Zavřít
Stolování

Stolování

Nejnovější články na Seznamu na téma Stolování
  • Dana Klikova 1
    naMédium

    Vánoce královské rodiny: Děti Williama a Kate nesedí u stolu s rodiči, díky přísné tradici stolování

    Před 8 dny
    V tanečním sále Sandringhamu se podává krocan a hořící vánoční pudink, u stolu sedí král Karel III. s nejbližšími. Děti prince Williama a princezny Kate však u hlavní tabule často chybějí, protože pro ně platí přísné dvorní pravidlo stolování.
     Komentáře
  • Novinky

    Florencie plánuje v centru zakázat venkovní posezení v restauracích

    Před 17 dny
    Florencie je městem zaslíbeným pro milovníky umění i gurmány z celého světa. A nezbytnou součástí návštěvy dosud byly laskominy v jedné ze stovek vyhlášených restaurací s úžasným výhledem na ikonická náměstí a renesanční sochy a budovy. Tomu ale má být od příštího roku ve většině případů konec. Město chce zakázat venkovní posezení podnikům v 50 ulicích historického centra.
     Komentáře
  • Marianne

    Minimalismus potkal svíčkovou: Nový trend ve vaření dobývá české domácnosti

    Před 1 měsícem
    Čisté linie, přírodní materiály a chytrá řešení. Nové trendy ve vaření i stolování dokazují, že funkčnost a útulnost se dají spojit. Češi si zamilovali kuchyně, které dýchají klidem a inspirují k domácím rituálům.
     Komentáře
  • Techsvět

    Stolování v Japonsku má přísná pravidla: Od pořadí jednotlivých soust přes používání wasabi až po správně položené hůlky

    Před 2 měsíci
    Pro každou rodinu by mělo být důležité, aby i v pracovních a školních dnech strávili spolu alespoň krátkou chvíli. Ideální příležitostí je setkání u stolu, ať už při snídani nebo večeři. Zvyklosti u jídla se ale liší nejen mezi rodinami, nýbrž i mezi zeměmi. Zatímco u nás se nad lecčím mávne rukou, v Japonsku by některé naše stolovací návyky působily skoro jako trestný čin.
     Komentáře
  • oriondomacipotreby.cz

    BUĎTE PŘIPRAVENI NA STYLOVÉ VÁNOCE

    Před 2 měsíci
    I když to tak zatím nevypadá, Vánoce se nenápadně blíží. My jsme připraveni a už teď vám přinášíme zajímavé NOVINKY ze sortimentu kuchyňských a domá
     Komentáře
  • Květy

    Jak stolují Češi? Preferujeme vaření doma, rádi sedíme u společného stolu, ale pak u něj čučíme na mobil

    Před 2 měsíci
    V českých domácnostech proběhl na sklonku loňského roku velký výzkum. Důkladně nahlédl do našich kuchyní a přinesl zajímavá zjištění nejen o zvyklostech v nakupování a vaření, ale i ve stravování a společném stolování.
     Komentáře
  • EnergoZrouti

    Pod troubou se skrývá víc, než myslíte: Zásuvka, která může udržet jídlo teplé

    Před 2 měsíci
    Malý výsuvný prostor pod troubou bývá většinou přehlížen. Lidé ho běžně využívají jen jako odkládací místo pro plechy a kuchyňské formy. Ve skutečnosti má mnohé trouby funkci, která přesahuje pouhé skladování.
     Komentáře
  • oriondomacipotreby.cz

    SKANDI - NADČASOVÉ STOLOVÁNÍ V SEVERSKÉM STYLU

    Před 2 měsíci
    Kolekce SKANDI přináší do vaší domácnosti stylové a nadčasové nádobí z kvalitní kameniny. Je inspirovaná moderním skandinávským stylem, který spojuje
     Komentáře
  • Magazín osobnosti

    Zdeněk Pohlreich zkritizoval největší zlozvyky Čechů během stolování. Lokty na stole mu tolik nevadí

    Před 3 měsíci
    Zdeněk Pohlreich, který se stal gastronomickou ikonou, prozradil, co mu na hostech vadí. Potíží je elektronika a špatné použití příboru.
     Komentáře
  • iGlanc

