Zavřít
Burčák

Burčák

Nejnovější články na Seznamu na téma Burčák
  • TN

    Sklizeň hroznů začala o něco dříve. Burčák koupíte už o víkendu

    Před 10 dny
    S více než týdenním předstihem začalo na jižní Moravě vinobraní. Nejprve se sbírají hrozny na burčák. První vinaři by ho pak mohli začít prodávat už během víkendu.
     Komentáře
  • Deník

    Burčák na dohled. Ukrajinky na jižní Moravě řezaly hrozny odrůdy Augustovskij

    Před 11 dny
    Vinaři už sklízejí první hrozny révy pro burčák. Oblíbený nápoj se smí prodávat od začátku srpna, na jižní Moravě bude z nejranějších odrůd k dostání už v tomto týdnu. V omezeném množství. Raritu Augustovskij nabídnou za stovku za litr.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    První hrozny na výrobu burčáku jsou sklizené, další budou nejspíš za týden

    Před 11 dny
    První letošní hrozny, které poslouží na výrobu burčáku, sklidili ve vinohradu na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích. Většina obvyklých raných odrůd dozraje až za týden.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Vedra na jihu Moravy zpomalila dozrávání hroznů, časná sklizeň letos nebude

    Před 21 dny
    Vysoké teploty beze srážek, které v tomto týdnu panují na jihu Moravy, zpomalily dozrávání hroznů ve vinohradech. První rané odrůdy tak v kraji budou vinaři sklízet nejdříve ve druhé polovině srpna.
     Komentáře
  • Na palubě

    Atentát africkým burčákem a dočasný návrat do Angoly

    Před 3 měsíci
    Další povídání se zvěrolékařem z Angoly. O dceři Madaleně, která se zúčastnila první řady pěvecké soutžěže Superstar. O dočasném návratu do Angoly s celou rodinou. O hyperinflaci, která zapříčinila opětovný návrat do Brna. O africkém burčáku nebo bezlepkovém manioku. O výplatě, která stačí pouze k zakoupení jedné lahve vína.
     Komentáře
  • Znojemský deník

    Vzpomínka na pana prezidenta: Václava Havla ve Višňové zajímala selátka a burčák

    Před 7 měsíci
    Je to víc jak jednavacet let, co naši společnosti v září roku 2000 navštívil pan prezident Václav Havel a spolu se mnou se s ním mohli přímo setkat a pozdravit všichni zaměstnanci AGROSERVISu Višňové, občané Višňové i ostatní jeho příznivci. Děkujeme Jiřímu Pevnému za krásnou vzpomínku a fotografie.
     Komentáře
  • Kutnohorský deník

    Výroba hroznové šťávy krok za krokem. Kde chutná burčák, chutná i budoucí víno

    Před 10 měsíci
    /FOTOGALERIE/ Sezona burčáku je v plném proudu. Co to ale vlastně burčák přesně je a jak se vyrábí? A proč by se dobrý vinař měl držet hesla: tam kde chutná burčák, chutná i budoucí víno? Na to jsme hledali odpověď v místě nejzasvěcenějším, ve vinohradnickém městě Kutná Hora.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Milovníci burčáku se radují. Sezóna je v plném proudu

    Před 10 měsíci
    Burčáková sezóna je na svém vrcholu a milovníci si tento oblíbený nápoj vychutnávají ve velkém. Jeho cesta z vinic až do sklenice trvá přibližně týden. Moravští vinaři díky velkému zájmu každý rok vyprodukují tisíce litrů. Jinak tomu není ani ve vinařské obci Čejkovice na Hodonínsku, kde burčák dělají nejen profesionálové, ale i amatérští vinaři.
     Komentáře
  • Znojemský deník

