebylo jednodušší. Díky moderní metodě budou nasušené za půl hodiny

    Před 4 měsíci
    Sušení hub je velmi oblíbenou možností, jak je uchovat na zimu. Někdo k tomu používá troubu nebo speciální sušičku na potraviny.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    I vy můžete v lese nasbírat košík plný hub. Stačí vyrazit ve správnou dobu

    Před 4 měsíci
    Houby jsou česká pochoutka a na jejich sběr vyráží na podzim nejeden houbař. V říjnu najdete v lesích nejvíce lišek, hřibů a mnoho dalších hub. Někteří houbaři si ale stěžují, že jsou houby červivé.
     Komentáře
  • Receptovník

    Houbová smaženice je nejlepší odměna po podzimní procházce. Díky správnému tuku bude skutečnou pochoutkou

    Před 4 měsíci
    Podzim patří mezi období, kdy se lidé vydávají do lesa, protože počasí zaručí, že budou růst houby ve velkém množství. Pozor byste si ale měli dávat na to, jak je správně usmažit, protože spousta lidí dělá při smažení chyby, které mohou celou práci zničit, a na houbách si už nepochutnáte. Jaké to jsou a jak se jich vyvarovat? Houbařská sezona je v plném proudu Houbaři pravidelně jezdí do lesa již od konce srpna.
     Komentáře
  • LepšíJá

    Mykologové doporučují: Správné skladování hub, aby vydržely co nejdéle čerstvé a chutné

    Před 4 měsíci
    Houby jsou nezbytnou součástí mnoha kuchyní. Najít je můžete ve spoustě chutných receptech, hodí se do těstovin, zdravých mís, vegetariánských burgerů atd. Bohužel, při nesprávném skladování vám vydrží jen několik málo dní.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Pěstování hub na zahradě je hračka: Za pomocí zlaté metody a trpělivosti bude každý pěstitel odměněn mnoha košíky chutné úrody

    Před 4 měsíci
    Někteří zahrádkáři se snaží vysazovat na svých pozemcích lesní houby, aby pro ně nemuseli do lesa. Některé metody mají šanci na úspěch.
     Komentáře
Reklama