Zavřít
Badyán

Badyán

Nejnovější články na Seznamu na téma Badyán
  • Dáma

    Prohřejte se a posilte imunitu: Která zimní koření použít a jak

    Před 1 dnem
    Zima zalézá za nehty, nohy zebou, a tak není od věci dodat našemu organismu něco, co by jej prohřálo. Nemusí to být alkohol, zkuste koření!
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Vánoční koření od A do Z: Anýz, badyán, kardamom… Kvůli hřebíčku se vedly války a šafrán byl dražší než zlato

    Před 3 dny
    Když přivřete oči a představíte si Vánoce, pravděpodobně se vám vybaví teplo domova, světlo svíček… a nezaměnitelná vůně koření. Právě tyto malé aromatické poklady dodávají svátečnímu období chuť, historii i atmosféru. Možná je kupujeme běžně a bez přemýšlení, ale každý druh koření má za sebou fascinující příběh – od dávných obchodních stezek až po dnešní kuchyňské trendy. Přinášíme vám vánoční koření od A do Z, včetně tipů na to, jak ho nakupovat, skladovat, kde se vyplatí připlatit si za kvalitu a do kterých zimních receptů se skutečně hodí.
     Komentáře
  • Cooky

    Pečený čaj: Koncentrovaná směs ovoce, koření a cukru zapečená v troubě. Vytvořte si zásobu vitamínů a vůně do přicházející zimy

    Před 6 dny
    Voňavý domácí pečený čaj připravený podle receptu s postupem je směs ovoce, cukru a koření upečená do zimního elixíru, který provoní celý domov a po zalití horkou vodou krásně zahřeje.
     Komentáře
  • Vaření.cz

    Perníčky jako žádné jiné? Vlastní perníkové koření udělá z vašeho cukroví jedinečný požitek

    Před 10 dny
    Co všechno do kořenící směsi na perníky vlastně správně patří? Odpověď je jednoduchá: Přesně to, co si do ní sami dáte a máte rádi. Skořice, hřebíček nebo badyán nesmí chybět!
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Vánoční koření badyán: Tradiční hvězdička, která provoní domov i perníčky

    Před 12 dny
    Badyán patří mezi vánoční koření, bez kterého si sváteční atmosféru umí představit jen málokdo. Jeho dokonalá hvězdicová podoba ozdobí každou dekoraci a sladce kořenitá vůně provoní celý dům při pečení cukroví. V perníku, svařáku i zimních kompotech dokáže jediná hvězdička vykouzlit chuť, která k Vánocům prostě patří.
     Komentáře
  • Květy

    Vánoční koření 1. díl: Badyán, asijská hvězdička do perníčků, svařeného vína či jako bojovník s chřipkou

    Před 24 dny
    Vánoce jsou časem tradic a zvyků, ale také vůní. Ty jim propůjčuje vánoční koření, které přináší do vánočního shonu pohodu a dobrou náladu. Některé voňavé „přísady Vánoc“ si postupně představíme v našem seriálu.
     Komentáře
  • Cooky

    Pravý hruškový frgál, kde se hrušky do náplně nejdříve suší. Rumová poleva a máslová drobenka tomu dávají valašskou korunu

    Před 29 dny
    Valašský frgál není jen tak nějaký koláč. Jde o speciální pochoutku, která má své přísné parametry. Pojďme si jeden upéct.
     Komentáře
  • Dáma

    Nakoukněte do světa starých řemesel: Jak perník provoněl středověk

    Před 1 měsícem
    Perník, voňavý symbol Vánoc i tradičních poutí, má v Česku překvapivě dlouhou historii. První zmínky o perníkářství pocházejí už ze 14. století, kdy se objevují první cechy perníkářů a tajné recepty plné koření a medu. Jak se perník kdysi vyráběl, proč byl považován za luxusní zboží a co zbylo z dávného řemesla dodnes?.
     Komentáře
  • Cooky

    Božský obláčkový perník s mandlovými lupínky a čokoládovou ganache

    Před 1 měsícem
    Nadýchaný perník podle tohoto receptu s postupem se vždy povede. Ozdobte ho podle své chuti a máte skvostný dezert na víkend.
     Komentáře
  • Cooky

    Máslové pracny s kakaem: Spousta lidí zná pracny jako vánoční cukroví, ale hodí se na každou příležitost

    Před 2 měsíci
    Tradiční křehké pracny voňavé kořením obalené v cukru na vánočním stole nesmí chybět. Upečte je podle tohoto postupu krok po kroku.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Podzimní kouzlo jménem aronie: Tip na pečený čaj a zdravotní benefity

