Zavřít
Dýně

Dýně

Vše, co potřebujete s nadcházejícím podzimem a sezónou dýní.
  • Nejlepší recepty z dýně

  • Video recepty z dýně

  • Jak vydlabat dýni

  • Halloween a dekorace

  • Dýňová polévka - video recept

  • Dýňový kompot

  • Druhy dýní a co s nimi

  • Prima Living

    Domácí zelenina je nejlepší! Návod, jak vypěstovat vlastní sazenice rajčat, paprik, salátů či dýní

    Před 13 dny
    Máte rádi zeleninu? Pak moc dobře víte, že nejlepší, nejzdravější a nejchutnější je ta vlastnoručně vypěstovaná. Pokud pěstování zeleniny chcete vzít zgruntu, je nejvyšší čas předpěstovat si sazenice rajčat, paprik, okurek, dýní, lilku, kedluben a spol., abyste se v létě mohli se radovat z bohaté úrody. Máme pro vás návod, jak si vypěstovat vlastní zdravé sazenice zeleniny ze semen.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Historie na talíři: Indiáni původně žili hlavně z kukuřice, fazolí a dýně. Bílí osadníci z Evropy přinesli sádlo, cukr a mouku a s tím i nemoci...

    Před 21 dny
    Strava původních obyvatel byla po staletí založena výhradně na tom, co se dalo sklidit v místě. Pak přišli bílí osadníci z Evropy. Když se postupně rozšířili po celé Americe a vytlačili původní americké kmeny, byly stravovací zvyklosti převráceny a zcela narušeny.
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Spojené státy gastronomické aneb prozkoumejte neznámá zákoutí americké kuchyně

    Před 22 dny
    Málokdo z nás měl možnost se do hloubky seznámit s kuchyní USA, a tak nám ji obecně symbolizují hot dogy, hamburgery a donuty. Při důkladnějším zkoumání však můžeme objevit celý nový svět… Někdy dokonce, jako možná Kolumbus, objevit i Ameriku!
     Komentáře
  • Proženy

    Vyzrajte na vysoké ceny rajčat a paprik. Místo nich sáhněte po sezonní zelenině

    Před 22 dny
    Ceny rajčat, paprik a okurek šplhají do astronomických výšek a debata o nich vás poslední dobou nemohla minout. Skutečně je to ale taková tragédie?
     Komentáře
  • Žena-in

    Zásobárna energie, zdraví a dobré nálady. Dýňová semínka pomáhají chránit i před rakovinou

    Před 24 dny
    Jsou malinká, ale o to větší síla se v nich ukrývá. Dodají vašemu tělu, po čem prahne. Ať už je chroupete tak jak jsou, namísto chipsů, přidáte je do salátů nebo si je dopřejete přetavené do kvalitních doplňků stravy a olejů.
     Komentáře
  • Zahrádkářská poradna

    Dýně po celou zimu

    Před 26 dny
    Kolik znáte druhů dýní? A jak je umíte využít? Vyzkoušejte dýně Hokkaidó nebo špagetovou dýni a uvidíte, že si pochutnáte. Naučte se je pěstovat a máte po celý rok zajištěnou výbornou pochoutku.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pomazánka z pečené dýně a cottage

    Před 1 měsícem
    Dýně je chuťově i nutričně vynikající surovina, která nám v zimních měsících pomáhá naplnit doporučený příjem zeleniny. Osvědčenou klasikou je dýňová polévka, z dýně se toho ale dá připravit mnohem více, vyzkoušejte například jednoduchou dýňovou pomazánku, která prošla certifikací Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji najdete na konci.
     Komentáře
  • Feminela

    Dýně se doporučuje i těm nejmenším. Je plná vitamínů, které prospějí zdraví

    Před 1 měsícem
    Při výběru dýně v obchodě se nám často zatočí hlava. Žlutá, oranžová, zelená, skvrnitá, velká nebo malá, to zdaleka nejsou všechny rozdíly, na kterých při výběru dýně záleží.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    5 receptů na perník: Vyberete si klasiku, bezlepkovou verzi či experiment z dýně?

