Zavřít
Mikroorganismus

Mikroorganismus

Nejnovější články na Seznamu na téma Mikroorganismus
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Lidské bakterie mohou na vrcholcích hor přežívat desítky a možná i stovky let

    Před 1 dnem
    Jak ukázal průzkum DNA ve vzorcích půdy, lidé po sobě zanechávají životaschopné mikroby i na nejvyšších vrcholcích světa
     Komentáře
  • Deník

    Obří, růžové a nebezpečné. Ke vstupu k jezeru Hillier je potřeba povolení

    Před 3 dny
    Jezero Hillier je díky svému výraznému zbarvení na první pohled naprosto unikátním přírodním úkazem. Jeho růžová barva fascinuje vědce i veřejnost. Odborníci si myslí, že za ni může vysoká koncentrace určitých mikrobů s červeným a fialovým pigmentem.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Po Brně putovala obří nafukovací želvuška. Neviditelný živočich vyděsil kolemjdoucí

    Před 4 dny
    Pozornost lidí v jihomoravské metropoli upoutal gigantický model zvláštního mikroorganismu. Organizátoři akce, jež každoročně oslavuje Brno jako významného výrobce elektronových mikroskopů, bezobratlého živočicha pět tisíckrát zvětšili a nafoukli. Nezničitelného tvora pak vzali na projížďku po centru města.
     Komentáře
  • WN24

    Bakterie na Everestu vykašlávané horolezci dokážou přežít, překvapilo vědce

    Před 5 dny
    Každým rokem se pokoušejí zdolat střechu světa stovky horolezců. Většina z nich se přitom utáboří na jižním sedle, kde vykašlává mikroby adaptované na teplo. Ty však nezemřou, dokážou v mrazivých podmínkách přežít. Nová studie odhaluje nečekaný dopad turistů na nejvyšší horu světa Mount Everest.
     Komentáře
  • Nespěchej

    Když jsme jedli obsah zvířecích žaludků, spali se psy a myli se močí, neznali jsme alergie ani cukrovku. Musíme to vrátit, říkají Gróňané

    Před 25 dny
    "Díky mikroorganismům, kterým nás psi vystavují, víme, že děti, které vyrůstají se psy, jsou méně náchylné k alergiím ve srovnání s dětmi, které vyrůstají bez psů.“
     Komentáře
  • Tecs

    Zvlhčovač vzduchu potřebuje pravidelné čištění. Zajistí bezchybnou funkčnost a nezávadnost pro zdraví

    Před 1 měsícem
    Skvělým a zároveň užitečným doplňkem pro domácnost může být zvlhčovač vzduchu, zejména v zimním období. Takové zařízení zároveň potřebuje také správnou údržbu, jinak se příjemné zvlhčení vzduchu může proměnit v nežádoucí pach, jelikož se stane ideálním podhoubím pro vznik bakterií a plísní. Většina výrobců doporučuje zvlhčovač čistit alespoň jednou týdně. Každá voda obsahuje nějaké mikroby, včetně filtrované. Jestli chcete zvlhčovač vypnout a nechat stát jeden den, pak ho dobře vylijte a nechte vyschnout.
     Komentáře
  • Adbz

    Dezinfekce houbičky na nádobí dá stopku mikrobům: Lázeň z octa, soli a je jako nová

    Před 1 měsícem
    Houbičku na nádobí nemusíte vyhazovat po každém použití. Stačí ji jen pořádně umýt, vydezinfikovat a může jít znovu do akce.
     Komentáře
  • VědaŽivě

    Tisíce bakterií ukrytých v ledovcích: Vědci se obávají, že mohou být uvolněny do životního prostředí

    Před 1 měsícem
    Dosud neviděné mikroby uzamčené v ledovcích by mohly vyvolat vlnu nových pandemií. Nebo naopak přinést užitek pro lidstvo z hlediska nových léků.
     Komentáře
  • VědaŽivě

    Více než 50 % těla člověka ve skutečnosti není lidského původu. Jsme plní mikroskopických organismů

    Před 1 měsícem
    Až donedávna žili lidé v domnění, že ví o svém těle všechno. Nové výzkumy však toto vyvrací a přichází s unikátním, šokujícím faktem o stavbě lidského organismu.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Život na sopečném ostrůvku Hunga Tonga existoval jen 7 let

    Před 1 měsícem
    Vědci zmapovali, jakým způsobem se rodí život na dnes již neexistujícím ostrůvku v souostroví Tonga, který v roce 2015 vznikl po erupci vulkánu.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Je vyzrálé maso nebezpečné? Odborníci mají nově jasno!

