Zavřít
Rajčata

Rajčata

Nejnovější články na Seznamu na téma Rajčata
  • Proženy

    Co vařit o víkendu: Prohledejte spíž a připravte si jídlo ze zásob

    Před 6 dny
    Cítíte jaro ve vzduchu? Zahrádkáři už piplají první sazeničky a těší se na první úrodu. Nejvyšší čas provětrat spíž, zužitkovat staré zásoby a udělat místo pro nové. Hodí se vám tipy na pokrmy ze zavařené zeleniny a ovoce? Tady jsou!
     Komentáře
  • Home

    Jak získat bohatou úrodu rajčat dokonce i při pěstování na balkóně?

    Před 11 dny
    Bohatá, zdravá a chutná úroda rajčat je snem každého zahrádkáře. Jestli se vám dosud příliš nedařilo, přečtěte si následující rady úspěšných „rajčatářů“. Zužitkujete je při pěstování ve velkém i v malém, na záhonech či v nádobách. Dokonce i při pěstování na balkóně!
     Komentáře
  • Náš dům

    Nejvyšší čas pro výsev rajčat: Správná zálivka a další tipy

    Před 13 dny
    Rajčata patří mezi rostliny, které nemají rády chladné počasí. Protože se musí předpěstovat doma. Pravdou je, že můžete chvíli počkat a zakoupit si sazenice ze zahradnického centra, které budou již vzrostlé. Tím si sice ušetříte námahu, nikoli však peníze. Za jednu sazenici zaplatíte zhruba tolik, co za celý pytlík se semeny. Výsev rajčat je poměrně jednoduchý, takže se ho rozhodně nemusí bát ani úplní začátečníci.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Bohatou úrodu rajčat nebude kde skladovat. Hnojivem z kopřiv a chleba dosáhnou potenciálu

    Před 13 dny
    Dopřejte si dávku vitamínů a vypěstujte si vlastní úrodu rajčat. Není nic lepšího než sklízet a vychutnávat si vlastnoručně vypěstované dobroty. Takto si vychutnáte ještě lepší rajčata.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak nechat dozrát rajčata z obchodu – i ty, které v regále nevypadají nic moc, mohou získat při správné péči pořádnou nálož chuti

    Před 14 dny
    Jak nechat dozrát rajčata z obchodu? Nedozrálá rajčata obsahují jedovaté glykoalkaloidy, z nichž nejvíce zastoupený je tomatin. Proto konzumujte jen rajčata zralá, množství glykoalkaloidů se zráním takřka odbourá.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Zkušenost z covidu: Co dokáže politik slíbit, slušný občan ani nevymyslí

    Před 14 dny
    Respirátory už nevyrábíme, to období znovu nechci zažít, vzpomíná na covid Tomáš Dudák. Generální ředitel firmy Spur a letošní EY Podnikatel roku Zlínského kraje byl hostem Agendy SZ Byznys.
     Komentáře
  • Byznys

    Zkušenost z covidu: Co dokáže politik slíbit, slušný občan ani nevymyslí

    Před 14 dny
    Respirátory už nevyrábíme, to období znovu nechci zažít, vzpomíná na covid Tomáš Dudák. Generální ředitel firmy Spur a letošní EY Podnikatel roku Zlínského kraje byl hostem Agendy SZ Byznys.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Cesta k levným rajčatům? Místo uhlí vodík, obří pěstitel investuje stamiliony

    Před 19 dny
    „Špinavé“ uhlí v roce 2035 v Česku skončí. A s ním i velká výhoda pro největšího pěstitele rajčat, který využívá zbytkové teplo z elektrárny v Tušimicích. Investovat chce proto do spalování vodíku.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Závan Itálie v kuchyni: Jak na dokonalou domácí pizzu? Těsto musíme připravit ze správné mouky, jinak to není ono

    Před 21 dny
    Mysleli jste si, že na výbornou italskou pizzu musíte do pizzerie? Skvělá domácí pizza není nic nereálného. Naučíme vás ji připravit, aby bylo skutečně lahodné i její těsto. Pak už si na ni naskládáte přesně to, co tolik na tomto jídle milujete.
     Komentáře
  • Proženy