    FOTO: Podzim přivítali v Bohuticích zabijačkou i burčákem. Rytíři plivali oheň

    Před 10 měsíci
    Nad parkovištěm v Bohuticích na Znojemsku poletuje kamion. Pouťový balónek přivázaný špagátem ke střeše auta tam v sobotu konkuruje opravdovým tahačům. Ty se totiž dnes dělí o místo s vozy návštěvníků, kteří sem míří na Podzimní bohutické slavnosti. „Jsme tu správně,“ nasaje vůni jeden z mladíků, za nímž z auta vystupují další členové posádky. Bez váhání se vydávají směrem k tamnímu zámku, odkud se line vůně zabijačkových specialit, bramboráků a burčáku.
     Komentáře
  • Krajské listy

    Letošní burčák je prý málo sladký a má trochu zpoždění. Jak to s ním je z pohledu vinařů a potravinářské inspekce? A co na to Hradecký koštýř?

    Před 10 měsíci
    Udeřila doba burčáku. Každoroční svátek toho našeho národního nadšení pro ovíněnou existenci, díky které na svět koukáme s úsměvem a luskáním prstů. Burčák je náš národní poklad (jeden z mnoha) a probíhají kolem něho i mnohé podvodnické tanečky, na které si rok co rok posvítí potravinářská inspekce. Probíhají prodejní trhy burčáku. A u toho nesmí chybět ani Hradec Králové.
     Komentáře
  • Litoměřický deník

    Víno i burčák tekly proudem. Vinobraní nalákalo do Velkých Žernosek stovky lidí

    Před 10 měsíci
    Sérii oslav vína a sklizně révy na Litoměřicku završilo o víkendu vinobraní ve Velkých Žernosekách. Zamířily na něj stovky návštěvníků, kteří se nechali zlákat burčákem, vínem, živou hudbou a dobovým představením.
     Komentáře
  • TV Polar

    Náměstí Republiky ožilo burčákovými slavnostmi

    Před 10 měsíci
    18. září se ve Studénce proběhl druhý ročník burčákových slavností. Na své si přišli jak milovníci částečně zkvašeného moštu, tak i ti co holdují vínu. Nechyběly přenášky a řízené degustace.
     Komentáře
  • Náš region

    Sortiment zítřejších farmářských trhů rozšíří burčák a italské speciality

    Před 10 měsíci
    Zítra se v Karlových Varech opět konají oblíbené Farmářské trhy. Na prostranství před Městskou tržnicí bude podle mluvčí karlovarského magistrátu Heleny Kyselé k dostání…
     Komentáře
  • Travel Adventure

    Podzim s chutí vína v Dolním Rakousku

    Před 10 měsíci
    S koncem léta se také v Dolním Rakousku slaví vinobraní a burčák teče proudem, stejně jako se koná nepřeberné množství kulturních a zážitkových akcí. Malebná krajina vinohradů, podunajské lužní lesy nebo Vídeňské Alpy již brzy začnou hrát všemi barvami podzimu a lákají na pěší túry i cykloturistiku či k poznávání pestré kultury a historie země. V Dolním Rakousku nejenže se pěstují špičková bílá vína, především domácí odrůda Veltlínské zelené, ale také ušlechtilá vína červená a samozřejmě Sturm neboli burčák. Dokvašený se jako velmi mladé víno podává pod názvem Heuriger neboli Letošní přímo u vinaře, zároveň se ale na přelomu léta a podzimu konají různorodé akce oslavující víno, často v inovativních formátech, pro dospělé i pro děti. Umožňují se ponořit do vinařské kultury, která je v tolika ohledech podobná té jihomoravské a zároveň velmi svébytná. Jedním z jejích středobodů je Wachau, údolí Dunaje mezi Melkem a Kremží, až kýčovitě malebná krajina zapsaná do Světového kulturního dědictví UNESCO. Více Podzim s chutí vína v Dolním Rakousku at Travel Adventure.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Burčák je tu! Víme, jak ho vybrat a na co si dát pozor

    Před 10 měsíci
    Září a říjen jsou měsíce zasvěcené burčáku. Aby ale tvoje spanilá jízda se skleničkou v ruce neskončila fiaskem, měla by sis dát pozor hned na několik věcí.
     Komentáře
  • Aplausin