    Před 2 měsíci
    Plody aronie dozrávají na konci léta, ale na keři vydrží až do prvních mrazů. Kromě toho, že z nich připravíte kdejakou dobrotu, nabízí i řadu zdravotních benefitů: podporují imunitu, snižují cholesterol a pomáhají chránit srdce. Naučte se, jak si z nich a dalšího ovoce připravit základ na pečený čaj.
     Komentáře
  • Cooky

    Legendární hovězí vývar Pho Bo: Tajemství vietnamské kuchyně tažené 11 hodin

    Před 2 měsíci
    Pho Bo je tradiční vietnamský hovězí vývar, který postaví na nohy opravdu každého! Trpělivost se každopádně vyplatí, uvařit tuto polévku sice trvá déle, ale s naším receptem s postupem krok za krokem to zvládnete snadno.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Cuketová marmeláda: Připravte ji nasladko a uchovejte úrodu na zimní období

    Před 3 měsíci
    Cuketu nasladko většinou známe spíše z koláčů. Věděli jste ale, že z této univerzální zeleniny snadno připravíte i voňavou marmeládu? Nemusíte ji ani zavařovat. Stačí ji krátce povařit v hrnci, naplnit do skleniček a máte originální dárek třeba pod stromeček.
     Komentáře
  • Cooky

    Křehký perník z cukety: Sladký, vláčný a s polevou

    Před 3 měsíci
    Perník z cukety? Proč ne! Vyzkoušejte tento lahodný dezert, který se hodí na zvláštní příležitosti i jen tak ve všední den ke kafíčku.
     Komentáře
  • Cooky

    Hrušky v troubě: Voňavá hrušková povidla do buchet, cukroví nebo na chleba. Připravíte velmi snadno se základním postupem

    Před 3 měsíci
    Hrušková povidla perfektně doplní třeba buchty nebo vánoční cukroví a jejich vůně vykouzlí neopakovatelnou chuťovou lahodu. Když dodržíte tento jednoduchý postup, určitě se povedou.
     Komentáře
  • Cooky

    Hromady jemných koláčků za pár hodin? S tímto receptem na nekynuté svatební koláčky to zvládnete snadno.

    Před 5 měsíci
    Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na Svatební koláčky bez kynutí ve velkém stylu. Hodí se na přípravu na velkou svatbu, kde potřebujete koláčků obrovské množství.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Jak udělat hravý třešňový likér

    Před 5 měsíci
    Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Zkuste to podle našeho rodinného receptu a pusťte se do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.
     Komentáře
  • Abeceda zahrady a bydlení

    Jak se zbavit mravenců doma i na zahradě? Vsaďte na osvědčené babské rady

    Před 5 měsíci
    Jak se k vám mravenci jednou nastěhují, je těžké se jich zbavit. Zvlášť pokud si nechcete domácnost či zahradu zamořit chemií. Nejdříve vyzkoušejte osvědčené babské triky, které vám boj s nepříjemným hmyzem pomohou vyhrát. A nezáleží přitom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní nebo třeba mrňavé faraony. Prozradíme vám, jak na ně!
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Léčivý badyán pomáhá na více místech. Můžete jej využít v kuchyni i v domácí lékárničce

    Před 6 měsíci
    Badyán asi znáte hlavně jako voňavé koření do svařeného vína nebo perníčků. Tahle hvězdicová pochoutka ale umí mnohem víc. Pomáhá při bolestech kloubů, podporuje trávení a snižuje bolest v krku. A co je nejlepší? Můžete si ho vypěstovat doma.
     Komentáře
  • Kondice

    Badyán může pomoci s bolestí kloubů

    Před 7 měsíci
    Bylinky jsou mocné – dokáží ulevit od různých problémů a podpořit zdraví i celkovou pohodu. Nelze se na ně sice spoléhat jako na léčivý zázrak, ale jsou dobrým doplňkem pro komplexní řešení problémů. Pokud vás trápí bolesti kloubů, vyzkoušejte badyán.
     Komentáře
  • Cooky

    Švestková černá sváteční omáčka, nejen vánoční delikatesa

    Před 9 měsíci
    Prohlédněte si recept s postupem na švestkovou černou sváteční omáčku krok za krokem a zkuste ji připravit jako slavnostní předkrm v mističkách k menu z pečené hydiny anebo vepřového.
     Komentáře
  • Vychytávky Ládi Hrušky

    Domácí pečený čaj z jablek a hrušek

    Před 9 měsíci
    Servírujeme jednotlivé recepty a vychytávky Ládi Hrušky i nápady jeho zapálených fanoušků. Plnou nálož vychytávek, najdete na primaplus.cz
     Komentáře
  • Cooky