    Před 1 měsícem
    Kdo jednou krásně vyzrálé hovězí ochutná, určitě se shodne na tom, že je mnohem lepší, chutnější a křehčí než to čerstvé. Má to ale háček. Během zrání v něm působí množství mikroorganismů, které doslova rozkládají jeho pojivovou tkáň. A právě z toho důvodů se řada lidí jeho konzumace obává. Může být vyzrálé maso opravdu nebezpečné? A na co si dát pozor při jeho výběru?
     Komentáře
  • ZdravéStravování

    Střevní paraziti milují lidskou nedůslednost. Odnaučit se špatné návyky spojené s hygienou je přitom snadné

    Před 1 měsícem
    Paraziti jsou mikroorganismy, které žijí v těle a mohou způsobovat různé zdravotní problémy. Existuje několik zlozvyků, které mohou podporovat výskyt parazitů v těle.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    4 možnosti, jak se obloukem vyhnout zapáchajícím nohám

    Před 1 měsícem
    K zápachu nohou a kontaminaci dochází, když mikrobi, kteří žijí na vaší kůži a v botách, požírají váš pot. Vzniká tak kyselý vedlejší produkt, který nepříjemně zapáchá. Bakterie a paraziti a všichni ti malí broučci mají rádi teplo, vlhko a tmu – a vnitřek boty je pro to tím nejlepším místem, kde se mohou uhnízdit!
     Komentáře
  • LUI

    Máte psa či kočku? Vědci o vás mají jasno: jste „prolezlí“ zvířecími mikroby – a prý je to skvělé!

    Před 2 měsíci
    Pro dnešní dobu je do jisté míry příznačná posedlost hygienou (a to nejen s ohledem na koronavirovou pandemii).
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Znojemská nemocnice si koupila moderní CT a vyměnila padesát let stará lůžka

    Před 3 měsíci
    S novou přístrojovou technikou pracují zdravotníci ve Znojmo. Tamní nemocnice obměňuje zastaralé vybavení v rámci rozsáhlé modernizace. Lékaři dostali nové CT, porodnická lůžka nebo hmotnostní spektrometr, který pomáhá identifikovat mikroorganismy.
     Komentáře
  • Fonetech

    Japonský McDonald’s jde příkladem: Telefony zákazníků zbaví mikrobů, zatímco baští hamburger

    Před 3 měsíci
    Podle různých studií jsou telefony desetkrát špinavější než průměrné záchodové prkénko. McDonald’s v Japonsku tento palčivý problém vyřešil po svém.
     Komentáře
  • Fonetech

    Používáte samoobslužné pokladny? Jsou jednou z nejšpinavějších věcí, bakterií je tam víc než na záchodě!

    Před 3 měsíci
    Vědci varují, že díky samoobslužným pokladnám bohužel sdílíme i to, čemu bychom se nejraději vyhnuli – nebezpečné bakterie a mikroby.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Z ledovců přitečou tisíce tun bakterií. Co to udělá, nevíme, říká vědec

    Před 3 měsíci
    Z tajících ledovců se do prostředí dostávají neznámé mikroby, jejich množství bude kvůli klimatické změně v příštích letech vysoké, což může působit problémy, řekl Seznam Zprávám environmentální mikrobiolog Ian Stevens.
     Komentáře
  • Nespěchej

    4 možné teorie vzniku života na naší planetě

    Před 3 měsíci
    Na počátku všeho byl Velký třesk! Náš svět tak, jako ho známe, vytvořil Bůh! Možná budete překvapeni, že toto ale nejsou jediné dvě teorie o vzniku života. Těchto teorií je totiž více. A to hned dvakrát. Každá z teorií vznikla v jiném časovém období a každá má své zastánce.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Tající ledovce by mohly uvolnit až 100 tisíc tun dávných mikrobů

