- Máte rádi zeleninu? Pak moc dobře víte, že nejlepší, nejzdravější a nejchutnější je ta vlastnoručně vypěstovaná. Pokud pěstování zeleniny chcete vzít zgruntu, je nejvyšší čas předpěstovat si sazenice rajčat, paprik, okurek, dýní, lilku, kedluben a spol., abyste se v létě mohli se radovat z bohaté úrody. Máme pro vás návod, jak si vypěstovat vlastní zdravé sazenice zeleniny ze semen.
Historie na talíři: Indiáni původně žili hlavně z kukuřice, fazolí a dýně. Bílí osadníci z Evropy přinesli sádlo, cukr a mouku a s tím i nemoci...
Před 21 dnyStrava původních obyvatel byla po staletí založena výhradně na tom, co se dalo sklidit v místě. Pak přišli bílí osadníci z Evropy. Když se postupně rozšířili po celé Americe a vytlačili původní americké kmeny, byly stravovací zvyklosti převráceny a zcela narušeny.Spojené státy gastronomické aneb prozkoumejte neznámá zákoutí americké kuchyně
Před 22 dnyMálokdo z nás měl možnost se do hloubky seznámit s kuchyní USA, a tak nám ji obecně symbolizují hot dogy, hamburgery a donuty. Při důkladnějším zkoumání však můžeme objevit celý nový svět… Někdy dokonce, jako možná Kolumbus, objevit i Ameriku!Vyzrajte na vysoké ceny rajčat a paprik. Místo nich sáhněte po sezonní zelenině
Před 22 dnyCeny rajčat, paprik a okurek šplhají do astronomických výšek a debata o nich vás poslední dobou nemohla minout. Skutečně je to ale taková tragédie?Zásobárna energie, zdraví a dobré nálady. Dýňová semínka pomáhají chránit i před rakovinou
Před 24 dnyJsou malinká, ale o to větší síla se v nich ukrývá. Dodají vašemu tělu, po čem prahne. Ať už je chroupete tak jak jsou, namísto chipsů, přidáte je do salátů nebo si je dopřejete přetavené do kvalitních doplňků stravy a olejů.Dýně po celou zimu
Před 26 dnyKolik znáte druhů dýní? A jak je umíte využít? Vyzkoušejte dýně Hokkaidó nebo špagetovou dýni a uvidíte, že si pochutnáte. Naučte se je pěstovat a máte po celý rok zajištěnou výbornou pochoutku.Pomazánka z pečené dýně a cottage
Před 1 měsícemDýně je chuťově i nutričně vynikající surovina, která nám v zimních měsících pomáhá naplnit doporučený příjem zeleniny. Osvědčenou klasikou je dýňová polévka, z dýně se toho ale dá připravit mnohem více, vyzkoušejte například jednoduchou dýňovou pomazánku, která prošla certifikací Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji najdete na konci.Dýně se doporučuje i těm nejmenším. Je plná vitamínů, které prospějí zdraví
Před 1 měsícemPři výběru dýně v obchodě se nám často zatočí hlava. Žlutá, oranžová, zelená, skvrnitá, velká nebo malá, to zdaleka nejsou všechny rozdíly, na kterých při výběru dýně záleží.5 receptů na perník: Vyberete si klasiku, bezlepkovou verzi či experiment z dýně?