    Vyzrajte na vysoké ceny rajčat a paprik. Místo nich sáhněte po sezonní zelenině

    Před 21 dny
    Ceny rajčat, paprik a okurek šplhají do astronomických výšek a debata o nich vás poslední dobou nemohla minout. Skutečně je to ale taková tragédie?
     Komentáře
  • Proženy

    Vlastní rajčata, papriky i okurky? Právě je čas předpěstovat sazenice ze semínek

    Před 27 dny
    Už jste si rozmysleli, co letos budete pěstovat na zahrádce? Pak je skvělá doba na to, abyste začali s prvními přípravami, tedy abyste si pomalu připravili vše potřebné k předpěstování sazeniček ze semínek. Můžete tak mít vlastní rajčata, papriky i okurky!
     Komentáře
  • Chalupáři Zahrádkáři

    Jak na úspěšné pěstování rajčat ze semínek: Důležité je správné načasování i volba správného souseda

    Před 1 měsícem
    Setí rajčat má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Vhodná doba výsevu a odpovídající podmínky pro sazeničky jsou polovinou úspěchu.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Dokonalé kuře po baskicku: Jednoduchý a lehký pokrm je plný zeleniny, jedna surovina mu navíc dodá šmrnc

    Před 1 měsícem
    Máte rádi jídla, která se připravují téměř sama a vy s nimi nemáte žádnou práci? Přesně takové je kuře po baskicku. V jednom hrnci nebo zapékací nádobě se navíc úžasně prolnou chutě, a ještě získáte voňavou omáčku, kterou nejlépe doplní vařená rýže nebo křupavá bageta.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak na výsev rajčat? Vypěstujte si odolné a silné sazenice

    Před 1 měsícem
    Sezóna pěstování rajčat začíná v polovině února a na začátku března. V tento čas provádíme výsev rajčat, abychom měli připravené silné sazeničky, až přijde jejich čas na přesazení ven nebo do skleníku. Na venkovní stanoviště mohou jít sazeničky silné, staré 6 až 10 týdnů.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Alobal jako šikovný pomocník nebo hazard se zdravím? Do některých potravin se z něj mohou uvolňovat nebezpečné látky

    Před 1 měsícem
    Používáte doma rádi na balení různých potravin nebo třeba na grilování alobal? I když je možná praktičtější než potravinářská fólie, v některých případech není úplně nejvhodnější. Při kontaktu s určitými potravinami totiž může dojít k nežádoucímu uvolňování hliníku, což má neblahý vliv na naše zdraví.
     Komentáře
  • Adbz

    Voňavá a chutná rajčata i v zimě: Před uložením do lednice jim stačí dát vodní lázeň a budou chutnat stejně jako v létě

    Před 1 měsícem
    Každý milovník zeleniny ví, že rajčata zakoupená v zimě se nedají porovnávat s těmi letními. Jednoduchý trik s vodou zařídí, že budou stále chutnat jako právě utržená.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Skryté nebezpečí: Zelenina a ovoce, které se nesmí jít syrové

    Před 1 měsícem
    Zelenina a ovoce jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a celé řady důležitých mikroživin. Dopřávat bychom si je proto měli pravidelně. Některé druhy se ale nesmí jít syrové. Může jít dokonce o zdraví. Které z nich patří na talíř až po tepelné úpravě?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Holka u plotny radí: Kořeněná rajčatová omáčka se sýrem je skvělou rychlou večeří, která nezruinuje peněženku a chutná božsky

    Před 1 měsícem
    Maso a další suroviny stále zdražují a vy přemýšlíte, co rychle připravit k večeři? Omáčka z konzervovaných rajčat je delikátní, když ji správně připravíte. Co do ní dáte, je navíc velmi variabilní. Nabízím vám recept na základní verzi a tipy na to, jak omáčku případně pozměnit. Věřím, že vám jídlo zachutná tak, jako mé rodině.
     Komentáře
  • Adbz