    Koncert pro dobrou věc voněl burčákem. Své o tom ví tahle pětka zpěváků

    Před 10 měsíci
    V jihomoravských Horních Věstonicích se opět potkali zpěváci se srdcem na správném místě. Podpořili pacienty s nemocí motýlích křídel na koncertu „Křídla motýlí“ 2021.
     Komentáře
  • TV Polar

    Lázně Darkov symbolicky zavíraly prameny. Sezona jim ale začala

    Před 10 měsíci
    V parku za rehabilitačním sanatoriem se uskutečnila akce Zavírání pramenů. Jde o další akci, která v Karviné probíhá a kterou lidé rádi vyhledávají. Kvůli pestrému kulturnímu programu, dobrému jídlu a pití, třeba burčáku.
     Komentáře
  • Vitalia

    Prodávali burčák, který nemá bublinky. A to se smí?

    Před 10 měsíci
    Poznat kvalitní burčák není jen tak. I když zkontrolujete barvu, kal i vůni, stejně můžete koupit burčák, který není takový, jak jste zvyklí.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Co pijete za burčák? V pětině případů kontroly odhalily problém

    Před 10 měsíci
    Přibližně pětina burčáků letos nevyhovuje předpisům. Vyplývá to z dat potravinářské inspekce. Mezi pochybení patří špatné označení země původu. Burčák musí pocházet z českých hroznů. Kontroly zpozdila pozdní sklizeň a prodej.
     Komentáře
  • Hradecká Drbna

    Kam o víkendu? Sobota bude ve znamení dobrého jídla a pití, koná se Food festival, Burčákobraní a Dožínky

    Před 10 měsíci
    Tento víkend bude náročný na rozhodování hlavně pro gurmány. V sobotu se totiž konají hned tři akce zaměřené na dobré jídlo a pití – v Nové Pace pořádají Food festival, v Šimkových sadech v Hradci Králové tradiční Dožínky a v broumovském klášteře Burčákobraní.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Hitem podzimních vinobraní je burčák. Poradíme vám, jak poznat ten kvalitní

    Před 10 měsíci
    Těšíte se na podzim kvůli vinobraní a burčáku? Pokud jste si jej ještě nedali, musíte si pospíšit. Určitě znáte známé rčení vinařů o tom, že burčáku byste měli vypít tolik, kolik máte krve. Jenže jestli si z plnění tohoto limitu nechcete odnést bolehlav, buďte při nákupu zkvašeného vinného moštu obezřetní.
     Komentáře
  • Náš region

    Prodejce vydával nápoj z maďarských hroznů za burčák

    Před 10 měsíci
    Prodejci burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu si většinou dávají pozor, aby měli všechno v pořádku. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nacházejí většinou drobné prohřešky a kontrolou v laboratoři neprojde každoročně do deseti vzorků, řekl dnes při kontrolách v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Letos už však našli jednoho prodejce, který za burčák vydával nápoj z maďarských hroznů.
     Komentáře
  • TN

    Inspekce začala s kontrolou burčáku, odebrala desítky vzorků

    Před 10 měsíci
    Inspekce zahájila kontrolu burčáku o tři týdny později než obvykle, a to kvůli pozdější sklizni hroznů. Inspektoři zatím prověřili 94 prodejních míst.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Prodejci burčáku si dávají pozor, jeden za něj vydával nápoj z maďarských hroznů

    Před 10 měsíci
    Inspekce už s prodejcem zahájila správní řízení o uložení pokuty, která se v takovém případě pohybuje v řádech desetitisíců korun.
     Komentáře
  • CNN Prima News

    Na Pálavské vinobraní vyrazily tisíce návštěvníků. Burčák tekl proudem

    Před 11 měsíci
    Tisíce lidí v sobotu zamířily do Mikulova na Pálavské vinobraní nejen za dobrým pitím, ale i folklórem. Druhým dnem tam pokračují slavnosti vína a burčáku. Ten na Moravě tekl proudem. Návštěvníci i prodejci si pochvalovali atmosféru, víno i burčák.
     Komentáře
  • Podnikatel