    Před 1 měsícem
    Perník od maminky nebo babičky je samozřejmě nejlepší, to je jasné… ale připravili jsme pro vás několik receptů na různé druhy perníků. Každý je jiný, proto věříme, že si mezi nimi najdete ten svůj. Třeba takový dýňový vás překvapí svou vláčností a to, že je v něm dýně, vlastně ani nepoznáte (ani děti, slibujeme).
     Komentáře
  • Recepty krok za krokem

    Rychlovka k obědu, když nemáte čas vařit. Připravte si lahodné těstoviny s dýní

    Před 1 měsícem
    Ne všechna jídla musí trvat hodiny na přípravu. Dnešní tortellini s pečenou dýní jsou raz dva připravené a ještě si na nich pochutnáte.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Superpotravina dostupná každému: dýňová semínka jsou poklad, který čeká na objevení

    Před 1 měsícem
    Jsou drobná a nedoceněná. Zatímco dýně si jako zelenina pomalu získává popularitu tuzemských strávníků, semínka končí na kompostu, nebo v horším případě rovnou v koši.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak jednoduše připravíme voňavou polévku z pečené zeleniny? Chuti pomůže vývar i správné koření, pak je polévka výborná

    Před 1 měsícem
    V zimě většinou chceme polévky, které prohřejí a zasytí. Patří k nim i polévka z pečené zeleniny, která nejen výborně chutná, ale i úžasně voní. Můžete využít i zásoby a zbytky. I tak vykouzlíte báječné jídlo.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Tomel japonský aneb Kaki můžete pěstovat jako velkou hrnkovou rostlinu

    Před 1 měsícem
    Jste-li příznivci pěstování vlastních rostlin ze semen, byť exotických, možná byste si rádi vypěstovali i kaki neboli tomel japonský (Diospyros kaki).
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Ani kousek dýně nepřijde nazmar. Ze slupky a semínek uvaříte lahodný sirup

    Před 2 měsíci
    Určitě znáte recepty, kdy dýni využijete ve slaných receptech nebo při přípravě koláčů, možná dokonce v podobě dýňového latte. Z dýně však můžete připravit i sirup, který navíc připravíte jen ze zbytků.
     Komentáře
  • Ženy sro

    Veganuary: zapojte do jídelníčku 3 nové veganské recepty, které budou chutnat celé rodině

    Před 2 měsíci
    Veganský leden je v plném proudu. Zapojte do novoročního jídelníčku více zeleniny i vy a vyzkoušejte 3 nové veganské recepty.
     Komentáře
  • TopRecepty

    7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao

    Před 2 měsíci
    Když Kryštof Kolumbus dorazil do Ameriky, doufal, že země bude bohatá na zlato, stříbro a vzácné koření. Daleko větším pokladem „nového“ světa však byly původní potravinářské plodiny, které po tisíciletí pěstovali původní obyvatelé Ameriky a které rychle dobyly evropské kuchyně.
     Komentáře
  • i60

    Vaříme rychle a jednoduše

    Před 2 měsíci
    Začátek kalendářního roku pro mě většinou bývá obdobím, kdy se mi moc vařit nechce. Mlsná mě nehoní, moje chuťové buňky byly uspokojeny během svátků koncem roku. Také výdej energie je díky nepříznivému počasí a rychlému stmívání mnohem menší než obvykle.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Dýňové knedlíky ozvláštní každé menu netradiční chutí i barvou. Výborné jsou nasladko i jako příloha

    Před 2 měsíci
    Dýňové knedlíky jsou pokrmem, který potěší i lidi, již dýni nemají zrovna v lásce. Pokud vás zajímá, kde začít své kulinářské umění, můžete to zkusit právě u těchto dýňových specialit.
     Komentáře
  • EgoMan

    Semena a slupky z dýně nepatří do koše. Sirup ze zbytků nastartuje imunitu i hubnutí

    Před 2 měsíci
    Jak využít dýňový sirup v kuchyni? Vyrábíme dýňové koláče, sušenky, dýňové hranolky, dýňové latté nebo džus.
     Komentáře
  • EgoMan

    Dýňová semínka jsou cennější než samotná dýně. Sníží krevní tlak i riziko infarktu

    Před 2 měsíci
    Z dýně se připravuje mnoho pokrmů. Má velmi nízký obsah kalorií a mimo jiné obsahuje vitamín A, kyselinu listovou, draslík a betakaroten.
     Komentáře
  • Proženy

