Zavřít
Mikroorganismus

Mikroorganismus

Nejnovější články na Seznamu na téma Mikroorganismus
  • Prima Zoom

    Vznikl pozemský život na Marsu? Slavná teorie předkládá tyto argumenty

    Před 5 dny
    Hypotéza, že život nevznikl na Zemi, ale byl sem v podobě mikroorganismů nebo pro vývoj života důležitých molekul zanesen z vesmíru, je známá jako panspermie. I když se objevila už ve starověkém Řecku a později v 19. století, je za jejího otce považován švédský chemik a fyzik Svante Arrhenius, který v roce 1903 obdržel Nobelovu cenu za elektrolytickou teorii disociace a mimo jiné už v roce 1896 předpověděl vliv oxidu uhličitého vznikajícího spalováním uhlí na oteplování planety.
     Komentáře
  • Vlasta

    Naše kůže: Víte, co jí škodí, prospívá a jaké potraviny platí na lupénku?

    Před 8 dny
    Naše citlivá kůže ubytovává velké živé společenství – činí se na ní miliardy mikroorganismů. A je to tak dobře. Čím víc je těchto obyvatel a čím je jejich druhová pestrost větší, tím lépe se ve své kůži cítíme.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Jak se v létě vyhnout nebezpečné otravě z jídla

    Před 19 dny
    V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry. Jak potraviny správně uchovat a na co dát pozor při jejich přípravě?
     Komentáře
  • Prima Fresh

    Z léta se lehce stane otrava. Na co dát u potravin pozor, aby vám nebylo zle?

    Před 25 dny
    V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu je třeba dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry. Jak potraviny správně uchovat a na co dát pozor při jejich přípravě?
     Komentáře
  • Dotyk

    Podívejte se na pekelné místo. Je na Zemi, ale podmínky jsou zde jako na Marsu

    Před 28 dny
    Myšlenka mimozemského života ve vesmíru nás vždy fascinovala. Tato představa se stala základem pro obrovské množství vědeckofantastických příběhů, které byly omezeny pouze naší fantazií. Teď je však díky vědcům taková představa blíž, než by se mohlo zdát.
     Komentáře
  • ČT24

    Lidé ve městech přicházejí nejrychleji o prospěšné mikroorganismy ve střevech, ukázal výzkum

    Před 28 dny
    Lidé přicházejí o svůj střevní mikrobiom, který se u nich vytvořil během milionů let. Nejrozsáhlejší je tento fenomém v městském prostředí, prozradil nový výzkum.
     Komentáře
  • Bety

    Fekální transplantace je klíčem k delšímu mládí

    Před 1 měsícem
    Když se mikroby fekální mikroflóry jednoho jedince transplantují druhému, dárce prý může omládnout. A nejen to. V budoucnu se prý tento proces bude k lékařským účelům využívat zcela běžně! Procedura jen pro otrlé…
     Komentáře
  • Home

    Jednoduché a ekologické řešení, jak udržovat pudu v úrodném stavu? Hnojte domácím kompostem

    Před 1 měsícem
    To, co z půdy vezmeme v podobě úrody, jí musíme i vrátit, jinak se časem vyčerpá. A to ideálně bez chemikálií. Velmi dobrým způsobem přirozené obnovy živin v půdě je hnojit ji domácím kompostem. K přednostem kompostu patří i to, že jde v podstatě o „živý“ materiál, protože je plný mikroorganismů podílejících se na rozkladu. Tím, že je přidáme do půdy, podpoříme zdravý půdní život.
     Komentáře
  • Prima Nápady

    Na co dát u potravin pozor, aby se z léta nevyklubala otrava?

    Před 1 měsícem
    Přes léto se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Nikdy předtím vidění mikrobi z Akrtidy by mohli pomoci při hledání života na Marsu

    Před 1 měsícem
    Podmínky, ve kterých se tito mikrobi nacházejí, jsou skutečně mimozemskou záležitostí. Výzkumníci z McGill studovali extrémně slané, velmi chladné a téměř bezkyslíkové prostředí pod permafrostem Lost Hammer Spring v kanadské Arktidě, aby hledali život. Proč? To objasňuje sever Interesting Engineering.
     Komentáře
  • Techsvět

