Zavřít
Zavařování

Zavařování

Nejnovější články na Seznamu na téma Zavařování
  • Lovely Home

    Jak na zavařování masa? Na tohle si dejte pozor

    Před 2 dny
    Při zavařování masa se zaměřte na dvě fáze. Nejdříve je potřeba si maso připravit, aby se zničily bakterie. Druhý den si pak zavaříte maso. Základem úspěšného zavařování masa jsou kvalitní a čerstvé suroviny a důkladná čistota a sterilita. Než začnete zavařovat Sterilizační doba se začíná počítat od dosažení teploty 100 °C. Čím vyšší teploty uvnitř sklenic dosáhneme, tím kratší doba je třeba k dosažení sterility. V domácích podmínkách se proto jedná spíše o pasterizaci, protože překonat bod varu vody tak, aniž by vám maso se šťávou vykypělo, je dost problematické. Proto doma vyrábíme polokonzervy, které se musí uchovávat v chladu a brzy zkonzumovat. Můžete zkusit zavařovat v hrnci, vyzkoušet zavařování v troubě i v mikrovlnné troubě. Na co si dát pozor Pro polokonzervy je důležitá rychlost zchlazování, protože se dostatečně nezničené spóry bakterií mohou probudit, jakmile teplota klesne na úroveň pro ně příznivou. Pak dojde k rychlému množení bakterií a zdvojnásobení počtu každých 20 minut. Takže rychlým zchlazením překonáte onu příznivou teplotní zónu pro množení bakterií. Teploty 8 °C a nižší růst bakterií brzdí. Čím blíže k 0 °C, tím lépe. Co budete na zavařování potřebovat syrové maso – jakýkoliv druh masový vývar podle druhu masa sádlo na vymazání sklenic zavařovací sklenice a víčka Postup přípravy Připravte si zavařovací sklenice a víčka, které řádně vymyjte a sterilizujte. Mezitím si uvařte masový vývar, na vepřové maso, použijte vývar vepřový. Pak jej nechte vychladnout. Maso očistěte, zbavte šlach, kostí, tuku a trochu si ho dejte stranou. Nakrájejte ho na požadovanou velikost, nasolte, opepřete a vložte do lednice na 24 hodin. Druhý den si vymažte čisté a suché zavařovací sklenice sádlem. Maso vkládejte hodně natěsno do sklenic a podsypávejte ho trochou soli. Do ¾ sklenice vždy nalijte studený masový vývar. Zavíčkujte sklenice a vložte je do zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly. Podlijte je do ⅓ vodou a zavařujte na max 98 °C 1. hodinu. Sklenice nechte do druhého dne vychladnout. Druhý den zavaření zopakujte. Pak je vytáhněte a otočte na utěrku dnem vzhůru. Nechte je vychladnout, popište sklenice a uskladněte je v chladnu. Zavařování vepřového bůčku Z vepřovéhu bůčku či plecka ořežte kosti a kůže. Dejte maso zvolna péct do trouby a podlévejte vodou tak, aby se vám vytvořil dostatek výpeku na zalití sklenic. Pak vepřový bůček nakrájejte na kostky asi 3×3 cm. Maso posolte, opepřete, přidejte kmín, dobře promíchejte a nechte na pár hodin ležet. Sklenice plňte masem kousek pod okraj. Pak je zalijte asi 1. centimetr pod okraj víčka výpekem nebo vývarem. Zavařujte v horké vodě na 90 °C 1. hodinu. Voda by se neměla úplně vařit. Sklenice nechte přes noc vychladnout a postup zavařování druhý den znovu opakujte. Jaké vybrat sklenice Nejlepší jsou zavařovací sklenice kónické a se širokým hrdlem, které se zužuje směrem ke dnu. Pak z nich maso lehce vyklepnete i za studena v celku. Stačí sklenici krátce ohřát pod tekoucí teplou vodou a maso vyklouzne samo. The post Jak na zavařování masa? Na tohle si dejte pozor appeared first on Lovely Home.
  • Cooky

    Pečený čaj: Koncentrovaná směs ovoce, koření a cukru zapečená v troubě. Vytvořte si zásobu vitamínů a vůně do přicházející zimy

    Před 8 dny
    Voňavý domácí pečený čaj připravený podle receptu s postupem je směs ovoce, cukru a koření upečená do zimního elixíru, který provoní celý domov a po zalití horkou vodou krásně zahřeje.
     Komentáře
  • Cooky

