Ať už cukroví pečete s láskou, nebo ho vnímáte jen jako součást předvánočního maratonu, jedno je jisté. Jakmile je hotové, chcete, aby zůstalo co nejdéle nadýchané a křehké.
Plastové sáčky a krabice jsou pro skladování brambor tím nejhorším řešením. Pokud chcete, aby vydržely co nejdéle čerstvé a bez klíčků, vyzkoušejte osvědčené triky odborníků – třeba s jablkem nebo větranou nádobou.
Správné zacházení s hotovým cukrovím rozhoduje o tom, jak dlouho si udrží chuť i vůni. Základem je pořádek, čistota při přípravě, promyšlené uložení a správné skladovací podmínky. Zda jste si jistí, jak na to, zjistíte v našem kvízu.
Ořechy milujeme. Jsou zdravou pochoutkou, ale i zásobárnou tuků, které nám, na rozdíl od jiných, v rozumném množství prospívají. Víte ale, jak je správně skladovat, aby si zachovaly svou čerstvost?
Máte rádi zralejší nahnědlé banány, anebo dáváte přednost těm zelenějším? Banány patří mezi potraviny, s kterými se nejvíc plýtvá. Většina lidí ty nahnědlé už nejí a vyhazuje je. Jejich životnost ale můžete prodloužit.
Zázvor je zázrak z Dálného východu. Polévce dodá jemnou štiplavost, v čaji zahřeje i v tom největším nečase a v kuchyni funguje jako ostřič sladkých i slaných pokrmů. Jak ho ale správně uchovávat? Lednička není správná odpověď.
Uzení metodou studeného kouře patří mezi nejstarší techniky pro uchování masa, postup vyžaduje dostatek času i trpělivosti, aby se pochoutky vydařily. Klíčové kroky jsou v naložení masa a následném uzení při správné teplotě.
Podzimní sklizeň jablek je radost. Ale co dělat, když jich máte víc, než stihnete sníst? Správné skladování není žádná velká věda. Dobře uložená jablka mohou zůstat čerstvá až devět měsíců, v ideálních podmínkách dokonce rok. Klíčem k úspěchu je správný čas sklizně, důkladné třídění a vhodné podmínky při uskladnění.
Čerstvě upečený nebo právě zakoupený chléb je jednou z nejpříjemnějších vůní domova. Jakmile však leží pár dní na kuchyňské lince, rychle ztrácí své kouzlo – kůrka měkne, střída gumovatí a celková chuť mizí. Přitom není ... více Příspěvek Jak uchovat čerstvý chléb měkký a voňavý bez plastových sáčků pochází z Pestrá Zahrada
Smrk, jedle nebo borovice? Ať už dáváte přednost jakémukoli vánočnímu stromku, důležité je vědět, na co se při jeho nákupu zaměřit. Máme pro vás několik praktických tipů, díky nimž si vyberete opravdu kvalitní stromek, který vám zůstane krásný až do nového roku.
I bez trouby si můžete vykouzlit sladké Vánoce. Nepečené cukroví je rychle hotové a velmi dobré. S malým úsilím sklidíte velkou pochvalu. I nepečené cukroví má však svou trvanlivost a nechceme-li si zadělat na zdravotní obtíže nebo zažít zklamání ze zkažených kousků, vyplatí se znát všechny zásady jeho správného skladování.
Máslové krémy jsou při přípravě vánočního cukroví spolehlivou volbou kvůli dlouhé trvanlivosti a stabilnímu chování při skladování. Podle cukrářky Míši Landové mají mnoho výhod, včetně toho, že jsou odolné a dobře drží tvar. Jak na nejlepší krémy, prozradila porotkyně pořadu Peče celá země webu Toprecepty.cz.
Co jsou letní odrůdy jabloní? Jedná se o nejrychleji dozrávající odrůdy, obvykle od konce července do poloviny srpna. Plody jsou křupavé a aromatické, s tenkou slupkou. Nejlépe chutnají hned po sklizni; při skladování vydrží...
