Zavřít
Střevní mikroflóra

Střevní mikroflóra

Nejnovější články na Seznamu na téma Střevní mikroflóra
  • DIAstyl

    Únava a podrážděnost mohou být důsledkem střevní nerovnováhy

    Před 2 měsíci
    Naše střeva nejsou jen potrubím, kudy prochází jídlo, ale také domovem bilionů bakterií, které ovlivňují trávení, imunitu i psychickou pohodu. Když se jejich křehká rovnováha naruší, tělo nám to často dává najevo různými způsoby.
     Komentáře
  • Moje zdraví

    Zkažený žaludek: Co zabírá ihned a jakou dietu držet v dalších hodinách

    Před 3 měsíci
    Bolestivé trávicí potíže mohou být velmi nepříjemné. Zánět žaludku, známý jako gastritida, může být způsoben chybným stravováním nebo infekcí jako jsou bakterie nebo viry. Obvykle odezní sám po několika dnech, ale můžete tomu výrazně pomoci správnou stravou. Jaká jídla jsou vhodná pro podrážděný žaludek?
     Komentáře
  • BezHladovění

    Nadměrné nadýmání a plynatost – co s tím? Praktický průvodce pro každého

    Před 3 měsíci
    Nadýmání a plynatost jsou témata, o kterých se většina z nás nerada baví. Někdy může jít jen o mírné potíže po jídle, jindy až o bolestivé a společensky nepříjemné projevy. Dobrou zprávou je, že se s tím dá něco dělat – zejména úpravou životosprávy. Jaké chyby ve stravování a životním stylu tyto problémy zhoršují, a […]
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Zdravý mikrobiom jako základ imunity: podpora střevní flóry pomocí ovoce, zeleniny a fermentovaných potravin

    Před 4 měsíci
    Střevní mikrobiom je komplexní soubor mikroorganismů, které osidlují lidský trávicí trakt. Tvoří ho biliony bakterií, virů, plísní a dalších mikroorganismů, které žijí ve vzájemné rovnováze a mají zásadní vliv na naše zdraví, imunitu, trávení i psychiku. Většina mikrobiomu se nachází v tlustém střevě, kde hraje roli v rozkladu potravy, syntéze některých vitaminů (např. K2, B12), […] Příspěvek Zdravý mikrobiom jako základ imunity: podpora střevní flóry pomocí ovoce, zeleniny a fermentovaných potravin pochází z Bylinkopedie.cz
  • Cooky

    Domácí kysané zelí do sklenic: Zdravý poklad lepší než z obchodu

    Před 5 měsíci
    Kysané zelí je vitamínová bomba. Připravte si ho jednoduše doma v jakémkoli množství podle tohoto postupu krok po kroku.
     Komentáře
  • Bylinkopedie

    Bylinky pro zdravou mikroflóru — Síla přírody pro rovnováhu těla

    Před 7 měsíci
    Zdravá střevní mikroflóra je základem dobrého zdraví, imunity a celkové vitality. V posledních letech se stále častěji hovoří o významu probiotik, prebiotik a celkově o důležité roli střev v našem organismu. Málokdo však ví, že i bylinky mohou velmi účinně podporovat zdravou mikroflóru, přirozeně posilovat zažívání a harmonizovat vnitřní prostředí těla. V tomto článku si […] Příspěvek Bylinky pro zdravou mikroflóru — Síla přírody pro rovnováhu těla pochází z Bylinkopedie.cz
  • Tvoje místo

    Jak se zbavit průjmu přírodní cestou? Pomůže heřmánek ale i obyčejné jablko

    Před 1 rokem
    Průjem se dá charakterizovat jako řídká, vodnatá stolice, na kterou musíte chodit často. Střeva nestačí vstřebávat vodu, proto je důležité při průjmu hlavně hodně pít.
     Komentáře
  • DIAstyl

    Neschopnost odolávat stresu může souviset se špatným stavem střevního mikrobiomu

    Před 1 rokem
    Zdravé střevo je základem nejen fyzického zdraví, ale i toho psychického. K tomuto závěru došli vědci v rámci nového výzkumu, který zkoumal vztah mezi střevním mikrobiomem a schopností člověka zvládat stres. Zdravé střevo má za následek nižší míru zánětu a spolehlivěji produkuje důležité neurotransmitery. Vztah mezi mikrobiomem a mozkem je navíc obousměrný. Psychicky podmíněné špatné stravovací návyky totiž mohou ovlivnit zdraví střev. Podle odborníků je nejlepším způsobem, jak udržet svůj střevní mikrobiom, zdravá strava, dostatek spánku a fyzická aktivita.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Tibetská kefírová houba je probiotickou náloží pro střeva

