Zavřít
Husa

Husa

Nejnovější články na Seznamu na téma Husa
  • Novinky

    Když se z husy vyklube houser. Vtipné video z Českobudějovicka baví internet

    Před 1 dnem
    Velký ohlas vzbudilo na sociálních sítích vtipné video, v němž žena chová husu, ze které se ale vyklube houser. Příspěvkem své přátele na facebookovém profilu EDílnička pobavila umělkyně Jana Sedláčková z Doubravice na Českobudějovicku a následně jej poskytla i Novinkám.
     Komentáře
  • Novinky

    Když se z husy vyklube houser. Vtipné video z Českobudějovicka baví internet

    Před 1 dnem
    Velký ohlas vzbudilo na sociálních sítích vtipné video, v němž žena chová husu, ze které se ale vyklube houser. Příspěvkem své přátele na facebookovém profilu EDílnička pobavila umělkyně Jana Sedláčková z Doubravice na Českobudějovicku a následně jej poskytla i Novinkám.
     Komentáře
  • ReadZone

    Michal Šeps slaví 31. SuperStar vymazal z hlavy, trávu vyměnil za Boha a s přítelkyní žije v tiny housu

    Před 2 dny
    Pamatujete na Michala Šepse ze SuperStar? Dnes je z něj jiný člověk. Bydlí v minidomku, chová husy a věnuje se víře. Jak žije a co říká na svou minulost?
     Komentáře
  • Tady virál

    Pes vyzval husu na souboj. Netušil, že dostane štípanec po čumáku

    Před 3 dny
    Naposledy si to pejsek šel rozdat s želvou ale nečekal, že dostane po čumáku. Nyní se dal do pomyslného ringu s husou. Kdo vyhrál necháme na vašem zvážení. Zdroj: ViralBear
     Komentáře
  • Janayrin Sramicik
    naMédium

    U Hustopečí nad Bečvou se objevili vzácní ibisové. Někdo je hned zastřelil

    Před 8 dny
    Některé příběhy by člověk raději nepsal. A bohužel přesně sem patří i tenhle. Jde o příběh nádherných ibisů hnědých, kteří se na podzim objevili na Choryňských rybnících u Hustopečí nad Bečvou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Blbouny plněné trhaným masem podle šéfkuchaře Turnovských pivnic. S dušeným zelím chutnají báječně

    Před 12 dny
    Knedlíky jsou nejoblíbenější přílohou české kuchyně, ty plněné ale s přehledem mohou být i hlavním jídlem. Stačí k nim už jen přidat dušené zelí a vznikne lahodná kompaktní verze pečené husy či kachny či vepřa knedla zela. Blbouny s husím masem z oblíbené sítě restaurací jsou toho důkazem.
     Komentáře
  • Hrej

    Komunita Where Winds Meet hlásí bizarní problém s démonickými husami

    Před 15 dny
    Where Winds Meet má silného nepřítele, který terorizuje nic netušící hráče. Komunita zaplavuje fóra zoufalými dotazy, proč je zabíjí rozčílené husy, a zda je lze vůbec porazit.
     Komentáře
  • Prachatický deník

    Divoké husy přiletí do malovického Švestkového dvora už v neděli

    Před 16 dny
    Švestkový Dvůr v Malovicích chystá na neděli 23. listopadu jedinečný kulturní program, který potěší děti i dospělé. Odpoledne plné pohybu, fantazie a severské atmosféry nabídne premiérové koprodukční představení Divoké husy souboru MOVE Ostrava / PhysioART.
     Komentáře
  • ČT24

    V ženě s husou archeologové našli nejstarší doklad o vztahu lidí a zvířat

    Před 17 dny
    Izraelští vědci našli, prostudovali a popsali pravěkou sošku, která zobrazuje ženskou postavu, jíž na zádech sedí husa. Podle archeologů je zcela mimořádná jak zpracováním, tak i příběhem.
     Komentáře
  • ROCK&POP

