Zavřít
Udírna

Udírna

Nejnovější články na Seznamu na téma Udírna
  • Dřevostavitel

    Jak postavit udírnu svépomocí + nejlepší tipy na domácí uzení

    Před 17 dny
    Kvalitní udírna vám umožní připravovat úžasné uzené pokrmy přímo na vaší zahradě. Jak na její stavbu svépomocí a co si při uzení pohlídat?
     Komentáře
  • České stavby

    Jak správně udit a proč si každý uzenář myslí, že právě on to dělá nejlépe

    Před 26 dny
    Uzení je vášeň i umění, oblouznění i jistá zvrhlost až zemitá, je nezdravé i nenapodobitelné. Hříšné i vysoce morální. Uzeniny voní neopakovatelně, tedy až do chvíle, než udíme znova. A každý uzenář, profesionál i domácí koumák, si vždycky myslí, že právě jeho udírna a právě jeho výrobky jsou nejlepší. Stejně jako dřevo, které si pro tento účel schovává. To radši tasí meč, než by přiznal chybu. I když v dnešní době spíše zahradní rýč. Meče již nejsou v kurzu. Udírny je ale přečkaly.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Zahradní krb s udírnou. Vyrobte si ho snadno svépomocí

    Před 28 dny
    Chcete ozvláštnit svou terasu či zahradu o krásný krb, který se stane její dominantou? Zahradní krb sluší prakticky každé zahradě. Přečtěte si nyní naše rady a tipy k tomu, jak si postavit zahradní krb s udírnou svépomocí.
     Komentáře
  • HomeInCube

    Domácí udírna: Jak ji postavit a jak v ní správně udit

    Před 2 měsíci
    Vůně uzeného masa přiláká všechny mlsné jazýčky a úroveň gastronomie posouvá opět o maličko výše, než klasické grilování, nebo pečení v zahradní peci. Domácí udírnu si přitom zvládneme postavit sami. Nejenže může v zahradě skvěle vypadat, ale zároveň si v ní připravíte nejrůznější dobroty.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Kutil Štefan si zhotovil domácí udírnu převážně ze zbytků, které našel ve sklepě. Podle jeho návodu to zvládnete i vy

    Před 2 měsíci
    Inspirujte se naším čtenářem a jeho návodem na zhotovení domácí udírny.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Recept na domácí lahůdkové uzené karé od našeho čtenáře Stanislava

    Před 2 měsíci
    Pokud máte k dispozici udírnu, můžete obohatit svůj sortiment vlastnoručně vyráběných masových výrobků.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Uzení masa není věda: Pár jednoduchých rad pro začátečníky

    Před 3 měsíci
    Rozhodli jste se vyudit nějakou specialitu? Jasně, sáhnout můžete klidně po masu, sýru, případně po jakékoli jiné potravině. Jestliže se řadíte mezi začátečníky, určitě se vyplatí si něco málo o uzení přečíst. Až poté pak můžete začít. Výsledkem budou jistě skvělé dobroty, na nichž si spousta lidí pochutná. My se podíváme na to, co byste si měli na začátek před uzením dobře rozmyslet.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Dřevo na uzení: jaké druhy dřeva můžete použít na různé maso

    Před 4 měsíci
    Uzené maso navzdory tomu, že je nezdravé konzumujeme-li ho ve větší míře, je stále velice oblíbené. A tak se není čemu divit, že udírny jsou součástí nejedné zahrady – ať už koupené nebo podomácku vyrobené. Udírny samy o sobě musí mít kvalitní konstrukci. Co však ovlivní chuť výsledného pokrmu jsou nejenom zvolené suroviny. Dřevo na uzení může pozitivně, ale i negativně ovlivnit chuť pokrmů.
     Komentáře
  • Slovácký deník

    Vzpomínají na zaniklé prodejny v metropoli Slovácka. Přežila je Hradišťanka

    Před 5 měsíci
    Hektický vývoj naší společnosti v uplynulých desetiletích se mimo jiné výrazně podepsal na podobě center měst v regionech. Patrné to je i na proměně prodejních výloh. Se změnou majitelů nemovitostí mnohé oblíbené podniky zmizely a nahradila je nabídka úplně jiného sortimentu.
     Komentáře
  • Český kutil