    Domácí kysané zelí: Připravte si kvalitní domácí zelí podle odzkoušeného receptu a uchovejte si vitamínový zázrak po celý rok

    Před 14 dny
    Připravte si domácí kysané zelí ve velkém. Potřebujete k tomu opravdu hodně zelí a další propriety, ale výsledek stojí za to.
     Komentáře
  • Cooky

    Pečená švestková povidla se skořicí a rumem: V troubě švestky samy zkaramelizují a nemusíte je míchat

    Před 15 dny
    Každý má ten svůj recept na domácí povidla, já si ale troufám říct, že tenhle recept s postupem na pečená povidla v troubě je nejrychlejší a opravdu velmi chutný.
     Komentáře
  • Cooky

    Barevný středomořský salát z křupavé papriky, jemného lilku a česneku: Jíme jej čerstvý ke chlebu i zavařený k řízku nebo masu

    Před 16 dny
    Paprikovo-lilkový salát podle receptu s postupem. Barevný, svěží a plný chutí – skvělý jako příloha i jako lehké jídlo s chlebem.
     Komentáře
  • Apetit

    Sladké, slané, pikantní: Zavařte si podzimní čatní a citrusové marmelády, které dokonale sedí k sýrům a masu

    Před 18 dny
    Kdo říká, že zavařování končí s posledními malinami, ten ještě neochutnal hruškové čatní nebo domácí pomerančovou marmeládu. Podzim je čas zklidnění – doma se topí, venku padá listí, a místo rychlého letního zavařování přichází období pomalého bublání a vůní, které naplní celý dům. Teď už nejde o to, kolik sklenic naplníte. Jde o chuť. O malé zásoby na dny, kdy se venku zatáhne a vy vytáhnete skleničku, která v sobě má trochu léta a trochu zimního koření.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak uchovat zázvor na zimu? Zavařujte ho, kandujte nebo nakládejte

    Před 20 dny
    Zázvor je v kuchyni všestrannou surovinou s blahodárnými účinky na naše zdraví. Připravte si s námi zimní zázvorové zásoby, které zachovají intenzivní chuť zázvoru i jeho léčivé účinky. Budete ho tak mít vždy po ruce.
     Komentáře
  • Vaříme s Kubíčkem

    Jak naložit červenou řepu – snadný domácí recept

    Před 21 dny
    Objevte, jak naložit červenou řepu doma snadno a rychle s tímto jednoduchým receptem. Tento domácí recept na zavařenou červenou řepu je zdravý, chutný a ideální pro dlouhodobé skladování. Naučíte se správně připravit řepu, přidat koření a vytvořit perfektní přílohu nebo ingredienci do salátů. Domácí zavařená červená řepa je skvělá ke klasickému masu, do sendvičů nebo jako lehká svačinka. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte svému jídelníčku zdravou a barevnou pochoutku plnou chuti.
     Komentáře
  • Cooky

    Jak připravit salát z červené řepy na zimu: Vaše tělo vám poděkuje i za recept navíc na řepu s křenem

    Před 22 dny
    Salát z červené řepy podle receptu s postupem. Poctivá domácí klasika, kterou si snadno připravíte i bez sklepa – chutná jako od babičky.
     Komentáře
  • Cooky

    Starý známý jablkový kompot jen s cukrem, vodou a kyselinou citronovou: Jednoduchý způsob, jak uchovat jablíčka přes zimu

    Před 22 dny
    Jablečný kompot podle receptu s postupem. Tradiční domácí zavařenina z čerstvých jablek – jednoduchá, voňavá a plná chuti podzimu.
     Komentáře
  • ReadZone

    Jak otevřít nedobytnou zavařovací sklenici. Osvědčené triky, které zvládne každý i bez použití síly

    Před 27 dny
    Když nejde otevřít pevně utažené víčko, pomůže teplo, vařečka nebo obyčejná gumička. Podívejte se na triky, které fungují i bez síly.
     Komentáře
  • Cooky

    Lahodný salát z rajčat, který dokonale zasytí i v zimě: Po zavaření vydrží čerstvý několik měsíců

    Před 1 měsícem
    Báječný salát z domácích rajčat i v zimě? Žádný problém! Zavařený rajčatový salát s cibulí je správnou volbou!
     Komentáře
  • Cooky

