Zavřít
Mléčné výrobky

Mléčné výrobky

Nejnovější články na Seznamu na téma Mléčné výrobky
  • Vitalia

    Test: Mléčné výrobky s proteinem neobsahují vždy tolik bílkovin, kolik slibují

    Před 5 dny
    Časopis dTest podrobil testu šestnáct produktů, které se na obalu chlubí tím, kolik bílkovin obsahují. A laboratoř odhalila, že některé výrobky mají proteinu méně, nez deklarují. V posledních letech se vedle jogurtů, tvarohů a sýrů v chladících zařízeních obchodů objevují výrobky apelující na vysoký obsah proteinu čili bílkovin. Spotřebitelská organizace dTest proto poslala do laboratoře 16 takových výrobků z kategorie jogurtů, dezertů a skyrů, aby zjistila, zda obsahují to, co slibují. A naneštěstí pro zákazníka, nepřicházejí s nejlepší zprávou.
     Komentáře
  • Jímeto

    Syrové mléko: Trend, který může být nebezpečný. Pasterizace má své opodstatnění

    Před 8 dny
    V dnešní době se často diskutuje o výhodách nepasterizovaného mléka, které je preferováno některými zastánci zdravého životního stylu. Ti považují nepasterizované neboli raw (syrové) mléko za zdravější a bohatší na prospěšné látky. Skutečnost je však jiná. Pasterizace je proces, při kterém se mléko zahřeje na určenou teplotu, která má za úkol zničit patogenní mikroorganismy. Tato metoda byla vyvinuta v 19. století a slouží k prodloužení trvanlivosti mléka. Existují různé způsoby pasterizace, od krátkodobého zahřívání na 71–85 °C po dobu několika sekund až po metodu UHT (Ultra High Temperature), kdy se mléko zahřeje na teplotu 135–150 °C na 1 až 2 sekundy. Pasterizace je považována za šetrnější metodu úpravy než převaření. Nepasterizované mléko, jak název naznačuje, není podrobeno procesu pasterizace. Zůstává v syrovém stavu a neprochází teplotou, která by zničila patogenní mikroorganismy. Zastánci nepasterizovaného mléka tvrdí, že obsahuje více prospěšných živin, a zmiňují i další výhody. Možné benefity raw mléka Zastánci syrového mléka tvrdí, že se jedná o plnohodnotnou přírodní potravinu, která obsahuje více aminokyselin, antimikrobiálních látek, vitaminů, minerálů a mastných kyselin než pasterizované mléko. Tvrdí také, že je lepší volbou pro osoby s intolerancí laktózy, astmatem a autoimunitními a alergickými onemocněními. Co na to říká věda? Odborníci mají na nepasterizované mléko poněkud odlišný názor. Pasterizací mléka nedochází k výraznému úbytku vitaminů, sacharidů, minerálních látek ani tuků. Rozsáhlá metaanalýza 40 studií zjistila pouze malé ztráty ve vodě rozpustných vitaminů B1, B6, B9, B12 a C. Vzhledem k již tak nízkému obsahu těchto živin v mléce byly tyto ztráty bezvýznamné. Studie nezjistily ani žádné významné rozdíly v obsahu mastných kyselin a pasterizací nedochází ani ke ztrátě bílkoviny kasein, protože ten je tepelně stabilní. Metaanalýza z roku 2020 spojuje konzumaci syrového mléka s nižším výskytem astmatu a alergické rýmy (senné rýmy) u dětí. Je však důležité zdůraznit, že na vzniku alergií a astmatu se podepisuje mnoho faktorů včetně genetiky, environmentálních vlivů a životního stylu. Ani pro osoby s intolerancí laktózy nemáme dobrou zprávu. Ve studii z roku 2014 16 dospělých osob s intolerancí laktózy pilo syrové, pasterizované nebo sójové mléko v náhodném pořadí po dobu tří osmidenních období. Účastníci nepozorovali ve svém zažívání žádné rozdíly, ať už pili syrové, nebo pasterizované mléko. Proč se syrovému mléku raději vyhnout? Nejenže byla většina z tvrzení udávaných příznivci syrového mléka vyvrácena, nepasterizované mléko s sebou navíc nese značné riziko onemocnění. Podle studie z roku 2017 jsou nepasterizované mléčné výrobky příčinou 840x více onemocnění a 45x více hospitalizací než pasterizované mléčné výrobky. https://www.jimeto.cz/co-jist-kdyz-kourite-nebo-se-snazite-prestat-castecne-odcinte-skody-a-zaradte-potraviny-zhorsujici-chut-na-cigarety/ Jelikož syrové mléko neprojde teplotou ničící patogeny, může obsahovat např. bakterie Salmonella, E. Coli, Campylobacter a Listeria. Ty se do mléka dostanou z prostředí, z dojicího zařízení nebo třeba z vemen krav. Na základě všech výše uvedených informací nelze konzumaci syrového mléka v žádném případě doporučit. Zdroj: Solenne Costard, Outbreak-Related Disease Burden Associated with Consumption of Unpasteurized Cow’s Milk and Cheese, United States, 2009–2014, 2017, Lauren E Macdonald, A systematic review and meta-analysis of the effects of pasteurization on milk vitamins, and evidence for raw milk consumption and other health-related outcomes, 2011, Tabea Brick, The Beneficial Effect of Farm Milk Consumption on Asthma, Allergies, and Infections: From Meta-Analysis of Evidence to Clinical Trial,
     Komentáře
  • Jímeto