    Před 1 rokem
    Narušená střevní mikroflóra má mnohé projevy, ke kterým patří častá onemocnění, kožní problémy či kvasinkové infekce. Odborníci radí v těchto případech zařadit do jídelníčku vhodné probiotické kultury. Například tibetskou kefírovou houbu, kterou lze zužitkovat i v kosmetice!
     Komentáře
  • DIAstyl

    Zázračné avokádo: Snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky a pomáhá při cukrovce

    Před 1 rokem
    Avokádo je považováno za jednu z nejzdravějších potravin díky jeho nutriční hodnotě a široké škále zdravotních přínosů. Kromě protizánětlivých a protirakovinových účinků je vhodným doplňkem jídelníčku diabetiků, protože podle provedených výzkumů přispívá k lepší homeostáze glukózy a inzulinu, zejména u cukrovky II. typu. Pokud vám z pomlázky zbude hodně vajec, můžete vyzkoušet výborný recept na plněná vejce, kde můžete uplatnit právě avokádo, červenou řepu, nebo obojí.
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Střevní mikrobiom otevírá zcela nový pohled na naše zdraví. Může být klíčem k léčbě spousty nemocí

    Před 1 rokem
    Bakterie ve střevech pomáhají nejenom trávit potravu, ale mohou podporovat i imunitní systém, správné fungování srdce a mozku, a dokonce mohou být i užitečné při redukci tělesné hmotnosti. Aby však byly ku prospěchu, musíte se o ně řádně starat.
     Komentáře
  • Jímeto

    Trpíte chronickým zánětem střev? Objev neznámých bakterií může přinést nové způsoby léčby

    Před 1 rokem
    Idiopatické střevní záněty mají významný dopad na zdraví a postihují miliony lidí na celém světě. Nedávný výzkum odhalil přítomnost dříve neidentifikovaných bakterií ve střevech pacientů. Objev by mohl otevřít nové způsoby léčby.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potraviny úspěšně ničící zdravou střevní mikroflóru

    Před 2 roky
    Víte, čím svému trávení pořádně škodíte? Sladké snídaně a večerní pojídání uzenin. Vyvarovat byste se ale měli i umělým sladidlům, z nichž navíc hrozí také migréna a astma!
     Komentáře
  • Bety

    Opakující se infekce močových cest

    Před 2 roky
    Infekce močových cest jsou druhým nejčastějším typem infekce v těle. Příznaky mohou být extrémně nepříjemné a pro některé lidi, zejména ženy, představují opakující se zdravotní problém.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Domácí očistná kúra střev: Lněné semínko ve spojení s kefírem vyženou toxiny z těla

    Před 2 roky
    Očista střev má mnoho výhod. Pokud toužíte po přirozeném a zdravém způsobu, jak toho dosáhnout, vyzkoušejte tuto metodu. Trvá 3 týdny a každý den vám zabere jen chvilku.
     Komentáře
  • JakZdravě

    3 potraviny, které ničí vaše střevní bakterie a imunitní systém. Dávejte si pozor na to, co si dáte na talíř

    Před 2 roky
    Zdravá střeva jsou nezbytně důležitá pro správnou funkci imunity a celkové zdraví. Vědci odhalili tři potraviny, které jim škodí ze všeho nejvíce.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Jak se starat o střeva: Pořádek je možné nastolit pomocí přírodních metod

    Před 2 roky
    Trávicí potíže, jako je pálení žáhy, nadýmání, zácpa a plynatost, odrážejí dění v těle. Postupem času ztrácejí normální funkce organismu část účinnosti.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nová vědecká studie prokázala, že rajčata mohou být prospěšná pro naše střeva

    Před 3 roky
    Co dělá konzumace rajčat se střevní mikroflórou? Na to hledala odpověď nedávno zveřejněná studie v časopise Microbiology Spectrum. Výsledky vypadají velmi nadějně.
     Komentáře
  • Žena-in

    Střevo je náš druhý mozek. Jak se o něj starat?