    Milujete vůni uzeného masa? Postavte si domácí udírnu podle Miloše Formana

    Před 7 měsíci
    K létu již neodmyslitelně patří udírna, gril, oheň a nejrůznější úpravy potravin všeho druhu. Letní posezení na zahradě s přáteli i rodinou miluje snad každý z nás. Jak dovést oblíbenou činnost všech Čechů k dokonalosti? Co třeba výroba své vlastní domácí udírny? Vůně dřeva a specifická chuť masa i uzenin je požitek, jež nenahradí nic na světě.
     Komentáře
  • Dřevostavitel

    Jak postavit svépomocí udírnu a získat tu nejvyšší kvalitu. Radí odborník s 40 lety praxe

    Před 7 měsíci
    Podle jakých parametrů vybrat udírnu a které dřevo je pro uzení nejvhodnější? Přehled všech zásadních informací o domácích i elektrických udírnách najdete zde.
     Komentáře
  • Minutový manžel

    Zrezivěla vám dvířka udírny? To chce kvalitní nátěr a bez broušení

    Před 7 měsíci
    Natírat dvířka udírny přímo na rez? Ale ano, jde to! Pokud tedy víte, jak na to. Stačí si vybrat ten správný nátěr a ušetříte si tím práci i čas.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Komín udírny zvládnete i svépomocí. Jak postavit komín k udírně

    Před 8 měsíci
    Chcete si postavit svépomocí komín k vaší zděné udírně? Čím lepší komín postavíte, tím lepší tah bude mít. Pokud ho chcete postavit opravdu dobře, tak zvolte vhodný materiál i velikost. Pojďme se tedy blíže podívat, co si při stavbě komínu rozmyslet a jak vlastně komín udírny postavit.
     Komentáře
  • Radiožurnál

    Některé věci pokrok nepotřebují. Nejlepší sleď neboli herynek ve Velké Británii je uzený a vyrábí se stejně od konce 19. století

    Před 8 měsíci
    Sleď obecný neboli herynek, je nejhojnější rybou na naší planetě. Ještě relativně nedávno byl hlavním zdrojem obživy nejen v přímořských oblastech. Tradičně se sledi nakládali do solného nálevu, sušili nebo udili. Ti nejlepší uzení sledi ve Velké Británii pocházejí z malé severoanglické rybářské vesničky Craster. Do dnešních dnů se tam zachovala už jen jedna udírna. Rodinný podnik funguje nepřetržitě od roku 1856.
     Komentáře
  • Český kutil

    Jak obložit venkovní stěnu a vyrobit k ní držák na zahradní hadici?

    Před 9 měsíci
    Přestavba letního sídla je v kostce hotová a přece se ještě najdou místa, kde je co vylepšovat. Jako například zadní stěna udírny. Té by slušel nový, moderní obklad. No, a aby celá stěna nebyla taková prázdná, vylepšíme ji designovým cool držákem na zahradní hadici, za který tentokrát nezaplatíme ani korunu.
     Komentáře
  • Prostřeno

    Uzené pikantní ořechy v karamelu

    Před 9 měsíci
    Kdo by nemiloval oříšky! Nasladko, naslano, v karamelu, v čokoládě, ve wasabi polevě, v jogurtové polevě apod… ale co teprve uzené ořechy?
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak naložit a vyudit makrelu. S návodem to zvládne každý

    Před 10 měsíci
    Vyudit makrelu zvládne i ten méně zkušený kuchař nebo člověk, který s uzením nemá moc zkušeností. Postačí k tomu větší nebo menší udírna, kvalitní tvrdé nebo ovocné dřevo zbavené kůry a dopředu dobře naložené makrely.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Domácí uzení. Jak si snadno vyrobit plechovou udírnu

    Před 10 měsíci
    Jednoduchá plechová udírna umí dobře posloužit na každé zahradě a může být navíc i přenosná a převozu schopná. Pokud tedy chcete vlastní mobilní udírnu, tak právě plechová může být tou správnou volbou. V případě uzení v nízkých teplotách ji však budete potřebovat správně zateplit.
     Komentáře
  • Kupi Magazín

    Domácí udírna: Jaký typ pro vás bude ideální?