    Před 3 měsíci
    Postupující globální oteplování uvolňuje z ledovců nejen pozoruhodné archeologické nálezy, ale také dávné mikroorganismy, mezi nimiž by se mohly ukrývat i nebezpečné patogeny.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Ledovce skrývají neznámé mikroorganismy, klimatická krize je ničí

    Před 4 měsíci
    Prospěšné i škodlivé. Vědci uvádí, že společně s odtáváním ledovců unikají do vodních ekosystémů tisíce druhů mikrobů. Zásadní je o nich vědět co nejvíc, tvrdí.
     Komentáře
  • JakZdravě

    Stolice leccos prozradí o celkovém zdraví člověka. Její barvu, frekvenci a tvar se vyplatí sledovat

    Před 4 měsíci
    Stolice je odrazem fungování střev i zdraví celého těla. Kontrolujte její vzhled a další vlastnosti, které vás mohou upozornit na zdravotní problémy.
     Komentáře
  • Čtidoma

    O téhle katastrofě se vědci dodnes přou: Asteroid velký jako město zasáhl Zemi silou 13 milionů atomovek

    Před 4 měsíci
    Před dvěma miliardami let na povrch Země dopadl asteroid, který měřil v průměru 25 kilometrů. Obří rozžhavená koule dopadla do oblasti dnešní Jihoafrické republiky a způsobila zřejmě největší výbuch za celé dějiny planety Země. Vědci se dodnes přou, co všechno se vlastně tehdy stalo. Život na Zemi byl každopádně blízko svému zničení.
     Komentáře
  • Fonetech

    Šokující studie! Chytré telefony jsou plné bakterií a desetkrát špinavější než záchod

    Před 4 měsíci
    Věděli jste, že váš chytrý telefon je desetkrát špinavější než záchodové prkénko? Vyplývá to z nové studie amerických vědců.
     Komentáře
  • Fandíme filmu

    Cold Storage: Liam Neeson bojuje se smrtícím mikroorganismem

    Před 4 měsíci
    V napínavém sci-fi thrilleru nečekaní hrdinové musejí zastavit šíření nebezpečného organismu z vojenské základny.
     Komentáře
  • Svět2000

    Vrak německé lodi z druhé světové války znečisťuje životní prostředí arsenem a dalšími chemikáliemi

    Před 5 měsíci
    Mezi znečišťující látky nalezené ve vzorcích patří různé těžké kovy, včetně arzenu, niklu a mědi. Nejvyšší koncentrace nebezpečných látek byly nalezeny nejblíže potopené nádoby.
     Komentáře
  • WN24

    Mikrobiální život na Marsu se podle vědců zahubil sám

    Před 5 měsíci
    Život ve vesmíru se může zničit sám. Dokonce i tak jednoduchý, jako jsou mikroorganismy, které podle francouzských vědců ochladily klima starověkého Marsu na minus 200 stupňů Celsia. Výzkumný tým se domnívá, že na rudé planetě se stále mohou zbytky mikroskopického života nacházet.
     Komentáře
  • Dotyk

    Nová studie ohromila vědecký svět: Život na Marsu existoval a zničil sám sebe

    Před 5 měsíci
    Je možné, že Mars vždy nebyl jen mrtvou rudou planetou, za níž ji považujeme dnes. Lidstvo plánuje tuto planetu v ne tak daleké budoucnosti osídlit. Možná nebudeme jejími prvními obyvateli. Nová studie totiž říká, že dávný marťanský život možná zanikl v důsledku samovolné změny klimatu.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Na Marsu mohla být spousta mikroorganismů. Vědci popsali, kam život z rudé planety zmizel

    Před 5 měsíci
    Skupina francouzských vědců přišla na začátku tohoto týdne s teorií, podle které mohl být Mars plný mikroskopického života. Vědci se domnívají, že na Marsu mohl existovat mikrobiální život, který však postupem čas sám sebe vyhubil.
     Komentáře
  • Nedd

    Život na Marsu mohl zahubit sám sebe. Stane se to i na Zemi?