    Před 3 roky
    Donedávna byla konverzace o střevě tabu a u některých z nás stále je. To se ale v poslední době mění a začíná se více hovořit o tom, jak je důležité správné fungování právě tohoto orgánu. Proto pojmy probiotika a prebiotika už nám nejsou cizí a pokud ano, je nejvyšší čas se o nich něco dozvědět.
     Komentáře
  • Žena-in

    Zařaďte blahodárný kefír a jiné kysané mléčné produkty do svého jídelníčku stejně jako naši předkové před 5000 lety

    Před 3 roky
    Kysané mléčné výrobky jsou nosičem spousty důležitých látek, které tělu prospívají a to, co znali již naši předkové začínáme poslední dobou dělat i my – zařazovat tyto produkty do našeho jídelníčku. Díky nim a látkám zvaným probiotika můžeme stimulovat náš trávicí systém a zvýšit tak i naši imunitu, takže se nám všechny nemoci a trávicí neduhy vyhnou obloukem.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jste unavení a trápí vás zažívání? Možná se ve vašich střevech usídlila plíseň

    Před 3 roky
    Nadužívání antibiotik je vážným a často probíraným problémem, o kterém však stále nevíme všechno. Jedním z méně prozkoumaných důsledků přemíry antibiotik a rozházeného imunitního systému jsou plísně, především ty ve střevech.
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Fermentované potraviny, které obnoví tolik důležitou střevní mikroflóru. Jedná se o přírodní probiotika za pár korun

    Před 3 roky
    Zdraví trávicího traktu je zvláště důležité pro kvalitní a pohodový život. Tyto potraviny vám pomohou obnovit střevní mikroflóru a ochránit vás před problémy.
     Komentáře
  • Tvoje místo

    Fermentace trendem současnosti i budoucnosti: kvašená zelenina jako lék

    Před 3 roky
    Už naše praprababičky věděly, že kvašená zelenina je vysoce ceněná potravina, která by měla být součástí jídelníčku každého z nás, a to nejen pro její nesporné chuťové kvality, ale především pro zdravotní benefity, díky kterým by měly fermentované potraviny náležet do povinného vybavení domácí lékárny.
     Komentáře
  • Jímeto

    Vláknina podporuje střevní mikroflóru a snižuje riziko obezity. Opatrně, velké množství může být spíše na škodu

    Před 3 roky
    Častým alimentačním problémem u lidí, kteří drží diety s nízkým obsahem sacharidů nebo se snaží jíst hlavně potraviny rostlinného původu, je zvýšená konzumace potravin bohatých na vlákninu.
     Komentáře
  • Dotyk

    Člověkem jsme jen napůl. Půlka buněk v našem těle není lidská, spočítali vědci

    Před 3 roky
    Lidský organimus působí jako nesmírně složitý biologický stroj, který se díky své komplikovanosti dokázal vyšvihnout na vrchol evoluce a ovládnout přírodu. Když si ale představíte, že zhruba 60 procent našeho těla tvoří voda a více než polovinu buněk zastupují cizí organismy, moc nám toho vlastně nezbude. Tento článek nepotěší jedince trpící panickou hrůzou z bakterií. Bez droboučkých souputníků bychom však nepřežili.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nové poznatky o střevní mikroflóře, která může ovlivnit zdraví a charakter člověka

    Před 3 roky
    Podle posledních studií je možné, aby čtyři odlišné rysy, které tvoří osobnost člověka, byly ovlivněny zdravým stavem střevní mikroflóry (biomu).
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zdravá střeva od začátku do konce

    Před 3 roky
    Říká se, že střeva jsou druhým mozkem těla. Dbát o jejich zdraví se vyplatí, navíc jejich správná funkce má přímý vliv na mnoho oblastí vašeho života, a to aniž byste to možná tušili! Jak poznat, že střevům něco chybí?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Nepodceňujte pórek, posílí vám kosti a vylepší trávení

    Před 4 roky
    Silné kosti, ukázkový tlak, nižší riziko srdečních chorob a zdravá střevní mikroflóra. Že by si něco takového zasloužilo i vaše tělo? Tak mu to dopřejte. Třeba prostřednictvím pórku!
     Komentáře
  • Prostřeno