    Nebezpečí číhá v ledovcích. Vědci objevili stovky neznámých organismů v Tibetu

    Před 1 měsícem
    Vědci objevili v ledovcích na Tibetské vysočině více než 900 neznámých mikroorganismů. Analýza ukázala, že některé z nich by mohly v případě uvolnění způsobit pandemii v důsledku rychlého tání způsobeného změnou klimatu.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Prvoci v moři vytvářejí 50 % kyslíku na planetě. Stačí málo a přestanou

    Před 1 měsícem
    Jsou velmi malí, ale je jich tolik, že tvoří 90 % života v oceánech. Ještě před pár lety se přitom o mořských mikroorganismech skoro nic nevědělo. K jejich globálnímu výzkumu výrazně přispěla laboratoř parazitologa Julia Lukeše.
     Komentáře
  • Svět2000

    Extrémní mikrobi ve slané arktické vodě by mohli pomoci při hledání života na Marsu

    Před 1 měsícem
    Nově objevení mikrobi žijící hluboko pod permafrostem u jednoho z nejchladnějších a nejslanějších vodních pramenů na Zemi by mohli poskytnout plán pro život na Marsu.
     Komentáře
  • Žena-in

    Pozor na letní otravy: Uchovávejte správně potraviny a dbejte na hygienu

    Před 1 měsícem
    V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry a na co dát pozor při jejich přípravě?
     Komentáře
  • 100+1 zahraniční zajímavost

    Bakterie milují pivo: Jeden ležák denně zvyšuje pestrost střevní mikroflóry

    Před 1 měsícem
    Jedno pivo k večeři zajistí vyšší diverzitu mikrobů ve střevech. Pestřejší střevní mikrobiom zase vede ke snížení rizika vzniku srdečních chorob a cukrovky.
     Komentáře
  • Rádio Z

    Po umytí nestačí ruce jen otřepat. Vlhká pokožka více pomáhá k přenosu bakterií

    Před 2 měsíci
    Hostem na Rádiu Z byl vědecko-technický redaktor webu Prima Zoom Miroslav Honsů. V rozhovoru prozradil, jak se nejlépe zbavíme bakterií na rukou. Jestli je na veřejných toaletách lepší používat papírové utěrky nebo horkovzdušné osušovače.
     Komentáře
  • Prima Zoom

    Na zem spadlé jídlo pravidlo 5 vteřin nezachrání. Měli byste oplachovat kuřecí maso?

    Před 2 měsíci
    Ohledně skladování, přípravy a konzumace potravin panují nejrůznější mýty. Světová zdravotnická organizace se s nimi snaží bojovat a léta budované pověry vyvrací. Pokud tedy stále užíváte pravidlo tzv. 5 vteřin, během nichž můžete na zem spadlé jídlo sebrat a sníst, rozhodně byste měli zbystřit.
     Komentáře
  • Techsvět

    Tikající bomba, která ohrozí Zemi. Sibiřská tundra může zmizet

    Před 2 měsíci
    Vědci varují, že sibiřská tundra by mohla zmizet do roku 2500, pokud se radikálně nesníží emise skleníkových plynů. Kromě toho by se při zániku věčně zmrzlé půdy v regionu mohly do atmosféry uvolňovat nebezpečné mikroorganismy a chemické látky.
     Komentáře
  • WN24

    Zmutovaní žraloci? Vědci chystají expedici k záhadné podmořské sopce

    Před 2 měsíci
    Vědci si několik let lámou hlavu nad záhadou podmořské sopky Kavachi u Šalamounových ostrovů. Po poslední erupci žijí v tomto kyselém prostředí plném síry kladivouni a žraloci hedvábní. Jedná se přitom o podmínky vhodné tak maximálně pro mikroorganismy závislé na síře. V následujících měsících zamíří ke kráteru vědecká expedice.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Vědci objevili 830 milionů let starý život uvnitř krystalu soli. Může se nacházet i na Marsu

    Před 2 měsíci
    Vědci zkoumali vzorky takzvaného halitu - kamenné soli vzniklé vysrážením při odpařování slané vody, a objevili v nich mikroby staré 830 milionů let. Podle vědců jsou některé z mikrobů stále při životě.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Rozmrazujte maso tak, aby se zachovala jeho šťavnatost a zároveň zabránilo přemnožení mikroorganismů