    Kaktusy, rustikální keramika i něžné pastely: Trendy letní stolování, které promění každé jídlo v zážitek

    Před 3 měsíci
    Léto není jen o koupání a výletech, spoustu času spokojeně trávíme i ve vlastním domově. Právě tam proto oceníme nejnovější trendy inspirující k proměnám našeho stolování. Ať už prostíráte doma či v letní zahradě, díky těmto drobnostem můžete svou letní tabuli vyladit ke stylové dokonalosti.
     Komentáře
  • Marianne

    Jak oživit letní tabuli 2025? Trend nádobí inspirovaný přírodou dobývá domácnosti

    Před 4 měsíci
    Začátek léta je obdobím, kdy všechno kolem nás doslova rozkvétá a my přirozeně trávíme mnohem více času venku u grilu, na piknicích nebo u dlouhých večeří. K letnímu stolování ale nepatří jen dobré jídlo a pití. Součástí zážitku je i to, jak jídlo servírujeme. A právě teď zažívá velký návrat trend nádobí inspirovaného ovocem, zeleninou a květinami.
     Komentáře
  • MUDrování s Danielou

    31 min

    Podcast
    Dítě se nenají bez tabletu, nebo vše odmítá? Hlavně klid, i jídlo je dovednost a dá se naučit

    Před 4 měsíci

    ·

    31 minut

    Neustálé přemlouvání, rozptylování, ale i nervy a křik. To bývají kulisy každodenního stolování, pokud dítě odmítá jíst nebo je v jídle extrémně vybíravé. Poruchy příjmu potravy mají mnoho podob a časté jsou i malých dětí. Vše se přitom promítá nejen do zdraví - co s tím?
     Komentáře
  • HomeInCube

    Žiješ v malém bytě? Přinášíme tipy, jak i tady pohodlně stolovat

    Před 4 měsíci
    V malém bytě můžeme být někdy i rádi, že se do něj vejde nejnutnější nábytek. Tedy kuchyňka, sedačka a možná i postel, pokud se nespí v obývacím pokoji. Na stolování se tak nějak pozapomíná, jenže po pár týdnech s talířem v ruce na sedačce zjistíme, že by se alespoň malý stolek ve správné výšce hodil.
     Komentáře
  • Zahradnictví - časopis profesionálních zahradníků

    Stolování ve vinicích: Neopakovatelný večer chutí, vín a příběhů | Zahradnictví - časopis profesionálních zahradníků

    Před 5 měsíci
    Objevte nový koncept zážitkové gastronomie na jižní Moravě – Stolování ve vinicích. Jedinečné večery s autorským menu, pečlivě párovanými víny a neopakovatelnou atmosférou ve Valticích a Dobšicích. Vstupenky v prodeji.
     Komentáře
  • ČasProBydlení

    Sladěný servírovací set: Některé sady od známých výrobců, včetně historických, stojí i několik tisíc korun

    Před 5 měsíci
    Dobře sladěný servírovací set není jen praktickým pomocníkem pro pohoštění hostů, ale i estetickým zážitkem. Některé čajové a kávové soupravy z porcelánu nebo kameniny mají hodnotu uměleckého díla a mohou stát desítky tisíc korun. Na slavnostní tabuli jsou stále častěji vidět designové kousky, které spojují tradici s moderním pojetím stolování.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Kvíz: Znáte etiketu a pravidla stolování? Ověřte si, jestli se umíte správně chovat u stolu

    Před 6 měsíci
    Stalo se vám někdy, že jste se dostali do společnosti a nevěděli, který příbor použít a kam s ubrouskem? Nebo jsou vám všechna tato pravidla jasná a mohli byste z fleku dělat mistra etikety? Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak ovládáte pravidla stolování a jestli se umíte chovat u stolu.
     Komentáře
  • Kondice

    Kvíz: Správné znalosti z pravidel etikety

    Před 6 měsíci
    Cestování s sebou nese poznávání, ale i riziko kulturního nedorozumění. Zatímco v jedné zemi bude poklepání po hlavě považováno za přátelské gesto, jinde se tím dopustíte společenské urážky. Znalost základních pravidel etikety vám může nejen zachránit tvář, ale i otevřít dveře k hlubším kontaktům.
     Komentáře
  • Novinky