    Hermelínový věnec: Stačí kus odlomit a vychutnat si dokonalý požitek

    Před 26 dny
    Já i moji přátelé naprosto milujeme sýrové pokrmy. Takzvaně sýrový věnec dělal nejprve jeden z mých kamarádů, naučila jsem se ho později ale i já, a teď nesmí chybět na žádném našem společném setkání.
     Komentáře
  • Žena-in

    Od fazolí po žvýkačku: Pět rozličných potravin, jejichž konzumace může způsobit nadýmání

    Před 27 dny
    Nafouknuté břicho jistě čas od času potrápí mnoho z nás, a to mnohokrát i ve chvílích, kdy se to hodí naprosto nejméně. I když se následně snažíme ono nafouklé břicho schovat, bolest nezamaskujeme. Nejběžnější potraviny, které způsobují nadýmání, jistě znáte. Ne vždy je však na vině potravina sama o sobě.
     Komentáře
  • Jímeto

    Cottage snadno vyrobíte i doma. Potřebujete jen 3 suroviny

    Před 1 měsícem
    Cottage je velmi zdravý sýr, který je typický nejen svou chutí, ale také konzistencí. Hrudky sýru v neslaném nálevu mají pro tělo mnoho pozitivních přínosů. Navíc si sýr snadno můžete připravit i sami doma.
     Komentáře
  • Newstream

    Olma ze skupiny Agrofert měla loni rekordní zisk i tržby. Mléko i jogurty lidem zdražily

    Před 1 měsícem
    Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun. Čistý zisk olomoucké mlékárny v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této akciové společnosti. Vyplývá to z výroční zprávy Olmy, která patří do skupiny Agrofert.
     Komentáře
  • Vitalia

    Zapomeňte v horku na ledové nápoje, vsaďte na chilli, ochladí vás mnohem lépe

    Před 1 měsícem
    Ochladit tělo jídlem či nápoji není tak jednoznačné, jak se může zdát. Právě zmrzlina a ledové nápoje, po nichž jako po prvních saháme, nejsou tou nejlepší volbou. Zajímavou možností jsou polévky a mléčné nápoje. A chilli. S letním počasím hledáme způsob, jak se osvěžit. Nejsnazší cestou, jak dosáhnout ochlazení, je upravit jídelníček a obohatit ho o potraviny, které mají ochlazující efekt, dodají nám tekutiny i energii. Zkuste ale zapomenout na led a vychlazené nápoje, zajímavou volbou je například chilli. Překvapivě.
     Komentáře
  • Jímeto

    KVÍZ: Mléčné výrobky jako součást jídelníčku. Vyznáte se v nich?