    Před 2 měsíci
    Spousta lidí při rozmrazování masa počítá s tím, že musí maso nechat rozmrazit po delší dobu. Jak ale vyřešit situaci, kdy potřebujete mít maso připravené rychle? Je to snazší, než se může na první pohled zdát.
     Komentáře
  • VědaŽivě

    Co nebo „kdo“ se ukrývá ve vysoušeči rukou? Snímek odebraného vzorku mnohé znechutil tak, že už ho nikdy nepoužijí

    Před 2 měsíci
    Každý den jsme z nejrůznějších zdrojů vystaveni milionům bakterií. I to, co považujeme za čisté, s sebou může nést nespočet mikrobů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Bez bakterií a plísní by nebyl ani sýr. Jeho konzumací do sebe dostáváte celé společenství mikroorganismů

    Před 2 měsíci
    Když vezmete do ruky kus sýra, držíte ve skutečnosti obrovskou mikrobiální společnost. Právě mikrobi stojí za vznikem sýru, jeho barvou a chutí a díky nim existuje nepřeberné množství jeho druhů.
     Komentáře
  • Tvůj magazín

    Potenciálně živé organismy staré 830 milionů let byly nalezeny uvězněné v prastaré hornině

    Před 2 měsíci
    Tým geologů právě objevil drobné pozůstatky prokaryotického a řasového života, uvězněné v krystalech halitu z doby před 830 miliony let.
     Komentáře
  • Osel

    V australském halitu objevili mikroby staré 830 milionů let. Mohou být naživu

    Před 2 měsíci
    Halit, tedy obyčejná kamenná sůl, může obsahovat velmi cenné fosilní materiály, včetně dávných mikroorganismů. V halitu z australské formace Browne z mladších starohor našli mikroby, přičemž část z nich by mohla být životaschopná. Dosavadní rekord je přitom asi 250 milionů let, rovněž v halitu.
     Komentáře
  • Tvůj magazín

    Univerzitní profesor tvrdí, že vaše kancelář může být špinavější než záchod

    Před 2 měsíci
    Denně uklízené prostory se zdají být nepravděpodobným prostředím pro patogeny. Přesto se na vašem stole se pohybuje armáda mikroorganismů.
     Komentáře
  • Vědátor

    Komplexní život možná vznikl již před 4,28 miliardami let

    Před 2 měsíci
    O víc jak půlmiliardu let nazpět by období vzniku života mohla posadit nová studie zkoumající potenciální stopy tohoto života uvnitř pradávného kusu horniny. Ten je dle datování starý 3,75 (což je cca. 250 milionů let před současným nejstarším dokladem existence života na Zemi tohoto typu) až 4,28 miliardy let (což je o 780 milionů let víc než nejstarší doložené stopy)
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Francouzské město vymění elektřinu za bakterie. Ulice osvítí přírodní záření mikroorganismů

    Před 3 měsíci
    Romantické osvětlení, které nespotřebovává fosilní paliva a neruší život lidí a zvířat. Tak zní budoucnost malého francouzského města Rambouillet, které se rozhodlo skoncovat s energeticky náročným pouličním osvětlením a plánuje zavést originální udržitelnou alternativu.
     Komentáře
  • LepšíJá

    Jak často měnit houbičku na nádobí? Mnoho lidí dělá velkou chybu a vystavuje se nebezpečí

    Před 3 měsíci
    Pravidelná výměna houbičky na nádobí je důležitá nejen z estetických důvodů, ale také z hygienických a zdravotních. Dlouho používaná houbička je domovem nebezpečných mikrobů, kterým se ve vlhkém prostředí nesmírně daří.
     Komentáře
  • Pozitivní zprávy

    Vědci objevili mikrob, který zabrání komárům v přenosu malárie

    Před 3 měsíci
    Výrazně snížit počet lidí nakažených malárií by mohl nový mikrob, který objevil tým vědců z Keni a Velké Británie. Takzvaná Microsporidia MB žijí ve střevě zhruba pěti procent komárů a chrání své nositele před nákazou malárií.
     Komentáře
  • Dotyk

    V Iráku bylo objeveno záhadné rudé jezero. Barvu by mohla způsobovat krev

    Před 3 měsíci
    Od chvíle, co Google Earth začal přinášet 3D obrazy naší planety vytvořené na základě satelitních snímků, internetoví uživatelé si povšimli řady přírodních zvláštností, o kterých svět dosud netušil. Zatímco některé se dají vědecky snadno vysvětlit, jiné představují dosud nevyřešenou záhadu. Jako například jedno irácké jezero, které se na určitou dobu rozzářilo sytou, tmavě rudou barvou.
     Komentáře
  • Plné zdraví