    Lenka Dusilová slaví a bilancuje

    Před 17 dny
    Lenka Dusilová slaví a bilancuje svoji hudební kariéru s novým výběrovým albem Retrospektiva LD_50.
     Komentáře
  • ChovZvířat.cz

    Česká chocholatá husa

    Před 18 dny
    Husa česká chocholatá vznikla šlechtěním z původní české husy, která byla chována v našich zemích po několik desítek let. Mnozí si
     Komentáře
  • Inspirace od tety
    naMédium

    Svatomartinská kachna, nebo husa? Kachna podle Pohlreicha oslnila Čechy, upečte si ji také

    Před 20 dny
    Svatomartinská husa i kachna patří k tradičním hostinám. Zatímco dříve kralovaly jen husy, dnes i šéfkuchař Pohlreich propaguje pečení kachny. Je rychlejší, levnější a dietnější. Tradiční svatomartinské zvyky se mění s tímto receptem.
     Komentáře
  • musicserver

    VIDEO: "Zmrzlá husa" verze 2025: Lence Dusilové je po třiceti letech zase zima

    Před 20 dny
    Někdy mezi roky 1993 a 1995 byla radost chodit na koncerty Sluníčka, kapely, kde hráli a zpívali muzikanti jako Lenka Dusilová, Pancho (Petr Prchal) nebo Frederik Janáček. Jednou z nejikoničtějších písní skupiny byla "Zmrzlá husa", písnička, kterou zpívala právě Lenka.
     Komentáře
  • Apetit

    Whisky, husa nebo Vánoce? Kam vyrazit: Poslední šance na svatomartinské hody a první vánoční trhy na Kuksu

    Před 22 dny
    Přemýšlíte, co dělat o víkendu? Máme pro vás jasnou zprávu: tento víkend bude znamení svatomartinských slavností a jedněch z posledních výlovů rybníků. Ano jedno z toho se nikdy neomrzí – a i když husa není zrovna „dietka“, tak pokud vám nebrání zdraví, jednou do roka si ji určitě dejte. Nebo aspoň ten kaldoun či husí rillettes. A kam na ně vyrazit?
     Komentáře
  • Forum 24

    Národní zemědělské muzeum láká na svatomartinské lahůdky a specialitu pro padesát nejrychlejších

    Před 23 dny
    Nenecháte si každoročně ujít svatomartinské hody? Pak se vám jistě bude líbit akce, kterou bude v sobotu 15. listopadu 2025 pořádat Národní zemědělské muzeum. Kromě koštu svatomartinského vína a…
     Komentáře
  • Newstream

    Češi dosáhli svého limitu. Za oběd víc než dvě stovky nedají

    Před 23 dny
    Po pěti letech zdražování se růst cen obědů v Česku téměř zastavil. Průměrná útrata se už několik měsíců drží kolem 197 korun a strávníci zjevně narazili na svůj cenový strop. Restaurace proto hledají rovnováhu mezi cenou a kvalitou, zatímco Češi zvažují, kde a za kolik se nají.
     Komentáře
  • Václav Veverka
    naMédium

    Vtip
    Martina bylo včera, husa snězena

    Před 23 dny
    Ale dobrého přítele abys pohledal.
    Zase budeme mít Československou vládu
    Ani Mikuláš nebude mít kde brát
    Vánoční atmosféra
    Už i VZP má problémy, ale řešení existuje
    Čeká ODS osud sociální demokracie?
    Už bude vše připraveno na předání vlády
    Není veterán jako veterán
    Kdo zastaví Turka?
    Není slovo jako slovo
    Rizikové povolání
    Jak Filip Turek k majetku přišel?
    Zimní údržba aneb není důležité, jak vypadají chodníky
    Silničáři nezaspali, naopak, jsou v předstihu
    Hony jsou nebezpečné
    Bejvávalo
    Bezpečnost práce
    Babička
    EU nepoleví, naopak zpřísní
    A bude to vítězství, nebo jen demokratický výsledek?
    Babiš a Milion chvilek pro demokracii aneb 17. listopad
    Babiš a Milion chvilek pro demokracii aneb 17. listopad
    +
  • Prostřeno