    Před 11 měsíci
    Není nad domácí klobásky, šunku a další dobroty. V zahradní udírně je zvládne připravit každý. Stačí si vybrat typ, který vám bude nejlépe vyhovovat, a to velikostí, materiálem, palivem i funkcí. A velmi oblíbené jsou v dnešní době také grily s udírnou, ve kterých připravíte spoustu dalších pokrmů. Pojďme se tedy zorientovat v široké nabídce, kterou kamenné prodejny i e-shopy každoročně nabízejí.
     Komentáře
  • Recepty prima nápadů

    Jak si svépomoci postavit moderní udírnu

    Před 1 rokem
    Po nákupu masa, střev a ostatních přísad se i vy můžete pustit do výroby vlastních klobás. Kde je ale vyudit? Chcete-li, můžete si svépomocí postavit moderní, kvalitní udírnu.
     Komentáře
  • Dřevostavitel

    Zahradní krb se dá pořídit už za tří tisíce. Poradíme, na čem ale nešetřit

    Před 1 rokem
    Připravte se na letní grilovačky na vaší zahradě. V tomto článku nabízíme pár rad, které se při výběru zahradního krbu mohou hodit. Přiložili jsme i přehled cen a materiálů.
     Komentáře
  • iReceptář

    Vyrobte si salám doma: Jednoduchý, bez uzení a nesrovnatelný s tím z obchodu

    Před 1 rokem
    Salám je oblíbenou chuťovkou, kterou si často dopřáváme nejen k snídani či večeři, ale často je součástí svačinek na výlety a dlouhé cesty. Vyrobte si doma váš vlastní salám. Jakmile jednou ochutnáte právě ten domácí, jiný už chtít nebudete.
     Komentáře
  • Proženy

    Domácí uzené paprikové klobásy krok za krokem

    Před 1 rokem
    Domácí klobásy patří mezi nejoblíbenější uzenářské výrobky. Recept na tyhle novozámecké paprikové se dědí v rodině kuchaře Jirky Nováka, našeho průvodce uzením, už po generace. Pusťte se do nich krok za krokem, podle tohoto fotonávodu je zvládne každý.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Uzený salám. Jak si správně vyudit trvanlivý salám

    Před 1 rokem
    Udělat si domácí uzený salám je velmi jednoduché. Pokud máte doma udírnu, tak stačí koupit kvalitní dobrý salám, který běžně jíte a víte o něm, že vám chutná. Uzení mu poté dodá skvělou zauzenu chuť. Nejlepší je ještě čerstvě vytažený z udírny.
     Komentáře
  • Proženy

    Krkovice z domácí udírny: jak ji naložit a vyudit bez rychlosoli

    Před 1 rokem
    Máte-li na zahradě domácí udírnu, máte malý poklad. Kousek dobrého uzeného dodá nepřekonatelnou chuť polévkám, knedlíkům i šunkoflekům. A vůbec nejlepší je jenom tak nakrájené na tenké plátky s čerstvým chlebem a křupavou okurkou.
     Komentáře
  • Proženy

    Nejlépe chutnají ještě teplé s dobrým chlebem: naučte se udit ryby podle mistra

    Před 1 rokem
    Jemně vyuzené bílé maso ryb je opravdová delikatesa. Nejlíp chutná s dobrým chlebem, ještě teplé přímo z udírny, skvěle se ale uplatní i v různých pomazánkách, polévkách, v salátech či v rybích karbanátcích.
     Komentáře
  • Proženy

    Nejjednodušší na uzení je sýr! Připravte si chutnou goudu s papričkami jalapeño

    Před 1 rokem
    Vyudit sýr v domácí udírně zvládne i naprostý začátečník: na výsledek nemusíte čekat dlouho a už první pokusy budou tak přesvědčivé, že vás určitě motivují ke zkoušení složitějších receptů.
     Komentáře
  • Proženy

    Od syrového masa a voňavého dřeva až k dokonalému uzenému aneb Jak se stát mistrem uzení