    Nerez, melamin či papír. Talíře na letní piknik jsou hravé i praktické

    Před 6 měsíci
    Kdo se chystá trávit letní sezonu převážně ve městě, ten určitě letos ocení tipy na piknikové vybavení, které zpříjemní chvíle strávené venku s přáteli. Tentokrát jsme se zaměřili na piknikové talíře, které jsou bezesporu základem každé venkovní hostiny.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Stolování a použití příborů aneb Abychom na banketu nebyli za hlupáky

    Před 6 měsíci
    Stolování není radno podceňovat. Může se nám stát, že dostaneme pozvánku na opravdu noblesní banket, společenskou večeři nebo rodinnou událost, kde se předpokládá, že se budou podávat vybrané pokrmy. A protože takovou událost nemůžeme odbýt jednou vidličkou a rukama, zkusíme si připravit imaginární stůl se založenými příbory a dalšími jídelními pomůckami a můžeme si natrénovat použití jednotlivých propriet.
     Komentáře
  • Cysnews

    Letní zážitky: Vše pro venkovní stolování a piknik

    Před 6 měsíci
    Ať už jde o piknik v parku nebo domácí zahradní party – v létě nejlépe chutná ve společnosti. S rodinou, přáteli a sousedy si můžeme užít krásný den venku. Piknikové potřeby v barvě pomerančů nebo s jejich motivy umocní zážitek z celé události. Veselé barvy a hravý design přinášejí letní náladu a pozitivní energii.  Kolekci s názvem „Letní zážitky: Vše pro venkovní stolování a piknik“ najdete v síti obchodů Tchibo a v Tchibo koutcích v obchodních řetězcích od 27. 5. 2025.
     Komentáře
  • Proženy

    Co z vás udělá mistra grilování? Nejen správně vybraný gril. Také solidní nádobí a pořádné příbory

    Před 6 měsíci
    O grilování se s trochou nadsázky mluví jako o nejoblíbenějším letním sportu Čechů. Pravda je, že se grily ze zahrad probojovaly postupně i do měst, a to nejen na speciální místa v parcích a dalších veřejných prostorách, ale i na terasy či balkony. Také patříte mezi nadšené mistry grilu? Pak se vám hodí pár tipů a vychytávek.
     Komentáře
  • TN

    V Česku jíme špatně, vadí Stašovi. Rukama si jídlo mnohem více vychutnáte

    Před 7 měsíci
    Hostem rubriky Celebrity na cestách v rámci pořadu Experti na cestách na TN Live byl Roman Staša. Tento kuchař a také vítěz soutěžního pořadu MasterChef Česko 2020 na TV Nova popsal, co ho překvapilo na stolování v cizích zemích.
     Komentáře
  • Novinky

    Nestihli jste vytvořit malovaná vajíčka? Nevadí, zkuste stylově naservírovat i ta obyčejná

    Před 7 měsíci
    Ne každý má čas a chuť na zdobení velikonočních vajíček, a tak jsou i tací, kteří na velikonoční pondělí budou snídat klasické, neobarvené vajíčko natvrdo. I to se ale dá stylově naservírovat a udělat s ním velkou parádu. A ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Máme pro vás tipy, jak na to.
     Komentáře
  • Novinky

    Velikonoční zajíčci z ubrousků, stužek a vajíček jsou dekorací za hubičku

    Před 7 měsíci
    Na velikonoční výzdobu nemusíte nakupovat drahé dekorace. Můžete si vystačit s málem, a přesto vykouzlit velmi působivé sváteční dekorace. Máme pro vás tip, jak z obyčejného vajíčka, stužky a ubrousku, ať už látkového, nebo papírového, vykouzlit na sváteční tabuli velkou parádu.
     Komentáře
  • EpochaPlus

    Stolování v minulosti: Mohamed miloval maso

    Před 7 měsíci
    Někdo miluje maso, jiní dává přednost dokonale vyvážené nebo sladké chuti, další polévkám a plnému břichu a někdo nemůže existovat bez kuřecího. Pojďte s námi ochutnat ke stolu slavných osobností v dějinách.
     Komentáře
  • Marianne