    Před 1 měsícem
    Mléčné výrobky v kuchyni využíváme téměř denně. Patří mezi ně sýry, máslo, kefíry, tvarohy a zmrzliny. Jaký je rozdíl mezi máslem a margarínem, to by dal dohromady asi každý, jak jste na tom ale obecně se znalostmi ohledně mléčných výrobků?
     Komentáře
  • Jímeto

    Margarín, máslo i ghí mají svá rizika. Ani s přepuštěným máslem to nepřehánějte

    Před 1 měsícem
    Někteří lidé nedají dopustit na margaríny, jiní si raději na chleba namažou klasické máslo. A pak je tu ještě ghí, tedy čistý máselný tuk. Která z těchto potravin je nejzdravější a jaký je vlastně jejich vliv na lidské tělo?
     Komentáře
  • Jímeto

    Zmrzlina z kokosového mléka je vhodná pro vegany i alergiky. Připravte si ji doma i vy

    Před 1 měsícem
    Bez zmrzliny si většina z nás nedokáže představit léto. Někteří lidé to ale mají při jejím výběru složitější. Někdy možná proto, že se rozhodli jíst jenom věci rostlinného původu, jiní například kvůli nesnášenlivosti laktózy.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si doma zdravé rýžové mléko. V obchodě ho za takovou cenu nepořídíte

    Před 1 měsícem
    Klasické mléko má v dnešní době mnoho alternativ. Prodává se kokosové, ořechové, makové nebo rýžové.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si doma zdravé rýžové mléko. V obchodě ho za takovou cenu nepořídíte

    Před 1 měsícem
    Klasické mléko má v dnešní době mnoho alternativ. Prodává se kokosové, ořechové, makové nebo rýžové. To poslední zmíněné u nás sice seženete jen v některých obchodech, je ale chuťově vynikající a zdravé. Jenomže za cenu, ...
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potraviny se zvláštní podporou kognitivních funkcí

    Před 1 měsícem
    Chcete si vzpružit unavené kognitivní funkce? Využijte mocnou sílu cholinu. Naleznete ho ve vejcích, brokolici, tučných rybách, luštěninách a mléčných výrobcích. I mandle jsou jeho báječným zdrojem!
     Komentáře
  • Jímeto

    Šmoulová zmrzlina: Připravte dětem zdravou verzi s kousky ovoce

    Před 1 měsícem
    Nejspíš každý z nás už někdy viděl stánek se zmrzlinou, ve kterém se prodávala světle modrá příchuť označená jako šmoulová. A nejspíš každému se někdy stalo, že právě tuhle příchuť jeho děti za každou cenu musely mít. My vám teď poradíme, jak jim takovou zmrzlinu přichystáte doma.
     Komentáře
  • Jímeto

    Rolovaná zmrzlina začíná být trendem i u nás. Připravte si ji doma

    Před 2 měsíci
    Léto si většina z nás nedokáže představit bez zmrzliny. Kromě té klasické točené či kopečkové se v posledních letech rozmohl také trend zmrzliny rolované.
     Komentáře
  • Vitalia

    Olomoucké tvarůžky musí z obchodů pryč. Znovu kvůli plísni

    Před 2 měsíci
    Na jaře letošního roku se z pultů hned několika řetězců stahovala řada tvarůžků dodavatele A. W. z důvodu možného výskytu plísně. Teď v létě se podobná situace opakuje. Závadný výrobek můžete vrátit v místě prodeje. V dubnu letošního roku se mluvčí společnosti A.W., výrobce Olomouckých tvarůžků, Vladimír Kovář pochlubil Olomouckému deníku, že do pár let nedaleko Loštic vyroste jejich nová výrobna, protože ta stávající, kde jsme před pár lety byli na prohlídce, už dlouho kapacitně nevyhovuje. Ve stejné době, ale přišla rána.
     Komentáře
  • Newstream

