Zavřít
Kopr

Kopr

Nejnovější články na Seznamu na téma Kopr
  • Zahrádkářská poradna

    Kopr vonný je zelenina, koření i léčivka

    Před 14 dny
    Aromatický kopr na zahrádkách našich babiček zdobil okraje zeleninových záhonů a později pak sklenice s naloženými okurkami. V české kuchyni se mu daří, vždyť kdo by neznal koprovku nebo kulajdu, že ano? A kopr dokonce i léčí. Od nepaměti je nedílnou součástí lidového léčitelství při dýchacích potížích a bolestech hlavy. Kopr je nenáročný a jeho pěstování zvládne i začínající zahrádkář.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Snadné pěstování kopru v květináči na parapetu: Sklízet můžete už po dvou týdnech, pak už jen můžete zkusit domácí koprovku

    Před 1 měsícem
    Během zimy bývá čerstvých bylinek nedostatek. Řadu z nich si však můžete vypěstovat i na parapetu včetně oblíbeného kopru.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Nemáte na zahradě přes zimu co dělat? Vysejte kopr. Když dodržíte jednoduché kroky, úroda bude připravena o dva týdny dříve

    Před 2 měsíci
    Oblíbený kopr je možné sklízet i poměrně časně zjara. Stačí ho vysít ve vhodném termínu a uvidíte, že vás později překvapí.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Hospodská klasika: zelný salát s koprem se hodí ke svačince i masu

    Před 2 měsíci
    Zelný salát je nejen zdraví, ale také rychlý a levný. Hodí se nejen k obědu a grilovanému masu, ale také jako chutná svačinka. Tento salát navíc není kyselý ani pálivý, a proto je vhodný i pro děti. Recept je na konci pořadu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Gravlax z lososa podle Gordona Ramsayho zvládnete snadno i doma. Skvěle ochutí a ozdobí silvestrovské chlebíčky

    Před 2 měsíci
    Marinovaný losos gravlax, kterého možná znáte z restaurace řetězce Ikea, je tradiční skandinávský pokrm připravovaný z čerstvé syrové ryby, proto je třeba při jeho přípravě dodržet přísná hygienická pravidla. Odměnou bude lahodná a jemná ryba, která se skvěle hodí na zdobení silvestrovských chlebíčků či jednohubek. Zkuste jej třeba podle slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho.
     Komentáře
  • Befity

    Do dalšího roku s tělem bez škodlivých toxinů i zánětů

    Před 3 měsíci
    Chcete do dalšího roku vstoupit s čistým štítem i tělem? Zatímco to první je výhradně ve vašich rukou, s detoxikací by vám mohly pomoci brusinky a kopřivový čaj. Nebo máte chuť spíš na koprovou omáčku?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Lososový tatarák výborně dochutí kopr, kapary i crème fraîche. A připravit se dá snadno i z uzené ryby

    Před 5 měsíci
    I když originální tatarský biftek by měl být z hovězího masa, zvykli jsme si na jeho jiné a o trochu chudší zeleninové verze. Kromě nich jsou ale poměrně oblíbené i tataráky z ryb, hlavně z lososa. V tomto případě jde ovšem o delikatesu rovnající se tomu ze svíčkové.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Kopr voní, ale i léčí! Zkuste ho v odlehčené verzi kulajdy

    Před 5 měsíci
    Tuto neobyčejně aromatickou bylinku znají snad všichni. Někteří jí z dob školních jídelen nemohou přijít na jméno, jiní se bez ní v kuchyni neobejdou. Kopr je však už od pradávna využívaná bylina, které nejenže krásně voní, ale umí i léčit. A samozřejmě nepatří jenom do koprové omáčky. Jeho využití v kuchyni je opravdu neomezené. Vyzkoušet ho můžete například v odlehčené verzi kulajdy.
     Komentáře
  • Recepty krok za krokem

    Dokonalé těstoviny s krémovou omáčkou a lososem

    Před 6 měsíci
    Máte rádi čerstvé těstoviny v kombinaci s krémovou omáčkou a uzeným lososem? Dnešní recept vám ukáže, jak uvařit tohle vynikající jídlo.
     Komentáře
  • MůjLife

    Nejsnadnější okurkový salát jen ze tří surovin: Trik se solí zvýrazní chuť

    Před 6 měsíci
    Rychlý okurkový salát se může stát vaší každodenní osvěžující pochoutkou. Pokud při přípravě dodržíte správný postup se solí, je dokonce chutnější a o to intenzivnější.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Srpnový výsev kopru potřebuje šikovné urychlení, jinak do zimy už pořádně neobrazí. O jaké jde?