Před 1 měsícemPerník od maminky nebo babičky je samozřejmě nejlepší, to je jasné… ale připravili jsme pro vás několik receptů na různé druhy perníků. Každý je jiný, proto věříme, že si mezi nimi najdete ten svůj. Třeba takový dýňový vás překvapí svou vláčností a to, že je v něm dýně, vlastně ani nepoznáte (ani děti, slibujeme).Rychlovka k obědu, když nemáte čas vařit. Připravte si lahodné těstoviny s dýní
Před 1 měsícemNe všechna jídla musí trvat hodiny na přípravu. Dnešní tortellini s pečenou dýní jsou raz dva připravené a ještě si na nich pochutnáte.Superpotravina dostupná každému: dýňová semínka jsou poklad, který čeká na objevení
Před 1 měsícemJsou drobná a nedoceněná. Zatímco dýně si jako zelenina pomalu získává popularitu tuzemských strávníků, semínka končí na kompostu, nebo v horším případě rovnou v koši.Jak jednoduše připravíme voňavou polévku z pečené zeleniny? Chuti pomůže vývar i správné koření, pak je polévka výborná
Před 1 měsícemV zimě většinou chceme polévky, které prohřejí a zasytí. Patří k nim i polévka z pečené zeleniny, která nejen výborně chutná, ale i úžasně voní. Můžete využít i zásoby a zbytky. I tak vykouzlíte báječné jídlo.Tomel japonský aneb Kaki můžete pěstovat jako velkou hrnkovou rostlinu
Před 1 měsícemJste-li příznivci pěstování vlastních rostlin ze semen, byť exotických, možná byste si rádi vypěstovali i kaki neboli tomel japonský (Diospyros kaki).Ani kousek dýně nepřijde nazmar. Ze slupky a semínek uvaříte lahodný sirup
Před 2 měsíciUrčitě znáte recepty, kdy dýni využijete ve slaných receptech nebo při přípravě koláčů, možná dokonce v podobě dýňového latte. Z dýně však můžete připravit i sirup, který navíc připravíte jen ze zbytků.Veganuary: zapojte do jídelníčku 3 nové veganské recepty, které budou chutnat celé rodině
Před 2 měsíciVeganský leden je v plném proudu. Zapojte do novoročního jídelníčku více zeleniny i vy a vyzkoušejte 3 nové veganské recepty.7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
Před 2 měsíciKdyž Kryštof Kolumbus dorazil do Ameriky, doufal, že země bude bohatá na zlato, stříbro a vzácné koření. Daleko větším pokladem „nového“ světa však byly původní potravinářské plodiny, které po tisíciletí pěstovali původní obyvatelé Ameriky a které rychle dobyly evropské kuchyně.Vaříme rychle a jednoduše
Před 2 měsíciZačátek kalendářního roku pro mě většinou bývá obdobím, kdy se mi moc vařit nechce. Mlsná mě nehoní, moje chuťové buňky byly uspokojeny během svátků koncem roku. Také výdej energie je díky nepříznivému počasí a rychlému stmívání mnohem menší než obvykle.Dýňové knedlíky ozvláštní každé menu netradiční chutí i barvou. Výborné jsou nasladko i jako příloha
Před 2 měsíciDýňové knedlíky jsou pokrmem, který potěší i lidi, již dýni nemají zrovna v lásce. Pokud vás zajímá, kde začít své kulinářské umění, můžete to zkusit právě u těchto dýňových specialit.Semena a slupky z dýně nepatří do koše. Sirup ze zbytků nastartuje imunitu i hubnutí
Před 2 měsíciJak využít dýňový sirup v kuchyni? Vyrábíme dýňové koláče, sušenky, dýňové hranolky, dýňové latté nebo džus.Dýňová semínka jsou cennější než samotná dýně. Sníží krevní tlak i riziko infarktu
Před 2 měsíciZ dýně se připravuje mnoho pokrmů. Má velmi nízký obsah kalorií a mimo jiné obsahuje vitamín A, kyselinu listovou, draslík a betakaroten.Překvapivé superpotraviny, které potřebujete: Rakytník na imunitu a brusinky proti zánětům