    V ledničce rajčata ztrácí chuť i vůni. Obojí se ale dá napravit

    Před 2 měsíci
    Za chutí a charakteristickou vůní rajčat se skrývá kombinace působení cukrů, kyselin a těkavých látek. Když je budete nesprávně uchovávat, o svou přednost přijdou.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Máme se bát? Voskovaná rajčata v supermarketech jsou běžná

    Před 2 měsíci
    Šíření hoaxu, tedy poplašných zpráv ej dnes na běžném pořádku a denně se můžeme setkat se spoustou z nich. Bohužel. Jednou z nejrozšířenějších falešných zpráv je ta, že vosk na povrchu kupovaných rajčat mlže nějakým způsobem škodit lidskému zdraví. Když se podíváte na rajčata, jež supermarkety běžně ve svých nabídkách mají, zjistíte, že se jejich povrch nápadně leskne. Jasně, aby ne, vždyť zákazník vybírá očima. Rajčata jsou navoskovaná.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na poctivou rajskou omáčku: Základem jsou kvalitní rajčata a vývar. Chuť dodá perník, tymián i skořice

    Před 2 měsíci
    Rajská omáčka v naší kuchyni beze sporu patří mezi favority. Poctivá rajská bez náhražek je skvost, i když ho můžete připravit na řadu způsobů. Jak můžete připravit tu nejlepší omáčku a jak ji přichystat v netradiční variantě?
     Komentáře
  • Jímeto

    Salmorejo: Studená rajčatová polévka ze španělské Córdoby zpestří a odlehčí jídelníček

    Před 2 měsíci
    Salmorejo je také někdy označovaná jako ardoria nebo ardorío. Jde o tradiční polévku, která je oblíbená hlavně v jižních oblastech Španělska.
     Komentáře
  • Náš dům

    Čerstvá domácí rajčata i v zimě? Stačí znát jednoduchý trik

    Před 2 měsíci
    Jedním z nejčastějších způsobů, jak zpravovat čerstvá domácí rajčata, je připravit z nich kečup, protlak, kečup či různá leča. Toto ale není způsob, který by vám mohl nahradit rajčata v zimě, aniž byste museli kupovat ta, která vám nabízí v supermarketu. Rajčata vcelku můžete uchovávat také ve sklenici, že je zavaříte. Avšak ani nyní si nezachovají svou strukturu a přijmout také hodně chuti z nálevu. Takže ani toto nepovažujeme za ten nejšťastnější způsob.
     Komentáře
  • Jímeto

    Fasolada: Vyzkoušejte tradiční řeckou polévku z fazolí a rajčat. Hezky vás nakopne

    Před 2 měsíci
    Fasolada je jedno z nejoblíbenějších zimních jídel v Řecku. Je to hustá a krémová polévka z bílých fazolí a rajčat. Lahodná a výživná fasolada, připravená od základu z čerstvých surovin, se snad brzy stane součástí i vašeho jídelníčku.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Přeslazený kečup nahraďte zdravější variantou

    Před 2 měsíci
    Množství cukru a sodíku v kečupu může být poměrně vysoké, a to zejména u komerčních produktů. Proto se mnoho lidí snaží toto oblíbené dochucovadlo používat jen minimálně. Naštěstí existuje několik alternativ kečupu. Víte, čím ho nahradit?
     Komentáře
  • TopRecepty

    Světem jídla: Typicky „americký“ kečup pochází z Číny a původně byl bez rajčat. Neuhádnete, co obsahoval!