    Před 1 rokem
    Uzení je jeden z prvních způsobů, jímž naši předci uchovávali maso. Co bylo dřív nutností, se dnes změnilo na gurmánskou radost. Plátek dobrého uzeného a kousek voňavého špeku do české kuchyně patří a chvíle, kdy z udírny vyndáte věnec teplých klobás, je kouzelná. Proč to tedy nezkusit?
     Komentáře
  • Žádný špeky

    Národní pochoutka může způsobit rakovinu – vědci zjistili nemilé skutečnosti

    Před 1 rokem
    Češi a Moraváci patří mezi národ, který vyloženě miluje uzeniny, šunky, salámy, klobásky či uzené maso. Obecně se sice ví, že je nezdravé a je příčinou rakoviny a srdečních chorob, ale jeho neodolatelná chuť nás vždy přesvědčí vzít si další kousek. Je však jasné a mnohokrát prokázané, že uzeniny obsahují spoustu škodlivých látek, které rozhodně nejsou přirozenou součástí čerstvého masa. Níže se pak podíváme na konkrétní důvody a látky, které z naší národní pochoutky dělají výživový hřích.
     Komentáře
  • Český kutil

    Bojler s vůní uzeného. Koumák Láďa přichází s dalším originálním nápadem

    Před 1 rokem
    Určit správný čas, kdy začít s přípravami na období velkých grilovaček, je relativní. Vzhledem k tomu, že vynalézavost českých kutilů nezná hranic, nikoho nepřekvapí podomácku vyrobený gril či udírna. Právě naopak. A s výrobou můžeme začít právě teď. Nikdo z nás si neuřízne ostudu, pokud na výrobu zařízení pro úpravu masa použije starý bojler. Přeměna nepotřebné věci určené k likvidaci vám přinese zasloužené uznání všech členů rodiny.
     Komentáře
  • Novinky

    Na Vsetínsku hořela udírna a objekt se zemědělskými stroji

    Před 1 rokem
    Škodu za 600 tisíc korun si vyžádal požár, který z pátku na sobotu zachvátil udírnu a přilehlý objekt v Krhové na Vsetínsku. Likvidovalo ho pět jednotek hasičů. Rychlým zásahem uchránili majetek v hodnotě dvou milionů korun. Nikdo nebyl zraněn. Příčina požáru je v šetření. Právu to řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Maso v udírně zčernalo. Chyb může být několik

    Před 1 rokem
    Naložili jste si maso a čekáte na den D? Pokud ano, rozhodně byste měli mít promyšleno i všechno, co se týká uzení. Tento proces nemusí být zrovna dvakrát jednoduchý. Můžete se totiž dopustit celé řady nepříjemných chyb, jež z vašeho pečlivě vybraného a připraveného masa mohou učinit něco absolutně nepoživatelného. My se v následujících řádcích na některé velké omyly při uzení podíváme mnohem podrobněji.
     Komentáře
  • Liberecký deník

    Kádě plné ryb a vůně z udírny. Český Dub ožil tradičním výlovem rybníka

    Před 1 rokem
    Desítky návštěvníků všech věkových kategorií si nenechaly ujít rybářskou událost. Nechybělo ani příhodné občerstvení.
     Komentáře
  • Ve vlastní šťávě

    19 min

    Podcast
    Udírna je živý organismus, ne konvektomat, říkají majitelé holešovické barbecue restaurace

    Před 1 rokem

    ·

    19 minut

    Americké barbecue neznamená jen brisket a kuřecí křidélka. A není to ani samotné grilování – barbecue znamená v pojetí zasvěcených hodiny pozorování udírny, sledování správné teploty, výhřevnosti i aromatiky dřeva a samozřejmě materiálu, který se do udírny vloží. Spolu se Silvií Jackson a Tomášem Oujezdským z restaurace Big Smokers jsme probrali, co to obnáší, věnovat se téhle zálibě profesionálně a v centru Prahy.
     Komentáře
  • Naturhelp