    Využití zbytků ze svatomartinské husy

    Před 23 dny
    Svatomartinská husa je tradiční český pokrm, který se podává při příležitosti svátku svatého Martina. Jedná se o pokrm bohatý na chutě a možnosti využití. Co ale dělat se zbytky, které po takové slavnostní večeři zůstanou? V tomto článku se podíváme na několik tipů a triků, jak maximálně využít zbytky z této lahodné krmě.
     Komentáře
  • i60

    Martinská husa

    Před 23 dny
    Ono je to s tím Martinem takové zvláštní, jako děti jsme se těšily, jestli přijede na bílém koni, ale žádná martinská husa se u nás nekonala. Ani naše, ani manželova rodina na Martina žádné hody nedělala, žádného Martina v příbuzenstvu nemáme a tak se ani neslavilo.
     Komentáře
  • i60

    O koni, plášti a zrádných husách

    Před 23 dny
    Tak jak to dopadlo? Pekli jste? Mám na mysli husu, samozřejmě! Na bílém koni se letos Martin moc nepředvedl, ale pořád ho máme rádi pro ten jeho - i kulinářský - svátek.
     Komentáře
  • Cooky

    Kuře jako husa, zelí s řepou a knedlík bez čekání. Když Martin dorazí, nemusí se péct celý den

    Před 23 dny
    Když na talíř dáte porci šťavnatého kuřete s kůrčičkou, přidáte zelí s červenou řepou a knedlíky přelité výpekem, vznikne vám bohaté jídlo, které zvládnete bez stresu i ve všední den.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Svatomartinská husa může být zdravá. Záleží na způsobu přípravy a servírování

    Před 24 dny
    Svátek svatého Martina je spjatý se rčením, že přijíždí na bílém koni a také se svatomartinskou husou. Sníh už v tento den nepadá, ale husu si dopřát můžeme. Ukážeme vám, že pokud se jí nepřejíte, určitě vašemu zdraví nezaškodí.
     Komentáře
  • Echo24

    „Nejdražší svatomartinské menu v historii.“ Restaurace inkasují až 3 miliardy, husy se dováží hlavně z Maďarska

    Před 24 dny
    Svátek sv. Martina „přihraje“ českým restauracím dvě až tři miliardy korun navíc. „Bude letos nejdražší v historii. Svatomartinské menu vyjde na více než 1000 korun, nejchutnější jsou české husy, běžně prakticky nesehnatelné,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Jako každý rok je o svatomartinské menu obrovský zájem a husy jsou vyprodané na týdny dopředu. To, že je svatomartinská husa zlatým dolem pro české restaurace, potvrzují i data Dotykačky z loňského roku.
     Komentáře
  • Náš region

    Svatý Martin na bílém koni na Karlově mostě

    Před 24 dny
    Bylo přesně 11 minut po jedenácté hodině, když se pestrobarevný historický průvod vydal na cestu od 11. pilíře Karlova mostu směrem k staroměstskému vltavskému…
     Komentáře
  • Forbes

    Měli jste svatomartinskou husu? Na talíř vám nejspíš přiletěla z Maďarska

    Před 24 dny
    Hus v Česku ubývá, zájem o ně ale naopak roste. Na svatého Martina se tak na většinu talířů dostane porce masa z Maďarska, světové husí velmoci. Takové, které se z...
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Husí ragú s tagliatelle, na které využijete zbytky husy a ještě za to sklidíte obří pochvalu

    Před 24 dny
    Zbyla vám svatomartinská husa a vy máte dilema, co s tím? Proměňte maso a výpek ve voňavé husí ragú s těstovinami. Je to jídlo, které voní po červeném víně a je tak dokonalé, že si na něm pochutná i ten, kdo husu moc nemusí.
     Komentáře
  • Novinky

    Husy, víno a sníh v centru Prahy. Na Karlově mostě ožila legenda o svatém Martinovi

