Zavřít
Uzení

Uzení

Nejnovější články na Seznamu na téma Uzení
  • TopRecepty

    Jak poznat v obchodě kvalitního uzeného lososa? Roli hraje barva i označení na obalu, všímat si musíme i metody uzení

    Před 3 měsíci
    Uzený losos je vynikající a zdravá delikatesa. Hodí se na obložení chlebíčků, na jednohubky, do pomazánek, můžete jej použít i do sushi místo čerstvého a nebo z něj udělat tatarský biftek a aspoň neriskujete se syrovou rybou. I tak je ale dobré se při nákupu dívat, co kupujete.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Uzení masa není věda: Pár jednoduchých rad pro začátečníky

    Před 3 měsíci
    Rozhodli jste se vyudit nějakou specialitu? Jasně, sáhnout můžete klidně po masu, sýru, případně po jakékoli jiné potravině. Jestliže se řadíte mezi začátečníky, určitě se vyplatí si něco málo o uzení přečíst. Až poté pak můžete začít. Výsledkem budou jistě skvělé dobroty, na nichž si spousta lidí pochutná. My se podíváme na to, co byste si měli na začátek před uzením dobře rozmyslet.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Dřevo na uzení: jaké druhy dřeva můžete použít na různé maso

    Před 4 měsíci
    Uzené maso navzdory tomu, že je nezdravé konzumujeme-li ho ve větší míře, je stále velice oblíbené. A tak se není čemu divit, že udírny jsou součástí nejedné zahrady – ať už koupené nebo podomácku vyrobené. Udírny samy o sobě musí mít kvalitní konstrukci. Co však ovlivní chuť výsledného pokrmu jsou nejenom zvolené suroviny. Dřevo na uzení může pozitivně, ale i negativně ovlivnit chuť pokrmů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Chyby, které děláte při nákupu a zpracování klobás a párků

    Před 7 měsíci
    Párky a klobásy nejsou jen výsadou české kuchyně a pro svou jednoduchou přípravu, cenovou dostupnost a rozmanitost chutí jsou oblíbené po celém světě.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Komín udírny zvládnete i svépomocí. Jak postavit komín k udírně

    Před 8 měsíci
    Chcete si postavit svépomocí komín k vaší zděné udírně? Čím lepší komín postavíte, tím lepší tah bude mít. Pokud ho chcete postavit opravdu dobře, tak zvolte vhodný materiál i velikost. Pojďme se tedy blíže podívat, co si při stavbě komínu rozmyslet a jak vlastně komín udírny postavit.
     Komentáře
  • ZdravéRady

    Uzené maso: Opravdu je tak nezdravé a dá se vůbec udit zdravě?

    Před 10 měsíci
    Pro mnoho z nás je vůně uzeného masa jednou z těch, které dokážeme odolat jen stěží. Udit se dají různé druhy masa a masných výrobků, společné mají to, že už jen při ucítění jejich vůně často cítíme na jazyku i jejich lahodnou chuť.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak naložit a vyudit makrelu. S návodem to zvládne každý

    Před 10 měsíci
    Vyudit makrelu zvládne i ten méně zkušený kuchař nebo člověk, který s uzením nemá moc zkušeností. Postačí k tomu větší nebo menší udírna, kvalitní tvrdé nebo ovocné dřevo zbavené kůry a dopředu dobře naložené makrely.
     Komentáře
  • Jímeto

    Arbroath smokies: Treska uzená horkým způsobem pomocí procesu starého 200 let. Je považována za odkaz Vikingů

    Před 11 měsíci
    Arbroath smokies jsou menší tresky jednoskvrnné, které se udí horkým způsobem pomocí procesu, který zůstal téměř nezměněn po více než dvě století.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak správně ohřát uzené maso k obědu či večeři. Máte na výběr

    Před 1 rokem
    Ohřát uzené maso můžete hned na několik způsobů. Samotné uzené maso není potřeba ohřívat ani nijak tepelně zpracovávat. Můžete ho bez problémů konzumovat třeba rovnou vytažené z lednice. Pokud ho však chcete servírovat k večeři nebo obědu, tak je rozhodně lepší ho ohřát. Jak to však udělat správně?
     Komentáře
  • Nápady návody

