Zavřít
Pučálka

Pučálka

Nejnovější články na Seznamu na téma Pučálka
  • Prima Fresh

    Velikonoční salát s pučálkou a se ztraceným vejcem – staročeský naklíčený hrách v moderním pojetí

    Před 7 měsíci
    Pučálka je tradiční staročeská pochoutka z naklíčeného hrachu. Pro přípravu vždy používejte celý hrách, loupaný či půlený by nevyklíčil. Jídlo nabité vitamíny si vychutnejte třeba jako součást velikonočního menu.
     Komentáře
  • Žena-in

    Bílkoviny na talíři - Staročeská pučálka

    Před 7 měsíci
    Staročeská pučálka je jednoduché jídlo z naklíčeného hrachu, které bylo oblíbené zejména v postní době před Velikonocemi. Můžete si ji dopřát buď na sladko nebo na slano a její přípravu zvládnete levou zadní.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kynuté křupavé preclíčky jako za starých časů: Na první postní neděli jsou jako stvořené a návštěvy je ocení

    Před 8 měsíci
    Tento týden na Popeleční středu odstartovalo čtyřicetidenní postní období, které potrvá až do Velikonoc. Nyní nás čeká první postní neděle, kdy si můžete ulevit od přísného půstu. Patří k ní nejen pokrm z hrachu pučálka, ale i preclíčky, které jsou dárkem od lišky.
     Komentáře
  • Apetit

    Obohaťte jarní jídelníček (nejen) o bílkoviny. Zkuste pomazánku s tofu i tradiční pučálku

    Před 9 měsíci
    Když se řekne vyvážený (nejen jarní) jídelníček, často míváme velké problémy s dostatečným množstvím bílkovin, vlákniny a ovoce se zeleninou. Přitom na ty bychom podle odborníků měli klást důraz. Jak bílkoviny do jídelníčku zařadit? Zkuste moderní pomazánku s tofu i tradiční pučálku.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Návrat ke staročeským vánočním tradicím: Zkuste letos pučálku, kapra na modro a štědrovku našich babiček

    Před 11 měsíci
    Vánoce jsou svátky plné tradic, klidu a vzpomínek na dětství. Co takhle letos vyměnit řízek s bramborovým salátem za kapra na modro a cukroví za štědrovku?
     Komentáře
  • Apetit

    Svatá Lucie přináší světlo a naději: Od švédských Lussekatter po českou pučálku – jaká jídla a tradice jsou spojené s jejím svátkem?

    Před 11 měsíci
    Svatá Lucie podle legend přináší nejen naději a světlo do nejtemnějších zimních dnů, ale i chutná tradiční jídla. Ve Švédsku se pečou šafránové Lussekatter, na Sicílii voní sladký chléb Pane di Santa Lucia, a dokonce i u nás se kdysi připravovalo jídlo spojené se svátkem svaté Lucie – jednoduchá pučálka z naklíčeného hrachu.
     Komentáře
  • Nová Večerní Praha

    Potřebuje váš pes zhubnout? Použijte vhodné krmivo

    Před 1 rokem
    Obezita u psů je stále častějším problémem, který může vést k řadě zdravotních komplikací...
     Komentáře
  • Nová Večerní Praha

    Ve vyváženém jídelníčku psů je potřeba zohlednit poměr bílkovin, sacharidů a tuků

    Před 1 rokem
    Správná výživa je základem zdraví a pohody nejen u člověka, ale také u našich psích společníků. Klíčovými složkami psí stravy jsou bílkoviny
     Komentáře
  • Apetit

    Jihočeské speciality: Kočičí štajryš, pučálka i vařbuchty. V kraji se míchala čeština s němčinou i jídlo a tanec