Kvalitní med je zdravou náhražkou rafinovaného bílého cukru. Používáme ho jako sladidlo do čaje i nejrůznějších moučníků. Možná se vám někdy stalo, že med zcukernatěl. Tím se ovšem nemění jeho kvalita, a proto ho rozhodně nevyhazujte. Poradíme vám pár triků, jak mu navrátit původní konzistenci.
Lednice je naprosto skvělý vynález, díky kterému můžete uchovávat své potraviny déle čerstvé. Ale ne všechny tuto péči ocení. Proč? Lednice totiž není jenom chlad, ale také vlhkost. Nechte je v těchto podmínkách a můžete pozorovat rychlejší kažení svých potravin. Ale kterých? To se vám pokusíme shrnout v tomto článku. Zaměříme se zejména na potraviny, u kterých chybujete nejčastěji.
Mnoho z nás se snaží plasty v domácnostech udržovat na nejnutnějším minimu, a tak se může stát, že nemáme (a nechceme mít) k dispozici ani plastové krabičky na vánoční cukroví. Prozradíme vám, jak a čím je nahradit.
13. listopadu 2025 se na půdě Mendelovy univerzity v Brně uskutečnilo podzimní setkání Food Waste Institutu (FWI) zaměřené na obaly, skladování a jejich roli v omezování potravinového odpadu. Akce proběhla pod záštitou Ministerstva životního prostředí, ministra zemědělství v demisi Marka Výborného a
Zahradní sezóna se chýlí ke konci a s ní i čas, kdy hrábě, sekačky nebo konev pracují na plné obrátky. Než je necháte odpočívat do jara, dopřejte jim trochu péče – správné uskladnění prodlouží životnost nářadí, ušetří peníze i nervy a na jaře se vám odmění bezproblémovým startem.
Pouštíte se pomalu do pečení vánočního cukroví nebo máte dokonce už napečeno? I nejlépe upečený kousek cukroví může špatným uskladněním podlehnout zkáze. Každý druh potřebuje trochu jiné podmínky a my vám je prozradíme.
Tisková zpráva – 13. listopadu 2025 se na půdě Mendelovy univerzity v Brně uskutečnilo podzimní setkání Food Waste Institutu (FWI) zaměřené na obaly, skladování a jejich roli v omezování potravinového odpadu. Akce proběhla pod záštitou Ministerstva životního prostředí, ministra zemědělství v demisi Marka Výborného a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Akce se zúčastnil i ministr […]
Maso patří mezi potraviny, které se snadno kazí, a proto je důležité dbát na jeho správné skladování. Pokud ho běžně ukládáte do lednice, buďte obezřetní – příliš dlouho tam nevydrží. Chraňte se před nebezpečím spojeným se zkaženým masem a předcházejte možným problémům.
Pocukrovaná vánoční štóla nádherně ozdobí sváteční stůl a zpříjemní odpolední kávu nebo snídani lahodnou chutí voňavého těsta s kandovaným ovocem. Upéct můžete kynutou nebo tvarohovou, po rozležení budou vláčné obě. Každá však potřebuje jiný čas a přípravu. Víme, jak dlouho vydrží vánoční štóla v obou variantách a jak ji skladovat, abyste si na ní mohli pochutnat během svátků.
Stíhání německé firmy Viktoriagruppe kvůli kauze podvodu s naftou může pokračovat, vrchní soud zrušil dřívější zastavení stíhání. Případ se týká skladování české nafty v německém Kraillingu.
V sousedství nové rozlehlé mimoúrovňové dálniční křižovatky Přerov-sever a městské části Předmostí plánuje developerská společnost VGP výstavbu dvou rozlehlých hal pro skladování či případně lehkou výrobu. Jedná se o další projekt, který souvisí s vylepšením dopravní dostupnosti města v Olomouckém kraji po dostavbě posledního chybějící úseku D1 v České republice.