    Uzení: Jak naložit maso postaru a jakých chyb se vyvarovat – videonávod

    Před 1 rokem
    Podzimní počasí přeje roztopeným udírnám a skvělé vůni připravovaného masa. Při práci nám totiž nebude takové teplo a zároveň se dá průběžně pracovat na zahradě a přitom dohlížet na udírnu. Existují různé způsoby nakládání masa před uzením, ale dneska se podíváme na ten, který je považován za tradiční. Dříve s v podstatě jiný nepoužíval a proto se tomuhle procesu říká nakládání postaru. Hezky za použití soli a následně láku.
     Komentáře
  • Český kutil

    Jakmile jednou ochutnáte domácí, z obchodu si ho už nikdy nepřinesete

    Před 1 rokem
    Nejen Vánoce jsou příležitostí pro chutné pohoštění rodiny, přátel a návštěv. Vzápětí přijde Silvestr, pak Nový rok, babiččiny narozeniny atd. Tak co třeba zaručeně domácí salám. Vánoce budou za chvíli, tak ať je ještě čas na vyzkoušení receptu.
     Komentáře
  • Chatař & Chalupář

    Domácí uzení nemusí být věda

    Před 1 rokem
    Kdo by odolal vůni domácích uzených specialit, klobásek nebo ryb. S elektrickou udírnou přitom jejich příprava není zdaleka tak složitá, jak se na první pohled může zdát.
     Komentáře
  • inStory

    U venkovního posezení by neměl chybět krb. Pomůže dotvořit nádhernou atmosféru

    Před 1 rokem
    Mnozí lidé si vůbec nedokáží představit léto bez posezení na zahradě. A když venku máte stůl a křesílka, zvažte i pořízení zahradního krbu.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Uzená vepřová panenka. Jak ji udit správně a jak dlouho

    Před 1 rokem
    Udit vepřovou panenku může doma každý, kdo má alespoň malou udírnu. Pokud se rozhodnete udit vepřovou panenku, tak si připravíte asi to nejlibovější maso, které se z vepřového nabízí. Pokud však nechcete toto drahé maso pokazit, tak musíte dodržovat pár jednoduchých pravidel, díky kterým bude vaše uzená vepřová panenka dokonalá.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Kdo miluje domácí uzené, může si na zahradu pořídit udírnu. Aby ale dobře fungovala, je třeba vědět, kam ji dát

    Před 1 rokem
    Češi domácí uzené milují, proto také řada z nich uvažuje o tom, že si na zahradu pořídí vlastní udírnu. Jenže kromě toho, že je třeba znát zásady správného uzení, musíte především vědět, kam udírnu umístit, aby fungovala tak, jak má.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Háčky na maso do udírny nemusíte kupovat. Vyrobte si vlastní

    Před 1 rokem
    Pokud se chystáte udit a ještě háčky na uzení masa nemáte, tak si je neváhejte vyrobit. Zatímco kvalitní nerezové háčky do udírny stojí opravdu hodně, tak ty doma vyrobené mohou přijít jen na pár korun. Navíc si takové háčky můžete vyrobit podle vlastní představy a v požadovaném rozměru.
     Komentáře
  • Vitalia

    Bývalý zájezdní hostinec dnes žije prodejem zvěřinových klobás

    Před 1 rokem
    Kdysi se tu občerstvovali pošťáci při cestě z Vídně do Prahy, dnes na kasárenské křižovatce u Jihlavy zastaví mnoho z projíždějících řidičů. Důvodem je celkem obyčejný stánek, a hlavně udírna, z níž voní zvěřinové klobásy a další pochoutky.
     Komentáře
  • DIY & návody

    Udírna svépomocí - Jak jsme stavěli dřevěnou udírnu

    Před 2 roky
    Jaro začalo, a tak jsme se rozhodli postavit na zahradě dřevěnou udírnu. Dlouho jsme vybírali na internetu jakou vyrobit, ale žádná se nám nelíbila, tak jsme se zkusili vytvořit vlastní návrh a vyrobit udírnu pokud možno co nejlevněji. Nějaké materiály jsme na chatě měli a něco jsme sehnali ve sběrném dvoře. Ve videu vám ukážeme celý proces výstavby od základů pro udírnu až po konstrukci boudy. Na stránkách Řeknijak.cz pak můžete najít kompletní návod jak jsme postupovali a také si můžete zdarma stáhnout výkres. Poznámka na závěr: Nejsme profíci, jen kutilové a veškeré postupy a inspiraci jsme čerpali z internetu. Ve videu a návodu na stránkách neříkáme jak to musí být a určitě jsme se dopustili spousty konstrukčních a technologických chyb. Berte proto tento článek pouze jako inspiraci a ne jako bernou minci. Naše udírna funguje skvěle a maso z ní je výborné.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Dřevo na uzení si žádá speciální péči. Jak ho správně skladovat