    Kozí rohy v nálevu s česnekem a hořčičným semínkem: Pikantní domácí zavařenina, která nám nesmí chybět ve špajzu

    Před 1 měsícem
    Nakládané kozí rohy jsou klasika pro milovníky pikantních chutí. Křehké a lehce kyselé papriky skvěle doplní grilování, uzeniny i domácí chleba.
     Komentáře
  • Příroda

    Trnka obecná – divoká příbuzná švestce s řadou léčivých účinků

    Před 1 měsícem
    Naše výpravy do světa léčivých bylin nemohou opomenout jeden z nejhouževnatějších a nejvíce opomíjených keřů naší krajiny, který se skrývá pod botanickým názvem Prunus spinosa, česky trnka obecná. Tento druh patří do rozsáhlé čeledi růžovitých (Rosaceae) a je vlastně divokým předkem našich kulturních slivoní - švestek. Její plody ale zdaleka nedosahují takové sladkosti. Je to však rostlina s prastarou historií a rozsáhlým léčivým i ekologickým významem.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak skladovat ořechy bez mrazáku i zavařování? Tenhle fígl se sáčkem zaručí, že budou jádra 3 roky v pohodě

    Před 1 měsícem
    Letošní úroda ořechů je opravdu štědrá, zahrady se plní vlašskými ořechy a vy možná také přemýšlíte, jak je nejlépe uchovat. Možností je více, ale jak zavařování, tak skladování v mrazáku někdy nemusí stačit. Je ovšem jeden způsob, na který nepotřebujete ani sklenice, ani ledové prostředí.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Podzimní tipy: proč je výhodné marinování hub a jak na bezchybné uskladnění jablek

    Před 1 měsícem
    Podzimní tipy: proč je výhodné marinování hub a jak na bezchybné uskladnění jablek. Tipů na na zpracování úrody není nikdy dost.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Ideální houby pro zavařování. Nejlepší je mix, říká houbař

    Před 1 měsícem
    Zavařování hub se řadí mezi tradiční metody uchování lesního pokladu. Nejde vůbec o nic náročného. Zavařit houby zvládne v podstatě každý. My jsme samozřejmě uváděli náš recept na zavařování hub, který si můžete prohlédnout. V tomto článku se ale budeme věnovat konkrétním houbám, které se hodí do zavařeniny nejvíce. Rozhodně nejsme příznivci jednodruhových zavařenin, ač jsme třeba už takové pýchavky zkoušeli zavařit samotné. Výsledek byl nic moc. Mix hub vypadá ve skleničkách skvěle. Jaké druhy jsme si vybrali? To vám prozradíme v následujících řádcích.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Ořechy uchováte díky zavaření v mikrovlnce. Hravě to zvládnete podle videonávodu

    Před 1 měsícem
    Vlašské ořechy mají při sladkém pečení široké využití. Hodí se na vánoční cukroví i na rolády, zkrátka je dobré mít po ruce zásobu. Aby ořechy vydržely dlouho plné chuti a neseschly, zkuste je během chvilky zavařit v mikrovlnce.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Máme skvělý nálev. Domácí zavařování hub krok za krokem

    Před 1 měsícem
    Letošní houbová sezona rozhodně stojí za to. Ještě nyní si houbaři nosí plné košíky a vše bude patrně trvat až do prvních větších mrazíků. Když si houby přineseme domů, spotřebujeme jich nepochybně jenom malou část. Tradičně se také houby suší a zamrazují. Pokud ovšem chcete houby uchovat jako dokonalou delikatesu, jednoznačně si je zavaříte. Jak na to? Nejde vůbec o nic složitého. My se s vámi podělíme o recept, který je velmi jednoduchý a chuť hub je naprosto dokonalá.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Lečo do sklenic, tentokrát bez zavařování: Zužitkujte úrodu a zásobte se na zimu

    Před 2 měsíci
    Lečo je báječné jídlo, plné paprik, rajčat a cibule. Nejlepší je v létě, když všechno dozrává a je plné barev. Pokud však máte sklizenou zeleninu, která už se do mrazničky nevydá, a potřebujete ji nějak dobře zužitkovat, lečo ve sklenicích je skvělou volbou.
     Komentáře
  • Cooky