    Světové ceny potravin jsou nejníže od dubna 2021. Zlevnily obiloviny, zdražil cukr

    Před 2 měsíci
    Světové ceny potravin klesly v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021. Způsobil to hlavně poklesu cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků, uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
     Komentáře
  • Babyweb

    Rizika letní dovolené s dětmi

    Před 2 měsíci
    Léto je báječný čas dovolených. Je ale také plné nástrah. Voda, oheň, paraziti, úrazy – nebezpečí je tolik. Na nás rodičích je, abychom byli převídaví a řešili případné následky.
     Komentáře
  • Epeníze

    Inflace pomalu padá, ale ceny v obchodech výrazně neklesají

    Před 3 měsíci
    Inflace v České republice pomalu klesá, zato cenovky potravin v obchodech, až na některé výjimky, jsou stále stejné. Nejvyšší hodnota inflace v historii České republiky, byla v roce 1993, kdy byla hodnota na 20,3 procentech.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Rajko Doleček kdysi doporučoval mléčnou dietou, s níž rychle shodíte 8 kg. Nadělá víc škody než užitku, říká Margit Slimáková

    Před 3 měsíci
    V době, kdy nebyla zdravá výživa důležitou součástí života Čechoslováků, snažil se doktor Rajko Doleček upozorňovat na rizika nadváhy či diabetu. Dodnes si mnozí vzpomenou na jeho televizní pořady nebo mléčnou dietu, jejíž objevení je mu, podle některých informací mylně, připisováno. V červnu by Doleček oslavil 96. narozeniny a radost by z postoje k mléčnému hubnutí asi neměl. Podle odbornice na výživu Margit Slimákové se totiž jedná o zbytečnost, která může přinést víc škody než užitku.
     Komentáře
  • Babyweb

    Salmonelóza u dětí

    Před 3 měsíci
    Silný průjem, horečky a křeče způsobené salmonelózou umí potrápit i nejmenší děti. Lze jim zabránit? A jak salmonelózu poznáme?
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Do mrazáku určitě nepatří: Mléčné výrobky i těstoviny přichází o požadovanou strukturu

    Před 3 měsíci
    Lednice s mrazákem určitě patří k nejlepším vynálezům všech dob. Zmrazené potraviny vydrží čerstvé dlouhé měsíce. Existují však i ty, které byste mrazit rozhodně neměli.
     Komentáře
  • Liberecká Drbna

    Cizinec vezl ve špinavé dodávce bez chlazení přes 600 kilogramů mléčných výrobků

    Před 3 měsíci
    Celníci v Libereckém kraji v závěru minulého týdne odhalili hned dva případy nevhodně převážených potravin. První řidič vezl v nevyhovujících podmínkách přes 100 kilo syrového masa, druhý zase 624,5 kilogramu mléčných výrobků.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Mléko pod drobnohledem: Nejčastější mýty o mléce

    Před 3 měsíci
    1. červen není spojen jen s Mezinárodním dnem dětí, ale také si tento den připomínáme Světový den mléka. Podobně, jako jiné potraviny, je i mléko opředeno řadou mýtů, které se jednou za čas někde objeví. Pojďme se na ty nejčastější mýty o mléce podívat.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Nesnášenlivost laktózy běžná v neolitu donutila tehdejší zemědělce zpracovávat mléko krav, ovcí i koz

    Před 4 měsíci
    Zemědělci žijící v dnešním Polsku v období neolitu vyráběli mléčné výrobky z mléka různých zvířat: krav, ovcí a koz. Potvrdily to analýzy zbytků z hliněných nádob nalezených v Kujavsko-Pomořanském vojvodství. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise Royal Society Open Science.
     Komentáře
  • Vitalweb

    Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

    Před 4 měsíci
    Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví. Probiotika i prebiotika ovlivňují náš střevní mikrobiom. Špatně fungující zažívání má celkově negativní vliv na celé naše tělo. Dobrou zprávou ale je, že mnoho dokážeme ovlivnit právě my.
     Komentáře
  • Proženy