Před 2 měsíciChcete se v chladných měsících vyhnout nachlazení, depresím z věčného šera i zpomalujícímu se metabolismu? Zařaďte do jídelníčku superpotraviny nabité potřebnými živinami. Zkuste je klidně sušené nebo ve formě šťáv.Vynikající kombinace: Hovězí a krůtí burger s pečenou dýní
Před 2 měsíciPokud nevíte co s dýní, kterou máte doma, poradíme vám. Do burgeru se totiž pečená dýně náramně hodí!Dýně v octě přijde k chuti nejen v zimě. Jednoduchý recept zvládne i začínající kuchařka
Před 3 měsíciDýně získávají na oblibě nejen u nás, ale také ve světě. Pěstuje se několik desítek různých druhů, protože tato zelenina patří mezi nejchutnější a nejzdravější vůbec.Tip na využití Hokaido dýně: Udělejte si domácí sirup, který vás prohřeje
Před 3 měsíciLetos nás dýně potěšily bohatou úrodou, a tak pokud jich máte stále dost a nevíte, co s nimi, připravte si lahodný dýňový sirup. Chuťově je vynikající a obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek důležitých pro lidský organismus. A co vás jistě potěší, je fakt, že tento sirup dokonale chutná, a navíc na přípravu není složitý.Dýně je jako stvořená pro kulinářské umění. Každý druh nabízí jiné možnosti zpracování
Před 3 měsíciZnáte všechny druhy dýní? Na trhu je jich k dostání opravdu mnoho. Jedna se hodí na pečení, jiná spíše jako dekorace, z další si můžete udělat skvělou polévku. Jak se v jednotlivých druzích vyznat? Pro některé to může být složité najít tu správnou dýni. Pravda je, že s žádnou neuděláte chybu, možná jen při samotném vaření může nastat problém s tím, že nebude mít požadovanou konzistenci. Jaký druh bude nejlepší pro vaše vaření?Zpracujte dýni do posledního kousku. Ze slupek a semínek připravíte lahodný sirup
Před 3 měsíciDýňový sirup bude velmi užitečný nejen v kuchyni. Vyrábíme dýňové koláče, dýňové hranolky, dýňové latté i džus. Oranžovou zeleninu lze připravit na tisíce způsobů. Po uvaření vždy zbydou semínka i slupka. Namísto vyhazování zbytků je můžete použít a připravit dýňový sirup v duchu zero waste, který bude skvělým doplňkem jídel a dezertů. Jak vyrobit dýňový sirup ze zbytků?Mnozí házejí do koše poklad. Dýňová semínka jsou přitom v účincích na zdraví unikátní
Před 3 měsíciDýňová semínka jsou stále málo oceňována a vynechávána z denního menu. Často po loupání a řezání dýně přistávají v koši, což je obrovská chyba.Dýni lze připravit na tisíc skvělých způsobů. Někteří se jí přesto musí obloukem vyhnout
Před 3 měsíciDýně patří mezi potraviny, které jsou velmi oblíbené. Navíc jsou zdrojem spousty vitaminů i minerálů. Vyplatí se je zařadit do každodenního jídelníčku, přesto by si určitá skupina lidí měla dávat pozor na množství, které zkonzumuje. Můžete z ní připravit vynikající polévky, omáčky, ale hodí se také do dezertů. Pro koho není vhodná? Proč je dýně tak zdravá? Dýně může být nejen dekorací, ale hlavně se využívá k doplnění vitaminů.Poznejte zralou dýni už v obchodě. Stačí vzít ji do ruky
Před 3 měsíciDýně patří mezi oblíbenou zeleninu, která se hojně využívá právě během podzimního období. Díky obsahu vitaminů a dalších látek totiž zabraňuje nachlazení a dalším nemocem.Vhodná zelenina pro psa? Tato oranžová kráska je jasnou volbou
Před 3 měsíciHokaido dýně – to je královna podzimních zahrad. Nejenže obsahuje řadu prospěšných látek, které podporují zdravé tělo, ale má také lahodnou chuť a v kuchyni s ní lze kouzlit na mnoho způsobů. Použít ji můžeme při přípravě polévky, noků, různých omáček, ale také sladkých dezertů a koláčů. Lidé si jí umí vychutnat a doplňovat o další chutě, ale věděli jste, že dýni může i váš psí miláček?Zapečený sýr v dýňovém obalu