    Před 6 měsíci
    Nádherně zelený a šťavnatý čerstvý kopr je jedním z nejoblíbenějších druhů koření, rostoucích na našich zahradách. Zasejte ho ještě teď.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Jak se starat o kopr, aby byl šťavnatý, chutný a báječně voňavý – stačí obohatit zálivku o jeden důležitý element

    Před 7 měsíci
    Kopr vonný je známá a velmi oblíbená bylinka, s oblibou pěstovaná doslova po celém světě. Ne vždy se mu však daří tak, jak bychom chtěli.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Srpnová výsadba ředkviček a další zeleniny: Jaké druhy vysadit, abyste sklízeli úrodu ještě na podzim

    Před 7 měsíci
    Pakliže vysejete konkrétní druhy zeleniny nyní během srpna, tak se můžete pak celý podzim radovat z takzvané podzimní sklizně. Obecně tyto druhy zeleniny vhodné k podzimní sklizni rychle rostou.
     Komentáře
  • ČasProŽeny

    Vyzkoušejte netradiční krémové okurky

    Před 7 měsíci
    Pokud máte rádi zelný salát, zamilujete si tento recept na krémový okurkový salát, který kombinuje vše, co máte rádi na okurkách, s lahodnou zálivkou ze zakysané smetany (nebo jogurtu), pak vám nabízí redakce webu Better Homes & Gardens recept na tuto lahodu.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Bylinková zahrádka: Jaké bylinky vám na zahradě nesmí chybět?

    Před 8 měsíci
    Bylinky jsou poklady naší minulosti. V dobách našich babiček totiž bylinky tvořily neodmyslitelnou součást koloritu zahrad i domácího jídelníčku. Patřilo jim samozřejmé a stěžejní místo vedle koření a dalších dochucovadel na kuchyňských policiích. A právem. Proč a jakým byste měli dát šanci?
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Objevte kouzlo Řecka a připravte si pravé tzatziki. Dresing zabere pár minut

    Před 8 měsíci
    Jestli je jedna chuť, která neodmyslitelně patří k Řecku, tak je to právě Tzatziky. Jde přitom o velice jednoduchý a chutný dresing, který si bez problémů zvládnete udělat i vy doma a zabere jen pár minut.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Byliny v kuchyni: Kopr vynikne nejen ve smetanové omáčce. Kde ještě jej můžete využít?

    Před 9 měsíci
    Kopr je bylinka, kterou někdo miluje a jiný nesnáší. Oblíbit si tuto voňavou rostlinku není pouze o využití do koprové omáčky. Kopr má mnohem širší využití. Co jste o něm ještě nevěděli?
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Bylinky pro voňavé aranže: Dejte styl mateřídoušce či tymiánu

    Před 10 měsíci
    Bylinky nám učarovaly, protože působí na naše smysly. Spojujeme si je s dobrými jídly, s cestováním, s romantikou. A voňavé aranže jim sluší.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Doslova zázrak přírodní lékárničky, který části lidem není po chuti. Už naše babičky znaly jeho sílu

    Před 11 měsíci
    Kopr zahradní je bylina, bez které si českou kuchyni jen těžko představíme. Je skvělým doplňkem pokrmů, a navíc je nenáročný na pěstování. Můžete ho pěstovat na zahrádce i v květináči.
     Komentáře
  • Asenior

    Lze vůbec zmírnit průběh menopauzy přírodním způsobem?