    Před 2 měsíci
    Napadlo vás, že nejoblíbenější americké dochucovadlo ve skutečnosti není vůbec americké? Kečup má bohatou minulost, která sahá až do císařské Číny 4. století před naším letopočtem. Kê-tsiap byla tehdy omáčka z fermentovaných ryb!
     Komentáře
  • TechFocus

    Za chutnými rajčaty je péče speciálního robota s technologiemi Siemens

    Před 3 měsíci
    Společnost Optisolutions navázala spolupráci s rodinnou farmou Ráječek a vyvinula unikátní robot, který monitoruje zdravotní stav rajčat a díky prvkům umělé inteligence umí sám určit, co jim schází a jak jejich stav zlepšit..
     Komentáře
  • Receptovník

    Nakládaná rajčata jsou ideální chuťovkou do zimních dní. Proti silné imunitě nebude mít nachlazení šanci

    Před 3 měsíci
    Rajčata jsou oblíbenou zeleninou pro pěstování. Dají se pěstovat na zahradě i na balkoně. Rajčat existuje mnoho druhů. Máme hned několik způsobů zpracování rajčat. Nejčastější je konzumace rajčat ihned po utržení. Další způsob jsou sušená rajčata, kečup, lečo anebo nakládaná rajčata. Nakládaná rajčata pomáhají vyplavovat ze střev nečistoty, zasytí, podporují činnost srdce a posilují imunitní systém.
     Komentáře
  • Adbz

    Rajčata do lednice rozhodně nepatří. Lidé si vůbec neuvědomují, co to způsobuje

    Před 3 měsíci
    Rajčata jsou celoročně oblíbenou pochoutkou, kterou se vyplatí mít vždy doma. Při jejich skladování se ale můžete dopouštět chyb, která znatelně ovlivní jejich chuť.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Žíly vyblednou a otok ustoupí. Léčba „křečáků“ pomocí rajčat přináší revoluční výsledky

    Před 3 měsíci
    Křečové žíly jsou nepříjemný problém, se kterým se v dnešní době potýká dlouhá řada lidí. S jejich léčbou vám však dokáže pomoci obyčejné rajče.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nová vědecká studie prokázala, že rajčata mohou být prospěšná pro naše střeva

    Před 4 měsíci
    Co dělá konzumace rajčat se střevní mikroflórou? Na to hledala odpověď nedávno zveřejněná studie v časopise Microbiology Spectrum. Výsledky vypadají velmi nadějně.
     Komentáře
  • Jímeto

    Italská rajčatová omáčka se může lehce zvrtnout. Poradíme, jak ji zbavit přílišné kyselosti

    Před 4 měsíci
    Rajčatová omáčka pochází sice z Itálie, nějakou dobu už se ale zabydluje i v českých domácnostech. Hodí se k těstovinám, ale například i k masovým koulím. Uvařit ji ale nebývá tak jednoduché.
     Komentáře
  • TopRecepty

    MasterChef Česko 2022: Jak na nejlepší buřty na pivu podle Radka Kašpárka? Chuti prospěje čerstvá zelenina a pečení v troubě

    Před 4 měsíci
    O tom, že buřty na pivu mohou být i lahodnou specialitou, za níž by se nemuseli stydět ani v lepší restauraci, jste se mohli přesvědčit v úterním díle MasterChefa, kde jejich vylepšenou verzi z vlastnoručně vyrobené uzeniny připravili Ondra s Martinem. Zkuste je jako oni s jednoduchým kmínovým rohlíkem.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Slavné omáčky: Na první pohled obyčejná vierge z rajčat a olivového oleje povýší každé jídlo na božský luxus

    Před 4 měsíci
    V sychravém podzimním počasí může být salát s teplým dresinkem vítanou a příjemnou změnou jídelníčku. Teplé dresinky se určitě hodí i k rybě, mořským plodům nebo masu. Ideální je právě omáčka vierge.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Zelenina, na kterou by lidé trpící artritidou neměli ani pomyslet. Prohlubuje bolest a komplikuje onemocnění

    Před 4 měsíci
    Artritida je nepříjemné onemocnění, které se nevyhýbá ani mladším ročníkům. Pokud nemocí trpíte, upravte svůj jídelníček a vyhýbejte se potravinám, které potíže zhoršují.
     Komentáře
  • Jsme kočky

    Sušená rajčata: jak je usušit a zužitkovat v kuchyni

    Před 5 měsíci
    Rajčata patří v našich končinách k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Rádi je pěstujeme a ještě raději konzumujeme. Víš, jak si uchovat sluncem provoněná rajčata po celý rok? Skvělou alternativou k čerstvým rajčatům jsou právě rajčata sušená.
     Komentáře
  • Náš dům