    Překvapivé superpotraviny, které potřebujete: Rakytník na imunitu a brusinky proti zánětům

    Před 2 měsíci
    Chcete se v chladných měsících vyhnout nachlazení, depresím z věčného šera i zpomalujícímu se metabolismu? Zařaďte do jídelníčku superpotraviny nabité potřebnými živinami. Zkuste je klidně sušené nebo ve formě šťáv.
     Komentáře
  • BRGRS

    Vynikající kombinace: Hovězí a krůtí burger s pečenou dýní

    Před 2 měsíci
    Pokud nevíte co s dýní, kterou máte doma, poradíme vám. Do burgeru se totiž pečená dýně náramně hodí!
     Komentáře
  • Pěstujme

    Dýně v octě přijde k chuti nejen v zimě. Jednoduchý recept zvládne i začínající kuchařka

    Před 3 měsíci
    Dýně získávají na oblibě nejen u nás, ale také ve světě. Pěstuje se několik desítek různých druhů, protože tato zelenina patří mezi nejchutnější a nejzdravější vůbec.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Tip na využití Hokaido dýně: Udělejte si domácí sirup, který vás prohřeje

    Před 3 měsíci
    Letos nás dýně potěšily bohatou úrodou, a tak pokud jich máte stále dost a nevíte, co s nimi, připravte si lahodný dýňový sirup. Chuťově je vynikající a obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek důležitých pro lidský organismus. A co vás jistě potěší, je fakt, že tento sirup dokonale chutná, a navíc na přípravu není složitý.
     Komentáře
  • Receptovník

    Dýně je jako stvořená pro kulinářské umění. Každý druh nabízí jiné možnosti zpracování

    Před 3 měsíci
    Znáte všechny druhy dýní? Na trhu je jich k dostání opravdu mnoho. Jedna se hodí na pečení, jiná spíše jako dekorace, z další si můžete udělat skvělou polévku. Jak se v jednotlivých druzích vyznat? Pro některé to může být složité najít tu správnou dýni. Pravda je, že s žádnou neuděláte chybu, možná jen při samotném vaření může nastat problém s tím, že nebude mít požadovanou konzistenci. Jaký druh bude nejlepší pro vaše vaření?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Zpracujte dýni do posledního kousku. Ze slupek a semínek připravíte lahodný sirup

    Před 3 měsíci
    Dýňový sirup bude velmi užitečný nejen v kuchyni. Vyrábíme dýňové koláče, dýňové hranolky, dýňové latté i džus. Oranžovou zeleninu lze připravit na tisíce způsobů. Po uvaření vždy zbydou semínka i slupka. Namísto vyhazování zbytků je můžete použít a připravit dýňový sirup v duchu zero waste, který bude skvělým doplňkem jídel a dezertů. Jak vyrobit dýňový sirup ze zbytků?
     Komentáře
  • Pěstujme

    Mnozí házejí do koše poklad. Dýňová semínka jsou přitom v účincích na zdraví unikátní

    Před 3 měsíci
    Dýňová semínka jsou stále málo oceňována a vynechávána z denního menu. Často po loupání a řezání dýně přistávají v koši, což je obrovská chyba.
     Komentáře
  • Receptovník

    Dýni lze připravit na tisíc skvělých způsobů. Někteří se jí přesto musí obloukem vyhnout

    Před 3 měsíci
    Dýně patří mezi potraviny, které jsou velmi oblíbené. Navíc jsou zdrojem spousty vitaminů i minerálů. Vyplatí se je zařadit do každodenního jídelníčku, přesto by si určitá skupina lidí měla dávat pozor na množství, které zkonzumuje. Můžete z ní připravit vynikající polévky, omáčky, ale hodí se také do dezertů. Pro koho není vhodná? Proč je dýně tak zdravá? Dýně může být nejen dekorací, ale hlavně se využívá k doplnění vitaminů.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Poznejte zralou dýni už v obchodě. Stačí vzít ji do ruky

    Před 3 měsíci
    Dýně patří mezi oblíbenou zeleninu, která se hojně využívá právě během podzimního období. Díky obsahu vitaminů a dalších látek totiž zabraňuje nachlazení a dalším nemocem.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Vhodná zelenina pro psa? Tato oranžová kráska je jasnou volbou