    Po mléku se tloustne a je plné antibiotik! Nejčastější mýty o mléčných výrobcích

    Před 5 měsíci
    Mléčné výrobky jsou často démonizovány. Dočtete se, že jejich konzumace není vhodná, nebo že je dokonce zdraví nebezpečná. Řada lidí tak kupuje raději (a zbytečně) výrobky bez laktózy. Existuje skutečný důvod pro to, abyste se mléčným výrobkům vyhýbali? Nebo jsou naopak cennou součástí jídelníčku?
     Komentáře
  • DIAstyl

    Mléčné výrobky by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Vybírejte je však pečlivě

    Před 5 měsíci
    V mléčných výrobcích najdeme určité množství přirozeně se vyskytující laktózy, tzv. mléčného cukru. To však nemusí být důvodem pro jejich automatické vyřazení z jídelníčku. Problémem se může stát přidaný cukr, který se někdy vyskytuje až v nadbytečném množství. Na co si dát pozor?
     Komentáře
  • Epeníze

    Ceny potravin sice klesají, ale nenechte se zmást, čeká nás i zdražení

    Před 5 měsíci
    Ceny potravin klesají, ale nevrátí se do předchozího stavu V posledních pár letech, respektive měsících, jsme byli svědky toho, že vlivem inflace, pandemie a válečného konfliktu na Ukrajině, začaly skákat ceny téměř všude. Od stavebního materiálu, pohonných hmot, až po potraviny. Co se týče potravin, tak nejvíce vyskočila cena zeleniny, ovoce, vajíček a mléčných výrobků.
     Komentáře
  • Proženy

    Vápník posiluje kosti, ale může ovlivnit rytmus srdce. Proč škodí jeho nedostatek i nadbytek?

    Před 5 měsíci
    Vápník je dalším z minerálů, bez kterých bychom se nedokázali obejít. Kromě toho, že se podílí na stavbě kostí, ovlivňuje činnost svalů, pomáhá vést i nervové vzruchy a neobešel by se bez něj proces srážení krve. Je tedy zásadní, abychom ho měli v těle dostatek, ale pozor, nadbytek může být také problém.
     Komentáře
  • Proženy

    Ochucený kefír má stejně cukru jako plechovka Coca-Coly. Které mléčné výrobky naopak pomohou zhubnout?

    Před 5 měsíci
    Mléčné výrobky jsou tradiční součástí jídelníčku a skvělým zdrojem bílkovin a vápníku. Mohou vám pomoci při hubnutí, ale je potřeba umět si mezi nimi vybrat. Věděli jste, že balení ochuceného kefíru obsahuje stejné množství přidaného cukru jako plechovka Coca-Coly?
     Komentáře
  • Žena-in

    Bílkoviny: Jak si jednoduše zajistit jejich dostatek v potravě

    Před 6 měsíci
    Bílkoviny jsou společně se sacharidy a tuky základními a nezbytnými složkami naší potravy. Naše tělo potřebuje přijímat bílkoviny z potravy, aby z jejich aminokyselin stavělo vlastní bílkoviny, hormony a další látky. Víte, jak mu tyto stavební kameny jednoduše dopřát?
     Komentáře
  • Proženy

    Mléčné výrobky, které byste už po padesátce jíst neměli a které určitě ano

    Před 6 měsíci
    Zatímco část lidí má pocit, že mléčné výrobky s výjimkou másla a sýrů jsou pro malé děti, jiní milují jogurty a mléko včetně ochucených produktů bez ohledu na věk. Proto je dobré vědět, které jíst bez obav a které raději omezit.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Správné skladování sýrů

    Před 6 měsíci
    Každé malé dítě ví, že mléčné výrobky mají tendenci se rychle kazit. Proto je důležité sýr správně skladovat. Protože jen při optimálním skladování si může co nejdéle uchovat své zvláštní aroma a čerstvost. A jak už tušíte, tenký sýrový papír není tím nejlepším řešením.
     Komentáře
  • Žena-in