    Rajče pokryté plísní nevyhazujte —vytvoříte z něj další keř

    Před 5 měsíci
    Když se na zelenině nebo přírodním produktu objeví plíseň, většina z nás s ním zamíří rovnou do koše. A je to tak správně, protože plíseň, přestože je zvenčí zřejmá, napadá celý předmět a je toxická. Existuje však jednoduchý způsob, jak plesnivé zelenině dopřát chvilku života — případem je rajče, které se může ještě hodit.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Italské kuře „po myslivecku“: Kuře cacciatore voní vínem a rajčaty a skvěle se hodí do sychravých dní

    Před 5 měsíci
    Už vás nebaví péct kuře stále stejným způsobem a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Možná vás osloví oblíbený recept na kuře cacciatore, které je hlavně ve středu Itálie tradičním domácím pokrmem. Připravuje se s rajčatovou omáčkou, úžasně voní vínem a bylinkami a maso se dusí tak dlouho, až se úplně rozplývá na jazyku.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Zelená rajčata nemusíte nechávat dozrát – zpracovat je lze i v aktuálním stavu. Ušetříte si tak starosti a objevíte nové chuťové dimenze

    Před 5 měsíci
    Zelená rajčata nemusíte nechávat dozrát: Sklizeň rajčat se právě teď blíží ke svému konci. Je totiž ještě třeba nechat dozrát ta, která jsme sklidili ještě zelená. To má ovšem řadu nevýhod – ta hlavní spočívá především v chuti.
     Komentáře
  • Asenior

    Co se zelenými rajčaty, která nestihla dozrát

    Před 5 měsíci
    První mrazy jsou tu a s nimi rázný konec rajčatové sezóny. Kdo nechá plody přemrznout, může se s celou úrodou rozloučit. Když je stihnete otrhat včas, máte ještě šanci dočkat se červených plodů.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Rajčata působí na plíce zdravých i nemocných. Skoro nikdo si neuvědomuje, jaké bohatství se v nich ukrývá

    Před 5 měsíci
    Rajčata patří mezi ovoce, o které, obecně platí, že je pro zdraví nepostradatelné. Co ale konkrétně pro naše zdraví dělají, zjistíte za okamžik.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak nechat dozrát rajčata doma i na zahradě + recept na zpracování těch nadbytečných

    Před 5 měsíci
    Jak nechat dozrát rajčata: Rajčata patří mezi rostliny, které plodí do úmoru. Pokud je tedy neskolí plíseň, což je v posledních letech dost často, zbudou nám na podzim na keřících nezralá rajčátka a předpověď počasí už hlásí první mrazíky. Rajčata jsou teplomilné rostliny a mráz nepřežijí, musíme se proto postarat, aby ani část úrody nepřišla na zmar.
     Komentáře
  • eKuchařka

    Nejoblíbenější zelenina dostupná po celý rok. Zpracujte rajčata do zásoby

    Před 5 měsíci
    Nic se nevyrovná chuti a vůni doma pěstovaných rajčat. Radost z úrody trvá po několik týdnů, při správném skladování si ji můžete prodloužit. Co ale s rajčaty, kterých je přespříliš? Jak je zpracovat a uchovat na zimní měsíce? Kromě klasického kečupu můžete vyzkoušet rajčatovou salsu nebo čatní.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravými rajčaty se můžete i předávkovat

    Před 5 měsíci
    Hrozí vám předávkování rajčaty? Zní to asi bláznivě, ale ani s těmito zdravými plody se to nedoporučuje přehánět. A proč by si na ně měly dát pozor hlavně těhotné ženy?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Rajčata na záhonu ještě chvíli vydrží: Vyžadují ale pravidelnou kontrolu