    Před 3 měsíci
    Hokaido dýně – to je královna podzimních zahrad. Nejenže obsahuje řadu prospěšných látek, které podporují zdravé tělo, ale má také lahodnou chuť a v kuchyni s ní lze kouzlit na mnoho způsobů. Použít ji můžeme při přípravě polévky, noků, různých omáček, ale také sladkých dezertů a koláčů. Lidé si jí umí vychutnat a doplňovat o další chutě, ale věděli jste, že dýni může i váš psí miláček?
     Komentáře
  • Prostřeno

    Zapečený sýr v dýňovém obalu

    Před 3 měsíci
    Myslíte si, že vám žádný dýňový recept na světě nemůže chutnat? Pak jste ještě nevyzkoušeli tento super lahodný recept na plněnou dýni! Uvidíte, že na dýni už nedáte dopustit!
     Komentáře
  • Pěstujme

    Zpracujte dýni do posledního kousku. Sirup ze slupek a semínek příjemně zahřeje, dochutí nejen kávu

    Před 3 měsíci
    Z dýně připravujeme chutné koláče, dorty, polévky, hranolky, latté nebo třeba šťávu. Co takhle ale vyrobit si z ní i sirup? Na něj spotřebujete pouze semínka a slupky, které by se jinak musely vyhodit.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Podzim patří krémovým polévkám. Dokonale zahřejí na těle i na duši

    Před 3 měsíci
    Podzimní měsíce jsou prodchnuté barvami, příroda se ukládá ke spánku, bohužel krásné dny střídá čas, který přináší chlad, vítr a déšť, někdy dokonce první sněhové vločky.
     Komentáře
  • Feminela

    Nejen dýňová polévka. Oblíbená zelenina je výborná i syrová, tělu dokonce prospěje lépe

    Před 3 měsíci
    Podzimní královnou je zaručeně dýně. Všichni milujeme její nádherný vzhled, barvy, tvary i její chuť. Měli byste vědět, že některé druhy můžete konzumovat i syrové. Podávat ji můžete v podobě carpaccia, do salátu, džusu nebo koktejlu.
     Komentáře
  • Receptovník

    Dýňový sirup uchová vůni podzimu až do mrazivých dnů. Nejen kávu dokonale ochutí

    Před 3 měsíci
    Dýně rozhodně není jen halloweenskou nebo podzimní ozdobou, je výtečnou zeleninou, která se používá při přípravě polévek, kaší, koláčů, ale také hranolků. Výtečně chutná latté s dýňovou příchutí nebo dýňová šťáva. V rámci zero waste životního stylu je možné upotřebit z dýně vše včetně slupky nebo semínek. To je případ dýňového sirupu, který nejen báječně chutná ve zmíněné kávě, ale lze jej používat k dochucení dalších slaných a sladkých pokrmů, nadto funguje jako lék.
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Vynikající a krémová dýňová polévka s opraženými slunečnicovými semínky

    Před 3 měsíci
    Dýňová polévka lze uvařit mnoha různými způsoby. Dneska jsem dýňovou polévku uvařil podle svého oblíbeného receptu. Připravit ji zvládne i začátečník. Na lahodnou dýňovou polévku budete potřebovat následující suroviny: dýně 1 ks, vývar hovězí, smetana 33%, cibule 2 ks, česnek 2 stroužky, pražená slunečnicová semínka, rostlinný olej, muškátový oříšek, pepř a sůl.
     Komentáře
  • iReceptář

    Ozdobte si stůl krásnou přírodní dekorací. Zvládne ji každý a nestojí skoro nic

    Před 3 měsíci
    Dejte odřezku dřeva nový nádech a přeneste na něj pestré barvy podzimu. Na výrobu vám postačí šikovné ruce, přírodní materiály z lesa, a kromě trochy hmoty z lepící pistole vás výzdoba nebude stát ani korunu.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Krásná dekorace i jedinečná zelenina: vyberte tu nejlepší dýni pro každou příležitost

    Před 3 měsíci
    Pižmová dýně, Hokkaido, máslová, špagetová, nebo modrá? Z tvarů a barev dýní se vám může zatočit hlava. Každá dýně je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, lahodným základem polévky nebo pyré.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Levné, rychlé a syté: Hrachové kari s dýní