    Před 24 dny
    Bílý kůň, husy, víno a příběh římského vojáka, který se rozdělil o plášť s žebrákem. Tradiční svatomartinský průvod v úterý prošel přes Karlův most a na Křižovnickém náměstí připomněl, že svátek svatého Martina není jen o gurmánských zvycích, ale hlavně o solidaritě a pokoře. Akci si nenechaly ujít stovky lidí a na místě jsme byli i my s kamerou a atmosféru přinášíme ve video reportáži.
    Svatý Martin na bílém koni přešel Karlův most. Vyrazil 11.11. v 11:11.
    Nechyběli ani římští vojáci
    V průvodu dorazil do centra Prahy také sníh, zatím alespoň symbolicky.
    Nechybělo ani jedenáct hus s husopaskami.
    Tradiční veselí si nenechaly ujít stovky lidí.
    Tradiční veselí si nenechaly ujít stovky lidí.
     Komentáře
  • Ženy sro

    Svatý Martin: Proč jezdí na bílém koni a kde se vzala tradice pečené husy?

    Před 24 dny
    Oslavy svátku sv. Martina jsou tady a mnoho z nás se celý rok těší na šťavnatou husu a svatomartinské víno. Jak ale celá tradice vznikla?
     Komentáře
  • Newstream

    Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

    Před 24 dny
    Listopad v Česku voní pečenou husou a mladým vínem. Tradiční svatomartinské menu už dávno není jen připomínkou biskupa Martina z Tours, ale také malým gastronomickým jevem. Restauracím přináší období, kdy se po pomalejším podzimu znovu zaplní stoly a tržby znatelně rostou.
     Komentáře
  • Jana Jane
    naMédium

    Svatomartinské husy: proč jsou letos o desetinu dražší než loni

    Před 24 dny
    Do navýšení cen se letos promítnou vyšší náklady na chovný materiál, mzdové náklady, náklady na energie i krmiva. Cena krmných směsí pro menší chovatele je vyšší.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Brno oslavuje svatého Martina. Proč jíme husu a pijeme víno?

    Před 24 dny
    Svatý Martin se v Brně ponese ve znamení husy, vína a lidových tradic. Každoročně si 11. listopadu připomínáme legendu o skromném vojákovi, který se stal biskupem a patronem chudých. K tomuto dni neodmyslitelně patří svatomartinské hody a první ochutnávky letošního vína. Ale proč vlastně právě husa a víno?
     Komentáře
  • iReceptář

    Legenda o svatém Martinovi spojuje příběh římského vojáka, první sníh i podzimní vinařské oslavy

    Před 24 dny
    Co by to bylo za oslavu, kdyby nebylo nic dobrého k jídlu ani k pití. Málokterý svátek se obejde bez dobrot a nejinak je to i o svatém Martinu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Podle staré tradice lidé z husí kosti poznávali jaká bude nadcházející zima po svatém Martinovi

    Před 24 dny
    Svatomartinské slavnosti nejsou novinkou. Ba naopak. Jen jsme si na ně po letech vzpomněli a začali si užívat i tohoto hezkého svátku, na jehož začátku bylo podarování žebráka.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Svatý Martin přináší víno, husu i první mráz. Co znamenají jeho pranostiky a proč je 11. listopad důležitý pro vinaře i zahrádkáře

    Před 24 dny
    Svátek sv. Martina patří k nejvoňavějším dnům roku. Na stole voní husa, ve sklenkách se třpytí mladé víno a v ulicích se čeká na prvního sněhuláka. 11. listopad ale není jen o jídle a pití – skrývá příběhy o lidskosti, začátku zimy i zahradnických znameních, která naši předkové brali vážněji než dnešní předpovědi počasí.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Svatomartinské menu v podobě husy, červeného zelí a domácího knedlíku

    Před 24 dny
    Svatý Martin je jedním z nejoblíbenějších českých svátků, a to nejen kvůli tradici spojené s příchodem prvního sněhu na bílém koni, ale také pro svou bohatou kulinářskou nabídku. Svatomartinské menu, jehož základem je pečená husa, červené zelí a domácí knedlík, je jedním z gastronomických vrcholů podzimní sezóny. Jak se připravuje toto tradiční jídlo a čím bychom ho mohli doplnit?
     Komentáře
  • BetterLife