    Před 5 měsíci
    Milujete rajčata a už teď se obáváte zimy, kdy budou k dostání pouze ta s velmi nevýraznou chutí? Samotná barva plodů většinou odradí od nákupu, a to se nezmiňujeme o ceně, jež bude letos nejspíše astronomická. Už nyní v září ale mnozí lidé rajčata nakupují, protože jich jim na zahradě už moc nezbylo. Na vině je pochopitelně hlavně plíseň, jež rostliny vcelku zdatně likviduje. Divit se tomu nelze, vždyť letošní deštivý podzim tomu jednoznačně nahrává. Přesto lze rostlinám trochu prodloužit životnost.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Chutney ze zelených rajčat jako z USA – jak si tuto oblíbenou pochoutku připravit a jak zajistit její bezpečnost při konzumaci

    Před 5 měsíci
    Chutney ze zelených rajčat: Konzumovat či nekonzumovat zelená rajčata je věčná otázka. Odpůrci namítají, že zelená rajčata obsahují jed a jsou zdraví škodlivá. Zapřisáhlí konzumenti naopak oponují, že tato rajčata bez problémů jedí a nikdy se u nich neprojevily žádné potíže. Pravda je někde uprostřed, jak to tak bývá.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Už jste vyzkoušeli zeleninu okru? V africké polévce gumbo si její chuť zamilujete

    Před 5 měsíci
    Vypadá jako něco mezi okurkami a feferonkami, chuť okry je ale hodně specifická. O této zelenině plné malých semínek se říká, že buď ji přijdete na chuť hned nebo už nikdy. Pokud patříte do první skupiny, jste šťastlivci, okra se dá totiž zpracovat na mnoho způsobů a pokrmy s ní jsou vždy zajímavé.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    K dozrání zelených rajčat pomůže prastará italská finta. Celou rostlinu vytrhnete a zavěsíte v suchu a teple vzhůru kořenem

    Před 5 měsíci
    O letošní sezóně si nejspíš každý pěstitel myslí to své, neboť bylo počasí opravdu nevyzpytatelné. Panovaly tropy, které vždy vystřídaly silné přívalové deště.
     Komentáře
  • Vitalia

    Pálení žáhy: Někdy je to banalita, jindy jsou potřeba léky, či dokonce operace

    Před 6 měsíci
    Pálí vás žáha? Pokud ano, nejste sami. Tento nepříjemný pocit potká čas od času většinu z nás. Ale pokud se opakuje a je intenzivní, může jít o refluxní chorobu jícnu, kterou je nutné řešit. Jinak mohou nastat komplikace, vedoucí až k nutnosti operace. Pokud se kyselý obsah ze žaludku přesune zpět do jícnu, je to nepříjemná věc. Tato obtíž trápí celou řadu lidí. Jestliže se vyskytuje pouze občas a nepůsobí další problémy, není důvod k panice. Pokud se však objevuje častěji, může se jednat o gastroezofageální reflux.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Evropští zelináři mají problém s vytápěním skleníků. Nastupuje africký dovoz

    Před 6 měsíci
    Největší tuzemský pěstitel rajčat, Agro Kadaň, kvůli drahým energiím změnil osvětlení svých skleníků na led systémy a náklady tak snížil téměř na polovinu. Drahé vytápění i osvětlení skleníků prý ale změní celý trh se zeleninou.
     Komentáře
  • Byznys

    Evropští zelináři mají problém s vytápěním skleníků. Nastupuje africký dovoz

    Před 6 měsíci
    Největší tuzemský pěstitel rajčat, Agro Kadaň, kvůli energetické krizi zmodernizoval osvětlení svých skleníků. Nová led svítidla mu šetří téměř polovinu elektřiny. Drahé energie právě mění celý trh se skleníkovou zeleninou.
     Komentáře
  • inStory

    Kuriózní historie kečupu. Vyráběl se z ryb a prodával se jako lék na podrážděný žaludek

    Před 6 měsíci
    Kečup je po celém světě oblíbenou přísadou do jídel. Ačkoliv je jakožto komerční pochutina propagován po desítky let především v Americe a Evropě, jeho dlouhá historie sahá až do císařské Číny.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Maďarská delikatesa: Dršťky na paprice voní slaninou a chutnají jako vylepšený guláš. Po tomhle jídle se jen zapráší!