    Před 2 roky
    K dosažení co nejlepší chuti uzeného masa budete potřebovat do své udírny kvalitní dřevo na uzení. Do udírny by se mělo používat výhradně tvrdé dřevo nebo dřevo z ovocných stromů. Nikdy nepoužívejte k uzení měkké dřevo a už vůbec ne dřevo z jehličnatých stromů, po kterém by mohlo mít maso štiplavou vůni i chuť.
     Komentáře
  • Pikant

    Poradíme vám, jak si sami připravíte vynikající uzené maso

    Před 2 roky
    Domácí uzené maso je opravdová pochoutka, pokud ho dokážete dokonale připravit. Uzení je totiž velmi stará metoda úpravy masa.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Domácí uzení masa krok za krokem

    Před 2 roky
    Obyvatelé České republiky jsou mistry v mnoha různých oborech. Patří mezi ně bezesporu také gastronomie. Vyudit si doma maso zvládne spousta z nás. Každý si samozřejmě myslí, že jeho způsobe je ten nejlepší a rád se jím pochlubí. Mnozí s uzením také začínají, a tak se jim hodí nějaký ten návod či inspirace. My máme aktuálně vyuzeno, a tak se o celý proces podělíme. Zaměříme se na uzení od A až po Z.
     Komentáře
  • Náš dům

    Podle čeho vybírat domácí udírnu

    Před 2 roky
    Naservírujete-li svým přátelům jednou pochoutky z domácí udírny, můžete si být jistí, že na jejich další návštěvu nebudete muset dlouho čekat. Klobásy, ryby, sýry… to vše upravené přesně tak, jak si přejete vy: žádná chemie, žádná „éčka“. Dříve si lidé udírny spíše stavěli svépomocí, nyní už je na trhu široký výběr domácích udíren různých typů. Není tedy nic snazšího, než si pro svoji novou udírnu prostě dojet. Jak si ale mezi nabízenými typy vybrat? Podle jakých základních parametrů volit?
     Komentáře
  • České stavby

    Stavba udírny není dřina, pokud máte dobrý plán a víte, co chcete

    Před 2 roky
    Za peníze je dnes k mání všechno, ale udírna postavená vlastníma rukama je vždycky o něco lepší, než ta nakoupená ve formě unifikované skládačky. Pokud tenhle stavební mini-projekt dotáhnete úspěšně do konce, čeká vás chutná odměna.
     Komentáře
  • Pěstujme

    Známé začátečnické chyby při uzení mohou znehodnotit všechno lahodné maso

    Před 2 roky
    Už jste někdy udili maso? Pokud ne, tak je ten nejlepší čas to vyzkoušet. Není na tom nic složitého. Jde jen o to vyvarovat se několika základním chybám, které se týkají především výběru dřeva, přípravy masa nebo jeho uskladnění. Jestliže si dáte dobrý pozor na tyto body, máte dobrý předpoklad k úspěchu. K přípravě můžete využít následující druhy udíren: Cihlovou Dřevěnou Kovovou Příprava masa V první řadě se podíváme na to, jak správně připravit maso.
     Komentáře
  • TV Polar

    Rekonstrukci Knížecího domu v Jablunkově bedlivě sledují památkáři

    Před 2 roky
    Ze zajímavého objevu se radují památkáři z Muzea Těšínska. Při rekonstrukci historického Knížecího domu v Jablunkově byla objevena stará udírna. Odhaduje se, že byla využívána v 17. nebo 18. století.
     Komentáře
  • TV Polar

    Při rekonstrukci Knížecího domu v Jablunkově byla objevena zazděná udírna

    Před 2 roky
    Ze zajímavého objevu se radují památkáři z Muzea Těšínska. Při rekonstrukci historického Knížecího domu v Jablunkově byla objevena stará udírna. Odhaduje se, že byla využívána v 17. nebo 18. století.
     Komentáře
  • Chatař & Chalupář