    Sezóna burčáku odstartovala. Pozor, není burčák jako burčák

    Před 11 měsíci
    Burčák je možné prodávat od začátku srpna do konce listopadu. Ne vždycky ale obchodníci nabízí pravý nefalšovaný burčák. Na co dát pozor při jeho nákupu? Kdy se může prodejce dopustit klamání spotřebitele?  Není burčák jako burčák Označení „burčák“ mohou nést jen nápoje vyrobené z hroznů vinné révy, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky v daném kalendářním roce. Pokud prodejce nabízí na svém pultu zkvašený mošt z hroznů dovezených ze zahraničí a označuje jej za burčák, jde…
     Komentáře
  • Novinky

    Na vinici sv. Kláry v Praze začíná sezona burčáku

    Před 11 měsíci
    S blížícím se podzimem přichází také burčáková sezona. Vinaři z vinice sv. Kláry právě sklízejí první hrozny. Hotový burčák pak zájemci mohou ochutnat o víkendu 18. a 19. září. V reportáži se podívejte na jeho výrobu.
     Komentáře
  • Zítřek

    Kam vyrazit za burčákem: Tipy na nejlepší slavnosti a vinobraní

    Před 11 měsíci
    Pokud patříte k milovníkům částečně zkvašeného moštu z hroznů, jenž obsahuje harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin, nejspíše už netrpělivě vyhlížíte jeho dny. A dobrou zprávou je, že ty právě přicházejí! Přinášíme vám přehled tipů, kam se za lahodným mokem vypravit.
     Komentáře
  • TN

    Sezóna burčáku je v plném proudu. Jak poznat, že je kvalitní? RADY A TIPY

    Před 11 měsíci
    V Česku už naplno běží sezóna burčáku. Lahodný mok lidé mohou sehnat prakticky na každém rohu od trhů a jarmarků až po vinárny. Ne vždy se ale jedná o pravý burčák. Přečtěte si, na co si dát při nákupu pozor.
     Komentáře
  • Lifee

    Jak poznat dobrý burčák: Důležitá je chuť i barva. A proč se s ním neťuká?

    Před 11 měsíci
    Někteří vinaři dělí rok na jaro, léto, burčák a zimu. Momentálně je, i když s mírným zpožděním, období burčáku. Jak poznat ten opravdu kvalitní? A víte, proč se s burčákem neťuká?
     Komentáře
  • Náš region

    Po roční pauze se do hotelu Port vrátilo tradiční vinobraní

    Před 11 měsíci
    Tradice, která neodmyslitelně patří k závěru prázdnin, to je Vinobraní u Máchova jezera. Po roční odmlce se návštěvnici akce vrátili v hojném počtu. Vinobraní, které původně bylo určeno především pro spoluobčany z regionu a sousedy z okolí, láká také už řadu let publikum z dalších koutů republiky. Navzdory předpovědi počasí připravily sluneční paprsky příchozím i partnerům krásné odpoledne, jehož atmosféru neuhasila ani podvečerní přeháňka. Za doprovodu cimbálovky Fjertůšek a místní hudební sestavy Vosty Band, fenomenálních vín, věhlasného burčáku a ochutnávek nejrůznějších specialit spřátelených firem i soutěžních dobrodružství se 29. srpna uskutečnil devátý ročník zdejšího tradičního závěru léta.
     Komentáře
  • iReceptář

    Sušená rajčata zvládnete i sami: 3 nejběžnější způsoby jejich výroby

    Před 11 měsíci
    Znáte sušená rajčata? V jižních zemích obvyklý způsob výroby sušených rajčat si můžete také vyzkoušet. Raději si ale nechte poradit. Vámi vyrobená sušená rajčata budou chutnat po celý rok! A příprava je velmi jednoduchá.
     Komentáře
  • Liberecká Drbna

    Burčáková sezona začíná. Víte, jak poznat kvalitní nápoj a kde ho koupit?