    Před 1 rokem
    Jaké poklady ukrývá Prachaticko a které zdejší speciality se i po téměř sto letech uchovaly v našem jídelníčku? O tehdejší podobě jihočeského pohraničí a obzvláště o tamních pochoutkách se Amalie Kožmínová rozepsala v článku s názvem „Perla českého jihu“, který roku 1927 vydaly noviny Československá republika.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Tip na zapomenutý tradiční recept: Upečte si liščí preclíky a schovejte je dětem

    Před 1 rokem
    První neděle postní, lidově nazývaná též Černá, Pučálka nebo Liščí neděle, je tu už za dva dny. Pojí se k ní lidové pověry, které dnes zná málokdo. Jedna z těchto historek vypráví o liškách. Lišky prý na tuto neděli schovávaly dětem na zahradě preclíky z kynutého těsta. Kdo je našel a snědl, toho celý rok nebolely zuby! Pojďte si je s námi upéct a udělejte radost svým dětem – nedělní pátračka po preclících je mile překvapí.
     Komentáře
  • Magazín Doma

    2 staročeská postní jídla, která jsou rychlá a chutná. Připomeňte si obědy našich předků

    Před 1 rokem
    Možná držíte půst, možná také potřebujete mírně odlehčit jídelníček. Ať je to jakkoli, připravili jsme pro vás dva staročeské recepty, které jsou chutné a rychle připravené.
     Komentáře
  • iReceptář

    Pučálka podle sto let staré kuchařky: Trik je v tom, že "aktivujete" hrách, uděláte ji tím super zdravou

    Před 1 rokem
    Připomeňte si doma pochoutku našich babiček. Pučálka je nejen zdravá, ale i chutná a jednoduchá k přípravě. Máme pro vás tradiční recept.
     Komentáře
  • Špetka Valašska

    Hrách s cukrem? Zapomeňte na brambůrky, zkuste tradiční pučálku z Valašska

    Před 2 roky
    Pučálka je prosté, levné a velmi vydatné jídlo, které má místo hlavně tam, kde je hluboko do kapsy a kde stále není mnoho času. Jediným úskalím je časová prodleva mezi naklíčením zeleného, neloupaného hrachu a samotnou přípravou pokrmu. Ta totiž trvá tři až čtyři dny. Vodu z hrachu každý den raději slijte a dejte čerstvou, ať máte jistotu, že vás z luštěniny nebude bolet břuch. Pučálka dostala svůj název díky schopnosti hrachu ve vodě pučet. O tom, že je pučálka tradiční postní pokrm, svědčí záznamy sahající až do středověku. V období Velikonoc připravovaly pučálku v Praze báby pučálnice, které opražené kuličky hrachu kutálely jen tak naprosto kolemjdoucím do dlaní.
     Komentáře
  • Svět cestovatele

    Pražmo a pučálka – jak dobře znáte jídla, která se tradičně vážou k Velikonocům?

    Před 2 roky
    Pražmo a pučálka: K Velikonocům se váží nejen různé zvyky a pověry, ale také tradiční jídla, z nichž některá se připravují téměř v každé domácnosti, jako třeba jidáše, mazanec, beránek nebo velikonoční hlavička. Jiná ale upadla téměř v zapomnění, což je škoda, protože se většinou jedná o jídla zdravá a chutná. Zkusme si letos některá připravit.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Staročeské pražmo: Naklíčené obiloviny nám dodají dostatek energie a díky pražení na másle chutnají jako oříšky

    Před 2 roky
    Víte, co je to pučálka? Tento staročeský pokrm z naklíčeného hrachu byl oblíbenou postní specialitou. Kromě ní si naši předkové v dobách předvelikonočního půstu pochutnávali i na pražmu. Oblíbený byl natolik, že dal název i jedné z postních nedělí – pražná.
     Komentáře
  • JenŽeny

    Staročeská pučálka patří k Velikonocům: Prozradíme, jak naklíčit hrách a jak udělat pučálku ve slané i sladké verzi