    Jogurt, kefír, kyška nebo acidofilní mléko. Každý kysaný mléčný produkt dá tělu něco jiného

    Před 6 měsíci
    Mléko našemu tělu prospívá, ale ještě více mu svědčí, pokud projde procesem fermentace. Jenže kysaných mléčných výrobků je v regálech obchodů tolik, že se v nich vyzná málokdo. Pojďme si v tom udělat jasno.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Probiotické potraviny dělají dobře i na duši

    Před 6 měsíci
    Chcete silnější imunitu, abyste byli odolnější vůči útokům zákeřných bacilů? Pak si častěji dávejte chlorellu, zelí a jogurt. Tím zlepšíte i stav svých kosti, zabojujete proti depresím a zvýšíte ochranu před rakovinou.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Alternativní zdroje vápníku: nemusíte spoléhat na mléko!

    Před 7 měsíci
    Vápník je naprosto nezbytnou minerální složkou lidského těla. Hraje velmi důležitou roli při fungování kosterního systému, podílí se na srážení krve, vedení vzruchů v nervosvalovém systému, reguluje činnosti srdce a krevní tlak. Z tohoto důvodu je třeba zaměřit se na dostatečný příjem tohoto prvku. Mezi hlavní zdroje vápníku patří mléko a výrobky z něj. Pokud ale patříte mezi osoby, které nechtějí konzumovat živočišné produkty nebo vám konzumace mléka nedělá dobře, musíte zvolit alternativní zdroje vápníku.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Skyr je islandský poklad plný bílkovin. Už ho máš v jídelníčku?

    Před 7 měsíci
    Už jsi o něm určitě slyšela. Možná jsi ho ale ještě neochutnala. Pokud se snažíš zhubnout nebo prostě jen chceš další zdroj bílkovin v jídelníčku, dej mu šanci!
     Komentáře
  • Novinky

    Opustil úspěšnou firmu a farmaří. Jako jeho předci

    Před 7 měsíci
    Před šesti lety začal Petr Čech hospodařit na malé farmě v Pavlovicích u Přerova. Bývalý policista a pak také téměř dvacet let majitel úspěšné firmy specializované na podlahy se chtěl vrátit ke kořenům svých předků. Dnes jsou jeho mléčné výrobky, zejména pak čerstvé sýry, vyhlášené v širokém okolí.
     Komentáře
  • Jímeto

    Domácí korbáčiky vytvoříte za pár korun z mozzarelly. Jde to i pomocí syřidla

    Před 7 měsíci
    Když pořádáte párty, chce to pohoštění pro dva druhy lidí. Ti první milují sladké a potěší je jakékoli dezerty a zákusky. Pak jsou tu ale milovníci slaných křupek, krekrů a především sýrů, pro které je největším potěšením sýrový talíř. A na něm by neměly chybět ani korbáčiky.
     Komentáře
  • Jímeto

    Holandsko je už tradičně označováno jako království sýrů. Město Alkmaar je centrem tohoto království

    Před 7 měsíci
    O věhlas města Alkmaar se postaraly hlavně sýrařské trhy, které se zde pořádají od jara do podzimu už od roku 1593. Na náměstí Waagplein jsou tak k vidění samé žluté bochníky milované goudy už od ranních hodin. Oficiálně se trh otevírá v deset hodin úderem zvonu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Makové mléko má více vápníku než to obyčejné. Vyrobte si ho doma jen ze dvou surovin

    Před 7 měsíci
    Mnoho lidí se pokouší běžné mléko nahradit různými alternativami. Existuje například mléko kokosové, mandlové nebo sójové. Ta si někdo dopřává ze zdravotních důvodů, jiný zkrátka proto, že se pokouší běžné mléčné výrobky omezovat. Už jste ale slyšeli o mléku makovém?
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Mléka do škol ubylo. Potravináři chtějí víc, část dětí ho má jako munici

    Před 8 měsíci
    Na mléko dodávané zdarma do škol v letošním školním roce nezbyly peníze. Vláda tak projekt osekala na půlku. Potravináři chtějí ale původní podporu. Školy si projekt chválí, upozorňují ale také na plýtvání.
     Komentáře
  • Vitalia