    Boží recept na cuketu na zimu: Dělám z ní cuketové zelí, které se hodí k sekané nebo ke škvarkovým knedlíkům

    Před 2 měsíci
    Cuketové zelí se skvěle hodí k sekané, grilovanému a pečenému masu, ale i zapečeným těstovinám. Udělejte si ho do zásoby podle tohoto receptu s postupem.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak zavařit hrušky? Máme pro vás recept, se kterým zavaříte hrušky snadno a rychle

    Před 2 měsíci
    Hrušky patří mezi oblíbené podzimní ovoce, které snadno zakomponujete do sladkých i slaných pokrmů. Máte-li letošní úrodu hrušek skutečně úspěšnou, neváhejte a zavařte přebytky tohoto ovoce v lahodný kompot.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak udělat dětskou jablečnou přesnídávku? Vytvořte si zásobu pro nejmenší podle videa

    Před 2 měsíci
    Přebytek jablek, a mohou být i padaná, je nejlepší zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Jablíčka můžeme sušit nebo využít na mošt, ale výbornou možností je také jejich zavaření do jablečných přesnídávek. Provedeme vás osvědčeným postupem, kterým připravovaly tyto zavařeniny naše babičky.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak udělat zeleninovou čalamádu z oblíbené zeleniny? Vyzkoušejte ji podle videa

    Před 2 měsíci
    Začátek podzimu s sebou přináší ochlazení a první mrazíky, na zahradě už zelenina dlouho nevydrží, některou už máme sklizenou a vše je potřeba nějak zpracovat, jinak může úroda přijít vniveč. Skvělou a oblíbenou možností, jak využít přebytky zeleniny, je zavařit ochucenou zeleninovou směs, čalamádu.
     Komentáře
  • Feminela

    Zavařování v troubě: Tajemství, jak ušetřit čas i nervy!

    Před 2 měsíci
    Sbohem dlouhé hodiny v kuchyni! Zavařování ovoce a zeleniny může být rychlé jako blesk, když to vezmete do rukou s troubou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak udělat hrušková povidla bez cukru? Zužitkujte velkou úrodu a zásobte se na zimu

    Před 2 měsíci
    Velká úroda hrušek některých odrůd nevydrží dlouho a začíná se kazit. Tomu je potřeba předejít. Mrazničky jsou na podzim už plné, sušičky suší ostošest, ale stejně zbývá ovoce, které je potřeba zpracovat. Vyzkoušejte s námi hrušková povidla, která mají úžasnou chuť, ale není v nich žádný cukr.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak zavařit ořechová jádra? Jsou trvanlivá a ve sklenicích jim nehrozí škůdci a plíseň

    Před 2 měsíci
    Vlašské ořechy představují hodnotnou surovinu do sladké i slané kuchyně. Před uskladněním ořechy musíme dostatečně vysušit, protože jsou jinak náchylné k plesnivění. To platí pro ořechy ve skořápce i vyloupané. Pokud nemáte vhodný prostor pro uskladnění nebo prostě chcete mít jistotu, můžete dát jádra pod víčko a zavařit.
     Komentáře
  • Receptovník

    Zavařováním k pokladnici chutí: Jak přechytračit čas a sezónu!

    Před 2 měsíci
    Ve světě, který často upřednostňuje pohodlí a rychlost, je snadné přehlédnout prosté požitky a nutriční hodnoty, které lze nalézt v tradičních metodách konzervace potravin.
     Komentáře
  • Proženy

    Jablka na celý rok: Co z nich vyrobit, jak je uchovat a využít naplno až do další úrody

    Před 2 měsíci
    Jablka jsou symbolem podzimu i jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce u nás. Ať už je koupíte na trhu, v obchodě nebo si je sklidíte na vlastní zahradě, vždy vyvstává otázka: Jak je správně skladovat, aby vydržela co nejdéle čerstvá a chutná? A co s nimi, když se doma začnou hromadit? Podívejte se na praktické tipy, jak na skladování, a inspirujte se, jak si jablka vychutnat v kuchyni na mnoho způsobů.
     Komentáře
  • Kondice