    Uzený salám. Jak si správně vyudit trvanlivý salám

    Před 1 rokem
    Udělat si domácí uzený salám je velmi jednoduché. Pokud máte doma udírnu, tak stačí koupit kvalitní dobrý salám, který běžně jíte a víte o něm, že vám chutná. Uzení mu poté dodá skvělou zauzenu chuť. Nejlepší je ještě čerstvě vytažený z udírny.
     Komentáře
  • Proženy

    Krkovice z domácí udírny: jak ji naložit a vyudit bez rychlosoli

    Před 1 rokem
    Máte-li na zahradě domácí udírnu, máte malý poklad. Kousek dobrého uzeného dodá nepřekonatelnou chuť polévkám, knedlíkům i šunkoflekům. A vůbec nejlepší je jenom tak nakrájené na tenké plátky s čerstvým chlebem a křupavou okurkou.
     Komentáře
  • Nápady návody

    Jak skladovat uzené maso, aby dlouho vydrželo. Zabraňte jeho zkažení

    Před 1 rokem
    Dobré uzené maso vám doma může vydržet opravdu velmi dlouho, pokud ho budete správně skladovat. Existuje několik možností, jak doma skladovat uzené maso. Každé řešení je jiné a přináší různou dobu trvanlivosti uzeného masa.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Podzimní uzení masa: Pohoda se skvělým výsledkem

    Před 1 rokem
    Podzim je v plném proudu a o slovo se už hlásí zima. Ostatně na mnoha místech naší země už napadl sníh. My jsme se rozhodli, že vyudíme maso. Tedy ne nyní, ale před čtyřmi týdny. To jsme nakládali maso do soli a česneku. Následně přišlo na řadu jeho zavakuování. O tomto procesu jsme psali v minulém článku. Nyní nastal čas pro uložení masa do udírny a pořádné vyuzení. Jak to probíhalo?
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Věčné dilema uzenáře: Rychlosůl, nebo běžná sůl?

    Před 1 rokem
    Doba uzení je tady a mnozí z nás už nakládají maso. Aby také ne, vždyť třeba takový domácí uzený bůček nebo skvělá uzená kýta rozhodně stojí za to. Nakládání řeší každý jinak, nicméně ještě před tím, než maso naložíte do láku, na suchu nebo do vakua, musíte vědět, zdali využijete rychlosůl, nebo sůl klasickou. V podstatě existují dva tábory uzenářů. Jedni rychlosůl velebí a jiní zase haní. Podívejme se na ni tedy mnohem podrobněji.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Maso v udírně zčernalo. Chyb může být několik

    Před 1 rokem
    Naložili jste si maso a čekáte na den D? Pokud ano, rozhodně byste měli mít promyšleno i všechno, co se týká uzení. Tento proces nemusí být zrovna dvakrát jednoduchý. Můžete se totiž dopustit celé řady nepříjemných chyb, jež z vašeho pečlivě vybraného a připraveného masa mohou učinit něco absolutně nepoživatelného. My se v následujících řádcích na některé velké omyly při uzení podíváme mnohem podrobněji.
     Komentáře
  • Naturhelp

    Uzení: Jak naložit maso do vakua – videonávod

    Před 1 rokem
    Třetí způsob, jak naložit maso před uzením je ve vakuu. To asi nejsnazší metoda a dnes se podíváme právě na ni.
     Komentáře
  • Naturhelp

    Uzení: Jak naložit maso s rychlosolí a jaké jsou nevýhody – videonávod

    Před 1 rokem
    V minulém článku jsme se podívali, jak se nakládá maso postaru. Tento postup, jak už název napovídá je o poznání rychlejší, rozhodně jím nestrávíte 5 týdnů.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Nakládání masa na uzení do vakua: Jednoduché a efektivní

    Před 1 rokem
    Čas uzení masa už opět nastal, a tak mnozí z nás už nakládají. Volit je možné hned několik alternativ nakládání masa. Tradiční je především nakládání na sucho, nicméně není problém vsadit ani na naložení do láku. Pokud chcete zvolit jakousi zlatou střední cestu, optimální volbu představuje nakládání masa do vakua. Opravdu nic složitého. Ostatně přesvědčit se o tom můžete i v tomto článku.
     Komentáře
  • Naturhelp