    Před 11 měsíci
    Menopauza se každoročně ve světě týká 25 000 000 žen. Tento přechod z reproduktivní fáze života do té neproduktivní může zásadně ovlivnit kvalitu jejich života.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Pěstovat kopr zvládnete i bez zahrady na okenním parapetu v bytě. Čerstvé bylinky tak můžete mít doma po celý rok

    Před 1 rokem
    Kopr, stejně jako i jiné bylinky, má nejlepší chuť, pokud je syrový a čerstvý. Sušené bylinky zkrátka ztrácí své přirozené aroma. Proto je dobré mít kopr neustále po ruce v čerstvém stavu.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Už naše babičky znaly sílu této byliny. Roste téměř na každé české zahradě

    Před 1 rokem
    Aromatický kopr disponuje řadou zdravotních přínosů, které účinně napomáhají různým funkcím našeho organismu.
     Komentáře
  • Rady ptáka Loskutáka

    Těstoviny s uzeným lososem: Recept na rychlé jídlo, které si zamilujete

    Před 1 rokem
    Těstoviny patří mezi oblíbené potraviny, které lze upravit na několik způsobů. Vyzkoušet je můžete s uzeným lososem a koprem, který omáčku krásně provoní. A připravíte je raz dva. Dobrou chuť! Další zajímavé reportáže z pořadu Rady ptáka Loskutáka najdete na Nova Plus. Všechny epizody si můžete pustit na Voyo a bez reklam!
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Pěstování nekonečných zásob kopru na parapetu během zimy. Vyroste do 14 dní a má vysoký obsah vitamínů

    Před 1 rokem
    Pokud se chcete i přes zimu zásobit čerstvými bylinkami, pak by vám nemělo uniknout pěstování kopru na parapetu. Vyroste opravdu rychle.
     Komentáře
  • Feminela

    Vegetariánské bramboráky s bylinkami potěší každý mlsný jazýček. Stačí málo a netradiční večeře je na stole

    Před 1 rokem
    Neodolatelná vůně po majoránce a česneku, zlatavá krusta, která při zakousnutí nádherně křupne, a měkké jádro, které se jen rozplývá na jazyku. To jsou klasické bramboráky, které smažívaly už naše prababičky a které jen tak něco nenahradí.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Jednoduchý domácí koprový čaj dá sbohem nejen nespavosti

    Před 1 rokem
    Máte doma kopr? Aby ne! Vždyť tato rostlina je na zahrádce jakýmsi nezmarem. Vypěstovat si ji není nijak výrazně složité. Stejně tak si můžete bez potíží nechat semínka na příští rok. kopr je vynikající rostlinou hned z několika důvodů. Těmi nejznámějšími jsou bezesporu boj proti menstruačním křečím, nadýmání nebo v nadpisu zmiňované nespavosti. Právě na jeho boj s ní se zaměříme mnohem podrobněji v následujících řádcích.
     Komentáře
  • MAD BBQ

    Nejlepší pečený pstruh, jakého jste kdy jedli

    Před 1 rokem
    Kovbojové a kovbojky, zatímco oheň praská je potřeba připravit si lehkou letní večeři. Co takhle salát z pečených brambor v seně a pstruha na klacku? Tím oslníte nejen svoje kamarády ale určitě i sousedy ;) Dobrou chuť!
     Komentáře
  • Vaříme světově

    Luxusní snídaňová bomba! Originální vejce na turecký způsob

    Před 1 rokem
    Turecká vejce jsou skvělou kombinací vajec, jogurtu a kopru. Vše zalité s paprikovým máslem a podávané s rozpečenou bagetkou. Navíc je jídlo vhodné i jako součást vyváženého a zdravého jídelníčku.
     Komentáře
  • inStory

    Kopr se dá pěstovat v truhlíku i na zahradě. Zasadit si jej můžete i nyní

    Před 1 rokem
    Kopr má nejlepší chuť, pokud ho jíte syrový a čerstvý. Sušením ztrácí své přirozené aroma.
     Komentáře
  • Adbz

    Pěstujte kopr tak, že poroste jako o závod. Na celou zimu budete mít hojné zásoby zdravé bylinky do polévky či pomazánek

    Před 1 rokem
    Kopr se řadí mezi bylinky, které mají výraznou chuť a silnou vůni. Lze jej využít do polévek, salátů, pod maso, ale i do hlavního chodu. Vypěstujte si svůj vlastní, není to složité.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Jakou zeleninu vysadit v srpnu, abyste stihli sklidit ještě na podzim