    Před 11 měsíci
    Řada z nás má určitě radost. Zhruba od konce srpna do konce října, v závislosti na sezoně, si každý rok můžeme dopřát burčák. Jeho milovníci tvrdí, že má blahodárné účinky na organismus. Často se ale stává, že si někde u silnice zakoupíme pouhou přeslazenou a předraženou šťávu, která s burčákem nemá nic společného. Jak tedy rozpoznat opravdu kvalitní burčák?
     Komentáře
  • Jihlavská Drbna

    Burčáková sezona začíná. Víte, jak poznat kvalitní nápoj a kde ho koupit?

    Před 11 měsíci
    Řada z nás má určitě radost. Zhruba od konce srpna do konce října, v závislosti na sezoně, si každý rok můžeme dopřát burčák. Jeho milovníci tvrdí, že má blahodárné účinky na organismus. Často se ale stává, že si někde u silnice zakoupíme pouhou přeslazenou a předraženou šťávu, která s burčákem nemá nic společného. Jak tedy rozpoznat opravdu kvalitní burčák?
     Komentáře
  • Život v Česku

    Burčák letos bude později, uvádějí vinaři. Popsali, jak zahýbali oproti předchozím rokům s cenami

    Před 11 měsíci
    Už brzy začne sezóna burčáku, oblíbeného nápoje, jenž se dá nazvat českou zvláštností, kterou k nám jezdí pít i turisté ze zahraničí. Zákon ho povoluje prodávat jen od 1. srpna do 30. listopadu, a proto je o něj velký zájem. V letošním roce je oproti předchozím na pultech s lehkým zpožděním, jak nám potvrdili zástupci vinařství. Ti promluvili i o cenách, nikterak výrazně s nimi ale nehýbají. "O cenách jsme zatím nemluvili, ale asi zahájíme s loňskými cenami, tedy litr za 70 korun, a pak se uvidí," uvedl pro ŽivotvČesku.cz zástupce Vinařství u Křížů.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Jak poznat kvalitní burčák a proč s ním neťukat?

    Před 11 měsíci
    Burčáková sezóna je tu. Morava a Čechy jsou jednou z mála oblastí, kde se tato perlivá a nezaměnitelně vonící pochoutka pije a prodává. Většinou je k mání na vinobraní, třeba ve Znojmě, Mikulově či Valticích, ale dá se koupit i v běžných vinotékách. Ten nejlepší burčák je však vždy u konkrétního vinaře. Důvod je prostý. Burčák již z podstaty nemá rád dlouhý transport a nejlepší chuť má jen pár hodin (maximálně vydrží jeden až dva dny).
     Komentáře
  • Vitalia

    Víc než litr burčáku za den nepijte, varuje someliér

    Před 11 měsíci
    Začala sezóna burčáku, poradíme vám, kde už letošní ročník můžete ochutnat i proč není radno lahev s burčákem zavírat na pevno.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Burčákové mýty a pověry. Jak poznat ten nejlepší a nenechat se napálit?

    Před 11 měsíci
    Burčáková sezóna je tu. Morava a Čechy jsou jednou z mála oblastí, kde se tato perlivá a nezaměnitelně vonící pochoutka pije a prodává. Většinou je k mání na vinobraní, třeba ve Znojmě, Mikulově či Valticích, ale dá se koupit i v běžných vinotékách. Ten nejlepší burčák je však vždy u konkrétního vinaře. Důvod je prostý. Burčák již z podstaty nemá rád dlouhý transport a nejlepší chuť má jen pár hodin (maximálně vydrží jeden až dva dny).
     Komentáře
  • Novinky

    Začíná sezóna burčáku, na Moravě už je k dostání

    Před 11 měsíci
    S končícími prázdninami se na Moravě začaly objevovat první stánky s burčákem. Vinaři jsou letos s úrodou zatím spokojeni, zákazníci budou mít možnost si burčák zakoupit na různých místech zhruba do poloviny října.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Na jižní Moravě začíná období burčáku, dnes otevřely další stánky

    Před 11 měsíci
    První stánky s burčákem se začaly objevovat na několika místech jižní Moravy.
     Komentáře
  • České noviny