    Žírné buňky součástí našeho těla. S jídlem nemají mnoho společného

    Před 3 měsíci
    Ačkoli by se mohlo zdát, že žírné buňky budou souviset s trávicí soustavou člověka, není tomu tak. Jiný název pro tyto buňky je tkáňové leukocyty a ten nám více napoví, kde bychom je mohli hledat. Mají celou řadu velice důležitých funkcí, jsou totiž součástí imunitního systému člověka. Jejich hlavní funkcí je ochrana lidského těla před různými mikroorganismy, jako jsou patogeny a viry. Tím ale jejich prospěšnost rozhodně nekončí.
     Komentáře
  • CzechSight

    Za náš mlsný jazýček možná mohou obyvatelé našich střev

    Před 3 měsíci
    Mikrobi ve střevech myší ovlivňují to, co se zvířata rozhodnou jíst, a vytvářejí látky, které vyvolávají touhu po různých druzích potravin.
     Komentáře
  • Ekolist

    Brněnští vědci budou čistit vodu pomocí řas a mikroorganismů

    Před 3 měsíci
    Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně testují způsob čištění odpadních vod pomocí řas, sinic, bakterií a dalších mikroorganismů. Hlavními výhodami je podle nich to, že je tato technologie ekologická a nízkonákladová. Univerzita o tom informovala na svých internetových stránkách.
     Komentáře
  • Zdravé Zprávy

    i&i Biotech investuje 1,5 mil. USD do vývoje diagnostiky

    Před 3 měsíci
    Fond i&i Biotech investuje 1,5 milionu USD do vývoje diagnostické metody používající upravené mikroorganismy. Ty detekují vzácné buňky, například nádorové, mezi miliony dalšími.
     Komentáře
  • Náš region

    Brněnští vědci testují čištění vody pomocí řas a mikroorganismů. Zvládnou i toxická barviva

    Před 4 měsíci
    Ekologická, nízkonákladová a snadná. Tak popisují vědci z Agronomické fakulty MENDELU technologii pro čištění odpadních vod, která k odbourání nečistot využívá řasy, sinice, bakterie…
     Komentáře
  • Neposlušné Tlapky

    Mariánský příkop – poznejte nejhlubší místo na světě

    Před 4 měsíci
    Mars a odebral vzorky z asteroidů ve vzdálenosti 300 milionů kilometrů do vesmíru, ale stále jsou na Zemi místa, která jsme nikdy nenavštívili, uvádí portál Vetenskap.
     Komentáře
  • iReceptář

    Proč byste měli zavírat víko toalety před tím, než spláchnete? Je to důležité?

    Před 4 měsíci
    Průměrný člověk splachuje záchod pětkrát denně. Navíc to většina z nás zřejmě dělá špatně, protože víko toalety necháváme většinou odkryté.
     Komentáře
  • S Jakubem v přírodě online

    Nádherná rodinná farma, která je vyhlášená výbornými sýry

    Před 4 měsíci
    V dnešním díle zavítáme na rodinnou firmu Bláto, která je vyhlášená výrobou tvrdých a polotvrdých zrající sýrů s Alpskou kulturou, z kvalitního mléka z pastvy podle několik set let starých receptur. Sýraři se o ně po několik měsíců starají ve zracích místnostech v útrobách kamenného statku. Než se dostane sýr na Váš stůl, projde až stokrát jejich rukou.
     Komentáře
  • Tvůj magazín

    Mikrobi a minerály zřejmě odstartovali okysličování Země

    Před 4 měsíci
    Nová hypotéza naznačuje, že se kyslík v atmosféře začal hromadit díky interakcím mezi mořskými mikroby a minerály v oceánských sedimentech.
     Komentáře
  • Nedd

    Za miliardu let lidé na Zemi skončí. Z planety zmizí kyslík

    Před 4 měsíci
    Kolik času lidem na Zemi zbývá? Pokud odvrátíme třetí světovou válku, anebo ji část lidské populace přežije, když přečkáme klimatickou změnu a do Země nenarazí obří asteroid či kometa, má civilizace šanci žít na planetě ještě miliardu let.
     Komentáře
  • inStory