    Hubnete? Pak byste měli vědět, že ochucený skyr má méně bílkovin než neochucený

    Před 8 měsíci
    Skyry jsou na českém trhu už sedmým rokem, a přestože máme jen dva výrobce, různých příchutí je více než deset. Víme, jaké jsou nejnovější i proč v některých najdete méně proteinu. Hledáte mléčné zdroje bílkovin pro svůj jídelníček? Poohlédněte se v obchodě po syrečcích, řeckém jogurtu, tvrdém méně tučném sýru (30 procent a méně tuku v sušině) nebo po skyru. Tento islandský fermentovaný výrobek, o jehož existenci na českém trhu jsme vás informovali brzy po jeho zavedení na trh, má z mléka na sto gramů hmotnosti až dvanáct gramů bílkovin (záleží na výrobci).
     Komentáře
  • TopRecepty

    Lednovým hitem hubnutí je skyr: Je přímo nabitý bílkovinami a vápníkem, což z něj činí ideální "zeštíhlující" potravinu

    Před 8 měsíci
    V obchodech jej najdete mezi kelímky s jogurty. Skyr ale tak úplně jogurt není. Tato islandská specialita má spíš blíž tvarohu hlavně co do obsahu bílkovin, jeho plusem však je lahodnější chuť. To mu zajistilo v poslední době oblibu hlavně mezi sportovci, zařadit ho do jídelníčku ovšem prospěje i ostatním.
     Komentáře
  • Jímeto

    Sýrové kuličky nesmí na svátečním stole chybět. Připravte si je v několika variacích

    Před 8 měsíci
    Cukroví už je dávno napečené, teď ale spíš člověk přemýšlí, čím ze slaných jídel vylepšit vánoční tabuli a co připravit na silvestrovské pohoštění. Jednou z oblíbených pochutin jsou sýrové koule, které se dají připravit na několik způsobů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Provola je jeden z mnoha italských sýrů, který nesmí chybět na stole, ale ani při vaření

    Před 9 měsíci
    Provola je oblíbený měkčí sýr vyrobený z plnotučného buvolího mléka v kombinaci s mlékem kravským. Často je také jen z kravského mléka. V obchodech ho najdete i v různých barvách – od bílé až po slámově žlutou.
     Komentáře
  • Ansu

    Nevábná tekutina na povrchu jogurtu: Měli byste ji vylít a nebo zamíchat?

    Před 9 měsíci
    Odstraníte víčko od jogurtu a naskytne se vám pohled na zvláštní tekutinu, která se nachází na povrchu samotného mléčného produktu. Mírně znejistíte, protože nevíte, jestli náhodou není zkažený. Je vám to povědomé? Teď se konečně dozvíte, co vlastně tato tekutina je a jestli ji máte odstranit či do jogurtu pořádně zamíchat.
     Komentáře
  • Jímeto

    Vysoká konzumace sýra může vést až ke zdravotním komplikacím. Jak rozpoznat první známky?

    Před 10 měsíci
    Kdo by nemiloval sýr. Máme ho rádi tavený, který si mažeme na rohlík či chleba s máslem. Tvrdou kostku sýra si strouháme na špagety nebo rizoto.
     Komentáře
  • Jímeto

    Podmáslí snižuje krevní tlak i cholesterol. Udělejte si z něj skvělý dresink

    Před 10 měsíci
    Podmáslí vzniká jako druhotný produkt při stloukání másla nebo smícháním mléka s bakteriemi produkujícími kyselinu mléčnou. Využití nachází v mnoha receptech a někdo ho pije i samotné. Jaké jsou jeho účinky na lidský organismus?
     Komentáře
  • Vitalia

    Jak se liší čerstvé a stolní máslo a kdy kupujeme máslo rozmrazené?