Ořechy jsou pokladem snad každé spíže. Ať už pečete, vaříte, nebo si je jen tak zobete pro zdraví, jejich chuť a přínos jsou nezpochybnitelné. Mají ale i svou slabinu: vyžadují správné skladování. Jinak se z nich místo křupavé pochoutky stane žluklá a nevábně vonící hromádka neštěstí, kterou budete muset vyhodit.
V každé kuchyni nalezneme minimálně jeden druh oleje, a to řepkový nebo slunečnicový. Bez tohoto produktu byste nepřipravili téměř žádné teplé jídlo. Pro studenou kuchyň využíváme nejčastěji olej olivový, který v našich kuchyních takřka zdomácněl. Olej, podobně jako jiné potraviny podléhají zkažení a je nutné ho správně skladovat.
Perníčky jsou vánoční klasikou, která se peče v první vlně pečení cukroví před Vánoci, aby měly dost času na rozležení. V čem a kde je ale skladovat, aby byl úspěch jejich změknutí zaručen? Poradíme vám.
Podzim je na zahradě ve znamení sklizně a posledních příprav na zimu. Jednou z plodin, která čeká na svou chvíli, je křen selský. Tento kořen plný síly, vitamínů a pikantní chuti si zaslouží správné zacházení ... více Příspěvek Nejlepší způsob jak sklidit a skladovat křen až do jara pochází z Pestrá Zahrada
Podivná pachuť jídla z lednice má vědecké vysvětlení – za vše může přenos pachů, chladicí plyny a špatné skladování. Pokud chcete, aby vaše jídlo chutnalo tak, jak má, vyplatí se dodržovat několik jednoduchých pravidel.
Na polích leží i v listopadu poslední zbytky letošní úrody. jedná se například o celer. Tato kořenová zelenina má totiž dlouhé vegetační období, a proto ji sklízíme až teď.
Skladování ovoce nemusí být věda – ani nutně potřebujete sklep. Stačí dodržet pár osvědčených zásad a vaše jablka či hrušky vydrží čerstvé klidně až do jara. Poradíme vám, jaké podmínky jsou ideální, čemu se vyhnout a jak ovoce uchovat i v bytě, garáži nebo na balkoně.
Jablka jsou oblíbeným ovocem, které se v naší zemi pěstuje ve velkém. Chcete-li, aby vydržela přes zimu, musíte jim vytvořit příznivé podmínky. Hlavní věcí je zajistit přiměřenou vlhkost, teplotu a cirkulaci vzduchu. Díky tomu budou mít plody možnost klidně dozrát. Zdroj
Když mechanik autorizovaného servisu Škoda brzy ráno rozbaluje krabici s vašimi brzdovými destičkami, filtry, nebo snad novým nárazníkem (ta srnka vážně nebyla vidět!), za doručením náhradních dílů stojí precizní, ale co možná nejkratší proces. V Mladé Boleslavi jsme nakoukli pod pokličku a zjišťovali, co všechno takové cestě předchází.
Není nad český česnek. Když už se člověku poštěstí a získá ho větší množství vhodné k uskladnění, nastává problém. Jak česnek uchovat tak, aby vydržel v dobré kondici co nejdéle? A jak se postarat o česnek určený k sadbě?.
Ačkoli si v domácnosti pečlivě hlídáme, co nakupujeme, mnoho z nás stále skladuje potraviny, které by mohly vážně ohrozit naše zdraví. Nejde jen o data spotřeby, ale i o nečekaná rizika, která se skrývají v běžných produktech. Podívejme se, které potraviny by měly z našich kuchyní zmizet co nejdříve.
Udržet okurky čerstvé dá bohužel hromadu práce. Většinou je nutné je spotřebovat do pár dní, jinak budou nepoužitelné. Podívejte se ale na to, jak okurky skladovat, aby zůstaly čerstvé a křupavé.