    Horký pomeranč v zimě zahřeje a dodá vitamíny

    Před 9 měsíci
    Pomerančový nápoj, který podáváme horký - prohřeje během chladných měsíců a ještě k tomu si velmi pochutnáte! Prohlédněte si recept s postupem na horký pomeranč.
     Komentáře
  • Marianne

    Vánoční stromečky z kartonu a příze: Vyrobte si s námi nenáročnou dekoraci za pár korun

    Před 1 rokem
    Vánočního tvoření není nikdy dost. Dnes si s námi můžete vyrobit malé stromečky z kartonu a příze podle známé influencerky. V našem návodu jsou ozdobené jen badyánem, ale klidně můžete zapojit svou fantazii a ozdobit si je podle svých představ.
     Komentáře
  • Zdraví na talíři

    Smažené nudle pěti vůní jsou až směšně jednoduché

    Před 1 rokem
    Vítejte u dnešního videoreceptu! Dnes si ukážeme, jak připravit smažené nudle pěti vůní, které jsou nejen neuvěřitelně chutné, ale také až směšně jednoduché na přípravu. Recept naleznete na konci pořadu.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Bò kho – Vietnamské pomalu vařené hovězí s citronovou trávou, badyánem a kořenovou zeleninou

    Před 1 rokem
    Vůní a barvami připomíná známou polévku phở, ale kokosová voda s vývarem se během dlouhého vaření vsáknou do masa a zeleniny a vy tak podáváte měkké kousky hovězího s bramborami a mrkví. Kořenovou zeleninu můžete obměnit podle zásob v lednici nebo sezony. Pokrm můžete doplnit plochými rýžovými nudlemi či rýží. Výborně chutná i druhý den.
     Komentáře
  • Kafe

    Hubnoucí čaj podle Petry Němcové: Základem je Ibišek, badyán a skořice. Nic nestojí a může ho pít každý

    Před 1 rokem
    Když se řekne hubnutí, většina lidí si nejspíš představí řeholi v posilovně a saláty. Existuje ale také celá řada nenápadných prostředků, které mohou tělo v úsilí podpořit a zároveň nevyžadují zvláštní úsilí. Jednou z nich jsou rozhodně čaje.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Vánoční badyán: využívá se pro výrobu velmi známého léku, ale jeden druh je i smrtelně jedovatý

    Před 1 rokem
    Badyán je dalším typickým kořením, které se objevuje především v období Vánoc. Svařené víno nebo jablečný kompot bez badyánu? To snad ani nelze. Z typických aromatických hvězdiček se dnes vyrábí i řada dekorací, a dokonce se badyán používá k výrobě jednoho známého léku proti chřipce. Jeden druh badyánu je ale jedovatý a způsobil již několik smrtelných otrav. Zkrátka, využití badyánu je velmi široké, nicméně co všechno o tomto zvláštním koření víme? Pojďme si ho trochu představit, třeba vám to svařené víno potom bude chutnat úplně jinak.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Domácí svařené víno vždy připraveno. Vyrobte si svařákový sirup!

    Před 1 rokem
    Domácí svařené víno je dobrotou, která zahřeje i v nejhorších zimních časech. Jeho vůně po skořici, badyánu a hřebíčku je opojná. Avšak zdlouhavá příprava může kohokoli odradit. Proto je dobré mí ve skříni schovaný svařákový sirup, kterým jednoduše ochutíte horké víno. Svařák tak máte v podstatě kdykoli k dispozici, během několika málo minut. protože je svařákový sirup voňavý a chutný sám o sobě, můžete jej použít jako jakýkoli jiný sirup – třeba na palačinky, dezerty či do zmrzlinových pohárů.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Léčivý čaj z badyánu pomáhá při chřipce a zajistí dobrý spánek. Vyzkoušejte jej

    Před 2 roky
    Půvabný badyán dostává v našich kuchyních nejvíce prostoru o Vánocích. Přidává se hlavně do svařeného vína a perníčků, ale ochutit s ním lze i maso nebo polévky. Možná nevíte, že v podobě čaje vám pomůže při nachlazení nebo trávicích potížích.
     Komentáře
  • Runwayonline

    Hit podzimu: Voňavý jablečno-dýňový koláč z křehkého těsta

    Před 2 roky
    Čím si zpříjemnit pošmourný listopadový víkend? Koláč s náplní voňavou tak, že se seběhnou i sousedi, je tou pravou volbou. Ten pravý šmrnc mu dodá vanilka a badyán. A můžete si ho upéct ve dvou variantách.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Domácí kečup podle šéfkuchaře Miroslava Mahela: Nechybí v něm badyán, překvapuje řepa, kapie nebo jablka