    Na jižní Moravě začíná období burčáku, otevřely další stánky

    Před 11 měsíci
    První stánky s burčákem se začaly objevovat na několika místech jižní Moravy. Dnes začal burčák prodávat Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. S úrodou je spokojený, denně chce nabízet okolo 500 litrů. Sklizeň i zájem lidí si pochvaluje také David Šťastný z vinařství Chateau Valtice. Řekli to ČTK.
     Komentáře
  • Novinky

    Milovníci burčáku se dočkají. Hrozny jsou už ve sklepech

    Před 1 rokem
    Příroda je kouzelník. Sluníčko se opřelo do jihomoravských vinic a dalo dozrát hroznům do takové míry, že se vinaři pustili do sběru prvních hroznů na burčák. V úterý ráno vyrazili do vinice u Dolních Dunajovic na Břeclavsku.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Burčák letos bude k dostání nejdříve 20. srpna, pravděpodobně ale později

    Před 1 rokem
    Burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, se může podle zákona začít prodávat už v neděli 1. srpna, fakticky to ale letos bude o tři až čtyři týdny později.
     Komentáře
  • České noviny

    Burčák bude k dostání nejdříve 20. srpna, pravděpodobně ale později

    Před 1 rokem
    První letošní hrozny určené ke zpracování na burčák začali dnes ráno sklízet ve vinohradu Chateau Valtice - Vinných sklepů Valtice. Jde o velmi ranou odrůdu Augustovskij, kterou vinařství dovezlo ze Slovenska. Sklizeň prvních obvyklejších raných odrůd jako je například Irsai Oliver, začne přibližně za týden, řekl dnes ČTK ředitel vinařství David Šťastný. První burčák tak bude k dostání od pátku ve Valticích, běžní prodejci jej budou nabízet až příští týden.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak poznat kvalitní burčák: Udělejte si senzorický test barvy a vůně

    Před 1 rokem
    Burčák je oblíbený nápoj, který u nás na podzim vyhledává spousta lidí, ale jak poznat kvalitní burčák? Hrozny pro jeho výrobu by neměly být úplně dozrálé, protože mnohem lepší chuť vytvářejí ty nedozrálé, které jsou sladkokyselé. Úroveň zralosti hroznů tak určuje jejich chuť, ale jsou tu i další aspekty, které je třeba vnímat. Důležité je sledovat i barvu a vůni burčáku.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Připravte si letos vlastní burčák

    Před 1 rokem
    Burčák neboli částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné patří k velice oblíbeným podzimním nápojům. Pokud na své zahradě máte úrodu jen několik kilogramů hroznového vína, můžete si připravit svůj vlastní skvělý burčák! Obsah alkoholu v burčáků bývá obvykle od 1 do 7 % – podle toho, v jakém stádiu burčák je. Je samozřejmé, že mladý burčák má sladší chuť a menší obsah alkoholu, než burčák starší.
     Komentáře
  • Babicova televize

    Cibulový koláč podle Babicy. Ideální dobrota na podzim

    Před 1 rokem
    Vyzkoušejte cibulový koláč podle Babicy a dejte si k těmu burčák, protože cibule a burčák zabije všechno. Použité ingredience: 1,5 - 2kg cibule , 300g hl. mouky, 150g másla, voda, sůl, pepř, kmín, sladká paprika, vejce, slanina, smetana, olej
     Komentáře
  • TV Polar

    Ve Studénce se konal premiérový ročník Burčákfestu

    Před 1 rokem
    Krásné počasí vylákalo stovky milovníků vína na náměstí Republiky ve Studénce. Tam se konaly burčákové slavnosti, součásti kterých byl i bohatý doprovodný program.
     Komentáře
  • Příbram

    Sobotní farmářské trhy namíchají gastronomické i kulturní ingredience

    Před 1 rokem
    V Rožmitálu pod Třemšínem k pohádce zakousnete domácí dobroty nebo popijete burčák. Tradiční prodejní trhy proběhnou opět i v Příbrami.
     Komentáře
  • iReceptář