    Legenda svatého Martina: Voják, mnich, exorcista i světec, kterého prozradily husy

    Před 24 dny
    11. listopad přináší nejen víno a první sníh, ale i odkaz muže, kterého lidé oslavují už téměř 1700 let. Jaká je legenda svatého Martina?
     Komentáře
  • Deucze
    naMédium

    Bílý kůň a pečená husa: Příběh svatého Martina je mnohem víc

    Před 24 dny
    Dnes je den svatého Martina. Každý zná povídačku o bílém koni a že se dnes nabízí husa a mladé víno. Víte ale, kdo to ten svatý Martin byl? A víte, co to byly martinky? A kde se vzala ta husa? Tak se na to pojďme podívat.
     Komentáře
  • StuJi
    naMédium

    Husa, víno a polovina pláště: Proč slavíme svatého Martina

    Před 24 dny
    11. listopad je spojován s husími hody a mladým vínem, ale původ slavíka a pláště sahá k legendě vojáka Martina, který změnil život žebráka i celý svět.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Svatomartinské hody ve světě rozjíždí mnohem víc. Někde slaví divoce až do rána, jinde teče krev

    Před 24 dny
    Mysleli jste si, že oslavy svatého Martina jsou výhradně českou záležitostí? Chyba lávky! Naši evropští sousedé pořádají vlastní podzimní hodování, které je spojené s tradicemi každé země. Jak moc jsou podobné těm našim? V porovnání s některými oslavami ve světě jsou ty naše docela slabá káva.
     Komentáře
  • Apetit

    Svatý Martin: Každá země slaví jinak, ale všude voní jídlo. Dali byste si místo husy pečené kaštany nebo polévku z husí krve?

    Před 24 dny
    Svatý Martin u nás znamená pečenou husu, mladé víno a slavnostní hostinu. Ale věděli jste, že jinde ve světě se slaví úplně jinak? Zatímco my se těšíme na první doušek svatomartinského vína, Portugalci opékají kaštany, Němci vyrážejí na lampionové průvody a Slovinci otevírají sklepy plné vína. Všude má tento listopadový den stejný základ – připomínku muže, který se rozdělil o svůj plášť s chudým. Ale každý národ si z ní udělal trochu jiný svátek.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Svatomartinské menu téměř bez práce: V horkovzdušné fritéze zvládne křupavou husu, voňavé zelí i perfektní lokše každý

    Před 24 dny
    Svatý Martin je mimo jiné spojený s vůní mnoha skvělých pokrmů, která se line z kuchyní. Možností, jak si tato klasická jídla dopřát, se časem mění. Ne každý má velkou troubu, čas na dlouhé pečení a chuť po obědě drhnout pekáč. Horkovzdušná fritéza proto přináší moderní řešení – dokáže zvládnout tradiční svatomartinské menu rychle, s minimem tuku a bez složitého úklidu.
     Komentáře
  • Příroda

    O Martinovi na bílém koni z pohledu vědy

    Před 24 dny
    Jedenáctý listopad. Datum, které v sobě nese příslib prvního sněhu, chladivého vzduchu a v neposlední řadě také vůni pečené husy a mladého vína. Za těmito radostnými tradicemi stojí jedna z nejuctívanějších postav křesťanské historie: svatý Martin z Tours. Jeho životní příběh, plný štědrosti a pokory, se stal základem pro celou řadu lidových zvyklostí a pranostik, které s úsměvem prověřujeme každoročně znovu a znovu. Martin však nebyl pouhou legendou; byl skutečnou historickou postavou, jejíž odkaz se prolíná s lidovou moudrostí a meteorologickými odhady.
     Komentáře
  • Extra