    Před 2 roky
    Kečup patří k neodmyslitelným součástem našich spíží a lednic. Přestože už není tak „trendy“ jako dřív, stále po něm občas sáhneme. Když už to uděláme, vyberme si proto ten, který jsme si sami vyrobili podle své chuti a kvalitního receptu.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Vánoční dekorace: Ty z darů přírody jsou nejkrásnější

    Před 2 roky
    Překrásné svátky klidu a pohody jsou již za dveřmi a vy vymýšlíte, jak vyzdobíte své obydlí. Plastové ozdoby či jiné předražené kýče vás nelákají, a tak raději sáhnete po přírodninách, které doma vytvoří nezapomenutelné kouzlo a tu pravou tradici? Nehledě na to, jak úžasně provoní váš domov, což bezpochyby potěší vaši psychickou pohodu. Pro inspiraci jsme pro vás připravili tipy na několik přírodnin, ze kterých vytvoříte překrásné dekorace, které budou těšit oko, ale i duši.
     Komentáře
  • Prima Living

    Badyán pomůže při kašli i nadýmání. Nejkrásnější koření tak oceníme nejen na Vánoce

    Před 3 roky
    Dekorativní badyán je tradiční vánoční koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků či popíjení svařeného vína. Jedno z nejkrásnějších koření na světě se hodí na vaření a pečení, na zdobení adventního věnce, sváteční tabule nebo vánočního svícnu. A to ještě není všechno, co badyán dokáže!
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Vyzkoušejte tuto rychlou a skvělou dýňovou polévku s badyánem

    Před 3 roky
    Na rychlou dýňovou polévku s badyánem nepotřebujete velkou kuchařskou zručnost, a přesto vás překvapí skvělou chutí. V jednoduchosti je prostě krása a badyán vás navíc zahřeje a posílí imunitu.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Ovoňte si jídelníček badyánem

    Před 3 roky
    Nemáte chuť třeba na punč, který zahřeje na těle i na duši? Dejte si do něj i trochu badyánu. Toto koření působí proto virům i nemocem bakteriálního původu. Také tlumí kašel a pomáhá při psychickém vyčerpání.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Pečená hrušková povidla: Dokonale je provoní skořice a badyán, trvanlivost prodlouží rum

    Před 3 roky
    Hrušková povidla jsou výborná hlavně na nejrůznějších druzích koláčů, v buchtách. Připravte si pečená povidla vonící kořením, která povznesou jídlo na úplně jinou úroveň.
     Komentáře
  • MeziŽenami

    Prospěšné koření: badyán

    Před 3 roky
    Aromatické koření badyán, které vypadá jako hvězdička, je typické pro asijské pokrmy, ovšem v kuchyni ho s úspěchem můžete používat i vy. A nejen tam.
     Komentáře
  • iReceptář

    Vyrobte si doma colu: Je mnohem chutnější a zdravější. Je to snadné!

    Před 3 roky
    Zachtělo se nám zdravější alternativy coly, a tak jsme zkoušeli každý recept, na který jsme narazili. Nejlepší má herečka Kateřina Winterová na svém webu Culina Botanica. Ty bylinky jsou prostě vychytané.
     Komentáře
  • iReceptář

    Obrácený jablečný koláč: Překvapivě jednoduchá delikatesa ideální k nedělní kávě

    Před 3 roky
    Vyzkoušejte slavný obrácený koláč. Je to jednoduchá delikatesa se šťavnatým ovocem a sladkým i voňavým karamelem. Obrácených koláčů je řada, ale tento je právě navlas podobný tomu, který sestry Tatin připravovaly hostům hotýlku ve francouzském městečku Lamotte-Beuvron už v roce 1880.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Malá encyklopedie vánočního koření: K čemu je dobrý anýz a kam se hodí badyán nebo zázvor?