    Před 3 měsíci
    Tyhle jídla mě teď v zimě moc baví v různých variacích. Žlutý půlený hrách je stejně univerzální jako třeba červená čočka. Stačí trochu zeleniny, brambory, dýně a jste ve hře. Můžete i jen na jednoduchém základu nebo čistě na směsi mražené zeleniny. Je ale vždy dobré mít alespoň jednu zeleninu na větší kusy - dýni, květák, batáty. Rozpis na konci videa.
     Komentáře
  • Receptovník

    Při přípravě dýně dělá většina lidí fatální chybu. Zbytečně pak přicházejí o vzácné antioxidanty

    Před 3 měsíci
    Po oloupání dýně často skončí její semínka v koši, to je ale obrovská chyba, které byste se určitě měli vyhnout. Tato semínka mají úžasný účinek na lidské tělo a také chrání před mnoha chorobami. Jsou skvělá hlavně pro prevenci žaludečních problémů. Pomoc dýňových semínek Každý, kdo bojuje se srdečními problémy nebo hypertenzí, by měl do své každodenní stravy zahrnout dýňová semínka.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Sto dýní, sto chutí. Každý druh se hodí k jinému receptu, vždy ale bude chutnat báječně

    Před 4 měsíci
    Dýně je potravina, o které se mluví především v podzimním období.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Džem z dýně a pomerančů

    Před 4 měsíci
    Snadný a lahodný recept na džem, který má všestranné využití. Můžete si jej vychutnat na opečeném toastu, použít jej při pečení sušenek, nebo jako náplň do perníku. Lahodně však chutná i v receptech naslano, obzvláště pokud jej spárujete s vepřovým nebo kuřecím masem.
     Komentáře
  • TopRecepty

    Jak na skvělý nadýchaný dýňový chléb? Upečte si ho voňavý a krásně křupavý, uplatní se pak na svačinu i k večeři

    Před 4 měsíci
    Kdo okusil domácí chléb, nejspíš už si nedá jiný. S láskou upečený dýňový chléb chutná neméně skvěle. A to, že ho budete chtít ke snídani, obědu i k večeři, není přeháněním.
     Komentáře
  • Jímeto

    Dýňové rizoto podle Petra Lexy si zamilujete. Krémovější jste ještě nejedli

    Před 4 měsíci
    Dýňová sezona je sice téměř u konce, možná vám ale po Halloweenu stále doma nějaké ty dýně zbyly. Jedním ze způsobů, jak je zpracovat, je připravit si chutné a zdravé dýňové rizoto.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Dýně je superpotravina. Kromě celkové kondice podpoří i zdraví očí, boj s infekcí a pomůže efektivně hubnout

    Před 4 měsíci
    Z dýně během chvilky připravíte mnoho lahodných pokrmů, na kterých si nejen pochutnáte, ale prospějete také svému zdraví. A můžete jí klidně sníst velké množství.
     Komentáře
  • Receptovník

    Zpracujte dýni do posledního zbytečku. Pikantní sirup příjemně zahřeje v mrazivých dnech

    Před 4 měsíci
    Po uvaření dýně, kterou můžeme využít na milion způsobů, nám vždy zůstanou semena a kůra. Místo abychom je vyhodili, je můžeme využít k přípravě dýňového sirupu, který bude skvělým doplňkem jídel a dezertů. To ovšem není jeho jediné využití. Má totiž spoustu léčebných vlastností. Vlastnosti sirupu Dýňový sirup je bohatým zdrojem vitamínů a karotenu. Dokonale zvyšuje imunitu a udržuje ji v rovnováze.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Dýně překvapuje i terapeutickými schopnostmi

    Před 4 měsíci
    Máte pocit, že je dýně úplně obyčejná? Co vás nemá! Vždyť funguje jako kouzelné uklidňující antidepresivum, které navíc zkvalitňuje i spánek. A pokud se vám z ní nechce nic vařit, můžete si dát jen pár jejích semínek. I tohle přinese kýžený efekt!
     Komentáře
  • Českolipský deník

    FOTO: Tygr, zombie i chrám. Z dýní a melounů tvoří čtenář umělecká díla

    Před 4 měsíci
    Dlabání dýní patří k oblíbeným podzimním kratochvílím řady lidí. Na vyšší, doslova uměleckou, úroveň ho povýšil náš čtenář Michal Kotyza, který se nám i letos pochlubil svými díly. Děkujeme za fotky!
     Komentáře
  • Jímeto