    Luxusní rajčatová omáčka i v zimě: Vyzkoušejte rychlé zavařování po bulharsku

    Před 2 měsíci
    Během podzimu a zimy ztrácejí rajčata svoji intenzivní sladkou chuť. Ta v obchodech leckdy nemají s rajčaty snad nic společného. Právě teď máte poslední možnost mít i v zimě po ruce vždy parádní rajčata, ze kterých v minutě vykouzlíte naprosté bomby. Zavařte je. Rychle a téměř bez práce.
     Komentáře
  • Rady ze zahrady

    Zavařování hrušek: jak na to a nejlepší recepty na sladké zásoby na zimu

    Před 2 měsíci
    Podzim je čas sklizně hrušek a každý zahrádkář ví, že tyto šťavnaté plody nevydrží dlouho. Jedním z nejlepších způsobů, jak si jejich chuť uchovat i na chladné zimní večery, je zavařování hrušek. Díky tomu si můžete vychutnat voňavý kompot, lahodný sirup nebo dezertní hrušky i mimo sezónu.
     Komentáře
  • iReceptář

    Zelí a jeho uchování bez tradičního zavařování

    Před 2 měsíci
    Chutné, zdravé a dlouho trvanlivé. Nakládané zelí si snadno připravíte doma bez nutnosti zavařování či speciálních nádob. Stačit vám k tomu bude pár surovin a trocha trpělivosti.
     Komentáře
  • Cooky

    Čalamáda s domácím nálevem na celou zimu: Porce chutí a vitamínů ze zahrady není v zimě k zahození

    Před 2 měsíci
    Zeleninová pochoutka k masu, karbanátkům nebo jen tak. Plná chutí a vitamínů. V zimě jako když najdete. Recept s postupem krok za krokem na čalamádu a nálev.
     Komentáře
  • Home

    Naše babičky nebyly designérky, a přesto jejich domov zářil podzimní atmosférou. Jak se tradicemi inspirovat i dnes?

    Před 2 měsíci
    Chcete, aby to u vás doma na podzim dýchalo klidem a teplem? Zkuste to jako naše babičky. Ty dokázaly proměnit i ty nejsychravější dny v nejpříjemnější část roku – bez stresu, bez přestylovaného interiéru, jen s pár jednoduchými rituály, které krásně fungují i dnes.
     Komentáře
  • Cooky

    Zavařený okurkový salát ve sladkokyselém nálevu z nakládaček i salátových okurek

    Před 2 měsíci
    Zavařených okurek není nikdy dost, ale co takhle zkusit zavařený okurkový salát? Vyzkoušejte ho z nakládaček i salátovek.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Fermentace zeleniny na podzim nesmí chybět. Jak si připravit kimchi, kysané zelí i další probiotické dobroty?

    Před 2 měsíci
    Zdravá střeva jsou základ pevného zdraví a silné imunity. Fermentované potraviny jsou úžasné a vaše tělo vám za jejich zařazení do jídelníčku bude moc vděčné.
     Komentáře
  • Receptovník

    Magická otočka sklenic: Prodlužuje život vašim marmeládám!

    Před 2 měsíci
    Právě teď je ten nejvyšší čas zavařovat a chystat marmelády.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Zavařování mrkve, praktický průvodce od sklizně po chutné recepty

    Před 2 měsíci
    Mrkev dodává jídlům barvu, chuť i spoustu vitamínů. Ať už ji pěstujete na zahrádce nebo kupujete čerstvou, je škoda ji neuchovat na později. Zavařování mrkve je skvělý způsob, jak si vytvořit zásoby na polévky, omáčky ... více Příspěvek Zavařování mrkve, praktický průvodce od sklizně po chutné recepty pochází z Pestrá Zahrada
  • Toprecepty

    Jak zavařit rajčatovou směs na špagety. Jednoduchý základ pro rychlé vaření

    Před 2 měsíci
    Na konci sezóny už mrazničky málem "pukají ve švech", přesto stále zbývá celá řada produktů ze zahrad, které je potřeba zpracovat, aby nepřišly vniveč. Pokud máte velkou úrodu rajčat, můžete si z nich připravit jednoduchý základ na omáčku ke špagetám.
     Komentáře
  • Cooky

    Co s nedozrálými zelenými rajčaty: Dokonalým řešením je zavařený salát, který vydrží čerstvý až do zimy

    Před 2 měsíci
    Rajčata jsou oblíbenou letní zeleninou. Každoročně ale bojujeme s tím, že všechna nestihnou dozrát. Proto si připravíme zimní salát právě z takových rajčat.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak udělat ajvar? Snadný recept na dokonalý balkánský dip z pečené zeleniny