    Těšíte se na stolování venku? Letošní trendy nahrávají minimalistům i milovníkům industriálního stylu

    Před 7 měsíci
    Teplejší dny nás lákají ven, a tak se zahrady, terasy a balkony znovu postupně proměňují v další obývací prostory. Posezení pod širým nebem je nejen místem k odpočinku, ale je to také příležitost pro stylové stolování. Podívejte se, jaké trendy letos ovládají venkovní prostory a jak vytvořit dokonalou atmosféru?
     Komentáře
  • Česká historie
    naMédium

    Tomáš Garrigue Masaryk byl zastáncem střídmosti v jídle i pití. Žádným asketou ale nebyl

    Před 7 měsíci
    Tomáše Garrigue Masaryka, prvního československého prezidenta, vnímáme především jako státníka a jeden ze symbolů naší národní identity. Byl ale i člověkem z masa a kostí, který se nějak stravoval.
     Komentáře
  • National Geographic

    Skandální nástroj aristokracie změnil způsob našeho stolování navzdory odporu církve

    Před 8 měsíci
    Příběh příborové vidličky, od opovrhovaného symbolu morálního úpadku k běžnému nástroji, odráží mocenské vztahy, privilegia i lidskou touhu ovládat a zdokonalovat svět kolem sebe.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Za obezitu dětí mohou rodiče. Předávají jim horší stravovací návyky, potvrzuje výzkum

    Před 8 měsíci
    Rodinné prostředí zásadně ovlivňuje stravovací návyky dětí. V novém výzkumu na to upozorňují vědci z Mendelovy univerzity v Brně.
     Komentáře
  • Martina Malotová
    naMédium

    Nedám dopustit na poctivé domácí jídlo. Dobré jídlo je základ

    Před 8 měsíci
    Po generace se v naší rodině poctivě a chutně vařilo. Kvalitní domácí jídlo od útlého dětství miluji. Myslím, že tam, kde se dobře a společně stoluje, nebývají problémy s váhou a přijímáním potravy.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Srkání, zbytky na talíři.: Zvyklosti, které jsou v Česku naprosto nepřijatelné

    Před 8 měsíci
    V Česku existuje několik nepsaných pravidel stolování, jejichž porušení se považuje za neslušné nebo nepřijatelné. Pokud je někdo poruší, spolehlivě vzbudí pohledy typu „Co to dělá?“. Přesto se s těmito prohřešky setkáváme neustále – doma, ve školní jídelně i v restauracích.
     Komentáře
  • Proženy

    Pivo s vínem si neťuká! Sklenice jsou zářivá ozdoba stolu. Naučte se je správně vybrat a používat