    Potraviny ničící zdravou střevní mikroflóru

    Před 4 roky
    Víte, čím svému trávení pořádně škodíte? Sladké snídaně a večerní pojídání uzenin. Vyvarovat byste se ale měli i umělým sladidlům, z nichž navíc hrozí také migréna a astma!
     Komentáře
  • Bety

    Probiotika mohou paradoxně střevům uškodit

    Před 4 roky
    Probiotika většina osob užívá po opakované či zdlouhavé léčbě antibiotiky nebo při nezdravém jídelníčku. Oba faktory totiž vedou k narušení skladby střevní mikroflóry. Probiotika, která mají ale pomoci, můžou paradoxně uškodit. Pokud obsahují bakterii Escherichia coli Nissle. Ta se totiž ve střevech s nezdravou mikroflórou mění v potenciálně nebezpečný druh bakterie.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Při střevní chřipce vás zachrání česnek a tymián

    Před 4 roky
    Dostihly vás střevní trable? To samozřejmě není nic příjemného. Jakmile si ale „naordinujete“ tato bylinková ochucovadla, která skrývají vaše kuchyňské zásoby, úleva se dostaví dřív, než řeknete švec.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Chcete žít déle? Starejte se o svá střeva, radí vědci

    Před 4 roky
    Tajemství bezbolestného stáří spočívá v lidských útrobách. Nové poznatky naznačují, že střevní mikroflóra, která se s přibývajícím věkem neustále mění, je známkou zdravého stárnutí. Stagnující mikrobiom naopak značí onemocnění.
     Komentáře
  • Světoběžník

    50 tisíc let staré neandrtálské exkrementy odhalují užitečné střevní mikroorganismy

    Před 4 roky
    50 tisíc let starý neandrtálský exkrement obsahuje stopy po stejným mikrobech, které jsou přítomné i v útrobách moderních lidí. Poznatek může pomoci v boji proti některým civilizačním chorobám.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Posilněte imunitu kvalitním bílým jogurtem

    Před 5 roky
    Abychom se mohli těšit dobrému zdraví, potřebujeme silnou a správně fungující imunitu. Letos bychom navíc na svou obranyschopnost měli dbát víc než kdy dřív. Věděli jste, že jedním z nejdůležitějších center našeho imunitního systému jsou střeva? A že si k pevné imunitě můžeme pomoci „obyčejným“ bílým jogurtem?
     Komentáře
  • JenŽeny

    Ve střevech máme uložený druhý mozek, říkají vědci. Stav střevní mikroflóry ovlivňuje naši imunitu, náladu a vznik některých nemocí

    Před 5 roky
    O mikroflóře ukryté v našich střevech odborné kruhy mluví jako u našem druhém mozku. Toto druhé centrum obsahující přes 100 bilionů bakterií nám pomáhá rozkládat vlákninu, anebo podporuje funkci imunitního systému. Jak napovídají nejnovější vědecké výzkumy, náš druhý mozek výrazně ovlivňuje také naše chování a náladu.
     Komentáře
  • Bety

    Cvičení podporuje správnou skladbu střevní mikroflóry

    Před 5 roky
    Je to tak trochu začarovaný kruh. Pravidelné cvičení a pohyb snižují chuť na nezdravé pokrmy. A kdo cvičí a jí zdravě, je štíhlý. Nejen kvůli stravě a pohybu, ale také díky tomu, že se v jeho střevech zvýší počet těch druhů bakterií, které omezují vstřebávání tuků a ovlivňují metabolismus tak, aby neukládal energii do tuků a spíš budoval svalovinu. Naopak když člověk přestane cvičit, začne mít větší chuť na nezdravé pokrmy. A změní se tím skladba střevní mikroflóry, která tím spíš nadbytečnou energii bude ukládat do podkožního tuku.
     Komentáře
  • Žena-in

    O kvalitě našeho života rozhoduje prvních tisíc dní od početí, říká primář Boženský

    Před 5 roky
    Novorozenecké koliky, imunita, alergie, ale třeba i psychická pohoda… To je jen zlomek toho, o čem rozhoduje naše mikrobiota. My ženy ji utváříme nejen sobě, ale i našim dětem. Jak to dělat co nejlépe? I o tom jsem si povídala s MUDr. Janem Boženským, primářem dětského oddělení Vítkovické nemocnice.
     Komentáře
Reklama