    KVÍZ: Proč přijíždí Martin na bílém koni? Svátek, který chutná po huse a víně

    Před 24 dny
    Každý rok 11. listopadu se po celé zemi line vůně pečené husy a z vinných sklípků zaznívá symbolické otevírání lahví přesně. Svatý Martin je svátek plný chutí, zvyků i legend, které překročily hranice Česka. Víte, odkud pochází všechny ty známé tradice? Otestujte se v našem eXtra kvízu.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Husí ravioly s karamelizovanou cibulkou a šalvějovým máslem aneb Když vám zbyde maso z husy a nevíte, co s ním

    Před 24 dny
    Pečená husa je klasika, ale co když letos dáte svatomartinskému menu trochu italského šarmu? Tyto jemné domácí ravioly s trhaným husím masem, ricottou a šalvějovým máslem jsou kombinací, která spojuje podzimní chutě i gastronomickou lehkost.
     Komentáře
  • Femina

    Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Upečte si husu a ochutnejte mladé víno

    Před 24 dny
    Dnes je 11. listopadu, den, kdy všude ucítíte vůni pečené husy a slavnostně se otevírají mladá vína. Svátek svatého Martina je u nás spojován s dobrou kuchyní, vínem a starobylými zvyky, které sahají až do středověku. Víte, odkud tato tradice pochází a jak připravit svatomartinskou hostinu, na kterou se nezapomíná?
     Komentáře
  • Marianne

    Kvíz: Od husy po lucerny. Co všechno víte o svátku svatého Martina?

    Před 25 dny
    Svatý Martin přijíždí na bílém koni a s ním přichází i vůně pečené husy, mladého vína a starých legend. Jenže tento listopadový svátek není jen o české tradici – slaví se po celé Evropě, a to někdy velmi odlišně. Víte, proč skončily husy na pekáči, odkud se vzalo víno nebo co se děje ve Švýcarsku?
     Komentáře
  • Proženy

    Svátek svatého Martina. Proč přijíždí na bílém koni a které tradice se s ním pojí? Nejen husa a víno

    Před 25 dny
    Jak dlouhá je historie tohoto svátku, kdo byl svatý Martin a proč se právě v tento den pojídají husí pečínky a otevírá mladé víno? A které další legendy i kulinářské pochoutky k tomuto svátku patří?
     Komentáře
  • Meteocentrum

    Svatomartinská husa na talíři napovídá, jakou můžeme čekat zimu

    Před 25 dny
    Tradice podávání husy kolem svátku svatého Martina je velmi dávná a i k ní se váže lidová moudrost, kdy lidé podle určitých vlastností husy odhadovali, jaká je čeká zima. To je totiž vždy zajímalo, tuhé zimy se lidé dříve báli víc než my dnes.
     Komentáře
  • Príma receptář.cz

    Svatomartinská husa a další dobroty: Proč se na Martina hoduje a recepty, které stojí za vyzkoušení

    Před 25 dny
    Svatý Martin má svátek 11. listopadu a pro mnohé z nás je to den, který si spojujeme nejen s pranostikou „na svatého Martina, kouřívá se z komína“ nebo očekáváním prvního
     Komentáře
  • Květy

    Svátek svatého Martina: To nejsou jen husa, víno a rohlíčky, ale také příběh světce, biskupa a vojáka

    Před 25 dny
    11. listopadu slaví svátek Martin. Toto jméno je v našich končinách spojováno s pranostikou „Svatý Martin na bílém koni“, která má být symbolem prvního sněhu. Svátek se také promítá do našeho jídelníčku, neboť k němu patří svatomartinská husa a svatomartinské víno.
     Komentáře
  • ReadZone

    Češi při pečení svatomartinské husy často chybují. Šéfkuchaři radí, jak to udělat správně, zásadní je čas

    Před 25 dny
    Svatomartinská husa podle šéfkuchařů Jana Punčocháře a Václava Kouby. Jak ji upéct do křehka, čemu se vyhnout a proč je čas nejdůležitější ingrediencí.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Mini tartaletky s husím confitem, karamelizovanou cibulkou a hruškou

