Před 8 dny
Což takhle dát si... špenát? Jaro má zelenou, a tahle polévka se navíc bude hodit i na Zelený čtvrtek – je totiž i o něco slavnostnější než obyčejný krém. Nechybí v ní vydatné ingredience jako šunka, sýr a těstoviny, takže je vhodná i pro nenasytné jedlíky. Ingredience na 6 porcí · větší cibule nebo ½ pórku · 25 g másla · 3–4 stroužky česneku · 500 g špenátových listů · hrst bramborových gnocchi · 1 l kuřecího vývaru · minimálně 150 g tučné zakysané smetany plus další k podávání · sůl · pepř · worcesterová omáčka K servírování · 6 plátků sušené nebo schwarzwaldské šunky · 90 g sýra s modrou plísní nebo jiného oblíbeného, který drží pevný tvar · směs semínek (možno vynechat) Postup Omyjte hromadu (500 g) velkých špenátových listů, ve velkém hrnci rozpusťte máslo, osmahněte dosklovata cibulku nebo pórek, přidejte česnek v celku. Do plátku schwarzwaldské šunky zabalte špalíček svého oblíbeného sýra – čerstvého, kozího, s modrou plísní – ty krásně se špenátem ladí. Pokrájejte zabalené na malé kostičky a odložte do lednice. Do hrnce vlijte po dně vývar a 5 minut povařte. Připravte si kupované gnocchi, rozkrojte je napůl. Do hrnce přidejte špenát a nechte podusit. Míchejte dvě až tři minuty, než listy slehnou. Vložte do mixéru a ještě zalijte vývarem. Přidejte lžičku soli a rozmixujte. Lehce ohřejte a dochuťte solí a pepřem, můžete také zakápnout worcesterem. Až bude polévka vařit, přidejte i gnocchi, těm stačí tři minutky. Finalizujte tučnou zakysanou smetanou. Zbytek můžete přidat přímo doprostřed talíře s polévkou a zasypat semínky. Šunkové rolky podávejte zvlášť, ať si je každý může vhodit do polévky sám v libovolném množství.