    Před 2 roky
    Pučálka je staročeský postní pokrm, který se připravuje z naklíčeného hrachu. Nabobtnání hrachu se totiž lidově označovalo jako napučení. Naši předkové připravovali pučálku, o níž pocházejí první zmínky již z 15. století, zvláště o Velikonocích. Chtěli byste si na pučálce pochutnat i vy? Prozradíme vám, jak postupovat.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Pučálka z naklíčeného hrachu je zdravější a levnější než chipsy. Takhle jednoduše se navíc připravuje

    Před 2 roky
    Pučálka je tradiční postní jídlo, které si připravovaly naše babičky. Pokrm z naklíčeného hrachu znaly i jako pálenec. Stačí na něj pouze pár surovin. Zjistěte, jak hrách správně naklíčit a využít v jídle.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku

    Před 2 roky
    Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih, klobásek a škvarků, už to nedoženete. Po dlouhém masopustním období totiž nastává půst, který začíná právě dnes na Popeleční středu. Kromě toho se k tomuto dni váže i spousta dalších tradic a pověr. Víte třeba, proč je dobré si dát štamprli?
     Komentáře
  • i60

    Baby pučálnice. Symbol Vánoc, na který se zapomnělo

    Před 2 roky
    Zní to trochu jako nadávka, ale kdysi bylo slovní spojení baba pučálnice vcelku milé označení. Lidé se na ně těšili. Byly jedním ze symbolů Vánoc, protože nabízely oblíbenou dobrotu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak na staročeskou pučálku neboli pálenec? Pouhé 4 ingredience stačí na vydatnou porci zdraví a chuti

    Před 2 roky
    Na tradiční staročeskou pučálku si vystačíte se suchým hrachem, máslem, solí a pepřem. Dá se podávat i nasladko ochucená cukrem nebo medem. I když jde především o pokrm podávaný v období Velikonoc, podával se dříve i v předvánočním postním období.
     Komentáře
  • Prima Living

    Dnes je čtvrtá z šesti postních nedělí Laetare, lidově Družebná. Co se tento den dělávalo?

    Před 3 roky
    Postní doba se přehoupla do druhé poloviny. Dnes (27. března) si připomínáme čtvrtou z šesti postních nedělí zvanou Laetare, lidově Družebnou, po staročesku Družbadlnou či Družbadlnicí. Tento den se obvykle plánovaly námluvy, při nich nichž hrál družba významnou roli. A taky se scházela mládež, aby se poveselila. Znáte nejčasnější tradice a zvyky, které naši předkové dodržovali o Družebné neděli?
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Jak připravit pučálku? Zdravou dobrotu uvaříte na sladko i na slano

    Před 3 roky
    Ještě než na jaře začala okolní příroda pučet a kvést, pučel v domácnostech našich předků hrách. Pokud jste doposud o tzv. pučálce neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit a tuto staročeskou lahůdku si připravit doma. Náramně si pochutnáte a svému tělu navíc dodáte hromadu vitamínů. Máme pro vás jednoduchý postup krok za krokem i několik zajímavostí, které se k tomuto postnímu pokrmu vážou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka

    Před 3 roky
    Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda? Nejde o žádná pohádková jména, ale o tradiční jídla, která byla součástí štědrovečerního menu předtím, než se do něj jednou provždy propašoval smažený kapr s bramborovým salátem. Pojďte si je připomenout a užít si trochu jiné Vánoce.
     Komentáře
  • inStory

    Velikonoční symboly se mění v čase. Na některé už lidé zapomněli

    Před 4 roky
    Velikonoce se kvapem blíží, a tak není od věci si připomenout některé symboly tohoto svátku. Na mnohé z nich se už dávno zapomnělo.
     Komentáře
  • Čtidoma

    Pučálka nemusí být jen postní jídlo a určitě si na ní pochutnáte. Navíc je zdravá a levná

    Před 5 roky
    Pučálka je pokrm, který má velmi silné a hluboké historické pokrmy.
     Komentáře
Reklama