    Před 5 měsíci
    Už desítky let experti varují před fatálními dopady změn klimatu na Zemi. V nové studii astrovědci předkládají teorii, která nám na příkladu Marsu ukazuje, jak tento jev může změnit planetu a zahubit život.
     Komentáře
  • Deník

    Existoval na Marsu život? Svět mikrobů mohly zničit změny klimatu, tvrdí vědci

    Před 5 měsíci
    Mars možná v minulosti oplýval mikrobiálním životem a na nehostinnou krajinu, kterou je nyní, se proměnil kvůli klimatickým změnám. Alespoň si to myslí skupina vědců z univerzity v americké Arizoně. Informoval o tom portál SciTechDaily.
     Komentáře
  • Žena

    Čím špinavější, tím lepší. Dětem řádění v blátě a loužích prospívá

    Před 5 měsíci
    Hrabání se v písku a blátě posiluje dětský imunitní systém a slouží také jako prevence proti depresi a úzkostem.
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Nová teorie: Klima dávného Marsu mohli zničit podzemní mikrobi

    Před 5 měsíci
    Podle francouzských vědců mohl na dávném Marsu prosperovat pozoruhodný podzemní život. Tehdejší obyvatelé ale proměnili rudou planetu v nehostinnou pustinu.
     Komentáře
  • Osel

    Mikrobi požírající ropu vyrábějí velmi levný „čistý“ vodík

    Před 5 měsíci
    Americká společnost Cemvita hodná provozovat biologické vodíkové farmy. Do vytěženého ropného vrtu vypustí geneticky vylepšené bakterie, které z ropy dělají vodík a oxid uhličitý. Vodík prodají a oxid uhličitý polapí a uskladní. Podle Cemvity nejde o vyloženě „zelený“ vodík. Říkají tomu „zlatý“ vodík a měl by být laciný.
     Komentáře
  • Techsvět

    Mikrobi živící se ropou vylučují nejlevnější čistý vodík na světě

    Před 5 měsíci
    Texaská společnost Cemvita slibuje čistý vodík za méně než 1 USD/kg poté, co otestovala svou novou techniku v laboratoři a v terénu. Jejím základem jsou speciálně vyvinuté mikroby, které se vpravují do vyčerpaných ropných vrtů, kde se živí ropou a vylučují vodík, jak píše server New Atlas.
     Komentáře
  • Marianne

    Největší nebezpečí našich domácností? Všudypřítomní mikrobi!

    Před 5 měsíci
    Že je zřejmě potkáme v koupelně, na to jsme připravení, ale víte, že na nás mohou zaútočit také v kuchyni, nebo v ložnici? Poradíme, jak o svou domácnost pečovat, aby byla před mikroby maximálně chráněná.
     Komentáře
  • Vědátor

    Kvůli okyselování oceánů ubude mikrobů produkujících kyslík

    Před 5 měsíci
    Rozsivky mohou v kyselých mořích do velké míry přijít o křemičitany, z nichž vzniká jejich skořápka. Mohlo by jich tak o 26 ubýt – tvoří přitom až 40 % oceánské fotosyntezující biomasy.
     Komentáře
  • Flowee

    Střevní mikroby máme po předcích a předáváme je dál. Dá se jimi i léčit

    Před 6 měsíci
    Když se první lidé odstěhovali z Afriky, odnesli si s sebou i své střevní mikroby. A ukázalo se, že se tyto mikroby dál vyvíjely spolu s nimi
     Komentáře
  • Svět2000

    Život na Zemi se mohl vyvinout dříve a nepochází z naší planety

    Před 6 měsíci
    Předchozí teorie se možná právě zhroutily. Podle nedávného objevu vědců začal život na Zemi mnohem dříve, než se dosud myslelo. Rozdíl je přes půl miliardy let.
     Komentáře
  • Adbz

    Blahodárný elixír, za které vám rostliny poděkují formou nádherných květů a úrodou. Jste ochotni investovat 10 Kč?