    Poznejte kvalitní burčák: existuje jednoduchý trik

    Před 1 rokem
    Při nákupu burčáku je dobré všímat si barvy, perlení, chuti. A pokud máte štěstí a na zahradě vám dozrálo dostatek hroznů, můžete se pustit do výroby domácího burčáku.
     Komentáře
  • Deník

    Jak poznat kvalitní burčák: Stačí se podívat, důležitá je barva i perličky

    Před 1 rokem
    Zkušení vinaři tvrdí, že dospělý člověk by měl za rok vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve v těle. Takže zhruba kolem šesti litrů. Zda je to pravda, pověra nebo jen marketingový tah, je těžké odhadnout. Rozhodně ale při pití burčáku volte kvalitu.
     Komentáře
  • inStory

    Burčáková sezona začala. Zkuste si ho letos vyrobit doma z jablek

    Před 1 rokem
    Patříte-li mezi milovníky burčáku a každoročně razíte heslo, že musíte vypít tolik burčáku, kolik máte krve v těle, máme pro vás skvělý tip. Ozvláštněte letošní sezonu a připravte si doma vlastnoručně vyrobený burčák z jablek. Hotový bude do tří dnů.
     Komentáře
  • Příbram

    Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu

    Před 1 rokem
    K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?
     Komentáře
  • Drbna

    Burčáková sezona je v plném proudu. Víte, jak poznat kvalitní nápoj?

    Před 1 rokem
    Zhruba od konce srpna do konce října, v závislosti na sezoně, si každý rok můžeme dopřát burčák. Jeho milovníci tvrdí, že má blahodárné účinky na organismus. Často se ale stává, že si někde u silnice zakoupíme pouhou přeslazenou a předraženou šťávu, která s burčákem nemá nic společného. Jak tedy rozpoznat opravdu kvalitní burčák?
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Burčák: Ten kvalitní poznáte i po sluchu. A hnědé zabarvení ukazuje na přítomnost jablek

    Před 1 rokem
    Dejte si s námi skleničku burčáku! Oblíbeného nápoje, který prospěje vašemu zdraví. Prozradíme vám, jak poznat kvalitní burčák, a uvedeme na pravou míru rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem.
     Komentáře
  • Náš region

    Víkend a vinobraní. Jaké máme v Praze možnosti?

    Před 1 rokem
    Psát o plánech na víkend je něco mezi čtením z lógru, předpovědí počasí a sázením na koníčky. Ale bez ohledu na řádění bacilů víno zraje, burčák burčí a nám se sbíhají sliny...
     Komentáře
  • Drbna

    Inspekce: Půlka kontrolovaných prodejců burčáku porušila předpisy

    Před 1 rokem
    Téměř polovina ze 45 prodejců burčáku, které letos zatím zkontrolovali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), porušila předpisy. Chybělo označení původu, výrobce i alergenů.
     Komentáře
  • České noviny

    Inspekce: Půlka kontrolovaných prodejců burčáku porušila předpisy

    Před 1 rokem
    Téměř polovina ze 45 prodejců burčáku, které letos zatím zkontrolovali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), porušila předpisy. ČTK to dnes řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Chybělo označení původu, výrobce i alergenů.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Ochutnejte lahodný červený burčák z hroznů kvašených ve rmutu

    Před 1 rokem
    Příprava červeného burčáku má své odlišnosti od přípravy bílého, ale leccos je pro oba druhy jedinečného kvašeného nápoje společné.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Letošní sezona burčáku právě začíná

    Před 1 rokem
    Tolik oblíbený mok Čechů můžete právě ochutnat. Jeho sezona začala, a tak není nač čekat. Chcete si na něm ale opravdu pochutnat? Vybírejte pečlivě a skladujte ho správně, tak aby se nezkazil a „nebouchnul“. Jestliže si nejste úplně jistí v kramflecích, přinášíme vám několik rad a tipů, abyste si tuto sezonní specialitu užili co nejvíce.
     Komentáře
Reklama