Když přivřete oči a představíte si Vánoce, pravděpodobně se vám vybaví teplo domova, světlo svíček… a nezaměnitelná vůně koření. Právě tyto malé aromatické poklady dodávají svátečnímu období chuť, historii i atmosféru. Možná je kupujeme běžně a bez přemýšlení, ale každý druh koření má za sebou fascinující příběh – od dávných obchodních stezek až po dnešní kuchyňské trendy. Přinášíme vám vánoční koření od A do Z, včetně tipů na to, jak ho nakupovat, skladovat, kde se vyplatí připlatit si za kvalitu a do kterých zimních receptů se skutečně hodí.
Voňavý domácí pečený čaj připravený podle receptu s postupem je směs ovoce, cukru a koření upečená do zimního elixíru, který provoní celý domov a po zalití horkou vodou krásně zahřeje.
Co všechno do kořenící směsi na perníky vlastně správně patří? Odpověď je jednoduchá: Přesně to, co si do ní sami dáte a máte rádi. Skořice, hřebíček nebo badyán nesmí chybět!
Badyán patří mezi vánoční koření, bez kterého si sváteční atmosféru umí představit jen málokdo. Jeho dokonalá hvězdicová podoba ozdobí každou dekoraci a sladce kořenitá vůně provoní celý dům při pečení cukroví. V perníku, svařáku i zimních kompotech dokáže jediná hvězdička vykouzlit chuť, která k Vánocům prostě patří.
Vánoce jsou časem tradic a zvyků, ale také vůní. Ty jim propůjčuje vánoční koření, které přináší do vánočního shonu pohodu a dobrou náladu. Některé voňavé „přísady Vánoc“ si postupně představíme v našem seriálu.
Perník, voňavý symbol Vánoc i tradičních poutí, má v Česku překvapivě dlouhou historii. První zmínky o perníkářství pocházejí už ze 14. století, kdy se objevují první cechy perníkářů a tajné recepty plné koření a medu. Jak se perník kdysi vyráběl, proč byl považován za luxusní zboží a co zbylo z dávného řemesla dodnes?.
Plody aronie dozrávají na konci léta, ale na keři vydrží až do prvních mrazů. Kromě toho, že z nich připravíte kdejakou dobrotu, nabízí i řadu zdravotních benefitů: podporují imunitu, snižují cholesterol a pomáhají chránit srdce. Naučte se, jak si z nich a dalšího ovoce připravit základ na pečený čaj.
Pho Bo je tradiční vietnamský hovězí vývar, který postaví na nohy opravdu každého! Trpělivost se každopádně vyplatí, uvařit tuto polévku sice trvá déle, ale s naším receptem s postupem krok za krokem to zvládnete snadno.
Cuketu nasladko většinou známe spíše z koláčů. Věděli jste ale, že z této univerzální zeleniny snadno připravíte i voňavou marmeládu? Nemusíte ji ani zavařovat. Stačí ji krátce povařit v hrnci, naplnit do skleniček a máte originální dárek třeba pod stromeček.
Hrušková povidla perfektně doplní třeba buchty nebo vánoční cukroví a jejich vůně vykouzlí neopakovatelnou chuťovou lahodu. Když dodržíte tento jednoduchý postup, určitě se povedou.
Prohlédněte si recept s postupem krok za krokem na Svatební koláčky bez kynutí ve velkém stylu. Hodí se na přípravu na velkou svatbu, kde potřebujete koláčků obrovské množství.
Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Zkuste to podle našeho rodinného receptu a pusťte se do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.
Jak se k vám mravenci jednou nastěhují, je těžké se jich zbavit. Zvlášť pokud si nechcete domácnost či zahradu zamořit chemií. Nejdříve vyzkoušejte osvědčené babské triky, které vám boj s nepříjemným hmyzem pomohou vyhrát. A nezáleží přitom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní nebo třeba mrňavé faraony. Prozradíme vám, jak na ně!
Badyán asi znáte hlavně jako voňavé koření do svařeného vína nebo perníčků. Tahle hvězdicová pochoutka ale umí mnohem víc. Pomáhá při bolestech kloubů, podporuje trávení a snižuje bolest v krku. A co je nejlepší? Můžete si ho vypěstovat doma.
Bylinky jsou mocné – dokáží ulevit od různých problémů a podpořit zdraví i celkovou pohodu. Nelze se na ně sice spoléhat jako na léčivý zázrak, ale jsou dobrým doplňkem pro komplexní řešení problémů. Pokud vás trápí bolesti kloubů, vyzkoušejte badyán.
Prohlédněte si recept s postupem na švestkovou černou sváteční omáčku krok za krokem a zkuste ji připravit jako slavnostní předkrm v mističkách k menu z pečené hydiny anebo vepřového.