Před 3 měsíciMyslíte si, že vám žádný dýňový recept na světě nemůže chutnat? Pak jste ještě nevyzkoušeli tento super lahodný recept na plněnou dýni! Uvidíte, že na dýni už nedáte dopustit!Zpracujte dýni do posledního kousku. Sirup ze slupek a semínek příjemně zahřeje, dochutí nejen kávu
Před 3 měsíciZ dýně připravujeme chutné koláče, dorty, polévky, hranolky, latté nebo třeba šťávu. Co takhle ale vyrobit si z ní i sirup? Na něj spotřebujete pouze semínka a slupky, které by se jinak musely vyhodit.Podzim patří krémovým polévkám. Dokonale zahřejí na těle i na duši
Před 3 měsíciPodzimní měsíce jsou prodchnuté barvami, příroda se ukládá ke spánku, bohužel krásné dny střídá čas, který přináší chlad, vítr a déšť, někdy dokonce první sněhové vločky.Nejen dýňová polévka. Oblíbená zelenina je výborná i syrová, tělu dokonce prospěje lépe
Před 3 měsíciPodzimní královnou je zaručeně dýně. Všichni milujeme její nádherný vzhled, barvy, tvary i její chuť. Měli byste vědět, že některé druhy můžete konzumovat i syrové. Podávat ji můžete v podobě carpaccia, do salátu, džusu nebo koktejlu.Dýňový sirup uchová vůni podzimu až do mrazivých dnů. Nejen kávu dokonale ochutí
Před 3 měsíciDýně rozhodně není jen halloweenskou nebo podzimní ozdobou, je výtečnou zeleninou, která se používá při přípravě polévek, kaší, koláčů, ale také hranolků. Výtečně chutná latté s dýňovou příchutí nebo dýňová šťáva. V rámci zero waste životního stylu je možné upotřebit z dýně vše včetně slupky nebo semínek. To je případ dýňového sirupu, který nejen báječně chutná ve zmíněné kávě, ale lze jej používat k dochucení dalších slaných a sladkých pokrmů, nadto funguje jako lék.Vynikající a krémová dýňová polévka s opraženými slunečnicovými semínky
Před 3 měsíciDýňová polévka lze uvařit mnoha různými způsoby. Dneska jsem dýňovou polévku uvařil podle svého oblíbeného receptu. Připravit ji zvládne i začátečník. Na lahodnou dýňovou polévku budete potřebovat následující suroviny: dýně 1 ks, vývar hovězí, smetana 33%, cibule 2 ks, česnek 2 stroužky, pražená slunečnicová semínka, rostlinný olej, muškátový oříšek, pepř a sůl.Ozdobte si stůl krásnou přírodní dekorací. Zvládne ji každý a nestojí skoro nic
Před 3 měsíciDejte odřezku dřeva nový nádech a přeneste na něj pestré barvy podzimu. Na výrobu vám postačí šikovné ruce, přírodní materiály z lesa, a kromě trochy hmoty z lepící pistole vás výzdoba nebude stát ani korunu.Krásná dekorace i jedinečná zelenina: vyberte tu nejlepší dýni pro každou příležitost
Před 3 měsíciPižmová dýně, Hokkaido, máslová, špagetová, nebo modrá? Z tvarů a barev dýní se vám může zatočit hlava. Každá dýně je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, lahodným základem polévky nebo pyré.Levné, rychlé a syté: Hrachové kari s dýní
Před 3 měsíciTyhle jídla mě teď v zimě moc baví v různých variacích. Žlutý půlený hrách je stejně univerzální jako třeba červená čočka. Stačí trochu zeleniny, brambory, dýně a jste ve hře. Můžete i jen na jednoduchém základu nebo čistě na směsi mražené zeleniny. Je ale vždy dobré mít alespoň jednu zeleninu na větší kusy - dýni, květák, batáty. Rozpis na konci videa.Při přípravě dýně dělá většina lidí fatální chybu. Zbytečně pak přicházejí o vzácné antioxidanty