Dlouhodobé skladování baterie laptopu může být klíčové pro zachování její kapacity a prodloužení její životnosti, obzvláště když laptop neplánujete používat po dlouhou dobu.
Celer patří mezi zeleninu s nejdelší vegetační dobou. Od výsevu v únoru až po podzimní sklizeň uplyne více než sedm měsíců. Ne náhodou jej mnozí zahrádkáři nechávají v půdě až do listopadu. Každý další týden ... více Příspěvek Sklizeň celeru v listopadu má své výhody, a zná je málokdo pochází z Pestrá Zahrada
Mandarinky patří k oblíbeným citrusovým plodům, které konzumujeme hlavně v zimním období. Jsou sladké, šťavnaté a plné vitamínu C. Ovšem není mandarinka jako mandarinka. Plody v supermarketu mnohdy vypadají lákavě a po oloupání jsou buď kyselé nebo plné pecek. Pod slupku jednoduše nenahlédnete. Přesto existuje několik triků, podle nichž poznat chutné ovoce.
Cibule patří mezi základní potraviny a je součástí většiny připravovaných pokrmů. Problém nastává s dlouhodobým uskladněním této suroviny. Jakmile totiž cibuli necháte ve spíži, má tendenci za pár dní shnít a zplesnivět. Skladujte pouze pevné a suché kusy. Ty, na nichž se již objevila plíseň, rovnou vyhoďte.
Chcete, aby vaše cibule přežila zimu bez ztrát? Objevte tajemství skladování cibule, které zahradníci střeží. S našimi jednoduchými tipy zůstane zelenina čerstvá, pevná a připravená na vaši zimní kuchyni.
Cibule je nenápadná, ale v kuchyni naprosto nepostradatelná. Pokud jste si letos dopřáli vlastní úrodu, určitě nechcete, aby vám během zimy začala plesnivět nebo klíčit. Správné skladování cibule je jednoduchá alchymie, kterou zvládne každý, kdo zná pár osvědčených pravidel.
Bobkový list není jen koření, které používáme v kuchyni při vaření. Má mnohem rozsáhlejší využití. Proč je dobré dát bobkové listy do mouky? Věřte, že tento jednoduchý trik vyřeší nejeden problém.
U celeru je potřeba trpělivost. Více než půl roku prostě jen čekáte a čekáte, jestli ty bulvy narostou. Trvá to dlouho a je dobré celer nechat co nejdéle na záhonech, ale zase ne moc. Pojďte zjistit, kdy nejpozději celer sklidit, co s ním po sklizni a jak ho správně uchovat. E-book Jak zavařovat bez chemie a umělých sladidel: https://www.sikulio.cz/e/jak-zavarovat-bez-chemie-a-umelych-sladidel-e-book-004
Maso patří mezi nejchoulostivější potraviny a nesprávné skladování může způsobit nejen ztrátu chuti, ale i zdravotní problémy. Stačí jediná hodina na kuchyňské lince a čerstvé maso začne ztrácet svoji trvanlivost. Odborníci proto radí uchovávat maso ... více Příspěvek Jedna hodina mimo lednici může zkrátit životnost masa o polovinu pochází z Pestrá Zahrada
Chléb patří k nejstarším a nejrozšířenějším potravinám na světě a je nedílnou součástí mnoha kultur. Existuje nepřeberné množství druhů – od klasického bílého až po celozrnný nebo bezlepkový – a každý má svou specifickou chuť ... více Příspěvek Nejčastější chyby při skladování chleba, které zkracují jeho čerstvost pochází z Pestrá Zahrada
Plesnivá dýně dokáže zkazit nejen náladu, ale i celý stůl. Stačí pár chyb po sklizni – a oranžová ozdoba se promění v mazlavý nepořádek. Naštěstí existují jednoduché triky, jak plesnivým dýním předejít. Naučte se, jak s úrodou zacházet, aby vydržela krásná, voňavá a jedlá klidně až do zimy.