    Před 2 měsíci
    Ochutnali jste už ajvar? Je to balkánská pochoutka z kápií, lilku a česneku, která je nesmírně univerzální. Využijeme ji jako pomazánku na topinky, základ na pizzu, dip k masu a sýrům i jako omáčku na špagety.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Využijte podzimní úrodu naplno: Jablka do štrúdlu a dalších sladkých jídel si snadno zavařte do zásoby

    Před 2 měsíci
    Podzimní úroda jablek bývá někdy tak bohatá, že nevíme, jak s ní naložit. Jak zavařit jablka na štrúdl, aby vydržela a neztratila svou chuť? Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel při výběru ovoce a samotném zavařování. Díky tomu budeme mít po ruce náplň, která nám usnadní pečení během celého roku.
     Komentáře
  • Prima inspirace

    Domácí lečo jako od babičky: Jednoduchý recept na zavařování

    Před 2 měsíci
    Lečo patří mezi tradiční české pochoutky, které nesmí chybět ve spíži žádné hospodyňky. V létě, kdy je dostatek čerstvé papriky a rajčat, je ten pravý čas připravit si zásoby na zimu. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek vás potěší při každém otevření sklenice. Ingredience na domácí lečo Bílá paprika: cca 3 kg Červená paprika: […] Článek Domácí lečo jako od babičky: Jednoduchý recept na zavařování se nejdříve objevil na Prima Inspirace.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak zavařit dýňový kompot? Vychutnejte si tuto dobrotu s ananasovou příchutí

    Před 2 měsíci
    Velkoplodé dýně, které si právem zaslouží název Goliáš, nám poskytují pořádnou dávku dužiny, kterou je potřeba brzy zužitkovat. Tyto dýně se výborně hodí k zavařování, naše babičky z nich vyráběly báječné kompoty s ananasovou příchutí, které se daly používat podobně jako zavařený ananas.
     Komentáře
  • Prima inspirace

    Tradiční domácí švestkový džem: sladká zásoba na celou zimu – potřebujete pouze 2 ingredience

    Před 2 měsíci
    Domácí švestkový džem patří mezi klasické zavařeniny, které nesmí chybět v žádné spíži. Jeho sladká chuť se skvěle hodí k pečivu, do buchet i jako náplň do dezertů. Připravit si ho zvládne každý – stačí ovoce, cukr a trocha trpělivosti. Podle tohoto receptu si vyrobíte tradiční džem, který vydrží i několik let a vždy potěší […] Článek Tradiční domácí švestkový džem: sladká zásoba na celou zimu – potřebujete pouze 2 ingredience se nejdříve objevil na Prima Inspirace.
     Komentáře
  • Inspirmag

    Láska či nenávist: Proč zavařování v troubě dobývá srdce kuchařů?

    Před 2 měsíci
    Nakládané okurky jsou velmi zvláštním pokrmem, který buď milujeme, nebo nenávidíme.
     Komentáře
  • Receptovník

    Proč nevytěžit troubu? Tajný tip na pasterizaci ovoce a zeleniny!

    Před 2 měsíci
    Léto se rychle blíží ke konci a přichází s ním i období sklizně či například sbírání hub. Většina surovin obzvlášť tohoto období je pak vhodná k zavařování.
     Komentáře
  • EnergoZrouti

    Nepodceňujte staré zavařeniny: I malá ochutnávka může skončit vážnou otravou

    Před 2 měsíci
    Na půdách i ve sklepech můžeme často objevit opravdové poklady. Právě v těchto prostorách totiž nemáme tendenci dělat pořádek příliš často. Když už se ale do úklidu pustíme, můžeme být překvapeni tím, co se zde ukrývá.
     Komentáře
  • Cooky

    Zavařená letní jablka připravená na štrúdl: Zůstanou čerstvá po celou zimu a uchovají si svou chuť

    Před 2 měsíci
    Letošní úroda přímo láká k tomu, aby si ji člověk uchoval i na zimu. Mnozí z nás oprašují recepty na zavařování. Navíc letní jablíčka jsou ideální na štrúdl, a to díky své příjemné navinulosti.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak zavařit lečo? Ve sklenicích vydrží jako výborný polotovar po celý rok

    Před 2 měsíci
    V sezóně, kdy jsou rajčata a papriky nejchutnější, je lečo dokonalým pokrmem, do kterého zužitkujeme čerstvou vypěstovanou úrodu. Po zavaření získáme domácí polotovar, který představuje hotový základ pro rychlou večeři nebo oběd.
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Podzimní zavařovací výzva: Jak zachránit úrodu a ušetřit čas?

