Před 21 dny
Jen co farmářky a farmáři překonali pandemii, je tu inflace a ceny energií letí nahoru. Jak to farmy zvládají? Náskok má ten, kdo se dostane přímo k zákazníkům. Když proticovidová opatření zavřela farmářské trhy, postihlo to i farmářky a farmáře, kteří chovají zvířata a vyrábějí vlastní mléčné výrobky. Pro ty je přímý prodej na akcích, vedle možnosti prodávat přímo na farmě nebo zavážky do obchodů či gastra, podstatnou cestou k zákazníkům. Mléčná farma Homolka v Bělči u Karlštejna například tehdy oslovila své zákaznice a zákazníky přes sociální sítě, aby si přijeli výhodněji napřímo nakoupit zboží připravené na trh, který se již nekonal. A vyrobeným a pro trh připraveným sýrům, mléku i jogurtům proto hrozila zkáza. Nyní mají svůj obchod na farmě otevřený všech sedm dní v týdnu.