    Před 25 dny
    Pečenou husu a husí paštiku zvládne každý, ale co když ji proměníte v malé, křehké tartaletky? Kombinace trhaného masa, karamelizované cibulky a hrušky má všechno – vůni, kontrast i chuť, která se hodí ke skleničce mladého vína.
     Komentáře
  • kroniQa

    Svatý Martin: Voják, mnich i biskup, kterého prozradily husy

    Před 25 dny
    Svatý Martin není jen o huse a víně. Poznejte skutečný příběh muže, který se stal symbolem štědrosti i příchodu zimy a jehož legenda každoročně ožívá.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    10 tipů, jak zpracovat svatomartinskou husu beze zbytků, od kůže až po sádlo

    Před 25 dny
    Když se řekne svatomartinská husa, většina z nás si představí pečenou čtvrtku nebo stehno s křupavou kůžičkou, zelím a nadýchanými knedlíky. Jenže z husy se dá vytěžit mnohem víc než jen sváteční oběd. Spolu s výkonným šéfkuchařem Lokálů Václavem Koubou vám poradíme, jak z ní dostat maximum a zužitkovat každý kousek masa či proměnit sádlo a kosti v kulinářské poklady.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak zpracovat svatomartinskou husu do poslední kostičky: Šéfkuchař prozradil tři výborná jídla a recept na kaldoun

    Před 25 dny
    Chystáte se na svatomartinskou husu a přemýšlíte, jestli ji celou sníte? Husu lze zpracovat do poslední kostičky, droby a kosti se výborně hodí do husté, silné polévky kaldoun. Výkonný šéfkuchař Lokálů Václav Kouba nám prozradil svůj osvědčený recept a postup a přidal i tipy na další chutná jídla z husy.
     Komentáře
  • Apetit

    Kulinářský horoskop: Španělská kuchyně pro Střelce a hovězí guláš na černém pivu pro Štíry

    Před 25 dny
    Podzim už se pomalu odívá do chladu, listí šustí pod nohama a z kuchyní se line vůně vařeného kaldounu, husy se zelím či čerstvě upečeného chleba. Je čas na hřejivá jídla, svatomartinské dobroty, poctivé vývary a sladké tečky s vůní skořice a hřebíčku. Týden kolem svatého Martina zve nejen ke slavnostním obědům, ale i k lenošení s hrnkem horkého čaje, svařáku či kakaa. Pojďte zjistit, jaké chutě, nálady a inspirace přináší hvězdy právě vám!
     Komentáře
  • Magazín Recepty

    Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak

    Před 26 dny
    Jak vypadá perfektní zelí, které krásně doladí chuť pečené husy? Máme pro vás tipy, jak zelí připravit netradičně, originálně, ale tak, aby se k huse dokonale hodilo.
     Komentáře
  • Dáma

    Kvíz: Co všechno víte o svatém Martinovi a jak dobře znáte svatomartinské tradice?

    Před 26 dny
    Svátek svatého Martina vychází na úterý 11. 11. Možná jste si o víkendu užili jeho vítání, tradičních pochoutek i slavnostní nálady, která je předzvěstí blížících se Vánoc. Víte ale, kdo svatý Martin vlastně byl? Otestujte se v našem kvízu.
     Komentáře
  • Apetit

    Zbyla vám pečená husa? Neuvěříte, jak snadno připravíte husí paštiku à la rillettes, která chutná jako z francouzské venkovské kuchyně

    Před 26 dny
    Vůně pečené husy, masová textura a špetka francouzského šarmu – přesně to v sobě spojuje tahle paštika à la rillettes. Výsledek je famózní, ale přitom rustikální. Sklenička plná poctivé chuti, která promění obyčejnou svačinu v gurmánskou ochutnávku lahodné delikatesy.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Profiterolky s domácí husí paštikou a brusinkovým želé: Noblesní dezert i předkrm z české husy

    Před 26 dny
    Klasická pečená husa je jistota, ale co když z ní uděláte malou delikatesu na jedno sousto? Tyto profiterolky s jemnou husí paštikou a brusinkovým želé jsou důkazem, že i svatomartinská husa může být elegantní – a přitom neodolatelná.
     Komentáře
Reklama