    Podzimní polévky: Lahodné a originální recepty, které zahřejí nejen na duši

    Před 4 měsíci
    Cibule, dýně, květák. Právě tyto levné a dostupné suroviny mohou tvořit základ pro syté a výživné polévky, které ocení nejen vegetariáni, ale i lidé, kteří chtějí jen něco teplého do žaludku a rádi si odpočinou od masových pokrmů. Podzimní polévky jsou pro chladné dny to nejlepší, co si dopřát.
     Komentáře
  • Jímeto

    Halloweenské dýně nevyhazujte do přírody. Můžete je recyklovat, nebo si na nich pochutnat, a zachránit tak život nejednoho ježka

    Před 4 měsíci
    Pro podzim a Halloween jsou typickou výzdobou dýně všeho druhu, zejména ty vydlabané. Po skončení tohoto svátku a s blížícím se adventem se lidé těchto dýní zbavují, avšak ne příliš šťastným způsobem.
     Komentáře
  • EgoMan

    V podzimní kuchyni nesmí chybět dýně. Skvěle vynikne syrová, kulinářské možnosti jsou obrovské

    Před 4 měsíci
    Dýně vládne podzimnímu menu. Stojí za to vědět, že některé druhy mohou být konzumovány syrové.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Podzimní bramboráky

    Před 4 měsíci
    Podzim se nám pomalu chýlí ke konci, ovšem na Vánoce si ještě chvíli počkáme, tak proč si zbytek podzimu ještě trochu neužít?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Svatá dýně z Itálie je oblíbenou surovinou stovky let. Chutná sladce a jemně

    Před 4 měsíci
    Podzimní pulty obchodů nabízí nejrůznější druhy dýní. I přesto je v Česku nejvyužívanější druh Hokaido, který se jednoduše připravuje a chutná jemně a sladce. Zkuste netradiční druh dýně Marina di Chioggia, který roste od podzimu do zimy.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Domácí dýňové bochánky

    Před 4 měsíci
    Halloween je už sice za námi, nicméně vůně a atmosféra podzimu ještě přetrvává, a pokud patříte k nadšencům, kteří si v říjnu celý byt vyzdobili dýněmi, a teď nevíte, co s nimi, pojďme je společně zužitkovat v několika chutných receptech. Jeden z nich je na chutné dýňové bochánky, pro jejichž přípravu můžete použít jakoukoli dýni.
     Komentáře
  • Zápisník zahraničních zpravodajů

    3 min

    Podcast
    Sýr téměř upadl v zapomnění, ale postup na jeho výrobu se podařilo zachránit. Na Slovensku je to hit

    Před 4 měsíci

    ·

    3 minuty

    Jeho chuť už vylaďují skoro 5 let. Chtějí se přiblížit staletí staré receptuře. Jeho kvalita snese srovnání i s produkty z Itálie nebo Švýcarska. Řeč je o Klenoveckém syrci, výrobku, který téměř vymizel. Ve slovenském Rudohoří ale jeho věhlas postupně obnovují. Třeba na jedné z tamních salaší.
     Komentáře
  • Receptovník

    Nejen polévka nebo kompot. Dva druhy dýně lze připravit i v syrové formě

    Před 4 měsíci
    Podzimnímu menu kralují dýně. Některé z nich přitom lze konzumovat i syrové, podávané ve formě carpaccia nebo jako přísadu do salátů, koktejlů či džusů. Z biologického hlediska jsou dýně bobule, avšak v kuchyni s nimi většinou zacházíme jako se zeleninou. Rekordní exempláře dosahují pozoruhodných rozměrů, v kuchyni se ale nejvíc osvědčily menší dýně. Máslová dýně a hokkaido Dva z druhů dýní můžeme zařadit do jídelníčku nejen po tepelné úpravě, ale i syrové.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    Bezpečnou zásadou je dodržovat odstup, občas totiž dýně v belgickém Kasterlee letí dozadu místo dopředu