Před 3 měsíciPo oloupání dýně často skončí její semínka v koši, to je ale obrovská chyba, které byste se určitě měli vyhnout. Tato semínka mají úžasný účinek na lidské tělo a také chrání před mnoha chorobami. Jsou skvělá hlavně pro prevenci žaludečních problémů. Pomoc dýňových semínek Každý, kdo bojuje se srdečními problémy nebo hypertenzí, by měl do své každodenní stravy zahrnout dýňová semínka.Sto dýní, sto chutí. Každý druh se hodí k jinému receptu, vždy ale bude chutnat báječně
Před 4 měsíciDýně je potravina, o které se mluví především v podzimním období.Džem z dýně a pomerančů
Před 4 měsíciSnadný a lahodný recept na džem, který má všestranné využití. Můžete si jej vychutnat na opečeném toastu, použít jej při pečení sušenek, nebo jako náplň do perníku. Lahodně však chutná i v receptech naslano, obzvláště pokud jej spárujete s vepřovým nebo kuřecím masem.Jak na skvělý nadýchaný dýňový chléb? Upečte si ho voňavý a krásně křupavý, uplatní se pak na svačinu i k večeři
Před 4 měsíciKdo okusil domácí chléb, nejspíš už si nedá jiný. S láskou upečený dýňový chléb chutná neméně skvěle. A to, že ho budete chtít ke snídani, obědu i k večeři, není přeháněním.Dýňové rizoto podle Petra Lexy si zamilujete. Krémovější jste ještě nejedli
Před 4 měsíciDýňová sezona je sice téměř u konce, možná vám ale po Halloweenu stále doma nějaké ty dýně zbyly. Jedním ze způsobů, jak je zpracovat, je připravit si chutné a zdravé dýňové rizoto.Dýně je superpotravina. Kromě celkové kondice podpoří i zdraví očí, boj s infekcí a pomůže efektivně hubnout
Před 4 měsíciZ dýně během chvilky připravíte mnoho lahodných pokrmů, na kterých si nejen pochutnáte, ale prospějete také svému zdraví. A můžete jí klidně sníst velké množství.Zpracujte dýni do posledního zbytečku. Pikantní sirup příjemně zahřeje v mrazivých dnech
Před 4 měsíciPo uvaření dýně, kterou můžeme využít na milion způsobů, nám vždy zůstanou semena a kůra. Místo abychom je vyhodili, je můžeme využít k přípravě dýňového sirupu, který bude skvělým doplňkem jídel a dezertů. To ovšem není jeho jediné využití. Má totiž spoustu léčebných vlastností. Vlastnosti sirupu Dýňový sirup je bohatým zdrojem vitamínů a karotenu. Dokonale zvyšuje imunitu a udržuje ji v rovnováze.Dýně překvapuje i terapeutickými schopnostmi
Před 4 měsíciMáte pocit, že je dýně úplně obyčejná? Co vás nemá! Vždyť funguje jako kouzelné uklidňující antidepresivum, které navíc zkvalitňuje i spánek. A pokud se vám z ní nechce nic vařit, můžete si dát jen pár jejích semínek. I tohle přinese kýžený efekt!FOTO: Tygr, zombie i chrám. Z dýní a melounů tvoří čtenář umělecká díla
Před 4 měsíciDlabání dýní patří k oblíbeným podzimním kratochvílím řady lidí. Na vyšší, doslova uměleckou, úroveň ho povýšil náš čtenář Michal Kotyza, který se nám i letos pochlubil svými díly. Děkujeme za fotky!Podzimní polévky: Lahodné a originální recepty, které zahřejí nejen na duši
Před 4 měsíciCibule, dýně, květák. Právě tyto levné a dostupné suroviny mohou tvořit základ pro syté a výživné polévky, které ocení nejen vegetariáni, ale i lidé, kteří chtějí jen něco teplého do žaludku a rádi si odpočinou od masových pokrmů. Podzimní polévky jsou pro chladné dny to nejlepší, co si dopřát.Halloweenské dýně nevyhazujte do přírody. Můžete je recyklovat, nebo si na nich pochutnat, a zachránit tak život nejednoho ježka