    Před 1 rokem
    Pokud vysejete zeleninu v srpnu, budete se těšit z takzvané podzimní sklizně. Druhy zeleniny, které se sází v posledním letním měsíci, jsou rychle rostoucí.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Kopr buď milujete, nebo nesnášíte. Vyzkoušejte méně známé či neobvyklé recepty z kopru

    Před 1 rokem
    Kopr je oblíbená, silně aromatická bylina a zelenina. Všichni známe tradiční neoblíbenou koprovku ze školní jídelny s olezlými bramborami a ztraceným vejcem. Kopr je ale ve spoustě pochutin nenahraditelnou surovinou. My vás přesvědčíme, že kopr opravdu stojí za to jíst a pěstovat.
     Komentáře
  • inStory

    Mnozí jej znají jen jako bylinku do omáčky nebo salátu. Kopr ale můžete využívat i pro své zdraví

    Před 1 rokem
    Mnozí znají kopr jako bylinku do omáčky nebo salátu. To je ale jen kulinářské využití.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Je nejvyšší čas zbavit se slimáků. Za pár týdnů už může být pozdě

    Před 1 rokem
    Slimáci jsou postrachem všech zahrádkářů. Pokud nechcete, aby vás připravili o plody vaší práce, je nejvyšší čas se jich zbavit.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Na otravnou škytavku pomůže kopr

    Před 1 rokem
    Zavařujete a nakládáte ovoce a zeleninu? Tak určitě používáte kopr. Toto aromatické koření není jen výtečným dochucovadlem, ale i lékem. Díky němu se dá klidněji spát a jíst. A dokonce zkrotí i škytavku!
     Komentáře
  • inStory

    Mandelinky každoročně škodí bramborám. Poraďte si s nimi bez chemie a zároveň vsaďte na prevenci

    Před 1 rokem
    Mandelinky jsou obávanými škůdci. Nejvíce jich najdete na bramborách, ale škodí také paprikám či lilkům. Začněte se jich zbavovat zavčas. Pokud neradi používáte chemické prostředky, které sice mandelinky zničí, ale zároveň zasáhnou i brambory, vyzkoušejte šetrnější varianty.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Mšice dokáží zničit keře i stromky. Připravte si na ně vlastní, účinný a přitom ekologický postřik

    Před 1 rokem
    Mšice dokáží napadnout prakticky jakoukoliv kulturní rostlinu, tedy jak ovocné dřeviny, tak i zeleninu nebo okrasné rostliny. Největšímu náporu mšic budete čelit vždy na jaře a pak také na začátku léta.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Kopr: zázračná bylinka, která má své využití

    Před 1 rokem
    Kopr je úžasná bylinka, kterou jsme se naučili používat různými způsoby. Nejčastěji jej používáme do nakládaných okurek, ale také polévek a omáček. Kopr je skvělý ale na přípravu dipů, což má navíc tu výhodu, že si jej užijete v té nejlepší možné podobě: syrový a čerstvý! Právě takový kopr obsahuje totiž maximum zdraví prospěšných látek a také své aroma. Sušený kopr již tak aromatický není. Takže pokud máte čerstvý kopr, využijte jej co nejdříve.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Chuťově neoblíbené potraviny je nutné i tak konzumovat

    Před 2 roky
    V oblasti potravin existují mnohé kontroverze. Jedni považují danou potravinu za delikatesu, druzí by jí nepozřeli ani pod nátlakem. Většinou tyto potraviny bývají velmi zdravé a mnohdy také jedinými zdroji kvalitních tuků, minerálů nebo vitaminů. Připravili jsme pro vás žebříček nejméně oblíbených potravin, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, ať to stojí co to stojí.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Kopr snižuje cholesterol a podporuje plodnost

    Před 2 roky
    Kopr je především aromatické koření, přičemž se používají hlavně semena, případně kvetoucí nať. S takovým uzeným lososem chutná naprosto božsky. Současně se však jedná i o zajímavou bylinku s léčivými účinky, která je přítelem žen i vystresovaných lidí!
     Komentáře
  • inStory

    Při nevolnostech po oslavě pomohou věcy, které máte běžně doma. Například brambory

    Před 2 roky
    I když se neúčastníte nejrůznějších hromadných oslav, snadno se přejíte i doma, zejména pak při nedostatku pohybu. Nemusíte však hned běžet do lékárny, vystačíte si s přírodními produkty, které máte určitě doma.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Projezte se k tělu bez toxinů i zánětů