    Mořští mikrobi zachytávají uhlík do „pavučin”, zjistili vědci

    Před 4 měsíci
    Studie byla publikována v odborném časopise
     Komentáře
  • Dotyk

    Vesmírní mikrobi mohou zamořit Zemi a ohrozit náš život, varují vědci

    Před 4 měsíci
    Vesmírná turistika je sice v plenkách, ale zájemců o lety do vesmíru přibývá. Jsou ochotni zaplatit obrovské sumy peněz za pohled na Zem z výšky. Avšak cena, kterou by jednou naše planeta a my všichni mohli za pobyt ve vesmíru zaplatit je nedozírná. Vesmírný turista nám jako svůj suvenýr může přivézt ze svého výletu nevítané návštěvníky.
     Komentáře
  • Dotyk

    Na Venuši byl pravděpodobně kdysi bujný život a mohl se z ní dostal i na Zemi

    Před 5 měsíci
    Druhá planeta Sluneční soustavy vypadá na první pohled nehostinně. Je rozpálená a obklopená kyselinou sírovou a oxidem uhličitým. Kdysi se však mohla podobat naší Zemi. Dokazuje to její atmosféra.
     Komentáře
  • Techsvět

    Tající ledovce už „probouzí“ zákeřné a smrtící viry. Podle vědců jsou proti nim léky bezbranné

    Před 5 měsíci
    Nový výzkum odhaluje, že tání věčně zmrzlé půdy v arktických oblastech bude pro lidstvo představovat vážné zdravotní hrozby.
     Komentáře
  • Aktuálně

    "Je neuvěřitelně zachovalá." V mrazivých vodách Antarktidy nalezli vrak slavné lodi

    Před 5 měsíci
    Loď je neuvěřitelně zachovalá. Na písčitém antarktickém dnu nejsou mikroorganismy ničící dřevo a voda tam má kvalitu destilované vody.
     Komentáře
  • CzechSight

    Proč jsou houbičky na nádobí líhní pro bakterie

    Před 5 měsíci
    Kdybychom se bakterií zeptali, kde by rády bydlely, rozhodně nám odpoví: v houbičce na nádobí!
     Komentáře
  • Proženy

    Proč je dobré mít plnou pusu breberek aneb Jak nevhodné čištění zubů může škodit celému tělu

    Před 5 měsíci
    Lidské tělo je vlastně ostrůvek plný mikroorganismů: bakterií, virů, kvasinek, hub a prvoků. Je jich ohromné množství a jsou zásadní pro vaše zdraví. Jak a proč pečovat o ty, které žijí ve vašich ústech?
     Komentáře
  • Bydlení snů

    Na některých místech se to bakteriemi jen hemží. Toaleta přitom nepatří k nejhorším

    Před 5 měsíci
    Pandemie covidu-19 nám ukázala, jak vážné následky můžou způsobit mikroorganismy. Je pravdou, že většina z nich neohrožuje naši bezpečnost, ale jsou i takové, které mohou způsobovat vážné onemocnění.
     Komentáře
  • Deník

    Městská střevní evoluce: Zvířata chytají mikroby od lidí, bakterie je ohrožují

    Před 5 měsíci
    Američtí vědci přišli s novou teorií. Analyzované vzorky fekálií ukázaly, že divoká zvěř žijící ve městech zřejmě pochytila mikroorganismy od lidí. Tato zvířata tak v sobě mají úplně jiné mikroby než například jejich protějšky na venkově. To pro ně ovšem může být nebezpečné.
     Komentáře
  • Deník

    Krutý příběh pod hladinou: Smrtelná nemoc proměňuje mořské hvězdice v bláto

    Před 5 měsíci
    Zatímco obyvatelstvo Země bojuje s pandemií koronaviru, v podmořském světě se odehrává podobný, neméně krutý příběh. Miliony mořských hvězdic umírají v důsledku onemocnění, které je rozpustí na kaši. A biologové stále tápou. Zatím totiž neobjevili způsob, jak těmto ostnokožcům pomoci.
     Komentáře
  • Hobbykuk

    Úklid koupelny: Na která místa zapomínáme a jsou plná bakterií?