    Před 2 měsíci
    Podzim klepe na dveře a přichází tak oblíbené období sklizně ovoce, zeleniny a všeho možného ze zahrádek a sadů.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Jednoduchý domácí způsob zavařování beraních rohů s výraznou chutí

    Před 2 měsíci
    Na konci léta je zahrada plná barevných plodů a mezi nimi vynikají i beraní rohy – výrazné, křupavé a pálivé papriky, které se skvěle hodí k zavařování. Pokud jste si letos vypěstovali bohatou úrodu, byla ... více Příspěvek Jednoduchý domácí způsob zavařování beraních rohů s výraznou chutí pochází z Pestrá Zahrada
  • Toprecepty

    Jablečnou přesnídávku s pudinkem s námi zvládne i naprostý začátečník

    Před 2 měsíci
    Při velké úrodě jablek se vyplatí jejich konzervace. Jednou z možností je přesnídávka, kterou ocení nejen děti. Výhodou je velké množství kvalitních domácích zavařenin, které můžete dochutit dalšími druhy ovoce.
     Komentáře
  • VařímeDobroty.cz

    Letos se mi podařilo zavařit borůvky jako nikdy předtím – stačilo k nim přidat jen TUTO jednu surovinu navíc

    Před 2 měsíci
    Zavařené borůvky připravíte rychle, jednoduše a jen ze 3 levných ingrediencí. Perfektně se hodí ke svačince, do dezertů i k masovým pokrmům.
     Komentáře
  • Cooky

    Nakládané okurky bez nálevu aneb rychlé zavařování bez vaření nálevu

    Před 2 měsíci
    Nechce se vám vařit nálev zvlášť, rovnou byste chtěli okurky naložit? Tak je zkuste bez nálevu, ten vytvoříte přímo při nakládání.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Babiččina spíž: Domácí čalamáda bez zavařování. Zelenina zůstane krásně křehká a chutná báječně

    Před 2 měsíci
    Nashromáždilo se vám doma větší množství různých druhů zeleniny a vy přemýšlíte, co teď s ní? Odpovědí je čalamáda. Tato zeleninová pochoutka ve skle se dá udělat z různých druhů zeleniny a v mnoha verzích. Ta se zelím je prostě klasika.
     Komentáře
  • Lovely Home