    Postavili jsme udírnu

    Před 2 roky
    Máme chatu u jezera. Venku jsme přistavěli ohniště s grilem a k dokonalému zázemí chyběla udírna. Jednoho večera jsme dali hlavy dohromady a rozhodli se ji postavit.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jak na správné přikládání při uzení

    Před 2 roky
    Podzim už začíná být v plném proudu a blíží se zima. S tímto obdobím je nepochybně spjato uzení. Teplota se dostává níž, a tak po vyuzení není problém maso uchovávat třeba zavěšené na vzduchu. Udí se také mnohem příjemněji, než když přitopíme v horkých letních dnech. Ty jsou vhodné tak jenom na přiuzení něčeho dobrého na oslavě, ideálně večer. V souvislosti s uzením se často mluví a píše o konkrétních potravinách a teplotách při uzení. Mnohdy se ale zapomíná na topení v udírně. Proto se na něj podíváme mnohem podrobněji.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Stavíme domácí udírnu. Zn.: Snadno, rychle a poctivě

    Před 2 roky
    Dohnala vás touha po poctivé a pořádné flákotě k úvahám nad stavbou vlastní udírny? A víte, že její výroba není žádná věda? Stačí trocha volného času a pár dobrých nápadů. Máme pro vás tipy, jak si vyrobit „dřevěný uzák“ snadno a rychle.
     Komentáře
  • Magazín zahrada

    Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?

    Před 2 roky
    Kdo rád netráví čas u ohně? Opečené špekáčky jsou nepřekonatelnou pochoutkou, ale někdy stačí jen koukat do plamenů a užívat si hezký den. Možností, jak mít oheň na zahradě je mnoho – klasické ohniště obehnané kameny, nebo třeba kombinaci ohniště s udírnou. A co teprve zahradní kuchyně s krbem! Možností je mnoho.
     Komentáře
  • Pikant

    Uzení patří k oblíbeným způsobům úpravy masa. Zvládnete to i doma, stačí dodržet pár pravidel

    Před 2 roky
    Uzení masa není věda. Stačí jen vědět, jak na to.
     Komentáře
  • Drbna

    Plameny na Plzeňsku zničily pergolu s udírnou a poškodily dům, na Domažlicku shořel harvestor

    Před 2 roky
    Hasiči v Plzeňském kraji dnes před třetí hodinou ranní vyjížděli k požáru domu v obci Čeminy na severním Plzeňsku. Plameny zasáhly především pergolu, ve které byla umístěna udírna. Odtud se ale požár rozšířil i rodinný dům. Škoda byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun. A zdaleka to nebyl poslední dnešní požár, u kterého hasiči zasahovali. V lese u Holýšova odpoledne hasili požár harvestoru.
     Komentáře
  • inStory

    Léto láká nejen ke grilování, ale i k uzení masa. Sáhněte po správném dřevě

    Před 2 roky
    Posezení s přáteli u dobrého jídla patří neodmyslitelně k letním měsícům. Stále populárnější je grilování masa, sýrů či zeleniny, mnozí fajnšmekři však rádi sáhnou například po uzené klobásce.
     Komentáře
  • inStory

    Domácí uzení je velmi oblíbené. Správný šmak dodá masu i sýrům vhodný výběr dřeva

    Před 2 roky
    Domácí uzené maso, uzeniny, sýry nebo ryby většina lidí miluje. I proto se této činnosti věnuje čím dál více lidí. Není ani tolik důležité, jakou techniku při uzení zvolíte, ale jaké dřevo vyberete. Bez nadsázky je to totiž to nejdůležitější, ne každé dřevo se totiž pro uzení hodí.
     Komentáře
  • Novinky

    Zatopil v udírně, shořela mu roubenka

    Před 2 roky
    Před očima bezmocného majitele shořela na Velký Pátek roubenka v Holetíně u Hlinska na Chrudimsku. Škoda na historickém stavení z 19. století byla předběžně odhadnuta na 2,2 milióny korun.
     Komentáře
Reklama