    Před 8 měsíci
    Každá sklenka má své kouzlo a důvod, proč je navržená právě tak, jak je. Ze správné skleničky proto nápoj chutná prostě lépe! Pojďte se podívat na jejich druhy a dělení a inspirujte se ve fotogalerii. Jak vybrat sklenice, jak je prostírat na stůl – a ťukat si, nebo neťukat?
    Tvar sklenic na různé druhy nápojů vychází z praktických důvodů a stal se součástí etikety a pravidel stolování. Ale doma to samozřejmě nemusíte přehánět. Nemá cenu mít několik sad „hodobožových“ skleniček, pokud je v podstatě nikdy nevyužijete
    Inspirace podle IKEA. Styl sklenic hraje velkou roli při prostírání stolu
    Krásné sklo ke slavnostnímu stolování jednoznačně patří
    Na (ne)přiťukávání ve větší společnosti existují pravidla, ale mezi přáteli a doma je to jen na vás…
    Pěkná sklenička udělá parádu i jako miska či vázička
    Různé druhy piva mají své speciální sklenice
    Sklenice se prostírají vpravo od talíře, maximální počet je tři. V tomto případě je zde sklenice na víno, vedle ní sklenice na vodu a nejblíže hraně stolu je sklenka na likér
    Sklenice na vodu, cena 463 Kč (6 kusů, 350 ml), prodává Mobler
    Sklenice Glasmal, cena 169 Kč (4 kusy, 340 ml), prodává IKEA
    Sklenice na vodu, 399 Kč (4 kusy, 300 ml), prodává Asko
    Pivní půllitr Sahm Bohemia, cena 94 Kč, prodává Půllitr
    Sklenice na pivo Tulipa Optic, 564 Kč (6 kusů, 540 ml), prodává Crystalex
    Ručně vyrobené sklenice ze zeleného skla, 1 190 Kč (2 kusy, 330 ml), prodává Obchod U kamenného sloupu
    Sklenice na červené víno Nicki, 229 Kč (1 kus, 490 m), prodává Moebelix
    Sklenice na bílé víno Melodia, 799 Kč (6 kusů, 210 ml), prodává Alza
    Sklenice na šampaňské Leonardo, 229 Kč (1 kus, 260 ml), prodává XXXLutz
    Sklenice na rum, 79 Kč (1 kus, 280 ml), prodává Orion
    Sklenice na whisky K2, 822 Kč (2 kusy, 250 ml), prodává Kulina
    Sklenice na martini Charlie, 129 Kč (1 kus, 450 ml), prodává Tescoma
    Sklenice na martini Charlie, 129 Kč (1 kus, 450 ml), prodává Tescoma
    +
     Komentáře
  • iGlanc

    Děti a etiketa: Jděte jim příkladem. Každodenní drobnosti formují návyky, vztahy i respekt k ostatním

    Před 8 měsíci
    Dnešní doba nás často odvádí od zdvořilých maličkostí a vzájemných laskavostí. Přitom právě ty nám umožňují hladce se pohybovat v různých společenských situacích. Jak na tyto výzvy připravit naše děti? Udělejte školu etikety z každodenních situací.
     Komentáře
  • Apetit

    Historie stolování: Proč si v minulosti hosté nosili vlastní příbory a kdy se objevily první šálky na čaj?

    Před 8 měsíci
    Historie stolování je plná překvapení, elegance i tradic, které přetrvaly až do dnešních dnů. Jak vypadaly první hostiny před tisíci lety? Co jedli a jak stolovali lidé ve starověké Mezopotámii, Číně nebo Evropě? Vydejte se s námi na fascinující cestu časem – od prastarých lžic vyřezaných ze slonoviny až po luxusní čajové konvice a svícny zářící na šlechtických stolech.
     Komentáře
  • Proženy

    Víte, jak jíst správně kompot? Jablečný zvládne každý. Zato ovoce s peckou vyžaduje skutečné umění

    Před 8 měsíci
    Stává se vám, že si v lepší restauraci raději místo kompotu objednáte okurkový salát, protože nevíte, jak se s konzumací ovoce správně poprat? Když zvládnete souhru jazyka a zubů a podaří se vám v ústech dobře vypreparovat pecku, nemusíte se ničeho obávat. Jak na to, poradí odborník na etiketu Ladislav Špaček.
     Komentáře
  • Vitalia

    Používání příborů a prostírání má svoje pravidla. Osvěžte si etiketu stolování

    Před 8 měsíci
    Etiketa stolování je soubor pravidel a estetických norem týkajících se prostírání, hygieny a správného chování u stolu. Patří do ní nejen příprava příborů, ubrousků a skleniček, ale i příchod ke stolu, pozdravení a usazení. Těmito pravidly byste se měli řídit především na plesech, svatbách a jiných společenských událostech. Rozhodně však není na škodu připomenout si je i v domácím prostředí.
     Komentáře
  • Co Kde Kdy

    Markéta: Energická trenérka, influencerka a soutěžící v Prostřeno!

    Před 8 měsíci
    Markéta (39) je žena mnoha talentů. Vystudovala střední školu s maturitou a její profesní cesta je pestrá – pracovala jako letuška, fitness trenérka i influencerka.
     Komentáře
  • Proženy

    Správné servírování? Každý chod má vlastní talířek. Ale na klubový talíř se žádné jídlo nedává!