    Před 10 měsíci
    Když v obchodě uvidíte produkt s názvem „čerstvé máslo“, můžete si být jisti, že bude mít lahodnou smetanovou chuť a že bylo vyrobeno nejdéle před dvaceti dny. Jak je to ale v případě potraviny nazvané jen „máslo“ nebo „stolní máslo“? „Dříve se říkalo: jednička máslo je na namazání, dvojka na pečení, a to bylo logické, zákazník věděl, do čeho jde,“ vzpomíná Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pijete kávu s mlékem? Snížíte tím její kyselost, někomu ale může mléko v kávě i uškodit

    Před 10 měsíci
    Nedokážete si představit den bez svého oblíbeného cappuccina nebo si někdy na chuť přidáte do kávy trochu mléka? O mléku a jeho interakci s kávou koluje mnoho více či méně pravdivých informací. Pojďme se tedy podívat, ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Feta a balkánský sýr se liší původem i složením. Pro někoho je feta dokonce stravitelnější

    Před 11 měsíci
    Sýry patří mezi nejoblíbenější potravinu na světě a je známo přes 1800 druhů sýrů. Denně se vyrobí na světě doslova miliony tun sýrů. A mezi velmi oblíbené přírodní sýry patří řecká feta, kterou hodně lidí nahrazuje levnějším balkánským sýrem a kvůli poměrně velké slanosti mezi nimi nevidí rozdíl.
     Komentáře
  • Jímeto

    Máslové tabule jako výborné pohoštění i předražený trend

    Před 11 měsíci
    Na instagramu a TikToku se objevil další nový trend. Jde o tzv. máslové tabule, které vybízejí k tomu, aby si lidé na prkénko namazali máslo, doplnili ho svými oblíbenými chutěmi a pak nabrali na chleba.
     Komentáře
  • Jímeto

    Cottage dokáže zasytit, nabízí i zdravotní výhody. Ochutnejte chutné cottage housky

    Před 11 měsíci
    Ať už se snažíte zhubnout, chcete si udržet štíhlou linii, nebo se jen snažíte stravovat zdravě, měli byste si pro sebe vybírat takové suroviny, které obsahují málo kalorií, a přesto vás dokážou zasytit. Jednou z takových potravin je cottage.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Dopřejte si zakysaný mléčný výrobek každý den. Hodit se bude skvěle i do těsta na kakaové řezy s kokosem!

    Před 1 rokem
    Mléko a výrobky z něj jsou od pradávna považovány za zdroj důležitých živin. Některé novodobé stravovací směry by s tím možná nesouhlasily, ale pravdou je, že mléčné výrobky jsou vzhledem ke svému poměru živin, vitamínů a minerálů ideální potravinou, kterou byste měli konzumovat každý den. Jak je to však se zakysanými produkty? Zjistěte společně s námi jejich benefity a zakomponujte je třeba do kakaových řezů!
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby: Kdy už jídlo může být nebezpečné

    Před 1 rokem
    Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se buď znehodnotí, nebo vyhodí. Potravin se přitom lidé mnohdy zbavují zbytečně, jen kvůli datu na obalu, kterému ale možná ani pořádně nerozumnějí.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně

    Před 1 rokem
    Milujete krásně vonící lahodné čerstvé máslo na pečivu s křupavou kůrkou? Dopřejte si ho tak často, jak dlouho vám bude dělat lepší den. Vyrobit domácí máslo není nijak složité a jako bonus získáte zdravé podmáslí, které lze použít na lepší trávení nebo do mnoha receptů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Absolutně nejlepší sýry do burgerů. Na eidam třicítku zapomeňte

    Před 1 rokem
    Milujete hamburgery? Zaskočit si na ně do fast foodu nebo do specializované restaurace je dneska snazší než kdykoli dřív.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Mléko, do rakve víko? Zatracovat ho je nesmysl. Tohle jsou nejčastější mýty

    Před 1 rokem
    Poslední dobou je v módě mléko zatracovat a přisuzovat mu nezdravé, ne-li škodlivé dopady na lidský organismus. Ale ono to tak žhavé nebude. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které o mléku kolují.
     Komentáře
Reklama