    Před 6 měsíci
    Pravděpodobně vás překvapí, že mikroorganismy, které blahodárně působí na střevní mikroflóru lidí, jsou zároveň skvělým životabudičem pro rostliny. Rychleji budou růst.
     Komentáře
  • Deník

    Staleté jeskyně na Havaji mohou být klíčem k životu na Marsu. Vědci jsou nadšení

    Před 6 měsíci
    Ve staletých havajských lávových jeskyních vědci objevili odolné kolonie mikrobů. Jejich prozkoumání napoví více o tom, jak může existovat život v extrémních podmínkách, třeba na Marsu. O nové studii informoval portál Science Alert.
     Komentáře
  • CzechSight

    Některá umělá sladidla ovlivňují mikrobiom a hladinu cukru v krvi

    Před 6 měsíci
    Sacharin a sukralóza mají největší vliv na střevní mikrobiom. Ukazuje to studie testující čtyři různá umělá sladila.
     Komentáře
  • Tecs

    Co se stane s tělem v rakvi po sto letech: hladoví mikrobi dokonají zkázu

    Před 7 měsíci
    Položili jste si někdy otázku, co se děje po smrti? Co se týče duševní stránky, o tom nevíme zhola nic, ale víme, co se děje se samotným tělem uloženým v rakvi. Tělo se skládá z více než dvou set kostí, několika bilionů mikrobů a až 37 bilionů buněk. Co se s našim tělem děje po skonání? Po smrti netrvá dlouho, kdy první začne umírat mozek. Když přestane srdce bít, zastaví se tok krve, který jinak transportuje kyslík do orgánů a tkání.
     Komentáře
  • ESTAV

    Bakteriální znečištění vody ve větší míře postihuje povrchové zdroje. Nejpravděpodobnější je v létě

    Před 7 měsíci
    Běžnou součástí povrchových a podzemních vod jsou mimo jiné bakterie a další mikroorganismy. Řada z nich je přirozených, do vodního prostředí se však mohou dostat i nežádoucí mikroorganismy. Aby vodu mohl člověk bez problémů konzumovat, musí projí procesem úpravy, která ze surové vody veškeré škodliviny odstraní. Nežádoucí bakterie se v Česku nejvíce vyskytují v povrchových zdrojích vody, a to zejména v letních měsících. Podzemní vody jsou pak často kontaminovány vsakem znečištěných odpadních vod nebo pastvou dobytka.
     Komentáře
  • Dotyk

    Život může být kdekoli, nepotřebuje kyslík. Zjištění mění pohled na celý vesmír

    Před 7 měsíci
    Za to, že můžeme dýchat, vděčíme starověkým živým mikroorganismům. Ty začaly využívat biochemický proces fotosyntézu, díky které se v atmosféře objevil kyslík. Z čeho konkrétně ho ale vyráběly? Vědci jsou této záhadě konečně na stopě.
     Komentáře
  • Moulík

    Rychlá změna jídelníčku vyvolá ve střevech psa agresivní válku bakterií

    Před 7 měsíci
    Když u psa dojde ke změně jídelníčku, změní se i komunita mikrobů v jeho útrobách. Nové mikroorganismy svedou doslova místo o životní prostor se starými generacemi bakterií. Mění se při tom i metabolické produkty těchto mikroorganismů, což může mít vliv na zdraví psa. O změnách se vědělo už dříve, jejich silná dynamika ale vědce překvapila. Nově se totiž této otázce věnovala studie publikovaná v magazínu Animal Microbiome.
     Komentáře
  • Prima Zoom

    Vznikl pozemský život na Marsu? Slavná teorie předkládá tyto argumenty

    Před 7 měsíci
    Hypotéza, že život nevznikl na Zemi, ale byl sem v podobě mikroorganismů nebo pro vývoj života důležitých molekul zanesen z vesmíru, je známá jako panspermie. I když se objevila už ve starověkém Řecku a později v 19. století, je za jejího otce považován švédský chemik a fyzik Svante Arrhenius, který v roce 1903 obdržel Nobelovu cenu za elektrolytickou teorii disociace a mimo jiné už v roce 1896 předpověděl vliv oxidu uhličitého vznikajícího spalováním uhlí na oteplování planety.
     Komentáře
  • Vlasta

    Naše kůže: Víte, co jí škodí, prospívá a jaké potraviny platí na lupénku?

    Před 7 měsíci
    Naše citlivá kůže ubytovává velké živé společenství – činí se na ní miliardy mikroorganismů. A je to tak dobře. Čím víc je těchto obyvatel a čím je jejich druhová pestrost větší, tím lépe se ve své kůži cítíme.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Jak se v létě vyhnout nebezpečné otravě z jídla

    Před 8 měsíci
    V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry. Jak potraviny správně uchovat a na co dát pozor při jejich přípravě?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Z léta se lehce stane otrava. Na co dát u potravin pozor, aby vám nebylo zle?