    Před 8 měsíci
    Základní pravidla stolování? Snažte se je vždy dodržet. A to nejen v luxusních restauracích, ale také při rodinných večeřích či obědech. Důležité je nejen správně prostřít, ale také vědět, jaké talíře použít. Víte například, z čeho se skládá jídelní servis? Odborník na etiketu Ladislav Špaček má jasno.
    Příprava nádobí na stůl se řídí nejen etiketou, ale také tím, co se bude konkrétně podávat
    Když už usedáte k rodinné večeři, snažte se stolovat správně podle etikety. Ve všední den rozhodně nemusí být prostřeno slavnostně, ale určitá pravidla dodržujte
    Jak správně prostřít slavnostní stůl? Třeba takhle. Není to nic složitého. Lžíce je na polévku, pak následuje příbor na rybu (bude se podávat ryba, jinak se nedává) a poté „normální“ příbor na hlavní jídlo. Nad talíři leží dezertní příbor
    Porcelánové servisy (jejich dochované součásti) se v rodinách dědí z generace na generaci
    „Starodávný“ způsob stolování vám nevyhovuje? I moderně to jde s vkusem a elegancí
    Jídelní servisy nabízejí kromě hlubokých, mělkých a dezertních talířů také další kusy nádobí ve stejném designu: servírovací talíře, mísy, misky na kompot, slánky…
    Talíře rozhodně nemusejí být jen kulaté
    Talíř „kardinálský klobouk“ se používá na jídla, která se nejedí nožem, obvykle se jedná o těstoviny či rizoto
    Talíř „kardinálský klobouk“ se používá na jídla, která se nejedí nožem, obvykle se jedná o těstoviny či rizoto
    +
     Komentáře
  • TVguru

    Stačí nepozornost a číšník vám odnese jídlo. Zopakujte si pravidla stolování

    Před 9 měsíci
    Stravovat se v restauracích je v dnešní době běžné. Mnozí však zapomínají na souhrn společenských pravidel, která se váží právě ke stolování. Znáte je? Víte, jak se chovat v restauraci? A jaká pravidla byste měli dodržovat? Pojďme se podívat na to, co rozhodně nedělat, pokud chcete ještě pokračovat v jídle, ale dáváte si pauzu. Od věci jistě není připomenout si také zásady chování u stolu.
     Komentáře
  • Novinky

    Na Valentýna si můžete užít i tematicky vyzdobenou slavnostní tabuli

    Před 9 měsíci
    Svátek svatého Valentýna je bezpochyby spojen s okázalými projevy náklonnosti. Ukázat však někomu, že ho máte rádi, můžete i hezky prostřeným stolem. Ne nadarmo se říká, že v maličkostech je krása. Máme pro vás tipy, jak na to.
     Komentáře
  • Hanácká Drbna

    BLOG: Dobrou chuť a hlavně klídek. Dřív nám chutnal i chleba se sádlem před domem na lavičce

    Před 10 měsíci
    Kdo nedávno sledoval televizi, viděl odbornou přednášku, jak držet příbor, co se příborem má jíst a jaké děláme chyby. A jak to bylo na Hané? Pamatuji doby chleba se sádlem nebo škvarkovou pomazánkou a jak nám to chutnalo, píše publicista z Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku Bohumil Poulíček.
     Komentáře
  • Novinky

    Kdo neodhadne teplotu nápoje, tomu pomůže foukací kočka nebo samomíchací hrnek

    Před 10 měsíci
    Někdo to rád horké a jiný ne. Pokud si nejste jistí, jakou teplotu nápoje preferuje váš host, můžete mu servírovat nápoj s kočičkou, která mu pití vyfouká, nebo zvolit samomíchací hrnek.
     Komentáře
  • Aktuálně

    Český fenomén. Jsme nejhorší ve stolování, 95 % lidí neumí držet příbor, říká Špaček

    Před 10 měsíci
    "Faux pas se mi nestává. Lidi mě ale rádi na něčem nachytají," říká 'mistr etikety' Ladislav Špaček
     Komentáře
  • Proženy

    Čajový obřad lepší než ve filmu: Čaj o páté s přáteli, nebo klidný šálek v japonském stylu? Záleží na vás!