    Před 5 měsíci
    Snad žádnou jinou místnost v našem bytě nemilují nejrůznější mikroorganismy tak jako právě koupelnu – je v ní teplo, vlhko, spousta zákoutí, v nichž se dá nerušeně růst… Jak co nejsnáze, ale účinně proměnit koupelnu v čisťounkou místnost?
     Komentáře
  • Vitalia

    Ošetřování plodin bez chemie: proč EU nepodporuje vosičky a biopostřiky

    Před 6 měsíci
    KOMENTÁŘ – Chemické postřiky lze nahradit různými druhy hmyzu (čmeláky a vosičkami ad., tzv. „bioagens“) nebo biopostřiky s využitím mikroorganismů. Chceme potraviny bez chemie, ale snahy snižovat její používání v zemědělství zatím komplikuje evropská legislativa. V celé EU i v naší zemi roste počet pěstitelů, kteří se snaží nahradit chemické prostředky k ošetřování zemědělských plodin jejich biologickými a k přírodě šetrnějšími alternativami. Potýkají se však s nemalými problémy, jak a zda vůbec mohou tyto alternativy v zemědělské praxi využít.
     Komentáře
  • Deník

    Nejkyselejší jezero světa vypadá jako z hororu. Naznačuje však život na Marsu

    Před 6 měsíci
    Existoval na Marsu život? To je otázka, se kterou si vědci lámou hlavu už celá desetiletí. Rozlouskávat ji pomáhají nejen vozítka vyslaná přímo na rudou planetu, ale i výzkum jednoho velmi zvláštního jezera na Zemi. Konkrétně jedné z nejkyselejších vodních ploch světa. Podle nového výzkumu v ní dokáží přežít mikrobi, což naznačuje, že i na Marsu mohly kdysi existovat některé formy života.
     Komentáře
  • České stavby

    Probiotika a rostliny, to není nesmysl, akorát nejde o stejné bakterie jako u lidí

    Před 6 měsíci
    V lidském těle probiotika (patří mezi ně především bakterie mléčného kvašení laktobacily) pomáhají harmonizovat prostředí ve střevech, vlastně nahrazují hodně zjednodušeně řečeno takzvané špatné bakterie dobrými, čímž zlepšují naše zdraví a imunitu. A o tom samém můžeme hovořit i v případě rostlin a půdy, ve které rostliny rostou. Probiotické bakterie (resp. půdní mikroorganismy) podporují růst rostlin, jejich zdravotní stav, vzhled i plodnost.
     Komentáře
  • Deník

    Kdo nefermentuje, není Čech. Velký hit zvládne (skoro) každý

    Před 6 měsíci
    Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím.
     Komentáře
  • Zítřek

    Tady byste mikroby nečekali: Na co se zaměřit při úklidu domácnosti?

    Před 6 měsíci
    Hygienicky čistá domácnost přispívá k pocitu spokojenosti, ukazují studie. I když máte domov jako ze škatulky, pořád se mohou najít místa, kde se mikrobi a bakterie vesele množí. V jakých zákoutích na vás číhají a jak s nimi účinně zatočíte?
     Komentáře
  • TechFocus

    Objev s dalekosáhlými důsledky. Někteří mikrobi produkují kyslík bez slunečního světla

    Před 6 měsíci
    Vědci z Dánska zjistili, že někteří mikrobi produkují kyslík v prostředí s nízkým obsahem kyslíku a beze světla. Porušují tak známé pravidlo, že jsou k produkci kyslíku potřeba sluneční paprsky.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Kuchyňskou houbičku na nádobí je třeba měnit jednou týdně

    Před 6 měsíci
    Že je houbička na nádobí přátelským hotelem pro nejrůznější mikroorganismy, na to odborníci upozorňují už dlouho. Teď však spočítali, že na ploše o velikosti jedné kostky cukru může bakteriálních buněk pobývat i 50 miliard!
     Komentáře
  • Techsvět

    Čeští vědci vyrábějí antimikrobiální materiály, jejichž povrch zabíjí bakterie

    Před 7 měsíci
    Vědci z Belgie, České republiky a Itálie se podílejí na výzkumu, který by měl nahradit chemické odbourávání mikroorganismů a nečistot. Takzvané plazmové inženýrství vytváří povrchy, jenž zabíjejí kontakty, zabraňují znečištění a uvolňují léčiva. Technologie by mohla urychlit vývoj antimikrobiálních materiálů, píše web sciencedaily.com.
     Komentáře
Reklama