    Před 8 měsíci
    V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu je třeba dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry. Jak potraviny správně uchovat a na co dát pozor při jejich přípravě?
     Komentáře
  • Dotyk

    Podívejte se na pekelné místo. Je na Zemi, ale podmínky jsou zde jako na Marsu

    Před 8 měsíci
    Myšlenka mimozemského života ve vesmíru nás vždy fascinovala. Tato představa se stala základem pro obrovské množství vědeckofantastických příběhů, které byly omezeny pouze naší fantazií. Teď je však díky vědcům taková představa blíž, než by se mohlo zdát.
     Komentáře
  • ČT24

    Lidé ve městech přicházejí nejrychleji o prospěšné mikroorganismy ve střevech, ukázal výzkum

    Před 8 měsíci
    Lidé přicházejí o svůj střevní mikrobiom, který se u nich vytvořil během milionů let. Nejrozsáhlejší je tento fenomém v městském prostředí, prozradil nový výzkum.
     Komentáře
  • Bety

    Fekální transplantace je klíčem k delšímu mládí

    Před 8 měsíci
    Když se mikroby fekální mikroflóry jednoho jedince transplantují druhému, dárce prý může omládnout. A nejen to. V budoucnu se prý tento proces bude k lékařským účelům využívat zcela běžně! Procedura jen pro otrlé…
     Komentáře
  • Home

    Jednoduché a ekologické řešení, jak udržovat pudu v úrodném stavu? Hnojte domácím kompostem

    Před 8 měsíci
    To, co z půdy vezmeme v podobě úrody, jí musíme i vrátit, jinak se časem vyčerpá. A to ideálně bez chemikálií. Velmi dobrým způsobem přirozené obnovy živin v půdě je hnojit ji domácím kompostem. K přednostem kompostu patří i to, že jde v podstatě o „živý“ materiál, protože je plný mikroorganismů podílejících se na rozkladu. Tím, že je přidáme do půdy, podpoříme zdravý půdní život.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Na co dát u potravin pozor, aby se z léta nevyklubala otrava?

    Před 8 měsíci
    Přes léto se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Nikdy předtím vidění mikrobi z Akrtidy by mohli pomoci při hledání života na Marsu

    Před 8 měsíci
    Podmínky, ve kterých se tito mikrobi nacházejí, jsou skutečně mimozemskou záležitostí. Výzkumníci z McGill studovali extrémně slané, velmi chladné a téměř bezkyslíkové prostředí pod permafrostem Lost Hammer Spring v kanadské Arktidě, aby hledali život. Proč? To objasňuje sever Interesting Engineering.
     Komentáře
  • Techsvět

    Nebezpečí číhá v ledovcích. Vědci objevili stovky neznámých organismů v Tibetu

    Před 8 měsíci
    Vědci objevili v ledovcích na Tibetské vysočině více než 900 neznámých mikroorganismů. Analýza ukázala, že některé z nich by mohly v případě uvolnění způsobit pandemii v důsledku rychlého tání způsobeného změnou klimatu.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Prvoci v moři vytvářejí 50 % kyslíku na planetě. Stačí málo a přestanou

    Před 8 měsíci
    Jsou velmi malí, ale je jich tolik, že tvoří 90 % života v oceánech. Ještě před pár lety se přitom o mořských mikroorganismech skoro nic nevědělo. K jejich globálnímu výzkumu výrazně přispěla laboratoř parazitologa Julia Lukeše.
     Komentáře
  • Svět2000

    Extrémní mikrobi ve slané arktické vodě by mohli pomoci při hledání života na Marsu

    Před 8 měsíci
    Nově objevení mikrobi žijící hluboko pod permafrostem u jednoho z nejchladnějších a nejslanějších vodních pramenů na Zemi by mohli poskytnout plán pro život na Marsu.
     Komentáře
  • Žena-in

    Pozor na letní otravy: Uchovávejte správně potraviny a dbejte na hygienu

    Před 8 měsíci
    V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry a na co dát pozor při jejich přípravě?
     Komentáře
Reklama