Pomerančový nápoj, který podáváme horký - prohřeje během chladných měsíců a ještě k tomu si velmi pochutnáte! Prohlédněte si recept s postupem na horký pomeranč.
Vánočního tvoření není nikdy dost. Dnes si s námi můžete vyrobit malé stromečky z kartonu a příze podle známé influencerky. V našem návodu jsou ozdobené jen badyánem, ale klidně můžete zapojit svou fantazii a ozdobit si je podle svých představ.
Vítejte u dnešního videoreceptu! Dnes si ukážeme, jak připravit smažené nudle pěti vůní, které jsou nejen neuvěřitelně chutné, ale také až směšně jednoduché na přípravu. Recept naleznete na konci pořadu.
Vůní a barvami připomíná známou polévku phở, ale kokosová voda s vývarem se během dlouhého vaření vsáknou do masa a zeleniny a vy tak podáváte měkké kousky hovězího s bramborami a mrkví. Kořenovou zeleninu můžete obměnit podle zásob v lednici nebo sezony. Pokrm můžete doplnit plochými rýžovými nudlemi či rýží. Výborně chutná i druhý den.
Když se řekne hubnutí, většina lidí si nejspíš představí řeholi v posilovně a saláty. Existuje ale také celá řada nenápadných prostředků, které mohou tělo v úsilí podpořit a zároveň nevyžadují zvláštní úsilí. Jednou z nich jsou rozhodně čaje.
Badyán je dalším typickým kořením, které se objevuje především v období Vánoc. Svařené víno nebo jablečný kompot bez badyánu? To snad ani nelze. Z typických aromatických hvězdiček se dnes vyrábí i řada dekorací, a dokonce se badyán používá k výrobě jednoho známého léku proti chřipce. Jeden druh badyánu je ale jedovatý a způsobil již několik smrtelných otrav. Zkrátka, využití badyánu je velmi široké, nicméně co všechno o tomto zvláštním koření víme? Pojďme si ho trochu představit, třeba vám to svařené víno potom bude chutnat úplně jinak.
Domácí svařené víno je dobrotou, která zahřeje i v nejhorších zimních časech. Jeho vůně po skořici, badyánu a hřebíčku je opojná. Avšak zdlouhavá příprava může kohokoli odradit. Proto je dobré mí ve skříni schovaný svařákový sirup, kterým jednoduše ochutíte horké víno. Svařák tak máte v podstatě kdykoli k dispozici, během několika málo minut. protože je svařákový sirup voňavý a chutný sám o sobě, můžete jej použít jako jakýkoli jiný sirup – třeba na palačinky, dezerty či do zmrzlinových pohárů.
Půvabný badyán dostává v našich kuchyních nejvíce prostoru o Vánocích. Přidává se hlavně do svařeného vína a perníčků, ale ochutit s ním lze i maso nebo polévky. Možná nevíte, že v podobě čaje vám pomůže při nachlazení nebo trávicích potížích.
Čím si zpříjemnit pošmourný listopadový víkend? Koláč s náplní voňavou tak, že se seběhnou i sousedi, je tou pravou volbou. Ten pravý šmrnc mu dodá vanilka a badyán. A můžete si ho upéct ve dvou variantách.
Kečup patří k neodmyslitelným součástem našich spíží a lednic. Přestože už není tak „trendy“ jako dřív, stále po něm občas sáhneme. Když už to uděláme, vyberme si proto ten, který jsme si sami vyrobili podle své chuti a kvalitního receptu.
Překrásné svátky klidu a pohody jsou již za dveřmi a vy vymýšlíte, jak vyzdobíte své obydlí. Plastové ozdoby či jiné předražené kýče vás nelákají, a tak raději sáhnete po přírodninách, které doma vytvoří nezapomenutelné kouzlo a tu pravou tradici? Nehledě na to, jak úžasně provoní váš domov, což bezpochyby potěší vaši psychickou pohodu. Pro inspiraci jsme pro vás připravili tipy na několik přírodnin, ze kterých vytvoříte překrásné dekorace, které budou těšit oko, ale i duši.
Dekorativní badyán je tradiční vánoční koření, které nás svou nezaměnitelnou vůní okouzlí při pečení perníků či popíjení svařeného vína. Jedno z nejkrásnějších koření na světě se hodí na vaření a pečení, na zdobení adventního věnce, sváteční tabule nebo vánočního svícnu. A to ještě není všechno, co badyán dokáže!
Na rychlou dýňovou polévku s badyánem nepotřebujete velkou kuchařskou zručnost, a přesto vás překvapí skvělou chutí. V jednoduchosti je prostě krása a badyán vás navíc zahřeje a posílí imunitu.
Nemáte chuť třeba na punč, který zahřeje na těle i na duši? Dejte si do něj i trochu badyánu. Toto koření působí proto virům i nemocem bakteriálního původu. Také tlumí kašel a pomáhá při psychickém vyčerpání.