    Před 2 roky
    Chcete do dalšího roku vstoupit s čistým štítem i tělem? Zatímco to první je výhradně ve vašich rukou, s detoxikací by vám mohly pomoci brusinky a kopřivový čaj. Nebo máte chuť spíš na koprovou omáčku?
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Kopr nemusíte použít jen do koprové omáčky. Má výborné léčivé účinky

    Před 2 roky
    Většina z nás zná kopr jako aromatické koření, které se využívá do polévek, omáček, bramborových salátů a pomazánek. Toto koření má ale i výborné léčivé účinky.
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Nejlepší způsoby, jak zmrazit kopr na zimu. Inspirace pro všechny hospodyňky

    Před 2 roky
    Také se vám letos urodilo hodně kopru nebo máte milé přátele, kteří vás jím podarovali? Pokud už jste uvařili koprovku a toto chutné koření přidali také do dalších pokrmů a stále vám hodně přebývá, je asi nejlepším řešením kopr zamrazit. Jak ale na to?
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Kouzelný kopr: Dejte mu šanci! Zahání škytavku a zklidňuje trávení

    Před 2 roky
    Silně aromatický kopr má jedinečnou chuť, která dělí národ na dvě skupiny. Někomu zkrátka chutná a někomu ne! Málokdo však už ví, že kopr má i pozitivní vliv na lidské zdraví. Pojďte s námi poznat jeho léčivé účinky.
     Komentáře
  • inStory

    Kopr není dobrý jen do koprovky. Pomůže vám usnout a posílí vlasy a nehty

    Před 2 roky
    Pokud jste si dosud mysleli, že kopr se hodí jen při zavařování okurek, do koprové omáčky nebo tzatziki, vyvedeme vás z omylu. Má i celou řadu léčivých účinků a využijete jej také v kosmetice.
     Komentáře
  • iReceptář

    Kopr na záhonku i v květináči, čerstvý a voňavý vždy po ruce

    Před 2 roky
    Kopr dodá šmrnc mnoha rozmanitým pokrmům, je výtečným kořením i léčivou bylinkou. Sušený však ztrácí sílu: není nad čerstvé, šťavnaté lístky! Kopr by proto neměl chybět na žádné zahrádce. Tuto nenáročnou letničku můžete pěstovat dokonce i v nádobě na balkóně. Využijete její vonnou nať i semena.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Kopr je zajímavá bylinka, kterou se vyplatí mít vždy po ruce

    Před 2 roky
    Po staletí se kopr používá jako kulinářská i léčivá bylina. Přidává se do omáček, polévek, na maso, brambory, dokonce i do likérů. Jeho hlavním benefitem je podpora tvorby žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, zlepšuje trávení, zmírňuje křeče v žaludku i střevech, podporuje chuť k jídlu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Smíšené kultury zeleniny pro hojnou, zdravou úrodu. Co zasít společně?

    Před 2 roky
    Smíšené pěstování umožní dokonalé využití prostoru, brání únavě půdy a méně přitahuje škůdce. Společné výsevy umožňují takzvané polykultury – jak je vytvořit a jak fungují?
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Kopr voní, chutná a pomáhá při zdravotních komplikacích

    Před 3 roky
    Málokterá bylina vyvolává takovou kontroverzi. Někdo kopr miluje, jiný ho naopak nesnáší. My se zaměříme na první skupinu. Pokud ho máte rádi, jistě víte, že jím zajímavě ochutíte svá jídla. To ale není jediným kladem kopru. Jsou tu i další zajímavá pozitiva. A to vliv na zdraví.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Mnohými nenáviděný kopr pomůže při nespavosti, škytavce a vyřeší nadýmání

    Před 3 roky
    Kopr mnoho lidí nenávidí. Hlavně kvůli známé omáčce. Pravdou ale je, že najít si cestu k tomuto koření by mělo být správné. Jídlo dokáže nejenom zajímavě ochutit, ale umí i prospět vašemu organismu. Jak konkrétně? Na to, co všechno dokáže se můžeme podívat společně. Je toho opravdu hodně.
     Komentáře
Reklama