Před 4 měsíciPro podzim a Halloween jsou typickou výzdobou dýně všeho druhu, zejména ty vydlabané. Po skončení tohoto svátku a s blížícím se adventem se lidé těchto dýní zbavují, avšak ne příliš šťastným způsobem.V podzimní kuchyni nesmí chybět dýně. Skvěle vynikne syrová, kulinářské možnosti jsou obrovské
Před 4 měsíciDýně vládne podzimnímu menu. Stojí za to vědět, že některé druhy mohou být konzumovány syrové.Podzimní bramboráky
Před 4 měsíciPodzim se nám pomalu chýlí ke konci, ovšem na Vánoce si ještě chvíli počkáme, tak proč si zbytek podzimu ještě trochu neužít?Svatá dýně z Itálie je oblíbenou surovinou stovky let. Chutná sladce a jemně
Před 4 měsíciPodzimní pulty obchodů nabízí nejrůznější druhy dýní. I přesto je v Česku nejvyužívanější druh Hokaido, který se jednoduše připravuje a chutná jemně a sladce. Zkuste netradiční druh dýně Marina di Chioggia, který roste od podzimu do zimy.Domácí dýňové bochánky
Před 4 měsíciHalloween je už sice za námi, nicméně vůně a atmosféra podzimu ještě přetrvává, a pokud patříte k nadšencům, kteří si v říjnu celý byt vyzdobili dýněmi, a teď nevíte, co s nimi, pojďme je společně zužitkovat v několika chutných receptech. Jeden z nich je na chutné dýňové bochánky, pro jejichž přípravu můžete použít jakoukoli dýni.- PodcastSýr téměř upadl v zapomnění, ale postup na jeho výrobu se podařilo zachránit. Na Slovensku je to hitPřed 4 měsíci
·
3 minuty
Jeho chuť už vylaďují skoro 5 let. Chtějí se přiblížit staletí staré receptuře. Jeho kvalita snese srovnání i s produkty z Itálie nebo Švýcarska. Řeč je o Klenoveckém syrci, výrobku, který téměř vymizel. Ve slovenském Rudohoří ale jeho věhlas postupně obnovují. Třeba na jedné z tamních salaší. Nejen polévka nebo kompot. Dva druhy dýně lze připravit i v syrové formě
Před 4 měsíciPodzimnímu menu kralují dýně. Některé z nich přitom lze konzumovat i syrové, podávané ve formě carpaccia nebo jako přísadu do salátů, koktejlů či džusů. Z biologického hlediska jsou dýně bobule, avšak v kuchyni s nimi většinou zacházíme jako se zeleninou. Rekordní exempláře dosahují pozoruhodných rozměrů, v kuchyni se ale nejvíc osvědčily menší dýně. Máslová dýně a hokkaido Dva z druhů dýní můžeme zařadit do jídelníčku nejen po tepelné úpravě, ale i syrové.Bezpečnou zásadou je dodržovat odstup, občas totiž dýně v belgickém Kasterlee letí dozadu místo dopředu
Před 4 měsíciKdyž skončí sklizeň dýní, ve vlámském městečku Kasterlee na severu Belgie radost z výpěstků oslavují dýňovým pivem a polévkou. Se sklizní se tam pojí ale ještě jedna kratochvíle. Místní tam každoročně soutěží, kdo dokáže dýni dostřelit do co největší vzdálenosti.Do drinku prostě něco jiného? Vršovický Café bar Pilotů představil nové menu
Před 4 měsíciBrácho, máš na víc než na banány v čokoládě. Zkusíme je nakouřit. Dýně je super, roste na hnoji! Zalijeme ji champagne. Stále populárnější bar na Praze 10 po půlroce mění menu.Každá dýně se hodí k něčemu jinému. Využijte je tak, abyste se vyhnuli kulinářskému zklamání
Před 4 měsíciTykví velkoplodých – čili dýní – je bezpočet odrůd. A mají také bezpočet využití. Použijete-li tu pravou, ke správnému účelu, udělá vám radost, ale platí i opak: nevhodné využití plodů přináší kulinářské zklamání.Zkuste doma připravit kandovanou dýni, po které se jen zapráší
Před 4 měsíciPředem marinovanou dýni sušíme v sušičce na ovoce, nebo v pootevřené troubě (aby unikala vlhkost). Nakonec ji obalíme moučkovým cukrem a skladujeme v suchu. Ideálně v uzavíratelné sklenici. Ingredience jsou na konci videa.