Hrušková povidla jsou výborná hlavně na nejrůznějších druzích koláčů, v buchtách. Připravte si pečená povidla vonící kořením, která povznesou jídlo na úplně jinou úroveň.
Zachtělo se nám zdravější alternativy coly, a tak jsme zkoušeli každý recept, na který jsme narazili. Nejlepší má herečka Kateřina Winterová na svém webu Culina Botanica. Ty bylinky jsou prostě vychytané.
Vyzkoušejte slavný obrácený koláč. Je to jednoduchá delikatesa se šťavnatým ovocem a sladkým i voňavým karamelem. Obrácených koláčů je řada, ale tento je právě navlas podobný tomu, který sestry Tatin připravovaly hostům hotýlku ve francouzském městečku Lamotte-Beuvron už v roce 1880.
Jestli je něco neodmyslitelně spjato s adventním obdobím, je to právě vůně koření. Vanilka, skořice, hřebíček, badyán… také jste se zasnili? Pojďte si s námi připomenout, na co jsou konkrétní druhy dobré a kam s nimi. Možná budete překvapeni, která jídla či moučníky se dají špetkou koření vylepšit k dokonalosti!
Koření, které svou vůní nápadně připomíná anýz, oceníte jako přísadu do moučníků, sladkých jídel a třeba i svařeného vína. Jeho využití je ve světě ale mnohem širší – zatímco my se držíme s badyánem při zemi, jinde s ním úplně kouzlí.
Badyán je poměrně známé koření, které využíváme pro jeho výraznou chuť, která nám připomíná lékořici nebo anýz (s tímto kořením ale jinak nemá nic společného). Má typický hvězdicovitý tvar. Badyán je plodem čínského stromu Illicium verum. Kromě využití v kuchyni se ale badyán využívá také pro své léčivé účinky, za kterým vděčí díky obsahu důležitých látek. Je zdrojem bioaktivních sloučenin, které přispívají k dobrému zdraví člověka.
Skořice, vanilka, hřebíček, badyán, zázvor, koriandr… Nejkrásnější svátky v roce s sebou, kromě osobité atmosféry a křehkého kouzla tajuplných očekávání a šťastných úsměvů, nesou i nespočet krásných omamných vůní, které jsou nejen potěšením pro naše smysly, ale v mnoha případech i skutečným lékem.
Vánoce jsou za rohem, takže jistě i vy už přemýšlíte na harmonogramem pečení cukroví. Dáváte přednost osvědčeným a oblíbeným druhům, nebo rádi experimentujete a zařazujete stále nové a nové vánoční dobroty? V obou případech se bez koření neobejdete. Je totiž nesmírně důležité a léčivé!
Přírodní kosmetika je dnes v módě. Ale jak najít takovou, která jen neklame svým názvem? Pokud chcete sázku na jistotu, pusťte se do výroby vlastní. Dnes vám nabídneme tu, vyrobenou z jednoho exotického koření – badyánu.
Štramberské uši jsou prvním českým potravinářským výrobkem, jemuž Evropská unie udělila ochranu zeměpisného označení. Tento název mohou využívat jen výrobci ze Štramberka.
Dnes si v naší tvůrčí dílně ukážeme úplně poslední adventní věnec. Jestli jste tedy i vy nestihli na první advent zapálit svíčku a ještě stále jste bez adventního věnce, pusťte se s námi do tvoření, abyste již druhou adventní neděli měli o dekoraci postaráno. Je rychlý, jednoduchý a zvládne ho úplně každý za pár minut.
Umíte si představit pohodu adventu a kouzlo Vánoc bez různých vůní, které jsou pro sváteční dny tolik typické? Například vůně loupaných mandarinek, skořice, perníkové koření, purpura, svařené víno a mnoho dalších. Všechny tyto libé odéry jsou s Vánocemi neodmyslitelně spjaty. A tak dnes spojíme příjemné s užitečným. Vyrobíme si věnec ze sušených pomerančů. Už při samotném procesu jeho výroby opanuje vaši domácnost magická vánoční vůně. Vyrobte si tedy s námi věnec, který voní i zdobí.
Podzimní období pokročilo, jsme v půli listopadu a tak je nejvyšší čas začít se, i když naprosto v poklidu a bez stresu, začít poohlížet po nějakých těch vánočních ozdůbkách. A tak právě dnes odstartujeme slibované vánoční tvoření. Rozhodně si jej s námi užijete. Pokud naši inspirativní tvůrčí dílnu navštěvujete pravidelně, pak dobře víte, že naše tvoření vás bude bavit. Tvoříme vždy jednoduše, rychle, levně a stoprocentně efektivně. Jasným důkazem toho je i naše dnešní první vánoční dekorace. Svítilna v miniaturním provedení vás naprosto okouzlí.