    Před 4 měsíci
    Když skončí sklizeň dýní, ve vlámském městečku Kasterlee na severu Belgie radost z výpěstků oslavují dýňovým pivem a polévkou. Se sklizní se tam pojí ale ještě jedna kratochvíle. Místní tam každoročně soutěží, kdo dokáže dýni dostřelit do co největší vzdálenosti.
     Komentáře
  • VisitChef

    Do drinku prostě něco jiného? Vršovický Café bar Pilotů představil nové menu

    Před 4 měsíci
    Brácho, máš na víc než na banány v čokoládě. Zkusíme je nakouřit. Dýně je super, roste na hnoji! Zalijeme ji champagne. Stále populárnější bar na Praze 10 po půlroce mění menu.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Každá dýně se hodí k něčemu jinému. Využijte je tak, abyste se vyhnuli kulinářskému zklamání

    Před 4 měsíci
    Tykví velkoplodých – čili dýní – je bezpočet odrůd. A mají také bezpočet využití. Použijete-li tu pravou, ke správnému účelu, udělá vám radost, ale platí i opak: nevhodné využití plodů přináší kulinářské zklamání.
     Komentáře
  • Vaříme s Mozkem

    Zkuste doma připravit kandovanou dýni, po které se jen zapráší

    Před 4 měsíci
    Předem marinovanou dýni sušíme v sušičce na ovoce, nebo v pootevřené troubě (aby unikala vlhkost). Nakonec ji obalíme moučkovým cukrem a skladujeme v suchu. Ideálně v uzavíratelné sklenici. Ingredience jsou na konci videa.
     Komentáře

Dýně je sezonní zelenina, úzce spojená s obdobím podzimu. Některé kultivary dýní jsou pouze okrasné, některé jsou vhodné ke konzumaci. Nejoblíbenější z jedlých dýní je hokkaido, máslová a muškátová nebo špagetová dýně. Oranžové dýně obsahují velké množství karotenoidů a čím dál oblíbenější dýňový olej je zdrojem cenného vitaminu E.

Podívejte se, jaké druhy dýní můžete pořídit a na co se nejlépe hodí.


Recepty z dýně


Nejoblíbenějšími recepty z dýní jsou polévky. Zkusit můžete sytou dýňovou polévku s červenou čočkou nebo klasickou krémovou dýňovou polévku. Oblíbené je také dýňové rizoto nebo voňavý dýňový kompot. Ten se hodí nejen k řízku s bramborovou kaší, ale využijete ho i na vánoce, až budete servírovat houbového kubu.


Podzimní dekorace z dýní a Halloween


Krásné dýně různých barev a tvarů využijete i jako krásné podzimní dekorace. Podívejte se jak jednoduše vyrobit dekorace z dýní nebo vyzkoušejte dýňové dekorace, které vyžadují trochu zručnosti, ale stojí za to.

Pokud si na vlastnoruční výrobu podzimních dekorací netroufáte, podívejte se, kde koupit nejhezčí dekorace ve tvaru dýně.

Dýně je sezonní zelenina, úzce spojená s obdobím podzimu. Některé kultivary dýní jsou pouze okrasné, některé jsou vhodné ke konzumaci. Nejoblíbenější z jedlých dýní je hokkaido, máslová a muškátová nebo špagetová dýně. Oranžové dýně obsahují velké množství karotenoidů a čím dál oblíbenější dýňový olej je zdrojem cenného vitaminu E.

Podívejte se, jaké druhy dýní můžete pořídit a na co se nejlépe hodí.


Recepty z dýně


Nejoblíbenějšími recepty z dýní jsou polévky. Zkusit můžete sytou dýňovou polévku s červenou čočkou nebo klasickou krémovou dýňovou polévku. Oblíbené je také dýňové rizoto nebo voňavý dýňový kompot. Ten se hodí nejen k řízku s bramborovou kaší, ale využijete ho i na vánoce, až budete servírovat houbového kubu.


Podzimní dekorace z dýní a Halloween


Krásné dýně různých barev a tvarů využijete i jako krásné podzimní dekorace. Podívejte se jak jednoduše vyrobit dekorace z dýní nebo vyzkoušejte dýňové dekorace, které vyžadují trochu zručnosti, ale stojí za to.

Pokud si na vlastnoruční výrobu podzimních dekorací netroufáte, podívejte se, kde koupit nejhezčí dekorace ve tvaru dýně.

Reklama