    Před 3 roky
    Jestli je něco neodmyslitelně spjato s adventním obdobím, je to právě vůně koření. Vanilka, skořice, hřebíček, badyán… také jste se zasnili? Pojďte si s námi připomenout, na co jsou konkrétní druhy dobré a kam s nimi. Možná budete překvapeni, která jídla či moučníky se dají špetkou koření vylepšit k dokonalosti!
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Badyán nepatří jen do svařáku. V kuchyni i lidském těle dokáže divy

    Před 4 roky
    Koření, které svou vůní nápadně připomíná anýz, oceníte jako přísadu do moučníků, sladkých jídel a třeba i svařeného vína. Jeho využití je ve světě ale mnohem širší – zatímco my se držíme s badyánem při zemi, jinde s ním úplně kouzlí.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Badyán: Koření s léčivými účinky

    Před 4 roky
    Badyán je poměrně známé koření, které využíváme pro jeho výraznou chuť, která nám připomíná lékořici nebo anýz (s tímto kořením ale jinak nemá nic společného). Má typický hvězdicovitý tvar. Badyán je plodem čínského stromu Illicium verum. Kromě využití v kuchyni se ale badyán využívá také pro své léčivé účinky, za kterým vděčí díky obsahu důležitých látek. Je zdrojem bioaktivních sloučenin, které přispívají k dobrému zdraví člověka.
     Komentáře
  • Dobrá kondice

    Vánoční koření – provoní i léčí

    Před 4 roky
    Skořice, vanilka, hřebíček, badyán, zázvor, koriandr… Nejkrásnější svátky v roce s sebou, kromě osobité atmosféry a křehkého kouzla tajuplných očekávání a šťastných úsměvů, nesou i nespočet krásných omamných vůní, které jsou nejen potěšením pro naše smysly, ale v mnoha případech i skutečným lékem.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Vánoční koření pro tu správnou vůni domova

    Před 4 roky
    Vánoce jsou za rohem, takže jistě i vy už přemýšlíte na harmonogramem pečení cukroví. Dáváte přednost osvědčeným a oblíbeným druhům, nebo rádi experimentujete a zařazujete stále nové a nové vánoční dobroty? V obou případech se bez koření neobejdete. Je totiž nesmírně důležité a léčivé!
     Komentáře
  • inStory

    Snadná výroba vánoční purpury. Vnese domů tu pravou atmosféru

    Před 5 roky
    Tiše a ochotně purpura na plotně voní. Tato známá píseň možná také zazní i u vás doma.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Domácí pleťová voda z badyánu – dlouho vydrží a zbaví vás vrásek i akné

    Před 5 roky
    Přírodní kosmetika je dnes v módě. Ale jak najít takovou, která jen neklame svým názvem? Pokud chcete sázku na jistotu, pusťte se do výroby vlastní. Dnes vám nabídneme tu, vyrobenou z jednoho exotického koření – badyánu.
     Komentáře
  • Náš region

    Bez uší ze Štramberka neodjedete. Pečou se již po staletí

    Před 5 roky
    Štramberské uši jsou prvním českým potravinářským výrobkem, jemuž Evropská unie udělila ochranu zeměpisného označení. Tento název mohou využívat jen výrobci ze Štramberka.
     Komentáře
  • Babinet

    Tradiční adventní věnec na poslední chvíli. Jednoduchý a rychlý

    Před 5 roky
    Dnes si v naší tvůrčí dílně ukážeme úplně poslední adventní věnec. Jestli jste tedy i vy nestihli na první advent zapálit svíčku a ještě stále jste bez adventního věnce, pusťte se s námi do tvoření, abyste již druhou adventní neděli měli o dekoraci postaráno. Je rychlý, jednoduchý a zvládne ho úplně každý za pár minut.
     Komentáře
  • Babinet

    Voňavý vánoční věnec ze sušených pomerančů

    Před 6 roky
    Umíte si představit pohodu adventu a kouzlo Vánoc bez různých vůní, které jsou pro sváteční dny tolik typické? Například vůně loupaných mandarinek, skořice, perníkové koření, purpura, svařené víno a mnoho dalších. Všechny tyto libé odéry jsou s Vánocemi neodmyslitelně spjaty. A tak dnes spojíme příjemné s užitečným. Vyrobíme si věnec ze sušených pomerančů. Už při samotném procesu jeho výroby opanuje vaši domácnost magická vánoční vůně. Vyrobte si tedy s námi věnec, který voní i zdobí.
     Komentáře
  • Babinet

    Vánoční tvoření. Miniaturní skleněná svítilna

    Před 6 roky
    Podzimní období pokročilo, jsme v půli listopadu a tak je nejvyšší čas začít se, i když naprosto v poklidu a bez stresu, začít poohlížet po nějakých těch vánočních ozdůbkách. A tak právě dnes odstartujeme slibované vánoční tvoření. Rozhodně si jej s námi užijete. Pokud naši inspirativní tvůrčí dílnu navštěvujete pravidelně, pak dobře víte, že naše tvoření vás bude bavit. Tvoříme vždy jednoduše, rychle, levně a stoprocentně efektivně. Jasným důkazem toho je i naše dnešní první vánoční dekorace. Svítilna v miniaturním provedení vás naprosto okouzlí.
     Komentáře
Reklama