    Před 10 měsíci
    Ať už jste velký milovník čaje, nebo ho pijete spíš příležitostně, zkuste si jeho přípravu a podávání občas pořádně užít! Pozvěte přátele a uspořádejte čajový dýchánek, například ve stylu oblíbeného seriálu Bridgertonovi. Anebo si udělejte čas jen pro sebe a dopřejte si chvíli klidu a meditace – třeba po japonském způsobu.
     Komentáře
  • Proženy

    Vynechte chlebíčky a jezte tiše v koutku! Na recepci přijďte klidně později, ale ve správném oblečení

    Před 10 měsíci
    Chystáte se na recepci? Oblečení volte podle hodiny konání a k rautovým stolům přistupte až poté, kdy hostitel akci zahájí. Do té doby se na vystavené pokrmy jen dívejte! Na talířky si pak nakládejte jen malé množství jídla, i kdybyste hlady „šilhali“. A samozřejmě se vyhněte chlebíčkům, ty nechte jiným, radí odborník na etiketu Ladislav Špaček.
     Komentáře
  • Žena-in

    6 věcí, které nedělat při konzumaci sushi: Nemíchejte wasabi se sójovkou a do nigiri nekousejte

    Před 11 měsíci
    Sushi, někteří ho milují a jiní si nedokáží představit, že by dali do pusy syrovou rybu. Tento článek je samozřejmě určen pro tu první skupinu lidí. Ale jak sushi správně jíst a co při jeho konzumaci naopak nedělat? Pojďme se na to podívat.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    O Vánocích pozor na prázdný talíř – neměl by se nikde jen tak povalovat, můžete si zadělat na pěkný průšvih

    Před 11 měsíci
    O Vánocích pozor na prázdný talíř – neměl by se nikde jen tak povalovat, můžete si zadělat na pěkný průšvih. Lidové pověry tvrdí, že prázdné talíře přitahují negativitu nebo špatnou energii. Zajímavých zvyků spojených se stolováním je však více.
     Komentáře
  • Jan Janula
    naMédium

    Udělejte si kulinářské Vánoce ve stylu luxusních restaurací. Je to celkem snadné

    Před 11 měsíci
    Štědrovečerní menu sestávající z kapra a bramborového salátu se u nás začíná pozvolna měnit. Na jídelníčku v mnoha rodinách najdeme místo líného šupináče našich rybníků exotické mořské plody, či dravé ryby jako je losos, štika, tuňák.
     Komentáře
  • Marianne

    Krásná vánoční tabule podle trendů 2024: Největší parádu udělá levný módní doplněk

    Před 11 měsíci
    Nejen vánoční stromeček s dárky, ale i sváteční tabule bývá vizitkou Vánoc. Dobrou zprávou je, že rozhodně nemusí jít o dokonalé designové aranžmá. V módě v roce 2024 je především domáckost, nostalgie, ale i originalita v podobě tiktokových trendů, které dokážou být překvapivě nadčasové.
     Komentáře
  • Dům a zahrada

    Proměňte látkový ubrousek v elegantní vánoční dekoraci: Stromeček podle návodu krok za krokem

    Před 11 měsíci
    Chcete ohromit svou rodinu nebo i hosty, až je budete zvát ke slavnostní večeři? Vařit vás nenaučíme, zato vám nabízíme efektní návod, jak z látkového ubrousku poskládat stromeček. Začněte trénovat ještě dnes a do Vánoc to budete umět i poslepu.
     Komentáře
  • Proženy

    Nemluvte o nemocech, jezte pomalu a šaty dělaj člověka aneb Etiketa štědrovečerního stolování

    Před 11 měsíci
    Vánoční svátky jsou chvíle, kdy se setkává rodina a nejbližší. A nejen u stromečku, ale často i u štědrovečerního stolu. A třebaže si na etiketu stolování jindy tolik nepotrpíte, štědrovečerní večeře je mimořádně sváteční událost, kde podle Ladislava Špačka platí jasná pravidla. Na co je vhodné pamatovat?
     Komentáře
  • Marianne

    Co darovat těm, kdo rádi tráví čas doma? Dárky pro milovníky designu, dekorací a útulna