    Před 6 měsíci
    Při zmínce o dršťkách si většina z nás vybaví dršťkovou polévku. Dršťky se ale dají připravit na mnoho dalších způsobů. Třeba na paprice. Právě tak je budou Jan Punčochář a Radek Kašpárek připravovat v jednom z budoucích dílů pořadu Souboj na talíři. Jak přesně je pánové uvaří, to nevíme, my nabízíme maďarskou verzi!
     Komentáře
  • Asenior

    Nejoblíbenější zelenina Čechů

    Před 6 měsíci
    Podle analýzy Českého statistického úřadu z minulého roku u nás vzrostla konzumace zeleniny. Jaká patří mezi ty nejoblíbenější?
     Komentáře
  • Faei

    Rajčata před škůdci ochrání robotické rameno i umělá inteligence

    Před 6 měsíci
    Pěstování ovoce a zeleniny ve skleníku má mnoho výhod, ale nese s sebou i rizika v podobě plísní, chorob a škůdců, kterým se ve vlhkém a teplém prostředí dobře daří. Čeští výzkumníci již druhým rokem pracují na tom, jak úrodu co nejlépe před těmito negativními vlivy ochránit. Není to jediný případ, jak nejmodernější technologie pronikají do tohoto oboru, tzv. precizní zemědělství využívá čím dál více farem.
     Komentáře
  • Home

    Jak prodloužit sezónu rajčat a oživit odumírající rostliny

    Před 6 měsíci
    Pěstujete-li rajčata, pravděpodobně v těchto dnech stojíte před dilematem, co udělat s vyčerpanými rostlinami. Máte je už vytrhat, nebo ještě je ponechat a sbírat poslední úrodu až do konce? Jak podpořit rostliny rajčat, aby i v těchto týdnech přinesly chutné plody?
     Komentáře
  • Náš dům

    Povidla z rajčat? Jde to, musíte ale použít také ovoce

    Před 6 měsíci
    Konec srpna a začátek podzimu je období, kdy se prolíná sklizeň rajčat a jablek. Proto je dobrý nápad využít je a zpracovat najednou. Povidla z rajčat a jablek jsou považována za velice chutná a jejich příprava rozhodně není náročná. Jediné, co budete potřebovat, je dostatek času, protože výroba povidel se zkrátka nedá uspěchat. Troufnete si letos na rajčatová povidla i vy?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Žloutnou vám rajčata a myslíte si, že už máte po úrodě? Zkuste je ještě zachránit postřikem z jedlé sody

    Před 6 měsíci
    Rajčata: Rajče jedlé, někdy jednoduše zvané též lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.) z čeledi lilkovitých (Solanaceae) to nemá na začátku podzim právě lehké. Prudké změny teplot mu nevyhovují, útočí na něj škůdci a vůbec už nebývá v dobré kondici.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Odstranění rostlin rajčat ze zahrady krok za krokem

    Před 6 měsíci
    Všechno hezké jednou končí, a to platí i o sezóně rajčat. Odstranění rostlin rajčat není náročná činnost, má ale svá pravidla. Poté, co sklidíte všechna rajčata, je čas přistoupit k vyčištění prostoru, kde rajčata rostla. Můžete se ale také rozhodnout nechat nedozrálé plody na rostlině. V takovém případě rostlinu zavěste vzhůru nohama a čekejte, zda rajčata dozrají.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Získání semen z rajčat: ideální způsob, jak připravit bohatou úrodu v příští sezóně

    Před 6 měsíci
    Na rajčatech je nejlepší to, že se dají snadno vypěstovat. Navíc v každém jednom plodu najdete spousty nových semínek, která se dají připravit a použít k pěstování rostlin v příští sezóně. Nenechte se zmást! Také v domácích podmínkách můžete získat semínka pro zdravou a bohatou úrodu, aniž byste je museli kupovat. Vždyť tímto způsobem to dělali naši předkové celé generace. Jak na to konkrétně u rajčat?
     Komentáře
Reklama