    Jak postupovat při zavařování hub

    Před 2 měsíci
    Zavařování nebo nakládání hub, které si vlastnoručně nasbíráte, je u nás velmi oblíbené. Chutnají trochu jinak, než houby sušené nebo zamražené. Zavařené houby vás svou chutí mile překvapí. Mít ve své spíži skleničky se zavařenými houbami se vám vyplatí. Budete je mít k dispozici kdykoli a uspokojíte svoje chutě. Jaké vybrat houby Houby pro zavařování musí být čerstvé, kvalitní, bez plísní, červů a dalších napadení. Pamatujte na to, že odříznutím plesnivého kousku houby se plísně nezbavíte, takže tyto napadené houby raději hned vyhoďte. Nejvhodnější jsou na nakládání středně velké a hlavně pevné houby. Nejlepší jsou hřiby, mladé žampiony, lišky, ryzce, křemenáče, václavky a další houby. Houby povařte je a sceďte Houby nejprve pečlivě očistěte a propláchněte je proudem studené vody, ať odstraníte všechny nečistoty z lesa. Malé houby klidně nechte vcelku a větší houby nakrájejte na kousky. Pak připravené houby povařte v osolené vodě asi 10 až 15 minut podle tvrdosti hub. Takto zahubíte všechny případné nežádoucí mikroorganismy. Nakonec houby sceďte, znovu je propláchněte teplou vodou a nechte je pořádně okapat na cedníku a následně vychladnout. Zavařování hub na kyselo Ingredience na 4 skleničky o obsahu cca 300 ml: 1 kg tvrdších hub 4 velké bobkové listy 8 kuliček černého pepře 8 kuliček nového koření 25 g soli (1 lžíce) 15 g krystalového cukru 165 ml kvasného octa (8 %) 3,5 dl vody Jak připravit sladkokyselý nálev na houby Ingredience: 1,5 litrů vody 3 dl octa 70 g cukru krystal špetku soli dle chuti česnek, feferonky nebo chilli papričky Postup: Pokud zavařujete více hub, všechny ingredience smíchejte dohromady a přiveďte je k varu. Pak je odstavte a nechte nálev vychladnout. Na dno pečlivě umytých sklenic vložte kousky bobkového listu, pár kuliček pepře a nového koření a přidejte chladný nálev, který dodá houbám to správné aroma. Povařené houby opatrně naskládejte do čistých zavařovacích sklenic. Nabízíme vám dva druhy receptů, vyberte si podle vaší chuti. Toto je základní a osvědčený nálev. Zavařování hub v sladkokyselém nálevu Po vychladnutí sladkokyselým nálevem zalijte připravené sklenice s naskládanými houbami a zavíčkujte je. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a houby zavařujte při teplotě 90 °C po dobu 20 až 30 minut, opět podle tvrdosti hub. Následně nechte sklenice s houbami pomalu vychladnout. Sklenice se zavařenými houbami nechte minimálně 3 až 4 týdny v chladu a temnu uležet než je budete konzumovat. V chladné komoře vám houby vydrží až do další sezóny. Zavařené houby jsou vhodné k masu, salátům, do polévek i omáček nebo jen tak na chuť. Zavařování hub na smaženici Na smaženici si nepřipravujte houby na kyselo, ale připravte si polotovar. Podušené houby ochuťte jen solí a kmínem a zavařte. Pak si v nich můžete v zimě připravit smaženici. Můžete je použít i jako přísadu do omáček a polévek. Ingredience: 300 g a směsi hub vhodných na smaženici kmín sůl zavařovací sklenice Postup: Očištěné houby pokrájejte na kousky, osolte je, přidejte k nim kmín a poduste je asi 15 minut, až se šťáva z hub téměř vysmahne a odpaří. Podušené houby dejte do naprosto čistých, nejlépe vyvařených zavařovacích sklenic a dobře uzavřeme víčky. Houby ve sklenicích sterilizujte 50 minut při teplotě 100 °C. Druhý den je znovu 30 minut sterilizujte při stejné teplotě. Zavařování hub v troubě Režim horký vzduch s ventilátorem – bez předehřevu, zavařování 250 °C po dobu 8 až 10 minut 8 ks menších sklenic na plechu nebo 6 ks větších sklenic na plechu po dobu 10 až 12 minut. Režim trouby horní a dolní topné těleso – předehřev na 95 až 100°C, zavařování na 250 °C po dobu 8 až 10 minut menší a 10 až 12 minut u větších sklenic. Houby zavaříte v elektrické, plynové i horkov
  • Toprecepty

    Jak zavařit jablka na štrúdl? Jednoduchá vychytávka pro rychlé pečení po celý rok

    Před 2 měsíci
    Sklidili jste bohatou úrodu jablek? Ukážeme vám, jak si je zavařit na zimu a mít vždy po ruce výbornou náplň nejen na jablečný štrúdl, ale i do sladkých moučníků, koláčů či salátů. Stačí nám pouze jedna surovina.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak udělat dýňový džus? Přinášíme návod na podzimní vitamínovou bombu

    Před 2 měsíci
    Dýně je královnou podzimu a kromě výborných pokrmů z ní můžeme udělat osvěžující nápoj plný vitamínů a minerálů. Dýňový džus je chutný a má krásně oranžovou barvu. Poradíme, jak jej připravit, aby chutnal celé rodině.
     Komentáře
  • Můžeme jíst zdravěji

    Sezóna zavařování je tu: Jak zpracovat úrodu na zimu?

    Před 2 roky
    Úroda ovoce a zeleniny postupně dozrává a je nejvyšší čas pustit se do jejího zpracování. Marmelády, kompoty, džemy, mošty, sirupy, ale také nakládaná zelenina přijde v chladných měsících vhod. Takto uchované potraviny jsou mnohem chutnější a plné vitamínů, ale současně dokážou ušetřit i peníze. Jak na zavařování, aby bylo snadné a rychle hotové? Správná výbava je […]
     Komentáře
Reklama