Před 2 měsíci
Zavařování nebo nakládání hub, které si vlastnoručně nasbíráte, je u nás velmi oblíbené. Chutnají trochu jinak, než houby sušené nebo zamražené. Zavařené houby vás svou chutí mile překvapí. Mít ve své spíži skleničky se zavařenými houbami se vám vyplatí. Budete je mít k dispozici kdykoli a uspokojíte svoje chutě. Jaké vybrat houby Houby pro zavařování musí být čerstvé, kvalitní, bez plísní, červů a dalších napadení. Pamatujte na to, že odříznutím plesnivého kousku houby se plísně nezbavíte, takže tyto napadené houby raději hned vyhoďte. Nejvhodnější jsou na nakládání středně velké a hlavně pevné houby. Nejlepší jsou hřiby, mladé žampiony, lišky, ryzce, křemenáče, václavky a další houby. Houby povařte je a sceďte Houby nejprve pečlivě očistěte a propláchněte je proudem studené vody, ať odstraníte všechny nečistoty z lesa. Malé houby klidně nechte vcelku a větší houby nakrájejte na kousky. Pak připravené houby povařte v osolené vodě asi 10 až 15 minut podle tvrdosti hub. Takto zahubíte všechny případné nežádoucí mikroorganismy. Nakonec houby sceďte, znovu je propláchněte teplou vodou a nechte je pořádně okapat na cedníku a následně vychladnout. Zavařování hub na kyselo Ingredience na 4 skleničky o obsahu cca 300 ml: 1 kg tvrdších hub 4 velké bobkové listy 8 kuliček černého pepře 8 kuliček nového koření 25 g soli (1 lžíce) 15 g krystalového cukru 165 ml kvasného octa (8 %) 3,5 dl vody Jak připravit sladkokyselý nálev na houby Ingredience: 1,5 litrů vody 3 dl octa 70 g cukru krystal špetku soli dle chuti česnek, feferonky nebo chilli papričky Postup: Pokud zavařujete více hub, všechny ingredience smíchejte dohromady a přiveďte je k varu. Pak je odstavte a nechte nálev vychladnout. Na dno pečlivě umytých sklenic vložte kousky bobkového listu, pár kuliček pepře a nového koření a přidejte chladný nálev, který dodá houbám to správné aroma. Povařené houby opatrně naskládejte do čistých zavařovacích sklenic. Nabízíme vám dva druhy receptů, vyberte si podle vaší chuti. Toto je základní a osvědčený nálev. Zavařování hub v sladkokyselém nálevu Po vychladnutí sladkokyselým nálevem zalijte připravené sklenice s naskládanými houbami a zavíčkujte je. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a houby zavařujte při teplotě 90 °C po dobu 20 až 30 minut, opět podle tvrdosti hub. Následně nechte sklenice s houbami pomalu vychladnout. Sklenice se zavařenými houbami nechte minimálně 3 až 4 týdny v chladu a temnu uležet než je budete konzumovat. V chladné komoře vám houby vydrží až do další sezóny. Zavařené houby jsou vhodné k masu, salátům, do polévek i omáček nebo jen tak na chuť. Zavařování hub na smaženici Na smaženici si nepřipravujte houby na kyselo, ale připravte si polotovar. Podušené houby ochuťte jen solí a kmínem a zavařte. Pak si v nich můžete v zimě připravit smaženici. Můžete je použít i jako přísadu do omáček a polévek. Ingredience: 300 g a směsi hub vhodných na smaženici kmín sůl zavařovací sklenice Postup: Očištěné houby pokrájejte na kousky, osolte je, přidejte k nim kmín a poduste je asi 15 minut, až se šťáva z hub téměř vysmahne a odpaří. Podušené houby dejte do naprosto čistých, nejlépe vyvařených zavařovacích sklenic a dobře uzavřeme víčky. Houby ve sklenicích sterilizujte 50 minut při teplotě 100 °C. Druhý den je znovu 30 minut sterilizujte při stejné teplotě. Zavařování hub v troubě Režim horký vzduch s ventilátorem – bez předehřevu, zavařování 250 °C po dobu 8 až 10 minut 8 ks menších sklenic na plechu nebo 6 ks větších sklenic na plechu po dobu 10 až 12 minut. Režim trouby horní a dolní topné těleso – předehřev na 95 až 100°C, zavařování na 250 °C po dobu 8 až 10 minut menší a 10 až 12 minut u větších sklenic. Houby zavaříte v elektrické, plynové i horkov