    Uzení: Jak naložit maso postaru a jakých chyb se vyvarovat – videonávod

    Před 1 rokem
    Podzimní počasí přeje roztopeným udírnám a skvělé vůni připravovaného masa. Při práci nám totiž nebude takové teplo a zároveň se dá průběžně pracovat na zahradě a přitom dohlížet na udírnu. Existují různé způsoby nakládání masa před uzením, ale dneska se podíváme na ten, který je považován za tradiční. Dříve s v podstatě jiný nepoužíval a proto se tomuhle procesu říká nakládání postaru. Hezky za použití soli a následně láku.
     Komentáře
  • inStory

    Jaké dřevo je vhodné na domácí uzení masa a sýrových pochoutek

    Před 1 rokem
    Milovníci grilování se konečně dočkali vhodného počasí. Někdo si také potrpí na vlastní uzení masa a různých sýrových lahůdek.
     Komentáře
  • BydlímeÚtulně

    Domácí uzení je poslední dobou opět v oblibě. Vlastní udírnu zvládnete vyrobit snadno a rychle

    Před 2 roky
    Patříte mezi ty, kteří vždy dají přednost domácím produktům? Pak jste možná již uvažovali o tom, že by se na vašem pozemku hezky vyjímala malá, ale šikovná udírna, v níž byste mohli kouřem udit například domácí klobásky, maso nebo ulovené ryby.
     Komentáře
  • Mix24

    Uzení masa má svá pravidla. Lidé v nich často chybují a zničí tak jeho chuť

    Před 2 roky
    Uzení masa je na podzim velmi oblíbenou činností. Nakládání masa i samotné uzení sice není až taková vědy, je třeba ale o něm vědět spoustu věcí. Pokud se vám uzení nedaří, možná děláte tyto chyby.
     Komentáře
  • Naše zahrada

    Jednoduchý přehled teplot kouře při uzení

    Před 2 roky
    Chystáte se na uzení masa, sýra nebo jakýchkoli dalších potravin? Pravděpodobnost je vysoká, teploty venku jsou vcelku nízké a i pandemie koronaviru nahrává tomu zůstat doma a něco dobrého vymyslet. V každém případě se vyplatí znát několik důležitých pravidel. My se budeme v tomto článku věnovat teplotám, při nichž se standardně udí maso. Alternativy jsou z hlediska teploty kouře v podstatě hned tři.
     Komentáře
  • Bydlíme kvalitně

    Stavíme domácí udírnu. Zn.: Snadno, rychle a poctivě

    Před 2 roky
    Dohnala vás touha po poctivé a pořádné flákotě k úvahám nad stavbou vlastní udírny? A víte, že její výroba není žádná věda? Stačí trocha volného času a pár dobrých nápadů. Máme pro vás tipy, jak si vyrobit „dřevěný uzák“ snadno a rychle.
     Komentáře
  • inStory

    Léto láká nejen ke grilování, ale i k uzení masa. Sáhněte po správném dřevě

    Před 2 roky
    Posezení s přáteli u dobrého jídla patří neodmyslitelně k letním měsícům. Stále populárnější je grilování masa, sýrů či zeleniny, mnozí fajnšmekři však rádi sáhnou například po uzené klobásce.
     Komentáře
  • inStory

    Domácí uzení je velmi oblíbené. Správný šmak dodá masu i sýrům vhodný výběr dřeva

    Před 2 roky
    Domácí uzené maso, uzeniny, sýry nebo ryby většina lidí miluje. I proto se této činnosti věnuje čím dál více lidí. Není ani tolik důležité, jakou techniku při uzení zvolíte, ale jaké dřevo vyberete. Bez nadsázky je to totiž to nejdůležitější, ne každé dřevo se totiž pro uzení hodí.
     Komentáře
  • Magazín Plus

    Uzené maso v pohodlí domova. Poradíme, jak si jej nejlépe připravíte

    Před 2 roky
    Uzení patří k pradávným způsobům úpravy masa, který naši předkové používali již před staletími. Nejedná se přitom o nic složitého, nicméně i uzení má své zákonitosti. Pokud pravidla dodržíte, výsledkem je lahodný pokrm. Pokud ne, můžete maso zkazit.
     Komentáře
  • Bejvávalo

    Historický recept na dokonalé naložení a uzení vepřového masa

    Před 3 roky
    Milujete poctivě připravené uzené maso? Zkuste si ho sami připravit podle receptu z roku 1904, podle kterého se vepřové maso nakládalo a udilo za dob našich prababiček.
     Komentáře
Reklama