    Před 11 měsíci
    Tipů na dárky není nikdy dost. Pokud ještě stále váháte nad vánočním překvapením pro ty, kteří milují interiéry, design a vše, co se týká bydlení, máme několik tipů, které zaručeně potěší i ty nejnáročnější. My některé pořídíme pod stromeček, některé pro sebe. Všechny jsou krásné a v žádném domově se jistě neztratí.
     Komentáře
  • Marianne

    Inspirace na štědrovečerní stůl: Vytvořte si dokonalou sváteční tabuli

    Před 1 rokem
    Vánoce jsou nejen svátky klidu a pohody, ale také příležitost k vytvoření slavnostní atmosféry. Jeden z nejkrásnějších momentů je i stolování u krásně prostřeného stolu. Nechte se inspirovat našimi tipy na dokonalé vánoční stolování, které přinese do vašeho domova kouzlo Vánoc.
     Komentáře
  • Marianne

    Světlo svíček, krásně prostřený stůl a elegantní detaily: Vánoční stolování a etiketa krok za krokem

    Před 1 rokem
    Štědrovečerní večeře je vždy vyvrcholením vánočních příprav. Vedle lahodného menu a sváteční atmosféry je jeho součástí i správné prostření stolu a dodržení pravidel etikety. Vytvořte si doma harmonické prostředí, které odpovídá významu tohoto večera s jednoduchým průvodcem správného stolování.
     Komentáře
  • Náš dům

    Jaký stůl vybrat do jídelny? Tipy pro vytvoření vřelého prostoru a pohodlného stolování

    Před 1 rokem
    Srdcem jídelny či kuchyně je stůl. Zajistí pohodlné rodinné stolování. Základem je výběr vhodného jídelního stolu. Na co myslet při výběru a proč?
     Komentáře
  • Proženy

    Být dámou je umění. Nechodí pozdě, neláduje se svíčkovou a umírněně gestikuluje. Víte, jak na to?

    Před 1 rokem
    Být dokonalou dámou vyžaduje jistou dávku umu. Ženy, které skvěle vypadají, umí se chovat a působí elegantně, vždy na druhé zapůsobí. Chcete také patřit mezi ně a nebýt šedou myškou? Poradí vám Ladislav Špaček.
     Komentáře
  • Život v Česku

    Může vyrazit mezi šlechtice. Quentin Kokta absolvoval kurz etikety a je z něho budoucí gentleman

    Před 1 rokem
    Jedenáctiletý Quentin Kokta má za sebou netradiční zážitek. Absolvoval kurz etikety pro mladé gentlemany, kde se učil základy slušného stolování. Na to, že mladík kurz úspěšně absolvoval, jsou samozřejmě nejvíc pyšní rodiče Ornella a Josef Koktovi.
     Komentáře
  • Lifee

    Kruté stolování ve středověké Asii: Zvíře se poráželo přímo před očima hostů, za některé přestupky hrozila smrt

    Před 1 rokem
    Dodržovat místní zvyky a etiketu při stolování je určitě důležité. Nechceme přece, aby si náš hostitel začal myslet, že si jeho pozvání nevážíme a neumíme se chovat. Ve středověké Číně byste se ale nejspíš ocitnout nechtěli, tamní zvyky byly opravdu brutální.
     Komentáře
  • Bold News

    Mladí odstartovali nový trend: Chodí na večeře sami

    Před 1 rokem
    Představte si, že sedíte v hezké restauraci. U stolu jste sami a před vámi je prostřeno pro jednu osobu. Pro někoho je taková situace noční můrou, stále větší počet Britů ale vnímá “vědomé stolování o samotě” jako vytoužený luxus, příležitost odpojit se a vychutnat si zaslouženou chvilku pro sebe.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Nádherné podzimní dekorace, které pozvednou vaše stolování. Navíc mnohé najdete v přírodě nebo na zahradě

    Před 1 rokem
    Vneste na svůj stůl podzim pomocí dekorací, které navodí příjemnou atmosféru, ať už půjde o slavnostní tabuli, nebo každodenní stolování. Mnohé z nich navíc najdete na zahradě nebo v přírodě.
     Komentáře
Reklama